Suussani muhi kavala tulehdus

Olen vastikään selvinnyt helvetillisimmästä koskaan kokemastani hammassärkyepisodista. Särky oli sellaista, joka nosti vedet silmiin ja pakotti minut polvilleen rukoilemaan jumalia, joihin en usko. Pelastava enkelini löytyi Kuopiosta julkisen hammashoidon puolelta.

Vain sietämätön hammassärky paikoin varjosti muuten niin onnistunutta Tahkon-reissuamme. Pahimmat särkykohtaukset olivat niin hirvittäviä, että jälkikäteen ajateltuna on todellinen ihme, etteivät ne vaikuttaneet lomaamme enemmänkin.

Kohtausten aikana särki niin, että taju meinasi lähteä. Kun pahin kohtauksen vaihe meni ohi, naamani kuumotti punaisena ja olin aivan puhki. Särky säteili myös korvaan ja ohimoon.

sietämätön hammassärky
Omat hampaani.

Paikattu hammas oireilee

Yksi vasemmalla ylhäällä oleva poskihampaani alkoi särkeä kesällä 2016, ja sitä porattiin ja paikattiin saman vuoden elokuussa. Hammas särki ajoittain yhä, joskus pahemminkin, mutta sitten saattoi mennä parikin kuukautta ilman pahempia särkyjä. Kylmät juomat ja kylmä ilma saivat hampaan kylläkin vihlomaan lähes aina, joskus pahastikin.

Kävin vuosittaisessa hampaiden tarkastuksessa vasta tovi sitten eli lokakuussa 2017, ja sain silloin puhtaat paperit. Hampaat olivat kuulemma terveet, ja viisaudenhampaatkin lääkärin sanoja lainaten ”vau”-kunnossa.

Kerroin vuonna 2016 paikatusta hampaasta ja sen vihlonnasta, ja niinpä lääkäri otti vielä röntgenkuvat, puhalteli hampaan suuntaan ilmaa ja koputteli sitä, ja totesi paikan varsin siistiksi. Koska itse hampaaseen ei niinkään sattunut, vaan ien reagoi ilmaan vihlomalla, lääkäri suositteli minulle vihloville hampaille tarkoitettua hammastahnaa.

Hammasta alkoi särkeä jonkin verran juuri ennen Tahkon-matkaa, mutta särky katosi kuitenkin välillä tuntikausiksi, eikä ollut liian voimakasta, kun taas jatkui. Päätin, että hammasta on kyllä pakko päästä taas näyttämään lääkärille, mutta tietysti vasta matkan jälkeen.

Otinkin jo tällä viikolla yhteyttä uuden kotikuntani hammashuoltoon ja kyselin, voisinko päästä heti reissun jälkeen hoitoon. Särkyaikoja ei kuitenkaan jaeta etukäteen, ja kunnan vastaava hammaslääkäri muistutti, että voisin yrittää päästä särkypäivystykseen jossain muualla Suomessa matkamme aikana.

Kun kipu sitten yltyi mahdottomaksi, tajusin Kuopion olevan paras vaihtoehto: ajaisimme etelämmäs joka tapauksessa Kuopion kautta, ja googlaus paljasti, että siellä jaetaan kiireellisiä hammashoitoaikoja. Pelkäsin silti, etten ulkopaikkakuntalaisena saisi aikaa, mutta samalla tiesin, että särkyjeni perusteella minun jos kenen pitäisi saada aika.

Kylläpä olin helpottunut, kun aika järjestyi! Edellisenä yönä olin herännyt särkyyn monta kertaa, eikä vahvoistakaan särkylääkkeistä ollut ollut missään vaiheessa pienintäkään apua. Jo se lohdutti minua valtavasti, että sain vastaanottoajan ja että sitä kautta saisin pian apua. Olin kärsinyt pahimmista kipukohtauksista, jotka kestivät noin vartin kerrallaan, jo monena päivänä, ja tiettyinä päivinä en selvinnyt vain yhdellä kohtauksella, vaan niitä ehti olla useampi.

Oma toiveeni oli, että hammas suurin piirtein revittäisiin pois. Kivut olivat sitä luokkaa, että hammas tuntui huutavan minulle: ”Millä sinut saa tajuamaan, että haluan ulos täältä!” Epäilin, että lääkäri ei kuitenkaan suostuisi poistamaan hammasta, vaan sen väitettäisiin taaskin olevan priimakunnossa.

Päätin ehdottaa, että vanha paikka avattaisiin ensin ja arvioitaisiin tilanne, ja jos mitään ei silti selviäisi, hammas voitaisiin minun puolestani repiä irti. Tiesin, että en kestäisi enää päivääkään hampaan kanssa, jos sille ei tehtäisi varsinaisesti mitään. Olin laittanut kaiken toivoni Kuopion varaan.

Hampaan paikkauksen jälkeen vihloo

Päästessäni vastaanotolle minua oli vastassa nuiva hammaslääkäri, josta todella puuttui kaikki savolainen lupsakkuus, mitä paikallisilta saattoi odottaa. Hän silti kuunteli, kirjasi kertomukseni ylös ja otti vasemmalta puolelta röntgenkuvan. Hän suostui ehdotukseeni eli siihen, että paikka avattaisiin, jotta sen alle nähtäisiin.

Vakuutin, että hampaassa todella on jotain pahasti vialla, näki hän sitä tai ei. Röntgenkuvasta hän sanoi, että hampaassa ollut aiemmin paikattu reikä oli melko syvä.

Hän ei silti tuntunut tajuavan tilanteen vakavuutta, koska ei edes puuduttanut hammasta kunnolla. Hän aloitti poraamisen, mutta lopetti heti alkuunsa, kun kuuli, miten vaikeroin. Tärisin hoitotuolissa tuskasta kankeana, haukoin henkeäni ja vedet nousivat taas silmiin.

Vasta kun pyysin ”maksimimäärän” puudutusta, hän tuikkasi ikeniini pari piikillistä lisää. Hän myönsi, että jos hammas paljastuu tulehtuneeksi, särky ja vihlonta voivat silloin olla hyvin voimakkaat. Vihdoin olin saanut tarpeeksi puudutusainetta, ja lääkäri alkoi avata paikkaa.

Tulehdus paikatussa hampaassa paljastuu

”Heti alkoi vuotaa, kun sain paikan pois”, lääkäri sanoi. Sitten hän mumisi jotain jostakin pulpasta. Päätin, että kyselisin lisää, kunhan pääsisin tuolista. ”Tähän laitetaan nyt tällainen lääkepaikka, joka vie säryn. Myöhemmin sitten juurihoitoon tai hampaanpoistoon.”

Sain toimenpiteen jälkeen tulosteen tilanteestani.

D26 kovasti vihlova, vihloo erityisesti bukkaali ja palatinaalipinnoilta, koputus tuntuu hieman. Kylmä ja kuuma aiheuttanut vihlontaa ja nyt viikon ollut jatkuvaa kovaa särkyä, ei puruarkuutta.

Puudutus ja D26 avaus, pulpa vuotava, pulpiittinen. Canasol-huuhtelu, maxitrol+vanu, provit ja irm. Jatkossa juurihoito tai poisto, neuvottu varaamaan aika oman kunnan hammashoitolaan.

Sitten tuli aika kysellä, mitä tietty osa potilaskertomuksesta tarkoitti suomeksi. Pulpiitti tarkoittaa hammasytimen tulehdusta, joka on useimmiten pitkälle edenneen karieksen aiheuttama ja joka on myös yleisin syy hakeutua kiireelliseen hammashoitoon.

Terveyskirjasto kertoo pulpiitista seuraavaa:

”Hammasytimen tulehduksen eli pulpiitin taustalla on tavallisesti hoitamaton kariespesäke, josta suun mikrobeita pääsee normaalisti steriilille alueelle. Myös hammasytimen eli pulpan läheisyyteen ulottuva paikka, hampaan lohkeaminen, hiushalkeama hampaassa, hampaan kuluminen tai hammasta kohdannut isku voi olla pulpiitin syynä.

Hampaan ydinontelossa on sidekudosta soluineen sekä runsaasti juurenkärjen kautta tulevia verisuonia ja hermoja. Tulehduksen seurauksena kudokseen syntyy turvotusta, josta aiheutuu painetta hammasluun ympäröimässä ontelossa. Satunnaisen ja lievän ydinkudosta kohdanneen ärsykkeen jälkeen alkava tulehdus voi vielä palautua, mutta pitempään jatkuvana tulehdus aiheuttaa kudoksen menemisen joko osittain tai kokonaan kuolioon.

Aluksi hampaassa saattaa olla sykkivää särkyä, joka pahenee altistuessaan kuumalle. Särky on pahimmillaan erittäin voimakasta ja säteilevää, jopa niin, että syyllisen hampaan paikantaminen on vaikeaa. Tulehdukseen voi liittyä myös yleisoireita, kuten kuumetta.”

Minulla ei ollut kariespesäkettä, vaan syvän reiän takia liian lähelle pulpaa ulottuva paikka. Omissa kudoksissani tulehduksen aiheuttama paine mahtoi olla vielä tavallistakin suurempi, koska tulehtuneen hammasytimen päällä oli tiivis ja iso paikka!

Oma hammasytimeni oli vielä kaukana kuolleesta, sillä kuollut hammasydin ei reagoi ärsykkeisiin, jotka puolestaan saivat oman hampaani vihlomaan ja särkemään niin maan perkeleesti. Kahdesti sain pahimman kipukohtauksen saunassa, eli kuuma-altistus todella pani tulehtuneen hampaan kärsimään.

Heti kun kuulin lääkärin sanat vuotavasta pulpasta, lakkasin tärisemästä ja jännittämästä, vaikka en edes tiennyt, mistä oli kyse. Jo se, että jumalattomaan särkyyn löytyi syy ja että sille vihdoin tehtäisiin jotain, sai minut raukeaksi. Olin ja olen yhä niin onnellinen siitä, että kauan jatkunut kamala särky loppui!

Nyt kylmäkään ei enää vihlo. Hammaslääkäri kertoi jo sen auttavan merkittävästi, että vuoto putsattiin. Lääkepaikka tuo vielä lisäapua tuleviksi päiviksi tai viikoiksi, eli siihen asti, kunnes pääsen jatkohoitoon.

Noin yleisesti olen toki suruissani siitä, että hampaani ovat näin sököt jo 32-vuotiaana huolellisesta hoidosta huolimatta. Yhtäkään hammastani ei ole vielä koskaan juurihoidettu saati jouduttu poistamaan, eli olen aina aiemmin selvinnyt pinnallisemmalla paikkaamisella.

Koputusarka hammas

Jo yli vuosikymmenen ajan olen käyttänyt hammashoitoon runsaasti aikaa joka päivä, ja hammaslääkärit aina kehuvatkin, miten hyvin hoidetut hampaani ovat. Käytän hammaslankaakin joka ikinen ilta, ja käyn sillä läpi joka ikisen hammasvälin. Jauhan usein täysksylitolipurkkaa, enkä osta kotiin (happamia) mehuja tai limsoja.

Hampaiden kuntoon vaikuttavat toki paljon geenitkin, ja lähteiden mukaan lapsillekin tehtävät juurihoidot tuntuvat melko tavallisilta. Ajatella, että hampaat voivat olla niin pilalla jo lapsena, että juurihoidolle on tarvetta.

Minusta kolmekymppinenkin on liian nuori juurihoitoon, eli vielä siinä iässä hampaat eivät saisi olla syvältä vaurioituneet (varsinkaan silloin, kun hammashygieniasta on aina pidetty huolta), ja nyt kuitenkin olen itse niiden kolmekymppisten joukossa.

Juuri siksi en voi olla tyytyväinen omaan tilanteeseeni, ja pelkäänkin, että tulevaisuudessa mennään vain huonompaan suuntaan. Tätä menoa minulta puuttuu useampi hammas 40-kymppisenä, ja tarvitsen luultavasti koko suun kattavat tekohampaat 50-kymppisenä.

Hammassärylle ei löydy syytä

Netti on pullollaan kirjoituksia mystisistä hammassäryistä, joille ei löydy syytä. Omakin kokemukseni on täydellinen muistutus siitä, että lääkärit näkevät vain hampaiden pinnan, ja röntgenkuvat eivät toisinaan (vai useinkaan?) paljasta edes pahoja tulehduksia.

Oma hampaanihan diagnosoitiin terveeksi lokakuussa 2017, ja nytkään lääkäri ei nähnyt tulehdusta kuvasta, vaan tulehdus paljastui vasta paikan avaamisen jälkeen.

Koska tilanne oli nyt niin paha kuin oli, ja hammasta särki jo vuonna 2016 myös paikkaamisen jälkeen, tulehdus on muhinut suussani jo hyvin pitkään. Ei olisi pitänyt vain hyväksyä sitä, että yksi hammas vihloo ja oikuttelee, varsinkaan kun hampaani eivät yleisestikään ole herkästi vihlovat.

Vasta aivan sietämätön hammassärky pakotti kiireelliseen hoitoon, ja silti sain vaatimalla vaatia kunnollisen puudutuksen ja paikan avaamisen. Painostus kuitenkin palkitsi, ja olen kiitollinen nuivan hammaslääkärin toimista.

Edessä on nyt sitten juurihoitoja, joihin minun pitäisi saada piakkoin aikoja. Poskihampaassa on enemmän juuria kuin etuhampaissa, ja niinpä se vaatiikin vähintään kaksi hoitokertaa, mahdollisesti enemmänkin. Katsotaan, kirjoittelenko hoidoista blogiin vai tyydynkö nyt vain nauttimaan kauan kaivatusta säryttömästä suusta.

juurihoidettu hammas jomottaa

Päivitetty syyskuussa 2020: Siitä on nyt reilut kaksi ja puoli vuotta, kun tulehtuneen hampaan paikka avattiin. Sitä seuraavien viikkojen aikana hammas juurihoidettiin ja paikattiin yhteensä kahdella hoitokerralla. Juurihoito ei tuntunut miltään niihin särkyihin nähden, mitä olin joutunut kokemaan. Ei siis kannata pelätä juurihoitoa, vaan pyytää kunnon puudutus, jos hammas on yhä särkevä.

Juurihoidettu hampaani on voinut hyvin koko tämän ajan ennen kuin sitä alkoi taas särkeä noin viikko sitten. Särky on vielä vähäistä ja täysin hallittavissa, mutta mietityttää toki, mikä sen yhtäkkiä aiheuttaa. Hammas vihloo erityisesti ulkona lenkillä haukkoessani kylmää ilmaa ja koko suuta huuhdellessa ja purskuttaessa, vaikka vesi olisi haaleaa.

Keskustelupalstojen suuntaan en halua kääntyä yhtään enempää tässä asiassa, sillä jo pieni lukaisu riitti kertomaan, että yksi minun tilanteessani oleva henkilö oli saanut antibioottikuurin hampaan särkyyn (nimenomaan parin vuoden kuluttua juurihoidosta), joku toinen taas kertoi, että hammas avattiin ja täytettiin uudelleen, ja kolmas kertoi hampaan poistosta. Päättele noista nyt sitten jotain.

Tarkkailen vielä hetken tilannetta, ja varaan sitten ajan hammaslääkärille. Päivittelen tänne myöhemmin lisää hammaskuulumisia.

Päivitetty tammikuussa 2022: Pian tulee neljä vuotta siitä kun tulehtuneen hampaan paikka avattiin ja myöhemmin hammas juurihoidettiin. Nuo vähäiset säryt, joista kerroin syksyllä 2020, häipyivät itsestään yhtä nopeasti kuin olivat tulleetkin, ja hammas on sen jälkeen tuntunut täysin normaalilta.

Kävin kuitenkin viime syksynä kaikkien hampaiden tarkastuksessa, ja hammaslääkäri kertoi näin kiinnostavan asian: sen sijaan, että hampaiden reikiintyminen jatkuisi tulevaisuudessa samaan tahtiin kuin tähän asti, hampaiden kunto alkaakin tavallaan parantua!

3-kymppisenä hammaskiille voi kuulemma vahvistua, ja enimpien reikien pitäisi olla taakse jäänyttä elämää. Iän mukana myös hampaiden hermot voivat pienentyä, mikä mahdollisesti tekee hampaista vähemmän alttiit reikiintymään. Nämä tiedot yllättivät minut täysin, sillä olin luullut hampaiden vain rapistuvan iän myötä, ja luulin pysyvän laskusuunnan alkaneen nimenomaan hammasytimen tulehduksesta ja sitä kautta juurihoidosta. Hienoa, jos niin ei tarvitsekaan olla!

4- ja 5-kymppisillä on kuulemma enemmän ientulehduksia ja muita ienongelmia kuin nuoremmilla, mutta uusia reikiä syntyy vähemmän. Ties vaikka hirvittävää hammassärkyä ei tarvitsisi enää ikinä kokea!

18 vastausta artikkeliin “Suussani muhi kavala tulehdus

 1. Mulla oli alhaalla yhdessä poskihampaassa vastaava mätäpesäke. Mullekin tehtiin putsaus ja lääkepaikka ja sitten availua ja putsailua ja juurihoito muistaakseni kaksi kertaa ja kolmannella vasta lopullinen paikkaus. Olisi voinut olla ainekset paljon pahempiinkin vaikutuksiin koko kropassa, mutta onneksi hammaslääkärini ei tainnut ihan pahimpia skenaarioita jakaa tällaisen hammaslääkäripelkoisen kanssa.
  Toivottavasti hampaasi saadaan kuntoon.

  Tykkää

  1. Kiitos! Olipa hyvä lukea omasta kokemuksestasi, sillä juurihoidettu hammas on selvästi kestänyt sinulla (olisit muuten varmasti maininnut, että hammas on sittemmin jo lohjennut tai vähintäänkin oireillut). Juurihoitohan haurastuttaa hammasta, ja joillain ihmisillä hammas lohkeaa esim. jo seuraavana vuonna hoidosta. On onneksi myös niitä tapauksia, joissa juurihoidetulla hampaalla pärjää yli kymmenenkin vuotta, ja sehän on jo varsin pitkä aika.

   Minulle hammaslääkäri muuten korosti, että hammas ei ollut mätä, vaan ”vasta” pelkkä ydin oli tulehtunut eikä sekään ollut kokonaan kuollut. Saatoit kuitenkin itse tarkoittaa samaa, vaikka käytitkin mätä-sanaa, sillä oma juurihoitoni kaikkine vaiheineen tulisi lääkärin sanojen mukaan olemaan juuri tuollainen kuin kuvasit. Mahtavaa, että itse säästyit valtavalta säryltä ja pelottelulta! Ilmeisesti hampaasi on voinut hyvin kaikkien käsittelyiden jälkeen. :)

   Tykkää

 2. Tarina on pitkä, mutta lyhyesti sanottuna mullekin on käynyt ihan vastaavalla tavalla! Vaille kolmekymppisenä, vaikka minunkin hampaani ovat muuten aina olleet tosi hyvät ja vahvat. Useamman mitään auttamattoman operaation jälkeen hammas lopulta suostuttiin poistamaan. Väli rivistössä ei ole haitannut millään lailla (toka vika hammas ylhäältä), päinvastoin, hammaselämä on ollut sen jälkeen huojentavan helppoa. Olen vieläkin äärettömän kiitollinen, että pääsin siitä :)

  Onneksi sait hyvän avun kipuun! Se on ihan järjetöntä tasoa. Se kipu.

  Tykkää

  1. Kiitos myötätunnosta ja oman tarinasi jakamisesta! ❤

   Onpa hyvä kuulla, että poistetunkin hampaan kanssa pärjää noin hyvin. Oma tulehtunut hampaani on kolmanneksi viimeinen ylhäältä, ilman viisaudenhammasta toiseksi viimeinen, eli aika samoilla suunnilla kuin sinun nykyinen kolosi. :) Olin itsekin ensin kallistuneempi hampaanpoistoon kuin juurihoitoon, mutta sitten hammaslääkäri sanoi tilanteen olevan vielä niin ”hyvä” (miltä itsestäni ei luonnollisestikaan tuntunut ennen hätäoperaatiota), että hammas voisi olla helposti juurihoidettavissa (helppo ja helppo, mistä sen lopulta tietää, mutta niin hän joka tapauksessa arvioi). Katsotaan, kuinka käy! Veikkaan, että vaikka hammas vielä vihoittelisikin, särky olisi kaukana muutaman päivän takaisesta särkyhelvetistä. Toisaalta en kyllä aio enää sietää vähääkään vihlovaa hammasta sitten kun hammas on lääkärien mukaan hoidettu ”kuntoon”. Jos hoidot eivät tepsi, niin sitten viimeistään haluan hampaan pois.

   Onneksi oma hampaasi suostuttiin vihdoin poistamaan, ja hampaat ovat sittemmin voineet hyvin. 😸 Tarinasi tuo lohtua minullekin; jospa kaikki hampaani eivät sittenkään vaurioituisi ennen aikojaan!

   Tykkää

   1. Juu, ei ole muut hampaat siirtyneet mihinkään, tai muutakaan ongelmaa ollut. Mulla tehtiin useampi juurihoito ja niiden päälle vielä aika hankala leikkaus (sivusta ikenen kautta sisään), mutta mikään ei auttanut. Kyllä olin onneni kukkuloilla, kun hammaslääkäri lopulta suostui poistoon :D Noh, hän oli ex-mieheni lähisukulainen ja hammaskirurgi, ei olisi millään halunnut poistaa hammasta niin nuorelta ihmiseltä, ja vielä tutulta. Julkisella olisivat varmaan vetäneet sen kummempia kelailematta. Ainakin pyynnöstä.

    Mutta hei kääk, vähänkö rasittavia tämmöset kertomukset. Sun hammas voidaan ihan varmasti suurella todennäköisyydellä hoitaa täysin kuntoon. Siitä lähdet ja sitä vaadit, ihan ilman muuta ja tiukasti. Pidän tosi kovasti peukkuja! 👍❤️

    Tykkää

   2. Voi kiitos kovasti tsempeistä! ❤

    Tarinasi oli varsin mielenkiintoinen, ei ollenkaan rasittava tai pelotteleva. :) Kuulostaa hurjalta tuo ”sivuleikkaus” vielä kaikkien juurihoitojen lisäksi. Ei mikään ihme, että iloitsit suuresti, kun hammas vihdoin poistettiin tuollaisen rumban jälkeen! Huh!

    Oma hampaani vihlaisee nyt pienesti mutta selvästi kuumaa syödessä tai juodessa, ja sain ensimmäisen juurihoidon parin viikon päähän. Kiva kuulla sitten, mitä kolmas hammaslääkäri sanoo hampaasta (kun kerran olen jo kuvauttanut sen Helsingissä ja Kuopiossa). Objektiivisuus tässä ainakin lisääntyy, ja jos hammas näyttää tarpeeksi hyväkuntoiselta juurihoitoon, niin lähden sitten tosiaan sille tielle. :) Kiitos vielä kannustuksesta! 💚

    Tykkää

 3. Onneksi syy selvisi ja pääsit hoitoon, eikä koko loma mennyt pilalle. Omaa kokemusta kovasta hammassärystä ei onneksi (vielä) ole. Minultakin löytyy yksi huonosti tehty paikka ja sekin aikoinaan vihloi pitkään, mutta nyt on ollut oireeton.

  Tykkää

  1. Hyvä, että olet säästynyt pahemmilta hammassäryiltä ja -sykkimisiltä. Toivottavasti säästyt niiltä jatkossakin! Juurihoidot ja hampaanpoistot eivät suinkaan kuulu kaikkien elämään vanhempanakaan, vaikka ne tavallisia ovatkin.

   Helpotus oli minulla tosiaan suuri, kun sain vihdoin apua. Valitettavasti huomaan, että väliaikainen lääkepaikka ei ole pystynyt pitämään erilaisia tuntemuksia hampaassa täysin poissa edes tätä ensimmäistä viikkoa, mutta nyt kokemani tuntemukset eivät ole edes murto-osaa niistä särkykohtauksista, joita jouduin käymään läpi Tahkolla. Jos tuntemukset eivät tästä pahene, pärjään heittämällä ensimmäiseen juurihoitoaikaani, joka on helmikuun alkupuolella.

   Tykkää

 4. Aivan mahtava kirjoitus, juurihoidon alla, oli syy mikä tahansa, kipu on ilmeisimmin aina osa prosessia. Valittava tosiasia taitaa olla juuri tuo, että ainoastaan röntgen ja vielä tarkat omat tuntemukset vie ongelman äärelle.

  Tykkää

  1. Kiitos, onpa mukava kuulla, että tekstistä on apua! Hammassärky on kyllä yksi pirullisimmista kivuista mitä on. Täysin tulehtunut hammas voi tosiaan näyttää upealta päältä päin, eli omat tuntemukset ja kuvat ovat ainoat tavat päästä ongelman ytimeen. Lisäksi on tapauksia, joissa ongelmahammas ei näy edes kuvissa; itsekin melkein kuuluin heihin, eli lääkäri ei nähnyt kuvassa tulehdusta tai muutakaan ongelmaa, vaan pelkästään melko syvän paikan. Oma kokemukseni opetti minulle, että särkevää, paikattua hammasta ei kannata katsella liian kauaa, vaan luottaa omaan arvioon siitä, että jokin on pahemmin vialla, ja vaatia hoitoa.

   Tykkää

 5. Tuhannet kiitokset tästä kirjoituksesta! Kärsin vastaavasta kovasta särystä, kaksi päivystystä takana ja eivät näe siellä mitään, vaikka särky on alueella jossa on poikittainen yläviisuri ja alhaalla megalomaaninen paikka, joka särki toĺkuttomasti ennen paikkaamista ja on jatkanut särkyä sen jälkeen. Nyt alan uskoa, ettei särky ole kuvitelmaa, kuten lääkäri sen sanoi. (Kaarina/Piikkiö hammashuolto)

  Tykkää

  1. Hyvä, että tekstistä on sinulle apua!

   Tilanteesi kuulostaa ällöttävältä särkyä ja lääkärin sanoja myöten. On se nyt kumma, että lääkäri voi kuvitella jonkun tulevan useamman kerran päivystykseen kuvitellun säryn takia! Jos pystyisit varmuudella osoittamaan oikean hampaan, esim. juuri tuon paikatun, voisit vaatia paikan avaamista. Toki myös poikittainen viisaudenhammas voi aiheuttaa särkyä ja harmia. Sellaisethan yleensä poistetaan potilaan ollessa vielä varsin nuori. Toivon, että saat pian asiaankuuluvaa hoitoa!

   Tykkää

 6. Minulla D26 hampaassa moelemminpulin mikromurtumaa,hiushalkeamaa,amalgaamin alla reikä,juuren laajenemaa,pulpiittia.Tähän ei lienee juurihoidot auta,enkä suostu.erikoislääkäri saa sen poistaa,koska poskionteloperforaation riski..Kovaa vihlontaa,kuuma,kylmä,kaikki vihloo,säteilee koko naamaan oireet,naama jäykkä ymKipukohtausia tulee,ilman ärsykkeitäkin.Imusolmuke myös turvonnut.hampaa tärkeät.Ilmeisemmin vuosien aikana oireet pahentuneet,mikromurtumista johtuen.6/2020 hammaslääkäri ei todennut mitään vikaa,sanoi että hampaat hyvät.Tutkimuksen,hammaskiven poiston jälkeen kivut lisääntyi huomattavasti,ja alkoi hammaslääkäri rumba,monineen tutkimuksineen,kuvauksineen.Ei yhtään kivaa.Kysein D26 hammas on paikattu josku -80 luvulla,ollessani ala-asteella,ja paikka hyvin suuri.hampaat olleet aina hyvät,paitsi nyt:(

  Tykkää

  1. No huh, miten sitä saakaan yhden hampaan takia kärsiä! Kertomuksessasi on paljon samaa kuin omassani niin itse ongelman, vihlonnan kuin löytötavankin suhteen, eli vaikka hammas on tuoreeltaan diagnosoitu hyväksi, totuus on kaukana siitä. Sinulla hammas sentään ehti palvella paljon pidempään kuin omani, vaikka siitä nyt onkin aiheutunut niin paljon harmia. Toivottavasti pääset pian hampaanpoistoon, jos/kun se kerran on arvioitu parhaaksi ratkaisuksi. Kunpa pahin olisi jo takana kaiken epätietoisuuden ja lukuisten tutkimusten muodossa, ja jatko olisi selkeämpi ja saisit pian nauttia terveestä suusta. Kovasti tsemppiä!

   Tykkää

   1. Tänään kävin nyt päivystyksessä,koska en kestänyt enään.Hampaan hoito aloitettiin heti, vaikkakin taas kuvattiin. Hammas D26 oli halennut hermoon/juureen asti,joka oireet aiheuttanut, myös minulla vuosikausia pahenevasti, mutta mitään reikää ei ollutkaan,vaikka aikaisemmin näin sanottiin?.Aika pelottavaahan se kyllä oli,etenkin puudutteiden laitto,ja poran ääni ovat itselleni ainakin pahimpia.Nyt väliaikainen paikka,hermon/juurien putsaus,lääkeaineet, ja nyt ei vielä ainakaan tunnu kipua,vielä..Hoidot jatkuu kuitenkin edelleen,Nämä uusia juttuja itselleni,koska hampaiden suhteen ei tällaisia toimenpiteitä ole koskaan tehty.Kaikenkaikkiaan nyt erittäin helpottunut oloKummallisesti näiden lääkäreiden arviot aina vaihtelee,välillä kaikki ok,välillä reikä,toisinaan ei reikää?Ota siitä sitten aina selvää,ja onko se kovin turvallista aina niitä röntgen kuviakaan ottaa?

    Tykkää

   2. Onpa ihanaa, että pääsit viikonloppunakin hoitoon ja että hammas on nyt putsattu ja paikattu lääkepaikalla!

    Ainakin minulle hirvittävät vihlonnat ja pelko siitä, että hampaan sanottaisiin taas näyttävän hyvältä (ts. en siis saisi hoitoa) oli kaikkein pahinta, ja niinpä paikan avaamisen, putsaamisen ja lääkepaikan jälkeen kaikki oli miljoonasti paremmin, eikä mitään kamalaa ollut enää edessä. Juurihoidot olivat pikku juttu kaiken edellä koetun rinnalla. Toivon, että sinulla käy samoin, eli pahin olisi tosiaan nyt takana. Minulla hellitti särky ja vihlonta lähes 100-prosenttisesti kiireellisen hoidon jälkeen, pientä nipistystä saattoi olla juomisen/syömisen yhteydessä, mutta se oli todella pientä ja meni heti ohi.

    Röntgenkuvista ei aina näy koko totuus, ja liikaa säteilyä olisi tosiaan hyvä välttää. Toisaalta on hyvä, että olet saanut monta arviota, niin hammasta ei esim. revitä turhaan pois ellei sitä katsota parhaaksi ratkaisuksi. Mahtavaa joka tapauksessa, että olet nyt saanut tarvittavan ensiavun!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s