Kylpyvaahdot ja kylpysuola (+ kylpypommit)

Tällä kertaa kirjoitukseni inspiraationa toimii monella tapaa hyljeksityt ihanuudet eli kylpyvaahdot.

Aihe on erityisen lähellä sydäntäni, sillä olen innokas kylpijä. Silloin kun asuin kylpyammeellisessa asunnossa, en omaksi harmikseni kuitenkaan tiennyt, millaisia herkkuja kylpijöille onkaan tarjolla.

Uskon, että moni muukaan kylpemistä harrastava ei ole tietoinen kylpytuotteiden houkuttelevasta maailmasta, koska kylpyvaahdot eivät erityisesti pomppaa esiin vaikkapa Prisman, Citymarketin tai Tokmannin hyllyistä.

Vaahtoava kylpyvaahto: vasemmalla vadelmaa ja mustaviinimarjaa, oikealla jasmiinia ja magnoliaa.

Oman verkkokauppani kylpyvaahtovalikoima on koko Suomen kattavimpia, joten jos kylpyvaahto kiinnostaa, miksi tyytyä lähikaupan ankeaan valikoimaan?

Alla esittelyyn pääsevät niin kylpyvaahdot, kylpysuola kuin myös kylpypommit.

Sukelletaan siis mehukkaisiin kylpyvesiin heti kun kylpemisen terveyshyödyt on käyty läpi.

5 syytä mennä kylpyyn

Suomen vallitsevan saunakulttuurin keskellä koko kylpemisen idea on saattanut hämärtyä, joten miksi ylipäänsä kylpeä koskaan?

1. Kylvyt rentouttavat mieltä ja kehoa

Kylvyt aktivoivat parasympaattista hermostoa, joka auttaa elimistöä palautumaan. Aromaterapeuttiset kylvyt, joissa on muutama tippa eteeristä öljyä tai uutetta (esim. kylpyvaahdon muodossa), rauhoittavat mieltä ja väsyneitä lihaksia. Erityisen rentouttavia ovat laventeli ja eukalyptus.

Kumpaa tänään: trooppista ananasta ja temppelipuun kukkaa vai rauhoittavaa laventelia ja myskiä?

2. Kylvyt edistävät mielenterveyttä

Vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että päivittäin lämpimässä kylvyssä kävijät kokivat vähemmän väsymystä, stressiä ja masennusta kuin kylpyjä harrastamattomat kokelaat. Kylvyillä voi hoitaa myös kroonista kipua.

3. Istumakylvyt tehostavat paranemista

Istumakylvyssä alapää kylpee lämpimässä vedessä, mutta vesi ei yllä peittämään reisiä. Istumakylvyillä on parantava vaikutus peräpukamiin, kutinaan, ärsytykseen, peräaukon haavaumaan ja kovia kokeneeseen välilihaan synnytyksen jälkeen.

4. Kaurakylvyt rauhoittavat tulehdusta

Kaurakylpy voi lievittää ekseeman ja psoriasiksen oireita sekä rauhoittaa ihon punoitusta ja tulehdusta.

5. Kylvyt nuhan ja flunssan aikana helpottavat oloa

Lämmin kylpy, jossa veden pinta peittää rintakehän, voi helpottaa oloa nuhan ja flunssan aikana. Kylvyllä voi silloin olla tukkoisuutta lievittävä, kuumetta alentava ja kipeitä lihaksia rentouttava vaikutus.

Lähteet: Advantages of a Bath / Healthline

Anaalihaavauman hoito / Duodecim

Ylellinen kylpyvaahto: vasemmalla neilikkaa ja nahkaisia metsäisvivahteita, oikealla magnoliaa ja vaniljaa.

Kylpyvaahdot kaikkiin hetkiin

Kaikki tässä kirjoituksessa esittelemäni kylpyvaahdot

 • sopivat jokapäiväiseen käyttöön ja kaikille ihotyypeille
 • puhdistavat mutta eivät kuivata ihoa
 • vaahtoavat runsaasti: jos siis toiveissa on vaahtoava kylpyvaahto, voi valita minkä tahansa kylpyvaahdon koko valikoimasta
 • ovat hellävaraisia ja mietoja
 • soveltuvat myös pelkkiin jalkakylpyihin
 • sisältävät luonnollisia uutteita
 • ovat rakenteeltaan sileitä eivätkä sisällä viemärin tukkivia hippuja tai yrttejä

Entä käykö kylpyvaahto poreammeeseen? Sileän rakenteensa vuoksi verkkokauppani kylpyvaahdot ovat kaukana markkinoiden tukkivista, öljyisistä ja raskaista kylpytuotteista, mutta on silti todennäköisintä, että poreammeen käyttöohjeissa kielletään kylpyvaahtojen käyttäminen.

Kylpyvaahdon käyttö perinteisemmässä ammeessa: Kaada kylpyä valuttaessasi 1–2 korkillista kylpyvaahtoa juoksevan veden alle. Voit myös käyttää pienen määrän (muutaman pisaran) suihkugeelin tapaan.

Miksi viettää tipatonta, kun kuplivasta voi nauttia joka päivä? Vaahtoava kylpyvaahto joko 1 litran eli 1000 millin tai 500 millin pullossa.

Vaikka kylpyvaahdot voidaan jakaa virkistäviin/raikastaviin, rentouttaviin, hemmotteleviin ja rauhoittaviin, mieleiset kylpyvaahdot kannattaa valita puhtaasti tuoksujen perusteella.

Niin kuin yllä näimme, kaikki kylvyt ja siten kylpyvaahdot voivat olla rentouttavia. Jos kuitenkin tykkää kylpeä aikaisemmin päivällä tai jopa aamulla, virkistävät sitrukset ja minttu ovat hyviä vaihtoehtoja.

Hemmottelevat kylpyvaahdot ovat usein koostumukseltaan voidemaisempia ja joihinkin on lisätty ravitsevia öljyjä. Tuoksumaailma on monesti makeampi kuin raikkaimmissa versioissa.

kylpyvaahto 3 pulloa
Vasemmalta oikealle: mehukasta vesimelonia, makeaa appelsiinia ja aromaattista karpaloa sekä vadelmaa ja mustaherukkaa.

Rauhoittavista versioista nostan esiin Calm & Unwind – sekä Goodnight Sweetheart -kylpyvaahdot; ensimmäisessä vaikuttaa ainutlaatuinen yhdistelmä kamferia ja eukalyptusta, joka tuo aisteille äärimmäistä rentoutusta ja hyvää oloa vähentäen samalla lihassärkyä.

Jälkimmäisessä puolestaan on bergamottia ja vaniljaa, jotka yhdessä edistävät unensaantia.

Jos itselle on tärkeää saada värillinen kylpyvaahto esimerkiksi helpomman annostelun tähden, lähes kaikki valikoiman kylpyvaahdot ovat värillisiä. Värittömiä ovat vain hyvin vaaleissa tai läpinäkyvissä pulloissa olevat versiot.

kylpyvaahto 5 pulloa
1. tierakukka ja pionin terälehdet, 2. bergamotti ja vanilja, 3. unohtumaton purukumin tuoksu yhdessä vaniljan kanssa palauttaa mielen takaisin lapsuuteen, 4. kamferi ja eukalyptus, 5. vaalea myski ja hennot bambunlehdet.

Lasten kylpyvaahdot

Myös lasten kylpyvaahdot ovat hellävaraisia, eivät kuivata ihoa, vaahtoavat runsaasti jne., mutta ovat vielä miedompia ja siten turvallisia lasten herkälle iholle eivätkä ärsytä silmiä, jolloin pesuhetket toteutuvat ilman kyyneleitä.

Lasten kylpyvaahto on tarkoitettu 3-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille.

lasten kylpyvaahto
Kylpyvaahto lapsille: mansikkaisia versioita ja rauhoittavaa laventelia erityisesti iltoihin edistämään unensaantia.

Kylpysuola ja kylpypommit

Miten kylpysuola eroaa kylpyvaahdosta?

 • suolassa (useimmiten Epsom-suolaa) on mineraaleja, joita vaahdoissa ei ole
 • suolaan on saatettu lisätä ihoa ravitsevia öljyjä (joita voi olla kylpyvaahdoissakin)
 • eivät vaahtoa
 • yksinkertaiset, vähemmät ainesosat (esim. alla näkyvässä, hiiltä sisältävässä kylpysuolassa (harmaa pussi) on vain 7 ainesosaa)

Sekä kylpysuolalla että -vaahdolla saadaan miellyttävän tuoksuinen ja rentouttava kylpykokemus, joten suurin ero on nimenomaan vaahdossa; joillekin vaahtoava kylpyvaahto on aina ykkönen, toiset puolestaan kaipaavat kylpysuolan ihoa pehmentävää tunnetta.

Kylpypommien ominaisuudet ovat vastaavia kuin kylpysuolassa, eli ne eivät vaahtoa ja niissä on ihoa ravitsevia aineita (alla näkyvissä mm. avokado- ja rypälesiemenöljyjä), emollientteja ja ihoa pehmentäviä aineita.

Kylpypommien pääasiallinen idea piilee kuitenkin niiden hajoamisessa ja sihinässä, joita voi olla tyydyttävää seurata, kun pommin pudottaa kylpyveteen.

Alla näkyvien, sihisevien kylpypommien tuoksuina ovat kiivi, vadelma ja mango.

Netissä on sotkettu termit kylpypommi ja kylpyvaahto pommi, joten selvennetään täällä, että perinteiset kylpypommit eivät vaahtoa; alussa tapahtuva hajoaminen ja sihiseminen ei siis käänny sellaiseksi vaahtokylvyksi, jollaisen vaahtoava kylpyvaahto saa aikaan.

Sen sijaan markkinoilta voi löytää kiinteässä muodossa olevan palan, joka muuttuu juoksevan veden alla jonkinmoiseksi vaahdoksi, ja usein vastaavat tuotteet myydään kylpyvaahtoina, ei kylpypommeina (ne eivät siis sihise eivätkä muutenkaan käyttäydy kuin kylpypommit).

Jos säännöllisempi kylpeminen kiinnostaa, kylpyvaahdot ovat kylpypommeja parempi vaihtoehto viemäreille; kylpypommeista jää tavallisesti jäämiä putkiin jopa silloin, kun niissä ei ole yrttejä, kukkien terälehtiä, jauhemaisia väriaineita ja/tai glitteriä. Se voi johtua niissä käytetyistä ainesosista, jotka reagoivat keskenään eivätkä siksi kaikki sula yhtä tasaisesti, tai yksittäisistä aineista, kuten titaanidioksidista, joka ei liukene veteen.

Jos kylpyveteen haluaa lisätä jotain, kylpyvaahto ja vastaavat kylpyöljyt, -maidot ja -eliksiirit ovat edelleen siistein ja putkille paras tapa nauttia kylvyistä.

Lähde: Are Bath Bombs Bad for Plumbing? / The Washington Post

vaahtoava kylpyvaahto
Ylellinen kylpyvaahto madonnanliljalla, toisena virkistävää klementiiniä ja inkivääriä sekä kolmantena makeita vaniljan kukintoja ja samettista persikkaa.

Lopuksi + kaupanpäällinen

Toivon, että kylpyvaahdot kuin myös kylpysuola ja kylpypommit eri ominaisuuksineen saivat tässä kirjoituksessa ansaitsemaansa huomiota.

Muistelen yhä kaihoisasti edellisessä asunnossani ollutta kylpyammetta, sillä nykyään pääsen kylpemään huomattavasti epäsäännöllisemmin. Ja silloin kun kylvin 2–3 kertaa viikossa vuosien ajan, en tiennyt herkullisista kylpyvaahdoista mitään!

Muille kylpijöille minulla on onneksi tarjota kullekin paras kylpyvaahto ja myös paras valikoima. Tilaaminen käy helposti verkkokaupasta:

Yli 50 €:n tilauksiin ilmainen toimitus kaikkialle Suomeen! (Lisää tietoa verkkokaupasta täällä.)

Kumpaa päivän päätteeksi: kypsää kookosta ja Tahitin tierakukkaa vai hemmottelevaa ruusua ja lämmintä meripihkaa?

Uusi kestotarjous: Yli 50 euron tilauksiin 500 ml:n kylpyvaahto kaupan päälle!

Kaupanpäällistä ei tarvitse lisätä tilaukseen itse, vaan se näkyy lähettämässäni tilausvahvistuksessa. Kaupan päälle saatavan kylpyvaahdon tuoksunuotteja ei pysty valitsemaan itse, vaan valikoima vaihtelee kuukausittain.

Upeita kylpyhetkiä kaikille! 😘🛁💦

kylpyamme
Tämä kotoisa, ikkunallinen kylpyhuone ammeineen oli minun yli 10 vuoden ajan! Minusta kylpeminen on aina tuntunut luksukselta. Sen raukeuttavaa vaikutusta erityisesti juoksulenkkien jälkeen on mahdoton saavuttaa saunassa saati suihkussa.

6 vastausta artikkeliin “Kylpyvaahdot ja kylpysuola (+ kylpypommit)

 1. En ole (jalka)kylpyihmisiä, mutta tuli mieleen, että voiko noita käyttää jalkakylpyjä harrastavat?
  Meillä Kanarian kodissa oli amme, mutta ainoa kerta, kun siinä kylvin oli, kun kalima = helleaalto iski eräänä elokuuna ja laskin ammeen täyteen siedettävimmän kylmää vettä ja jäähdyttelin siellä.

  Tykkää

  1. Kiitos, että satuit nostamaan jalkakylvyt esiin; lisäsin niistä maininnan tekstiin!

   Vastaus on kyllä, eli perinteinen kylpyvaahto soveltuu hienosti myös jalkakylpyyn. Verkkokaupassa on kuitenkin myös varsinaisia jalkakylpyjä, ja annoinkin yhden niistä lahjaksi läheiselle viime jouluna. Jalkakylpypullo on paljon pienempi kuin kylpyvaahtopullo mutta kuitenkin vähän kalliimpi, joten niissä on enemmän kosteuttavia ja hoitavia ainesosia (koska jalat kärsivät/hautuvat/hiertyvät jne. kengissä niin paljon enemmän kuin muu iho vaatteissa), mutta jos omat jalat eivät kaipaa tehokkaampaa hoitoa, ja jalkakylvyt kuitenkin kiinnostavat, niin perinteinen kylpyvaahto sopii hommaan mainiosti ja myös rahaa säästyy!

   Hauskaa, että vaikka kylvyt eivät ole sinun juttusi, löysit silti syyn ammeen käyttämiseen. :) Talviaikaan ja Suomessa tarinasi aiheuttaa kylmiä väreitä (kuumat kylvyt kun ovat kaikista ihanimpia!), mutta helleaallon aikaan tuo on totta kai ollut yksi parhaimmista ja mahdollisesti jopa ainoista tavoista saada viilennystä kotosalla, etenkin jos ilmastointia ei ole.

   Tykkää

 2. Ihanan kuuloisia ja näköisiä kylpyvaahtoja! Nyt tuli heti hirveä himo päästä kylpemään, vaikka minäkään en ole varsinaisesti kylpyihmisiä (ainakaan siinä määrin, että haluaisin ammeen omaan kotiini).

  Mutta hotelleissa kohdalle tulee joskus huone, jossa on kylpyamme (ja joskus ammeesta on vielä huikeat näkymät!), ja silloin yritän käydä kylvyssä ainakin kerran. Tosin usein käy joko niin, että en muka ehdi kylpyyn tai että ehdin kylpyyn, mutta olen niin väsynyt tms., että kylpeminen menee suorittamiseksi, enkä nauti siitä yhtään. Kylpemisintoa ei ainakaan yhtään lisää se, että todella harvoissa hotellihuoneissa on automaattisesti kylpyvaahtoa, vaan sitä pitää aina erikseen pyydellä. Ja ne hotellien kylpyvaahdot ovat valovuosien päässä näistä sinun ihanuuksistasi…

  Tykkää

  1. Kiitos Satu, olipa mukava lukea kokemuksistasi! Ja ajatella, että olet varsinaisen kylpyinnon puuttuessakin tajunnut suorastaan pyytää kylpyvaahtoa, kun minä taas en tajunnut nimenomaan vaahdoista mitään vuosiin, vaikka niin hartaasti aina kylvin! Hurjan kiva kuulla, että kauppani valikoima tekee suuremman vaikutuksen kuin hotellien tarjonta! 💜

   Upeilta kuulostavat nuo reissut, joilla pääsisi kylpemään ja mahdollisesti samalla mahtavia näkymiä todistamaan, mutta jos ohjelmaa on reilusti ja/tai aika muutoin vähissä, niin kylpemisestä ei tosiaan pysty nauttimaan kiireessä. Itsekin jätin entisessä asunnossa kylvyn väliin, jos halusin pian pesun jälkeen nukkumaan.

   Hienoa silti, että vaikka omaa ammetta ei ole eikä sellaista kaipaa, hyödynnät usein kylpymahdollisuutta matkoilla kenties samalla periaatteella kuin joku muu esim. uima-allasta. :)

   Tykkää

 3. Kyllä tuli lapsuus mieleen kun tätä luki! Kylpeminen oli tosi kivaa, kuin seikkailu vedenalaiseen maailmaan. Minulla oli ammeessa mukana leikkikaluja ja jos vesi vaahtosi se oli puhdasta riemua! Juku että tuli läträttyä! Tää meni nyt vähän nostalgiaan, mutta oli ne vaan hyviä aikoja. Äiti tietysti siivosi jäljet. Tää oli hieno kirjoitus, en vaan tiedä mitä tehdä vaahdoilla kun ei ole ammetta. Mut jos ois amme kaupat tulis!

  Tykkää

  1. Heh, kylpyvaahdot ovat tosiaan niin kutsuvia, että voi vain ihmetellä sitä vimmaa, jolla kylpyammeita on vanhemmista asunnoista hävitetty (uusiin koteihin niitä ei kai pääsääntöisesti asenneta ollenkaan, ellei ammetta varta vasten tilata jo suunnitteluvaiheessa).

   Itse olen keksinyt kylpyvaahdoille myös monia muita tarkoituksia (lähinnä pesuaineina kodin eri pinnoille), mutta toki ideana on ostaa niitä kylpyjä varten ja päästä ihanaan vaahtomereen!

   Oli hauska lukea kylpymuistoistasi; kun mukana on leluja, vaahtoa ja läträämistä, kylpeminen ei lapsena liene järin rentouttavaa, mutta jälkeenpäin sitäkin raukeuttavampaa kaiken iloisen riehumisen jälkeen! 😄

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s