Vaadin talokaupan purkua

Tämä oli minulle viimeinen pisara – kirjaimellisesti.

Kun palasimme hiihtolomalta kotiin viime kuun puolella, katto keittiön edessä näytti tältä:

Tuollaiset jäljet ovat vesivahingon tulosta. Yllä olevat kuvat ovat helmikuulta 2019. Kaikki alla näkyvät ovat toissa päivänä otettuja, siis 8. maaliskuuta 2019.

Lue myös: Vesivahingon syy selvisi – yllätyimme iloisesti!

Raportoin vesivahingosta talofirmalle kertoen löydöstämme seuraavasti:

Kun palasimme hiihtolomalta talolle, keittiön edessä lattialla meitä odotti kolme pitkää ja leveää vanaa rusehtavaa nestettä. Katsoimme ylös kattoon ja näimme, että neste oli valunut lattialle kattopaneelien läpi. Kattopaneelit olivat osittain värjäytyneet nesteestä ja kupruilleet imemästään kosteudesta. Yhdestä liitoskohdasta paneelit ovat antaneet hieman periksi, eli kattopanelointi ei enää ole suorassa linjassa.

Minulle vesivahingon näkeminen oli koko talojupakan viimeinen pisara sanonnan kaikissa merkityksissä. Olen vaatinut talofirmalta kaupan purkamista.

Seuraava kirjoitukseni kohta talofirmalle kertaa, mikä kaikki talossa onkaan vialla:

Tehän olitte jo tähän mennessä lupautuneet repimään talon kaikki lattiat irti, jotta minulle myyty lattialämmitys voitaisiin asentaa. Myös ovet olitte luvanneet vaihtaa, koska vanhojen ovien alareunat ovat irronneet ja käpristyneet, mistä otitkin valokuvat viime kesänä. Nyt korjauslistalle tulisi vielä kattokin ties kuinka laajalta alueelta. Jos kaikkia vikoja siis lähtisi korjaamaan, joutuisitte repimään miltei kaikki talon pinnat irti.

Miksi sitten päädyin vaatimaan kaupan purkua enkä jotain muuta? Entä jos talofirma korjaisi viat? Ai yhtä innokkaasti kuin tähän asti eli ei koskaan?

Yksi asianmukainen kysymys kuuluu, minkälainen myyntivaltti talo nyt on. Viime päivinä olen lukenut paljon taloriidoista ja niiden oikeuskäsittelyistä. Niissä toistuu yksi kantava teema: kun vanhasta talosta löytyy vikoja, niiden korjaaminen korottaa talon arvoa, ja talossa pystyy taas asumaan vuosia ilman ongelmia. Ajatellaan esim. 1930-luvulla rakennettua puutaloa, joka maksaa 70 000 euroa. Kun sitä korjataan 30 000 eurolla, talosta voi myytäessä pyytää perustellusti reilusti enemmän kuin 70 000 euroa, ehkä jopa lähemmäs 100 000 euroa.

Entä kun uutta taloa, jossa ei saisi olla minkäänlaisia suuria vikoja vuosikausiin tai jopa vuosikymmeniin, korjataan ja korjataan, koska se oli alkujaan puutteellisesti rakennettu, nouseeko sen arvo vastaavasti? No ei! Talokaupoilla ”korjattu uusi” on vähemmän arvokas kuin ”uusi” siinä missä ”korjattu vanha” on arvokkaampi kuin ”vanha”.

Uusi talo ei yksinkertaisesti saa edellyttää lukuisten pintojen ja kattorakenteiden repimistä ja korjaamista tullakseen taas kuntoon ja toimitussisällön mukaiseksi.

Yksi oikeudellinen kysymys talokaupan purkamista ajatellessa kuuluukin: Olisiko ostaja ostanut talon, jos hän olisi tiennyt vioista? Vanhan talon ei voida olettaa olevan täydellinen, vaan kuka vain tajuaa, että kaikenlaiset korjaukset ovat pikemmin edessä. Vanhan talon ostajan kuuluu tietää, että hän ostaa talon kaikista vioista huolimatta.

Uuden talon ostajan kohdalla tilanne on päinvastainen: hän maksaa talokaupassa nimenomaan siitä, että kaikki on uutta ja viimeisimpien määräysten mukaan tehtyä, ja kaikenlaiset korjaukset ja remontit ovat niin kaukana tulevaisuudessa kuin ne voivat olla (esim. katolle annetaan usein vähintään 20 vuoden elinikä, perustuksille puolestaan 50 vuotta jne.).

Yksi pahimmista talofirman mokista on se, että minulle myytiin paperilla aivan eri talo kuin minkä todellisuudessa sain, mikä vaikuttaa lukemani perusteella olevan erittäin oleellinen kriteeri kaupan purkamisessa. Tiesin ostavani valmiin, jo olemassa olevan messutalon, mutta se ei oikeuta mitään niistä puutteista ja vioista, joita talosta on löytynyt. Sana ”messu” ei sisällä sellaisia merkityksiä kuin lattialämmityksen puuttuminen kauttaaltaan ja puutteellinen eristys putkien ympärillä (putkethan jäätyivät heti ensimmäisenä talvena).

Mitä messutalo sitten tarkoittaa? Messutalossa voidaan olettaa käyneen satoja ihmisiä, siellä voi olla pikku naarmuja eteisessä ja naulan- ja ruuvinreikiä kohdissa, jotka oli sisustettu esim. tauluin. Ymmärrettävästi en saanut itse valita mitään materiaaleja, kiintokalusteita ja vastaavia, koska talo oli jo rakennettu. Nuo asiat ovat kaikki hyväksyttäviä messutalolta. Minulle myydyt mutta täysin puuttuvat ominaisuudet kuitenkaan eivät ole.

Juuri nyt tilanne on se, että remonttimies on käynyt arvioimassa kattoa. Tuomio kuului, että kattopaneelit on pakko repiä irti, jotta vaurion laajuus ja ylipäänsä vaurion aiheuttaja selviää. Jos talofirma suostuisi talokaupan purkuun heti, silloin katon repimiseen ei kannattaisi käyttää lainkaan resursseja, mutta on luultavaa, että firmassa kuitenkin halutaan selvittää vaurion laajuus. Sitäkään ei tiedetä, onko vuoto esim. tämänvuotisten sulamisvesien seurausta.

En aio kauaa odotella talofirman vastausta. Puidaan tätä asiaa oikeudessa tai ei, edistystä saa pian olla luvassa.

Lue myös: Vesivahingon syy selvisi – yllätyimme iloisesti!

16 vastausta artikkeliin “Vaadin talokaupan purkua

 1. Ei ole todellista. Toivottavasti sinulla on kaikki dokumentit, talofirman kanssa käyty kirjeenvaihto ym. tallessa. Onneksi vaikutat tosi nohevalta ja aikaansaavalta ihmiseltä, joka ottaa härkää sarvista ja osaa ajaa omaa etuaan. Nyt taistoon!

  Tykkää

  1. Uskomattomalta tämä tosiaan tuntuu. Mitään dokumentteja, kuitteja, sähköposteja tai valokuvia en ole onneksi hävittänyt. Kiitos kovasti arviostasi minusta, tunnistan siitä kyllä itseni! <3 Nyt ei voi panna päätä pensaaseen, vaan täytyy nimenomaan taistella!

   Tykkää

 2. Voi yäk ja kääk! Eihän tuollainen todellakaan saisi olla mahdollista noin lyhyessä ajassa.
  Taas jos jotain hyvää pitää tästä kaivaa, on se, että vauriot olivat noin näkyviä ja niihin pystyy siten puuttumaan heti. Tarkoitan, että talofirma saa mahdollisimman nopeasti tiedon, eikä pysty millään lailla vetoamaan kuluneeseen aikaan, kun sitä ei ole kulunut kuin lyhyt tovi.

  Tykkää

  1. Niinpä! Olen tosiaan aina raportoinut vioista heti talofirmalle, ja minkä vain talon kyllä pitäisi säilyä kunnossa yhden hiihtoloman ajan. Sekin on hyvä, ettemme koskaan asentaneet katon läpi mitään omia viritelmiä (esim. kamiinan piippu tai moniin kompostikäymälöihin vaadittava tuuletusputki). Nyt ei siis voi vahingossakaan väittää, että vuoto olisi meidän aiheuttama.

   Tykkää

 3. Voi paska. Toivottavasti asiat menisivät edes nopeasti eteenpäin. Kuluttavinta on notkua iänkaiken ”sontakasassa” tietämättä yhtään milloin ja miten se päättyy.

  Voimaa paljon! ❤️

  Tykkää

  1. Kiitos voimatoivotuksesta! <3

   Iankaikkinen odottaminen ja epätietoisuus ovat kyllä pahimpia. Senkään takia en aio suostua talofirman ainaiseen vitkutteluun, koska tämä asia ei odottamalla ja ajan kulumisella muutu miksikään. Joudun turvautumaan järeämpiin keinoihin, jos tätä asiaa ei nyt saa selviämään.

   Tykkää

 4. Huh, ei voi muuta sanoa. Järkyttävää. Voimia tähän taisteluun! Uudessa talossa, vaikkakin messu, on voitava asua. Ei kai tuota ole edes järkeä kunnostaa. Kaupan purku olisi paras ratkaisu. Tsemppiä!

  Tykkää

  1. Kiitos, Vivi! <3 Kunnostaminen ei tosiaan nyt houkuta, vaan saan lohtua kaupanpurun vaatimisesta ja ajattelemisesta. En olisi korjausta vastaan, jos talofirma olisi menneisyydessä osoittanut olevansa innokas korjaaja, mutta koska niin ei ole ollut, en pysty luottamaan sellaiseen nytkään. Kiitos tsempeistä!

   Tykkää

 5. Kaikkea sitä näkee! Ongelmat ovat sitä luokkaa että korjaamalla ei saada enää hyvää. Tältä firmalta ei pyydetä tarjousta meidän talohaaveesta. Pää kylmänä ja kaupan purku.

  Tykkää

  1. Niinpä, on kyllä aivan hullua, että nyt korjauslistalla olisi tällainenkin homma. Onneksi talofirma voi yhä toimia oikein: jos siellä tunnustetaan viat ja kauppa puretaan, se lisää firman luotettavuutta ja oikeustajua merkittävästi. Virheiden tekeminen ei ole rangaistavaa, mutta se on, jos virheitä ei myönnetä eikä niistä kanneta vastuuta.

   P.S. Editoin kommentistasi firman nimen pois, sillä sitä ei ole blogissani toistaiseksi koskaan mainittu. Alkujaan se johtui siitä, että en halua mainostaa blogissani mitään firmoja, ellen tee niiden kanssa yhteistyötä. Nyt linjaukseni on se, että jos firma suostuu kaupan purkuun/asia saadaan sovittua jollain muulla tavalla, säilytän sen nimettömänä jatkossakin.

   Tykkää

 6. Apua! Olen seurannut mielenkiinnolla minitaloprojektiasi, mutta hiljalleen innostukseni on kääntynyt kauhuksi: miten ihmeessä noin läpeensä huono viritelmä on kehdattu myydä sinulle?!? Kovasti voimia jatkoselvityksiin!

  Tykkää

  1. Kiitos paljon, Hehkuvainen! <3 On kyllä surkuhupaisaa, että juuri bloggaavan ihmisen ostos paljastuu tällaiseksi. Toivottavasti pian selviäisi, millaisessa kunnossa talo oikeasti on; kattopinnat näyttävät pahoilta, mutta mikä on tilanne syvemmällä? Pian varmasti tiedän enemmän!

   Tykkää

 7. On kyllä uskomatonta, miten talosta voi löytyä noin paljon vikoja! Ei kai tässä voi muuta kuin toivottaa voimia taisteluun. Toivottavasti kaupan purku onnistuu. Onneksi olet jo muuttanut miehesi luokse, ettei tuolla tarvitse asua.

  Tykkää

  1. Kiitos! <3 Talofirmassa kuulemma pidetään viimeistään huomenna palaveri talostani. Saa nähdä, mitä siellä päätetään. Miehen luona asuminen on kyllä onni; vielä ennen kattovuotoa kävimme talossa oleilemassa ja yöpymässä, mutta nyt vuodon jälkeen siellä ei pysty viihtymään ennen kuin tämä koko asia on selvitetty ja ratkaistu.

   Tykkää

 8. Luin Me Naisten jutun maalle muutostasi ja ostamastasi pienestä kodista. Ihastuin jutun perusteella taloosi ja olin iloinen puolestasi – upeaa, että olit rohkeasti lähtenyt toteuttamaan unelmaasi. (Itse toistaiseksi vain haaveilen ekokodista ja maalla asumisesta.) Mutta ilo ja ihastus muuttui kyllä todella suureksi harmitukseksi, kun siirryin blogisi puolelle. En voi muuta kuin toivottaa jaksamista tuon kaiken stressin keskelle.

  Tykkää

  1. Kiitos toivotuksesta ja kauniista sanoistasi! Taloprojekti on tosiaan edennyt kovin toisin kuin olisi toivonut, ja siitähän ei ollut tietoakaan vielä silloin kun artikkeli kirjoitettiin, vaikka siitäkään ei todellisuudessa ole niin kauaa. Se kertoo siitä, miten pian asiat voivatkaan muuttua ja miten yhtäkkisesti tietyt viat voivat ilmetä. Toivottavasti omat talohaaveesi vielä toteutuvat; nyt kun olet lukenut taloasioista sekä hyvää että huonoa, olet aiempaa tietoisempi ostaja, mistä on pelkkää hyötyä talokaupoilla.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s