BB-voide vs. sävyttävä päivävoide

Tänään esittelyyn pääsee kaksi samaan tuoteperheeseen kuuluvaa tuotetta: BB-voide ja sävyttävä päivävoide.

Ne ovatkin lempituotteeni kasvomeikkien puolella, minkä vuoksi olen testannut lukuisia (niin kuin alla pian käy ilmi). Paras BB-voide sekä paras sävyttävä päivävoide ovat olleet jo vuosia tutkassani, sillä valitettavasti kyseisistä voiteista löytyy huomattavasti enemmän kalliita pettymyksiä kuin pienoisiakaan hittejä.

Nyt olen onneksi löytänyt lupaavat yksilöt, ja myös testannut niitä eri vuodenaikoina, joten on otollinen aika kertoa niistä muillekin!

Kyseiset voiteet ovat Nutra Effects -sarjan MATTE ja RADIANCE 5-in-1 -BB-voiteet (eli sekä matta että heleyttävä versio) ja Nutra Effects RADIANCE -sävyttävä päivävoide SPF 20. Esittelen ne laajasti alla, mutta pohjustan tätä aihetta ensin oleellisella taustatiedolla.

BB-voide vs. sävyttävä päivävoide

Mitä on BB ja mikä on BB-voide? BB tulee sanoista beauty balm tai blemish balm, ja länsimaissa BB-voiteet ovat monesti sävyttävien päivävoiteiden kaltaisia.

Onko BB-voide meikkivoide? Useimmat BB-voiteet ovat paljon kevyempiä kuin meikkivoiteet, ja toiset lupaavat jättää ihon mattaiseksi, jolloin myöskään puuteria ei tarvita.

BB-voiteiden pääidea on se, että yhdellä tuotteella saadaan aikaan kaikki: kosteutus, (aurinko)suoja, ihonsävyn tasoittaminen, ihon (pienten) virheiden peittäminen ja värin/elon tuominen kasvoihin.

Joidenkin merkkien BB-voiteet ovat vetisiä, jolloin ne eivät ole lainkaan peittävämpiä kuin sävyttävät päivävoiteet, mutta yleensä BB-voiteet kuitenkin tarjoavat pelkkiä sävyttäviä voiteita enemmän pigmenttiä ja peittokykyä.

BB-voiteet ja sävyttävät päivävoiteet vetoavat niihin, jotka etsivät luonnollista, helppoa ja nopeaa kasvomeikkiä. Itse olen käyttänyt kyseisiä voiteita niin kauan, että jos olen välissä kokeillut perinteisiä meikkivoiteita, niiden ”pakkelisuus” on aina yllättänyt.

Vaikka moni ei kaipaa pakkelimaista meikkivoidetta, BB-voiteet ja sävyttävät päivävoiteet eivät silti aina tarjoa ratkaisua, koska ne ovat herkästi liiankin kevyitä eivätkä pahimmillaan omaa juuri minkäänlaista peittokykyä.

Toinen ongelma on mahdollisesti väärä sävy ja/tai liian pieni sävyvalikoima, ja kolmas on voiteen käyttäytyminen iholla (esim. rullaantuminen tai hapettuminen).

Omat kriteerini täydelliseen BB-voiteeseen tai sävyttävään päivävoiteeseen ovatkin: juuri sopivan peittävä, levittyy hyvin ja sävy istuu ihoon. Voide ei myöskään saa alkaa liiaksi kiiltää päivän mittaan, vaan sen pitää pysyä siistinä koko päivä ilman puuteria.

BB-voiteet testissä

BB-voide- ja sävyttävä päivävoide -kokemuksia

Mikään yllä näkyvän kuvan BB-voiteista ei läpäissyt kriteerejäni tai päässyt edes lähelle läpäisyä. Kun vain yhden tuotteen pitäisi lunastaa kuusikin lupausta hehkuvan ihanasta ihosta, se johtaa vääjäämättä pettymyksiin:

 • Yhdestä voiteesta löytyy oma kirjoituksensa: Joe Blascon BB-voide. Yli 40 euroa äärimmäisen kevyestä, sävyttävästä päivävoiteesta on yksinkertaisesti liikaa.
 • Lumenen BB-voide oli kohtuullisen hyvä, mutta sävy liian tumma. Kun menin kauppaan ostamaan vaaleampaa sävyä, kyseisiä voiteita ei enää löytynyt.
 • Laveran sävyttävä päivävoide eli BB-voide oli koostumukseltaan jähmeää (mikä on tyypillistä luonnonkosmetiikalle), mutta pahinta oli ehdottomasti sen muuttuminen oranssiksi päivän mittaan (johtuu suurimmaksi osaksi meikin hapettumisesta, mutta sävy voi jo lähtökohtaisesti olla liian lämmin omaan ihonsävyyn verrattuna).
 • Yves Rocher’n BB-voide oli kuvan voiteista kevyin eli vähiten peittävin, ja toisinaan myös rullaantui iholla jo aivan levittämisen alussa. The Body Shopin BB-voiteesta (sekin hyvin kevyt ja lähempänä sävyttävää päivävoidetta) minulla puolestaan oli oma blogikirjoituksensa, mutta poistin sen sen jälkeen kun linkki ei enää vienyt tuotteeseen, eli tuote oli lopetettu.
 • Garnierin BB-voide: perusversio oli hurjan rasvainen (se jätti mm. sanomalehtipaperiin kunnon öljyläikän!), mutta kuvassa näkyvä BB-voide rasvaiselle iholle ja sekaiholle oli paljon parempi. Se on kuitenkin toimivampi rasvaisemmalle iholle kuin omani, sillä voide jätti ihoni liian kuivan näköiseksi ja tuntuiseksi jopa erillisen kosteusvoiteen kanssa.

Suurinta osaa näistä tuotteista ei enää ole edes olemassa, joten voimme päätellä, ettei niistä muodostunut hittejä monen muunkaan iholla. Mennään siis vihdoin tänään esittelemiini voiteisiin, jotka ovat hurmanneet jo vuosia ja joista löytyy ehta bestsellerkin!

Kuvassa Nutra Effects RADIANCE -sarjan BB-voide ja sävyttävä päivävoide, SPF 20. Päivävoiteesta ei tule mieleen värillinen kosteusvoide heti tuubista puristettaessa, sillä sen sisältämät pigmenttirakeet sulavat vasta iholla.

Peittokykyiset BB-voiteet

Aloitetaan kirkastavasta ja peittokykyisestä, selvästi runsaspigmenttisestä Nutra Effects RADIANCE -versiosta, joka on mainio BB-voide kuivalle iholle tai sameuteen taipuvaiselle, normaalille iholle.

Mitkä 5 asiaa tuote lupaa tehdä? Tasoittaa, peittää, heleyttää, kosteuttaa ja tarjota aurinkosuojan SPF 15.

Alla kuvavertailu samasta kasvojen alueesta ennen BB-voidetta ja sen jälkeen. Kasvoilla sattuikin olemaan sopivasti peitettävää mm. ylimääräisten töiden, stressin ja unenpuutteen vuoksi, mikä loi varsin kelvollisen asetelman BB-voiteen testaamiselle.

Aikamoisen näkyvä ero! Molemmat kuvat on otettu samassa paikassa samoilla kamera-asetuksilla länsi-ikkunan edessä, ja kuvien oton välillä kului 4 minuuttia.

Lätkäisin voiteen suoraan iholle ilman kosteusvoidetta, koska halusin osoittaa sen peittokyvyn ja sävyn mahtavuuden.

Plussat

 • aito BB-voide: kevyempi kuin meikkivoide mutta paljon peittävämpi kuin sävyttävä päivävoide
 • oikea sävy (Extra Light) löytyy jopa vaaleaihoiselle suomalaiselle (omalla kohdallani ainakin!)
 • levittyy sulavasti myös ilman erillistä kosteusvoidetta, mikä onkin tyypillistä BB-voiteille, joissa on kosteusvoide sisäänrakennettuna
 • tuo kasvoille luvattua tervettä hehkua, sopiikin siksi erityisesti samealle iholle
 • pysyy hyvännäköisenä pitkään eikä keräänny juonteisiin (paitsi silmänalusiholla, mikäli voidetta sille laittaa eikä kiinnitä puuterilla)

Miinus

 • hehku (radiance) ei sovi kaikille: yleisesti hehkun/heleyden ajatellaan kaunistavan ketä tahansa, ja tavallaan niin onkin, mutta hehku saattaa myös korostaa (laajentuneita) ihohuokosia luoden suttuisen vaikutelman; rasvaiselle ja sekaiholle sopiikin paremmin saman sarjan mattapinnan jättävä versio
Yllä sekä heleyttävä että matta versio kuin myös niiden sävyt iholla: Extra Light, Light ja Medium.

Tästä päästäänkin vihreään, mattapinnan luovaan versioon eli Nutra Effects MATTE 5-in-1 -BB-voiteeseen.

Mitkä 5 asiaa tuote lupaa tehdä? Muuten aivan samat kuin kirkastava versio eli tasoittaa, peittää, kosteuttaa ja tarjota aurinkosuojan SPF 15, mutta heleytyksen tilalla on mattapinnan luominen.

Vaikka koin myös oranssin, heleyttävän version asettuvan kasvoille päivän mittaan vielä nätimmin kuin heti levityksen jälkeen ja ilman liiallista hehkua, arvelin mattaversion sopivan pintakuivalle sekaiholleni vielä paremmin.

Olin onneksi oikeassa, ja mattaversiosta on tullut pysyvään käyttöön jäänyt suosikki!

Puhukoon kuva puolestaan; alla iho on hiljalleen toipumassa kierron pahimmasta vaiheesta, joten peitettävää riitti nimenomaan leuassa.

bb voide rasvaiselle iholle ja sekaiholle
Mikä peittävyys ja silti luonnollisuus! Huulten yläpuolella ei ole BB-voidetta, mikä osoittaa myös sävyn saumattoman sopivuuden omaan ihonsävyyn.

Plussat

 • peittokyky on yllätyksettömästi yhtä hyvä kuin heleyttävässä versiossa
 • myös sävyvalikoima on sama, ja vaalein istuu ihoon niin täydellisesti, että kasvot ja kaula sopivat sävyiltään paremmin yhteen voiteen käytön jälkeen (!) kuin ennen sitä, vaikka voidetta laittaa vain kasvoille
 • näyttää omalla ihollani parhaalta ilman erillistä kosteusvoidetta; siinä onkin järkeä, sillä yksi BB-voiteen 5 ominaisuudesta on ihon kosteuttaminen
 • tuo kasvoille luvattua, puuterista mattapintaa ja sopii siksi ihanteellisesti seka- ja rasvaiselle iholle
 • ei keräänny juonteisiin (myös silmänalusiholla kerääntymistä tapahtuu huomattavasti vähemmän kuin heleyttävän version kanssa nimenomaan puuterisemman lopputuloksen ansiosta)
 • kestää hienosti myös hikitreeniä eli ei sula pois, ei kiristä eikä tunnu ylimääräisenä kerroksena iholla

Miinus

 • helposti täysi nappivalinta aidon rasvaiselle iholle tai pelkälle sekaiholle, mutta pintakuiva sekaiho on usein haastavampi, eli mattaistavat tuotteet voivat korostaa ihon kuivimpia alueita
bb-voide käyttö
Miten käyttää BB-voidetta? Levitä tasaisesti puhdistetulle ja kuivatulle kasvojen iholle joko sormin tai meikkisienellä.

Omalla ihollani kumpaakin BB-voidetta voi halutessaan kerrostaa onnistuneesti, eli pahimpiin kohtiin voi laittaa enemmän tuotetta.

Koostumukset eivät jämähdä iholle, eli niitä ehtii työstää, mutta ensilevityksen jälkeen paras tulos syntyy sormilla kevyesti taputtelemalla. Itse en saa siistiä lopputulosta pelkällä sormin levittelyllä, vaan taputtelu on ehdoton.

Olen kokeillut mattaversion kanssa myös meikkisientä sormilla levittämisen loppuvaiheessa, mikä tuo täydellisen tasaisen ja häivytetyn tuloksen jopa sellaisilla kasvojen alueilla, joilla on laajentuneita/näkyviä ihohuokosia, mutta silti käytän lähes aina vain sormia; meikkisientä käytettäessä tuotetta menee hukkaan ja peittokykyä on tuntuvasti vähemmän.

Molemmat kirjoituksen ennen ja jälkeen -kuvat näyttävät nimenomaan sormilla saavutetun lopputuloksen.

Vihreä mattaversio voi olla myös oiva BB-voide miehille, koska sillä saa meikittömän näköisen lopputuloksen, siinä ei ole kimaltelevia hippuja ja se sopii rasvaisemmalle iholle (miehillä on keskimäärin rasvaisempi iho kuin naisilla).

Kevyesti sävyttävä päivävoide

BB-voiteista päästäänkin saman sarjan kolmanteen tuotteeseen eli Nutra Effects RADIANCE -sävyttävään päivävoiteeseen, SPF 20, jota minulla on toisella puolella kasvoja kuvassa alla.

Voide on valkoista, ja sen sisältämät pienet pigmenttirakeet vapauttavat värinsä iholle levitettäessä.

Nutra Effectsin sävyttävä päivävoide kosteuttaa, sisältää aurinkosuojan, tasoittaa ihonsävyä ja tuo kasvoille heleää hehkua ja päivettynyttä ilmettä (kuvassa näkyykin, että sävyttävä päivävoide -poski on päivettyneemmän näköinen kuin toinen poski BB-voiteella).

Myös ihon punoittavat kohdat ja pigmenttiläiskät erottuvat sävytetyn kosteusvoiteen alta selvemmin kuin BB-voiteen alta, mikä oli odotettavissa ja lupausten mukaista.

Sävyttävällä voiteella on kuitenkin ehdottomat valttinsa, ja itse olen parin vuoden aikana tarttunut siihen kaikista useimmin; minulla onkin jo kolmas tuubi menossa, vaikka tuote on todella riittoisa.

Plussat

 • toimii kauttaaltaan ”ihon kaunistajana”: hehkua ja päivettynyttä ilmettä
 • vaikka voide ei ole lainkaan peittävä, valo heijastuu sen ansiosta niin imartelevasti iholta, että jo se itsessään häivyttää ihon pienten virheiden näkymistä
 • levittyy saumattomasti minkäänlaisia rajoja jättämättä
 • ei keräänny pitkänäkään päivänä juonteisiin, ei edes silmänalusiholla!
 • toimii loistavana pohjustajana miltei meikille kuin meikille, joka saa jopa muutoin rumasti iholle asettuvat tuotteet levittymään vaivattomasti ja näyttämään paremmilta
 • upeat raaka-aineet, aidosti laadukas tuote (katso INCI alta)

Miinus

 • ei peittokykyä: jos kaipaa peittävyyttä, ei siis pelkkää ihonsävyn tasoitusta, tämä ei ole paras valinta; toisaalta voide luo niin kauniin pohjan iholle, että se on mahtava tuote meikin alle myös enemmän peittoa kaipaavalle, kuten itselleni
paras sävyttävä päivävoide
Huipputykätty, sävyttävä päivävoide aurinkosuojalla sisältää mm. sheavoita, kaurasilkkiä ja granaattiomenauutetta.

Itse kaipaan lähes aina lisää peittävyyttä tiettyihin kohtiin, joten ennen kuin olin kokeillut ja alkanut käyttää mattaista BB-voidetta, oma suosikkiyhdistelmäni oli Nutra Effectsin sävyttävä päivävoide + meikkivoidepuikko/peitepuikko niihin kohtiin iholla, jotka kaipasivat enemmän peittoa.

Edelleen tartun sävyttävään päivävoiteeseen useimpina päivinä; mattaisen BB-voiteen puolestaan valitsen aina kun kaipaan enemmän peittoa, olen pitkään ihmisten ilmoilla ja/tai haluan näyttää freesimmältä/nuorekkaammalta.

Koska Nutra Effectsin sävyttävä päivävoide on kovin tykätty arvostelumenestys, tulin tutkineeksi sen ainesosalistan eli INCI-listan ja yllätyin sen ”vihreydestä”:

Olen etsinyt ainesosat kerrallaan arvostetusta Paula’s Choice -ainesosaluettelosta ja käyttänyt sen antamaa arvoasteikkoa. Niin kuin kuvasta näkyy, sävyttävän päivävoiteen lähes kaikki ainekset ovat parhaita ja hyviä; tyydyttäviä ainesosia ei ole yhtäkään ja heikkoja vain yksi (kaikki tuoksut luokitellaan Paula’s Choicella aina heikoiksi riippumatta niiden alkuperästä).

Edes minä en osannut odottaa voiteelta noin vakuuttavaa profiilia, vaikka tiesin sen mainioksi ja myös bestselleriksi!

Lopuksi + kaupanpäällinen

BB-voide (kumpikin versio) ja sävyttävä päivävoide löytyvät verkkokaupasta:

On se vain niin eri asia maksaa yli 40 € vetisestä BB-voiteesta kuin 6–13 € kunnolla toimivasta tuotteesta!

Kummankin BB-voiteen kaikista sävyistä on saatavilla myös näytteet, joten pyydettäessä lisään tilauksiin mielelläni näytteen.

Yli 50 €:n tilauksiin ilmainen toimitus kaikkialle Suomeen! (Lisää tietoa verkkokaupasta täällä.)

Lisäksi yli 50 eurolla tilaavat saavat valita kaupan päälle joko suihkugeelin, käsivoiteen tai huulivoiteen tarjoamastani valikoimasta! (Vaihtoehdot näkyvät lähettämässäni tilausvahvistuksessa.)

Tässä vielä yhteenvetoa usein kaivatuista ominaisuuksista:

 • BB-voide aurinkosuojalla? Kumpikin versio sisältää aurinkosuojan SPF 15. Sävyttävä päivävoide puolestaan on kyllästetty kertoimella SPF 20.
 • BB-voide herkälle iholle? Kumpikin voide sisältää luonnollisia, ihoa rauhoittavia yhdisteitä, kuten kaurasilkkiä eli kolloidista kauraa sekä viiniköynnöksen siemenuutetta (kirkastava versio) ja valkosalavan lehtiuutetta (matta versio).
 • Paras BB-voide aikuiselle iholle? Kumpikin voide on tarkoitettu aikuiselle iholle antioksidantteineen sekä suojaavine ja väsymyksen merkkejä vähentävine ainesosineen.

Jos puolestaan huomaa välillä miettivänsä, valitako BB-voide vai meikkivoide, se riippuu eniten kaivatusta peittokyvystä ja sävyvalikoimasta. Verkkokaupassa juuri uudistettiin koko sävyluokittelu, ja meikkivoiteita tarjotaankin peräti 18 eri sävyssä: uusi meikkivoiteiden sävyluokittelu

Joitakuita tuollainen voimaannuttaa, toisia puolestaan uuvuttaa. Jälkimmäisille BB-voiteet ja sävyttävä päivävoide sopivat kuin nenä päähän!

2 vastausta artikkeliin “BB-voide vs. sävyttävä päivävoide

 1. Olipa hyvä ja kattava esittely! Mä olen kerran ostanut BB-voiteen, en muista minkä merkin ja se oli mun tarpeisiin ihan ok. Jaksan tosi harvoin läträtä kasvoille muuta kuin kosteusvoidetta…
  Toi sävyjuttu on kyllä tärkeä. Aika monissa tuotteissa on tosi kapea skaala sävyjä ja mulla usein ongelma on, että Suomessa myytävät sävyt on liian vaaleita mulle. Tuotetta levitettyäni näytän lähinnä sairaalta zombilta.

  Tykkää

  1. Kiitos Menninkäinen! ❤ Kiva, että itse löysit ihan kelvollisen BB-voiteen tuolloin kun päätit kokeilla. :) Kun on tottunut kasvomeikittömyyteen eikä kaipaa minkäänlaista peittävyyttä, sävyttävä kosteusvoide voisi päästä upeasti oikeuksiinsa sellaisella iholla.

   Myös mulla oli vielä vuosia sitten tuo ongelma, että Suomessa myytävät sävyt olivat todella vaaleita. Ihoni mahtaa kuitenkin syystä tai toisesta olla vaalentunut; kesäisin ainakin otan vähemmän aurinkoa. Jos sävyjä on esim. lähemmäs 10 tai jopa enemmän, silloin vaaleimmat sävyt ovat minulle yhä aivan liian vaaleita, mutta jos sävyjä on esim. 3 niin kuin BB-voiteissa ja peitepuikoissa usein on, silloin vaalein sävy on itselleni todennäköisimmin oikea. Niin myös tällä kertaa Nutra Effectsin kanssa. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s