Pihasaunan rakentaminen

Muutama vuosi sitten kesän suurin aikasyöppö palkkatyön lisäksi oli ehdottomasti netistä tilaamani pihasaunan rakentaminen.

Saunan rakentamiseen kaikkine työvaiheineen meni tuskastuttavan kauan aikaa, ja nilkkanikin muljahti saunan ulkokattoa tehdessä. Silti saunan rakentaminen oli kaiken vaivan arvoista.

Nilkkavamma parani itsestään muutamassa viikossa, ja nyt meillä on sauna tuleviksi vuosikymmeniksi.

ulkosauna pukuhuoneella ja terassilla

Miksi rakentaa pihasauna tai ulkosauna?

Esittelen alla koko projektin etenemisen alusta loppuun, mutta sitä ennen kerron, miksi ylipäänsä halusimme uuden saunan ja miten päädyimme valitsemaamme malliin.

Taloomme ei kuulu sisäsaunaa, ja koska tontilla on hurjasti tilaa, pihasauna oli kelpo vaihtoehto. Lisäksi pidin ajatuksesta, että saunan lämmittämiseen tarkoitetut polttopuut, risut ja kaarnat löytyisivät aina omalta tontilta.

Tontilla oli jo ennestään kaksikin saunaa, toinen kenties 1950-luvulta ja toinen 10–20 vuotta nuorempi sauna, mutta vuosikymmenten käyttämättömyyden vuoksi ne olivat huonossa kunnossa.

Toisessa oli aivan mätä lattia, toisessa puolestaan oli seinässä aukkoja ja ikkunalasitkin tippuneet. En saanut itseäni innostumaan kummankaan remontoimisesta, vaikka kuinka yritin herätellä remonttihalujani ja vaikka remontoin edellisessä asunnossani reippaasti niin katot kuin lattiankin.

Vanhat saunat eivät onneksi nekään menneet hukkaan, sillä niitä käytetään mm. puu- ja pihavajoina.

talo, pihatie ja pihasauna takaa kuvattuina

Paljonko pihasaunan rakentaminen maksaa?

Pihasaunan hinta riippuu siitä, rakennetaanko se itse vai teetetäänkö työ muilla. Jos sauna teetetään, hinta voi nousta hyvinkin korkeaksi, moninkertaiseksi saunapaketin myyntihintaan nähden.

Syvennyin uusien pihasaunojen maailmaan netissä ja valitsin lopulta meille sopivimman. Tynnyri- ja perinteiset pihasaunat ovat markkinoiden edullisimpia siinä missä modernimmat saunat voivat maksaa helposti yli 10 000 euroa.

Siitä päästäänkin yhteen tärkeään seikkaan pihasaunaa valittaessa: hinnat, joilla pihasaunoja kaupitellaan, eivät ole saunojen lopullisia hintoja, vaan voivat olla jopa kolminkertaiset.

Taloussanomien artikkelissa Luulit hinnaksi 7 000 euroa – maksoit kolminkertaisesti kerrotaan, että

  • ”Lopulta nettisivuilla mainostetun 7 000 euron saunamökin hinnaksi muodostuu noin 17 500–24 500 euroa, kun kaikki työ teetetään ostopalveluina.”

Jutussa ilmenee sama tosiasia, minkä itsekin huomasin saunamökkejä vertaillessani: 7 000 eurolla saa pelkän puuosatoimituksen, eli hintaan ei sisälly kiuasta, piippua, vesisäiliötä, toisinaan ei lauteitakaan, katetta eli ulkokattomateriaaleja, perustusmateriaaleja eikä välttämättä kuljetustakaan, mikä sekin maksaa halvimmillaan monta sataa euroa.

saunan ovi ja lauteet

Itsekin yritin ostaa yhden 2 500 euroa maksavan saunan, mutta koska hintaan ei tosiaan kuulunut puoliakaan pakollisista varusteista, hinta nousi kevyesti 5 000 euroon.

Lopulta löysin reilulla 3 000 eurolla sellaisen pukuhuoneella varustetun saunan, jonka hintaan kuului myös ulkokattomateriaalit, lauteet ja ilmainen kotiinkuljetus. Myös hirsi oli paksumpaa kuin monissa muissa malleissa, mikä tekee saunasta vahvemman ja eristävämmän.

Kiuasta, piippua ja vesisäiliötä diiliin ei kuulunut, mutta meillä olikin aikomuksena kunnostaa toisen vanhan saunamme kiuas ja piippu, ja hyvässä kunnossa säilynyt vesisäiliö meiltä jo löytyikin.

Pihasaunatarjoukset ovat sittemmin huonontuneet mm. puun kallistumisen ja aiempaa suurempien kuljetuskustannusten tähden.

Kun huhtikuussa 2024 googlaa suurimpien kotimaisten rautakauppojen valikoimaa, halvin pihasauna, jonka pystyn nopeasti löytämään, on Virossa tehty tynnyrisauna 2 129 euron hintalapulla.

Kun pakettiin lisää katemateriaalin ja toimituksen (Uusimaan alueelle), hinta nousee 2 689,43 euroon. Sekään ei tosin ole lainkaan paha hinta.

Mutta niin kuin yllä totesin, pakettiin edelleen kuuluvat pelkät puuosat, eli sen mukana ei tule kiuasta, piippua, palonsuojalevyjä, perustusharkkoja… puhumattakaan pohjatöiden ja rakennusluvan hinnasta.

pihasauna takaa ja rakennusmies

Täytyy myös huomioida, että esimerkkisaunassa ei ole pukuhuonetta, terassia eikä edes pientä katosta ulko-oven yllä. Suurin miinus itselleni on kuitenkin vain yksi laude, eli kaikkien saunojien on pakko istua samalla (matalalla) tasolla.

Juuri tällaisiin asioihin eli puutteisiin halpuus perustuu.

Saunakaupoilla kannattaa siis vertailla ja laskeskella eri vaihtoehtoja rauhassa omien mieltymysten mukaan eikä välttämättä valita kaikista halvinta, vaikka pihasaunan hinta olisikin mukava saada pidettyä mahdollisimman matalana.

Itse tilaamani saunan materiaalit saapuivat pihallemme hyvin pakattuna pakettina keväällä juuri sopivasti viimeistenkin lumien sulettua.

Rakentamisen isäni ja minä aloitimme kesäkuussa. Koko sauna on meidän kahden käsialaa.

Pihasaunan rakentaminen alkaa

Omalta osaltamme homma alkoi perustuksista. Niistä vastasin kokonaan itse. Betoniharkot eivät kuuluneet toimitukseen, mutta ovat edullisia ostaa erikseen mistä tahansa rautakaupasta.

pihasaunan perustusharkot ja soraa

Perustuksia tehdessä tärkein työkalu on vatupassi, koska pohjasta täytyy tulla ehdottoman tasainen.

Valitsemani rakennuspaikka ei ole tasainen, vaan viettää reilusti alas, mikä on hyvä asia veden valumisen kannalta. Samainen kaltevuus toi kuitenkin omat haasteensa perustuksen luomiseen, mutta onnistuin siinä silti.

Aikaa, tarkkuutta ja vatupassin jatkuvaa käyttöä vaadittiin. Toki oli myös fyysisesti raskasta siirrellä betoniharkkoja ja kärrätä koko alue täyteen soraa, mutta olen tottunut pakertaja.

Betoniharkkojen alla on soraa. Soran alla on suodatinkangas ja paljon syvemmällä sen alla on ammattilaisen tekemä salaoja.

Salaojan ansiosta vesi ei vahingossakaan jää mihinkään lillumaan. Vedestä puhuttaessa en tarkoita vain saunan vähäisiä vesiä, vaan juuri tässä kohtaa tonttia virtasi jo ennestään sulamis- ja sadevesien takia.

pihasaunan hirsiseiniä koottuina

Yllä näkyvät kyllästetyt, vihreät perustuspuut ja sen verran saunaa kuin ehdimme isäni kanssa kokoamaan yhden päivän aikana.

Hirsien pinoaminen oikeassa järjestyksessä päällekkäin on koko rakennusprosessin nopein osa, ja siksi voikin vaikuttaa, että ”koottavan” saunan saa kasaan yllättävänkin nopeasti.

Kokoaminen on kuitenkin vain yksi osa prosessia, ja sen jälkeen saunasta puuttuu vielä kaikkea oleellista, kuten kaikki lattia- ja kattopinnat. Niitä ei koota, vaan materiaalit mitataan, sahataan, naulataan ja/tai ruuvataan.

On silti sanottava, että seinien kokoaminen oli kohtuullisen helppoa, mukavaa ja tyydyttävää, sillä konkreettista tulosta näytti syntyvän niin ripeästi.

Kokoaminen nopeutui entisestään seinien yläpäässä, koska seinämateriaalit alkoivat käydä vähiin, eli niiden joukosta oli vaivattomampaa löytää aina oikea hirsi.

saunan seinät koottuina

Koitti taas uusi työpäivä saunan parissa. Saimme kaikki seinähirret paikoilleen.

Lisäksi haimme jo valmiiksi meillä olevaa kivivillaa eristeeksi saunahuoneen sisäkaton ja ulkokaton väliin sillä ajatuksella, että lämpö ei karkaisi nopeasti yläilmoihin.

Pitääkö pihasauna eristää noin yleensä? Ei pidä, eli hyvin toimii ja nopeasti lämpenee ilmankin myös kylmimmissä pakkasissa.

Saunamyyjät saattavat puhua ”käyttömukavuudesta”, jota eristäminen tuo, ja kai sen voidaan ajatella pitävän paikkansa tulentekovaiheessa (= ei siis tarvitse kyykkiä kiukaan edessä yhtä jääkylmässä saunassa kuin jos se olisi täysin eristämätön).

On vaikea kuvitella, millaista käyttömukavuutta eristäminen toisi enää siinä vaiheessa, kun sauna on lämmennyt tai vielä myöhemmin, kun saunojat ovat lähteneet, mutta sauna pysyy edelleen lämpimämpänä kuin eristämätön sauna.

saunan valmiit seinät takaa

Alla saunassa on jo ruuvattuna ulkokattolaudat, mikä tarkoittaa, että saunahuoneeseen on tehty sisäkatto ja väliin on laitettu eristettä.

Isä vastasi kaikista kattolaudoista. Saunan sisäkatto suositeltiin tehtäväksi ennen ulkokattoa, jotta eristeet olisi helppo asetella sisäkaton päälle ulkoa päin.

Joka tapauksessa saunan sisäkatto oli pakko rakentaa alhaalta päin, mikä on raskasta ja hidasta.

Juuri silloin sitä viimeistään huomasi, että saunan kokoaminen oli ollut helpohkoa ja nopeaa, mikään muu välttämättä ei olisi.

saunan ulkokaton laudat ruuvattuina

Pihasaunan ulkokaton rakentaminen

Sitten päästään yhteen jännittävimmistä vaiheista: ulkokaton rakentamiseen.

Halusin tehdä sen kokonaan itse. Ajattelin, että se homma voisi sopia minulle, vaikka en minkäänlaisia ulkokattoja ollutkaan aiemmin rakentanut.

Isä rakensi pitkälti yksin kaikki kattopinnat, koska niihin tarvittiin mm. akkuporakonetta ja sirkkeliä, jotka häneltä löytyvät.

Ehkä minä siis tekisin yksin ulkokaton, koska bitumista tehdyt kattopalat vaativat tarkkaa leikkaamista ja asettelua, ei sähkökäyttöisiä koneita. Ulkokaton tekeminen on täyttä käsityötä.

Katsoin YouTubesta pari videota bitumipaanujen asennuksesta, jotta en vahingossakaan alkaisi liimata paloja väärin ja naulata niitä huopanauloilla vääristä kohdista tuhoten siten koko katon ja samalla saunan.

Työ lähti onneksi rullaamaan niin hyvin, että olin pian luottavainen kykyjeni suhteen.

Olin aivan haltioitunut saavuttamastani lopputuloksesta, joka on kuin kenen tahansa ammattilaisen tekemä, täydellinen katto! Jopa katonharjasta tuli mallikelpoinen (se näkyy parhaiten alempana savupiippukuvien yhteydessä).

valmis ulkosauna viistosti sivulta kuvattuna

Mutta kaikki se, mitä tuo jälki vaati… huh! Tein kattoa kaksi pitkää päivää.

Helle teki kattopaanuista liimoineen pahimmillaan sulavaa mössöä, joka alkoi tarttua joka paikkaan ja sotata mielettömästi. Onneksi vain yksi kattopaanu tuhoutui täysin joutuessani repimään sen irti liian pehmenemisen vuoksi.

Keksin nopeasti tavan estää muiden paanujen pehmenemisen: peitin katolla minua odottavat, käyttämättömät paanut isolla valkoisella styroksipalalla, joka sattui lojumaan pihallamme olevassa rakennusjätekasassa.

Se esti mustien paanujen pahimman kuumenemisen auringonpaisteessa. Lisäksi pyrin ajoittamaan työni iltapäiviksi ja illoiksi, jolloin pahin paahde oli mennyt ohi.

Voi että olin onnellinen, kun olin mitannut, leikannut, liimannut ja naulannut viimeiset palat katon harjalla! Katto oli nyt kokonaan valmis ja hieno kuin mikä.

Pihasaunan lattian rakentaminen

saunan pukuhuone sisältä

Kattotöiden jälkeen oli vuorossa lattiat.

Isäni laitteet ja kädet taipuivat niihin parhaiten juuri niin kuin kattolautojenkin kohdalla. Lattioita oli myös paljon helpompi ja turvallisempi tehdä kuin kattoja.

pihasaunan lattia

Saunahuoneeseen teimme rakolattian, jotta vesi valuu sieltä vaivatta pois. Lueskelin paljon pihasaunojen eri lattiatyypeistä, joista ränniin kallistuva lattia tuntui tyypillisimmältä.

Me emme kuitenkaan sellaista tarvinneet, koska saunaan ”tulee” pelkkä kantovesi, joka saa viimeisimpien ympäristövaatimusten mukaan valua maahan, sitä ei siis tarvitse ohjata (erilliseen) viemäriin.

Suomen ympäristökeskus toteaa, että

  • ”Imeytyskuoppaan tai -kaivoon voidaan johtaa puhdistamatta vähäisiä jätevesiä, jos siitä ei aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa. Imeytyskuoppa soveltuu yleensä vain vaatimattomasti varusteltuihin kesämökkeihin, joissa on ns. ”kantovesi” eli vesi kannetaan ämpärillä käyttökohteeseen, esimerkiksi keittiöön tai saunaan.”
  • Imeytyskuoppa ja kivipesä soveltuvat vain hyvin vähäisille jätevesimäärille. Niissä jätevesi imeytyy sellaisenaan maahan, ja tavoitteena on vain estää vettä kertymästä lammikoiksi tai valumasta suoraan vesistöön. (Lähde: vesi.fi)

Meidän kantovetemme ovat vähäisiä, ja saunan alla on ammattilaisen tekemä kivipesä salaojasorineen kaikkineen. Lisäksi käytämme saunassa vain ekopesuaineita, vaikka säännökset eivät sitä edellytäkään.

saunan ovi pukuhuoneeseen

Nyt kun eletään vuotta 2024, eli meillä on saunasta jo muutaman vuoden käyttökokemus, rakolattia on paljastunut kuviteltuakin upeammaksi!

Se varmistaa veden tehokkaan poistumisen, pitää saunan raikkaana, auttaa merkittävästi sen kuivumisessa saunomisen jälkeen ja tekee lattian siivoamisesta helppoa.

Kaikki roskat puista ja sytykkeistä vain tippuvat lakaistessa suoraan maahan.

Saunahuoneen rakolattiaa on ollut helppo verrata pukuhuoneen normaaliin, ei raolliseen lattiaan; pukuhuoneen seiniin meinasi alkaa muodostua pintahometta, koska sinne pääsee kosteutta saunasta, mutta kosteus ei pääse ulos, ellei ulko-ovea jätä auki.

Saunahuoneen puolella tällaisia ongelmia ei ole, vaikka kosteus tulee nimenomaan sieltä. Se on puhtaasti rakolattian ansiota.

Lauteet, kiuas, piippu ja paloturvallisuus

Alla sauna on saanut jo lauteetkin. Ne tulivat toimituksessa kokonaisina, vain jakkara piti koota itse.

saunan lauteet ja vatupassi

Näyttää jo niin valmiilta, mutta kaikki varsinaiset saunavehkeet, kuten kiuas ja piippu, uupuivat yhä.

Seuraavaksi meidän pitikin sahata kattoon reikä piippua varten ja kantaa kiuas sisälle.

Toinen ylpeydenaihe itselleni katon lisäksi on juuri kiuas.

Taioin nimittäin vanhasta ruostuneesta kiukaasta tällaisen kaunottaren:

kiuas putsaamisen ja maalaamisen jälkeen

Ero todella on kuin yöllä ja päivällä.

Olin kahden vaiheilla siinä, kunnostaako vanha kiuas ja piippu vai ostaako uudet. Vanha kiuas oli aika pahan näköinen, paljon pahemman kuin kuvassa.

Kiuas oli Harvian ja kuitenkin 2000-luvulta, joten annoin sille mahdollisuuden. Jo pelkkään putsaamiseen ja ruosteen hiomiseen meni paljon aikaa.

Kuvassa näette puhdistetun version, mikä selittää, miksi kiuas oli alkujaan vielä pahemman näköinen. Maalasin kiukaan hommaan tarkoitetulla kuumuutta kestävällä maalilla.

Vanha kiuas ja siihen sopiva piippu otettiin toisesta tontin vanhasta saunasta, jota sukulaisemme käyttivät hetken aikaa 2000-luvun alkupuolella. Juuri ne sukulaiset olivat ostaneet saunaan uuden kiukaan, edellinenhän olisi ollut kaiketi alkuperäinen.

maalattu kiuas ja piippu

Kiuaskivet vaihdoin uusiin, mikä oli paitsi fiksua niin lisäsi myös uutuuden vaikutelmaa.

Halusin ennemmin mustat, vulkaniittia olevat kiuaskivet kuin perinteiset harmaat, jotta ne erottuisivat hopeisesta kiukaasta.

kiuaskivet vulkaniittia

Maalasin myös vanhan, todella vahvaa tekoa olevan piipun samaisella maalilla. Täydensimme piippurakennelmaa muutamilla täysin uusilla osilla, jotta saunasta saatiin äärimmäisen paloturvallinen.

Taustalla näkyvät uudet palonsuojalevyt, joiden alla käytimme vanhempia palonsuojalevyjä. Teimme siis kaksinkertaisen suojauksen, jotta kiukaan suojaetäisyydet saatiin pienimmiksi mahdollisiksi.

Saunapiireissä tiedetään, että ilman kunnon suojauksia kiuasvalmistajat neuvovat asentamaan kiukaan suurin piirtein keskelle saunaa puolen metrin suojaetäisyysvaatimuksineen.

Myös nämä asiat kartuttavat lopullisen saunan hintaa, sillä palonsuojalevyt on ostettava erikseen, ja niitä todella on pakko käyttää, niin turvallisuuden kuin mukavuudenkin nimissä.

kiukaan piippu ja suojalevyt

Itse käytin noin 100 euroa levyihin, mutta laiska asentaja saa maksaa kiukaan ympärille tulevasta suojaseinästä melkein saman verran kuin itse kiukaasta.

Alla on näkymä katolta. Savupiipunkin kanssa sai painia, mutta asensimme sen yhdessä, ja kunnollinen rakennustelinekin oli tällä kertaa käytössä.

Vanha piippu on täyttä rautaa ja nykypiippuja paksumpi, joten jo yksistään sen paino teki asentamisesta haastavaa. Silti piipun paikalleen saaminen oli paljon nopeampaa kuin monet edellä kuvaamani työt.

saunan katto ja katonharja

Ulko-oven ja ikkunan karmeineen asensimme melko loppuvaiheessa, mikä oli kannattavaa, sillä kiuas ja piippu oli helpompi kantaa sisään ilman turhia esteitä.

Saunan ovi puolestaan oli pakko asentaa jo rakennusprojektin alkuvaiheessa sen rakenteen vuoksi. Jos ovi olisi unohtunut, sitä ei olisi enää myöhemmin saanut mahtumaan sille tarkoitettuun aukkoon.

Lopputulos

Lopuksi vielä muutamia kuvia sisältä.

valmiin saunahuoneen ovi

Oli kyllä mahtavaa ottaa saunassa ensimmäiset löylyt!

Kuuman ja kuivan kesän ansiosta keväällä sahaamani polttopuut olivat rutikuivia ja paloivat roihuten. Pian saunassa olikin 80 astetta lämpöä.

valmis saunahuone sisältä

Saunaan ei tule vettä niin kuin yllä kerroin. Sinne ei tule myöskään sähköä.

Keksin ostaa saunaan kaksi retkilamppua, jotka toimivat paristoin ja kestävät vettä. Niitä ei toki parane tuoda lauteille kuumuuden takia, mutta ne ovatkin omiaan tuomaan valoa ja tunnelmaa lattianrajasta.

Alla olevassa kuvassa meillä on käytössä vain toinen lampuista, eli jopa yhdellä saa noin mukavasti valoa. Lamppuhankinta on osoittautunut loistavaksi tarpeisiimme.

saunan valo näkyy pimeässä

Lue myös: Pihasaunan maalaaminen

Usein kysyttyä

1. Saako pihasaunan rakentaa ilman rakennuslupaa? Entä tarvitseeko kärrysauna rakennusluvan?

Uudesta rakennuslaista on väännetty pitkään, vaikka jo vuosia sitten ilmoitettiin, että pihasaunat eivät tulevaisuudessa enää tarvitse rakennuslupia.

Uuden lain piti tulla voimaan jo vuonna 2024, mutta se viivästyi, joten tuoreimman tiedon mukaan alle 30 neliön pihasauna ei enää tarvitse rakennuslupaa vuodesta 2025 alkaen.

Liikuteltava saunavaunu ei tarvitse rakennuslupaa, jos sitä oikeastikin käytetään liikkuvana, mutta jos sitä käytetään ennemminkin kiinteänä saunana, rakennuslupa tarvitaan vielä vuonna 2024.

saunatonttukoriste

2. Mistä juuri tässä esitellyn saunan voi ostaa?

Olen vuosien varrella saanut meidän saunasta blogin ja sähköpostin puolella niin hurjasti kyselyjä, että arvaan niitä tulevan jatkossakin.

Siksi kerron jo tässä, että saunavalmistajan kanssa ei syntynyt yhteisymmärrystä, eli en ole minkäänlaisessa yhteistyössä tahon kanssa.

En halua mainostaa yrityksiä ilmaiseksi ja jäädä vaille minkäänlaista korvausta työstäni.

Jos aihe kiinnostaa enemmänkin, blogin Tietoa-sivulta löytyy valaisevaa luettavaa.

Mutta saunan etsijällä ei silti ole hätää: kun googlaa pihasaunoja ja vertailee eri kauppojen valikoimia, sopiva tulee varmasti vastaan!

20 vastausta artikkeliin “Pihasaunan rakentaminen

  1. Nyt täytyy ottaa hattu pois päästä… Huikean työn olette isäsi kanssa tehneet. En minä olis osannut… Ja hurja tuo jalkajuttukin, onneksi parani itsekseen.

    Me oltiin juuri saunassa pitkästä aikaa (vaikka meillä onkin asunnossa oma sauna) ja naureskeltiin tapausta eräältä lomareissulta, kun mökissä menin ukon kanssa illalla saunaan ja tultiin pois ja kehuttiin meidän äidille kuinka oli pehmeät löylyt, kerrankin sauna meidän mieleen. Äiti meni vuorostaan, tuli parin minuutin päästä ulos ja totesi, että eihän se ole edes päällä… :P

    Tykkää

    1. Nauran täällä vedet silmissä tuota tarinaasi! :D Näemmä jotkut arvostavat vielä pehmeämpiä löylyjä kuin toiset. :D Vaikka sauna olikin varmaan jo ehtinyt hieman viiletä teidän ja äitisi käynnin välissä, niin silti tuo kohta ”kerrankin sauna meidän mieleen” kertoo, että ette todellakaan ole mitään hardcore-saunojia! 😂 Itsekin kyllä nautin paljon enemmän pehmeistä, kosteista löylyistä kuin kuivista ja liian ärtsyistä.

      Kiitos ihanasta kommentistasi työmme suhteen! ❤ Saunassa oli niin paljon tekemistä (työ kun ei suinkaan edes loppunut valmiiseen rakennukseen, vaan myös sen maalaaminen oli valtava urakka), että kesän lopulla aloin olla aika poikki. Kuukausien ajan minulla oli melkein joka päivä joko palkkatöitä tai aamusta iltaan rakennus- ja pihatöitä. Nyt syksyn tultua olen saanut levätä, mitä olinkin kovasti odottanut, ja kun jalkakin tosiaan parani, niin nyt kelpaa rentoutua ja saunoa. :)

      Tykkää

  2. Olipas aikamoinen projekti, mutta varmasti sen arvoista. Välillä yksinkertainen on todella kaunista ja käytännöllistä. Iso peukku tekstistä ja kuvista, täytyy miettiä jos mökille väsäisi itse samanlaisen tulevana kesänä.

    Tykkää

    1. Kiitos! Saunan kasaamista voi kyllä suositella, vaikka se vaatiikin paljon enemmän työtä kuin saunapakettien mainospuheet antavat ymmärtää. Lopputulos tuntuu sitä paremmalta, mitä enemmän sen eteen on rehkinyt. Nyt onkin hyvä aika miettiä sauna-asioita, niin materiaalit ehtii halutessaan saada sopivasti kevääksi mökkipihalle.

      Tykkää

  3. Mekin viime kesänä uudisrakensimme pihasaunan. Oli kiva päästä saunomaan kun se oli valmis. Hyvin oot saanut ruostuneesta kiukaasta hyvän näköisen.

    Tykkää

  4. En tiennytkään, ettei saunamökin hintaan välttämättä kuulu edes lauteita. Meillä korjausrakennettiin pihasauna viime vuonna. Joten ei ole itse tullut edes katsottua noita pihasaunojen hintoja.

    Tykkää

    1. Ei tosiaan uskoisi, mitä kaikkea saunapaketeista voikaan puuttua. Sitten sen viimeistään huomaa, kun tutustuu eri vaihtoehtoihin ja vertailee hintoja, mutta onneksi teidän ei tarvinnut hankkia uutta.

      Tykkää

  5. Hei, meillä on saunamökki haussa mökkitontille ja kiinnostaisi tietää mikä oli saunan lopullinen hinta, noin suurinpiirtein? Miltä valmistajalta/hirsiveistämöltä tilasit saunapaketin?

    Tykkää

    1. Lopullista hintaa on vaikea sanoa, koska meillä oli niin monia materiaaleja valmiina, mutta olin toki maksanut niistä aiemmin. Esim. sora saunan alla on yllättävän kallista, mutta koska se oli ylijäämää ja alkujaan tilattu taloamme varten, tavallaan se ei maksanut saunan osalta mitään. (Meillä saunan salaojitus on ammattilaisen tekemä, mutta häntä ei tarvinnut tilata erikseen, koska hän teki samalla talomme pohjatyöt.)

      Meidän tapauksessa saunan lopullinen hinta on melko lähellä saunan ostohintaa, koska juuri tähän malliin sisältyi mm. toimitus, lauteet ja ulkokate ja koska meillä oli jo valmiina esim. piippumateriaaleja, kiuas ja vesisäiliö. Maksoin erikseen lähinnä vain palonsuojalevyistä, kiuaskivistä ja perustuksen betoniharkoista. Kuumuutta kestävää maaliakin kiuasta varten minulla oli jo ennestään. Koska soralle ja työlle ei pysty laskemaan tarkkaa hintaa (tai ne voi laskea talo-, ei saunakuluiksi), sauna maksoi tällöin alle 3 500 euroa kaikkine lisäosineen, joita jouduin ostamaan.

      Tykkää

  6. Kiva kirjoitus, kiitos. Saunan hankinta mökille meilläkin työn alla, valinta vain on kovin vaikea. Räystäs näissä ei juurikaan seiniä suojaa, kuvittelisin 15-20cm pitemmän räystään sopivan paremmin Suomen sateisiin. Muutoin tämä teidän pihasauna sopisi mainiosti meidänkin tarpeisiin.

    Tykkää

    1. Mukavaa, että pidit tekstistä ja että juuri tämä malli voisi olla hyvä teillekin! Räystäät näissä tosiaan ovat melko olemattomia, mutta tämän hintaluokan saunoissa ei taida juuri koskaan olla pidempiä. On sauna onneksi muuten ajanut asiansa!

      Tykkää

      1. aina voi jatkaa lapetta räystäällä kunhan puuta vain nurkissa on mitä käyttää, toki voi pari 2×4 ostaakin jatkoiksi ja lautaa katoksi, ennen kuin katon lopullisesti huopakatat

        Tykkää

  7. Tulipas kivan näköinen pihasauna. Meillekin rakentui mökille uusi sauna tänä syksynä, tosin mökkirakennuksen yhteyteen. Vielä emme kuitenkaan ole päässeet saunomaan, pitää odotella ensin, että asennusvalvonta tulee tekemään lopputarkastukset. Ihmeen edulliset nuo teidän materiaalit kokonaisuudessaan!

    Tykkää

    1. Kiitos! Saunamateriaalit ovat tosiaan edullisimmasta päästä vertailun, selvitystyön ja kierrättämisen ansiosta.

      Mukavaa, että teilläkin on edessä löylyt uudessa saunassa. Toivottavasti ette joudu odottamaan tarkastusta liian kauaa.

      Tykkää

Jätä kommentti