Spagaatti (venyttely ja 4 liikettä + oma kehitys)

Vuosia sitten innostuin opetteleman spagaattiin taipumista.

En ollut koskaan osannut tehdä spagaattia enkä yrittänytkään sitä millään lailla (ja alun kankeus myös näkyy lähtötilannettani osoittavassa kuvassa alempana).

Olin jo aikaisemmin miettinyt, että olisi kiva venytellä itsensä notkeammaksi, mutta en tehnyt asian eteen silloin mitään.

Kaikista liikkeistä nimenomaan spagaatti houkutti, koska minulla oli siihen vaadittavat venyttelyohjeet Fit-lehdestä (11/2013).

Miten oppia spagaatti ja miten pitää venytellä, että saa spagaatin?

Monet spagaattivenytykset pohjaavat tavalla tai toisella joogaan. Jaan edellä mainitsemani Fit-lehden spagaattiohjeet alla kokonaisuudessaan. Niitä on yhteensä neljä.

spagaatti venytys 1
1) Joogalunge

Kyseisessä Fitin numerossa on venyttelyohjeet ja tavoite sekä kankealle että notkealle. Pidin itseäni hyvin keskivertona, jopa kankeana spagaatin yrittämisen jälkeen, mutta en voinut ottaa kankean tavoitetta omakseni, sillä se on käsien kurottaminen lattiaan, minkä sentään jo osasin.

spagaatti venytys 2
2) Puolikas spagaatti

Onko kaikkien mahdollista saada spagaatti?

Joillakuilla on epärealistisia odotuksia siitä, kauanko menee oppia spagaatti. Google-haut kuinka oppia spagaatti nopeasti ja spagaatti viikossa kertovat ihmisten kärsimättömyydestä, eikä monikaan halua lukea, että spagaattiin voi taipua todennäköisemmin kuukausien, ei viikon harjoittelun jälkeen.

Fit-lehti lupaa, että spagaatti luonnistuu jo kahdessa kuukaudessa, jos venyttelee 3-5 kertaa viikossa.

Niinpä minunkin alkuperäinen 30 päivän spagaattihaaste muuttui nopeasti 60 päivän haasteeksi, mutta sentään sen ajan jälkeen tuloksia vihdoin näkyi!

spagaatti venytys 3
3) Lisko

Löysin googlailemalla Hyvä terveys -artikkelin, jonka avulla pystyy arvioimaan, onko vahva, notkea vai kestävä. On varmasti tavallista olla useita näistä. Minä olen pitkien matkojen juoksijana väistämättä kestävä, mutta tällä kertaa kiinnosti nimenomaan notkeus, eli toisin sanoen se, kannattiko minun edes unelmoida onnistuneesta spagaatista.

Artikkelissa kirjoitetaan: ”Istu lattialla jalat suorina, taivuta eteenpäin ja liu’uta käsiä jalkoja pitkin. Notkeus on hyvä, jos kädet yltävät nilkkoihin.” Tällaisen määritelmän mukaan olen notkea, sillä saan kädet reilusti nilkkojen yli.

Spagaatti oli kuitenkin sen verran äärimmäinen notkeuden mittari ainakin minulle, että siihen oli tuhottomasti matkaa, ja epäilin aiheellisesti, oliko se edes mahdollinen kohdallani. Kävi miten kävi, saatoin kuitenkin yrittää; sittenpähän ainakin tietäisin vastauksen.

spagaatti venytys 4
4) Tuettu spagaatti

Oma kehitys

Tavoitteeni oli taipua ohjeiden mukaisesti spagaattiin, jossa toinen jalka ojennetaan eteen ja toinen taakse (pitkittäisspagaatti).

Poikittaisspagaatti eli sivuspagaatti (spiraali kolmannelta nimeltään), jossa jalat ojennetaan sivuille 180 asteen kulmaan, sattui pelkkänä ajatuksenakin, joten spiraalin harjoittelu sai jäädä!

Näin kaukana tavoitteesta olin aloittaessani:

spagaatti harjoittelua

Ajatella, että jo tämä asento teki kipeää! Tuolloin tuli väkisinkin pohdittua, onko spagaatti vaarallinen, sillä venytys tuntui niin raa’alta. Kuvanoton jälkeen oli ihanaa mutta vaivalloista tuoda takajalka etujalan viereen. Minulla oli onneksi aikaa ja kärsivällisyyttä, ainakin tiettyyn pisteeseen asti.

Fit-lehden arvio piti melko hienosti paikkansa: kun venyttelystä huolimatta en ollut yhden kuukauden aikana edistynyt spagaattiin taipumisessa juuri ollenkaan, päätin alkaa venytellä vieläkin säännöllisemmin ja enemmän. Venyttelin kolme tai neljä kertaa viikossa, mikä tuotti selviä tuloksia.

Lähtötilanne näkyy yllä, ja istuin silloin neljän sanakirjan päällä. Jo tuo asento vaati ponnistelua. Reilun parin kuukauden harjoittelun jälkeen ylsin vihdoin tuettuun spagaattiin!

Aika iso kehitysaskel! Sanakirjoja oli enää vain kaksi, ja sain jalat suoriksi. Takajalan polven alla on kuvassa villasukka, koska paljas lattia sattui muuten kovasti polveen (normaalisti venyttelin matolla).

Vasemmalla puolella en päässyt yhtä syvälle spagaattiin, mutta jo lähtiessä vasen puoli oli kehnompi, eli se kehittyi yhtä lailla kuin oikeakin puoli.

Loppu hyvin, kaikki hyvin?

Lopetin venyttelyn tuohon, joten täysi spagaatti jäi pelkäksi unelmaksi:

spagaatti venytys 5

Miksi sitten lopetin venyttelyn? En tuntenut kehittymistäni siten kuin olin odottanut: jos esim. alkaa nostaa painoja, jossain vaiheessa kädet eivät pelkästään näytä kiinteämmiltä, vaan kauppakasseja kantaessaan voi huomata, etteivät kassit enää tunnu niin painavilta, koska käsivarsissa on enemmän voimaa.

Notkistumisen kanssa ei kuitenkaan tuntunut samalta kuin voima- tai kestävyysharjoittelun: en tuntenut itseäni notkeammaksi, vaan jalat olivat aina ihan muusia. Pahimmillaan tunsin itseni jäykemmäksi kuin ennen, ja tuettuun spagaattiin piti ponnistella vielä enemmän kuin lähtötilannekuvaan!

Ero kuvien välillä on silti niin ilahduttavan suuri, että ajattelin jatkaa harjoittelua tänä vuonna. 😊 Olen nyt vielä kärsivällisempi kuin ennen, ja jaksan panostaa lämmittelyyn (spagaattiin ei kannata yrittää kylmiltään!), joten täyden spagaatin pitäisi taustallani olla mahdollinen.

Ylellä on muuten oikein mukava artikkeli 80-vuotiaasta naisesta, joka kuntoilee paljon ja taipuu yhä spagaattiin. Se valaa toivoa meihin muihinkin!

4 vastausta artikkeliin “Spagaatti (venyttely ja 4 liikettä + oma kehitys)

 1. ihana juttu!anna mennä,toivottaa kolmasti vuoden jäykäksi valittu,mutta älä riko itseäsi ethän! nimimerkillä siis jäykkä

  Tykkää

 2. Pitihän se heti testata, ja tuon määritelmän (kädet venytyksessä yli nilkkojen) mukaan minäkin olen notkea. En kyllä todellakaan pidä itseäni notkeana, vaan ennemminkin olen joko kestävä tai vahva – tai sitten molempia. ;-)

  Minäkin olen haaveillut spagaatista, mutta pidän sitä itselleni niin utopistisena haaveena, että en uskaltaisi/viitsisi lähteä edes yrittämään. Mutta sinä olit kyllä sitkeä, ja edistyitkin hienosti! Tsemppiä jatkoon!

  Tykkää

  1. Kiitos, Satu! 💚 Kiva kuulla, että teit testin ja että spagaatti on ollut sinunkin haaveissa. Lukiessani spagaatista minulle selvisi, että eri asiantuntijoiden mukaan spagaattiin voi päästä säännöllisellä harjoittelulla keskiverron notkeana aikuisenakin, mutta että se voi viedä vuoden tai parikin aikaa!

   Spagaatti voi siis olla niin kovan työn takana (vaikka lopulta olisikin mahdollinen), että suurin osa ihmisistä ei tule siksi edes yrittäneeksi. Ja kyllä sen myös ymmärtää, sillä kehitys tässä asiassa (eli syvempään spagaattiin pääseminen) ei oman kokemukseni mukaan tunnu niin järisyttävältä kuin voisi toivoa. Kestävyyden ja voiman kehittäminen on niin paljon tyydyttävämpää ja myös yleishyödyllistä elämässä siinä missä spagaattiin taipuminen ei ole aidosti tärkeä taito kuin ainoastaan tietyille urheilijoille, tanssijoille, sirkustaiteilijoille yms.

   Mutta toki on hienoa voida todistaa omat epäilyt vääriksi, eli pystyä säännöllisen harjoittelun ansiosta johonkin, mihin ei koskaan uskonut pystyvänsä! Se onkin spagaattiin pääsemisessä parasta ainakin omalla kohdallani. 😊

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s