Miltä kuulostaisi: uusi permanentti, onnistunein lopputulos koskaan, kiharaisin pää ikinä?
Totta se on, minulla on tuore permanentti päässä! Täällä minä onnellisena taas hypistelen kiharoitani.
Viimeksi otin permanentin heinäkuussa 2021, ja sitä ennen syksyllä 2017, mistä kirjoitin jutun Otin permiksen eli permanentin. Kun äsken tarkastin tilastoista, kuinka monta kertaa kyseistä juttua on luettu, yllätyin, vaikka tiesin luvun olevan suuri: peräti 26 865 kertaa!

Nyt päässä oleva uusi permikseni on toukokuulta 2022. Suostuin tällä kertaa myös kampaajan ehdottamaan kerroksittaiseen hiustenleikkuuseen (vain pituussuunnassa), mikä teki lopputuloksesta vielä onnistuneemman!
Erittelen kuvateksteissä, mitkä permanenttikuvat ovat tältä vuodelta ja mitkä viimevuotisia.
Yksi on varmaa: permanenttiaiheisille jutuille on kysyntää, joten mennään pitemmittä puheitta heti asiaan!

Erilaiset permanentit – miten valita itselle mieluisin?
Erilaisia permanentteja on viime vuosina tullut valikoimiin lisää: perinteisen permiksen rinnalla kulkevat edelleen spiraalipermanentti ja beach wave -permanentti, mutta mukaan on tullut sellainenkin kummastus kuin digitaalinen permanentti (tunnetaan myös nimillä kuuma permanentti ja japanilainen permanentti).
Digitaalisesta permiksestä katsoin videon YouTubessa, ja suljin sen heti pois, koska halusin itse reilun kiharat hiukset. Jos loiva permanentti tai isot, väljemmät kiharat kuitenkin kiinnostavat, digitaalinen tai beach wave -permis voi olla kelpo vaihtoehto. Digitaalisessa permanentissa rullatut hiukset kytketään koneeseen, joka lämmittää hiuksia.
Koska kyseinen permis vaatii erityislaitteistoa, hinta ja saatavuus ovat sen mukaiset: digitaalinen permanentti pitkiin hiuksiin olisi maksanut 320 euroa yhdenkin netistä löytämäni hinnaston mukaan, ja huippukampaajankaan huomassa permanentista ei tule tämän kummoisempi:

Lopputulos on toki kaunis, mutta ei minusta niin kaunis, että kolmin- tai nelinkertainen hinta perinteisempään permikseen nähden olisi perusteltu.
Kesällä 2021 olin päättänyt haluta perinteisen permiksen kunnon kiharat saadakseni, mutta sitten katsoin YouTubesta yhden saksalaisen kampaamon lataamia videoita erilaisista permiksistä ja ihastuin spiraalipermanenttiin. Vielä syksyllä 2017 netin eri lähteet väittivät, että spiraalipermiksellä kiharoista tulee höllemmät kuin perinteisellä, mutta nyt sitä kaupiteltiin lähestulkoon vintage-tyylisenä kunnon korkkiruuvien tuojana siinä missä perinteinen permis on kuulemma modernimpi!
Niinpä otin kuvakaappaukset ja videot mukaani ja marssin kampaajalle. Spiraalipermanentti on kuitenkin edelleen paljon harvinaisempi ja monelle aikaavievempi kuin perinteinen permis, eikä se kuulunut kampaajan repertuaariin, minkä hän olisi kertonut jo varausta tehdessäni, mikäli olisin maininnut toiveestani. (En tosiaan ollut sanonut asiasta puhelimessa, koska keksin muuttaa toiveitani vasta varauksen tehtyäni.)

Minulle oli joka tapauksessa tärkeämpää saada kiharainen permanentti Helsingin laitamilta kävelymatkan päästä kotoa kuin lähteä kauemmas spiraalipermanentin toivossa, joten en ollut pettynyt päättäessäni, että perinteinen permis käy, olihan se muutenkin alkuperäinen valintani.
Olin niin tyytyväinen saamiini kiharoihin, että nyt kesällä 2022 tiesin heti haluavani perinteisen permiksen samalta kampaajalta kuin viime vuonna.
Vinkki: Kun googlailet permiksiä innoitusta saadaksesi, älä usko kaikkea, mitä näet: monesti permanentiksi väitetyt upeat kiharapilvet eivät ole permanentteja lainkaan, vaan muin tavoin tehtyjä kiharoita. Jotta näet varmasti permanentattuja hiuksia, suosi luotettavia lähteitä, kuten tällaisia: 50 erilaista permanenttia

Miten permanentti tehdään?
Permanentissa hiukset pestään, rullataan permanenttirullille, kastellaan kunnolla permanenttiaineella, jonka annetaan vaikuttaa 20 minuuttia, sitten huuhdellaan ja viimeistellään kiinnitysaineella. Lopuksi hiukset huuhdellaan toistamiseen ja niitä voidaan kevyesti kuivattaa (kovaa puhallusta ja lämpöä vältetään, koska ne pörröttävät hiuksia) sekä muotoilla kiharavoiteen voimin.
Joitakuita mietityttää hiusten pesu ennen permanenttia; kampaaja joka tapauksessa ne pesee, eli ei kannata mennä kampaamoon vastapestyin hiuksin. Hiukset voisivat siis olla mennessä likaiset, mutta koska moni ei viitsi lähteä ihmisten ilmoille sellaisin hiuksin, ne voi pestä edellisenä päivänä tai niin kauan ennen kampaamokäyntiä kuin omat hiukset sallivat.

Entä milloin voi pestä hiukset permanentin jälkeen ja miksi permanenttia ei saa kastella? Kastuminen ei haittaa, mutta syksyllä 2017 sain vastaukseksi, ettei hiuksia kannata pestä pariin päivään eikä mennä saunaan pesemättä hiuksia sitä ennen. Myös pinnejä, pompuloita ja vastaavia tuli välttää. Syynä on se, että hiukset saisivat rauhassa asettua muotoonsa eikä niitä hangattaisi, pörrötettäisi ja kuivattaisi mahdollisen kiharoiden latistumisen pelossa.
Tämänvuotinen kampaaja näytti noille kaikille vihreää valoa (paitsi saunomiselle, koska permanenttiaineet voivat reagoida lämmön kanssa); hiuksia tuskin tulee pestyä pariin päivään, mutta vain koska niitä ei tarvitse pestä, ne siis saisi kyllä muutoin pestä.
Pinnejä ja pompuloita voi kuulemma myös käyttää. Itse laitoin heti hiuksiin pinnin, koska käytän sellaista muutenkin, mutta pesemistä halusin silti välttää vanhan tiedon mukaisesti pari päivää, varmuuden vuoksi. Öljyhoitoja kampaaja käski välttämään pian permanentin oton jälkeen, sillä sellaiset voivat suoristaa hiuksia.

Nyt kesällä 2022 kysyin kampaajalta viime kertaa tarkemmin permanenttiaineista, ja hän kertoi itse käyttävänsä sellaista merkkiä, joka tarjoaa kolme eri vahvuutta. Minulle valittiin keskimmäinen ja harkittiin vahvinta kohtiin, joissa hiukset ovat paksuimmat, mutta pitäydyttiin kuitenkin keskivertovahvuudessa, koska hiukseni vaikuttivat kihartuvan hyvin.
Ohuille, käsitellyille ja/tai kuiville hiuksille valitaan mielellään miedoin vahvuus, mutta eri hiuslaatujen kihartuvuudessa on muutenkin eroja, paksutkaan hiukset eivät siis välttämättä aina vaadi kaikista vahvimpia aineita.
Miten kauan permanentti kestää? Ihmettelin netin eri lähteitä jo viimeksi tässä asiassa, sillä ”virallinen” vastaus on muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen. On sentään sellaisiakin lähteitä, joiden mukaan permanentti kestää hiuksissa niin kauan kuin päässä on permanentattua hiusta. Jälkimmäinen kuvaa permanentin kestoa omissa hiuksissani.
Kun mietitään, kuinka usein permanentti pitää uusia, se riippuu täysin hiusten pituudesta ja omista toiveista: lyhyisiin hiuksiin muutaman kuukauden välein ja pidempiin hiuksiin esim. 6 kuukauden ja 1 vuoden välein. Jos permanenttia ei uusi ja antaa hiusten kasvaa, kiharat latvat voivat yhä näyttää varsin hyviltä oman, suoremman tukan kanssa.

Voiko permanenttia värjätä? Voi toki, minä värjäsin vuoden 2017 permanenttiani hiussävytteellä, mutta sittemmin olen kasvattanut kaikki keinotekoiset värit pois. Jos hiukset ovat permanentin jäljiltä huonokuntoiset ja/tai jo valmiiksi hauraat ja huokoiset, vahvoja hiusvärejä ei toki kannata käyttää puhumattakaan hiusten vaalennuksesta.
Paljonko permanentti maksaa? Liikutaan 100 euron molemmin puolin, hinta voi olla esim. vain 75 euroa kohtuullisen pitkiinkin hiuksiin, useimmiten kuitenkin hieman enemmän. Spiraalipermanentti voi olla kalliimpi, jos sen tekeminen vie enemmän aikaa, ja samaten yllä mainittu digipermis olisi maksanut omiin hiuksiini yli 300 euroa.
Vinkki: Jos mietit, mitä permanentti maksaa, ja etsit mahdollisimman edullista kampaamoa, suosi kotikampaamoja; niissä hinnat voivat olla alhaisemmat, koska pitäjän ei tarvitse maksaa vuokraa erillisestä salongista.

Permanentin hoito
Moni miettii, miten permanenttia hoidetaan. Minulla on ollut ainakin kuusi permanenttia elämäni aikana, joten permanentin hoito tuntuu yksinkertaiselta ja helpolta. Koska näen kuitenkin aika ajoin englanninkielisiä YouTube-videoita, joissa harmitellaan latistuneita permanenttikiharoita ja valitellaan niiden vaikeaa ylläpitoa, ja viimeistään Curly Girl -metodi on tehnyt kiharoiden hoidosta rakettitiedettä, jaan mielelläni oman rutiinini.
1. Kampaan hiukset harvapiikkisellä kammalla/permanenttikammalla kuivina ENNEN hiusten pesua. Vältän niiden kampaamista ennen seuraavaa pesua. Hiusharjaa en käytä koskaan.
2. Käytän ”shampoona” hiilisaippuaa ja hoitoainetta. Joskus käytän hiilisaippuapesujen välissä jotain perusshampoota, mutta mikään ei tuo kiharoihin sellaista muotoa ja kaivattua jämäkkyyttä kuin hiilisaippua! Aina kun pesen hiukset jollain muulla, en malta odottaa ”niitä parempia kiharoita”, jotka tiedän saavani hiilisaippualla seuraavan pesun yhteydessä.

(X.) Permanentti kuivattaa hiuksia, minkä vuoksi hiuksille voi toisinaan haluta antaa lisäkosteutusta. Kiharavoide on silloin paikallaan; se kosteuttaa, vähentää pörröisyyttä tai poistaa sen kokonaan, selventää kiharoita ja etenkin kuohkeuttaa niitä: Kiharavoide – salaisuus kuohkeiden kiharoiden takana.
Hiusten kuivaus ei sekään vaadi pitkää matematiikkaa: tärkeintä on, että hiuksia ei pörrötä hankaamalla. Kiharat hiukset kuivataan ”ploppaamalla” eli niitä ei venytetä/vedetä alaspäin, mikä suoristaisi kiharoita, vaan pehmeällä pyyhkeellä/kankaalla kevyesti puristamalla ylöspäin (helppo hahmottaa mieltämällä kihara vieteriksi; sitä ei ole tarkoitus venyttää, vaan päinvastoin puristaa kokoon).
Pehmeä kangas voi olla esim. vanha, pehmeäksi kulunut puuvillapaita tai pehmeä pyyhekin, kunhan ei karkeaa froteeta, mikä on hankaavampi ja siten mahdollisesti pörröttävämpi. Hiusten kannattaa antaa kuivua itsestään, mutta jos haluaa käyttää laitteita, diffuusori on kiharoille hellävaraisin ja paras pitämään niiden muotoa yllä.
3. (Osittaisen) kuivauksen jälkeen kosteisiin tai puolikuiviin hiuksiin voi laittaa haluamaansa muotoilutuotetta (esim. kiharavoidetta, muotovaahtoa, geeliä tms.). Ne auttavat pitämään kiharat muodossaan pidempään.

Permanentatut hiukset ovat paljon ilmavammat kuin päätä vasten kulkeva lättätukka, joten hiusten pesuväli harvenee. Ennen seuraavaa pesua hiuksia voi nukuttujen öiden jälkeen suihkuttaa vedellä ja muotoilla kauniimmiksi taas puristelemalla ylöspäin ja käyttämällä halutessaan muotoilutuotteita. Myös kosteuttavia tuotteita voi lisätä pesujen välillä, jos tarpeen.
Tuossa siis yleistietoa oman rutiinini lisäksi. Uskon ja toivon, että monelle kiharapäälle nämä ovat perusasioita; itse opin hoitamaan permanenttikiharoita ”oikein” jo yli 20 vuotta sitten, eli kauan ennen kuin olin koskaan kuullutkaan Curly Girl -metodista ja ploppauksesta. Yksinkertaisia asioita on turha monimutkaistaa.

Myös oman arvostelukyvyn tulisi toimia: kiharoita ei mm. tarvitse turhaan latistaa rasvaisilla hoitotuotteilla, elleivät hiukset tunnu kuivilta. Kuiviin latvoihin lisää mielellään hoitavia tuotteita, ilmavat ja eheät kiharat puolestaan eivät vaadi lisäkosteutta jatkuvasti. Ja tuonkin luulisi olevan perusasia, että jos tykkää erotelluista, reilun kiharista hiuksista, niitä ei venytetä ja hangata, vaan niiden muoto pyritään säilyttämään hellävaraisella puristelulla.
Halusin silti jakaa hoito-ohjeetkin, koska vastaani on tullut sen verran paljon tahatonta hölmöilyä ja osaamattomuutta näissä asioissa. Ymmärrettävää se totta kai on varsinkin ensimmäisen permanentin kohdalla!

Ihanat kiharat! Olenkin joskun miettinyt, ottaako kukaan enää permistä; nuoruudessahan usein itsellänikin oli permanentti, ainakin vähintään juuripermis 😊 Tähän nykyiseen vaalennettuun tukkaan tuskin permanenttia uskaltaisin ottaa, mutta oi, kun olisikin kiharat!
TykkääTykkää
Kiitos paljon! ❤💜 Oli kiva lukea omasta permishistoriastasi. :) Kaikkina näinä vuosina, kun olen kirjoittanut permanenteista, on tuntunut, että kiharat eivät mitenkään korostu katukuvassa, eli permanentit eivät elä kulta-aikaansa.
Kampaajat kuitenkin kertovat niitä tasaisesti tekevänsä, ja sisältömarkkinoijana näen kysynnän, jota eri aiheille on, joten tiedän permanenteille olevan reilusti kysyntää; ainakin kiinnostusta siis on, vaikka kaikki eivät lopulta permanenttia uskaltaisikaan ottaa. Tuo tyvipermiskin on edelleen valikoimassa, vaikka itselläni ei ole sellaisesta kokemusta. :)
Kunpa saisit edes silloin tällöin kiharat jotain muuta kautta! 💚😊
TykkääTykkää
Onneksi törmäsin tekstiisi! Varaan permisajan heti maanantaina 😊
TykkääTykkää
Onpa kiva kuulla, että tekstistä oli hyötyä; permanentti on kyllä ihana, joten toivon sinulle juuri sellaista lopputulosta kuin olet ajatellut! 😊💜
TykkääTykkää
Hei! Olen harkinnut todella nyt ottavani taas permiksen ja sun blogisi vaan vahvistaa ajatustani 🤩 minulla on teini-ikäisenä ollut 2 pehmennystä ja viimeinen permikseni oli oikein sähäkkä afropermis josta tykkäsin todella paljon. Siinä kesti vain yli vuoden että se lähti. Tällä hetkellä minulla on hiukset hieman yli olkapään tai olkapäille laskeutuvat, sanotaan näin. Hiukseni ovat värjätyt mutta ei vaaleat vaan tälläiset punaruskeat. Tuo sinun kesän 22 permis näyttää juurikkn sellaiselta jonka haluisin itse myös omistaa. Eli onko se tehty ihan perinteisellä permanentti tyylillä? Vai spiraalilla?
Ongrlmani on, etten oikekn tiedä onko täällä kotikaupingissani sellaista permanenttitekijää.. jolloin lopputulos olisi juurikin haluamani.
En ole varma työdkenteleekö se nainen vielä jolla teini-ikäisenä otkn permikseni.
Sitä piti sanoa, eli tukkani ei ole ohut mutta ei mikän super paksukaan, hyvin taipuisa ja menee säkkärrälle kun olen laittanut itselleni yöksi pampulat tms. Eli mitä suosittelisit minulle vahvuudeksi? Keskivahvuus? Tarkoitan siinä permanenttiaineessa.
Tuli vähän pitkä viesti, mutta toivottavasti ehdit vastata kysymyksiini. Hyvää alkanutta vuotta!🤩😃
TykkääTykkää
Mukavaa, että permanentti innostaa, eikä ihme, on se niin mahtava keksintö! Otin itse asiassa itsekin taas uuden permanentin puolitoista kuukautta sitten, koska olen niin koukussa kiharoihin, eikä entiseen lättätukkaan ole paluuta! 😍
Iloksesi voin kertoa, että kaikki permikseni (niin tässä kirjoituksessa kuin noin yleensäkin) ovat olleet perinteisesti rullattuja, eivät siis spiraalipermanentteja. Jos siis vain satut löytämään kampaajan, jolle permanentit ovat peruskauraa ja joka ymmärtää visiosi, tuloksesta voi helposti tulla mieluinen ja nimenomaan perinteisellä rullaustyylillä.
Hiusten pituudella ja leikkauksella on mielestäni iso vaikutus; itse kävin samalla kampaajalla vuosina 2021 ja 2022, mutta jälkimmäisestä tuloksesta tuli onnistuneempi, koska kampaaja leikkasi hiukseni (hän halusi leikata jo edellisellä kerralla, mutta kieltäydyin tarjouksesta vielä silloin).
Voit myös mennä kampaajalle kuvien kanssa: oman kokemukseni mukaan kampaajat näkevät erilaisista hiuskuvista helposti, miten hiukset pitää leikata, jotta tulevat permanenttikiharat laskeutuvat juuri siten kuin toiveena on.
Noin yleisesti olkapäille ulottuvat hiukset eivät ole järin painavat, eli niitä ei suinkaan tarvitse leikata saadakseen paremmat/nätimmät kiharat, mutta jos toiveissa olisi esim. kuvailemasi afrolook, täysin tasapitkät hiukset eivät välttämättä synnytä sellaista efektiä yhtä todennäköisesti kuin hiukset, joiden päällimmäiset kerrokset on leikattu aavistuksen lyhyemmiksi (näin itselleni viimeksi tehtiin, ja se todella nostattaa koko kampausta).
Kuvailemasi perusteella keskivahva permanenttiaine voisi tosiaan olla sopivin; vahvalle tuskin on tarvetta, ja lievinkin aine voisi riittää ainakin höllempiin kiharoihin, mutta kun toiveena on kunnolla kiharat hiukset, keskivahva lienee hyvä vaihtoehto. Myös useita vahvuuksia voi käyttää silloin jos/kun on tiedossa, että esim. takana on paksummin hiuksia eivätkä ne jaksa kihartua yhtä hyvin kuin muut hiukset. Kampaajan tulisi onneksi osata arvioida tilanne, hän kun on sitä ennen rullannut kaikki hiukset sekä nähnyt ja tuntenut selvästi niiden kunnon, paksuuden ja mahdollisen taipuisuuden.
Toivottavasti löydät hyvän kampaajan ja saat toivomasi lopputuloksen! ❤
TykkääTykkää
Hei!
Kiitos vastauksestasi. Antoi varmuutta! Ja todella, voisi olla hyvä että voiso kerrostaa vähän ennen. Eikä ehkä vähän, vaan reilummin mitä aiemmin. Tällä hetkellä hiukset melko tasapotuiset. Pientä kerrostusta on.
TykkääTykkää
Kiva kuulla, että vastauksesta oli hyötyä! 😊
Kerrostuksessa on onneksi sekin hyvä puoli, että kokonaispituudesta ei halutessaan tarvitse napsaista ollenkaan ja että hyvin maltillinenkin kerrostus ennen permanenttia voi luoda ilmavammat ja eloisammat kiharat. Omalla kohdallani kampaaja leikkasi hiukset ensin, teki sitten permanentin ja lopulta vielä tasoitti leikkausta parista kohtaa.
TykkääTykkää
Nii tietysti, voi leikata vielä permanenrin jälkeenkin.
Ei tässä muu auta kun lähteä paikkakuntani hyvän permanentintekijän hakuun. 💪😃
TykkääTykkää
Hyvä idea, toivotaan että sopiva tekijä löytyisi helposti! 😊
TykkääTykkää