Vegaaniset munkit

Vuoden klassisin munkkiaika lähestyy kovaa vauhtia. Kirjoittamalla Googleen vegaaniset munkit saa useita osuvia hakutuloksia, ja käytetty reseptikin on monissa lähes samanlainen. Se johtunee siitä, että munkit valmistetaan juuri tietyistä aineista, ja jos reseptistä poikkeaa vähänkin enemmän, lopputuloksena ei ole perinteiset munkit.

Munkkeja on ilahduttavan helppo tehdä vegaanisina. Maito vain korvataan halutulla kasvimaidolla. Lisäksi huolehditaan, että käytetty rasva on kasviperäistä, mitä monet aivan tavalliset (leivonta)rasvat ovatkin.

Meillä syötiin vegaanisia munkkeja jo viime vuonna, ja tänä vuonna käytämme aivan samaa reseptiä.

Vegaaniset munkit (n. 24 kpl)

  • 5 dl kädenlämpöistä kauramaitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 13-15 dl vehnäjauhoja
  • 125 g rasvaa (valitse haluamasi esim. täältä)

Paistamiseen

  • rypsiöljyä

Pinnalle

  • sokeria

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja jauhot. Lisää pehmeä rasva. Alusta taikina (eli vaivaa sitä kunnes aineet ovat sekoittuneet ja taikina on tasaista) ja kohota se kaksinkertaiseksi (siihen kuluu noin 1 h, mutta ei haittaa, jos taikina kohoaa hieman kauemmin).

2. Pyörittele taikinasta pullia ja kohota niitä liinan alla noin 10 minuuttia (ei ole niin tarkkaa, voi kohottaa kauemmin, jos eivät näytä riittävän pulleilta ja varsinkin jos ensikohotus jäi lyhyemmäksi). Jos haluat rinkeleitä, pyöräytä pulliin reikä sormella.

3. Kuumenna öljy 170 asteeseen ja paista munkit upporasvassa. Käännä munkki, kun toinen puoli on kauniisti ruskistunut. Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle hetkeksi valumaan. Sokeroi munkit kummaltakin puolelta.

Googlatessani vegaanisia munkkeja huomasin, että monissa resepteissä käytetään turhan paljon jauhoja, tavallisimmin 16 dl tämän kokoisessa taikinassa kuin omani, ja 8 dl silloin kun resepti on puolitettu. Jauhoja ei tarvitse käyttää niin paljon, kun parhaimmillaan jo 13 dl (tai 6,5 dl puolitetussa reseptissä) voi toimia.

Minulla riitti yhtenä vuotena 13 dl, seuraavana tarvitsin 15 dl, leipomisen kemia ei siis pysy aina tismalleen samana. Leipomossa työskennellessäni opin, miten paljon mm. ilmankosteus vaikuttaa leipomusten käyttäytymiseen. Munkeista tulee joka tapauksessa sitä parempia, pehmeämpiä ja mehevämpiä, mitä vähemmällä jauhomäärällä pärjää.

Meillä leivottiin tällä reseptillä munkkeja vuosina 2016 ja 2017, mutta vuonna 2018 reseptiksi valikoitui oman poissaoloni takia jokin muu, eikä munkeista tullut läheskään niin hyviä kuin tällä reseptillä. Nyt kun taikinan teko osuu taas minulle vapun alla 2019, on miettimättäkin selvää, että käytän tätä parhaaksi havaittua reseptiä.

Minkä reseptin sinä ikinä valitsetkin, tarkkaile jauhon käyttöä, niin voit yllättyä iloisesti!

Päivitetty 30.4.2021: Viime vuoden vappuna munkkikarkelot peruttiin koronan takia, mutta nyt 2021 vietimme vappua perheen kesken munkkiperinnettä kunnioittaen. Tein taas taikinan tällä reseptillä, ja munkeista tuli ihanan onnistuneita ja kuohkeita. Pärjäsin ilokseni 14 desilitralla jauhoja, eikä taikina jäänyt lainkaan liian tarttuvaksi. 😍

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s