Taatelit: 8 syytä syödä taateleita

Tällä kertaa tarkasteluun pääsee varsin herkullinen aihe eli taatelit.

Kun aiemmin kirjoitin taateleista, tekstistä tuli yksi blogin kaikkien aikojen suosituimpia, joten haluan nyt päivittää nuo tiedot ja täydentää artikkelia kokonaan uusilla osioilla.

Vuosia sitten taatelit olivat minulle ennen kaikkea terveellinen sokerin korvike ja avainainesosa leivonnassa.

Taateleilla on kuitenkin viimeisimmän tutkimustiedon mukaan enemmän tarjottavanaan, minkä vuoksi kirjoitan ensin niiden terveellisyydestä ja sitten täydellisten taateleiden etsimisestä ja löytämisestä.

Sisällysluettelo:

  • Taatelit: 8 syytä syödä taateleita
  • Miksi ei syödä taateleita?
  • Täydellisten taateleiden etsintä alkaa

Taatelit ovat taatelipuun eli taatelipalmun hedelmiä, joita kasvatetaan etenkin Lähi-idän maissa ja Yhdysvalloissa. Suomesta saatavaan valikoimaan kuuluvat sekä kuivatut että tuoreet taatelit (oikeasti puolituoreet), ja tyypillisimpiä lajikkeita ovat Deglet Nour – ja Medjool-taatelit.

Pureudutaan eri taateleihin ja lajikkeisiin syvemmin alempana, mutta käsitellään ensin taateleiden todistetut terveyshyödyt.

Taatelit: 8 syytä syödä taateleita

1. Taatelin ravintoarvo on kuviteltua parempi

Taatelit ovat hyvin ravitsevia ja kaloripitoisuudeltaan samaa luokkaa kuin muutkin kuivatut hedelmät. Suurin osa taateleiden kaloreista tulee hiilihydraateista ja loput pienestä määrästä proteiineja.

Taateleissa on antioksidantteja, muutamia tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita sekä reilusti kuitua.

Kuivattu taateli – ravintosisältö (esimerkkinä 100 g Medjool-taateleita):

  • Kalorit: 277
  • Hiilihydraatteja: 75 g
  • Kuitua: 7 g
  • Proteiinia: 2 g
  • Kalium: 15 %
  • Magnesium: 13 %
  • Kupari: 40 %
  • Mangaani: 13 %
  • Rauta: 5 %
  • B6-vitamiini: 15 %

Prosenteilla tarkoitetaan kivennäisaineen osuutta päivittäisestä saantisuosituksesta.

taatelipuu

2. Taateleissa on runsaasti kuitua

Riittävä kuidun saanti on tärkeää yleisen terveyden kannalta.

Suomessa leipää pidetään runsaskuituisena, jos siinä on kuitua vähintään 6 g/100 g.

Koska taateleissa on noin 7 g kuitua 100 grammaa kohden, niiden avulla voi helposti lisätä omaa kuidun saantia. Kuitu edistää säännöllistä suolen toimintaa ja ehkäisee ummetusta.

Paljonko taateleita päivässä? Yhdessä tutkimuksessa havaittiin, että kun kokelaat söivät 7 taatelia päivässä kolmen viikon ajan, heidän suolensa toimi merkittävästi paremmin kuin silloin kun he eivät syöneet taateleita.

Mihin taateli vaikuttaa? Taateleiden sisältämällä kuidulla voi olla suotuisa vaikutus verensokerin hallintaan. Kuitu hidastaa ruoansulatusta ja voi auttaa estämään liiallista verensokeritason nousua syömisen jälkeen.

Taateleilla on matala glykeeminen indeksi (GI), joka mittaa, kuinka nopeasti verensokeri nousee tietyn ruoan syömisen jälkeen.

3. Taatelit sisältävät sairauksia ehkäiseviä antioksidantteja

Antioksidantit suojaavat soluja vapailta radikaaleilta, jotka ovat epävakaita molekyylejä ja jotka voivat aiheuttaa haitallisia reaktioita kehossa ja johtaa sairauksiin.

Taateleissa vaikuttaa olevan enemmän antioksidantteja kuin muissa kuivatuissa hedelmissä, kuten viikunoissa ja luumuissa.

Taateleiden kolme tehokkainta antioksidanttia ovat flavonoidit, karotenoidit ja fenolihapot.

Flavonoidit ovat antioksidantteja, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja joilla on mahdollisesti suotuisa vaikutus diabeteksen, Alzheimerin taudin ja tiettyjen syöpien riskin vähentymiseen.

Karotenoidit edistävät todistetusti sydämen terveyttä ja voivat myös vähentää silmiin liittyvien häiriöiden, kuten silmänpohjan rappeuman, riskiä.

Fenolihapot tunnetaan tulehdusta vastaan taistelevista ominaisuuksistaan, joten ne voivat auttaa vähentämään syövän ja sydänsairauksien riskiä.

4. Taatelit voivat edistää aivoterveyttä

Taatelien syöminen voi auttaa parantamaan aivojen toimintaa.

Laboratoriotutkimusten mukaan taatelit auttavat alentamaan tulehdusmarkkereita aivoissa, kuten interleukiini 6 -sytokiinia. Korkeilla interleukiini 6 -tasoilla on yhteys riskiin sairastua hermostoa rappeuttaviin sairauksiin, kuten Alzheimeriin.

Muut tutkimukset ovat osoittaneet taateleiden auttavan hidastamaan beeta-amyloidiproteiineja, jotka voivat muodostaa aivoihin plakkeja.

Kun aivoihin kerääntyy plakkeja, ne voivat häiritä aivosolujen välistä viestintää, mikä voi lopulta johtaa aivosolujen kuolemiseen ja Alzheimerin tautiin.

Eräässä eläinkokeessa todettiin, että hiirillä, joille syötettiin taateleilla kyllästettyä ruokaa, oli huomattavasti parempi muisti ja oppimiskyky sekä vähemmän ahdistunutta käyttäytymistä kuin hiirillä, joiden ravintoon taateleita ei ollut lisätty.

Taatelien mahdollisten, aivojen toimintaa vahvistavien ominaisuuksien on ajateltu johtuvan niiden antioksidanttipitoisuudesta, jonka tiedetään vähentävän tulehdusta.

Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta ja nimenomaan ihmisillä, jotta taateleiden merkitys aivoterveydelle voidaan kiistatta todistaa.

5. Taatelit ja raskaus: Taateleilla helpompi synnytys?

Taatelien mahdollista vaikutusta helpompaan synnytykseen on tutkittu.

Kun syö taateleita raskauden viimeisillä viikoilla, sillä voi olla suotuisa vaikutus kohdunkaulan avautumiseen, ja se voi vähentää tarvetta synnytyksen käynnistämiselle. Taateleiden syöminen voi myös lyhentää synnytyksen kestoa.

Jo vuonna 2011 todettiin, että raskautensa loppupuolella taateleita syöneet selvisivät synnytyksestä nopeammin kuin ne raskaana olevat, jotka eivät olleet syöneet taateleita. Taateleiden syömisen ja nopeamman synnytyksen mahdollisen yhteyden välille kaivattiin kuitenkin lisää tutkimusta.

Yhteen vuonna 2017 tehtyyn tutkimukseen osallistui 154 raskaana olevaa, ja tuolloin havaittiin, että taateleita syöneet olivat huomattavasti harvemmin synnytyksen käynnistämisen tarpeessa kuin taateleita syömättömät.

Toisessa tutkimuksessa saatiin samansuuntaisia tuloksia. Osallistujina oli 91 raskaana olevaa, jotka söivät 70–76 grammaa taateleita päivittäin 37. raskausviikosta alkaen; heidän synnytyksensä kestivät keskimäärin 4 tuntia vähemmän kuin taateleita syömättömien synnytykset.

Vaikka taatelien syömisellä näyttää olevan suotuisa vaikutus synnytykseen ja sen kestoon, tutkimusta tarvitaan edelleen lisää, jotta vaikutukset voidaan vahvistaa.

Mihin taateleiden vaikutus helpompaan synnytykseen voi perustua? Tämänhetkisen tiedon mukaan vastauksena on yhdisteet, jotka kiinnittyvät oksitosiinireseptoreihin ja näyttävät jäljittelevän oksitosiinin vaikutuksia kehossa. Oksitosiini on hormoni, joka aiheuttaa supistuksia synnytyksen aikana.

Lisäksi taatelit sisältävät tanniineja, joiden on osoitettu helpottavan supistuksia.

6. Taatelit ovat erinomainen sokerin korvike leivonnassa

Viimeisimmässä sokeriaiheisessa kirjoituksessani pohdin eri makeuttajien terveellisyyttä sokeriin nähden. Olisikin monesti ihanteellista, jos ei tarvitsisi käyttää varsinaisesti mitään makeutusainetta, vaan kaikki kaivattu makeus saataisiin 100-prosenttisesti luonnollisista hedelmistä.

Kaikista kuivatuista hedelmistä taatelit ovat yksiä makeimmista. Siksi ne ovatkin oiva vaihtoehto sokerille erilaisissa resepteissä.

Olen itse tehnyt onnistuneita herkkuja makeuttaen ne vain esim. banaanilla, rusinoilla ja viikunoilla, mutta ehdoton ykkönen makeudeltaan ja muilta ominaisuuksiltaan on taatelit. Niitä voittanutta ei ole.

Koska taateleissa on karamellimaisen makeuden lisäksi kuitua, ravintoaineita ja antioksidantteja, ne peittoavat terveellisyydessä sokerin mennen tullen.

Hyvä tapa korvata valkoinen sokeri taateleilla reseptissä kuin reseptissä on sekoittaa tehosekoittimessa taatelitahna taateleista ja vedestä. (Koostumuksesta tulee tasaisin, kun taateleita on ensin liottanut vedessä.) Sokeri korvataan tahnalla yksi yhteen, eli 1 dl taatelitahnaa vastaa 1 desiä sokeria.

7. Taateleilla saa makua myös ”suolaisiin” ruokiin

Taateleiden upeita ominaisuuksia, makeutta ja rakennetta kannattaa hyödyntää myös leivonnan ulkopuolella.

Vain muutama taateli riittää makeuttamaan esim. pinaattipohjaisen smoothien, joka muuten jäisi sen verran pahanmakuiseksi, että se jäisi ilman makeutusta kokonaan juomatta.

Taatelit voivat siis parhaimmillaan auttaa ihmistä syömään terveellisemmin, vaikka terveellisyys ei olekaan seurausta taateleista yksinään.

8. Taatelit ovat itsessään mainio ja helppo välipala

Jos on koskaan miettinyt, miten taateli syödään tai pitääkö taatelit pestä, osa niiden hienoudesta piilee helppoudessa. Elleivät taatelit ole valmiiksi kivettömiä, pelkän kiven poistaminen riittää eikä taateleita tarvitse pestä.

(Entä voiko taatelin siemenen syödä? Se on kova eikä sinällään tarkoitettu syötäväksi.)

Terveysväitteiden lähde: 8 Proven Health Benefits of Dates / Healthline

Miksi ei syödä taateleita?

Niin kuin yllä näimme, taateleilla on useita mahdollisia terveyshyötyjä, mutta ennen kaikkea ne ovat makea herkku. Aina kun makeaa herkkua yritetään markkinoida superterveellisenä, hälytyskellojen tulisi soida.

Vaikka taateleissa on kuitua, kaliumia ja hitunen monia muita kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja (lähde: Fineli), määrät ovat jälkimmäisten kohdalla sen verran pieniä, että ravintoaineita saadakseen kannattaa syödä aidosti terveellisempiä ruokia, kuten kasviksia.

Markkinointipuheissa käytetään usein hyväksi ihmisten tietämättömyyttä: otetaan esimerkiksi juuri kalium, jota taateleissa on kaikista kivennäisaineista eniten ja joka usein nostetaan esiin taateleiden ravintoarvosta puhuttaessa. Terveyskirjasto toteaa, että

Ruoassa on tavallisesti aina sen verran kaliumia, että ravitsemusperäinen kaliumin puute on hyvin harvinaista.

Ei siis ole yhtäkään syytä syödä taateleita varta vasten kaliumin takia saati niiden ravintoaineiden, joita taateleissa on vain pieniä määriä. Taateleilla ei kannata korvata aidosti superterveellisiä ruokia, kuten parsakaalia, mutta niillä kannattaa korvata valkoista sokeria ja/tai puhtaasti nauttia taateleista, koska pitää niistä.

Voiko taateleita syödä liikaa? Kyllä voi, koska ne ovat niin ihania! Taatelit ovat melko kaloripitoisia, joten varsinkin jos on kuvitellut niiden terveellisyyden tarkoittavan keveyttä, taateleiden energiatiheys voi yllättää. Kuivattujen hedelmien liika syöminen voi tuntua myös turvotuksena, kaasun muodostumisena ja myöhemmin tihentyneinä vessakäynteinä.

Taateleista saa parhaat terveyshyödyt kohtuullisessa käytössä. Ja kaikista parhaiten ne palvelevat makean ystäviä.

Siirrytäänkin siis vihdoin kirjoituksen toiseen osioon eli maukkaimpien taateleiden löytämiseen!

Täydellisten taateleiden etsintä alkaa

Taateleissa on hurjasti eroja eri merkkien välillä. Pahimmillaan joku on voinut saada kuvan, ettei pidä taateleista, jos on maistanut kuivia ja pahvisen makuisia taateleita ja jättänyt niiden syönnin siihen. Kunnollinen taateli on mehevä ja makea, mahdollisesti tahmea ja toffeinen, useimmiten pehmeämpi ennemmin kuin kova.

Taateli on hyvin muuntautuva, eli vaikka ei jostain syystä pitäisi taateleista yksistään, voi kuitenkin pitää erilaisista jälkiruoista, joissa on taatelia. Esim. kakun ei tarvitse maistua erityisen taateliselta, vaikka se olisi makeutettu pelkästään taateleilla. Minua ja monia muita taateleiden maku ei muutenkaan koskaan häiritsisi, koska nehän maistuvat satumaisen hyviltä!

Taateleilla on usein paikka leivonnassa joko kakkujen pohjissa, osana täytettä tai erilaisten toffeiden ja karkkien raaka-aineena.

Omaan suuhuni parhaat taatelit menevät juurikin toffeesta. Olen testaillut useita eri kauppojen ja merkkien taateleita, ja tehnyt niistä havaintoja.

Aloitin taateleiden reilumman syömisen ja niiden käyttämisen leivonnassa Rainbow’n kuivatuista, pehmeistä taateleista. Pussi oli vielä silloin kirkkaanvihreä (alla vasemmalla):

Taatelit olivat vielä silloin oikein hyviä. Lähes jokainen pussin yksilö oli mehevä ja makea, ja hinta-laatusuhde oli kohdallaan. Kun pussit uudistettiin liiloihin (yllä oikealla), uudet taatelit eivät pärjänneet edeltäjilleen millään tasolla, vaan olivat kuivia ja mauttomia.

Myöhemmin kysyin Rainbow’lta taatelimuutoksesta ja sain vastaukseksi, että vihreän pussin taatelit olivat Tunisiasta, liilan puolestaan Algeriasta. Tiedä sitten, miksi algerialaiset taatelit eivät pärjää tunisialaisille, vaikka lajikekin on sama eli Deglet Nour. Kokeilin uusia taateleita useamman pussin verran, ja aina ne olivat yhtä mitäänsanomattomia.

Kun olin todennut, että Rainbow’n taateleiden ja minun suhteeni oli ohi, oli aika keksiä jotain muuta. Silloin kokeilin Pirkan pehmeitä taateleita (valmistusmaa ennen Turkki, sittemmin Tunisia). Ne eivät olleet ihan yhtä hyviä kuin Rainbow’n vanhat taatelit, mutta ne olivat kuitenkin lähellä niitä.

Pirkan pehmeät luomutaatelit (valmistusmaa Tunisia) sen sijaan pääsivät hyvinkin lähelle Rainbow’n vanhoja taateleita eli olivat pehmeitä ja maukkaita. Niissä oli ainesosalistan mukaan taateleiden lisäksi vettä, mikä pehmentää niitä entisestään.

Kun ostin Pirkan taateleita eniten, silloisella asuinseudullani oli vain S-ryhmän kauppa, eli jouduin metsästämään K-ryhmän kauppoja (esim. Citymarket) erikseen pelkästään taateleiden takia. Olihan se hassua, mutta ne ovat vakavia asioita nämä taatelit.

Täydellisten taateleiden etsintä jatkui. Suhtauduin aika skeptisesti oranssiin Western Pitted Dates -pakettiin, johon useissa eri maissa viljeltyjä taateleita on puristettu kovaksi möhkäleeksi; siksi massa näyttää niin epämääräiseltä vertailukuvassa yllä.

Taatelimassassa ei kuitenkaan ollut mitään lisä- tai säilöntäaineita. Kun maistoin massaa, oli pakko tarkistaa paketista, oliko siihen lisätty sokeria, niin makealta se maistui. Ei ollut. Kaiken kaikkiaan ihan kelpo tuote, mutta saattaa maistua jonkun suuhun enemmän pelkältä sokerilta kuin taatelilta.

Kun tuoreet taatelit tulivat kauppojen hedelmäosastoille, ihastuin niihin täysin. Hamstrasin monta laatikkoa tuoreita taateleita jääkaappiin, jossa niille luvataan vuoden säilyvyys. Todellisuudessa laatikoissa myytävät tuoreet taatelit ovat puolituoreita, koska täysin tuore taateli on vielä puhtaasti hedelmän näköinen ja kovuinen.

Lähes kaikki tuoreet taatelit, joita minulla on ollut, ovat erilaisista pakkauksistaan huolimatta samalta valmistajalta RM Importilta (Juicy Dates -paketit vertailukuvassa yllä). Ainoa poikkeus on alla näkyvä Fontana, joka on oma merkkinsä. Valmistusmaa jokaisessa on kuitenkin sama, tässä tapauksessa Iran.

Tuoreet taatelit käyvät upeasti niin naposteluun kuin leivontaankin. Ne käyvät myös pohja- ja taikina-aineksiin, mutta sopivat erityisen hyvin erilaisiin täytteisiin ja tahnoihin, koska niissä ei ole kovia kuoria.

Kun vuosia sitten etsin parasta kotimaista nettikauppaa, josta tilata kaakaovoita, löysin Ekosegon luomukaupan. Tilasin samalla kerralla kokeeksi luomulaatuisia Medjool-taateleita, ja olin myyty, taatelit olivat niin ihania! Tilasin ja söin samaisia taateleita kilokaupalla. Välillä ne olivat kaupasta loppu, ja ehdin jo huolestua, että minä varmasti tyhjensin heidän koko varastonsa, mutta sitten taateleita onneksi tilattiin lisää.

Vuosien varrella Ekosego kuitenkin luopui Medjool-taateleista valikoimassaan, ja vuonna 2019 niitä ei ollut ollut myynnissä enää pitkään aikaan.

Tuolloin en enää löytänyt Suomen markkinoilta kuin oikeastaan vain yhdenmerkkisiä Medjool-taateleita (kun Punnitse & Säästä -liikkeitäkään ei enää ollut olemassa siten kuin ennen), mutta nyt vuonna 2022 asiaan on tullut toivottua kehitystä! Kerron siitä alla lisää, mutta selvitetään ensin, minkälaisia Medjool-taatelit ovat.

Mikä ihmeen Medjool-taateli?

Suomessa tavallisimmin myytävät taatelit ovat Deglet Nour -lajikkeen taateleita. Se ei ole mikään ihme, sillä se on yleisin taatelilaatu niin Lähi-idässä kuin Yhdysvalloissa, joissa taateleita eniten viljellään.

Esim. Yhdysvaltain taatelituotannosta peräti 95 prosenttia koostuu Deglet Nour -lajikkeen taateleista. Deglet Nour -lajikkeen taatelit ovat puolipehmeitä, pienempiä ja vähemmän makeita kuin Medjool-taatelit.

Medjool-taatelit ovat isoja, pehmeitä ja meheviä, mutta samalla tahmaisia, ja niissä voi olla hitusen loksahtava kuori, jolloin toffee-elämys on parhaimmillaan. Itse olen huomannut pitäväni jopa enemmän loksahtavasta kuin kauttaaltaan pehmeästä taatelista.

Siispä jos taatelit ovat liian pehmeitä tuoreudessaan, jätän ne lautaselle, jotta päällinen vähän kuivahtaisi. Sisus on joka tapauksessa tahmea, ja kun vain aavistuksen kovettunut kuori ja tahmea sisus yhdistyvät, parhain taatelinautinto on taattu.

Kun vuonna 2021 kirjoitti Googleen medjool taateli, kävi selväksi, että lähes ainoita netissä myytäviä sellaisia olivat Medjool-taatelit Foodin-merkiltä. (Yksi eri merkki löytyi etusivun hakutuloksista, mutta sivuilla oli sekaisin ainakin suomea, englantia ja saksaa, joten en osannut ottaa kantaa sivuston luotettavuuteen.)

Foodinin Medjool-taatelit ovat nekin luomua ja iloitsin siitä, että medjooleja ylipäänsä pystyi vielä saamaan Suomesta, vaikka ne eivät ihan yltäneetkään Ekosegon taateleiden tasolle. Niin paljon kuin muista taateleista tykkäänkin, medjoolit ovat silti taateleiden aatelia minulle. Niitä sanotaankin taatelimaailman Cadillaciksi.

Foodinin taatelit olivat kuitenkin kalliita, ja kun 500 gramman pussista luovuttiin, vaihtoehdoiksi jäi ostaa joko 250 gramman pussi tai 5 kilon säkki! Saatavuuskaan ei ollut kaipaamallani tasolla, vaikka kyttäsin sopivia kauppoja ja alekoodeja (ja kävin aina päivittämässä uusimman alekoodin myös lukijoiden käyttöön tähän kirjoitukseen).

Lopulta liike, jota olin suosinut, ei enää myynyt taateleita samoilla tarjouksilla kuin ennen, ja päätin hyväksyä sen, etten löydä Suomesta sellaisia Medjool-taateleita kuin haluaisin ja joihin olin parhaina Ekosego-aikoina tottunut. (Mukava lukijakin kävi kommentoimassa, että hyviä taateleita kannattaa tilata Ruotsista!)

Mutta mitä löysinkään kaupasta nyt syksyllä 2022?

Kuninkaiden ruokaa eli Medjool-taateleita Prisman hedelmäosastolta (saa myös S-marketeista)!

Kilohinta (13,78 €/kg) on paljon edullisempi kuin Foodinilla, maku suussa sulava ja saatavuus ihan eri luokkaa. Siispä ehdottomasti tämän syksyn paras ruokalöytö ja ilouutinen taatelifaneille!

Näiden taatelien säilyvyys on reilut 8 kuukautta eli parasta ennen -päiväys on ensi vuoden kesänä.

Voi sitä onnea ja epäuskoa, kun pääsin maistamaan näitä! Toivottavasti nämä eivät katoa markkinoilta koskaan.

Lopuksi

Onko taateli terveellistä? Taatelit ovat hyvää ravintoa, mutta ne kannattaa mieltää makeaksi herkuksi ennemmin kuin sellaiseksi superfoodiksi, jota pitää väkisin sisällyttää ruokavalioon.

Montako taatelia voi syödä päivässä? Jos taateleita tahtoo syödä terveysvaikutukset mielessä, koosta riippuen 3–7 on suositeltu määrä; enemmästä saa enemmän kaloreita ja mahdollisesti myös turvotusta ja ilmavaivoja.

Taateli ja terveys -kombo voi kiinnostaa etenkin lähiaikoina synnyttäviä; paras tilanne on silloin, kun muutenkin pitää taateleista, sillä silloin niitä ei tarvitse lisätä omaan ruokavalioon pelkästään helpomman synnytyksen toivossa.

Taatelit ihastuttavat ennen kaikkea (toffeisella) makeudellaan, jolloin niistä saatava kuitu ja antioksidantit toimivat miellyttävinä kaupanpäällisinä.

Taatelit sopivat sellaisinaan syötäviksi kuin myös ruoanlaittoon ja leivontaan. Minulla onkin jo leivottuna yksi taatelikakku ja pian myös toinen versio, ja aion julkaista niiden reseptit blogissa sopivasti ennen vilkkainta joulukautta!

Lue myös: Taatelikakku (3 ohjetta)

33 vastausta artikkeliin “Taatelit: 8 syytä syödä taateleita

  1. Enpä arvannut, että eri taateleissa on noinkin paljon eroja, kiitos selventävästä kirjoituksesta ja hyvistä kuvista!

    Täytyy siis mitä ilmeisimmin siirtyä luomukaupan asiakkaaksi, jos haluaa kunnolla herkutella taateleilla. Onneksi muussa leivonnassa näyttäisi käyvän hieman heikompilaatuisetkin tuotteet (varmaan myös halvemmat), muilla aineilla ja mausteilla kun saa peitettyä niiden makupuutteita.

    Viikunoiden kohdalla taitaa olla sama juttu. Itse olen ostanut Urtekramin aurinkokuivattuja viikunoita, jotka ovat mielestäni hyvänmakuisia ja yleensä meheviä, vaikka näyttävät aika rupsahtaneilta, mikä johtunee niiden sisältämän sokerin kiteytymisestä pinnalle (oma arveluni). Turhan usein pusseissa on kuitenkin jokunen muita kuivempi ja ryppyisempi mukana. Se kyllä harmittaa…

    Tykkää

    1. Hyvä, jos tästä oli apua. :)

      Minäkin olen käyttänyt taateleita juuri tuolla ajatuksella, että leivontaan käyvät vähän heikompilaatuisetkin taatelit. Mutta totta kai silloin maku kärsii, mikä ei ole hyvä, jos/kun raakaherkun on tarkoitus tyydyttää makeanhimo täydellisesti ja niin, ettei jää kaipaamaan mitään muuta (sokeri)herkkua. Leipomuksetkin siis vain paranevat, kun raaskii käyttää parhaimpia taateleita.

      Viikunoista en ole tehnyt yhtä laajaa vertailua, mutta yksi hyvä kaupasta löytyvä vaihtoehto on Sallisen viikunat. Niitä olen ostanut usein, ja ne ovat aina olleet tasalaatuisia, rakenteeltaan hyviä ja maultaan makeita. Huonommat yksilöt muiden joukossa kyllä aina kismittävät, niitä ei saisi missään tuotteessa olla kovin montaa.

      Tykkää

  2. Kiitos tästä artikkelista, ehdinkin sitä odottaa kun mainostit sitä etukäteen. Meillä on kotona juuri iranilaisia tuoreita taateleita (vaikkeivat RM:ltä olekaan) ja olen ollut niihin tyytyväinen. Olen kuitenkin miettinyt, miten hyviä ja millä lailla erilaisia ovat nuo Medjool-taatelit, joita aina näkee varsinkin jenkkiläisissä ohjeissa. Ehkä niitä täytyy sitten kokeilla, jos sinäkin niitä noin hehkutat. Saako niitä ainoastaan verkkokaupasta?

    Tykkää

    1. Mukavaa, että jutusta on joillekin iloa. :)

      Kyllä Medjoolit ovat ihan omaa luokkaansa, vaikka myös puolituoreet taatelit ovat omalla tavallaan oikein hyviä ja toimivia. En ole koskaan nähnyt Medjool-taateleita kaupassa, eli ehkä niitä ei ainakaan laajalti ole saatavissa muualta kuin netistä. Mielestäni niitä on kotimaisissa nettikaupoissakin hyvin rajatusti, siksi niin iloitsen Ekosegosta. Heillä on luotettava ja nopea toimitus, jos sieltä innostut tilaamaan. Vertasin aikanaan Ekosegoa myös ulkomaisiin nettikauppoihin (mm. iHerbiin) Medjoolien osalta, ja Ekosego on myös edullisempi eikä toimitus maksa mitään, jos tilaa 59 eurolla.

      Tykkää

  3. Olipas herkullinen kirjoitus! En itse kuulu taatelien suurkuluttajiin, meillä niitä ei kulu kuin pari pussia vuodessa. Mutta tulipas himo kokeilla noita parempilaatuisia, joista kirjoitit. Lisäksi jäin miettimään tuota Rainbow’n kuviota, eikä se liity ainoastaan taateleihin. On harmillista, että kilpailuttavat jatkuvasti private label -toimittajiaan ja näköjään valintakriteerinä on ainoastaan hinta. Meidän perheessä on kulutettu paljon mm. Rainbow’n purkkiananaksia, mutta niissä laatu muuttui jo aikoja sitten niin ala-arvoiseksi verrattaessa muihin merkkeihin, että kauppaan jäävät nykyään. Taatelien kannalta menettivät sinut, etkä varmasti ole ainoa. Toivottavasti jatkossa laadulla on enemmän väliä, terveisiä myös Rainbow’lle!

    Tykkää

    1. Kiva, että jaoit oman Rainbow-kokemuksesi! On se kyllä hölmöä, että hintakilpailussa unohdetaan laatu ja maku kokonaan, varsinkin kun aikaisempi, laadukkaampi tuote oli sekin jo edullinen (pätee varmasti sekä taateleihin että ananaksiin). Tarvitseeko vielä siitäkin mennä alaspäin sillä lopputuloksella, että ihmiset eivät yksinkertaisesti enää osta tuotetta lukuisten pettymysten jälkeen? Olisi kyllä mukava saada Rainbow’lta kommenttia asiaan.

      En osaa sanoa, mitä ananasten kohdalla on tapahtunut, mutta taateleissa vaihtui ilmeisesti koko valmistusmaakin. Tunisia vaihtui Algeriaksi, mikä ei ainakaan taateleiden kohdalla selvästikään ollut hyvä vaihdos! Onneksi löysin Medjoolit. :)

      Tykkää

  4. Heips! Tuoreita taateleita myydään aasiakaupoissa ihan irtotavarana, ei laatikoissa. Väri on keltainen, jos vielä kiinnostaa oikeasti tuoreita maistella. :) maultaan eivät ole niin makeita, mutta vitamiinisisältö on runsas! :) Jos syö tuoreen taatelin, jonka pinta on tasaisen keltainen on maku mieto. Tulee mieleen raaka persimon/sharon-hedelmä. Kun pintaan tulee tummempia täpliä (sokeria) alkaa makukin muuttua kohti näitä kuivattuja taateleita.:)

    Tykkää

    1. Kiitos vinkistä! Näin pari päivää sitten yhdessä Avara luonto -jaksossa ihmisten kiipeävän taatelipalmuihin ja keräävän juurikin keltaisia hedelmiä, jotka eivät vielä muistuttaneet paljon paremmin tuntemiamme puolituoreita tai kuivattuja taateleita. Täytyypä ostaa, jos sattuu sopiva kauppa eteen. :)

      Tykkää

  5. Hei. Ajattelin kun olet taateleiden suurkuluttaja, et osaisutko vastata yhteen askarruttavaan kysymykseen:). Mikä on noissa rasiataateleissa sellainen ”vaalea rae” mitä niihin monesti tulee? Onko taateli mennyt siinä vaiheessa jo pilalle vai mitä se on?

    Tykkää

    1. Heippa! Itse olen aina ajatellut, että vaaleat rakeet ovat kiteytynyttä sokeria, ja löysin yhden lähteen, joka vahvistaa veikkaukseni: https://blogit.savonsanomat.fi/haarukka-oikealla/taatelitryffelipallot/. Siellä todetaan, että ”[t]uoreiden taateleiden pinnalle saattaa kiteytyä sokeria, joka näyttää hieman ikävältä, mutta on täysin luonnollista hedelmäsokeria”.

      Itsekin ihmettelin rakeita, kun niitä ensimmäisen kerran löysin, mutta haistamalla ja maistamalla taateleita totesin ne kuitenkin täysin syömäkelpoisiksi ja lopulta myös täysin samanmakuisiksi kuin rakeettomat tuoreet taatelit. Toki rakeet voivat silti suutuntumaa häiritä, eli ymmärrän kyllä huolesi. :) Itse käytän rakeiseksi ehtineitä taateleita mieluiten leivonnassa tai smoothieissa, sillä silloin rakeet häviävät kokonaan taateleiden muussaantuessa muiden aineiden kanssa.

      Tykkää

  6. Taatelit ovat herkkua. Medjool-taatelit ovat minunkin mielestäni parhaita. Täällä Ruotsissa valinnanvara on suuri. Ostin juuri kilon pakkauksen Jeriko-merkkisiä Palestiinassa kasvatettuja käsin poimittuja ekologisia jumbokokoisia Medjool-taateleita.
    Voisit kokeilla tilata taateleita jostain ruotsalaisesta tai saksalaisesta verkkokaupasta, jos Suomessa valikoimat ovat heikot. Tunisiassa olen syönyt todella hyviä Deglet Noor-taateleita jälkiruokana. Tunisia vaikuttaa olevan hyvä taatelinviljelymaa.
    Minusta taatelit sopivat hyvin leivonnaisen sijaan teen tai kahvin kanssa. Hämmästyttävää on, että minulle riittää yksi taateli teen kera, kun esim. suklaan syöntiä on mahdoton lopettaa muutamaan palaan. Leivoin juuri jouluksi elämäni ensimmäisen taatelikakun suomalaisella ohjeella näistä Medjool-taateleista. Nyt se odottaa joulun kahvipöytään pääsyä.
    Hyvää joulua ja ihania taatelinautintoja jatkossakin!

    Tykkää

    1. Kiitos kommentistasi, on aina mukava kohdata muita taateli-ihmisiä!

      Löytämäsi taatelit kuulostavat uskomattoman ihanilta; en ollut osannut ajatellakaan, että Ruotsin valikoimat olisivat ihan toisesta maailmasta kuin täällä, mutta siltä alkoi nyt todella vaikuttaa. Kiitos siis verkkokauppavinkistä, täytyy tosiaan aloittaa vaikka googlaamalla dadlar ja edettävä siitä.

      Lukemani mukaan mm. vhh-dieetti ja sokerin vältteleminen ovat Ruotsissa kovemmassa suosiossa kuin Suomessa, joten ties vaikka taateleidenkin laaja valikoima liittyisi jotenkin terveellisempiin valintoihin (sinäkin kun mainitsit vain yhden taatelin käyvän mainiosti leivonnaisen tilalle). Etenkin Medjool-taatelit ovat parhaimmillaan niin herkullisia ja muhkeita, että yksi voi tosiaan viedä pahimman makeannälän.

      Tunisiasta tuntuu kyllä tulevan hyviä taateleita, joten harmi, että niidenkin kohdalla valikoima kapeni ja huononi ainakin Suomessa.

      Leipomasi taatelikakku kuulostaa herkulliselta! Minulla on joskus ollut aikomuksena leipoa taatelikakku, ja laittaa resepti kuvineen vaikkapa juuri tämän kirjoituksen oheen, mutta toistaiseksi homma odottaa vielä toteutumista. Teillä sen sijaan on nyt normaaliakin enemmän syytä odottaa joulun jälkiruokia!

      Hurjan hyvää ja maistuvaa joulua sinullekin! ❤🎅🎂

      Tykkää

  7. ihania taateleita! nämä israelilaiset varsinkin. kun yhden syö niin alkaa jo himottaa lisää! niin siitä kaliumista ,sitä on hyvä saada ,luulisi että sillä on verenpainetta laskeva vaikutus.no oli miten oli tykäsin jutusta ja eniten kuvista ,siitä taatelipuusta ainakin.sul on kiva tyyli kirjottaa.moikka

    Tykkää

    1. Kiitos kivasta kommentista! ❤ Nimimerkkikin on hauska ja kuvaava.

      Kalium voi tosiaan auttaa laskemaan kohonnutta verenpainetta, ja sitä saa reilusti monista muistakin ruoista kuin taateleista.

      Mukavaa, että pidit jutun ohella kuvista; taatelipuu osoittaa myös sen, että Suomessa myytävät ”tuoreet taatelit” ovat puolituoreita, koska aidon tuoreet taatelit ovat yhä keltaisia sekä hedelmäisen tuntuisia ja raikkaita. 🌴

      Tykkää

    1. Taateleita onneksi viljellään muissakin maissa, eli valinnanvaraa riittää, ja alkuperämaa mainitaan selvästi pakkauksissa.

      Minullekin monista (ruoka)-aineista kieltäytyminen on tuttua jo yli 13 vuoden ajalta niin ideologisista, eettisistä kuin ekologisista syistä, eli täältä jos mistä löytyy ymmärrystä omiin arvoihin perustuviin boikotteihin.

      Tykkää

    2. Ostan Israelilaisia taateleita, ovat parhaita.
      Ostan iranilaisia ja kiinalaisia vain viime tipassa.

      Tykkää

  8. En ole koskaan pitänyt kuivatuista taatelimöhkäleistä, mutta saatuani tuoreita Israelissa ihastuin heti. Joten kyllä minäkin innostuin, kun nuo kuninkaan herkut ilmaantuivat
    kotikylämme kaupan hedelmähyllyyn. Sekoitan niitä maustamattomaan jogurttiin marjojen, pähkinöiden jne. kanssa, mutta parasta ne ovat mielestäni sellaisenaan.

    Tykkää

    1. Kiva, että sinäkin innostuit juuri näistä taateleista ja vielä mukavampaa, että niitä löytää myös kotikylän kaupasta eikä siis vain suurimmista marketeista! Ja mahtavaa toki, että sait maistaa tuoreita ihan paikan päällä; en itse ole matkustellut juuri missään taatelimaissa, mutta tuoreita viikunoita sen sijaan sain poimittua puusta suoraan suuhun Sloveniassa (oli hyvää!). 😍

      Taateleista on kyllä moneen, niin makeisiin kuin suolaisiin ruokiin, mutta minustakaan ne eivät kaipaa mitään rinnalleen, vaan ovat yksinään(kin) ihania. Yhdessä vaiheessa laitoin niiden väliin maapähkinävoita ja söin ne tavallaan pikku ”leivoksina” (en silloin syönyt paljon muuta makeaa, kuten karkkeja ja suklaata), mutta juuri nyt tuo yhdistelmä kuulostaa liian tuhdilta, ja olenkin jo pitkään nauttinut taateleista eniten sellaisinaan. 😊

      Tykkää

  9. Hei,
    taateleita jo vuosia syöneenä voisin vinkata, että ehdottomasti parhaat taatelit saat itämaisten ”arabikauppojen” kylmäsäilytyksestä. En tiedä mistä päin kirjoittelet, mutta ainakin pk-seudulta ja varmasti muistakin suurimmista kaupungeista näitä kauppoja löytyy runsaasti. Helsingissä esim. Puhoksen Beno- ja Alanya-kaupat. Itse en noihin tavan markettien taateleihin koske tikullakaan, niitä ei oman makuni mukaan voi edes pitää taateleina jos vertaa näiden etnisten kauppojen myymään ”kunnon” tavaraan, joka myös on tuoretta ja siksi vaatii kylmäsäilytyksen. Kannattaa kokeilla nimenomaan algerialaisia tai tunisialaisia taateleita, joita yleensä myydään kilon paketeissa.

    Tykkää

    1. Kiitos paljon vinkistä! 😊

      Minulla oli vuosia sitten tapana hakea viikunoita vastaavista, etnisistä kaupoista, mutta se jäi muuton myötä eikä palannut tapoihini, vaikka muutin takaisin Helsinkiin.

      Noilla tarkoilla nimillä löytyikin heti artikkeli, jossa mainitaan kyseiset kaupat ja niiden suosio: Puhoksen ostarille Helsinkiin tullaan jopa Kainuusta asti

      Täytyypä siis käydä taateliostoksilla joko noissa tai vastaavissa heti kun sattuvat kohdalle! 😍

      Tykkää

  10. Asumme Espanjassa ja meillä taatelipuu tiputtelee taateleita maahan. Haluaisin käyttää niitä, mutta missä vaiheessa kerään niitä? Suurin osa on keltaisia ja maassa ne muuttuvat taatelin värisiksi. Jos kerään keltaiset, kypsyvätkö ne jääkaapissa vai miten?🤗

    Tykkää

    1. Hienoa, että teiltä löytyy puu omasta takaa! 🌴 Itsekin ihailin taatelipuun antia viime kesänä Kreetalla, mutta kaikki olivat tallaantuneet joko jalkojen tai autonrenkaiden alle.

      Yleisohje on, että taateli on kypsä, kun se alkaa muuttua ruskeaksi. Voit siis mainiosti kerätä keltaiset (myös ruskeat, jos ovat muutoin ehjiä ja koskemattomia) ja vain odottaa hetken niiden kypsymistä ruskeassa paperipussissa. Veikkaan jääkaapin kylmyyden hidastavan kypsymistä, eli sitä voi hyödyntää, mikäli taateleita muuten kypsyisi liikaa samaan aikaan. Muuten huoneenlämpö on sopiva. Kypsät taatelit myös säilyvät viikkokaupalla huoneenlämmössä, mutta jääkaapissa vielä pitempään.

      Tykkää

  11. Aivan ihana ja hurjan hauska, pitkä kirjoitus pienestä ilonaiheesta! Saimme töissä vastikään eräältä lähetystöltä lahjaksi pienen paketin taateleita, jotka olivat niin herkullisia, että valitsisin ne jopa suklaan ylitse. Ihmettelin miksi ennen en ole tykännyt taateleista, ja aloin googlettaa asiaa. Päädyin tänne.
    Kotimatkalla tänään käyn hakemassa kuninkaallisten ruokaa omaankin kaappiin!
    Terveisin Taatelin Nautiskelija vm 1990

    Tykkää

    1. Voi kiitos, onpa mukavaa saada näin ihanaa palautetta! 😍

      Aivan upeilta kuulostavat nuo töissä saamanne taatelit; lajikkeissa (ja varmaan koko kasvatus- ja poimintamenetelmissä) tosiaan on isoja eroja, minkä vuoksi taatelit ovat parhaimmillaan niin suussasulavia ja meheviä kuin ovat ja pahimmillaan huomattavasti mauttomampia ja miltei puisevia.

      Toivottavasti kaupasta löytyi näitä parhaita; oman kokemukseni mukaan näitä on viime aikoina ollut hyvin saatavilla. Etniset kaupat minulla on edelleen testaamatta; täällä kommenteissa(kin) on vinkattu niiden verrattomista taatelivalikoimista, joten pitäisi kyllä testata, kunhan kohdalle vain sattuisi sopivana hetkenä.

      Tervetuloa taatelinautiskelijoiden kerhoon! 😊

      Tykkää

    1. Totta, olen kuullut tuosta. Vaikea sanoa, pitääkö paikkansa omalla kohdallani, koska syön taateleita muutenkin useimmiten iltaisin. Minä kyllä monesti nukunkin hyvin, joten ehkä se on ainakin osaksi juuri taateleiden ansiota! 😉

      Tykkää

Jätä kommentti