Ilmaiset värianalyysi-testit: miksi ne eivät toimi?

Tänään haluan taas syventyä yhteen lempiaiheeseeni eli värianalyysiin, ja etenkin siihen, miksi netin ilmaiset värianalyysi-testit eivät toimi.

Kirjoitin suosituksi nousseen tekstin Värianalyysi: kattava opas aiemmin tänä vuonna ja esittelin sen jälkeen maksullisessa värianalyysissa saamiani tuloksia.

Blogini tilastot eivät mittaa pelkkiä kävijämääriä, vaan näen myös, kuinka paljon eri linkkejä klikkaillaan; siksi tiedän, että kattavassa oppaassa jakamani linkki ilmaiseen värianalyysiin kerää valtavasti klikkauksia.

Moni on siis ainakin sen verran kiinnostunut värianalyysista, että haluaisi tietää oman, tarkan vuodenaikansa, kunhan tiedosta ei tarvitse maksaa.

Juuri tuon havainnon perusteella loin tämän kirjoituksen, eli lähdetään siis tarkastelemaan ilmaisten testien ongelmia.

Miksi koneellinen, tekoälyn tekemä värianalyysi-testi ei toimi?

Käytetyimmät värianalyysi-testit netissä ovat itsekin kokeilemani Colorwise ja TikTokissa pyörivät värianalyysifiltterit.

Aloitetaan minunkin kokeilemallani ja saamillani tuloksilla eli murretulla syksyllä ja viileällä talvella (jotka sitä paitsi kummatkin ovat minulle vääriä tuloksia ja lisäksi hyvin kaukana toisistaan!).

1. Tekoäly ei osaa katsoa kasvoja kokonaisuutena

Tietokone analysoi vain niitä pikseleitä, jotka valittuun kohtaan osuvat. Eikä pikseleihin edes vaikuta pelkästään esim. laikukas iho, joka on paikoin punaisempi, paikoin vaaleampi, vaan kasvoissa on myös paljon luonnollisia varjoja eli muuta ihoa tummemmalta näyttäviä alueita.

Parhaimmillaankin kone pystyy arvioimaan ihosta vain sen päällimmäisen värin eli ihonvärin, ei siis pohjasävyä, jonka ympärille koko värianalyysi rakentuu.

2. Ihon pohjasävy ja silmien väri eivät täsmää

Mihin värianalyysi perustuu? Kaikista eniten ihon pohjasävyyn, jolloin silmien värillä ei ole samanlaista painoarvoa puhumattakaan hiuksista, jotka voivat olla värjätyt ja kaukana luonnollisesta väristään.

Yleinen harhakäsitys on, että jos jollakulla on viileä pohjasävy ja maantienväriset hiukset, hänellä on myös viileänsävyiset silmät. Näin ei kuitenkaan ole, vaan hyvinkin viileällä ihmisellä voi olla esim. lämpimänruskeat silmät, eikä tämä ilmiö ole edes harvinainen.

Tällainen testihenkilö saa netin ilmaistestillä joko kevään tai syksyn tulokseksi silmien perusteella, vaikka hän todellisuudessa on joko kesä tai talvi.

Koneellinen värianalyysi ei todennäköisesti arvota pohjasävyä korkeammalle, vaan testitulos voi mennä mönkään jo pelkillä silmien värillä.

3. Tarjoaako edes oikea testitulos itselle aidosti parhaat värit?

Edellä olevat pointit selittävät, miksi jokaisella valokuvalla saa eri tulokset. Mutta entä jos sattuisikin saamaan oikean tuloksen (jota ei kylläkään pysty samoilla testeillä varmentamaan) ja siten testin tarjoaman väripaletin?

Kyseisissä paleteissa on usein täysin vääriä värejä samalla kun aidosti parhaat värit puuttuvat.

Värianalyysi-testien väärät värit

Tutkitaan alla, millaisia sävyjä testitulokset sisältävät ja täsmäävätkö ne ammattilaisten käyttämien väripalettien kanssa.

Oikealla näkyvien kuvien lähde: Colour Analysis Studio

Yllä vertaillaan ilmaisen testin antamia tuloksia ammattilaisen tekemään testiin murretun syksyn kohdalla:

  • merkitsin punaisella räikeimmin väärät sävyt: alanurkasta löytyvä vaaleansininen on klassinen kesäväri, kirkas vihreä puolestaan kevätväri; vältettäviin väreihin on listattu selvästi lämmin oranssinpunainen, joka ei suinkaan ole huonoimpia värejä syksy-ihmiselle
  • harmaa ei kuulu lämpimien ihmisten väreihin lainkaan, mutta netin tuloksessa pistää silmään myös se, että sen suosittelema harmaa on melko lähellä vältettävää harmaata sävyä (merkitty kuvaan keltaisella)
  • oikeiden sävyjen puute: vaikka useat nettitestin värisuositukset eivät ole järkyttäviä, missä ovat kaikki ne pääsävyt, jotka erityisesti sopivat juuri murretulle syksylle? (näitä ovat tunnetusti esim. oliivi, sinapinkeltainen, kameli ja lämmin punainen, jotka näkyvätkin ammattilaisen tekemässä testissä)
  • ammattilainen testaa myös muut kategoriat löytääkseen varmasti parhaan ja sulkeakseen pois huonommin sopivat (kuvassa yllä näkyy nimenomaan murretun syksyn ja murretun kesän sävyt, koska murrettuna syksynä testihenkilölle sopii ainakin osa myös murretun kesän sävyistä)

Kun siirrytään viileään talveen ja kesään, netin värianalyysi-testit menevät vielä enemmän metsään:

  • oikeaoppisesti musta kuuluu vain tummaan talveen: mustan vastine viileälle talvelle on tumma ja kirkas laivastonsininen, jollaista yltä ei edes löydy kummastakaan viileän talven paletista (!), mutta kesästä löytyy
  • laivastonsininen on yksi upeimmista väreistä myös viileällä kesälle, mutta murretumpana versiona kuin viileälle talvelle; yllä kaikista intensiivisin sininen on kuitenkin eksynyt juuri kesän palettiin
  • koska talvi on kategoriana aina intensiivisempi eli kirkkaampi ja myös tummempi kuin kesä, niillä ei voi olla täsmälleen samoja värejä; näin on kuitenkin käynyt yllä olevissa TikTok-filttereissä, eli kesälle tarjotaan (lähes) identtisiä liiloja ja punaista kuin talvelle
  • keltainen ei koskaan kuulu viileän talven palettiin, vaan löytyy ainoastaan kaikista intensiivisimmästä talvesta eli kirkkaasta talvesta (harvinaisin kaikista talvista), ja usein keltainen on parhaiden värien huonoin myös kirkkaille talville; se yksinkertaisesti on niin haasteellinen väri viileille ihmisille
  • yleisesti paleteissa korostuvat aivan liian vaaleat ja/tai murretut värit; talveen murretut värit eivät kuulu, ja koska myös viileä kesä on kaikista kesän kategorioista intensiivisin, murrettujen sävyjen määrä ihmetyttää
  • paikoin kesälle tarjotaan tummempia ja jopa kirkkaampia värejä kuin talvelle (esim. TikTok-filtterin alakulman vaaleanpunainen verrattuna viileän talven vastaavaan kohtaan), mikä korostaa, miten pahasti viileän talven värit ovat poskellaan
  • kesälle ja talvelle ehdotettu harmaa on identtinen, ei vaaleampi ja murretumpi kesälle niin kuin sen kuuluisi olla

Lämpimän kevään sävyt yllä ovat sen sijaan menneet yllättävän nappiin, vain tuon murretumman sinisen tunnistan paremmin lämpimään syksyyn sopivaksi, minulla kun on juuri näiden alakategorioiden väripaletit itselläni ammattilaisen tekemän analyysin seurauksena.

Osa sävyistä on liian kirkkaita lämpimälle keväälle, mutta sävymaailma on muutoin lähempänä totuutta kuin minkään muun esimerkin kohdalla.

Tummassa syksyssä puolestaan on enemmän aivan liian vaaleita ja kirkkaita värejä, ja nyt väärin myös sinapinkeltainen, jota murrettu syksy jäi vaille ylempänä. Kylmään viettävä keltainenkin on eksynyt tänne, vaikka ei tuon sävyisenä kuulu yhteenkään syksyn alakategoriaan.

Lopuksi

Vaikka testeillä ja filttereillä leikkiminen voi olla hauskaa, ei kannata hetkeäkään luulla, että ilmaisella värianalyysi-testillä saisi oikean tuloksen.

Ja vaikka sattuisikin ihmeen kaupalla ja tietämättään saamaan oikean tuloksen, saadun väripaletin värit eivät ole kyseisen sävyiselle ihmiselle parhaita ja sisältävät usein runsaasti vääriä sävyjä.

Jos hakusessa on itselle aidosti parhaat sävyt, ammattilaisen puoleen kääntyminen on hyvä idea.

Minä nautin edelleen omista tuloksistani, koska ne ovat vähentäneet shoppailua sen lisäksi, että olen saanut useita kivoja lookeja.

Kun ennen tilasin vaatteita netistä, saatoin saada vääränkokoisia, -mallisia ja -tyylisiä vaatteita, mutta jos nykyään harrastaisin samaa, tuohon listaan olisi pakko lisätä myös vääränväriset vaatteet! Diilistä tulee silloin niin huono, että on paras jättää ostamatta.

Olenkin katsonut viisaimmaksi suosia second hand -kauppoja ja paikalla sovittamista luonnonvaloa jäljittelevässä valossa!

Jätä kommentti