Hiilisaippua iholle ja hiuksille: 12 hyötyä

Hiili on trendikäs ainesosa kosmetiikassa, etenkin kasvoille tarkoitetuissa puhdistusnesteissä, naamioissa ja kuorinnoissa. Yksi kauneudenhoidon perinteisimmistä ja tykätyimmistä hiilituotteista on kuitenkin hiilisaippua.

Eikä ihme, sillä tämä palasaippua kasvoille ja vartalolle taipuu moneen, luultavasti enempään kuin moni ensin kuvittelisi!

Hiilisaippua sattuu nimittäin olemaan myös mainio palasaippua hiuksille, missä tarkoituksessa se onkin oma suosikkini.

Käydään alla läpi, miten hiilisaippua toimii ja vaikuttaa sekä kuka siitä hyötyy.

Miten hiilisaippua toimii?

Kosmetiikassa ja lääkkeissä ei käytetä grillihiiltä, vaan aktiivihiiltä.

Aktiivihiiltä syntyy, kun paljon hiiltä sisältävää materiaalia käsitellään hapella erittäin korkeissa lämpötiloissa ja sitten ”aktivoidaan” se höyryllä tai kuumalla ilmalla. Prosessi laajentaa hiilen pinta-alaa ja tekee siitä huokoista, minkä vuoksi sen imukyky on niin hyvä. Siksi se imee iholtakin niin tehokkaasti talia, likaa ja epäpuhtauksia.

Hiili sitoo itseensä myrkkyjä (esim. väärin käytettyjä lääkkeitä) jopa kehon sisällä vatsalaukussa, jotteivät ne pääsisi verenkiertoon, vaan myöhemmin poistuisivat kehosta hiilen mukana. Aktiivihiilellä puhdistetaan myös vettä, koska se sitoo itseensä mm. raskasmetalleja sekä hyönteis- ja kasvimyrkkyjä.

Miten hiilen toimintaperiaate sitten kääntyy hiilisaippuaan? Otetaan selvää!

Kirjoitan tässä nimenomaan Clearskinin Pore & Shine Control -hiilisaippuasta, jossa on myös salisyylihappoa. Monissa muissa hiilisaippuoissa ei ole salisyylihappoa, jolloin niiltä ei voi myöskään odottaa kaikkia alla mainittuja hyötyjä.

Virallisesti kyseinen hiilisaippua on tarkoitettu kasvojen ja vartalon iholle, mutta koska olen itse jo vuosien ajan testannut erilaisia palasaippuoita myös hiuksiin, kokeilin tätäkin ja ihastuin kovasti! Ja onhan päänahkakin totta kai ihoa.

hiilisaippuaa hiuksille
Hiilisaippua ei latista hiuksia/kiharoita vähääkään, vaan päinvastoin jämäköittää niitä.

12 syytä käyttää hiilisaippuaa

Iholle:

1. Hiili on antibakteerista, syväpuhdistavaa ja hillitsee tulehdusta.

2. Tehostaan huolimatta hiilisaippua on kuitenkin hellävarainen ja luonnollinen vaihtoehto monille muille (akne)iholle kaupitelluille tuotteille.

3. Öljytön koostumus puhdistaa ihohuokoset syvältä ja irrottaa liiallista talia sekä epäpuhtauksia magneetin lailla jättäen ihon kosteutetun tuntuiseksi.

4. Hillitsee tehokkaasti ihon kiiltelyä ja tuo mattapintaaa; näpyt saavat vertaisensa vastustajan ilman että iho menee korpuksi.

5. Turvallinen, paljon tutkittu ainesosa helposti käytettävässä muodossa; jos monien kosmetiikkatuotteiden novelliksi venyvät INCI-listat kauhistuttavat, hiilisaippuan lyhyt ainesosaluettelo viehättää yksinkertaisuudellaan.

6. Juuri tämä hiilisaippua sisältää salisyylihappoa, joka kuorii hiilen ohella hellävaraisesti ihoa tehden siitä kirkkaamman ja tasaisemman näköisen.

Hiuksille:

7. Tuo hiuksiin tuuheutta ja rakennetta, mistä erityisesti sileät lättähiukset hyötyvät.

8. Hiusten pesutarve vähenee, mikä on ihanteellista joko rasvoittuville hiuksille tai normaalimmille silloin kun tavoitteena on pidentää pesuväliä.

9. Jos käyttää paljon muotoilutuotteita, hiilisaippua on hyvä pesemään ne pois; toimii ikään kuin syväpuhdistavana shampoona.

10. Hiilisaippuan sisältämä salisyylihappo hajottaa kuolleita ihosoluja ja voi siksi auttaa hilseeseen ja kutinaan sekä kosteuttaa kuivaa päänahkaa.

11. Salisyylihappo voi tuoda helpotusta päänahan tali-ihottumaan.

12. Salisyylihappo ei suoranaisesti tarjoa apua hiustenlähtöön, mutta koska kutina ja siten halu raapia päänahkaa voi vähetä sen ansiosta, sillä voi olla suotuisa vaikutus myös hiustenlähtöön.

Lähde salisyylihapon käytöstä päänahalle: Healthline

Huomioitavaa: mitkään saippuat eivät sovi kaikkien hiuksille. Asiaan vaikuttavat monet seikat, kuten hiusten rakenne/kunto ja se, ovatko ne käsitellyt vai luonnontilassa. Joillakuilla saippua ei peseydy kunnolla pois, vaan kerääntyy hiuksiin pesu pesulta tehden niistä töhnäiset tönkköhiukset.

Jopa silloin saippua voi toimia (erityisesti puhdistava, rasvaa imevä hiilisaippua), kun välillä käyttää perinteisempää shampoota. Itsekin olen monien saippuakokeilujeni lomassa käyttänyt välillä tavallista shampoota, ja saanut sileät, kiiltävät, päätä nuolevat ja nopeasti rasvoittuvat lättähiukset, kun oikeanlainen saippua puolestaan syväpuhdistaa, tuuheuttaa ja tuo nostetta hiuksiin.

Minulla hiilisaippua puhdistaa ja ilmavoittaa hiuspohjaa:

hiilisaippuaa hiuspohjaan
Ilmava, puhdas ja hilseetön hiuspohja, joka myös pysyy puhtaana pitkään.

Sekä korostaa kiharoita:

hiilisaippuaa hiuksille 2
Ihananmuotoiset ja jämäkät kiharat!

Lopuksi

 • Pore & Shine Control -hiilisaippua on ensisijaisesti rasvaisen ja sekaihon ihannetuote kiiltelyyn taipuvaiselle (akne)iholle, mutta niin kuin näimme, siitä on moneen muuhunkin.
 • Saippuassa on miellyttävä tuoksu ja se sopii oikein käytettynä (eli sitä tarvitsevalle iholle) jokapäiväiseen käyttöön.
 • Kuivaihoiselle hiilisaippua ei ole paras vaihtoehto.
 • Jos jaksaa ja viitsii, sekaihoinen voi pestä hiilisaippualla erityisesti nenän ja leuan mustapäiset/näppyiset alueet.

Vaikka hiilisaippuaa ei käyttäisi säännöllisesti, se voi olla kelpo tuote miltei kenelle tahansa silloin kun kaipaa tehokkaampaa puhdistusta.

Ja kutreille sitä voi tehdä mieli kokeilla! On vieläpä markkinoiden edullisimpia ellei edullisin hiilisaippua.

Tuote löytyy verkkokaupasta:

Yli 50 €:n tilauksiin ilmainen toimitus kaikkialle Suomeen! (Lisää tietoa verkkokaupasta täällä.)

4 vastausta artikkeliin “Hiilisaippua iholle ja hiuksille: 12 hyötyä

 1. Olipa taas mielenkiintoinen ja aivan uutta asiaa sisältävä kirjoitus. :-) Mulla ei ole hiilestä mitään muuta kokemusta kuin että ostin joskus Kolumbiasta hiiltä sisältävää hammastahnaa. En kyllä silloin tiennyt yhtään, mitä ”hyötyä” hiilestä muka hammastahnassa on. Mutta muistaakseni hiiltä on käytetty Intiassa jo ammoisina aikoina hampaiden puhdistamiseen, ja se hiili oli ihan sellaista nuotiohiiltä (varmistin asian juuri ukkelilta). Kuulostaa kyllä tosi omituiselta!

  Jotenkin houkuttelevan näköinen tuommoinen musta saippua! :-D

  Tykkää

  1. Kiitos Satu, kiva että oli uutta asiaa! 💚

   Hiilen voisi kuvitella sopivan hienosti myös hammastahnaan nimenomaan puhdistavien ominaisuuksiensa johdosta. Tuo kyllä yllätti, että Intiassa hiili on napattu nuotiosta! Tosin onhan nuotiohiiltäkin käsitelty korkeissa lämpötiloissa ja hapella niin kun aktiivihiilen kohdalla, mutta aktiivihiili on laajentunutta ja siksi huokoisempaa ja imukykyisempää, mihin sen teho monissa yhteyksissä perustuu.

   Intiassa on onneksi niin pitkät terveyden- ja kauneudenhoidon perinteet, että toivottavasti siellä tiedettiin jo muinoin, miten hiiltä kannatti käyttää ja missä tilanteissa! Kiinnostavaa joka tapauksessa tämä hampaiden puhdistus hiilellä. :)

   Musta saippua on tosiaan ulkoisestikin jännä, itsekin mietin samaa käyttäessäni sitä viimeksi suihkussa! 😊

   Tykkää

 2. Oho! tota en tiennyt.voiko sillä pestä koko vartalon? entä jääkö iho pesun jälkeen ihan mustaksi? vaimon mukaan olen täynnä miehisiä aromeja tuontuosta,tarkoittakohan hän sitä että haisen!tämä voisi toimia,entä auttaako psoriasikseen? myskihärkä

  Tykkää

  1. Heh, voisivatkohan miehiset aromit tarkoittaa muutakin kuin (hien)hajua, vaimosi pitäisi hieman tarkentaa lausuntojaan! 😄

   Hiilisaippua sopii hyvin koko vartalon pesuun, ja siitä syntyvä vaahto on valkoista, eli ei siis värjää ihoa eikä muutakaan mustaksi. Kuivaihoiselle hiilisaippua voi kuitenkin olla liian kuivattava.

   Terveyskirjasto suosittelee salisyylihappoa, jota tässäkin saippuassa on jopa enemmän kuin hiiltä, ihon ja päänahan psoriaasiläiskien kuorintaan, mutta voiteiden ja ihoöljyn muodossa. Saippua ei ehdi vaikuttaa yhtä kauaa kuin iholle jätettävä tuote, mutta jos hiilisaippuan kokeilu noin muutoin houkuttaa (ja viitsii rasvata ihoa kunnolla pesun jälkeen), ties vaikka saippua sopisi myös sinulle. 😊

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s