Itseruskettavat päästä varpaisiin

Kesäisin monella on toiveissa kauniin päivettynyt iho.

Auringon ottaminen kuitenkin vaurioittaa ja vanhentaa ihoa sekä aiheuttaa pigmenttiläiskiä ja pahimmillaan ihosyöpää. Lääkärit sanovatkin, että ”terveellistä rusketusta” ei ole olemassa, ellei se tule purkista.

Itseruskettavat tulevat silloin apuun! Niitä saa niin voiteina ja suihkeina kuin tippoina ja vaahtonakin. Itseruskettavat voiteet ovat edelleen kysytyimpiä.

Niinpä esittelenkin parhaat itseruskettavat, jotka olen itse löytänyt (kätevä suihke vartalolle ja itseruskettava kasvoille emulsion muodossa) ja sivuan lyhyesti myös muuta valikoimaa.

Itseruskettavien toimintamekanismi

Miten itseruskettava toimii?

Nykyajan itseruskettavien yleisin ruskettava yhdiste on dihydroksiasetoni (DHA), joka tuo ihoon ruskeaa sävyä, kun se reagoi ihon keratiiniproteiinin aminohappojen kanssa.

Värjäytyminen tapahtuu vain ihon pinnassa, ja siksi sävy kuluu pois ihon luonnollisen kuoriutumisen johdosta.

Onko itseruskettava vaarallista?

Itseruskettavien vaikuttavaa ainetta DHA:ta on tutkittu paljon, ja sitä pidetään tiedeyhteisössä turvallisimpana tapana saada ruskettuneen näköinen iho (verrattuna muihin vastaaviin aineisiin tai UV-säteilyyn, oli se sitten luonnollista tai solariumista saatua).

DHA:n hengittäminen suihkurusketuskäsittelyn aikana voi olla haitallista, mutta kotikäytössä ja ihon ulkoisessa käytössä tätä mahdollista haittaa ei ole.

Miten pitkään itseruskettava kestää?

Merkistä ja tuotteesta riippuen perinteisimmin 3–10 päivää. Itse tein omalla suosikillani, jonka esittelen heti alla, testiläiskän toisen käsivarren vaalealle sisäpinnalle 9 päivää sitten, ja sävyero näkyy yhä, joskin paljon hillitymmin kuin alussa.

Entä miten saada itseruskettava pois? Itseruskettavan kulumista voi nopeuttaa kuorimalla ihoa (hapoilla), mutta helpointa on vain malttaa muutama päivä, niin se haalistuu itsestään.

Paras itseruskettava kasvoille

Oma valintani kasvoille on SUN+ Bronze -itseruskettava voide (kullanruskea pullo useimmissa kuvissa). Se sisältää kookos- ja manteliöljyjä, imeytyy nopeasti ja luo luonnolliselta näyttävän sekä tasaisen rusketuksen vain 3 tunnissa (kuluttajien arviointikysely, 98 osallistujaa).

Tuote sopii kaikille ihotyypeille ja on tarkoitettu kasvojen lisäksi koko vartalolle. Itse en kuitenkaan saanut sillä vartalolle läheskään yhtä tasaisen kaunista päivetystä kuin alla esittelemälläni suihkeella, kun taas kasvoille saan täysin tasaisen, läikättömän ja kauniin kullanhohtoisen päivetyksen ilman pienintäkään oranssisuutta.

SUN+ Bronze -itseruskettava voide ja asteittain päivettävä suihke.

Minulle merkittävä tekijä on myös hinta: kun lukee netin itseruskettavat testissä -tyyppisiä vertailuja, käy nopeasti ilmi, että toisinaan jopa keskinkertaisen tai heikon arvion saanut tuote pienessä pullossa maksaa yli 40 euroa tai pahimmillaan 60 euroa!

Rahojaan ei tarvitse tuhlata, sillä moni edullinen itseruskettava hoitaa homman lähes yhtä hyvin kuin kalliimmat tai jopa paremmin. Paras itseruskettava onkin sellainen, jolla saa vaivattomasti juuri itselle sopivaa sävyä juuri sopivan verran. Siihen ei vaikuta pelkästään tuote, vaan myös levitystekniikka, joten käsitellään se seuraavaksi.

Miten käyttää itseruskettavaa? Itseruskettavan levitys:

1. Valmistele iho hyvissä ajoin jo ennen itseruskettavan levitystä esim. kuorimalla ja rasvaamalla iho tai vähintäänkin kosteuttamalla kuivemmat alueet, jotta ne eivät ime enemmän itseruskettavaa ja tummu siksi enemmän.

2. Käytä hanskoja, jos et halua kämmeniin väriä; huolellinenkaan käsienpesu itseruskettavan käytön jälkeen ei välttämättä riitä estämään sävyn muodostumista.

3. Levitä itseruskettavaa tasaisesti iholle pyörivin liikkein. Anna vaikuttaa, kunnes tuote on kokonaan imeytynyt. Käy huolellisesti kaikki haluamasi ihoalueet läpi. Nilkkoihin, polviin ja kyynärpäihin kannattaa levittää vähemmän tuotetta; niistä voi muutoin tulla läiskikkäät/tummemmat kuin muusta ihosta.

Tätä voidetta käyttää mielellään ja luottavaisin mielin kasvoille, suihketta puolestaan vartalolle!

Jos pelkää lopputuloksen olevan liian tumma, oranssi ja/tai epätasainen tai ei vain muuten luota levitystaitoihinsa, silloin paras valinta on asteittain päivettävät tuotteet; niillä on miltei mahdoton mennä vikaan, koska sävyä muodostuu vähemmän kerralla. Myös aikaa ja kärsivällisyyttä tarvitaan huomattavasti vähemmän kuin perinteisillä itseruskettavilla.

Paras itseruskettava vartalolle: itseruskettava suihke

Lempituotteeni vartalolle on tykätty kestosuosikki Skin So Soft Enhance & Glow -päivettävä suihke.

Varma valinta aurinkoa välttelevälle mutta silti kaunista päivetystä kaipaavalle, joka ei jaksa olla turhan tarkka levityksessä! Onkin siksi herkästi myös paras itseruskettava aloittelijalle.

Päivettävä suihke on saanut huippupisteet sadoilta arvostelijoilta. Lähde: Avon-kaupan brittiversio

Plussat

  • luo iholle tasaista hehkua ja auringon päivettämää ilmettä, joka vahvistuu vaiheittain jokaisella käyttökerralla
  • helppo ja nopea käyttää; silti siisti ja hyvännäköinen lopputulos
  • ei jätä iholle viiruja, laikkuja tai oransseja värjäymiä
  • tahmaamaton, kevyt ja nopeasti imeytyvä koostumus
  • sisältää jojobaöljyä ja soveltuu kaikille ihotyypeille

Ainoa miinus

  • ei voi käyttää heti karvanajon jälkeen (tai voi, mutta pistelee aikamoisesti, joten ei kannata!)

Käyttö:

Pitele pulloa noin 15 cm:n etäisyydellä ihosta. Suihkuta tasaisesti juuri puhdistetulle ja täysin kuivalle iholle. Suihkuta vain vähän nilkoille, polville ja kyynärpäille. Levitä tasaisesti iholle käsiä käyttämällä. Pese kädet käytön jälkeen.

Tätä päivettävää suihketta ei kielletä käyttämästä myös kasvoilla, ja joillekuille se onkin arvosteluiden perusteella kuin itseruskettava kasvovesi. Suihkeessa on kuitenkin niin paljon alkoholia ja vähän öljyä, että se tuskin sopii herkälle tai kuivalle kasvojen iholle.

Lopuksi

Jos itselle sopivat itseruskettavat ovat olleet hakusessa, toivon tästä kirjoituksesta löytyvän vaihtoehtoja!

Päivettävät tuotteet ja aurinkosuojavoiteet löytyvät verkkokaupasta:

Yli 50 €:n tilauksiin ilmainen toimitus kaikkialle Suomeen! (Lisää tietoa verkkokaupasta täällä.)

Voiko ottaa aurinkoa jos on itseruskettavaa? On tärkeää huomioida, että mitkään itseruskettavat eivät suojaa UV-säteilyltä elleivät ne ole suojakertoimellisia. Siksi itse ostin ruskettavien tuotteiden lisäksi myös aurinkosuojavoiteen ja BB-voiteen suojakertoimella:

Ison tuubin annoin miehelle sellaiseksi kesälomalahjaksi, jota saan käyttää myös itse; korkean suojakertoimen voide herkälle iholle niin kasvoille kuin vartalolle on monipuolisuudessaan loistava ja myös vähemmän hajustettu kuin muut aurinkovoiteet. Miehen mielestä voide on hitti, ja myös minusta se levittyy helposti valkoisia rantuja jättämättä ja suojaa tehokkaasti.

Korkean suojakertoimen BB-voiteessa (SPF 45) on miellyttävä koostumus, joka levittyy silkkisen tasaisesti. Mattapinnan jättävä voide on arvostelijoiden keskuudessa pidetty, mutta ainoa saatava sävy (medium) on vaaleaihoisille herkästi liian tumma. Myös tuoksu voi olla joidenkin nenään liian vahva, vaikka muutoin hieno tuote onkin kyseessä.

Suojakertoimellisen BB-voiteen sävy ei näytä kuvassa minullakaan ihan täydelliseltä, mutta istuu kuitenkin yllättävän nätisti kasvoille (ja sopii toki jopa vaaleammalle iholle, mikäli käyttää itseruskettavaa)! Mattapintaisuudesta on ollut Atlantin kosteudessa normaaliakin enemmän iloa. :) Kaiken kaikkiaan nappiostos!

Kerron vielä tähän loppuun, miksi pidän itseruskettavia niin mainioina, vaikka en käytä niitä vuoden ympäri.

Itseruskettavien plussat:

🌞 turvallinen tapa nauttia päivettyneen näköisestä ihosta

🌞 ihanteellisia etenkin kesän alkuun/talven keskelle etelän lomalle, jos tykkää sääret paljaaksi jättävistä vaatteista, mutta ei halua näyttäytyä ”liian” valkoisin koivin

🌞 mahdollistavat aidon rusketuksen korjailun/parantelun tai rusketusraitojen tasapainottamisen; jos on käyttänyt esim. t-paitaa, ja valkoiset olkapäät häiritsevät päivettyneiden käsivarsien jatkumona, itseruskettavalla voi käsitellä vain vaaleammat alueet

SUN+ Bronze -öljysuihke on auringonoton jälkeen käytettävä, päivettymistä tehostava tuote. Jälkimmäinen tuote on SUN+ Protecting -rusketusöljy, SPF 15, joka suojaa ja kiihdyttää ihon luonnollista päivettymistä.

Itse otin ennen paljon enemmän aurinkoa kuin nykyään ja totuin kuulemaan muilta, kuinka hyvin rusketun. Kun palasimme miehen kanssa lomilta, olimme kuin eri rotua: hän huonosti ruskettuva vaaleaihoinen, minä paljon tummempi ”ulkomaalainen”.

Nykyään kestän itsekin aurinkoa huonommin, enkä vanhempana ja viisaampana halua altistaa ihoa auringon haitoille siten kuin ennen. En muutenkaan kaipaa sen tasoista rusketusta kuin minkä ennen aurinkoaltistuksella hankin, mutta kaipaan päivettynyttä ilmettä.

Juuri siihen itseruskettavat soveltuvatkin parhaiten, sillä niillä on helpoin onnistua, kun tavoitteena on kaunis, luonnollisen näköinen päivetys!

1. tuote: SUN+ Bronze -päivettymistehostajan beetakaroteeni nopeuttaa ruskettumista ja tehostaa päivetyksen kestoa. Levitetään vartalolle ennen aurinkoaltistusta. 2. ja 3. tuote: kirjoituksessa seikkailleet suosikkini eli SUN+ Bronze -itseruskettava emulsio ja Skin So Soft Enhance & Glow -päivettävä suihke.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s