Otin permiksen eli permanentin

Uuden vuoden myötä on aika kertoa, mitä teinkään hiuksilleni otsatukkatyytymättömyyden jälkeen.

No menin ja otin permiksen eli permanentin!

Permanenttihistoriani

Olen aiemmin elämässäni ottanut permanentin kolmesti: kahdesti teininä ja viimeksi 10 vuotta sitten 22-vuotiaana. Olen aina ollut tyytyväinen lopputulokseen, pidän kiharoista hiuksista, hiukseni kihartuvat hyvin ja kihara myös pysyy, eli hiukset eivät suoristu ennen kuin leikkaan viimeisetkin permanentatut hiukset pois.

Koska edellisestä permanentistani oli niin kauan aikaa, päätin lukea aiheesta hieman ennen varsinaista kampaajakäyntiä. Minulle selvisikin kaikenlaista ihmeellistä. Ensiksikin Google tarjosi hakusanalla permanentti tällaisia tuloksia:

Kaikki nuo jutut on kirjoitettu vuoden 2017 aikana, useimmat vasta syksyllä. Itse en ollut ollut lainkaan tietoinen siitä, että permanentti on taas muodissa. Se kaiketi johtui siitä, että en ollut nähnyt monillakaan kiharoita hiuksia, vaikka vietin kesä- ja syyskuukaudet Helsingissä. Tuntui, että kiharat hiukset eivät korostuneet katukuvassa ja että yllättävän harvalla itse asiassa on kiharat.

Otin oman permanenttini lokakuussa 2017 Helsingissä. Kun kerroin kampaajalle näkemistäni otsikoista ja kysyin, onko hän viime aikoina tehnyt asiakkaille permanentteja kasvavissa määrin, hän vastasi, ettei ollut koko vuoden aikana permanentannut yhdenkään nuoren asiakkaan hiuksia! Hänellä oli kuulemma kolme reilusti iäkkäämpää vakioasiakasta, joille tekee permanentin tasaisin väliajoin lyhyisiin hiuksiin, ja siinä se.

No, otsikot paljastuivat sitten vähintäänkin kyseenalaisiksi, ja emme selvästikään elä tällä hetkellä sellaista permanenttien kulta-aikaa, että lähes jokaisella tytöllä olisi luokkakuvassa kikkarat hiukset 1980-luvun tyyliin.

Permanentti nykyään vs. ennen

Ennen kampaajalle menemistä katselin tuoreita permiksiä myös YouTubesta. Sielläkin minulle paljastui merkillisiä asioita: monissa videoissa (amerikkalainen) tyttö kuvasi koko kampaajakäyntinsä ja maksoi permanentista noin 100 dollaria, mutta lopputuloksena ei ollut edes kauniita laineita, vaan lähestulkoon suorana päätä vasten valuva tukka. Hämmästelin todella sitä, kuinka monelle asiakkaalle kävi samoin.

Luettuani lisää aiheesta minulle selvisi, miksi monien hiukset eivät kiharru kunnolla: tänä päivänä huomattavasti useampi haluaa ns. beach wave -permanentin eli isompaa kiharaa pienen säkkärän sijaan, ja isompia kiharoita puolestaan on vaikea saavuttaa. Kun hiukset kääritään ison permanenttirullan ympärille, ne eivät riitä kiertymään rullan ympäri yhtä monta kertaa kuin pienemmän rullan ympäri, mistä seuraa useimmiten vain aavistuksen laineikas tukka, toisilla ei sitäkään.

Toinen kiharoita mahdollisesti suoristava tekijä on ottaa spiraalipermanentti. Siinä hiukset rullataan pystysuoraan, jolloin kihara suortuu vielä helpommin kuin tavallisesti tehty permanenttikihara. Spiraalipermis on hyvä vaihtoehto sellaiselle, joka haluaa loivemmat kiharat menettämättä liikaa hiusten pituutta.

Kolmas selittävä tekijä hiusten mahdollisesti huonompaan kihartuvuuteen on se, että permanenttiaineet ovat paljon hellävaraisempia kuin muinoin. Se on toki ikävää niille, jotka eivät sen vuoksi saa kiharoita, mutta mukavaa niille, joiden hiukset permanentti ennen pilasi täysin. Kampaaja kertoi, että hänen hiuksensa aikoinaan tuhoutuivat permanentin takia: ne paloivat eli katkesivat kokonaan hyvin läheltä päätä jättäen hänelle lyhyen poikatukan villien kiharoiden sijaan. Huh!

Tekemäni taustatyön perusteella päätin, että en ota spiraalipermistä vaan perinteisen ja että en pyydä kampaajalta isompia kiharoita, vaikka sellaisista muuten pitäisinkin, koska juuri kukaan ei saa niillä haluttua lopputulosta. Vihdoin siis kampaajalle!

Näin permanentti tehdään + kampaajan hoito-ohjeet

Hiusteni rullaamiseen meni vähemmän aikaa kuin edellisellä kerralla 10 vuotta sitten, koska hiukseni olivat nyt lyhyemmät. Pian minulla olikin permanenttiaineet päässä. Vaikutusaika nykyisillä aineilla oli 20 minuuttia. Permisaineet kirvelivät ja pistelivät selvästi loppua kohden, mitä ei ollut aiemmin tapahtunut. Päänahkani mahtaa olla herkempi kuin ennen. Pistely ei kuitenkaan äitynyt liian pahaksi, ja aineet pestiin normaalisti 20 minuutin kuluttua. Sitten hiuksiin laitettiin vielä kiinnitysaine vaikuttamaan hetkeksi.

Hoito-ohjeiksi sanottiin, että hiuksia ei kannata pestä vähintään pariin päivään eikä muutenkaan muotoilla niitä ainein eikä kirein ponnarein, klipsein tms. Hiusten kannattaa siis vain antaa levätä muutama päivä. Ennen saunaan menoa hiukset on pestävä, koska hiuksissa on kampaajakäynnin jälkeen vielä permanenttiaineita, jotka kuumentuessaan saunassa voivat reagoida ei-halutulla tavalla.

Valmis permanentti päässä

Uunituoreena eli juuri kampaajalta tulleena permis näytti tältä:

Myös otsatukka kiharrettiin, ja se soluttautuikin hyvin muiden hiusten joukkoon. Juuri laitettuna permis oli kähärämpi kuin nyt, kun hiukseni ovat saaneet asettua ja permisaineet on aikaa sitten pesty pois. Nykyiset, pehmeämmät kiharani ovat enemmän mieleeni kuin uunituore säkkärä, jossa kieltämättä oli kasari-ilmettä. Alla näkyy, millaiset hiukseni ovat juuri nyt.

Tykkään lopputuloksesta! Olen huomannut shampoo- ja hoitoainevalintojen vaikuttavan paljon siihen, kuinka kiharat hiukset ovat pesun jälkeen. Yhdellä vanhalla shampoon ja hoitoaineen yhdistelmällä kiharat katoavat melkein kokonaan, mikä on mahtavaa, jos kaipaa välillä suorempaa ilmettä.

Useimmilla pesuaineilla hiuksista tulee kuitenkin hyvin kiharaiset, ja ne saavat sitten vapaasti hieman suortua useamman päivän ajan ennen seuraavaa pesua. Nykyään permanenttien väitetään kestävän puoli vuotta, mikä oli sekin minulle hyvin outo tieto, sillä omat hiukseni ovat aina olleet niin kauan kiharat kuin permanentattua hiusta on ollut jäljellä. Katsotaan, miten tällä kertaa käy!

Lue myös:

10 vastausta artikkeliin “Otin permiksen eli permanentin

 1. Oi, miten ihanat! Sopii sulle hyvin, pehmentää kasvonpiirteitä. Mulle tulee pikavälähdyksinä mieleen joku näyttelijä, mutta en saa nimeä päähäni…

  Mulla oli joskus yläasteella hetki, jolloin mietin (niin tosissaan kuin vaaka voi) permistä. Tollasta pikkusäkkärää nimenomaan. Äiti ei antanut lupaa, joten se oli sillä päätetty. Mä tykkään just semmosista ”beach waves” – kiharoista, mut en mä tiedä, haluisinko ne sit kuitenkaan koko ajan säkkäräisiksi…

  Tykkää

  1. Voi kiitos! 💜 Pari kasarileffaa on tullut itsellenikin mieleen niistä kuvista, joissa olen säkkäräpäänä. ;)

   Sain hauskan mielikuvan vaa’asta, joka miettii tosissaan permiksen ottamista (”otan kyllä niin varmana permiksen” ja hetken päästä ”no emmä kyl tiedä, olisko se sittenkää niin kiva”). (Tiedä sitten, menikö tuo lähellekään vaa’an todellista luonnetta. :D) Pitikin kysyä, miten sait päätöksen tehtyä, mutta äiti tulikin sitten ”sopivasti” apuun. 😄 Pitkiin hiuksiisi voisi kyllä sopia vaikka minkälaiset kiharat. :)

   Tykkää

 2. Olet söpön näköinen! Sinulle käy tosi hyvin permanentti. :) Minulla oli joskus ja vaikka tykkään kiharoista, niin ei se ollut minua varten… :P Hih, onpahan tosiaan kyseenalaiset artikkelit, jos kampaajakaan ei ole tehnyt permanentteja tuon enempää, hih. Tai sitten se on muotia nyt ulkomailla ja rantautumassa Suomeen, tiedä häntä. ;)

  Tykkää

  1. Kiitos kovasti! ❤

   Mukavaa, että uskalsit kokeilla permistä, vaikka se ei sitten ollutkaan makuusi. Noista ei tosiaan aina tiedä, ja voivathan maut ja tyylit muuttuakin. Itse yllätyin siitä, että loppukesästä leikkaamani otsatukka ei näyttänyt melkein ollenkaan siltä kuin olin kuvitellut, vaikka minulla oli myöhäislapsuudessa hyvin samantyylinen otsatukka monen vuoden ajan. Silloin se näytti kivalta, enää ei niinkään. :)

   Niinpä, artikkelit kyllä ihmetyttivät! Permis ei tosiaan voi olla turhan muodikas juuri nyt, jos ja kun helsinkiläiseltä kampaajalta ei ollut pyydetty yhtäkään koko kevään, kesän ja syksyn aikana ennen omaa pyyntöäni! 😄

   Tykkää

 3. Oi, tulipa hienot! Olen myös miettinyt permiksen ottamista, koska tahtoisin volyymia hiuksiin ja olen laiska laittamaan niihin kiharoita, ellei sitten ole jotain juhlia tiedossa. Minulla on paksut hiukset, mutta luonnostaan melko suorat ja ”itsepäiset”. :D Saa nähdä, josko vielä joskus saan aikaiseksi ottaa sen permiksen. Sinulle nuo kiharat kyllä passaa tosi, tosi hyvin!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos paljon! 💙

   Vaikuttaa, että sinullekin kiharat voisivat sopia hienosti; minullakin nimittäin on paksut hiukset, joille en koskaan jaksa tehdä juuri mitään. Permanentti todella tuo hiuksiin juurikin tuota volyymia, ja niinpä hiukset myös pysyvät kauemmin puhtaina ja ovat siten helppohoitoiset. Itse nykyään hoidan hiuksia suihkussa ja heti sen jälkeen, mutta sitten hiuksille ei välttämättä tarvitse tehdä mitään moneen päivään, ja silti ne näyttävät hyviltä ja puhtailta. :)

   Liked by 1 henkilö

 4. Ihanat hiukset sait!

  Mullakin on ollut permanentti kahdesti teininä ja omassa hiuslaadussa kihara pysyy hyvin. Mieli tekisi mennä laitattamaan rullat ja aineet päähän, mutta tukkaa on vuosien saatossa vaalennettu, joten hetki täytyy vielä odottaa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos! 💚 Kiharapäänä on kyllä kivaa. :)

   Permikset ja teini-ikä kulkevat toisilla näemmä käsi kädessä. ;) (Omina teinivuosinani juuri yhdelläkään ikätoverillani ei ollut permanenttia missään vaiheessa.) Harmi, että joudut nyt odottamaan uuden permanentin laittoa. Toisaalta voi olla mahtavaa saada kiharat sitten kun se vihdoin on mahdollista. :)

   Liked by 1 henkilö

 5. Minun on nyt pari-kolme vuotta tehnyt kovasti mieli permanenttia ja eilen viimein varasin ajan. Ajattelin tässä vielä ennen h-hetkeä vähän googlailla löytäisinkö tietoa nykypäivän permanenteistä. Omasta edellisestä on jo reilu parikymmentä vuotta aikaa. Tämä kirjoituksesi oli tosi kiva ja hyödyllinen! Tosi nätti kihara ja sopii sinulle kauniisti.

  Tykkää

  1. Kiitos ihanista sanoistasi ja kommentistasi yleensäkin! Onpa mukava kuulla, että kauan permanentista haaveiltuasi kampaaja-aika on vihdoin varattuna. Pieni taustatutkimus ennen sitä on tosiaan hyvästä, jotta voi päästä mahdollisimman lähelle sellaista lopputulosta, mikä itseä eniten miellyttää. Toivon, että saat pian juuri sellaiset kiharat, joista olet unelmoinut!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s