Mustikkapiirakka mikrossa (vegaaninen)

Totta kai uuni hajosi juuri silloin, kun olin päättänyt leipoa (uuniluukun lasi irtosi liitoksistaan, kun putsasin sitä), joten päätin googlata, syntyisikö kunnollinen, reilunkokoinen mustikkapiirakka myös mikrossa.

Itse sain aiemmin tällä viikolla popsittua mustikoita metsäkävelyn yhteydessä, mutta kauan olisi saanut poimia, jotta niistä olisi riittänyt piirakkaan, sen verran harvassa mustikoita oli. Onneksi pakkasessa oli vielä pari rasiaa.

Lupaavanoloinen resepti löytyi Kotiliedestä, eikä se vaatinut edes paljon muokkausta. Korvasin vain kananmunan omenahillolla, vähensin hitusen rasvaa ja tuplasin pohja-ainesten määrän, sillä tiesin pohjan jäävän muuten liian ohueksi makuuni.

Mustikkapiirakka mikrossa (vegaaninen)

POHJA:
120 g margariinia
1 dl sokeria
2-3 rkl vettä, hilloa tai hedelmäsosetta
2 dl grahamjauhoja
1 dl kauralesettä
1/2 tl leivinjauhetta

TÄYTE:
noin 500 g mustikoita
1/2 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja

 1. Sulata pakastetut mustikat ennen pohjan kypsentämistä (sulatusteholla noin 4 minuuttia tai täydellä teholla noin 2 minuuttia). Sekoita sokeri ja perunajauhot keskenään ja sekoita mustikoiden joukkoon.
 2. Pehmennä margariini (sulatusteholla 1 minuutti) esimerkiksi piirakkavuoassa.
 3. Sekoita rasvan joukkoon sokeri, hillo, grahamjauhot, kauraleseet ja leivinjauhe.
 4. Levitä taikina mikroaaltoja läpäisevään, uunin kestävään lasiseen tai keraamiseen torttuvuokaan (läpimitta 23-25 cm, korkeus 3-4 cm). Kypsennä pohjaa täydellä teholla 2-3 minuuttia, jolloin pohja kypsyy.
 5. Levitä heti sen jälkeen pohjan päälle hyvin sekoitettu mustikkatäyte ja jatka kypsentämistä täydellä teholla noin 8 minuuttia tai sen verran, että täyte kuumenee ja saostuu. Täytteen keskusta kuumenee viimeisenä ja siksi on syytä tarkkailla sopivaa kypsennysaikaa. Liian pitkä kypsennysaika kuivattaa piirakan reunoja. Jos piirakkavuoan läpimitta on yli 25 senttiä, piirakan reunat kuivuvat herkästi ennen kuin piirakan keskusta kypsyy.

Alkuperäisessä ohjeessa käytetään sähkövatkainta, mutta vegaanisessa versiossa sitä ei tarvita. En juurikaan pidentänyt kypsennysaikoja kaksinkertaisesta taikinasta huolimatta, koska en halunnut piirakan kuivuvan. Sitä ei tarvinnut pelätä, sillä piirakasta tuli ihanan mehevä, vaikka olikin kiinteä ja irtosi vaivatta vuoasta. Keskusta ei jäänyt raa’aksi, vaan jähmettyi täysin piirakan jäähtyessä.

Piirakkaa ei erottanut millään lailla uunissa tehdystä, joten mikrossa todella voi kypsentää kokonaisia piiraita! Moni kyllä tietää, että mikrossa kypsyvät mm. erilaiset yhden hengen, kahvikupissa tehtävät kakut, mutta kaikki eivät tiedä, että mikrossa valmistuu hetkessä myös täysikokoinen piirakka.

Jo raaka-aineista näki, että mustikkapiirakka varmasti maistuisi, mikäli se vain onnistuisi, ja niin todella kävi. Kaikki piirakkaa maistaneet halusivat toisenkin palan. Piirakka on sopivan makea ja mustikkainen, mehevä ja rasvainen. Käytetyt jauhot tuovat piirakkaan enemmän makua ja rakennetta kuin valkoinen vehnäjauho.

Tämä onkin viimeisin suosikkireseptini, jota kokeilin myös mustaherukoilla. Niillä piirakasta tuli vielä herkullisempi, mutta mustaherukat ovatkin makunsa vahvuudessa ylivoimaisia. Niiden puutteessa myös miedommat mustikat ajavat aina asiansa, piirakkamuodossa varsinkin.

2 vastausta artikkeliin “Mustikkapiirakka mikrossa (vegaaninen)

 1. Hyvältä vaikuttaa ja mustikka ja mustaherukat on nam! Tämä oli oivallinen ohje muistuttamaan, että mikrossa tosiaan voi valmistaa yllättävän paljon kaikkea. Itselläni, kun ei ole uunia. Toisaalta, ehkä se uunin puuttuminen on hyvä, ei sorru pizzan tekoon tai muihin houkutuksiin. :D

  Tykkää

  1. Uunittomalle mikroreseptit ovat kyllä ehdottomia! Tuo on totta, että uunin puute rajoittaa monen muun herkun ohella pizzan valmistusta; emme ole saaneet uutta uunia vielä hankittua, ja niinpä myös pizzan syöminen on jäänyt. :) Tosin mikropizzoja on tullut syötyä sitäkin enemmän varsinkin eväänä töissä, mutta eihän mikropizzoja voi muutenkaan verrata oikeisiin pizzoihin. ;)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s