Tulkkaus- ja käännöskeskus Professional Oy -kokemuksia

Tässä kirjoituksessa varoitetaan Professional-käännöstoimiston toimintatavoista, joista olemme vuosien varrella saaneet arvokasta tietoa ahkerien kommentoijien ansiosta.

Löydät kommenttien puolelta kyseisen yrityksen kanssa työskennelleiden kokemuksia, joista on ollut reilusti hyötyä myös muille. Koko teksti on omistettu Tulkkaus- ja käännöskeskus Professional Oy -kokemusten jakoon.

Tulkkaus- ja käännöspalvelut -kokemuksia

Kaikki alkoi syksyllä 2014, kun löysin TE-palveluiden työpaikkahausta Tulkkaus- ja käännöskeskus Professional Oy:n ilmoituksen, jossa etsittiin markkinointi-, tulkkaus- ja kääntäjäkoordinaattoria:

  • Nimike: Markkinointi-, tulkkaus- ja kääntäjäkoordinaattori
  • Työnantaja: Tulkkaus- ja käännöskeskus Professional Oy
  • Sijainti: Helsinki
  • Työtehtävät: uusasiakashankinta, tulkkaus- ja käännöstöiden järjestely ja koordinointi, toimistotyöt
  • Palkka: 1 800 euroa kuukaudessa kokoaikatyöstä neljän kuukauden koeajalla

Ilmoitus herätti välittömästi negatiivisia tunteita puhtaasti ala-arvoisen palkkauksen takia, mutta ei siinä vielä kaikki: palkka sentään näkyi kaikille, mutta se ei, että ilmoitus oli ollut TE-palveluiden sivuilla peräti kahdeksan (!) kertaa yhden vuoden aikana:

Yllä näkyvä kuvakaappaus sähköpostiini tulleista, TE-palveluiden lähettämistä ilmoituksista (suurenee klikkaamalla) osoittaa, että Professional Oy haki koordinaattorin tehtävään työntekijää kahdeksan kertaa vuoden sisällä.

Mahdollisia selityksiä moiselle varoitusmerkille on kaksi: sen sijaan, että alkaisi saada kohtuullisempaa palkkaa koeajan jälkeen, saakin lähteä ja tilalle palkataan uusi koeaikalainen TAI työpaikka on niin kehno, ettei siihen saada palkattua ketään.

Tilanne vuosina 2019–2023

Professional Oy jättää nykyään näkyvimmän jäljen Duunitoriin, jossa kyseinen markkinointi-, tulkkaus- ja kääntäjäkoordinaattorin työ on ollut haussa (miltei) joka vuosi.

Päivämääristä näkee, että mm. 30.9.2019 päivätty haku ei vielä tuottanut tulosta (tai joku sai potkut/tarpeekseen hommasta), sillä paikka oli taas haussa 5.12.2019:

Viimeisimpinä vuosina Professional on poistanut nimikkeestä markkinoinnin, eli haussa on nykyään ”pelkkä” tulkkaus- ja kääntäjäkoordinaattori. Tällöin myöskään uusien asiakkaiden hankintaa ei enää odoteta niin kuin vanhemmassa ilmoituksessa, mikä olikin paljon pyydetty tarjottuun korvaukseen nähden.

Palkkaa ei ole kerrottu enää vuosiin, mutta hakutiheyden suhteen kaikki näyttää pysyneen ennallaan aina elokuuhun 2023 asti:

tulkkaus- ja kaantajakoordinaattori
Haku on taas auki 27.8.2023.

Parhaillaan haku on edelleen auki; hurjaa kuvitella, että sama ruljanssi on jatkunut lähes 10 vuotta ilman kehitystä parempaan suuntaan!

Jakakaa ihmeessä yhä kokemuksia firmasta; juuri tällaisia faktoja ja aitoja kokemuksia sitä toivoisi itsekin aina löytävänsä uutta työnantajaa arvioidessa!

16 vastausta artikkeliin “Tulkkaus- ja käännöskeskus Professional Oy -kokemuksia

  1. Mitä helvettiä sä oikein kirjoittelet? Kattelin tässä huvikseni et millaista tulosta Professional Oy tällä hetkellä tekee ja osuin sit tähän kirjoitukseen… Oon ite ollut kyseisessä firmassa koordinaattorina ja pakko sanoa et nostaa veren kiehumaan ku lukee tällästä! Palkka ensinnäkin oli kohdallaan ja porukka mukavaa! Mulla ei oo mitään pahaa sanottavaa kyseisestä työnantajasta! Syy miks en jatkanut oli et lähdin opiskelemaan ulkomaille. Kyseinen tehtävä vaatii työntekijältä paljon nopeita päätöksiä ja itsenäistä työskentelyä. Joskus on tosi kyseessä ja pitää pystyä järjestämään tulkkaus hyvin lyhyessä ajassa esim. sairaalalle. Kyseessä ei ole pelkkä toimistohomma, jossa vaadittava älykkyys on lähinnä sitä luokkaa, että osaatko laittaa kahvinkeittimen päälle ja tarvittaessa neuvoa mistä wc löytyy…
    Itse kaipaan kyseistä työpaikkaa ja sen ilmapiiriä.
    En tosin usko, että nykyisestä pullamössö yhteiskunnasta löytyy liian helposti ihmisiä, jotka jaksaa kantaa vastuuta.
    Näkeehän sen myös tästä kirjoituksesta.. on aikaa ”mollata” asioita, joista ei tiedä, mutta ei ole ollut aikaa hankkia oikeita hommia…

    Tykkää

    1. Kirjoituksestani käy hyvin selväksi se, ettei se ole mielipide, vaan faktaa, jonka välittäjänä toimin. Työnimike, työnkuvaus ja palkkaus on kopioitu suoraan työpaikkailmoituksesta, jonka firma vähän väliä lähetti TE-palveluille. Sinun kokemuksesi firmasta eivät muuta kirjoituksessani olevia tosiasioita. Ota huomioon myös se, että en ota kirjoituksessa mitään kantaa itse työhön, minkä vuoksi en ole kirjoittanut mm. toimistoista, kahvinkeittimistä ja vessoista, eli ne lienevät omia mielikuviasi siitä, millaiseksi jotkut kuvittelevat koordinaattorin työn. Listaamasi työn vaatimukset saavat ilmoituksen näyttämään vielä entistäkin huonommalta, sillä vaativasta työstä tulee myös maksaa, mutta Professional Oy ei ollut siihen valmis 1800 euron palkallaan.

      Lisäsin kirjoitukseen kuvakaappauksen, joka todistaa, että firmalla oli sama ilmoitus TE-palveluissa peräti kahdeksan kertaa yhden vuoden sisällä. Jokaisella tervejärkisellä työnhakijalla herää epäilys firman toimintatavoista, kun hän näkee saman huonopalkkaisen ilmoituksen muutaman kuukauden välein.

      Tykkää

  2. Täydellisen kusetusmeininki tuli juuri tästä pestistä.
    Pääsin haastatteluun ja meininki oli vähintään erikoista. Tulin kohteliaasti 5 minsaa etuajassa ja soitin ovikelloa. Vastaukseksi sain tylyn ”Odota tääl ulkona”, siis sateessa. Haastattelu pidettiin likaisessa eteisessä, jossa minä ja toinen haastateltava istuimme samalla kun pari tyyppiä smyygi yllämme. Todella epäkohteliaat haastattelijat, joita ei tuntunut kiinnostavan ei niin yhtään. Kysymykset vähän semmosia et meil on koko ajan ylitöitä ja kiire, eihän haittaa. Koeajan jälkeisestä palkasta ei puhetta, eikä vastausta (eli ei ihme, jos pesti on aina koeajan jälkeen uusiks haussa). Kysyin ihan tän blogipostauksen perusteel, et mikäs vaihtuvuus täs paikas on ollu ni vastaus oli todella välttelevä ja et vaikee löytää hyviä tyyppejä. Pestiin liittyy paljon, mistä ei ole ollut ilmoituksessa mitään puhetta, mm. päivystyspuhelimen pitäminen välillä 24h mukana.

    Loppusilauksena toinen haastateltava oli tuonut portfolionsa, jota pomonaiset selasivat ja NAURESKELIVAT. Että joo, en ehdottomasti suosittele edes hakemaan.

    Tykkää

    1. Kiitos, että tulit jakamaan kokemuksesi!

      Monen normaalin firman kohdalla kertomasi tarina ei voisi mitenkään olla totta, mutta Professionalin kohdalla minua ei ihmetytä tuollainen meininki ollenkaan, sillä tämän postauksen kirjoittamisen jälkeen olen kuullut lafkasta vain lisää huonoa. Ja sehän ei oikeastikaan ole mikään yllätys, koska se näkyy jo ilmoituksesta kilometrien päähän. Jo pelkkä ala-arvoinen palkka on osoitus siitä, että työntekijää ei arvosteta pätkääkään, ja koeajat ja työtehtävät, päivystyspuhelimesta puhumattaan, tekevät pestistä mahdottoman. Mitä enemmän hommia ja vastuuta, sitä suurempi työstä saatavan korvauksen on oltava. Kunpa useampi (humanisti) tietäisi sen.

      Ajatella, että firma ei viitsinyt panostaa edes haastatteluun! Sehän olisi heidän ainut keinonsa huijata ihmisiä firmaan töihin, eli kaikin puolin hyvän ensivaikutelman luominen olisi firmalle elintärkeää. Pesti on kuitenkin niin totaalisen kehno, että sitä ei näemmä edes yritetä kaunistella. Onpas aivan mahtavaa kuulla, että lähdit haastatteluun postaukseni luettuasi ja osasit siksi kysyä vaihtuvuudesta! Välttelevyyden voi ymmärtää, koska totuuden julki tuominen on niin epäedullista firmalle.

      Kun tähän kaikkeen lisää vielä tuon, että jotakuta nöyryytetään nauramalla hänen ansioilleen, niin minäkin toivon todella, että kukaan ei erehdy firmaan hakemaan saati heille töitä tekemään.

      Tykkää

  3. Kyseenalaista johtajuutta kyseisessä firmassa. Työntekijöitä ” vahditaan” Skypen kautta silloin kun johtaja ei ole paikalla? Valvontakamerat päällä? Tieto kulkee kollegalta toiselle, ei johtajalta työntekijälle. Käskyttävä ilmapiiri, ei kannustava. Ikävää mutta totta!

    Tykkää

    1. Hyvä, että saamme kokemuksia kasaan tähän ketjuun, kiitos siis kommentistasi!

      Ikävältä tosiaan taas kuulostaa, eikä ihmetytä kaiken sen perusteella, mitä firmasta tiedämme. Työntekijöiden sähköinen valvominen mahtaa tulla edullisemmaksi kuin paikan päällä valvominen, ja toimii varmaan lisäksi hyvänä pelottelukeinona. Eettisyys, motivoiminen ja kannustavuus eivät todella tuohon yhtälöön mahdu. Myös tiedonkulkuongelmat ovat omiaan vähentämään työssä viihtymistä.

      Tykkää

      1. Minä aloittin tulkkina siellä 5 vuotta sitten. Se firma oli ensimmäinen työnantajani. Aloituspalkka naurettavat €25 per tunti. Kun en tiennyt paljonko oikeasti maksetaan…oma virhe. Kun keräsin vähän kokemusta ja rohkeutta hain kaikissa muissa tulkkausfirmoissa. Minulla on kaksi kietlä suomen lisäksi, toinen niistä harvinainen. Sain muualta valtavasti töitä, palkka muualla on 35-40 euroa per tunti. Koska Professiomalilta sain vain vähän ja harvoin, vasta puolen vuoden kuluttua pyysin palkkakorotuksen. Pitkän ajan jälkeen, varmasti tulkkeja ei ollut juuri silloin ja töitä on tullut, pomo soitti minulle ja opettavalla äänellä yritti tinkiä. Palkka nousi €30. Olen edelleen töissä siellä, palkka maksetaan ajoissa, kerran maksettiin ehkä vahingossa matkakorvaukset väärin, lastenlippuja. Muuten kaikki menee hyvin, harmittaa vain, että ei voi raportoda internetin kautta, vaan pitäisi viedä tulkkaustositteet paikanpäällä, tai lähetä postitse. Minä en uskalta lähettää, vien ne joka kuukausi.

        Tykkää

      2. Kiitos kokemusten jakamisesta! Sinunkin kertomuksesi mukaan Professional jättää paljon toivomisen varaan. Ajatella, että kaikki muut firmat maksavat sitä paremmin. Luulisi, että harvinaisesta kielestä joudutaan väkisinkin maksamaan enemmän, mutta Professionalin pihiydellä ei näytä olevan mitään rajaa. Mieluusti firma ei tietenkään maksaisi mistään mitään, minkä alkuperäinen työpaikkailmoituskin niin hyvin osoittaa. Jotain lafka silti joutuu maksamaan ainakin silloin, kun tulkille on tarvetta, mutta (halvemmalla) tekevää ei löydy. Onneksi olet saanut niin paljon töitä kunnollisemmista firmoista!

        Tykkää

  4. K.o lafkassa ihan sama meininki edelleen, jengi vaihtuu ihan jatkuvasti, läpimätää toimintaa, kusetusta, työpaikkana tulkkaus ja käännöskeskus professional on semmoinen jota kaikki katuu. Kokemuksia jos millaisista yrityksistä mutta mikään ikinä oo ollut näin hirveä.

    Tykkää

    1. Kiitos, että tulit jakamaan kokemuksesi! Ällöttävää, joskaan ei yllättävää, ettei meno ole edelleenkään muuttunut paremmaksi. Jälkiviisaana moni varmaan jättäisi menemättä Professionalin listoille. Siksi onkin hyvä saada mahdollisimman paljon kokemuksia ylös, jotta monen kaipaamaa tietoa olisi saatavilla.

      Tykkää

  5. Oma kokemukseni
    Tulipa näin muutama vuosi myöhemmin selailtua Googlea ja mietittyä, että vieläkö kyseinen porukka pyörittää tätä puljua. Itse olin kyseisessä paikassa töissä vajaan viikon. Sinä aikana tosiaan peräänkuulutettiin jatkuvaa kiirettä ja tämä naisyrittäjä huusi yhdelle alaisistaan, että ”pidä turpasi kiinni, tai tuolla on ovi”. Tämä viimeistään särähti omaan korvaani, kun vasta harjoittelin työtehtäviä. Myös vessassa käymisestä sai kuulla, että siellä ei saa viipyä kauan. Ei minulla ollut syytä siellä aikaa viettää enemmän kuin normaalistikaan. Lopulta minua syytettiin varkaaksi, koska olin ottanut omalta työpöydältä kirjekuori pinosta kirjekuoren saadakseni lähettää TE-toimistoon lomakkeen liittyen tässä työpaikassa työn aloittamiseen. Ja niin ”sain lähdöt” siltä seisomalta. Kun todellisuudessa lähdin sieltä kyllä aivan mielihyvin. Ovelta mies huusi vielä, että ”älä enää varasta”. En saanut karenssia, koska selitin tilanteen TE-toimistolle. Ovat hyvin tietoisia tästä meiningistä siis. Kuinka tuo firma on vielä olemassa?

    Tykkää

    1. Huh huh, luulisi, ettei Professionalin mitkään toimet pystyisi tässä vaiheessa enää yllättämään, mutta taas saimme uuden pohjanoteerauksen tämän firman tarinaan; kiitos, että tulit jakamaan kokemuksesi!

      Uhkailua, vessakäyntien kyttäilyä, varkaaksi syyttelyä… onneksi pääsit sieltä pois noinkin pikaisesti, vaikka todellisuudessa yksikin päivä on liikaa tuollaisessa firmassa. Myös tuo on hienoa, ettet saanut karenssia.

      TE-toimiston rooli tässä kyllä harmittaa, sillä kun siellä kerran ollaan tietoisia Professionalin läpimädästä toiminnasta, miksiköhän toimisto suostuu julkaisemaan kyseisen lafkan työpaikkailmoitukset? Juuri nytkin Tulkkaus- ja käännöskeskus Professional Oy:n nimissä on TE-palveluissa peräti 42 ilmoitusta! Joihinkin ilmoituksiin jätetty nettiosoite professional.fi ohjautuu todellisuudessa tällaiselle sivustolle kuin tulkkauspalvelu.fi/

      Kirsikkana kakun päällä TE-palveluiden sivuilla on tälläkin hetkellä TAAS haussa tulkkaus- ja kääntäjäkoordinaattori! Kopioin kuvauksen ja edellytykset alle, niin niistä voi tulevaisuudessa saada hyvän vertailukohdan firman silloisille koiruuksille.

      Työtehtävän kuvaus:
      tulkkaus- ja käännöstöiden järjestely ja koordinointi, tietojen syöttö järjestelmään sekä toimistotyöt.

      Edellytämme
      – erinomaista englannin ja suomen kielen taitoa (sekä suullista, että kirjallista)
      – paineensietokykyä.
      – sujuvaa atk-osaamista.
      – oma-aloitteisuutta sekä yhteistyökykyisyyttä.
      – koordinointikykyä, tarkkuutta, sekä uuden asian oppimista nopeasti.
      – kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.
      – positiivista mieltä sekä joustavuutta.
      – taitoa työskennellä useiden samanaikaisten tehtävien parissa.

      Arvostamme lisäksi:

      – asiakaspalvelu- ja markkinointihenkisyyttä
      – taloushallinnon taitoja.

      Työaika 37,5 h /vko.

      Tiedot palkasta ja koeajasta on poistettu, mutta muuten ilmoitus on hyvin yhtenäinen aiempien kanssa. Liiallinen pisteiden viljely ja ”atk-osaaminen” (nykyään IT-osaaminen) tekevät ilmoituksesta vanhahtavan kuuloisen, joten toivotaan ainakin nuorten ja trenditietoisten välttelevän firmaa jo pelkästään noista syistä! :D Ja toki toivotaan, että kaikki tajuaisivat tänä päivänä googlata yrityksen, saada sitä kautta tietoa ja säästyä siten lafkan hyökkäyksiltä!

      Tykkää

  6. Kiitos tästä postauksesta! Näin juuri heidän työpaikkailmoituksensa, mutta jokin vaikutti oudolta ja päädyin googlaamaan firman. Enpä taida hakea paikkaa :D

    Tykkää

  7. Sain oudon puhelun ,puhelimessa henkilö ei esitellyt itseään eikä kertonut tarkemmin mistä työstä on kyse ja mistä hän soittaa. Henkilö kysyi puhelimessa nopeasti osaanko turkin kieltä ja tarjosi vain 1 tunnin tulkkausta torstaille(20€) ,jossa kyse tuntemattoman henkilön terveysasioiden hoitamisesta. Tässä tarjottiin 1 tunnin keikkaa eikä työtä. Puhelimessa oleva henkilö käyttäytyi oudosti ja sanoin olevani töissä ja kiireinen sillä hetkellä kun sain puhelun.Hän vastasi töykeästi, että nyt minun pitää päättää kiinnostaako vai ei.Sanoin minulla ei ole minkäänlaista työkokemusta aiemmin tulkkaustyöstä. Eikä myöskään terveysasioihin liittyvää osaamista. En ole hakemassa tämänkaltaista työtä, josta minulla ei ole minkäänlaista tietoa ja osaamista. Haen kokoaikaista työtä enkä 1 tunnin keikkahommia.
    Nyt työkkäri työttömyysetuusoikeuteni selvittämiseksi pyydä selvityspyyntöä.Tulkkaus- ja käännöskeskus Professional Oy ,TE-toimiston ilmoittanut että olen kieltäytynyt työstä.
    Todella paha paska käytöstä kysäisen firmalta jos ihmiset eivät kiinnosta heidän tarjouksesta.

    Tykkää

    1. Ei hyvänen aika, mitä pelleilyä! 🤦

      Ei olisi minullakaan tullut ikinä mieleen, että epäilyttävästi pilalta kuulostava puhelu, jossa nimetön taho tarjoaa tunnin keikkaa 20 eurolla, voisi paljastua aidoksi ”työtarjoukseksi”. Saati että kyseistä tarjousta pidetään työpaikan veroisena; niin kuin sanoit, ei kuppaisen keikan tulisi ikinä voida käydä työpaikasta!

      Ikävä kuulla myös TE-toimiston roolista asiassa. Miten siellä suostutaankin tuollaiseen, kyllä työnhakijaa nyt kyykytetään ja huolella.

      Voiko olla, että Professional on jo niin huonossa maineessa, että firma ei voi enää esittäytyä edes puhelimessa? En nimittäin keksi mitään muuta syytä sille, miten noin oleellinen tieto voidaan jättää puhelusta pois; kertovathan jopa puhelinmyyjät edustamansa firman nimen, vaikka heidän soittojaan ei odota kukaan.

      Toisaalta toki vain hyvä, että sana leviää, mutta harmi, miten moni joutuu silti kärsimään, kuten sinäkin. Tsemppiä asian selvittämiseen ja kiitos kommentistasi! 💪

      Tykkää

Jätä kommentti