Alumiiniton deodorantti joka lähtöön

Sis. affiliatelinkkejä* ja alekoodin

Moni alumiinittomia deodorantteja kokeillut tietää, etteivät ne lähtökohtaisesti ole yhtä tehokkaita ja toimivia kuin perinteiset alumiinia sisältävät antiperspirantit.

Jos alumiiniton deodorantti kuitenkin syystä tai toisesta kiinnostaa, voiko hikoileva ihminen laskea sellaisen varaan silloin kun kainaloiden tulisi oikeastikin pysyä kuivina tai vähintäänkin hajuttomina ja raikkaina?

Kyllä voi!

Tehokkaita yksilöitä!

Tämän kirjoituksen kuvituksena on peräti 36 eri alumiinitonta deodoranttia, joista kaikki eivät kuitenkaan ansaitse omaa esittelyään. Olen itse käyttänyt kaikkia niitä, ja minulle onkin vuosien varrella kertynyt valtavasti kokemusta deodoranteista.

Esittelen tämän kirjoituksen lopussa parhaat yksilöt ja kommentoin muita matkan varrella.

Hikoilen itse runsaasti kainaloista, joten oma tavoitteeni on aina ollut löytää aidosti tehokas alumiiniton deodorantti hikoilevalle, ja niitä olen onneksi löytänytkin.

Ennen deodoranttien esittelyä on syytä käydä läpi, miksi ylipäänsä valita alumiiniton dödö.

Pääosin tehottomia yksilöitä poikkeuksena Puman alumiiniton deodorantti miehille; miesten kannattaa suosia vastaavia stick-mallisia dödöjä, jos alumiinittomuus on tärkeä kriteeri, sillä vastaavissa, kiinteissä dödöissä ei tyypillisesti ole alumiinia.

Sisällysluettelo:

Onko alumiini vaarallista?

 • Aiheuttaako antiperspiranttien sisältämä alumiini rintasyöpää?
 • Miksi alumiiniton deodorantti?
 • Deodorantit vs. antiperspirantit

Hellävaraisia deodorantteja

 • Esim. Erisan, Herbina, Dove, Yves Rocher, Born to Bio, Logona, Sante, Avril, Cosnature ja Dr. Hauschka

Tehokkaita deodorantteja

 • Itse tehty deodorantti
 • Attitude
 • (We Love the Planet)
 • Ben & Anna
 • Lavera
 • Mikä deodorantti pitää kainalot kuivina?

Siirrytään siis pitemmittä puheitta heti asiaan!

Kuvan ensimmäinen deodorantti on hellävaraisten parhaimmistoa, kaksi jälkimmäistä puolestaan perustehottomia.

Onko alumiini vaarallista?

Itse jätin alumiinia sisältävät antiperspirantit pysyvästi vuoden 2014 syksynä nähtyäni alumiinista kertovan dokumentin Yle Areenassa, ja aloin käyttää pelkästään alumiinittomia deodorantteja.

Näkemäni dokumentin keskiössä oli rintasyöpään sairastunut nuori nainen, joka oli aina ollut oikea antiperspiranttien suurkuluttaja ja jolle lääkäri kertoi niiden mahdollisesta vaikutuksesta syövän puhkeamiseen, mutta pahimmissa tapauksissa alumiinia oli nautittu sisäisesti vuosikausia esim. närästyslääkkeiden tai veden mukana.

Born to Bio -dödöt ovat huumaavan tuoksuisia, mutta teho on huonointa luokkaa; pahimmillaan näiden dödöjen tuoksu yhdessä hienhajun kanssa tekee kainaloista kamalamman hajuiset kuin ne olisivat ilman dödöä.

Aiheuttaako antiperspiranttien sisältämä alumiini rintasyöpää?

Olin kuullut alumiinin ja rintasyövän yhteydestä jo vuosia ennen dokumentin näkemistä, mutta käytin silti antiperspirantteja, koska liikkuvana naisena hikoilen jatkuvasti ja kokeilemani alumiinittomat dödöt tuntuivat lasten leluilta alumiinilla kyllästettyihin kavereihinsa nähden.

Lisäksi tiesin, että yhteys alumiinin ja rintasyövän välillä on kiistetty täysin.

Kun siis mietitään, onko alumiini haitallista ja tarkastellaan erityisesti, onko deodorantin alumiini vaarallista, alumiinia sisältävien antiperspiranttien ei voida nykytiedon valossa väittää aiheuttavan rintasyöpää. Se on syöpäliittojen kanta niin Suomessa kuin monessa muussakin maassa.

Jos alumiini olisi sellainen myrkky kuin jotkut väittävät, miksi sitä saisi laittaa valtaosaan deodoranteista? Yhtiöt väittävätkin, että alumiini muodostaa kalvon ihon pinnalle (tulpan hikirauhasen suulle), mutta ei imeydy ihoon. Tähän väitteeseen alumiinin turvallisuus perustuu.

Alumiiniton deodorantti Herbinalta on peruskiva tehottomien dödöjen kategoriassa, keskellä hellävarainen miesten alumiiniton deodorantti, ja kolmantena pistävänhajuinen Dove, jota normaalisti ihana eukalyptuskaan ei pelasta.

Silti näkemässäni dokumentissa kerrottiin, että antiperspirantteja käyttäneiden rintasyöpää sairastavien naisten rintakudoksesta löytyi alumiinia. Vaikka alumiinia löytyi nimenomaan kainalon läheisyydestä, tiedeyhteisön silmissä se ei riitä todistamaan mitään eikä siitä voida päätellä, että juuri alumiini aiheuttaisi syöpää.

Minulle yllä mainittu löydös kuitenkin jo yksistään riitti syyksi lopettaa alumiinin levitys kainaloihin.

Vaikka alumiini antiperspiranteissa ei todistetusti ole vaarallista, ei se ainakaan terveyttä edistävä aine ole. Koska alumiinia ei ole pakko levittää kainaloihin, miksi ottaa edes pientä riskiä? Kainalokarvojen ajon ja alumiinin levityksen kainalolle heti ajon jälkeen mahdollisesti haavaiselle, hieman rikkoontuneelle iholle sanotaan olevan erityisen pahasta.

Tässä hitusen vanhempaa mallia Yves Rocher’lta. Välillä alumiinittomat deodorantit ovat puuttuneet firman valikoimasta, kunnes on saatu uusia, jotka eivät millään lailla häviä markettien tehottomille dödöille.

Alta löytyy linkit tuoreimpiin tutkimuksiin, joissa on löydetty mahdollinen yhteys alumiinin ja (rinta)syövän välillä:

Koska tutkimukset on tehty laboratoriossa/eläimillä, alumiinin haitallisuutta tulisi tutkia ihmisillä, jotta mahdollinen yhteys alumiinin ja rintasyövän välillä voitaisiin todistaa laajempaa tiedeyhteisöä tyydyttäen.

DIY deodorantti
Tehokas itse tehty alumiiniton deodorantti, ensimmäisessä vihreää savea, toisessa ilman savea: DIY deodorantti

Miksi alumiiniton deodorantti?

Joku valitsee alumiinittoman deodorantin puhtaasti yllä kirjoitetuista syistä, mutta valintaan on myös muita, ehkä yllättäviäkin syitä:

 • parhaat alumiinittomat deodorantit voivat olla tehokkaampia hienhajun ehkäisyssä kuin antiperspirantit tai muutoin miellyttää käyttäjäänsä enemmän
 • tietyillä deodoranteilla kainalot jäävät heti levittämisen jälkeen kuiviksi, mikä nopeuttaa pukeutumista ja päivän menoihin lähtemistä
 • dödöiset kainalot on mukavan vaivaton pestä; antiperspirantit tosiaan muodostavat lupaamansa kalvon kainalon pintaan ja tavallaan pinnoittavat koko kainalon, jolloin tuotteen pois saaminen vaatii enemmän hankausta

Itse inhosin antiperspirantin tunnetta aina suihkussa, kun hankasin sitä pois kainalosta, mutta pahinta oli toki se, etteivät kainaloni pysyneet kuivina tai raikkaina antiperspiranteillakaan.

Itse tehty dödö: niin tehokasta, helppotekoista ja edullista!

Antiperspirantit pitivät kainaloni kuivempina pidempään kuin deodorantit mutta eivät raikkaina, eli päivän päätteeksi lopputuloksena oli kuivemmat (mutta silti paitaan märät läikät tehneet) kainalot, joista hienhaju oli selvästi alkanut puskea läpi.

Parhailla deodoranteilla omat kainaloni eivät pysy yhtä kuivina yhtä pitkään kuin antiperspiranteilla (paitaan tulee siis laajemmat läikät kainaloiden kohdille), mutta kainaloita ei saa haisemaan, vaikka kuinka riehuisi!

Siksi alumiiniton deodorantti voittaakin omalla kohdallani antiperspirantin: en saa kummallakaan kuivia kainaloita, mutta deodorantin kanssa voin sentään aina luottaa siihen, etteivät kainalot haise.

Deodorantit vs. antiperspirantit

Onko deodorantissa alumiinia? Sananmukaisesti kaikki dödöt eli deodorantit ovat alumiinittomia (sanoista de ja odor eli hajua vähentävä/estävä). Jos ostaa ”pelkän” deodorantin, sen pitäisi olla alumiiniton. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole, koska useimmat tuotteet ovat dödön ja antiperspirantin yhdistelmiä, jolloin niistä löytyy alumiinia.

Alumiinittomien deodoranttien INCI-listojen tutkailua.

Mikä on antiperspirantti? Alumiinia sisältävät kainalotuotteet ovat antiperspirantteja (anti ja perspire eli hikoilua vähentävä/estävä). Esim. Yhdysvalloissa antiperspiranteiksi saa nimetä vain sellaiset kainalotuotteet, joissa on alumiinisuoloja.

(Tällaisen määritelmän mukaan joskus ekodödöjen kohdalla käytetty ilmaisu alumiiniton antiperspirantti on siis vain markkinointikikka, koska alumiinittomia antiperspirantteja ei ole olemassa.)

Yksinkertaisesti ilmaistuna dödö estää vain hienhajun, antiperspirantti-deodorantti puolestaan sekä hajun että itse hikoilun.

Alumiinia on toisinaan myös sellaisissa (luonnonkosmetiikan) dödöissä ja kivideodoranteissa, joissa moni ei hoksaa olevan alumiinia erilaisten kiertoilmaisujen takia, joita ovat esim. alum, aluna tai mineraalisuola. Tunnetuin esimerkki lienee Mádaran yrttideodorantti, jonka ainesosalistalla alumiini on heti kolmantena veden ja glyserolin jälkeen.

On siis hyvä varmistaa, että dödö todella on alumiiniton, mikäli se on käyttäjälle tärkeä kriteeri.

”Alumiinittomia” deodorantteja, jotka kuitenkin ovat täynnä potassium alumia, joka on kaliumalumiinisulfaattia. Ihme, että saa markkinoida alumiinittomina.

Kokemuksia alumiinittomista deodoranteista: Hellävaraiset deodorantit

Kun tässä yhteydessä puhutaan hellävaraisuudesta, rumemmin sanottuna voitaisiin puhua tehottomuudesta.

Olen luokitellut tähän ryhmään kaikki kokeilemani deodorantit, jotka eivät aina jaksa pitää kainaloita raikkaina tai hajuttomina edes kotioloissa.

Valtaosa kaikista deodoranteista kuuluu tähän kategoriaan, osti ne sitten marketista tai nettikaupoista.

Deodorantin ei edes kannata odottaa olevan tehokas ellei se ole kookosöljy- ja ruokasoodapohjainen (näistä enemmän asiaa alempana).

Mutta hellävaraisia nämä ovat, joten jos deodorantille ei ole muuta valintakriteeriä kuin hellävaraisuus ja esim. tuoksu, valikoimat ovat runsaat: Herbina, Dove, Yves Rocher, Born to Bio, Logona, Sante, Avril, Cosnature ja Dr. Hauschka. Erisan puolestaan on hajusteeton vaihtoehto.

Kaikille tämän kategorian deodoranteille on yhteistä seuraavat piirteet:

 • eivät pidä kainaloita kuivina
 • kainalot alkavat kostua hyvin aikaisessa vaiheessa, vaikka päivään ei kuuluisi mitään erityistä fyysistä tai psyykkistä rehkintää
 • paitaan ei tule isoja länttejä kainaloiden kohdille vielä kotosalla, mutta ulos tai yleisesti päivän hommiin lähdettäessä märät läntit voivat alkaa muodostua hyvinkin nopeasti aktiivisuus- ja/tai stressitasosta riippuen
 • hiki ei välttämättä haise vielä illallakaan rauhallisen kotoilun päätteeksi, mutta jos haluaa mennä muiden ihmisten ilmoille ilman, että paitaan tulee märät läntit ja hienhaju puskee läpi, näitä deodorantteja ei voi silloin harkitakaan
 • kuivuvat hitaasti levityksen jälkeen nestemäisyytensä takia
 • eivät ärsytä ihoa; pienintäkään kihelmöintiä tai pistelyä ei tunnu edes kainalokarvojen ajon jälkeen käytettäessä

Yhteenveto: Minun kaltaiseni hikoilija ei pärjää tämän kategorian millään dödöllä tavallisessa arjessa. Käytän niitä silti esim. iltapesun jälkeen ja yöaikaan, eli eivät ne koskaan hukkaan mene.

Yves Rocher’n nykyisen valikoiman deodorantit ovat saaneet huonot arvostelut, mutta tehottomampien dödöjen sarjassa ne pärjäsivät mielestäni mukavasti; oivia kotikäyttöön, eivät menoihin. We Love the Planet -deodorantit edustavat koostumuksensa puolesta tehokkaampia dödöjä, mutta en itse ihastunut niihin. Mintulta tuoksuva oli miellyttävämpi, mutta sinisen tuubin sisältö tuoksui sitruunaiselta tiskirätiltä.

Vihdoin! – Tehokkaat deodorantit

Markkinoiden tehokkaimmat deodorantit rakentuvat usein kolmen ihmeaineen ympärille, jotka ovat kookosöljy, ruokasooda ja tärkkelyspitoiset jauhot.

Juuri siksi itse tehty deodorantti, joka sekin tehdään noista aineista, on niin tehokas. Olinkin itse jo pitkään käyttänyt tyytyväisenä pelkästään omatekoista deodoranttia, koska vain harvoista ostodödöistä on sille vastusta, mutta uteliaisuus sai minut tutkimaan nettikauppojen tuoreinta valikoimaa.

Attitude

Muistelin kaihoisasti yhtä vuosien takaista suosikkiani, joka katosi tyystin Suomen markkinoilta: Attitude-merkkinen alumiiniton ja voidemainen stick-dödö.

Vuoden 2015 suosikkini: Attitude, Yves Rocher’n alumiiniton miesten deodorantti ja Laveran Neutral Deodorant Roll-On.

Attitude-dödöstä teki hauskan sekin, että en ollut nähnyt kyseistä kanadalaista vegaanidödöä missään (en edes muiden blogeissa testattavana), mutta sisko osasi kuitenkin jostain syystä antaa minulle sellaisen lahjaksi. Kun dödön loputtua etsin sitä nettikaupoista, mitään ei löytynyt.

Attitude jätti iholle voidemaisen pinnan, joka ei kuitenkaan ollut tahmea, ja jopa neljän tunnin patikoinnin jälkeen lämpimässä säässä kainalot eivät yhäkään haisseet eivätkä olleet edes kovin märät.

Niinpä innostuin tosissaan, kun kesän alla 2022 löysin kuin löysinkin Attitude-dödöjä!

Näitä ei moni kauppa tarjoa, mutta löysin Suomeenkin toimittavalta Ecco Verdeltä laajimman ja edullisimman valikoiman.

Attitude-dödöt olivat selvästi uudistuneet eivätkä ole voidemaisia, vaikkakin stick-mallisia. Tein silti luottavaisin mielin tilauksen, koska arvelin, ettei firma ottaisi takapakkia tuotekehityksessään.

Olin onneksi pitkälti oikeassa! Attitude Super Leaves -dödöt sisältävät nekin kookosöljyä ja ruokasoodaa, mikä on toimivaa dödöä etsivälle aina hyvä merkki.

Lisäksi dödöissä on mm. sheavoita, kasvivahaa ja yrttejä, eli aineita, joilla on todellista vaikutusta tuotteen tehoon, tuntuun ja toimivuuteen iholla, mutta jollaisten kanssa en ole itse jaksanut läträtä vuosien deodoranttireseptikokeiluissani.

Itse tehty deodorantti ei siis luonnollisesti ole täsmälleen yhtä tehokas ja ylellinen kuin parhaat ostodödöt, mutta se lienee hyväksyttävää ja ymmärrettävää.

Omien reseptikokeilujeni tuloksia: hyviä tai oikein hyviä kaikki, mutta yhden ihmisen deodoranttikokkailut eivät yllä kokonaisten firmojen tasolle!

Attitude-dödöt ovat juuri niin tehokkaita kuin olin osannut odottaa, eli kainaloita ei millään meinaa saada haiseviksi, vaikka kuinka stressaa, treenaa ja lenkkaa!

Nyt kun eletään vuotta 2023 eli olen käyttänyt Attitude-dödöjä reilusti yli puoli vuotta (tilasin hiljattain myös pari kuvaa alempana näkyvän, vihreän Attitude-deodorantin oliivipuun lehtien tuoksulla), joudun antamaan miinuksen vaihtelevista tuoksuista.

Tavallaan kaikki viisi dödöä tuoksuvat superihanilta, hurjasti paremmilta kuin monet kilpailijansa, mutta joskus tuoksut tuntuvat pistäviltä; esim. uusin oliivinen versio tuoksui raikkaalta avatessani korkin ensi kertaa, mutta levittäessäni sitä puhtaalle kämmenelle haju olikin epämiellyttävä, kunnes haihtui ja jäljelle jäi aito oliiviöljyn tuoksu.

Tehoistaan huolimatta yksikään Attitude-deodorantti ei siis yllä alkuperäisen, vuoden 2015 dödön tasolle, mihin vaikuttavat sekä tuoksut että voidemaisen koostumuksen puute, mutta onneksi kirjoituksen loppupuolelta löytyy jo pitkään minua vakuuttanut suursuosikki!

We Love the Planet

Vaikka We Love the Planet -deodorantit ovat Attitude-dödöjen tyyppisiä koostumuksiltaan ja kartonkisilta pakkauksiltaankin,

 • ne eivät tunnu yhtä tehokkailta
 • tuoksut eivät miellytä (sitruunaisen tiskirätin tuoksu kummittelee yhä mielessä)
 • ne ovat pienempiä ja siten kilohinnaltaan kalliimpia.

Käytin molemmat We Love the Planet -deodorantit loppuun eli ne ovat tehokkaimmista dödöistä ihan OK, mutta eivät houkuta ostamaan uudelleen.

Ben & Anna

Tämän merkin deodorantit ovat saaneet paljon kehuja, ja minustakin ne ovat varsin kelvollisia.

Ennen pakkausuudistusta tykkäsin etenkin ruskeansävyisestä tuubista Nordic Timber -tuoksulla; se oli niin miellyttävän tuoksuinen, että käytin sitä jopa kiinteänä hajuvetenä eli tuoksuvoiteena kaulalla, kun olin matkalla, jolla piti pärjätä vähillä matkatavaroilla. Koostumuskin sopi siihen, ja kainaloilla tuote käyttäytyi niin kuin tehokkaan deodorantin pitääkin.

Myös Ben & Anna kuitenkin päivitti pakkauksensa pahvisiksi, ja niiden mukana moni muukin asia muuttui koostumuksia myöten (vai onkohan koostumus sama, mutta pahvi imee märempiä ainesosia, jolloin tuote jää murenevammaksi, kuka ties, tai ehkä koostumuksia jouduttiin muuttamaan nimenomaan pahvin ominaisuuksien takia).

En joka tapauksessa tykkää uusien pakkausten sisällöistä yhtä paljon kuin vanhojen. Teholtaan, käyttömukavuudeltaan ja tuoksuiltaan asettaisin Ben & Anna -dödöt Attitude- ja We Love the Planet -deodoranttien väliin, eli paremmiksi kuin viimeksi mainitut, mutta eivät yllä Attituden tasolle.

Uusittujen Ben & Anna -deodoranttien kanssa tulee eniten ”ups, jotain tippui lattialle” -fiiliksiä, kun joko itse dödöä murenee tai tuotteen pohja eli pahvinen rinkula lentää lattialle dödön alkaessa huveta. Itselläni juuri nämä dödöt myös ”kuorruttavat” toppimaisten eli hihattomien yläosien kädentiet eli kertyvät niiden saumoihin tavalla, jolla muut vastaavat tuotteet eivät.

Sain kaikki Ben & Anna -deodorantit siskolta synttärilahjaksi, joten sanoisin, että lahjoina oikein kivoja, mutta en itse ostaisi.

Lavera

Tästä päästäänkin Laveran Natural & STRONG -deodoranttituotteisiin, joista löytyy oma ykkössuosikkini eli deodoranttivoide; tilasin sitä juuri monta purkillista lisää!

Kun hellävaraisia ja usein samalla tehottomia deodorantteja on jo niin runsaasti tarjolla, markkinoille kaivataan nimenomaan VOIMAKAStehoisia alumiinittomia dödöjä, minkä Lavera selvästi tajusi.

Tilasin keväällä 2022 Natural & Strong -deodoranttivoiteen ja -roll-onin. Jälkimmäinen on nestemäistä ja ruokasoodatonta siinä missä voide on kiinteää, sisältää ruokasoodaa ja jättää kainalot heti levityksen jälkeen kuiviksi.

Pitkän käytön jälkeen totesin, ettei roll-on ole minulle riittävän tehokas, vaan onnistuin saamaan sillä tunkkaisen stressihien päälle tehdessäni kotona töitä koneella, joten en suosittele sitä reilusti hikoileville. Myös nettiarvosteluissa deodoranttivoide on saanut paljon paremmat pisteet kuin roll-on, eli moni tuntuu olevan kanssani samaa mieltä voiteen upeudesta.

Mikä sitten tekee Laveran Natural & Strong -voidemaisesta deodorantista niin mahtavan, että tilasin sitä 5 purkkia (!) lisää nyt vuonna 2023?

 • VAHVA pito, joka kestää ja kestää
 • miellyttävä, ”laveramainen” tuoksu
 • raikkaus säilyy koko päivän, vaikka kuinka riehuisi fyysisesti ja henkisesti
 • kainalot eivät ala haista vähääkään edes kuumissa olosuhteissa, joissa kainalot väistämättä kostuvat
 • voide levittyy helposti ja todella tyydyttävällä tavalla: siinä missä monet öljypohjaiset deodorantit sulavat iholle niin, ettei dödöä näe, valkoinen voide näkyy levitettäessä, joten tulen käyttäneeksi tuotetta riittävästi mutten liikaa (aikaisemmin pelasin aina varman päälle, eli laitoin tuotteita ennemmin liian paljon kuin liian vähän)
 • kainalot jäävät heti kuiviksi deodoranttivoiteen jäljiltä, eli pukeutua voi saman tien
 • todellinen luottodödö: ei ilahduta vain yhtenä päivänä ja tunnu epäilyttävältä seuraavana, vaan on aina yhtä tehokas ja tasapainoinen

Deodoranttivoiteen testausvaiheessa olin huvittava näky nuuhkiessani kainaloita moneen kertaan päivien mittaan jopa hien valuessa HIIT-treenin aikana ja tultuani aina samoihin oivalluksiin: ”Vieläkin on pitänyt!” ja ”Vieläkään ei ole pettänyt!” Mahtavaa, Lavera!

Halusin tilata uuden deodoranttivoiteen heti edellisen loputtua, mutta koska minulla oli monia muita vielä korkkaamattomia dödöjä, päätin käyttää niitä välissä. Tuona kuukausia kestäneenä ”väliaikana” huomasin, että olisin joka päivä kääntynyt Laveran deodoranttivoiteen puoleen, jos minulla vain olisi ollut sitä.

Se jos mikä kertoo dödön olevan huippulöytö!

Kun ottaa huomioon tuotteen ja toimituskulujen hinnan, kaikista edullisimmin Laveran deodoranttivoidetta myy kotimainen verkkokauppa *GreenDeal.

Eikä siinä vielä kaikki: blogin lukijat saavat koodia käyttämällä 10 % alennusta kaikista normaalihintaisista deodoranteista! GreenDeal-alennuskoodi: MIELEKASDEO

Lopuksi

Toivottavasti tästä kirjoituksesta on saanut osviittaa siihen, millainen alumiiniton deodorantti olisi itselle sopivin.

Itselläni on aina ollut hakusessa paras alumiiniton deodorantti, ja tällä hetkellä siihen asemaan yltävät varmuudella Laveran deodoranttivoide ja pienellä varauksella Attitude-dödöt! Etenkin voide on mainio alumiiniton deodorantti hikoilevalle.

Päätetään pitkä kirjoitus muutamilla yleisluontoisilla kysymyksillä.

Usein kysyttyä deodoranteista

1. kysymys: Kostuvatko kainalot parhaiden dödöjen tehosta huolimatta ja jos kyllä, niin mikä deodorantti pitää kainalot kuivina?

Useimmat dödöt eivät edes lupaa pitää kainaloita kuivina, koska ne eivät estä hikoilua, ts. niiden toimintaperiaatteena ei ole kainaloiden kuivina pitäminen.

Parhaissa deodoranteissa on kuitenkin kosteutta imeviä tai hillitseviä aineita (kuten juurikin tärkkelyspitoisia jauhoja ja/tai savea), mutta kaikkien ei ole realistista odottaa sellaista kuivuuden tunnetta, jollaista on mahdollisesti antiperspirantilla saanut.

Hurjan toimiva dödö, joka olisi yhä yksi harvoja kestosuosikkejani, jos siinä ei olisi triklosaania.

2. kysymys: Tarvitseeko deodoranttia käyttää?

Jos tällaista joutuu kysymään, vastaus on silloin luultavimmin ei! Jos deodorantille ei tunnu olevan tarvetta, sellaista on silloin turha käyttää. Eiväthän kaikki kärsi erityisesti jalkahiestäkään, jolloin he eivät tarvitse raikastavia jalkasuihkeita. Toisilla on kainaloiden kanssa sama juttu.

3. kysymys: Kannattaako deodoranttia laittaa yöksi?

Joidenkin antiperspiranttien kohdalla ohjeena on laittaa tuotetta pestyihin kainaloihin nimenomaan yöksi, jolloin sitä ei lisätä enää aamulla, mutta deodorantteja puolestaan on tavallisempaa laittaa aina pesun jälkeen ja silloin kun sitä eniten tarvitsee.

Hyvä yleissääntö on laittaa deodoranttia yöksi, mikäli ei aio käydä aamulla suihkussa. Esim. itse pääosin peseydyn iltaisin, joten laitan aina deodoranttia yöksi. Valitsen useimmiten hellävaraisimpia eli tehottomampia dödöjä yöksi, koska en hikoile öisin siten kuin päivisin, ja lisään kainaloihin aamulla tehokasta deodoranttia.

Deodoranttia ei tule lisätä vähänkään tympeänhajuisiin saati haiseviin kainaloihin (oli niissä käyttänyt yöllä deodoranttia tai ei), mutta niin kauan kuin kainalot ovat edelleen raikkaat yön jäljiltä, niihin voi aamulla laittaa/lisätä haluamaansa deodoranttia.

4. kysymys: Minkä ikäisenä kannattaa alkaa käyttää deodoranttia?

Mitään maagista ikää ei ole, sillä jopa sellainen ihminen, joka on ennen pärjännyt ilman deodoranttia, voi alkaa vanhetessa ja hormonitoiminnan muuttuessa hikoilla enemmän. Tyypillisesti deodoranttia aletaan käyttää viimeistään murrosiässä, mutta jos deodoranttia ei tunne tarvitsevansa, sitä ei kannata alkaa käyttää vain tietyn iän takia.

5. kysymys: Mikä on hyvä ensimmäinen deodorantti lapselle?

Se riippuu puhtaasti lapsen tarpeista; jos hikoilu on runsasta ja häiritsevää, lapsen on hyvä halutessaan saada tehokas deodorantti. Jos puolestaan vähempi teho riittää, mikä tahansa hellävarainen ja raikas deodorantti on sopiva. Tytöillä on enemmän valinnanvaraa kuin pojilla.

Hajusteeton tuote voi olla sopiva alumiiniton deodorantti pojalle, sillä miesten deodorantit ovat monen makuun liian voimakkaasti hajustettuja. Sukulaispoika alkoi käyttää deodoranttia 11–12-vuotiaana, ja monia kokeiltuaan tykkää eniten Aloe Ever-Shieldistä, joka onkin suunniteltu kaikille sukupuolesta riippumatta.

2 vastausta artikkeliin “Alumiiniton deodorantti joka lähtöön

  1. Kiitos, mukavaa että pidät tekstistä! ❤

   Laveran voidedödö on kyllä ihan paras; tehokas ja myös siisti käyttää, kun koostumus ei ole lainkaan mureneva toisin kuin joissain muissa kookosöljy-ruokasooda-pohjaisissa deodoranteissa.

   Voide pysyy kiinteänä mutta kuitenkin samettisen pehmeänä ja hyvin levittyvänä niin lämmössä kuin kylmässä (minulla oli dödö mukana myös kesän kuumilla matkoilla ja repussa); jotkut kookosöljypohjaiset deodorantithan sulavat ja sottaavat lämpötilojen noustessa, mutta Laveran deodoranttivoide ei liikahda purkissaan matkoillakaan. Itse nappaan sitä aina pienen lusikan kuperalla puolella. 😊

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s