Hajuvesi: kattava opas ”sen oikean” löytämiseen

Mikä on hyvä hajuvesi? Monella on kiikarissa aidosti itselle sopiva hajuvesi tai useampikin, joka huumaisi ihanalla tuoksullaan ja sulautuisi saumattomasti yhteen ihmisen oman ominaistuoksun kanssa.

Se korostaisi ihanteellisesti käyttäjänsä persoonaa, tyyliä ja fiilistä eikä koskaan muuttuisi tunkkaiseksi, vaan olisi paras hajuvesi, jota on koskaan käyttänyt.

naisten hajuvedet

Miten sellaisen hajuveden voi löytää, etenkin kun valinnanvaraa on niin runsaasti ja kun niin moni ostaa hajuvedet netistä, jolloin niitä ei pysty kokeilemaan siten kuin perinteisessä kaupassa?

Lisäksi on yllättävänkin tavallista, että vaikka hajuvesi tuoksuisi maailman upeimmalta pullossa tai tuoksuliuskalla, se ei sovikaan omalle iholle (lisää aiheesta alempana). Miten voi siis varmistua siitä, että hajuvesi ei lakkaa tuoksumasta yhtä ihanalta myös iholla?

Otetaan kaikesta tuosta selvää tässä kirjoituksessa; nyt vuonna 2023 luvassa on lisäksi naisten hajuvesien TOP 10!

Lue myös: Miesten hajuvesien TOP 10

Näin pääset alkuun täydellisen hajuveden etsinnässä

Tiedän monia, joilla ei ole koskaan ollut omaa luottohajuvettä ja jotka ovat sitä mieltä, että miellyttävimmätkin tuoksut muuttuvat eri- tai pahanhajuisiksi heidän ihollaan.

Lohdutukseksi heille voin sanoa, että hajuveden tuoksun muuttuminen iholla on asiantuntijoiden mukaan niin yleistä, että he eivät suosittele ostamaan täysikokoista hajuvettä ennen kuin on varmaa, että se sopii omalle iholle juuri niin kuin käyttäjä toivoo.

Hajuveden sulautuminen iholle voi kestää jopa tunnin, joten hajuvesiä kannattaa testata nimenoman iholla vähintään tuon ajan. Jos hajuvesi tuoksuu yhä ihanalta tunnin jälkeen, se todennäköisesti sopii itselle varsin hyvin. Jos toiveena on löytää itselle mahtava hajuvesi netistä, sen testaaminen ennen ostamista onnistuu helposti joko edullisten tai ilmaisten näytteiden avulla (siitäkin lisää alempana)!

Täydellisen hajuveden tai useamman metsästäminen alkaa vastaamalla kahteen kysymykseen:

1. Onko sinulla miellyttäviä tuoksumuistoja?

Saako jokin tuoksumuisto lämmön läikähtämään rinnassa, esim. mummin puutarha ollessasi lapsi tai jokin muu tuoksu omilta matkoiltasi (eksoottisiin) maihin? Vastaleikattu nurmi, omenapuu, suolainen meri…? Iloiset tuoksumuistot voivat luoda hyvän lähtökohdan oman tulevan lempihajuveden etsintään.

2. Mitä toivot hajuvedeltä?

Yleensä moni kallistuu kesällä kevyempien ja raikkaampien tuoksujen puoleen, kun talvemmalla taas usein maistuvat syvemmät, lämpimämmät ja pehmeämmät hajuvedet. Omia toiveita kannattaa kuitenkin miettiä hieman tarkemmin.

Etsitkö ennemminkin kevyttä arkituoksua vai voimakasta biletuoksua? Vesimäisen raikasta, tuhdin makeaa, mausteisen itämaista, klassisen ajatonta vai jotain täysin erilaista? Haluatko jättää perääsi vahvan parfyymipilven vai että hajuvesi on oma juttusi, joka vaikuttaa positiivisesti mielialaasi, mutta jota muut eivät välttämättä kummemmin edes huomaa?

Hajuvesien tuoksunuotit

Hajuvesien ainesosia kutsutaan tuoksunuoteiksi. On myös tavallista nähdä ”ainesosia” kuten Fire-sointu. Mitä moinen tulisointu voi tarkoittaa? Jos useampi tuoksunuotti halutaan yhdistää yhdeksi tuoksuksi, silloin syntyy sointu. Fire-soinnussa on siis ainakin kahta, todennäköisesti tulista ja/tai mausteista tuoksunuottia.

Kun tietää, millainen rakenne hajuvesillä on, oikean löytäminen helpottuu. Kun hajuvettä suihkauttaa ranteen iholle, se reagoi ympäröivän ihon kanssa, ja ensimmäisenä nenään tulvii ensituoksu.

Se saattaa kadota nopeastikin, mutta on ensimmäinen listattu hajuveden ainesosa ja joskus tuoksun myyntivaltti. Esimerkkejä ensituoksuista ovat salvia, hedelmät, laventeli, sitrushedelmät ja bergamotti.

Kun hajuveden suihkauttamisesta on kulunut vasta noin 30 sekuntia, ensituoksu alkaa väistyä sydäntuoksun ja pohjatuoksun tieltä. Sydäntuoksu on jokaisen hajuveden perusta ja käsittää jopa 40–80 % sen kokonaistuoksusta. Sydäntuoksu tulee esiin ensituoksun hälvennyttyä.

Sydäntuoksut koostuvat useasti vahvemmista kukkais- tai mausteöljyistä, kuten sitruunaruohosta, kurjenpolvesta, ruususta, korianterista tai muskottipähkinästä. Sydäntuoksun ainesosat ovat voimakkaita, koska tuoksun on tarkoitus kestää jopa neljä tuntia, kun ensituoksut puolestaan kestävät yleensä vain 5–30 minuuttia.

Pohjatuoksu on hajuveden viimeinen osa, jonka voi aistia kunnolla vasta edellisten tuoksujen haihduttua. Kaikki hajuveden tuoksut kuitenkin vaikuttavat toisiinsa, sillä sydän- ja pohjatuoksu tuovat ensituoksuun syvyyttä.

Pohjatuoksun idea on tehdä hajuvedestä ikimuistoinen. Esimerkkejä suosituista pohjatuoksun ainesosista ovat setripuu, santelipuu, vanilja, meripihka, patsuli, valkohankajäkälä ja myski.

Kaksi bestselleriä: Rare Pearls magnolialla, ruusupuulla ja santelipuulla sekä appelsiininkukka-hajuvesi Rare Gold päätuoksunuotteinaan bergamotti, appelsiinin kukinnot ja meripihka.

Tuoksupitoisuudet

Mitä eroa on Eau de Toilette ja Eau de Parfum -hajuvesillä? Ero piilee tuoksupitoisuudessa: jälkimmäinen on ensimmäistä vahvempaa. Eau de Toilette sisältää 4–10 % tuoksuöljyä, kun taas Eau de Parfum sisältää 8–15 % ja puhdas parfyymi jopa 15–25 %.

Se ei kuitenkaan aina välttämättä tarkoita, että Eau de Parfum kestää pidempään iholla kuin Eau de Toilette. Hajuvedet käyttäytyvät eri tavoin. Lisäksi käytetyillä tuoksunuoteilla on vaikutusta, sillä toiset niistä ovat vahvempia kuin toiset, esim. itämaiset tuoksunuotit ovat runsaampia ja pitkäkestoisempia kuin ilmavammat ja kevyemmät kukkaistuoksut.

Vasemmalla: Far Away Beyond päärynällä, jasmiinilla ja vaniljalla on koko valikoiman ensimmäinen parfyymi: tuoksutiivisteen pitoisuus on siis korkein, mikä saa intensiivisen tuoksun kestämään iholla erityisen pitkään. Oikealla: Far Away Splendoria; sokkotestissä 9 testaajaa 10:stä piti tästä raikkaasta oud-tuoksusta enemmän kuin luksusmerkin 255 € maksavasta oud-tuoksusta.

Tuoksuperheet eli -kategoriat

Hajuvedet usein luokitellaan tuoksuperheisiin eli -kategorioihin. Joissain niissä on paljon päällekkäisyyttä, ja useimmiten hajuvedessä yhdistyy useampi kategoria sen ollessa esim. kukkais-hedelmäis-itämainen.

Kategorioista on hyötyä unelmien hajuvettä etsiessä; jos tietää, että esim. ruusun tuoksu muuttuu omalla iholla tunkkaiseksi siinä missä santelipuu sopii kuin nenä päähän, voi halutessaan kiertää runsaimmat kukkaistuoksut kaukaa ja ohjata katseensa esim. metsäisiin ja merellisiin hajuvesiin.

Houkutteleva bestseller: kukkais-vihreää Incandessence Lotus -tuoksua (oikealla) myydään 1 pullo 40 sekunnin välein! Herkullisuudesta vastaavat kvitteni, lootuksen kukka ja palisanteri.

Alla on yleisimpiä tuoksuperheitä esimerkkeineen.

Kukkaistuoksut: jasmiini, magnolia, ruusu, pioni, tuberosa, kielo, orvokki, orkidea, freesia, patsuli, lumme, syreeni jne.

Sitrustuoksut: sitruuna, bergamotti, (veri)appelsiini, (veri)greippi, mandariini, klementiini

Itämaiset tuoksut: mausteet, myski, pihka ja vanilja

Metsäiset/puiset tuoksut: santelipuu, setripuu, patsuli, vetiver ja ajopuu

miesten hajuvedet
Mikä tuoksu miehelle? Miesten hajuvedet ovat usein yhdistelmiä vihreistä, metsäisistä, mausteisista, itämaisista ja fougère-tuoksuista. Suosittuja tuoksunuotteja ovat mm. sitruuna, omena, greippi, laventeli, pippuri, vetiveriaheinä, nahka, sammal, setripuu, pihka ja myski.

Chypre-tuoksut (nimetty Kyproksen mukaan): Lämpimiä ja kuivia tuoksuja, joiden ensituoksussa on usein sitrusta, sydämessä kistuksien (päivännoutokasvien suku) varvuista uutettua pihkaa ja pohjalla metsäisiä/sammaleisia nuotteja, kuten bergamottia, valkohankajäkälää tai patsulia, usein mukana myös kukkaisuutta ja hedelmäisyyttä

Fougère (saniaistuoksut): laventeli, pelargoni, vetiver, bergamotti, valkohankajäkälä ja kumariini, paljon samaa chypre-tuoksujen kanssa, kumariini on tyypillinen fougère-tuoksuissa

hajuvesi miehet
Mikä on hyvä miesten tuoksu? Itämais-fougère-kategorian Wild Country Eau de Toilette, jota myydään 1 pullo 20 sekunnin välein! Se villiinnyttää korianterilla, leveälehtilaventelilla ja nahkalla.

Gourmand-tuoksut: ”syötäviä” aineita, joskin usein synteettisesti luotuja: vanilja, hattara, popcorn, karkit, toffee, suklaa, kahvi, hunaja, konjakki yms.

Vihreät tuoksut: raikkaita ja lehteviä tuoksuja, joiden tarkoitus on tuoda hajuvesiin luonnollisuutta, kirpakkuutta ja/tai terävyyttä: teen lehdet, vihreät kasvikset, mintun lehdet, vastaleikattu nurmi, sitruunan ja muiden kasvien lehdet

Merelliset (akvaattiset) tuoksut: vesimäinen, usein merellinen elementti tuomaan keveyttä ja raikkautta

Miksi sama hajuvesi voi tuoksua niin erilaiselta eri ihmisillä?

Asiaa ei ole tutkittu tieteellisesti, mutta ammattilaisten vuosikymmenien varrella keräämien havaintojen mukaan hajuveden tuoksuun iholla vaikuttavat:

 • ihon pH-tasapaino
 • ruokavalio (varsinkin voimakkaiden yrttien ja mausteiden syöminen)
 • hormonitoiminta (erityisesti naisilla kuukautiskierron 3. viikon aikaan, jolloin estrogeenitaso laskee, mistä voi seurata normaalia voimakkaampaa hikoilua)
 • hajuveden yhteensopivuus ihmisen oman ominaistuoksun kanssa
 • ihotyyppi (hajuvedet tuoksuvat normaalilla iholla eniten samoilta kuin pulloissakin eli normaali ihotyyppi on ihanteellisin hajuvesien kannalta, mutta ei silti sulje pois edellä mainittujen kohtien mahdollista vaikutusta)

Hajuvesi rasvaisella iholla

Monet hajuvesien ainesosat tuntevat vetoa öljyyn, minkä vuoksi ensituoksu voi kestää pidempään rasvaisella iholla, ja hajuveden tietyt piirteet voivat korostua sekä tasapaino järkkyä: makeat tuoksut voivat olla liian vahvoja, siirappisia ja äkläköitä rasvaisella iholla, kun taas hedelmistä erityisesti sitrus puolestaan tuoksuu mahtavalta rasvaisella iholla.

Sellaiset tuoksut, jotka haihtuisivat nopeasti kuivalla iholla, voivat tuntua sopusuhtaisilta rasvaisella iholla. Rasvainen iho saa hajuveden todella tuntumaan, jolloin hillitystä tuoksusta voi tulla jotain paljon enemmän.

Mikä on sopiva määrä hajuvettä? 1–2 suihkausta on tyypillisin ohje ja useimmille varsin riittävä määrä.

Hajuvesi kuivalla iholla

Kuivalla iholla asia on toisin päin, eli tuoksut haihtuvat erityisen nopeasti. Mikä silloin avuksi? Vastaus: kunnolla kosteutettu iho tuoksuvalla vartaloemulsiolla, minkä päälle saman sarjan vahvaa hajuvettä.

Hillityt hajuvedet haihtuvat hetkessä, sillä kuivalla iholla tuoksulla ei tavallaan ole mitään, mihin tarttua. Itämaiset ja chypre-tuoksut ovat hyviä vaihtoehtoja, samoin mausteiset hajuvedet ja vahvimmat kukkaistuoksut, kuten tuberosa.

Kuivaihoisen kannattaakin harkita erityisen kestäviä hajuvesiä kompensoimaan nopeaa haihtumista.

Pitkään iholla kestävää itämais-hedelmäis-kukkaista Luck for Her -hajuvettä (keskellä) myydään 1 pullo 40 sekunnin välein!

Naisten hajuvedet: TOP 10

Näitä hajuvesiä myydään eniten maailmassa! (Volyymilla mitattuna, perustuu maailmanlaajuisiin myyntilukuihin v. 2021.)

TOP-listaukseen vaikuttavat myös bestsellereiden määrä tietyn tuoksuperheen sisällä; tiettyjen merkkien kohdalla melkein jokainen tuoksu on bestseller, kun taas muiden merkkien sisällä menestyvät vain jotkin tuoksut tai vain yksi tuoksu.

1. Far Away Eau de Parfum

Far Away on Avonin myydyin naisten hajuvesimerkki maailmalla.

Suomessakin bestsellereitä ovat original-version lisäksi Far Away Glamour, Far Away Rebel ja Far Away Beyond. Lisäksi uusin tulokas Far Away Splendoria rikkoi myyntiodotukset moninkertaisesti Keski-Euroopassa ja on omakin lempparini raikkaalla oud-soinnulla.

paras hajuvesi naiselle 2022

Far Away -hajuvesissä on aistikkaita ja vastustamattomia kukkais-itämaisia nuotteja, kuten appelsiinia, kookosta, ruusua ja mustaherukkaa, mutta tuoksut tunnetaan erityisesti nimikkoainesosastaan eli Madagaskarin vaniljasta.

Far Away EDP oli koko valikoiman paras hajuvesi naiselle 2022.

2. TTA (Today Tomorrow Always) Eau de Parfum

TTA-tuoksut ovat olleet sijalla 1 asiakkaiden sydämissä jo 17 vuoden ajan, mikä tekee niistä Avonin suosituimman tuoksukokoelman Euroopassa: perustuu TTA-kokoelman myyntiraportteihin 24:ssä Keski- ja Itä-Euroopan maassa v. 2004–2021.

Bestsellereitä on neljä: TTA Today, TTA Tomorrow, TTA Always ja TTA This Love.

Kahden vuoden testailun jälkeen oma ykkössuosikkini kaikista hajuvesistä on juuri TTA Today; se on mestariparfymööri Olivier Crespin luomus ja säväyttää ihanan tasapainoisesti ja raikkaasti pomeranssilla, freesialla, hibiskuksen terälehdillä ja silkkimyskillä.

Raaskin käyttää sitä vain lomamatkoilla, koska sen tuoma tuoksuelämys on itselleni niin spesiaali; en halua arkistaa jotain niin kaunista.

Kun vertaan Todayn tuomia fiiliksiä This Love -tuoksuun, joka sekin on erittäin miellyttävä tuoksunuotteinaan verigreippi, jasmiinin terälehdet ja myski, se on kuitenkin omaan nenääni hurjan tavallinen Today-tuoksuun verrattuna. Sitä raaskin käyttää missä vain ja milloin vain.

Juuri tuollainen tarina kuvaakin tuoksukokemuksia niin osuvasti; omien mieltymysten perusteella ei voi antaa suosituksia muille, koska tuoksut koetaan uskomattoman henkilökohtaisesti. Myyntiluvut onneksi antavat laajempaa osviittaa suosiosta.

Kaikki Today Tomorrow Always -hajuvedet ovat rakkauden innoittamia, romanttisia ja kukkaisia tai kukkais-hedelmäisiä treffituoksuja. Far Away -hajuveden ohella TTA Today on naisten suosituin hajuvesi.

3. Attraction for Her Eau de Parfum

Myös Attraction-tuoksujen bestsellereihin mahtuu original-version (karhunvatukka, myski, vaniljainen pihka) lisäksi kaksi muutakin: Attraction Sensation ja Attraction Desire.

Attraction for Her -tuoksua myydään 1 pullo 40 sekunnin välein ja Attraction Sensation -tuoksua puolestaan 1 pullo 1 minuutin välein! (Lähde: 19 markkina-alueen myyntiluvut Keski-Euroopassa)

Omat kestosuosikkini ovat Attraction Desire nuotteinaan mustakirsikka, arabianjasmiini ja kullanhohtoinen meripihka sekä miesten versio Attraction Game -tuoksusta pippurilla, kardemummalla, tummalla suklaalla ja aistikkailla metsäisvivahteilla.

Eikä ihme, sillä viimeksi mainittu on neurotieteellisen teknologian tulosta ja stimuloi todistetusti mieltä; testaukseen osallistuneista 100 %:lla todettiin mielihyvän aktivoituminen aivoissa. Tuoksun vaikutusta aivojen toimintaan testattiin toiminnallisella magneettikuvauksella.

Attraction-hajuvedet ovat saaneet inspiraationsa vetovoimasta ja intohimosta, minkä vuoksi ne sopivat erityisesti kuumille treffeille. Ne on luotu saamaan partneri syttymään.

4. Eve Confidence Eau de Parfum

Nyt mennään aivan erilaisiin sfääreihin kuin edellä ja omaan makuuni useiden överi-makeiden tuoksujen pariin.

Bestsellereitä ovat Suomessakin makea hajuvesi Eve Confidence ja huomattavasti raikkaampi Eve Truth.

En sattumoisin itse ole testannut juuri näitä suosituimpia Eve-tuoksuja, mutta kolmea muuta olen (Eve Embrace, Eve Privé ja Eve Become), ja niille kaikille on enemmän tai vähemmän ominaista ylitsepursuava makeus.

Mutta nyt onkin kyse massojen mielipiteistä ja ostoista, ei minun! Eve Truth on profiililtaan selvästi raikkain ja vähiten makea, joten aion itse kokeilla sitä seuraavaksi.

Eve Confidence -tuoksussa on temppelipuun kukkaa, punaisten hedelmien eliksiiriä ja vaniljaa, Eve Truth -hajuvedessä puolestaan karambolaa, vaaleanpunaista freesiaa ja setripuuta.

5. Pur Blanca Eau de Toilette

Tälle sijalle ylsi listan ensimmäinen Eau de Toilette eikä suinkaan turhin ansioin: Pur Blanca -tuoksua myydään 1 pullo 15 sekunnin välein!

Joku voisikin ihmetellä, miksei Pur Blanca saanut tällaisella menestyksellä vielä parempaa sijoitusta listassa.

Syynä on pitkälti bestsellereiden määrä, eli Pur Blanca EDT edustaa tuoksuperheensä ainoaa bestselleriä, kun taas edellisillä sijoittujilla on lukuisia bestsellereitä.

Hienovarainen Pur Blanca Eau de Toilette kuitenkin lunastaa lupauksensa eli sen, ettei siihen ikinä kyllästy: se hurmaa ensin hunajaisella freesian tuoksulla yhdessä raikkaan mintun kanssa kehittyen täyteläisen kypsyneeksi lilja-ruususoinnuksi, joka lopulta kruunataan myskisillä soinnuilla ja santelipuulla.

Jos omissa unelmissa siintää halvat hajuvedet, kannattaa muistaa, että EDT-vahvuiset tuoksut ovat yleisesti edullisempia kuin vahvemmat EDP-tuoksut puhumattakaan täysistä parfyymeista, joissa on eniten kalliita ainesosia.

6. Little Black Dress, Luck for Her ja Incandessence

Nämä ovat jaetulla kuudennella sijalla, koska niitä kaikkia myydään 1 pullo 40 sekunnin välein!

Little Black Dress EDP on kukkais-itämainen ja klassisen ajaton iltatuoksu syklaamilla, ylang-ylangilla ja luumulla.

Pitkäkestoisesta Luck for Her -tuoksusta on kuva ylempänä; se saa onnen kukoistamaan bergamotin, yönkuningattaren ja santelipuun voimin.

Myös Incandessence Lotus EDP näkyy kuvassa ylempänä ja kiehtoo kvittenin, muratin, lootuksen kukan, valkotuoksuinkiväärin ja palisanterin nuoteilla.

7. Maxima Eau de Parfum

Maxima-tuoksua myydään 1 pullo 45 sekunnin välein!

Tämä tyylikkäämpi arkituoksu ihastuttaa nektariinilla, arabianjasmiinilla ja hietaolkikukalla.

Minulla oli kukkais-itämais-metsäinen Maxima ainoana tuoksunani mukana Italian-matkalla, ja tykkäsin siitä kyllä selvästi!

Vaikka tässäkin on reilusti makeutta niin kuin useissa Eve-tuoksuissa, se tasoittuu oivasti valkoisten kukkien, yrttien ja hedelmäisyyden ansiosta.

Tämäkin kokemus taas muistuttaa, miten monitahoisia hajuvedet ovat ja miten pienetkin erot tekevät kokonaisuudesta aivan toisen.

8. Perceive for Her Eau de Parfum

Perceive-hajuvettä myydään 1 pullo 1 minuutin välein!

Tämä on listauksen helposti lähestyttävin tuoksu: akselilla tyttömäinen–mummomainen kallistutaan reilusti tyttömäiseen suuntaan, mikä tässä yhteydessä tarkoittaa raikasta ja kevyttä hedelmäis-kukkaisuutta.

Minulla on tästä tuoksusta jo näytteet ostettuna (sininen versio yllä), koska olen jo pitkään kaivannut vastapainoa monille raskaammille ja täyteläisemmille tuoksuille.

Perceive for Her voisi olla vastaus toiveisiini tuoksunuotteinaan mm. valkopippuri, valkoinen freesia, päärynä, luumu, keikarinkukka, tarhaneilikka ja orkidea.

Muista Perceive-tuoksuista erityisesti vihreä Dew yllä on sekin pidetty bestseller: sitrus-merellinen ja energinen tuoksu arkeen sitruunalla, melonilla, merisumulla ja aprikoosilla.

9. Imari Eau de Toilette

Vihdoin palaamme EDT-vahvuuksien pariin ja myös pysymme niissä lopun listauksen ajan.

Iltoihin suunnitellut Imari-tuoksut tekevät arvostelijoihin vaikutuksen erityisesti saumattomilla tuoksuyhdistelmillään. Parhaat Imari-hajuvedet ovat Imari Original, Imari Seduction ja Imari Eclipse.

Imari-hajuvesien kantava idea piilee viettelyksessä: siksi niissä onkin poikkeuksellisen kuuloisia ainesosia, kuten galbanumia (pihkaa) ja aldehydejä.

Kokoelman uusin tulokas Imari Eclipse on saanut testaajilta 4,24 pistettä asteikolla 1–5, ja itsekin tykkään sen sitruksisesta ja rosépippurisesta avauksesta, tuberosaa sykkivästä sydämestä ja metsäisestä pohjasta.

10. Célèbre Eau de Toilette

Tämä hajuvesi kertoo loppumattomista juhlista, jotka tuoksuvat keskikesältä ja luovat iloista mieltä. Siitä pitävät huolen meloni, punaherukka ja jasmiini.

Vaaleanpunaisen Célèbre-tuoksun tarkoitus on tuoda juhlan tuntua jokaiseen päivään: arkikin voi tuntua erityiseltä!

Myös Célèbre Fresh on bestseller, jota luonnehtivat raikkaat kukat, sitruunan vivahteet ja samettisen myskinen pohja. Niistä muodostuu harmonisen naisellinen yhdistelmä täynnä kesäistä virkistystä.

Ilmaiset hajuvesi näytteet*

Hajuvedet ovat tunnetusti mainioita lahjaideoita, joten on yleistä, ettei saamaansa hajuvettä ole välttämättä koskaan aiemmin testannut. Ja harvapa jos yksikään yllätyksenä saatava hajuvesi on niin epämiellyttävän hajuinen, ettei sille tulisi lainkaan käyttöä (mikäli lahjansaajana on ihminen, joka käyttää hajuvesiä).

Jos kuitenkin metsästää itselle omaa luottohajuvettä tai useampia tai tykkää muutenkin tuoksua eri päivinä eri tuoksuiselta, hajuvesinäytteet ovat silloin paikallaan. Ja ilmainen hajuvesinäyte vasta hyvältä kuulostaakin!

*yhdyssana kirjoitettu väärin hakukonesyistä.

UUTTA: Tilaa tuoksunäytteet kätevästi ja edullisesti suoraan kotiin: Hajuvesinäytteet

Tuoksunäytteet ovat ilmaisia, jos tilaa muutakin. Minun on helppo liittää pyynnöstä ilmainen tuoksunäyte tai useampikin tilauksiin.

Tuoksunäytteet netistä mahdollistavat oman lempihajuveden löytämisen mutkattomammin kuin uskoisikaan!

Fiksuin tapa kasvattaa omaa hajuvesikokoelmaa = mini-hajuvedet

Mitä kauemmin olen tehnyt töitä hajuvesien parissa, sitä selvemmin olen tajunnut, miten upea keksintö minisuihkeet ovat. Minisuihke (10 ml) viittaa ainoastaan fyysiseen kokoon, eli pullossa on täysin samaa hajuvettä samalla tuoksupitoisuudella kuin kunkin merkin täysikokoisessa versiossa.

mini hajuvedet

Minihajuvesi kulkee kätevästi matkassa mukana pienimmässäkin käsilaukussa toisin kuin isompi hajuvesipullo, mikä onkin sen ensisijainen idea.

Itse kuitenkin varsinkin nykyään näen, että minisuihkeilla on vieläkin oleellisempi idea: ne ovat fiksu tapa kasvattaa omaa hajuvesikokoelmaa ja/tai tutustua uusiin hajuvesiin ja siten löytää uusia suosikkeja tai jopa oma lempihajuvesi.

Sen sijaan, että ostaisi yhden uuden hajuveden täysikokoisena, voikin ostaa samalla rahalla neljä uutta hajuvettä minikoossa! Se on hyvä ratkaisu myös silloin, jos tietää kyllästyvänsä hyviinkin tuoksuihin nopeasti tai kaipaavansa usein vaihtelua.

Minisuihkeita, erityisesti tykättyjä klassikkoja, myydään myös setteinä, jolloin säästöä kertyy vielä enemmän.

Lisäksi minisuihkeet ovat loistavia niille, jotka eivät ole valmiita ostamaan täysikokoista hajuvettä sokkona netistä mutta jotka eivät jaksa lähteä myöskään näyterumbaan.

Eivätkä minihajuvesien edut lopu vielä siihenkään; kun mietitään, kauanko yksi hajuvesi kestää eli kauanko hajuvesi pysyy hyvänä, useimmat tuoksutalot ja -merkit antavat kestoksi kaksi vuotta ensi suihkauksesta, minkä jälkeen hajuvesi alkaa pilaantua.

Monilla onkin kaapit täynnä vanhoja hajuvesiä, jotka eivät välttämättä haise pahalle, mutta joiden tuoreus ja aromaattinen eheys ovat kadonneet aikaa sitten. Minisuihkeiden kohdalla tätä ongelmaa ei pääse syntymään, koska ne tulevat niin helposti käytetyksi kahden vuoden sisällä avaamisesta.

Hajuvesi tuoksuherkälle?

Mitä jos ajatus hajuvesistä kiehtoo, mutta ne tuntuvat liian vahvoilta, tunkkaisilta, ärsyttäviltä tms.? Silloin kevyet tuoksusuihkeet ovat mainioita vaihtoehtoja.

Ne raikastavat ihoa ja jättävät jälkeensä hennon tuoksun. Niitä voi suihkuttaa kaikkialle vartalolle, ja ne sopivat myös huonetuoksuiksi tai petivaatteita raikastamaan.

Uudistetut tuoksusuihkeet sisältävät luonnollisia uutteita.

Mihin kannattaa laittaa hajuvettä? Siinä missä hajuvettä laitetaan tyypillisesti kaulalle ja/tai ranteisiin tai suihkutetaan ilmaan ja kävellään tuoksusumun läpi, kevyitä tuoksusuihkeita voi käyttää reteämmin.

Esim. itse suihkutan niitä hiusten tyveen mutten päänahkaan treenien jälkeen; urheilen joka päivä ja käyn suihkussa, mutta en halua pestä hiuksia joka päivä, ja tuoksusuihkeet ovat paljastuneet mainioiksi raikastajiksi!

Hiuksissa niiden tuoksu myös kestää paljon pidempään kuin perinteiset hajuvedet iholla (!), vaikka ne ovat hurjasti vetisempiä.

Lopuksi + kaupanpäällinen

Jos pääsit tänne asti, toivottavasti sinulla on aiempaa parempi käsitys siitä, millainen hajuvesi voisi olla täydellinen kumppanisi! ❤

Vaikka pyörittelen näitä asioita jatkuvasti töissä, opas on sen verran kattava, että tulin itsekin oppineeksi paljon uutta.

Jos olet koskaan miettinyt, mistä tilata hajuvesiä ja halutessasi ilmaisten tuoksunäytteiden kera, nyt tiedät senkin!

Jos etsii edullisia hajuvesiä, minulla on hajuvesikauppa netissä, jossa on joka kuukausi käynnissä hajuvesi ALE valittujen tuoksujen kohdalla!

Yli 50 €:n tilauksiin ilmainen toimitus kaikkialle Suomeen! (Lisää tietoa verkkokaupasta täällä.)

Lisäksi yli 50 eurolla tilaavat saavat valita kaupan päälle joko tuoksunäytteitä, suihkugeelin, käsivoiteen tai huulivoiteen tarjoamastani valikoimasta! (Vaihtoehdot näkyvät lähettämässäni tilausvahvistuksessa.)

mikä on niche hajuvesi
Jos on koskaan miettinyt, mikä on niche-hajuvesi, Artistique-kokoelman hajuvedet pääsevät lähimmäksi kuvausta. Niche-hajuvedet ovat eksklusiivisia tuoksuja, joissa parfymöörin taiteellinen, omaleimainen ote ohittaa kaupallisuuden, eli tuoksusta ei tavoitella myyntihittiä laajoille massoille. Niche-tuoksut ovat kalliimpia ja saatavuus rajallista; niitä pidetään tuoksumaailman taideteoksina.

12 vastausta artikkeliin “Hajuvesi: kattava opas ”sen oikean” löytämiseen

 1. Aikamoinen tietopaketti, kiitos tästä! 🤗 Mua jäi kiinnostamaan huonetuoksut joista aiemmin kirjoitit niin jos nyt lisäsin tilaukseen hajuveden niin onko toimitus silloin varmasti ilmainen? Jos on niin montako tuoksunäytetä voin saada tilauksen mukana?

  Tykkää

  1. Kiitos, Tuulikki! Kiva, että tykkäsit ja että huonetuoksutkin kiinnostavat. 💜 Vähintään 50 euron tilaukseen sisältyy aina ilmainen toimitus kaikkialle Suomeen, joten huonetuoksu ja hajuvesi yhdessä voivat rikkoa tuon minimirajan.

   Voin liittää mukaan kaksi ilmaista tuoksunäytettä eri hajuvesistä; jos valitset mieleisesi, voit ilmoittaa ne joko tilausvaiheessa lisätietokentän kautta, täällä kommenteissa tai vasta tilausvahvistuksen saatuasi s-postilla. Näin näytteet eivät vahingossakaan jää saamatta! :)

   Tykkää

 2. Suuri kiitos tästä! Tämä oli kyllä ihan mahtava ja kattava opas hajuveden valintaan, varsinkin tällaiselle hajuvesitumpelolle. Tuli tosi paljon hyviä neuvoja lähtien jo ihan noista miellyttävistä tuoksumuistoista. En ollut koskaan ajatellut asiaa tuolta kantilta.

  Meillä asuu kaksi ääripäätä, sillä minä en käytä hajuvesiä ollenkaan ja ukkeli taas käyttää päivittäin. Ukkeli ihmetteli muuten taannoin sitä, miksi sama hajuvesi voi tuoksua niin erilaiselta Suomessa ja esim. Intiassa, ja hajuvesi myös tuntuu kestävän iholla eri ajan eri paikoissa. Kuukkeloin asiasta silloin, ja paras löytämäni vastaus oli se, että ilmankosteus ja lämpötila vaikuttavat kai jotenkin asiaan. Rupesin kirjoitustasi lukiessani miettimään, voisiko asia johtua tuosta kuiva iho/rasvainen iho -jutusta (Suomen pakkasillahan iho on paljon kuivempi kuin Intiassa, jossa ei tarvitse kosteusvoiteita lainkaan), mutta ei sekään selitä asiaa, kun ukkelin mielestä tuoksut ovat täällä Suomessa paljon voimakkaampia kuin Intiassa.

  Mutta kiitos vielä kerran, että kirjoitit tämän. Tämä postaus on ihan aarre. <3 Palaan varmasti lukemaan tämän monta kertaa uudestaan! Pus!

  Tykkää

  1. Kiitos Satu ihanasta palautteestasi! ❤ Se lämmittää mieltä erityisesti tällaisten hyvin työläiden kirjoitusten jälkeen; olin tiennyt jo pitkään haluavani kirjoittaa perinpohjaisen tekstin hajuvesistä, mutta samalla kammosin aihetta, koska tiesin sen vaativan niin paljon aikaa ja vaivaa. Mutta nyt kun tiedän, että ainakin pari ihmistä koki tekstin juuri sillä tavalla kuin olin toivonutkin (oppaana, johon mielellään palaa myöhemminkin), tunnen onnistuneeni! Kiitos siis itsellesi ihanista sanoistasi! ❤

   Hauskoja tuoksukokemuksia ja -käyttäytymistä sinulla ja ukkelillasi! :) Ilmankosteus ja lämpötila ovat varmasti tosiaan ainakin osa totuutta, ja niiden mukana siten myös ihon kosteus, koska lämpimissä ja kosteissa ilmastoissa tosiaan esiintyy niin paljon vähemmän kuivaihoisuutta kuin meillä Suomessa. Mutta tuo ukkelisi kokemus tuoksujen tuntumisesta vahvemmilta Suomessa kyllä vesittää teoriamme. :D

   Hmm, voisikohan olla, että kuumassa ja kosteassa tuoksu haihtuu nopeammin hikoilun tähden? Olen lukenut, että hyvin kosteissa ja lämpimissä oloissa elävät ihmiset kantavat pieniä pyyhkeitä mukanaan päivän menoissa, joten silloinhan hajuvettä myös pyyhittäisiin iholta pois, mitä esim. meillä Suomessa harvoin harrastetaan. Toki tämäkin on ontuva teoria, mutta jospa siinä olisi edes hitunen itua. :)

   Tuli mieleen myös se, että kun itse olen palannut kesäiseltä metsäkävelyltä kotiin, mies on saattanut haistella hiuksiani ja ihoani, koska niissä on kuulemma miellyttävä männyn ja metsän tuoksu; talvella vastaavaa ei tapahdu, kun koko kroppa on vaatteiden peitossa (eikä luontokaan tuoksu samalla tavalla). Tästä tarinasta tein tällaisen päätelmän: kesän lämmittämä, paljas iho on tavallaan vähän kuin sieni, joka imee enemmän kaikenlaisia ympäristön tuoksuja, jolloin mikään yksittäinen tuoksu (aiemmin käytetty hajuvesi) ei enää erotu yhtä selkeästi, kun taas paksujen vaatteiden peittämä iho puolestaan ei ole imenyt ympäristön moninaisia ja erilaisia tuoksuja (joita muutenkin on kylmässä ilmassa vähemmän), jolloin yksittäinen tuoksu (hajuvesi) pääsee korostumaan enemmän. Tiedä sitten, voisiko tämä teoria selittää asiaa jonkin verran!

   Kiinnostavaa yhtä kaikki, ja hurjan kiva, että tulit googlanneeksi tuollaista asiaa ja että keskustelitte hajuvesistä ja tuoksuista, vaikka et itse niitä käytä! 😘

   Tykkää

 3. Kiinnostavaa luettavaa aamutuimaan ! Sain lahjaksi hajuveden, joka tuoksuu tosi hyvälle mutta jota ei silti ole tehnyt mieli käyttää, koska ihoni on niin kuiva, pahimmillaan tavallaan ”suomuinen”. Apteekin perusvoiteet ei houkuta rasvaamaan koko kroppaa monta kertaa päivässä, mutta jos lisäisin päälle jotain tuoksuvaa vartaloemulsiota, koko prosessista tulee paljon kivempi, ehkä jopa tekisi silloin mieli voidella ihoa ja sitten voisin käyttää lahjahajuvettäkin! Kiitos siis tuostakin vinkistä :)

  Tykkää

  1. Kiva kuulla, että pidit tekstistä ja kiitos, että tulit kommentoimaan! 😊

   Vartaloemulsiot ovat kyllä ihan eri tavalla tarpeellisia täsmätuotteita kuivaihoisille kuin muille; tiedän monia, joille vartaloemulsio on täysin turha, koska heidän vartalonsa iho ei varsinaisesti koskaan vaadi kosteutusta. Mutta kuivaihoinen hyötyy ja saa samalla pidennettyä hajuveden kestoa, mikäli se on toiveissa. :)

   Hajuvesien sisältämä alkoholi voi saada kuivaihoisen ihon kirvelemään, eli en ihmettele, miksi sinunkaan ihollesi ei ole hajuvesi maistunut. Hienoa, jos ihanan tuoksuinen vartaloemulsio tekisi ihon rasvaamisesta mukavampaa ja samalla mahdollistaisi lahjaksi saamasi hajuveden käytön! ❤

   Tykkää

 4. Avonin tuoksut kuulostavat kiinnostavilta! Aion kokeilla ehdottomasti.

  Tuberoosa kirjoitetaan muuten kahdella o:lla, mutta se on pieni virhe. Kielitieteilijän taustasi näkyy siinä, että ainesosat on kerrankin oikein suomennettu! Oakmoss on tosiaan valkohankajäkälä eikä mikään tammensammal, kuten tavaratalojen mainoksissa. Notinolla violet on suomennettu violetiksi :-)

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi sekä tuotteiden että kielen suhteen! :)

   Kieliasioista on herkullista päästä keskustelemaan kunnolla; yleensä niin ei tapahdu, koska ”kaikkihan englantia osaa”. Varmaan osaavatkin, mutta minkä tasoisista taidoista on tammensammaleen ja violetin maailmassa kyse? ;)

   Tuberoosa on tosiaan kahdella o:lla esim. Kielitoimiston sanakirjassa, mutta Wikipediassa on käytetty latinalaista nimeä, jonka Avonkin on valinnut, joten pitäydyin samassa kirjoitusasussa.

   Kasvien nimet ovat kyllä kiinnostavia, lähimmän kollegankin kanssa niitä välillä puidaan. Toisinaan on jopa mahdotonta tietää, mitä tarkoitetaan, jos englanniksi sanotaan esim. vain frangipani (joko temppelipuu tai punainen jasmiini, useimmiten ensimmäinen). Kuvat toki myös auttaisivat asiaa, mutta niitäkään ei aina ole suomennosvaiheessa saatavilla.

   Viimeksi pähkäilin ilmaisua Black Narcissus, koska en vain voinut hyväksyä mustaa narsissia. Selvittely paljasti, että musta daalia on lähempänä totuutta. :)

   (Joskus muuten ”joudun” kirjoittamaan asioita väärin hakukonesyistä, mikä kyllä aina kirpaisee ja syvemmältä kuin olisi suotavaa, mutta jos haluan olla hyvä sisältömarkkinoija, ihanan äidinkielen joutuu välillä laittamaan hetkeksi syrjään. 😭)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s