Tylsistyttääkö? 10 syytä aloittaa (uusi) harrastus

Olen jo jonkin aikaa pohtinut harrastusten tärkeyttä ja oivaltanut jotain mullistavaa.

Ei tarvitse ihmetellä, miksi en ollut oivaltanut sitä aikaisemmin, sillä harrastuksia ”myydään” meille melkoisin puppuväittein. Meille on opetettu ainakin, että

 • harrastukset eivät ole välttämättömiä
 • ei haittaa, jos lastasi/puolisoasi/hyvää ystävääsi ei kiinnosta mikään varsinainen harrastaminen
 • jos pitää kiireen keskellä priorisoida eri asioita, harrastukset kannattaa heivata ensimmäisenä
 • ”Teetkö tätä työksesi vai onko tämä VAIN harrastus?” (harrastuksia usein väheksytään)
 • jos et pysty kunnolla kehittymään harrastuksessasi ja mieluiten tulemaan yhdeksi parhaista sen alan osaajista, sinun ei silloin kannata harrastaa ollenkaan
 • jos kaipaat uusia harrastuksia etkä keksi mitään, mieti, mikä olisi sinulle hyödyllistä (hyötyisitkö esim. ranskan opinnoista työssäsi nyt kun firma on avannut uuden sivukonttorin Belgiaan?)

Myös argumentit harrastusten puolesta ovat toisinaan latteita, vaikka olisivatkin tosia. Sanotaan, että jos esim. lapset harrastavat jotain liikunnallista vapaa-ajallaan, he pärjäävät paremmin koulun liikuntatunneilla, ovat parempikuntoisia, notkeita, vähemmän kömpelöitä ja niin edelleen. Myös vuorovaikutustaidot ja tiimityöskentely kehittyvät eri tavalla kuin niillä, jotka eivät harrasta mitään.

Vaikka kaikki nuo taidot ovat hyvästä, ne eivät välttämättä ole kovinkaan motivoivia varsinkaan siinä vaiheessa, kun lapsesta tulee teini ja teinistä aikuinen. Me kaikkihan voisimme harrastaa vaikka mitä koko ajan itseämme kehittäen, mutta moni ei jaksa eikä viitsi, ellei harrastaminen ole aidosti mukavaa.

Olen koonnut alle listan syistä, miksi mitään kannattaa todellisuudessa harrastaa. Monilla on jo ennestään erilaisia harrastuksia, eikä harrastamisen syitä ole erikseen tarvinnut miettiä. (Minullakin on monia sellaisia harrastuksia, kuten juoksu, kävely ja lukeminen.) Veikkaan silti, että moni mielessään määrittelee harrastuksen edes osittain noiden edellä mainittujen väitteiden mukaan niin kuin minäkin tein vielä hetki sitten, ja jää siten paitsi harrastusten todellisesta potentiaalista.

Harrastus määritellään useimmiten mukavaksi tai rentouttavaksi vapaa-ajan tekemiseksi tai innostuksen aiheeksi. Lisäksi harrastus on useammin säännöllistä kuin satunnaista toimintaa. Jotkut pitävät harrastuksenaan telkkarin katsomista ja vitsiniekat jopa alkoholismia, mutta toisille ihmisille mikä tahansa lorviminen tai tuhoisa toiminta ei käy harrastuksesta, vaan harrastuksiin liitetään tietynlainen tekeminen, oppiminen ja itsensä haastaminen. Harrastaminen on ennemmin aktiivista osallistumista kuin passiivista kuluttamista. Harrastus tekee ihmiselle hyvää toisin kuin jokin riippuvuudeksi muodostunut paha tapa.

On tavallaan hienoa, että harrastuksista ajatellaan niin ylevästi, että esim. alkoholin juominen ei kaikkien mielestä ole harrastus (viiniharrastajat ovat toki eri mieltä), mutta samalla noin ylevä käsitys voi estää ihmistä harrastamasta monenlaista ja ohjata väärälle tielle. Jotta niin ei käy, kannattaa jatkaa tämän tekstin lukemista.

10 syytä aloittaa (uusi) harrastus

1. Harrastus rikastuttaa elämää tuomalla siihen esim. kivaa, merkityksellistä ja/tai jännittävää sisältöä. Minulle tämä on kiistatta tärkein syy harrastaa yhtään mitään.

2. Monet harrastukset lisäävät ihmisen luovuutta ja tuovat hänelle uutta tietoa ja uusia taitoja. Myös kärsivällisyys lisääntyy, sillä uuden opettelu voi joskus turhauttaa; kun silti jaksaa harjoitella, sitä paremmalta kehittyminen tuntuu.

3. Itselle miellyttävän asian harrastaminen lievittää muussa elämässä koettua stressiä. Hektisessä elämänvaiheessa ei siis kannata hylätä harrastuksia, sillä ne auttavat kestämään kaikki muut paineet. Jopa ei-liikunnallinen harrastus tekee hyvää sekä mielelle että keholle, sillä mukava tekeminen alentaa verenpainetta ja stressihormonitasoa, parantaa keskittymiskykyä ja estää masennuksen oireita.

4. Harrastaminen voi tarjota ihmiselle uuden tavan ilmaista itseään (esim. tanssiminen, piirtäminen, kirjoittaminen, laulaminen, näytteleminen).

5. Harrastaminen tekee onnellisemmaksi. Kun löytää mukavan harrastuksen, on onni saada harrastaa sitä, ja voi vain muistella menneitä aikoja, jolloin sitä nyhjötti kotona kyllästyneenä ilman mitään kivaa tekemistä.

6. Tiettyjä asioita harrastetaan ryhmissä tai joukkueissa, joista voi löytää uusia, samanmielisiä ystäviä. Joillekin ihmisille harrastusten sosiaalinen ulottuvuus on (melkein) yhtä tärkeä kuin itse harrastus.

7. Harrastus tuo elämään uusia haasteita, jotka pitävät mielen ja/tai kehon aktiivisena. Parhaimmat harrastukset energisoivat, ne eivät koskaan tunnu velvollisuuksilta vaan niitä odottaa innolla.

8. Harrastuksen kautta opitut taidot parantavat itseluottamusta. On antoisaa osata tehdä muutakin kuin vain kotona ja esim. palkkatyössä vaadittavia asioita.

9. Harrastukset vähentävät tylsää/toimetonta aikaa ja parhaimmillaan poistavat arjen tylsät hetket kokonaan! Tämä on itselleni toiseksi tärkein syy harrastaa yhtään mitään.

10. Mitä vain harrastaakin, se tekeminen on pois kaikesta passiivisesta tai muutoin huonosta, mitä ihminen haluaa elämässään vähentää. Jos esim. haluaa vähentää tv:n katselua tunnilla päivässä, se on vaikeaa, jos se samainen tunti pitäisi vain tuijottaa seinään tai tehdä jotain muuta tylsää tai ikävää. Kun tunnin käyttää johonkin mukavaan tekemiseen, liika tv:n katselu jää kuin itsestään ja elämänlaatu paranee. Tämä on itselleni kolmanneksi tärkein syy harrastaa yhtään mitään.

Näiden pointtien valossa voimme käydä kirjoituksen alun väitteet uudelleen läpi.

 • Harrastukset eivät ole välttämättömiä samalla tavalla kuin vesi ja ruoka, mutta tavallaan ne kuitenkin ovat välttämättömiä, jos haluaa aidosti voida hyvin ja nauttia elämästä vähänkään syvällisemmin.
 • On hivenen huolestuttavaa, jos lastasi/puolisoasi/hyvää ystävääsi ei kiinnosta mikään varsinainen harrastaminen, sillä silloin hänen elämästään puuttuu ihania asioita, ja on mahdollista, että hän käyttää lähes kaiken vapaa-aikansa esim. netissä roikkuen tai oluita juoden. Ehkä voisitte harrastaa jotain mukavaa yhdessä?
 • Kiireen keskellä ei kannata priorisoida kaikkea muuta ja jättää harrastuksia, sillä harrastus voi olla tärkeä henkireikä, joka lievittää stressiä ja lopulta auttaa suoriutumaan muista, pakollisista tehtävistä.
 • ”Teetkö tätä työksesi vai onko tämä VAIN harrastus?” ”En tee tätä työkseni, mutta harrastukset ovat minulle elintärkeitä ja pitävät minut tolpillani. Elämäni olisi paljon tyhjempää ja kurjempaa ilman niitä.” Lisäksi palkkatyö on joillekin/monille ihmisille vain välttämätön tulonlähde ja siten itsessään arvottomampi asia kuin merkityksellinen harrastus.
 • Harrastuksessa kehittyminen on monelle tärkeää ja mieluista, mutta todellisuudessa sinun ei tarvitse kehittyä lainkaan. Usein kehittyminen on väistämätöntä, mutta se ei ole harrastamisen edellytys. Lopulta vain sillä on merkitystä, että nautit harrastamastasi asiasta. Yksi vahingollisimmista luuloista on se, että sinusta on tultava maailman paras kirjailija tai lätkäpelaaja voidaksesi aloittaa kirjoittamisen tai jääkiekon pelaamisen.
 • Harrastuksen ei missään nimessä tarvitse olla hyödyllinen! Hyödyllisiä harrastuksia on tuhansia, mutta hyödyllisyys ei auta, jos ne harrastukset eivät kiinnosta sinua. Haettu hyödyllisyys tappaa koko harrastamisen idean ja ilon. Lisäksi täysin hyödytönkin tekeminen ON hyödyllistä, mikäli se korvaa jotain vielä hyödyttömämpää tai suorastaan tuhoisaa toimintaa.

Minun viimeisimmät uudet harrastukseni ovat hulavanteen pyöritys ja piirtäminen. Hulavannetreeni tuntuu täysin erilaiselta listaamieni syiden ansiosta kuin jos tekisin sitä vain vyötärön kapenemisen toivossa.

Juuri nyt hulavannetreeni on kuitenkin katkolla, sillä olen yhden toisen mieliharrastukseni parissa: patikoimassa Alpeilla! (Jutun kuvitus on juuri täältä.) Kohta lähden käymään kolmessa eri maassa yhden ja saman patikkaretken aikana. Kuulostaa uskomattomalta, mutta kartan ja opaskylttien mukaan siihen ei edes pitäisi mennä muutamaa tuntia kauempaa, vaikka koko matka taitetaan kävellen. Jännittävää, varsinkin kun joudun lähtemään yksin nuhaisena olevan miehen takia!

4 vastausta artikkeliin “Tylsistyttääkö? 10 syytä aloittaa (uusi) harrastus

 1. Taas todella mielenkiintoinen postaus, kiitos siitä! :) Harrastukset ovat todella tärkeitä. Jotenkin surullista, jos se kaikki aika meneekin koneella ja kotona. Itselläni näin juurin on nyt olosuhteistani johtuen. Mutta ehkä tosiaan pitäisi olla itselleen armollisempi ja antaa lupa myös harrastaa. Vaikka olen nyt onneksi voinut yhdistää harrastuksen, työn ja opiskelun. :) Hyvää patikointia Alpeille!

  Tykkää

  1. Kiitos Vivi matkatoivotuksista ja kivaa, että pidit tekstistä! 💙

   Niinpä, kallisarvoinen elämä menee helposti hukkaan, jos sitä viettää liiaksi esim. virtuaalimaailmassa tai, vielä pahempaa, turruttaen itsensä joillain aineilla. Onneksi kotonakin voi harrastaa monenlaista, mikäli ei pääse tai halua kodin ulkopuolelle harrastamaan. Minulla itse asiassa onkin viime aikoina ollut uusia harrastuksia miettiessäni se kriteeri, että niitä pitää pystyä harrastamaan (yksin) kotona, sillä koska suhaan talon ja kaupunkikodin väliä, en voi välttämättä sitoutua harrastamaan esim. Helsingin keskustassa tai maaseudun kunnantalolla juuri tiettyinä päivinä.

   Mikäli sinä olet kaivannut jotain uutta harrastusta elämääsi, toivon, että pystyt aloittamaan sen, vaikka olisitkin nyt sidottu johonkin tiettyyn paikkaan. Ja onhan jo tuo aivan mahtavaa, että olet pystynyt yhdistämään harrastuksen, työn ja opiskelun keskenään! Voi olla, että kaikki se riittää sellaisenaan juuri nyt. :)

   Tykkää

 2. Vautsi mitä maisemia! Onnekas sinä… Kivaa kolmen maan matkaa, tule ehjänä takaisin.

  Ei harrastukset todellakaan ole VAIN harrastuksia vaan nimenomaan henkireikä ja rentoutumistapa. Stressinalentaja ja tylsyyden vihollinen. Mä rakastan sanontaa, että ”työt haittaa harrastuksia”. Mieluummin niin päin kuin päinvastoin. Joskus on hyvä vaan olla tekemättä mitään, mutta pidemmän päälle se puuduttaa.

  Rupesin miettimään sitäkin, että kuinka monta harrastusta mulla on… aika monta. Kymmenkunta, sanoisin.

  Tykkää

  1. Kiitos Menninkäinen! 💛 Jouduin hurjan ukkosmyrskyn keskelle, mutta varusteet toimivat hyvin ja mieli oli muutoin korkealla. Neljä tuntia patikointiin lopulta meni, onnistuin pysymään lämpimänä ja nyt on tyytyväinen olo. :)

   Harrastuskommenttisi kelpaisi täyden kympin esseevastaukseksi, niin hyvin se kiteyttää harrastusten idean ja tärkeyden! Tuo sanonta ”työt haittaa harrastuksia” tuo vielä pisteen I:n päälle. Kiva, että laskeskelit, kuinka monta harrastusta sinulla on. Minäkin huomasin harrastuksia listaillessani, että niitä tosiaan voi kertyä noin 10, vaikkei suinkaan ole mikään extreme-harrastaja. Kun jo pelkkiä liikuntaharrastuksia on monia, ja siihen päälle lisätään vielä esim. käsityöt, kulttuuriharrastukset ja vastaavat henkilöstä riippuen, harrastuksia voi olla enemmän kuin olisi ehkä ensin uskonut. Onneksi aikaa voi löytyä enemmällekin määrälle, mikäli elämässä yhä on tylsiä, toimettomia hetkiä niin kuin mm. minulla joskus on.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s