Vaadin talokaupan purkua

Kerroin viime kirjoituksessa, että talo on heikossa hapessa.

Viittasin talon viimeisimpään vaurioalueeseen ällöttävänä ja käsittämättömänä. Kuvia en vielä silloin aiheesta näyttänyt, sillä en kestänyt katsella niitä.

Niinpä liitän tähän kirjoitukseen kuvia edellisenkin kirjoituksen edestä. Eipähän ainakaan jää epäselväksi, millainen näky meitä oli talossa vastassa.

Viimeisin karmeus löytyy katosta ja näyttää tältä:

Tuollaiset jäljet ovat vesivahingon ja kosteusvaurion tulosta. Yllä olevat kauhukuvat ovat helmikuulta 2019. Kaikki alla näkyvät ovat toissa päivänä otettuja, siis 8. maaliskuuta 2019.

Raportoin kosteusvauriosta talofirmalle kertoen löydöstämme seuraavasti:

Kun palasimme hiihtolomalta talolle, keittiön edessä lattialla meitä odotti kolme pitkää ja leveää vanaa rusehtavaa nestettä. Katsoimme ylös kattoon ja näimme, että neste oli valunut lattialle kattopaneelien läpi. Kattopaneelit olivat osittain värjäytyneet nesteestä ja kupruilleet kaikesta imemästään kosteudesta. Yhdestä liitoskohdasta paneelit ovat antaneet hieman periksi, eli kattopanelointi ei enää ole suorassa linjassa.

Minulle kosteusvaurion näkeminen oli koko talojupakan viimeinen pisara sanonnan kaikissa merkityksissä. Olen vaatinut talofirmalta kaupan purkamista.

Seuraava kirjoitukseni kohta talofirmalle kertaa, mikä kaikki talossa onkaan vialla:

Tehän olitte jo tähän mennessä lupautuneet repimään talon kaikki lattiat irti, jotta minulle myyty lattialämmitys voitaisiin asentaa. Lisäksi meillä oli puhetta siitä, että lattian ja seinien liitoskohdille täytyy mahdollisesti tehdä jotain, koska lattia on epäluonnollisen kylmä. Myös ovet olitte luvanneet vaihtaa, koska vanhojen ovien alareunat ovat irronneet ja käpristyneet, mistä otitkin valokuvat viime kesänä. Nyt korjauslistalle tulisi vielä kattokin ties kuinka laajalta alueelta puhumattakaan rakenteisiin ehtineistä vaurioista. Jos kaikkia vikoja siis lähtisi korjaamaan, joutuisitte repimään miltei kaikki talon pinnat irti pahimman työn eli kosteusvaurion korjaamisen ollessa vielä edessä, mikäli vaurioita edes pystyisi korjaamaan. En suostu asumaan uudessa talossa, joka on jo taipaleensa alkumetreillä muuttumassa hometaloksi.

Miksi sitten päädyin vaatimaan kaupan purkua enkä jotain muuta? Entä jos talofirma korjaisi viat? Ai yhtä innokkaasti kuin tähän asti eli ei koskaan? Totta puhuen en usko, että moni edes ehdottaisi vikojen korjaamista, sillä se, että näin pienessä talossa on näin paljon vikoja, todella viittaa laajamittaiseen rakentamisen epäonnistumiseen.

Kosteusvauriot ovat pirullisia, niissä on aina se mahdollisuus, että jotain jää lymyämään johonkin. Vanhan kansan ihmiset eivät säiky homeita, jotka puolestaan ovat pahin mahdollinen kirosana nykyajan talonostoiässä oleville.

Yksi asianmukainen kysymys kuuluu, minkälainen myyntivaltti talo nyt on. Viime päivinä olen lukenut paljon taloriidoista ja niiden oikeuskäsittelyistä. Niissä toistuu yksi kantava teema: kun vanhasta talosta löytyy vikoja, niiden korjaaminen korottaa talon arvoa, ja talossa pystyy taas asumaan vuosia ilman ongelmia. Ajatellaan esim. 1930-luvulla rakennettua puutaloa, joka maksaa 70 000 euroa. Kun sitä korjataan 30 000 eurolla, talosta voi myytäessä pyytää perustellusti reilusti enemmän kuin 70 000 euroa, ehkä jopa lähemmäs 100 000 euroa. Entä kun uutta taloa, jossa ei saisi olla minkäänlaisia suuria vikoja vuosikausiin tai jopa vuosikymmeniin, korjataan ja korjataan, koska se oli alkujaan niin huonosti rakennettu, nouseeko sen arvo vastaavasti? No ei! Päinvastoin uuden talon valtava korjaustarve herättää syystä epäilykset, että talossa oli ennen korjauksia jotain pahasti vialla. Talokaupoilla ”korjattu uusi” on vähemmän arvokas kuin ”uusi” siinä missä ”korjattu vanha” on arvokkaampi kuin ”vanha”.

Uusi talo ei yksinkertaisesti saa edellyttää lähestulkoon kaikkien pintojen ja kattorakenteiden repimistä ja korjaamista tullakseen taas asuinkelpoiseksi ja toimitussisällön mukaiseksi!

Yksi oikeudellinen kysymys talokaupan purkamista ajatellessa kuuluukin: Olisiko ostaja ostanut talon, jos hän olisi tiennyt vioista? On sanomattakin selvää, että en kuuna päivänä olisi ostanut. Vanhan talon ei voida olettaa olevan täydellinen, vaan kuka vain tajuaa, että kaikenlaiset korjaukset ovat pikemmin edessä. Vanhan talon ostajan kuuluu tietää, että hän ostaa talon kaikista vioista huolimatta. Uuden talon ostajan kohdalla tilanne on päinvastainen: hän maksaa talokaupassa nimenomaan siitä, että kaikki on uutta ja viimeisimpien määräysten mukaan tehtyä, ja kaikenlaiset korjaukset ja remontit ovat niin kaukana tulevaisuudessa kuin ne voivat olla (esim. katolle annetaan usein vähintään 20 vuoden elinikä, perustuksille puolestaan 50 vuotta jne.).

Yksi pahimmista talofirman mokista on se, että minulle myytiin paperilla aivan eri talo kuin minkä todellisuudessa sain, mikä vaikuttaa lukemani perusteella olevan erittäin oleellinen kriteeri kaupan purkamisessa. Tiesin ostavani valmiin, jo olemassa olevan messutalon, mutta se ei oikeuta mitään niistä puutteista ja vioista, joita talosta on löytynyt. Sana ”messu” ei sisällä sellaisia merkityksiä kuin lattialämmityksen puuttuminen kauttaaltaan ja puutteellinen eristys niin lattiassa kuin putkienkin ympärillä (putkethan jäätyivät heti ensimmäisenä talvena). Mitä messutalo sitten tarkoittaa? Messutalossa voidaan olettaa käyneen satoja ihmisiä, siellä voi olla pikku naarmuja eteisessä ja naulan- ja ruuvinreikiä kohdissa, jotka oli sisustettu esim. tauluin. Ymmärrettävästi en saanut itse valita mitään materiaaleja, kiintokalusteita ja vastaavia, koska talo oli jo rakennettu. Nuo asiat ovat kaikki hyväksyttäviä messutalolta. Minulle myydyt mutta täysin puuttuvat ominaisuudet kuitenkaan eivät ole.

Juuri nyt tilanne on se, että remonttimies on käynyt arvioimassa kattoa. Tuomio kuului, että kattopaneelit on pakko repiä irti, jotta vaurion laajuus ja ylipäänsä vaurion aiheuttaja selviää. Jos talofirma suostuisi talokaupan purkuun heti, silloin katon repimiseen ei kannattaisi käyttää lainkaan resursseja, mutta on luultavaa, että firmassa kuitenkin halutaan selvittää vaurion laajuus (ja mahdollisesti vähätellä sitä). Sitäkään ei tiedetä, onko kattoon tihkunut vettä alusta asti vai onko vuoto esim. tämänvuotisten sulamisvesien seurausta.

Toisinaan kestää vuosia, että vesivahinko näkyy asumistilan pinnoilla. Usein käykin niin, että kosteusvaurion jäljille päästään hajun, ei näköhavaintojen perusteella. Joskus pahastikin homeessa oleva ja haiseva talo pitää homeet rakenteissa (mm. eristysvillat voivat olla kosteita ja siten mainioita kasvualustoja homeille, vaikka ulkoa päin katsottaessa seinissä ei näy mitään). Edellä mainittu koskee varsinkin vanhoja taloja. Joskus kosteus kuivuu itsestään kesän tullen. Vauriot kuitenkin aina säilyvät.

En aio kauaa odotella talofirman vastausta. Puidaan tätä asiaa oikeudessa tai ei, edistystä saa pian olla luvassa.

16 vastausta artikkeliin “Vaadin talokaupan purkua

 1. Ei ole todellista. Toivottavasti sinulla on kaikki dokumentit, talofirman kanssa käyty kirjeenvaihto ym. tallessa. Onneksi vaikutat tosi nohevalta ja aikaansaavalta ihmiseltä, joka ottaa härkää sarvista ja osaa ajaa omaa etuaan. Nyt taistoon!

  Tykkää

  1. Uskomattomalta tämä tosiaan tuntuu. Mitään dokumentteja, kuitteja, sähköposteja tai valokuvia en ole onneksi hävittänyt. Kiitos kovasti arviostasi minusta, tunnistan siitä kyllä itseni! <3 Nyt ei voi panna päätä pensaaseen, vaan täytyy nimenomaan taistella!

   Tykkää

 2. Voi yäk ja kääk! Eihän tuollainen todellakaan saisi olla mahdollista noin lyhyessä ajassa.
  Taas jos jotain hyvää pitää tästä kaivaa, on se, että vauriot olivat noin näkyviä ja niihin pystyy siten puuttumaan heti. Tarkoitan, että talofirma saa mahdollisimman nopeasti tiedon, eikä pysty millään lailla vetoamaan kuluneeseen aikaan, kun sitä ei ole kulunut kuin lyhyt tovi.

  Tykkää

  1. Niinpä! Olen tosiaan aina raportoinut vioista heti talofirmalle, ja minkä vain talon kyllä pitäisi säilyä kunnossa yhden hiihtoloman ajan. Sekin on hyvä, ettemme koskaan asentaneet katon läpi mitään omia viritelmiä (esim. kamiinan piippu tai moniin kompostikäymälöihin vaadittava tuuletusputki). Nyt ei siis voi vahingossakaan väittää, että vuoto olisi meidän aiheuttama.

   Tykkää

 3. Voi paska. Toivottavasti asiat menisivät edes nopeasti eteenpäin. Kuluttavinta on notkua iänkaiken ”sontakasassa” tietämättä yhtään milloin ja miten se päättyy.

  Voimaa paljon! ❤️

  Tykkää

  1. Kiitos voimatoivotuksesta! <3

   Iänkaikkinen odottaminen ja epätietoisuus ovat kyllä pahimpia. Senkään takia en aio suostua talofirman ainaiseen vitkutteluun, koska tämä asia ei odottamalla ja ajan kulumisella muutu miksikään. On kyse pienestä, kauttaaltaan huonosti rakennetusta talosta ja katteettomista lupauksista, ei museoarvoisesta sata vuotta vanhasta kartanosta, jossa vain pieni osa on tuhoutunut, ja nyt kiivaasti mietitään, miten se osa parhaiten pelastetaan. Joudun turvautumaan järeämpiin keinoihin, jos talofirman flegmaattisuus ja vikojen vähättely ei lopu.

   Tykkää

 4. Huh, ei voi muuta sanoa. Järkyttävää. Voimia tähän taisteluun! Uudessa talossa, vaikkakin messu, on voitava asua. Ei kai tuota ole edes järkeä kunnostaa. Kaupan purku olisi paras ratkaisu. Tsemppiä!

  Tykkää

  1. Kiitos, Vivi! <3 Kunnostaminen ei tosiaan tunnu järkevältä millään mittapuulla. En voi suostua sellaiseen, koska en halua asua mahdollisessa hometalossa, ja tiedän, ettei kukaan muukaan halua. Silloin myös talon myyminen on jo lähdössä tuhoon tuomittu yritys. Vanhan talon kohdalla kosteuden ja homeen voi antaa anteeksi, jos viat ovat korjattavissa, mutta uuden talon kohdalla todellakaan ei. Niin moni asia on mennyt taloprojektissa pieleen talofirman toimesta, että luulisi kriteerit kaupan purulle löytyvän. Kiitos tsempeistä!

   Tykkää

 5. Kaikkea sitä näkee! Ongelmat ovat sitä luokkaa että korjaamalla ei saada enää hyvää. Tältä firmalta ei pyydetä tarjousta meidän talohaaveesta. Pää kylmänä ja kaupan purku.

  Tykkää

  1. Niinpä, on kyllä aivan hullua, että yhteen ja vielä näin pieneen taloon mahtuu näin paljon vikoja. Ei tätä voi hyväksyä, ja juuri siksi taistelumieli onkin helppo pitää korkealla. Tämä ei tosiaan ole hyvää mainosta talofirmalle, mutta minkäs mahtaa. Onneksi firma voi yhä toimia oikein: jos siellä tunnustetaan viat ja kauppa puretaan, se lisää firman luotettavuutta ja oikeustajua merkittävästi. Virheiden tekeminen ei ole rangaistavaa, mutta se on, jos virheitä ei myönnetä eikä niistä kanneta vastuuta.

   P.S. Editoin kommentistasi firman nimen pois, sillä sitä ei ole blogissani toistaiseksi koskaan mainittu. Alkujaan se johtui siitä, että en halua mainostaa blogissani mitään firmoja, ellen tee niiden kanssa yhteistyötä. Nyt linjaukseni on se, että jos firma suostuu kaupan purkuun, säilytän sen nimettömänä jatkossakin. Jos taas firma alkaa hankalaksi, koen velvollisuudekseni varoittaa muita firmasta, ja silloin joudun käyttämään sen nimeä.

   Tykkää

 6. Apua! Olen seurannut mielenkiinnolla minitaloprojektiasi, mutta hiljalleen innostukseni on kääntynyt kauhuksi: miten ihmeessä noin läpeensä huono viritelmä on kehdattu myydä sinulle?!? Kovasti voimia jatkoselvityksiin!

  Tykkää

  1. Kiitos paljon, Hehkuvainen! <3 On kyllä surkuhupaisaa, että juuri bloggaavan ihmisen ostos paljastuu noin kehnoksi; kun koko homma on dokumentoitu, kenen vain on helppo lukea ja nähdä, kuinka nopeasti unelmien talo rapistuikaan. Luulisi, että kun vikoja on noin paljon, se nopeuttaisi talofirmankin päätöksentekoa. Pian varmasti tiedän enemmän!

   Tykkää

 7. On kyllä uskomatonta, miten talosta voi löytyä noin paljon vikoja! Ei kai tässä voi muuta kuin toivottaa voimia taisteluun. Toivottavasti kaupan purku onnistuu. Onneksi olet jo muuttanut miehesi luokse, ettei tuolla tarvitse asua.

  Tykkää

  1. Kiitos! <3 Talofirmassa kuulemma pidetään viimeistään huomenna palaveri talostani. Saa nähdä, mitä siellä päätetään. Vikojen määrä talossa on tosiaan käsittämättömän suuri, ja vaikea tätä olisi uskoakaan, ellei tämä kaikki tapahtuisi itselle. Miehen luona asuminen on kyllä onni; vielä ennen kattovuotoa kävimme talossa oleilemassa ja yöpymässä, mutta vuodon jälkeen emme ole siellä viihtyneet. Tuntuu, että on vain ajan kysymys, milloin koko talo räjähtää käsiin!

   Tykkää

 8. Luin Me Naisten jutun maalle muutostasi ja ostamastasi pienestä kodista. Ihastuin jutun perusteella taloosi ja olin iloinen puolestasi – upeaa, että olit rohkeasti lähtenyt toteuttamaan unelmaasi. (Itse toistaiseksi vain haaveilen ekokodista ja maalla asumisesta.) Mutta ilo ja ihastus muuttui kyllä todella suureksi harmitukseksi, kun siirryin blogisi puolelle. En voi muuta kuin toivottaa jaksamista tuon kaiken stressin keskelle.

  Tykkää

  1. Kiitos toivotuksesta ja kauniista sanoistasi! Taloprojekti on tosiaan edennyt kovin toisin kuin olisi toivonut, ja siitähän ei ollut tietoakaan vielä silloin kun artikkeli kirjoitettiin, vaikka siitäkään ei todellisuudessa ole niin kauaa. Se kertoo siitä, miten pian asiat voivatkaan muuttua ja miten yhtäkkisesti tietyt viat voivat ilmetä. Toivottavasti omat talohaaveesi vielä toteutuvat; nyt kun olet lukenut taloasioista sekä hyvää että huonoa, olet aiempaa tietoisempi ostaja, mistä on pelkkää hyötyä talokaupoilla.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.