Tjäreborg Madeira -pettymys

Vietin mieheni kanssa ihanan loman Madeiralla kesäkuussa 2022.

Patikoijan paratiisina tunnettu saari tarjosi taas sulojaan kaltaisillemme innokkaille liikkujille; tämä oli jo kuudes yhteinen reissumme Madeiralle, minulle kaiken kaikkiaan kahdeksas.

Tjäreborgin kautta varattu hotelli oli kuitenkin heikoin, missä olemme koskaan olleet. Edes omatoimimatkoille itse varaamani hotellit eivät ikinä ole osoittautuneet lähellekään yhtä ala-arvoisiksi, joten en osannut odottaa näin alhaista tasoa Tjäreborgilta.

Asia on jo ”selvitetty” Tjäreborgin kanssa, mistä lisää alempana ja mistä kirjoituksen nimi Tjäreborg Madeira -pettymys juontuu. Jaan alempana myös hotelliarvosteluni kokonaisena, koska Tjäreborg ei ole sitä sivuillaan julkaissut.

Mitä Madeiralla voi tehdä? Patikoida! Madeiran luonto on henkeäsalpaava; kuva yhdeltä monista vaelluksistamme kesältä 2022.

Kerron kuitenkin alkuun vielä syyn tälle kirjoitukselle.

Tjäreborg ei koe olevansa tarjoamastaan torakkahotellista millään lailla korvausvelvollinen, koska valitin asiasta liian myöhään. Voin kuitenkin hyväksyä sen, että jos papereissa velvoitetaan asiakasta valittamaan heti loman aikana eikä hän sitä silloin tee, hän menettää mahdollisuutensa minkäänlaiseen korvaukseen.

Kahta asiaa puolestaan en voi hyväksyä. Ensimmäinen niistä on harhanjohtava markkinointi, jossa täysin eri hotellia kaupitellaan vanhalla, tutulla kuvauksella, ja toinen on hotellien esittäminen todellisuutta myönteisemmässä valossa, mikä saavutetaan julkaisemalla vain positiivisemmat arviot.

Onneksi minulla on tuhansia ihmisiä kuukausittain tavoittava blogi, jossa voin tuoda nämä epäkohdat esille varoitukseksi kaikille muille!

Tämänkaltaiset ryömijät tulivat Tjäreborgin hotellissa sangen tutuiksi!

Tjäreborg Madeiran torakkahotellista: ”Emme ole korvausvelvollisia”

Tuo oli Tjäreborgin vastaus hotelliarvosteluuni, joka löytyy alta. Arvostelu koskee hotellia Sao Paulo e Alegria, johon majoituimme ajalla 30.5.–13.6.2022.

*

Meluisa torakkahotelli

Olemme yöpyneet Alegria-hotellissa kahdella aiemmalla lomalla ja viihtyneet. Nyt emme kuitenkaan päässeet siihen Alegria-rakennukseen kuin aiemmin, eli olimme siis eri hotellissa, vaikka nimi olikin sama.

Hotelli oli kaikin päin pettymys:

 • hiiren kokoisia torakoita (valtavimman sain vedettyä vessanpytystä alas)
Se kuorekas, jonka sain vedettyä vessanpytystä alas, muistutti eniten juuri tämän näköisiä torakoita kuin tässä kuvassa. Olin pesemässä kasvojani, kun tuntui, että jokin hipaisi jalkaani. Se hipaisija paljastui valtavimmaksi koskaan näkemäkseni torakaksi, ja peittikin peräti neljäsosan kattilan pohjasta!
 • ei parveketta, vaikka perinteisessä Alegriassa on
 • jääkaapissa olevassa pakastelokerossa ei ollut ovea, joten kaikki jäätelöt ja muut pakasteet sulivat mössöksi
 • sähkölaitteet kytkeytyivät itsestään päälle/pois päältä milloin sattuu (mm. kattovalo sänkymme yllä syttyi itsestään päälle keskellä yötä, kun nukuimme)
 • uskomaton melutaso
 • kuin hätämajoitus niille, jotka eivät syystä tai toisesta voineet päästä vanhaan ja tuttuun Alegria-hotelliin
Tässä toista lajia, jonka tyyppinen kipitti hotellihuoneemme sängyn alta kylpyhuonetta kohti. Sen heitimme ikkunasta ulos, koska se oli silloin lähin EXIT.

Kun saavuimme hotelliin, sängyllä meitä odotti upouudet korvatulpat: se ennusti, että meluisat ajat olisivat edessä. Ulkoa tuleva melu on ymmärrettävää, mutta hotellissa tarvitseekin korvatulppia hotellin itsensä takia! Huippunatisevat lattiat ja rakenteet pitävät huolen unettomista öistä, mikäli korvatulppia ei käytä.

En osaa arvioida, mitä vaihtoehtoa meille olisi voitu tarjota loman aikana (huoneen vaihto tuskin olisi hurjemmin auttanut, koska pääongelmana on hotellirakennus), ja toivoisinkin, ettei hotellivalikoimaan kuuluisi alun alkaenkaan näin heikkoja yksilöitä (oli matkakohde mikä tahansa).

Olen ollut Madeiralla lukuisia kertoja, ja suurin itse kokemani torakkavuosi oli kesällä 2012, jolloin niitä kipitti mittavina laumoina kaduilla eritoten Lidossa (suosittu hotellialue Funchalista länteen). Silloinkaan torakoita ei kuitenkaan ollut hotellissamme. Nyt kesällä 2022 torakoita oli ulkona paljon vähemmän ja ne olivat pieniä, kun moninkertaisesti kookkaammat ällötykset puolestaan löytyivät huoneestamme!

Arvoimme joka toinen lomapäivä, valittaako hotellista, mutta sitten kun torakoita ei ollut muutamaan päivään näkynyt varotoimiemme ansiosta (mm. ulko-oven lattiaraon peittäminen pyyhkeellä ja kylpyammeen ison viemäriaukon peittäminen), emme jaksaneet lähteä valitusrumbaan.

*

Tuollaisen tekstin siis lähetin Tjäreborgille. Ja kuten sanottu, yhtiö ei koe olevansa korvausvelvollinen, koska lähetin asiasta palautetta vasta loman jälkeen. Minua ei kuitenkaan kismitä asian byrokraattinen puoli, jolla Tjäreborg pesee kätensä, sillä mikään pieni präntti papereissa ei muuta eikä mitätöi sitä, että hotellihuone oli kehno ja että koko rakennus on eri kuin mistä Tjäreborg omilla sivuillaan kirjoittaa.

Muillakin on identtisiä kokemuksia Tjäreborgin tarjoamasta hotellista: kattovalo syttyi itsestään öisin päälle herättäen nukkujat, ja torakat viimeistelivät hotellikatastrofin.

Kun itse varaan minkä tahansa hotellin, luen aina runsaasti arvosteluja ennen sitä. Tällä kertaa en niin tehnyt, koska olimme menossa meille tuttuun hotelliin, jossa olemme olleet jo kahdesti. Mutta koska kokemus oli mikä oli, menin lukemaan TripAdvisorilta arvosteluja, ja sieltä löytyikin täysin samanlaisia kokemuksia kuin meillä.

Ettei mene liian tekstipainotteiseksi, tässä muistutus siitä, miksi ylipäänsä haluamme aina Madeiralle. Harva muu paikka pärjää tällaisille patikointimaastoille!

Alla olevissa arvosteluissa on niissäkin huomattu ongelmat sähkön kanssa ja toisessa se, että häiritsevä melu tulee nimenomaan hotellin sisältä eikä ulkoa; ei kuitenkaan ole ihmisten syy, että pelkkä yöllinen kävely vessaan herättää koko talon natisevien lattioiden takia. Itse ehdollistuimme astumaan tiettyjen lankkujen yli, jotta häiriötä syntyisi vähemmän.

Alla on kuva siitä kunnollisesta Alegria-hotellista, johon pääsimme kahdella aiemmalla reissullamme:

Tjäreborgin hotellisivuilla kuvataan maantieteellisesti yhä juuri tätä hotellia, vaikka ainakin tietyt ihmiset ohjataankin täysin eri rakennukseen. Hotelli, johon tällä kertaa pääsimme, näyttää tältä:

Tämä rakennus on Sao Paulo -hotellin jatkeena samalla kadulla, kun taas parempi Alegria sijaitsee eri kadulla. Tjäreborg silti kuvaa hotellisivullaan asiakkaille yhä parempaa Alegriaa, joka tosiaan on eri puolella liikennöityä katua:

Tämä kuvaus ei sovi hätämajoitus-Alegriaan, johon tällä kertaa jouduimme, vaan parempaan Alegriaan.

Viimeinen tässä esittelemäni TripAdvisorin arvostelu ja sen saama vastaus hotellilta kertoo parhaiten, mistä lopulta on kyse ja miksi termi hätämajoitus on luultuakin kuvaavampi tämänkertaisen hotellimme kanssa:

Hotellirakennuksia on siis yhteensä kolme, ja kertomuksen pariskunta ohjattiin ensin päärakennuksen lisärakennukseen juuri niin kuin mekin tällä kertaa, ja kun he valittivat asiasta, he pääsivät kunnolliseen Alegriaan, jossa mekin majoituimme aiemmilla lomilla. Ero kahden eri Alegria-hotellin välillä on tämänkin arvostelijan mukaan kuin yöllä ja päivällä.

Rikotaan taas tekstimassaa kuvalla kesältä 2022. Jylhyyden ansiosta Madeiralla voi päästä kuolematta pilvien yläpuolelle.

Kokemuksemme saa miettimään, miten Tjäreborg arvottaa ihmiset. Miten määräytyy, ketä pidetään alimpana pohjasakkana eli ketkä kehdataan viedä huonoimpaan hotellirakennukseen? Saimmeko me huonointa mahdollista, koska kirjoitin Googleen Tjäreborg äkkilähdöt ja säästin siten jonkin verran (en siis ole yhtä maksava asiakas kuin joku muu)?

Toisaalta sillä olisi luullut olevan merkitystä, että tämä oli jo kolmas reissumme Madeiralle Tjäreborgin kautta. Myös matkan keston luulisi vaikuttavan; lyhyemmän ajan pärjää ilman parveketta, mutta kahden viikon reissulla se on jo isompi puute.

Madeira nähtävyydet
Milloin Madeiralle? Saari on ihanteellinen kohde vuoden ympäri; kevät ja kesä tarjoavat eniten kukkaloistoa, syksy ja talvi puolestaan vesiputouksia, paahdettuja kastanjoita, uskomattomia jouluvaloja ja ilotulituksia. Näkymä Funchaliin yhdeltä vaellukseltamme.

Lopuksi

Mitä tästä opimme? Tjäreborg Madeira -kombo ei tällä kertaa toiminut eivätkä yhtiö tai sen tarjoama hotelli Sao Paulo e Alegria enää koskaan ole vaihtoehtoja meille.

Nyt kun miettii, niin onhan tuo ollut aikamoista arpapeliä jo aiempina vuosina noin monien rakennusten kanssa, meillä on siis vain täytynyt olla tuuria aiemmilla reissuilla.

Koska hotellin ei tarvitse olla yhtä arvaamaton kuin vaikkapa sää, ja se valitaan etukäteen ennen lomaa, en näe yhtäkään syytä lähteä jatkossa jännittämään, ”mitä me tällä kertaa satutaan saamaan”.

Serpentiiniteitä, tiilikattoja, pengerrettyjä viljelypalstoja ja sininen Atlantti.

Kun lähetin Tjäreborgille reklamaation, yhtiö vastasi siihen sähköpostilla. Päätän tämän kirjoituksen vastaamalla itse muutamiin kohtiin Tjäreborgilta saamassani s-postissa.

Kaikki lainaukset ovat suoria, vain lihavoinnit ovat itseni lisäämiä.

Tjäreborg: ”Oli ikävä kuulla, ettei lomanne Sao Paolo & Alegria -hotellissa Madeiralla tällä kertaa kaikilta osin vastannut odotuksianne.”

Minä: Miltä osin se sitten vastasi? Kirjoitin palautteeseen, että ”hotelli oli kaikin päin pettymys”.

Emme muutenkaan varsinaisesti vietä ”lomaa hotellissa”, vaan itse matkakohteessa.

Tjäreborg: Mielipiteenne hotellista on välitetty sekä tuotanto-osastollemme että… […] Konsernissamme seurataan tarkasti asiakkailtamme saatuja mielipiteitä…”

Minä: Harmillista, että torakoita ja niiden omatoimista hävitystä, toimimattomia laitteita ja/tai niiden osia ja sähkövikoja pidetään mielipiteinä. Ei ihme, että hotelliluokitukset saadaan korkeiksi, mielipiteillä kun ei ole sellaista arvoa kuin faktoilla.

Tjäreborg: ”Kohdehenkilökuntamme on lisäksi tekstiviestitse varmistanut, että lomamatkanne on alkanut hyvin.

Minä: Kyllä, näin tapahtui ja lomamme tosiaan alkoi hyvin; miltä osin kuvittelette sen olevan Tjäreborgin tai hotellin ansiota? En missään vaiheessa ilmaissut olevani tyytyväinen kumpaankaan, vaan kehuin Madeiraa upeaksi paikaksi. Madeira on mahtava lomakohde huonosta hotellista ja Tjäreborgin surkeasta toiminnasta huolimatta. Se ei ole hatunnoston paikka Tjäreborgille.

Tjäreborg: ”Haluamme kuitenkin vielä kerran kiittää sinua lähettämästäsi arvokkaasta palautteesta.”

Minä: Minulle ei jäänyt oloa, että palautteeni olisi arvokasta, koska sitä ei edes julkaistu, vaikka annoin siihen varta vasten luvan yli kolme viikkoa sitten. Palautteeni olisi ollut arvokasta, jos sen tarkoitus olisi päässyt toteutumaan: ihmiset saisivat sellaista tietoa, jollaista ette itse tarjoa ja jolla on suuri merkitys kokonaisuudessaan onnistuneen loman kannalta.

Juuri siksi jaankin tämän ”arvokkaan palautteen” omassa blogissani!

6 vastausta artikkeliin “Tjäreborg Madeira -pettymys

 1. Erittäin valaiseva kirjoitus. Itsekin olen törmännyt torakka-ongelmaan. Tosin Gran Canarialla. Silloinkin matkatoimisto oli sitä mieltä, että torakat kuuluvat olennaisesti saarn faunaan…

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi ja kokemusten jakamisesta!

   Heh, faunaa tosiaan! 😄 Suomessakin on valtavasti esim. hiiriä ja rottia, mutta silti niiden tunkeutuminen sisätiloihin/hotelleihin (varsinkaan viemäristön ja erilaisten rakojen kautta) ei ole millään mittapuulla sopivaa.

   Meidän kohdalla Tjäreborg ei vastauksessaan puuttunut torakkaongelmaan mitenkään, vaikka nimenomaan pyysin heidän arviotaan siitä, kuinka tavallisina he pitävät torakoita sisätiloissa. Kai heillä meni jauhot suuhun, koska minulla on niin paljon aiempaa kokemusta Madeirasta. Koskaan aiemmin en ole nähnyt torakoita sisätiloissa, en Madeiralla enkä missään muussakaan maassa, joten en olisi ikinä arvannut, että saamme hirveimmän hotellikokemuksen Tjäreborgin eli suositun matkanjärjestäjän kautta!

   Tykkää

 2. No olipahan kurja ylläri, kun luulee pääsevänsä tuttuun ja hyväksihavaittuun majapaikkaan.
  Mua ei yksi tai kaksi torakkaa häiritse, meillä oli niitä joskus Kanarialla kotonakin. Mutta ymmärsin sun kirjoituksesta, että nyt ei ihan parista ollut kyse.

  Toivottavasti loma oli muuten onnistunut ja pääsitte ihanille patikkareissuille huikeisiin maisemiin!

  Tykkää

  1. Kiitos Menninkäinen, loma oli kyllä muutoin hurjan odotettu ja itse Madeiran puolesta ihana! 💚 Myös kaikki toivotut patikointireitit saimme toteutettua; Tjäreborgin hotelli kannusti olemaan mahdollisimman paljon poissa, koska sinne ei tehnyt varsinkaan enää toisella viikolla mieli palata; seinät alkoivat kaatua päälle parvekkeen puutteen takia, ja kämpän suojaus torakoita vastaan alkoi todella tympiä, joskaan sitä ei missään nimessä kannattanut jättää tekemättä.

   Muistinkin sun aiemmin kertoneen, että myös Kanarialla on torakoita, mistä Jarikin kirjoitti yllä. Muistelen jo silloin kommentoineeni, että Madeirallakin on torakoita, mutta ei onneksi koskaan sisätiloissa! No, ne kulta-ajat ovat nyt historiaa. 😬😭

   Tykkää

 3. Ohhoh, onpa todella ikävä kokemus kaikkinensa! Uskomatonta touhua. Näin jälkiviisaana valitus paikan päällä olisi ollut hyvä. Ehkä olisitte päässeet siihen parempaan hotelliin, vaikka eihän sitä voi tietää.

  Itse muistan Espanjasta, kuinka eräässä hostellissa muurahaiset olivat hotellihuoneessamme, kokonainen armeija. Kun sanoimme asiasta, hotellin respassa tarjottiin vain myrkkyä ratkaisuksi. 🙄

  Tykkää

  1. Kiitos myötätunnosta! 💜 Ei tosiaan mennyt ihan putkeen Tjäreborgin osalta.

   Kunnollinen hotelli näytti olevan jonkinlaisessa kunnostuksessa tai remontin loppuvaiheessa (kävelimme väkisinkin sen ohi joka päivä), ja yhdelläkään parvekkeella ei mm. ollut parvekekalusteita, vaikka virallinen kesäkausi oli ollut jo hyvän aikaa käynnissä. Se onkin suurin syy, miksemme valittaneet hotellista; ajattelimme, että koska emme voi päästä kunnolliseen ja tuntemaamme hotelliin, meille varmasti vain tarjottaisiin eri huonetta huonosta hotellista, mikä ei auttaisi mitään.

   Sen vielä ymmärtää, että asioita joudutaan joskus korvaamaan (missä vain hotellissahan voisi olla vaikka vesivuoto tai tulipalo, jolloin kaikki asukkaat jouduttaisiin sijoittamaan jonnekin muualle), mutta korvaava kohde ei saisi olla merkittävästi heikompitasoinen kuin se, mistä asiakas alkujaan maksoi. Kuvailemani hätämajoituksen tunne koko jupakassa jäi harmittamaan eniten.

   Surkuhupaisaa tuokin, että teidän pitäisi itse ryhtyä hyönteismyrkyttäjiksi matkalla! Myös hostelleissa pitäisi olla tuollaisten asioiden suhteen korkeampi taso, muutenhan sitä selviää vähemmillä ötököillä vaikka teltassa! 😉🐜

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s