Pihasaunan maalaaminen

Kun kirjoitin jutun pihasaunan rakentamisesta, lupasin kirjoittaa erillisen tekstin sen maalaamisesta. Voisi luulla, että vain unohdin tai muutin mieleni jutun julkaisemisesta, mutta todellisuudessa en olisi voinut kirjoittaa aiheesta aikaisemmin, sillä sain viimeiset paljaat osat maalattua vasta eilen eli juhannuspäivänä.

Upea siitä joka tapauksessa tuli, ja nyt katse kääntyy koko ajan automaattisesti saunalle päin! Maalasin koko saunan yksin.

Viime vuonna saimme saunan valmiiksi loppukesällä, enkä ehtinyt maalata kaikkia pintoja ennen kuin ilma kävi liian kosteaksi syksyn tullen eikä maali siksi enää kuivunut. Maalausurakka oli työläs ja hidas eniten siksi, että kaikki valkoiset pinnat piti maalata kahdesti (yksi kerros ei siis tuottanut tasaisen peittävää lopputulosta), ja sauna on valkoinen kaikkialta muualta paitsi edestä. Myös keltainen etuseinä piti maalata kahdesti. Ainoastaan tummanharmaa oli riittävän peittävää yhdellä maalauskerralla.

Tonteillamme on jo monenlaista sekalaista tönöä, joten halusin saunan sopivan taloon ja sen värimaailmaan. Niinpä maalasin saunan juuri samoilla sävyillä ja samalla idealla, eli taka- ja sivuseinät valkoisella, etuseinän keltaisella ja muut elementit eli oven, ikkunanpielet ja terassin harmaalla. Löysin kaupasta juuri samat sävyt kuin päätalossa. Valkoinen ja harmaa ovat normaaleja ulkokäyttöön tarkoitettuja vesiohenteisia akrylaattimaaleja, keltainen puolestaan on kuultavaa puunsuojaa.

Alla esittelen maalausprojektin etenemistä. Sain onneksi kaikista suurimman työn eli kaikki valkoiset pinnat kuntoon elo-syyskuussa.

Hirsistä pinotut seinät luovat joka kulmaan nuo ”väkäset”, joiden maalaaminen on luonnollisesti vaativampaa kuin tasaisten pintojen. Lisäksi leikatut pinnat imivät maalia kuin sieni. Väkäsiin tarvitsi oman pienemmän pensselin, mikä hidasti etenemistä entisestään, ja pienelläkään pensselillä homma ei sujunut itsekseen, vaan maalia sai kunnolla tuputtaa syvälle koloihin.

Alla oleva kuva on viime lokakuulta. Siinä myös keltainen seinä on valmis eli kahdesti maalattu. Harmaata ehdin levittää syyskuussa ainoastaan ikkunanpieliin ennen kuin totesin, että maali ei enää kunnolla kuivu, vaan meinaa valua yön aikana, joten jätin maalauspuuhat loppuvuoden osalta. Tiesin pystyväni viimeistelemään maalaustyöt vasta tänä vuonna joko keväällä tai kesällä.

Niinpä lähtötilanne tämän vuoden toukokuussa näytti tältä:

Maalaamisen aloittaminen vaati paljon vähemmän tahdonvoimaa kuin edellisvuonna, vaikka jäljellä olikin vielä oven, terassin kaiteiden, terassin lattian ja perustuspuiden maalaus. Se kaikki oli silti vain murto-osa jo tehdystä työstä.

Ja voilà, lopulta sain saunan kauttaaltaan maalatuksi!

Kyllä sitä nyt kelpaa ihastella, etenkin kun kaikki jälki tulee omista käsistä.

Saunan sisäpintojen maalaaminen tai muu käsitteleminen

Saunan sisäpintojen käsittelystä luin paljon erilaisia artikkeleita puolesta ja vastaan. Toiset puoltavat saunasuojaa ja muita vastaavia saunan sisäpinnoille tarkoitettuja käsittelyaineita siinä missä toiset väittävät niitä liimoiksi, jotka estävät puun normaalin hengittämisen ja tuhoavat saunan.

Itse asiassa olin hyvinkin yllättynyt siitä, että saunojen luvatussa maassa Suomessa ei tiedetä, millaisilla aineilla sauna kannattaa sisältä käsitellä. Tietämisellä tarkoitan, että asiassa ei ole olemassa yhtä totuutta, vaan sauna-alan eri toimijat ja tahot argumentoivat pitkälti toisiaan vastaan. Jotkin lähteet sentään toteavat suoraan, että tietyissä käsittelyissä on kyse pelkästään estetiikasta, eli sauna sävytetään sisältä päin halutun väriseksi, mutta käsittely ei sen enempää suojaa kuin pilaakaan saunaa.

Itse lähdin liikkeelle siitä, että en kaipaa saunan sisälle mitään värejä tai sävyjä, vaan kaikki saa olla puunväristä. Niinpä olinkin kiinnostunut vain värittömistä, mahdollisesti pakollisina pidettävistä käsittelyaineista, jotka aidosti suojaisivat saunan sisäpintoja ja pidentäisivät saunan käyttöikää.

Ostin saunasuojaa ja harmistuin, kun se tosiaan sekä näyttää, haisee että tuntuu liimalta. Jostain syystä olin kuvitellut saunasuojan olevan luonnollisemman vahamaista ja esim. koivun ja eukalyptuksen tuoksuista, jonka levittämisestä tulisi levollinen mieli ja kaupan päälle sellainen olo, että on tehnyt saunalle palveluksen.

Ainetta ei kuitenkaan tehnyt mieli levittää juuri mihinkään, ja kun myös kaikki lukemani lopulta vahvisti, ettei saunasuoja suinkaan ole pakollinen vaan voi jopa aiheuttaa myrkkyineen enemmän harmia kuin mitään hyvää, en levittänyt saunasuojaa kuin lattialautojen ala- eli ulkopuoliin. Senkin olisi varmasti voinut jättää tekemättä, mutta pitihän ainetta johonkin testata. Lähinnä levitin suojaa juuri alapuoliin suojan sisältämän homeenestoaineen takia. Oman kokemukseni mukaan ulkopinnat kuitenkin ovat alttiita homeelle aivan toisin kuin sisäpinnat.

*

Nyt sitten vain nautin saunastamme! Ulkoa se on nyt täysin viimeistelty ja sisältä yhä kuin uusi ja tuoksuu tuoreelta puulta. Rakolattia on toiminut hienosti ja tehnyt lattian lakaisemisesta ja puhtaana pitämisestä todella helppoa. Lattian ansiosta sauna myös kuivuu vaivatta löylyjen jälkeen, oli vuodenaika mikä hyvänsä.

12 vastausta artikkeliin “Pihasaunan maalaaminen

 1. Aluksi silmääni häiritsi keltainen etuseinä, mutta kuvaa kauemmin katseltuani ja etenkin kun laitoit kuvan talosta, josta näki värimaailman idean, saunakin on kivannäköinen!
  Mä en voi väittää olevani saunoja (ei mitään hajua koska on viimeksi saunottu), vaikka meillä onkin oma sauna. Mutta jos mulla olisi ihan oma talo ja siinä sauna, maalaisin sen sellaiseksi mustaksi / hiilenharmaaksi; mä olen jotenkin ihastunut sellaisiin saunoihin.

  Tykkää

  1. Kiitos! Heh, hauskaa ettei keltainen heti napannut! Ilman taloa en varmasti olisi tullut keksineeksi juuri noita sävyjä ja maalaustyyliä, mutta talo teki valinnasta helpon. :)

   Mustat ja hiilenharmaat saunat ovat kyllä herkästi hyvännäköisiä. Ne voivat olla vanhoja ja perinteisiä tai sitten hyvinkin moderneja, juuri sellaisia, joita näkyy mainoskuvissa nytkin. Ne myös sopivat maisemaan kuin maisemaan paremmin kuin esim. kiljuva punainen, vaikka itse tykkään myös punaisista saunoista.

   Tykkää

   1. Oho, mä oon taas ajatellut nopeammin kuin kirjoittanut… Tarkoitin, että sauna olisi sisältä sellainen tumma / musta. Ulkoa en edes ajatellut, kun automaattisesti ajattelin saunan olevan talon sisällä, ei erillinen rakennus.

    Tykkää

   2. Tällaiset sekaannukset ovat tavallisia juuri saunojen kohdalla. :) Jos vaikka kirjoittaa Googleen ”saunan maalaaminen” tai ”saunan pintakäsittely”, osa tuloksista koskee saunan ulkopintoja ja osa sisäpintoja. Sitä automaattisesti ajattelee sellaista saunaa, johon itse on tottunein. Joka tapauksessa sisältä(kin) tummat saunat voivat olla upeita, ja niitäkin näkyy erilaisissa mainoskuvissa ja artikkeleissa koko ajan enemmän ja enemmän.

    Tykkää

 2. Ihanat värisävyt ja sopii kivasti talon kanssa yhteen! Meidänkin pitäisi sauna sekä varastohalli maalata lähivuosina. Varastohalliin tosin tarvitaan teollisuusmaalia ja pinta-alaa on sen verran laajasti, että aikaa siihen saa kulumaan. Noista saunasuojista olen kyllä itsekin kuullut todella eriäviä mielipiteitä.

  Tykkää

  1. Kiitos! Teillä on sitten aikamoinen urakka edessä varsinkin varaston kanssa, vaikka kyllä pelkkä saunankin maalaaminen käy työstä, etenkin jos pinnat joutuu maalaamaan kahdesti. Saunasuojakeskustelu on tosiaan villin sekalaista, vaikka luulisi, että Suomessa tiedettäisiin tähän mennessä, kannattaako sitä käyttää vai ei.

   Tykkää

 3. Hauska idea tuo että yksi seinä on erivärinen kuin muut. Tuollaiset maalaustyöt ainakin erottuvat joukosta. Me täällä Jyväskylässä mietitään myös saunan maalausta, ihmettelin myös että millä se sauna kannatta sisältäpäin käsitellä, mukavaa lukea muiden kokemuksia.

  Tykkää

  1. Ilman päätalon jo olemassa olevia värejä en olisi keksinyt maalata yhtä seinää eri värillä kuin muita, mutta talo asetti maalaamiselle mukavat raamit. :)

   Sisäpuolen käsittelyt ovat kyllä kiinnostavia; nyt kun oma saunamme on ollut jo pari vuotta ahkerassa käytössä vuokralaisten toimesta, itse saunahuone ei tunnu tarvitsevan mitään sisäkäsittelyjä rakolattian ansiosta (koska tila kuivuu niin tehokkaasti), mutta pukuhuone jää kuulemani mukaan kosteammaksi ja olisi ehkä voinut hyötyä homeenestoainetta sisältävästä käsittelystä.

   Mukavia maalauspuuhia teille!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s