DIY deodorantti (itse tehty alumiiniton deodorantti)

Tuli aika tehdä uusi erä tehokasta lempidödöäni.

DIY deodorantti eli itse tehty alumiiniton deodorantti syntyy uskomattoman helposti, edullisesti ja vähistä raaka-aineista.

Olen valmistanut itse tehtyä dödöä lukemattomia kertoja. Mikään kokeilemani ostodödö Aloe Ever-Shieldiä lukuun ottamatta ei ole pystynyt kilpailemaan itse tehdyn deodorantin kanssa.

Myös matkoilla minulla on ollut itse tehtyä dödöä mukana, eikä mikään muu tuote ole kyennyt pitämään paitoja yhtä raikkaina, vaikka hikoilen tyypillisillä patikointimatkoillamme reilusti.

Tällä kertaa muokkasin hitusen aiemmin käyttämääni reseptiä ja lisäsin dödöön ensimmäistä kertaa koskaan eteeristä öljyä. Löysin öljyistä kiinnostavaa tietoa, mistä kerron enemmän alla.

DIY deodorantti (tehokas itse tehty alumiiniton deodorantti)

  • 2 rkl perunajauhoa
  • 2 rkl ruokasoodaa
  • 2 rkl sulaa tai pehmennyttä kookosöljyä
  • (10-12 tippaa eteeristä öljyä)
  1. Sekoita kaikki aineet keskenään. Kaada seos haluamaasi purkkiin/rasiaan tms.
  2. Anna seoksen jähmettyä joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Seos jähmettyy nopeasti, ja dödöä voi käyttää heti pehmeämpänäkin.

Ainesten suhdetta voi vaihdella sen mukaan, haluaako tehokkaampaa vai hellävaraisempaa deodoranttia. Deodorantin varsinaiset tehoaineet ovat kookosöljy, ruokasooda ja eteerinen öljy, eli tehokkain dödö syntyy vain noista kolmesta aineesta.

DIY deodorantti ilman soodaa on oikea valinta hellävaraisen dödön ystävälle. Ruokasoodan voi siis korvata kokonaan tai osittain millä vain tärkkelyspitoisilla jauhoilla. Vastaavasti erityisen tehokkaan deodorantin haluava voi jättää perunajauhon kokonaan pois ja käyttää dödön ainoana jauhemaisena aineena ruokasoodaa.

Miksi itse tehty deodorantti on niin tehokas?

Kookosöljy on antibakteerista, mikä tarkoittaa bakteereja tappavaa tai niiden kasvua estävää. Hiki alkaa haista pahalle vasta iholla nimenomaan siksi, että ihon bakteerit pilkkovat hien molekyylejä. Juuri siksi luonnostaan aktibakteeriset aineet ovat niin mainioita kainaloille.

Jotkut käyttävätkin pelkästään kookosöljyä kainaloissaan, koska jo se yksistään riittää raikastamaan ne. Toiset taas kokevat, että kainalot jäävät pelkällä öljyllä hiveltyinä auttamatta liian märiksi eivätkä halua vaatteisiinsa öljytahroja (vaikka ne lähtisivätkin kokonaan pois tavallisessa pesussa).

Ruokasooda tunnetaan puhdistavista ja hajua poistavista ominaisuuksistaan niin kodin- kuin ihonhoidossakin. Myös ruokasoodaa on raportoitu käytettävän yksinään kainaloissa, eli jos hakusessa on itse tehty deodorantti ilman kookosöljyä, pelkkä ruokasoodakin voi toimia. Yhtenä päivänä kokeilin itsekin lisätä kainaloihin pelkkää ruokasoodaa, eivätkä kainalot alkaneet haista niin kuin riittämättömiä ostodeodorantteja käytettäessä.

Onneksi edellä mainituista ihmeaineista ei tarvitse valita vain toista. Yhdessä ne luovat huipputehokkaan kokonaisuuden ja rakenteen: deodorantin ei tarvitse olla liian märkää tai liian kuivaa.

Vaikka itse tehdyn deodorantin ohje löytyy netistä helposti monista eri lähteistä niin englanniksi kuin suomeksi, yhdessäkään minun näkemässäni ei ole puhuttu eteeristen öljyjen yhteydessä mistään muusta kuin tuoksusta. Väitetään, ettei ole mitään muuta syytä lisätä deodoranttiin eteeristä öljyä kuin pelkästään miellyttävämmän tuoksukokemuksen saadakseen.

Tosiasia kuitenkin on, että myös eteeriset öljyt ovat antibakteerisia ja estävät bakteerien lisäksi myös sienten toimintaa. Löytämässäni tutkimuksessa mm. sitruunaruoho-, appelsiini-, eukalyptus- ja piparminttuöljy pärjäsivät hienosti, ja koska minulta löytyi noista valmiiksi eukalyptusöljyä ja pidän hurjasti sen tuoksusta, käytin deodorantissa juuri sitä. Kun eteeristen öljyjen bakteereja ja sieniä tuhoavia ominaisuuksia on vertailtu, mausteista ja yrteistä saadut öljyt on havaittu tehokkaimmiksi.

Eteeristä öljyä ei kuulu laittaa suoraan iholle, ja eri valmistajat ohjeistavat käyttämään esim. 1-2 tippaa ruokalusikallista jotain muuta ainetta kohden. Siksi oman reseptini maksimimäärä on 12 tippaa, mikä on tuntunut käytössä juuri sopivalta. Eukalyptuksen haistaa selvästi mutta ei liian vahvasti.

Oma ihoni ei ole koskaan kärsinyt itse tehdyn deodorantin raaka-aineista, mutta jos joku kokee ruokasoodan ärsyttäväksi, sen voi korvata osittain tai kokonaan vaikkapa peruna- tai maissijauhoilla. Perunajauho, maissijauho tai mikä vain muu tärkkelyspitoinen jauho ei lisää deodorantin tehoa, vaan toimii puhtaasti rakennetta tuovana, kosteutta imevänä aineena.

Kenelle itse tehty 3–4 raaka-aineen deodorantti sopii?

Kenelle vain, joka kaipaa tehokasta alumiinitonta dödöä. Ei siis antiperspiranttia, joka estää hikoilua. Deodorantti ei estä hikoilua, vaan neutraloi parhaimmillaan täydellisesti hienhajun.

Toisinaan eri deodoranttivideoiden ja -tekstien kommenteissa voi lukea ihmisistä, jotka omien sanojensa mukaan eivät juurikaan hikoile kainaloista ja joiden ei välttämättä tarvitsisi käyttää minkäänlaisia kainalotuotteita koskaan. Mietin aina, miksi kaikista maailman ihmisistä juuri he etsivät omatekoista dödöreseptiä.

Kun nimenomaan heille riittää edullisten ostodödöjen olematon teho, ja heille tavallisilla marketeilla on tarjota deodorantteja, jotka ovat alumiinittomia, alkoholittomia, vegaanisia ja kotimaisiakin. Hajusteettomiakin löytyy. Mitä muuta voi vielä pyytää silloin kun tuotteen ei tarvitse olla tehokas?

Jos en itse hikoilisi reilusti kainaloista ja tarvitsisi ehdottoman tehokkaan tuotteen, ostaisin juuri noita markettien tehottomia, mutta muuten ominaisuuksiltaan upeita deodorantteja. Koska kuitenkin tarvitsen aivan eri luokan tehoa, enkä halua käyttää kainaloissa alumiinia, teen dödöni itse.

Itse tehty deodorantti ärsyttää ihoa, mikä avuksi?

Jos itse tehty deodorantti tosissaan houkuttaa, mutta siitä saa iho-oireita, kannattaa opetella erottamaan, mistä ihoärsytys johtuu. Onko syyssä ruokasooda vai se, että deodorantti on tehty niin kuivaksi ja jähmeäksi, että sen väkisin hankaaminen kainaloon ärsyttää ihoa?

Itse teen nykyään dödön mieluummin pehmeämmäksi kuin kovemmaksi, jotta deodoranttia on helppo ottaa sormin ja jotta se levittyy hetkessä. Sitten lisään kainaloihin pelkkää ruokasoodaa, jos kainalot jäivät makuuni liian märiksi. Näin toimimalla joka-aamuinen deodorantin laitto on nopeaa ja kainalot jäävät heti kuiviksi, eli voin pukeutua heti dödön laiton jälkeen.

Lopuksi

Ennen tätä viimeisintä DIY deodorantti -kokeilua minulla oli muutaman viikon ajan käytössä yksi miehille tarkoitettu ostodödö. Pidin sen tuoksusta, ja se tuntui muutenkin toimivan.

Koettu teho oli lopulta vain vuodenaikaan nähden kylmien päivien seurausta, sillä yhtenä stressaavana työpäivänä havahduin löyhkääviin kainaloihini jo aivan työvuoron alussa!

Silloin huomasin, miten lyhyen ajan vaatetta ehtii käyttää ja miten paljon tiheämmin sitä pitää pestä silloin kun hien haju pilaa vaatteen vain lyhyen käytön jälkeen. Onneksi sentään olin sen päivän yksin toimistolla, niin ei tarvinnut pelätä muiden huomaavan ostodödön pettämistä. Silloin myös tiesin, että oli aika valmistaa uusi erä itse tehtyä deodoranttia.

Ero vaatteissa todella on kuin yöllä ja päivällä: ostodödöjen jäljiltä kainaloiden kohdat vaatteissa haisevat tunkkaisilta hyvin pian käytön aloittamisen jälkeen, itsetehdyn dödön jäljiltä puolestaan lenkkivaatteitakaan ei saa haiseviksi. Niin tehokasta tavaraa itse tehty deodorantti on!

diy deodorantti itse tehty dodo 5

Päivitetty 5.5.2021: Kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä dödön oikeaan stick-malliselle deodorantille tarkoitettuun tuubiin, jota kierretään pohjasta. Ja sehän toimii mallikkaasti ja tekee dödön käyttämisestä vieläkin siistimpää ja helpompaa! 😍

Pohjasta kierrettävästä deodoranttituubista hyötyy pitkäkyntinen käyttäjä: dödöä ei tarvitse kaivella mistään purkin pohjalta, vaan se on aina ”pinnalla”, mistä sitä saa pyyhkäistyä vaivattomasti sormeen ja siitä kainaloon.

Lue myös: Alumiiniton deodorantti joka lähtöön

6 vastausta artikkeliin “DIY deodorantti (itse tehty alumiiniton deodorantti)

  1. Pidän tästäkin artikkelista, koska hyvä dödö on ollut jo kauan hakusessa. Kaupasta kylläkin, mutta kun sopivaa ei ole löytynyt, niin ehkä se pitää tehdä itse kun tällaisia reseptejä kerran netissä on.

    Tykkää

    1. Kiva, että teksti on mieluinen. :) Minä olen hurjan tyytyväinen itse tehtyyn dödöön, joten toivotaan, että se päihittää ostodödöt sinunkin mielestäsi, mikäli päädyt sitä testaamaan!

      Tykkää

  2. Hei, kiitos tästä ohjeesta. Lisäsin eteeristä piparminttuöljyä, koska pidän sen raikkaasta tuoksusta. Monissa ohjeissa on liikaa ainesosia, mutta tässä pärjätään peräti kolmella ja ainesosien määrää on vieläpä helppo muistaa! Mielenkiintoinen myös tuo info, että eteeriset öljyt estävät bakteerien ja sienten toimintaa hyvän tuoksunsa lisäksi.

    Tykkää

    1. Kiitos kommentistasi; mukavaa, että löysit ohjeen ja että jo kokeilitkin sitä!

      Piparminttuöljy on hyvä valinta ja sopii mainiosti deodoranttiin. Minulla oli enemmän aineita, kuten savijauhetta, yhdessä aiemmassa dödöreseptissä, mutta se ei tehnyt deodorantista parempaa, joten paras tosiaan syntyy näistä 3–4 aineesta.

      Eteerisistä öljyistä on kyllä moneksi, ties mihin kaikkeen niitä voisikaan käyttää. Itse tällä hetkellä käytän niitä dödössä, saunassa ja tuoksulampussa, ja joskus täytyy vielä kokeilla niitä imuriinkin.

      Tykkää

  3. Eteeriset öljyt voivat kuitenkin liuottaa muovista haitallisia ainesosia, joten suositeltavaa on tehdä dödöt lasipurkkeihin. On myös olemassa esim. Limepopilla pahvisia tuubeja, mahtaakohan ne olla sopivia kotitekoiseen dödöön?

    Tykkää

    1. Vaikuttaa, että jopa useat eteerisiä öljyjä valmistavat ja myyvät tahot kertovat PET- ja HDPE-muovien olevan täysin turvallisia myös eteeristen öljyjen kanssa. Itse kuitenkin käytän lasipurkkia aina kun en kaipaa dödöpullon kierreominaisuutta. Ja jos ei halua syynätä, mitä muovia mikäkin purkki on, niin lasipurkin valitseminen jo lähtökohtaisesti voi tosiaan olla hyvä idea.

      Minulla on kokemusta sellaisista ostodödöistä, jotka tulivat kartonkimaisissa tuubeissa, joten uskon vastaavan sopivan ihanteellisesti myös omatekoiseen dödöön, mutta vain jos tykkää tymäkämmästä eli kuivemmasta rakenteesta (eli laittaa kookosöljyyn reilummin jauhemaisia aineita). Itse suosin nykyään pehmeämpää, helpommin levitettävää koostumusta, jollaista en kaataisi pahvituubiin sottaavuuden ja öljyn imeytymisen vuoksi.

      Tosin en tunne juuri Limepopin tuubeja; voihan olla, että vaikka ekologisissa pahvituubeissa tuskin käytetään minkäänlaisia muovisia kalvoja, ehkä niissä voisi olla esim. jonkinlainen vahapinnoite, joka estäisi sisällön liiallisen imeytymisen pahviin. Toivotaan, että viimeistään kokeilemalla löytyy mieleisin purkki tai tuubi!

      Tykkää

Jätä kommentti