Miten saada unta? – 2 yllättävää vinkkiä

Tällä kertaa pääsen esittelemään yllättävää tietoa siitä, miten saada unta aiempaa paremmin eli miten nopeuttaa nukahtamista ja parantaa unen laatua.

Jaan tässä kirjoituksessa 2 vinkkiä siihen, miten saada itsensä nukahtamaan ja miten saada unta yöllä. Jakamani tiedon ei tulisi olla yllättävää eikä se sitä varmasti aivan kaikille olekaan, mutta juuri näistä vinkeistä ei helposti löydy asiaa suomeksi, vaikka niillä on tieteellinen pohja, joten toivon tämän tekstin tuovan helpotusta lukijoiden ajoittaisiin nukkumisongelmiin.

Mikäli on koskaan joutunut miettimään, mitä pitää tehdä jos ei saa unta, on myös kuullut tyypillisimmät vastaukset kyseiseen pulmaan:

 • Syö terveellisesti
 • Harrasta liikuntaa, mutta ei liian lähellä toivottua nukahtamisaikaa
 • Pidä kiinni unirytmistä myös vapaapäivinä eli mene aina nukkumaan samaan aikaan
 • Pidä makuuhuone pimeänä ja meluttomana sekä hitusen olohuonetta viileämpänä
 • Sulje älypuhelin ja muut vastaavat laitteet reilusti ennen nukkumaanmenoa
 • Kirjoita murheet ja/tai seuraavan päivän tehtävät ylös, jotta ne eivät pyöri mielessä enää sängyssä

Nuo ovat monille sangen toimivia joskin jo entuudestaan tuttuja ohjeita, mutta niitä ei aina ole helppo/mahdollista noudattaa.

Onko siis olemassa jotain uutta tai erilaista, mitä voisi kokeilla jo tuttujen vinkkien lisäksi?

Onneksi on: vastaus löytyy tyynysuihkeesta ja lämpögeelistä!

Niissä molemmissa vaikuttaa laventelin eteerinen öljy, ja tuotteet kuuluvat The Sleep Ritual -tuoteperheeseen eli on suunniteltu rentoutumiseen, nukahtamisen helpottamiseen ja syvemmän unen saamiseen.

En itse ollut koskaan kuullut tyynysuihkeesta ennen kuin tutustuin siihen ensi kertaa työni kautta viime vuonna. Geeleistäkin kylmägeeli oli minulle tutumpi kuin lämpögeeli.

Tutkitaan siis syvemmin, mistä tuotteissa on kyse ja mihin niiden teho perustuu!

Suosittu, aromaterapeuttinen The Sleep Ritual -tyynysuihke petivaatteille ja saman sarjan lämmittävä geeli vartalolle.

Miten saada unta yöllä? (1. vinkki)

Laventelin (Lavandula angustifolia) eteerinen öljy on hengitettynä tutkitusti rauhoittava ja turvallinen aine, jolla on hypnoottisia ja rentouttavia ominaisuuksia.

Tutkimuksissa on havaittu, että laventelin yhdistäminen muihin hyvää yöunta edistäviin toimiin (kuten juurikin terveelliseen syömiseen, liikuntaan, älylaitteiden sulkemiseen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa jne.) tuo parempia tuloksia kuin samaiset toimet ilman laventelia. (Lähde: Effect of Inhaled Lavender and Sleep Hygiene on Self-Reported Sleep Issues: A Randomized Controlled Trial)

Yllä linkatun tutkimuksen mukaan laventelilla oli suotuisa vaikutus unen laatuun, kun määrä puolestaan pysyi samana kuin ennenkin. Laventelia hengittäneet myös heräsivät virkeämpinä kuin muut osallistujat.

Jos itse haluaa samanlaisia tuloksia, niitä voi saada The Sleep Ritual -tyynysuihkeella! Siihen on uutettu laventelin ja kamomillan eteerisiä öljyjä, joiden rentouttava vaikutus auttaa ottamaan kaiken hyödyn irti ansaituista unista.

Käyttö: Suihkuta haluamasi määrä vartalollesi ja petivaatteisiisi päästäksesi paremmin rentoutuneeseen mielentilaan ja rauhaisaan yöuneen. Laventeli auttaa rentoutumaan ja pääsemään syvään univaiheeseen.

Itse olen nauttinut suihkeesta valtavasti; yhtenä päivänä nukahdin sitä käytettyäni yöunille vain 13 tunnin valveillaolon jälkeen, kun normaalisti valvon helposti yli 18 tuntia, jolloin yöunet jäävät makuuni liian lyhyiksi. Univelalla oli toki asiaan myös vaikutusta, mutta silti, laventelin vaikutusta ei voi tutkimustenkaan valossa kiistää.

Tuoksu on huippumiellyttävä, moniulotteisen rikas ja raikkaana pysyvä, ei muutu tunkkaiseksi haihtuessaan. Helppo annostella, joten tuoksu ei koskaan ole liian vahva tai mieto, vaan juuri sopiva. Sopii tuoksumaailman puolesta hyvin myös miehille ja parisänkyyn.

Tästä tuli heti oma suosikkini, ja mieskin nukkui poikkeuksellisen hyvin sellaisen yön, jota ennen olin suihkauttanut tuotetta miehen tietämättä myös hänen lakanoilleen. Pelkkää sattumaa, vai? 😉

Miten saada unta nopeasti? (2. vinkki)

Aina nopea nukahtaminen ei ole mahdollista; kärsimättömimmät kysyvät, miten nukahtaa nopeasti jos ei väsytä ja miten saada unta jos ei väsytä, mutta nukahtaminen/nukkuminen on epätodennäköistä ja hankalaa silloin kun ei tunne väsymystä.

Yleisohjeena onkin tulla/palata sänkyyn vasta kun on väsynyt. Kun pohditaan, mitä tehdä yöllä kun ei saa unta, toiminnaksi kelpaa mikä tahansa rentouttava ja rauhoittava tekeminen, kuten kirjan lukeminen, rauhallisen musiikin kuuntelu, meditointi, käsityöt ym.

Silloin kun kuitenkin on väsynyt, mutta unen päästä ei silti meinaa saada kiinni, on aiheellisempaa miettiä, miten voi saada unta nopeasti.

Yksi tutkittu syy unen viivästymiseen ja levottomiin öihin on kylmät jalat. Joillain ihmisillä jalat ovat kylmät, vaikka olisi pitänyt paksuja sukkia ja tossuja koko illan. Tutkimusten mukaan jalkojen lämmittäminen ennen nukkumaanmenoa auttaa viestittämään aivoille, että on nukkumaanmenoaika.

Kylmiä jalkoja suositellaan hieromaan ja voitelemaan kapsaisiinia sisältävällä voiteella ennen sukkien laittoa, jotta niiden verenkierto kiihtyy. Lämpö tekee olon raukeammaksi ja helpottaa unen saantia. Jalkojen lämmittäminen on luonnollinen ja lääkkeetön tapa nukahtaa nopeammin, ja tutkitusti toimiva joillekin ihmisille. (Lähde: Healthline)

Kapsaisiinia on chilipaprikoissa, ja sitä sisältävä geeli tuo iholle miellyttävästi kihelmöivää lämpöä. Jäisimmätkin kintut (kuten omani) lämpenevät ja pian tulee raukeampi olo!

The Sleep Ritual -lämmittävä voide eli lämpögeeli sisältää reilusti kapsaisiinia, rauhoittaa ja rentouttaa aisteja sisältämiensä laventelin ja kamomillan ansiosta ja lämmittää ihoa/jalkoja tuntuvasti.

Käyttö: Käytä illalla rauhoittamaan mieltä ja aisteja ennen nukkumaanmenoa. Hiero voidetta kuivalle iholle. Pese kädet heti käytön jälkeen. Lämmittävä vaikutus kestää jopa 30 minuuttia.

Lämpögeeliä voi levittää mihin tahansa vartalon iholle, mutta itse olen kaivannut ja käyttänyt sitä nimenomaan jaloille niin kuin tutkimuksetkin suosittelevat. Geeli on paljon tehokkaampaa kuin voisi luulla; ensimmäisellä käyttökerralla tuntui kuin jalat olisivat olleet ”tulessa” (mikä oli sekin yllättävän hauska tunne), mutta opetti kuitenkin, että vähempikin riittää.

Tuoksu on yhtä uskomattoman ihana kuin tyynysuihkeessa, mikä tehostaa rauhoittavaa vaikutusta ja valmistaa käyttäjää petiin.

Lopuksi

Jos on pohtinut, miten saada unta, tai kärsii unettomuudesta tai nukkumisongelmista, kannattaa kokeilla kaikkia perinteisiä apukeinoja, joita suinkin pystyy ja haluaa (esim. hiilihydraattien syöminen illalla, kofeiinin välttäminen, sopiva liikunta, melatoniinin ottaminen illalla ym.).

Jos kuitenkin on kiinnostunut kokeilemaan jotain muuta/uutta, ja nauttii laventelin tuoksusta muutenkin, tyynysuihketta ja/tai lämpögeeliä voi tehdä mieli kokeilla. Ne ovat suorastaan harvinaisen onnistunut yhdistelmä laventelia, raukeutta, tiedettä ja hemmottelua.

The Sleep Ritual -tuotteet löytyvät verkkokaupasta:

Yli 50 €:n tilauksiin ilmainen toimitus kaikkialle Suomeen! (Lisää tietoa verkkokaupasta täällä.)

6 vastausta artikkeliin “Miten saada unta? – 2 yllättävää vinkkiä

 1. Mielenkiintoista! Laventelin voi tosiaan ajatella rauhoittavan ja siten helpottavan nukahtamista.
  Mutta henk.koht. tuo kakkosvinkki ei auttaisi, vaan vaikeuttaisi nukahtamista. Mulla ympäri vuoden jalkoja alkaa iltaisin kuumottaa niin paljon, että on pakko ottaa sukat pois ja usein nukkumaan mennessä kaivaudun lämpimiin vällyihin, mutta työnnän jalat ulos peiton alta, jotta nukahtaisin. Arvaisin, että verenkierto on mulla jaloissa jopa liian vilkasta.

  Tykkää

  1. Kiva, että pidit aiheesta! :)

   Heh, miehellä on sama juttu, eli hän työntää jalat aina peiton alta pois välittömästi petiin päästyään. On kuitenkin jännä, että hänellä on jaloissa niin lämmin olo, sillä koskettaessa ne tuntuvat nukkumaan mennessä aina kylmiltä. Yön aikana ne kyllä lämpenevät, vaikka ovatkin koko ajan peiton ulkopuolella, eivätkä jalat koskaan ole kylmät herätessä.

   Itse en varmaan nukahtaisi koko yönä, jos joutuisin menemään sänkyyn paljain, jääkylmin jaloin ja sitten vielä jättämään ne peiton ulkopuolelle! Jos jalat ovat ehtineet kylmetä illan aikana sukista ja tossuista huolimatta, niillä menee peiton allakin niin kauan aikaa lämmetä, että juuri se hidastaa nukahtamista. Ja jos/kun tietää, että itsellä on sellaiset jalat, niiden lämmittäminen hieman ennen sänkyyn menoa nopeuttaa nukahtamista tuntuvasti.

   Miehen jalkojen ”ansiosta” tiesin, ettei kaikilla ole palelevat jalat edes täällä pohjolassa, missä kylmäjalkaisuus on tavallisempaa kuin tropiikissa, mutta nyt sinun kommentin saatuani olisi kiinnostavaa tietää tarkemmin, kuinka moni kärsii kylmistä jaloista ja siten hyötyy lämpöhoidosta ja taas kuinka monien jalkoja kuumottaa ympäri vuoden! 🧐😄

   Tykkää

 2. Hihi, täällä myös yksi joka ei tasan nukahda jos varpaat ovat kylmät! Yöllä jalkani lämpenevät kyllä mukavasti, mutta nukkumaan mennessä on tärkeää (lähes välttämätöntä) että jalat ovat lämpöiset. Jos ne jostain syystä ovat kylmät, niin ei uni tule millään! Mulla jalat herkästi ovatkin viileät, joten joskus lämmitän talvella kaurapussin varpaita varten. :D Ei sekään toki unen tuloa auta, jos varpailla on hiki. Näin tosin kohdallani harvemmin on.

  Tykkää

  1. Hauska kuulla toisesta kylmäjalkaisesta, jonka kokemukset ovat identtisiä omieni kanssa! 😊

   Kaurapussin lämmitys on sekin hyvä idea; linkkaamassani lähteessäkin suositeltiin sukkien ja kapsaisiinivoiteen ohella myös lämmittäviä (jalka)kylpyjä ja erilaisia lämpö”laitteita” peiton alle; tuollainen mikrossa lämmitettävä pussi on lisäksi turvallinen, koska se ei voi enää peiton alla ylikuumentua toisin kuin elektroniset laitteet.

   On kyllä jännä, mistä rauhallisen vapaa-ajan ja iltojen kylmäjalkaisuus johtuu; vastaukseksi tarjotaan nimittäin vain huonoa verenkiertoa, mutta esim. itselläni on liikkuessa hyvä verenkierto nimenomaan jaloissa (jalkani pysyvät lämpiminä jopa sellaisella talviajan juoksulenkillä, jolla astun vahingossa sohjon peittämään vesilätäkköön nilkkaan asti; vaikka jalat menevät hetkellisesti litimäriksi ja jääkylmiksi, ne ovat lähes välittömästi taas lämpimät vain muutamat juoksuaskeleet myöhemmin).

   Näemmä hyvä verenkierto kuitenkin päättyy pian liikunnan jälkeen, koska jalat ovat muutoin niin palelevaiset, ja saan villasukistakin tauon korkeintaan vain heinäkuun helteiden ajaksi! :D

   Hikisistä varpaista ei minullakaan ole paljon kokemusta nukkumaanmenoaikaan, ja kun jalkoja nytkin kylmää, vaikka niissä on kaksi paria sukkia ja paksu pörrömatto alla, niin vaikea on edes kuvitella sellaista jalkojen kuumotusta, mitä mm. miehellä ja Menninkäisellä on! 😄

   Tykkää

 3. no nyt tuli kiva juttu luettua. unijutut … voi että,niistä voi tulla todellinen riesa tai sitten ei. tuntuu että uni joskus vaan pakenee pois juuri kun sen saaanti olisi tärkeää. mutta tuo kissakuva on kyllä tosi söpö! kissa tietää milloin mennä nukkumaan!! ja sitten se nukkuu autuaasti.muutenkin jutussa on tosi kivat kuvat ,veikkaisin ihan aidosta suomalaisesta mustikkametsästä.ja kyllä se laventeli tosiaan rauhoitaa mieltä.

  Tykkää

  1. Kiitos, mukavaa että pidit jutusta! 💜 Olen niin ihastunut laventeliin ja sen rauhoittavaan vaikutukseen, että aiheesta oli kiintoisaa kirjoittaa. :)

   Kissoilla ei tosiaan tunnu olevan uniongelmia, vaan päinvastoin nukkuminen on kuin niiden toinen luonto. Korkeasaaren opastauluissakin luki kesällä tiikerin tai leijonan kohdalla, että hyvän aterian saatuaan ne eivät pariin päivään paljon muuta tee kuin laiskottelevat ja makoilevat! 😸

   Niin totta tuo, että unesta, nukahtamisesta ja nukkumisesta voi tulla riesa, jos niiden kanssa on ongelmaa; sitä murehtii jo etukäteen, miten saada unta, ja pelkää, ettei sitä kuitenkaan saa, teki niin tai näin. Onneksi tuollainen tilanne usein helpottaa stressin vähennettyä/loputtua. Toiset taas nukkuvat lähes aina kuin tukki.

   Kiva, että tykkäsit kuvista! Ajattelin ihanien luontokuvien sopivan erityisen hyvin aiheeseen ja koko tunnelmaan sekä värimaailmaan. Kotimainen mustikkametsä tosiaan toimi kuvauspaikkana. 😊

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s