Värianalyysi: kattava opas

Viime päivinä olen vienyt monta kassillista vaatteita kierrätykseen, ostanut muutamia uusia ja värjännyt joitain jo olemassa olevia vaatteitani.

Ketä tai mitä on tästä syyttäminen/kiittäminen?

No värianalyysia!

Minua itse asiassa vähän hävettää, että vaikka minulla on värisilmää ja olen aina pitänyt väreistä sekä pukeutunut enemmän tai vähemmän värikkäästi, olen silti koko ikäni ”diagnosoinut” itseni väärän väriseksi.

Olen kyllä aina nähnyt, mitkä värit näyttävät päälläni hirveimmiltä, mutta en toisin päin, eli mitkä värit näyttävät parhailta/imartelevimmilta.

Perehdytään tänään siis väreihin!

Mikä ihmeen värianalyysi?

Värianalyysi on perinteisesti ymmärretty vuodenajoilla eli niitä on neljä: kevät, kesä, syksy ja talvi. Kevään ja syksyn värit ovat lämpimiä, kesän ja talven puolestaan kylmiä.

Värianalyysin idea on, että tietyt värit sopivat ihmiselle parhaiten: ilme näyttää terveeltä, raikkaalta ja nuorekkaammalta, kun päällä on oikean väriset vaatteet.

Lisäksi imartelevilla väreillä voi pärjätä vähemmällä kasvomeikillä, sillä itselle väärän väriset vaatteet voivat jopa korostaa finnejä, juonteita, tummia silmänalusia ja varjoja sen lisäksi, että ne saavat ilmeen näyttämään pliisulta, sairaalta ja/tai keltaiselta.

Yllä olevan videon aihe: Miten tehdään värianalyysi?

Jaottelu pelkästään neljään vuodenaikaan oli vielä jokin aika sitten ongelmallinen ja pitkälti myös väärin ymmärretty, sillä moni ei yksinkertaisesti sopinut yhteenkään kategoriaan.

Miten käy kylmälle talvi-ihmiselle, jolla on ollut hyvin tummat/mustat hiukset, jotka iän myötä harmaantuvat ja hänestä tulee blondi (blondit eivät perinteisesti voi olla talvi-ihmisiä)? Ja voiko olla kevät, jos itsellä on ruskeat silmät mutta ei porkkanaiset hiukset eikä pisamia? (Helposti voi, mutta useiden suomalaisten lähteiden mukaan ei voi.)

Toisin sanoen etenkin suomalaisessa mediassa on kirjoitettu väreistä hyvin suppeasti, suorastaan väärin ja niin, ettei itseään pysty löytämään yhdestäkään kategoriasta.

Mikä siis avuksi?

Uusi, paljon entistä tarkempi kategorisointi ja ulkomailta haetut opit (tarkemmin sanottuna muodin mekasta Italiasta)!

Nykyaikainen värianalyysi

Uudessa jaottelussa jokainen vuodenaika on jaettu kolmeen alakategoriaan, eli vaihtoehtoja on yhteensä 12:

 • kirkas kevät
 • vaalea kevät
 • lämmin kevät
 • lämmin syksy
 • tumma syksy
 • murrettu syksy
 • murrettu kesä
 • vaalea kesä
 • viileä kesä
 • viileä talvi
 • tumma talvi
 • kirkas talvi

Yllä käyttämäni fonttien värit ovat vain esimerkkejä, eli jokaisen oma väripaletti on laaja, ja lähes kaikki värit sopivat jokaiselle, kunhan valittu värisävy on sopivan lämmin/viileä, vaalea/tumma ja kirkas/murrettu.

Vain oranssi on poikkeus; se on aina lämmin sävy eikä siksi imartele viileäsävyisiä.

Luin ja katselin tuntikaupalla videoita värianalyysista, ja vakuutuin syvimmin Colour Analysis Studion metodista:

Jos joku on väriltään vaalea kesä, silloin häntä imartelee eniten kyseisen paletin sävyt, mutta koska hänessä korostuu erityisesti vaaleus, myös ympyräkaavion vastakkainen sävy eli vaalea kevät pukee häntä.

Jos kesä-ihmiselle puolestaan sopivat kaikki kesäsävyt yhtä hyvin (viileä, vaalea ja murrettu kesä), silloin hän on True Summer eli täysi kesä. Häntä siis imartelevat kaikkien kolmen alakategorian kesäsävyt, mutteivät mitkään muut vuodenaikojen sävyt.

Jos taas on oman pääkategorian laidalla eli esim. lämmin kevät, silloin itselle sopii myös lämpimän syksyn värit, koska ihmisen sävyn määrittävimpänä ominaisuutena on lämpö.

Jos nämä asiat kiinnostavat, miten oman vuodenajan sitten saa selville, mikäli naistenlehtien Mikä vuodenaika olet – ja Mikä väri sopii minulle -testit eivät tuoneet vastausta pisamineen ja porkkanoineen?

Oman vuodenajan päättely alkaa selvittämällä ihon pohjasävy, jolloin kaksi muuta vuodenaikaa saadaan heti suljettua pois. Yllä olevalla videolla näytetään, onko testihenkilö kevät vai syksy (hänen ihonsa pohjasävy on siis lämmin).

Tee värianalyysi netissä

Mikäli ilmainen värianalyysi netissä kiinnostaa, sellainen löytyy täältä: Mikä vuodenaika olet -värianalyysi

En kuitenkaan voi suositella kyseistä testiä, sillä itse sain joka valokuvalla eri tulokset, jotka eivät edes olleet lähellä toisiaan vaan hyvinkin kaukana aina murretusta kesästä tummaan syksyyn!

Jos kuitenkin haluaa kokeilla, kannattaa käyttää mahdollisimman kasvokeskeistä, tarkkaa, meikitöntä ja luonnonvalossa (ei auringonvalossa) kuvattua kuvaa.

Jos taas haluaa huomattavasti tarkemman ja pitkäkestoisen testin mutta netissä ja ilmaiseksi, paras löytyy täältä: Värianalyysi-testi

Itseäni kiinnosti koko ajan eniten kasvokkain tehtävä konsultaatio, joten kirjoitin Googleen värianalyysi helsinki, mutta en löytänyt pääkaupunkiseudulta yhtäkään tahoa, joka käyttäisi yllä kuvattua eli nykyaikaista metodia. (Saa ottaa yhteyttä, jos tietää jonkin kriteerini täyttävän tahon ja/tai haluaa tarjota omia palvelujaan!)

Yllä demonstroidaan, onko pohjasävyltään viileä henkilö kesä vai talvi.

Vältä nämä väärinkäsitykset

Jos aihe kiinnostaa, mutta ei ole vielä ihan kartalla, tässä muutamia pointteja auttamaan hahmottamisessa:

Värianalyysin keskiössä on valo ja se, miltä kasvot näyttävät valossa; ihon pohjasävy on merkittävin tekijä, kun haetaan itselle parhaita sävyjä.

Siinä missä ihonväri voi muuttua kesällä ruskettuessa, ihon pohjasävy pysyy samana koko elämän. Ihonväri ei itsessään kerro mitään ihon pohjasävystä: tummaihoinen afrikkalainen voi olla pohjasävyltään lämmin tai viileä, samaten aasialaisen mahdollisesti keltainen iho ei tarkoita, että pohjasävy olisi lämmin, vaan se voi yhtä hyvin olla viileä.

Toisekseen: unohda verisuonet! Nykyaikaisessa värianalyysissa tunnistetaan, että omaa lämpöä tai viileyttä ei useinkaan pysty arvioimaan suonista; jos suonet eivät siis näytä sinisen sijaan vihreiltä, se ei automaattisesti tarkoita, että ihon pohjasävy olisi viileä.

Huulista saattaa sen sijaan saada vihiä (ei kaikkien kohdalla, mutta joskus): ovatko ne enemmänkin persikkaiset (lämmin) kuin liilaan (viileä) viettävät?

Entä jos ihon pohjasävy ei ole lämmin eikä viileä vaan neutraali? Neutraaleinkin pohjasävy on aina edes hiukan kallellaan joko lämpimään tai viileään, joten se ei millään lailla vaikeuta analyysia; melkein päinvastoin, eli jos ihon neutraalius on ilmiselvää, lämpimät ja viileät kategoriat on sitä helpompi sulkea pois, jolloin oma tyyppi on joko vaalea, tumma, kirkas tai murrettu.

Jos sinulle tarjotaan analyysia, jossa keskitytään silmien ja hiusten sävyyn, kannattaa olla tarkkana; aito ja oikeaoppinen värianalyysi perustuu paljolti ihon pohjasävyyn (hiukset kuuluu alussa jopa peittää, jottei niiden (keinotekoinen) väri/luonnollinen harmaantuminen sotke tuloksia).

Juuri tämä liiallinen keskittyminen vääriin asioihin on menneisyydessä ajanut monia ihmisiä pois värien kiinnostavasta maailmasta.

Ilmainen värianalyysi netissä
Minä olen ilmaisen värianalyysin mukaan murrettu syksy!

Usein kysyttyä värianalyysista

Mitä värianalyysi maksaa?

Kasvokkain tapahtuva värianalyysi kankailla maksaa tyypillisesti 140–250 euroa konsultista ja sijainnista riippuen, mutta käytetty jaottelu saattaa koostua vain neljästä vuodenajasta ilman alakategorioita.

Mistä tietää, mitkä värit sopii itselle?

Värianalyysi vastaa nimenomaan tähän kysymykseen. Voit joko perehtyä asiaan itse (netissä), katsoa videoita ja testata eri kankaita/vaatteita itselläsi peilin edessä luonnonvalossa tai varata ajan sopivalle ammattilaiselle.

Miten erottaa kylmät ja lämpimät värit?

Tähän löytyy hyvä ja joillekuille vaikea testi: onko sinulla täydellinen värinäkö?

Itse sain pisteiksi 6/7, kun tein testin nopeasti ja lainkaan miettimättä (vastasin oranssiin väärin!), mutta ilmeisesti jotkut näkevät kaksi täysin samanväristä ympyrää ja joutuvat käytännössä arpomaan, kumpi on kumpi.

Värianalyysissa saman värin eri sävyt eivät ole noin lähellä toisiaan, eli jopa värisokeamman voi olla mahdollista oppia erottamaan selvästi kylmät sävyt lämpimistä.

Voiko oma vuodenaika muuttua?

Edes tarkka vuodenaika eli oma alakategoria ei tyypillisesti muutu nuoruudessa, mutta ikääntyessä omien värien intensiteetti voi laskea. Esim. viileästä talvesta voisi vanhemmiten tulla viileä kesä; viileys, joka on näiden tyyppien pääasiallinen ominaisuus, ei siis häivy mihinkään, mutta intensiteetti voi aavistuksen tippua (viileä talvi on intensiivisempi eli kirkkaampi kuin viileä kesä, joka on murretumpi kategoria).

Mitä jos omat lempivärini ovat minulle täysin väärät enkä tykkää ”oikeista” väreistäni ollenkaan?

Näin tosiaan voi käydä, ja onkin aika tavallista, että värianalyysiin menijä yllättyy tuloksesta ja on käyttänyt koko elämänsä ajan ”vääriä” värejä.

Jos itselle parhaiten sopivat sävyt ovat kaukana omista lempiväreistä (esim. musta ei väriteorian mukaan sovi n. 90 prosentille suomalaisista), voi olla, että silloin koko värianalyysi ei puhuttele, eli sen mukaan ei halua vaatekaappinsa sisältöä uudistaa.

Jos kuitenkin pystyy näkemään, että itselle uudet, oikeat värit todella muuttavat ilmettä parempaan suuntaan, omia lempivärejä voi edelleen käyttää vyötärön alapuolella; suurin vaikutus ilmeeseen on niillä väreillä, jotka ovat lähimpänä kasvoja.

Jaahas, nyt olen saman testin mukaan viileä talvi, jolla ei ole mitään yhteistä murretun syksyn kanssa!

Lopuksi

Värianalyysi kiehtoo, koska sen avulla voi tehdä ihanien vaatteiden löytämisestä aiempaa helpompaa, säästää rahaa ja välttyä virheostoksilta.

Ja koska vaatteita on yleensäkin tarjolla aivan liikaa, toisia myös helpottaa henkisesti, että voi kaupoissa ohittaa monet osastot ja rekit kokonaan väärien värien perusteella, mikä säästää aikaa ja vaivaa.

Jos värianalyysi tuntuu omaa tyyliä ja pukeutumista rajoittavalta negatiivisessa mielessä, silloin se kannattaa unohtaa; kyseessä on työkalu, jolla kuuluu olla positiivinen vaikutus elämään.

Samaten jos värien sävyjä ja niiden vaikutusta omaan ilmeeseen ja lookiin ei harjaannu ajankaan kanssa näkemään, silloinkaan värianalyysi ei välttämättä ole itseä varten; ei ole tarkoitus, että joku toinen käskee, miten pitää pukeutua, vaan ideana on löytää oikeat sävyt, jotka myös itse pystyy tunnistamaan imarteleviksi.

Toisin kuin netin ilmaistesteillä, ammattilaiselta saatava tulos on aina oikea, koska muut vaihtoehdot suljetaan pois systemaattisella testaamisella.

No, mikä vuodenaika itse todellisuudessa olen? Luulen tietäväni tarkan alakategorian 12 vaihtoehdosta, mutta en tarkoituksella kertonut sitä tässä, jotta se ei sotkisi ammattilaisen arviota. Haluan nimittäin käydä aidossa, maksullisessa analyysissa, tapahtui se sitten kasvokkain tai digitaalisesti.

Tällä hetkellä olen kallistunein juuri Colour Analysis Studion palveluun, jota tarjoaa tämän kirjoituksen videoissa esiintyvät italialaisnaiset. Heidän liikkeensä sijaitsee Australiassa, joten omalla kohdallani analyysi tapahtuisi harmillisesti digitaalisesti, mutta en ole löytänyt varsinkaan Helsingistä ketään taidoillaan yhtä vakuuttavaa parivaljakkoa kuin nämä naiset!

Palaan joka tapauksessa tähän aiheeseen, kunhan omat tulokseni ovat selvät!

Lue myös: Värianalyysin tulokset

6 vastausta artikkeliin “Värianalyysi: kattava opas

 1. Hyvä teksti ja kivasti kirjoitettu! 🥰 Auttoi havainnollistamaan asiaa omalla kohdalla tosi paljon. Muakin alkoi nyt houkuttaa oikea analyysi koska kesävärit ei mielestäni sovi mulle kaikki yhtä hyvin vaikka kesä aika varmaan olenkin. Harmi vaan että englanti ei luonnistu multa niin hyvin että haluaisin maksaa vieraan kielisestä palvelusta. Testailin myös peilin edessä vaatteilla mutta oman kaapin värivalikoima on liian kapea. Odotan innolla jatkoa tälle jutullesi! 😍🌞🥳🌈

  Tykkää

  1. Kiitos, mukava kuulla, että tykkäsit! ❤

   On totta, että suurin osa suomalaisista varmasti suosisi suomenkielistä palvelua, joten on sääli, että niin moni taho Suomessa tarjoaa vain neljän vuodenajan testausta. Jos päätyy kattavampaan ja samalla englanninkieliseen palveluun, niissä ainakin lohduttaa se, että kaikki hoituu kirjallisesti, eli kenenkään kanssa ei tarvitse missään vaiheessa jutella. 😁

   Vähintään oman pääkategorian selvittäminen onneksi onnistuu taatusti myös kotona tämän kirjoituksen ohjeilla ja lähteillä, kunhan itsellä on värisilmää ja on valmis testaamaan pitkään/useina päivinä. Kankaissa auttaisi, jos asuu useamman henkilön taloudessa ja saisi muiden kaapeista sellaisia värejä, joita ei omista vaatteista löydy.

   Etenkin kasvokkain tapahtuva konsultaatio säästäisi paljon aikaa ja vaivaa, eli ammattilainen osaisi todeta tunnissa tai parissa sen, minkä selvittämiseen itsellä voi mennä ikuisuus materiaalien ja/tai osaamisen puutteen takia. Mutta niin kuin sanottu, itse olen kiinnostunut maksamaan nimenomaan 12 kategorian (vielä tarkemmin 16, kun testataan myös, onko täysi kesä, täysi syksy jne.) analyysista.

   Kiva, että odotat jatkoa kirjoitukselle! ❤😊 Sitäkin yritin aprikoida, olisinko lähitulevaisuudessa lähdössä matkalle johonkin sellaiseen kohteeseen, jossa nykyaikainen värianalyysi onnistuisi, mutta mikäli en, digitaalinen testaus lienee ainoa vaihtoehto. Senkin kyllä sanotaan olevan hyvin luotettava, kunhan valokuvat on otettu oikein ohjeiden mukaan. No, toivotaan, että me kumpikin keksimme pian sopivan ratkaisun❣

   Tykkää

 2. J’@£s$€}a konsultointi Espoossa tekee 12:n vuodenajan värianalyysejä. Kävin itse hänellä muutamia vuosia sitten.

  Tykkää

  1. Hienoa, kiitos vinkistä! Itse jäin tämän kirjoituksen jälkeen hiukan vielä arpomaan valintaani, mutta nyt on analyysi takana ja tulokset taskussa (kirjoitan aiheesta pian oman postauksensa!) 😊

   Värianalyysi selvästi kiinnostaa, ja juuri 12 vuodenajan analyysille lienee kysyntää. Esim. itselleni selvisi, että olen oman kategoriani laidalla ja että intensiteettini on korkein mahdollinen kyseisen vuodenajan sisällä; ei siis ihmekään, etten koskaan löytänyt itseäni 4 vuodenajasta, sillä oman vuodenaikani likaisimmat, tummimmat ja/tai murretuimmat sävyt eivät ole minulle parhaita alkuunkaan, vaan tietty alakategoria erottuu selvästi edukseen!

   Millaisen tuloksen itse sait (olitko yllättynyt vai et? 😸), ja nyt kun analyysista on kulunut useampi vuosi, oletko ehtinyt uudistaa koko vaatekaappisi sisällön (vai olitko jo aiemmin käyttänyt sinulle parhaiten sopivia värejä) vai miten aloit lähestyä tyyli- ja pukeutumisasioita analyysin jälkeen? 👗😊

   Tykkää

 3. Hei! Kiinnostavaa! Minut analysoitiin kevääksi alkuvuidesta. Pidän eniten lämpimän kevään sävyistä. Niitä vain vaikea bongata. Onko sinulla kiinnostusta vinkata blogissa vaatteista, jotka löydät? :)
  T heidi

  Tykkää

  1. Kiva kuulla muista, joille on tehty värianalyysi 😊; meillä sattui menemään väritkin hyvin yhteen juuri lämpimän kevään osalta!

   Olinkin itse asiassa pohtinut sellaista uutta kirjoitusta, jossa käsittelisin seuraavia asioita:

   👒 Esittelisin väripalettini mukaisia vaatteita; niiden kerryttämiseen kylläkin tulee menemään aikaa, sillä valtaosa olemassaolevista (nyt jo kierrätetyistä) vaatteistani olivat väärän värisiä.

   👒 Värianalyysi ja ympäristö = jos nimittäin on sattunut luulemaan, että värianalyysituloksen saaminen LISÄÄ vaatteiden ostoa eli kulutusta, asia on huomattavasti todennäköisemmin toisin päin: itselle parhaita värejä voi olla hankala löytää, vaikka varta vasten etsisi! Ja koska valtaosa tarjottavista vaatteista on väärän värisiä, kulutus vähenee väkisinkin.

   👒 Nettikaupoissa kannattaa ottaa hakutulosten lajittelu värien perusteella ahkeraan käyttöön ja lisätä ostoskoriin ensin kaikki, mikä on sekä mieluista että vaikuttaa oikean väriseltä; lopulta tuotteita on helppo verrata, eli värien lämpimyys ja viileys tulevat aivan eri lailla esiin kuin niitä yksinään katsottaessa, ja ostoskorista voi sitten poistaa kaiken, mikä ei natsaa riittävän hyvin.

   👒 Oman väripaletin saamisessa on onneksi se mukavuus, että kaikki paletin sävyt sopivat täydellisesti yhteen toistensa kanssa, eli jokainen nappiostos (vaikka niitä tapahtuisi kuinka harvoin) auttaa luomaan kestävää kapselivaatekaappia, mikäli sellainen on toiveena.

   👒 Vaatekaapin sisällön päivittämisessä voi auttaa sen mieltäminen pitkään kestäväksi prosessiksi, jolloin oikeita värejä ei ole pakko löytää heti ja paljon. Esim. itse sain isompien väripalettien lisäksi käyntikortin kokoisen väripaletin lompakkoon; se helpottaa oikeiden värien tunnistamista jopa sellaisina hetkinä, jolloin ei varsinaisesti ole ostoksilla mutta sattuu bongaamaan varteenotettavan vaatteen.

   Vinkkaan siis mielelläni, kunhan vaatteita alkaa löytyä! 😍 Loin Värianalyysin tulokset -kirjoituksessa näkyvän vaatekollaasin Elloksen valikoimasta, ja ne värit lopulta paljastuivat oikein imarteleviksi lämpimälle syksylle/lämpimälle keväälle.

   Tämä ei välttämättä kosketa erityisesti sinua, mutta koska kirjoitus tavoittaa reilusti ihmisiä, liitän tähän loppuun vielä kiinnostavan videon kiinalaisten halpaketjujen toiminnasta. Toivon, että värianalyysi saa monet harkitsemaan ostojaan tarkoin, sillä vaatteiden todellisista väreistä ei edes saa käsitystä, mikäli tilaa tietyiltä firmoilta, koska tuotekuvatkin ovat suoraan toisilta kopioituja eikä saatava vaate välttämättä muistuta kuvan tuotetta paljoakaan. Ja kaikki tämä tietysti muiden, paljon suurempien ongelmien lisäksi!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s