Alumiiniton deodorantti joka lähtöön (2022)

Moni alumiinittomia deodorantteja kokeillut tietää, että ne eivät lähtökohtaisesti ole yhtä tehokkaita ja toimivia kuin perinteiset alumiinia sisältävät antiperspirantit.

Jos alumiiniton deodorantti kuitenkin syystä tai toisesta kiinnostaa, voiko hikoileva ihminen laskea sellaisen varaan silloin kun kainaloiden tulisi oikeastikin pysyä kuivina tai vähintäänkin hajuttomina ja raikkaina?

Kyllä voi!

Tehokkaita yksilöitä!

Tämän kirjoituksen kuvituksena on peräti 32 eri alumiinitonta deodoranttia, joista kaikki eivät kuitenkaan ansaitse omaa esittelyään. Olen itse käyttänyt kaikkia niitä, ja minulle onkin vuosien varrella kertynyt valtavasti kokemusta deodoranteista.

Esittelen tämän kirjoituksen lopussa parhaat yksilöt ja kommentoin muita matkan varrella.

Hikoilen itse runsaasti kainaloista, joten oma tavoitteeni on aina ollut löytää aidosti tehokas alumiiniton deodorantti hikoilevalle, ja niitä olen onneksi löytänytkin.

Ennen deodoranttien esittelyä on syytä käydä läpi, miksi ylipäänsä valita alumiiniton dödö.

Pääosin tehottomia yksilöitä poikkeuksena Puman alumiiniton deodorantti miehille; miesten kannattaa suosia vastaavia stick-mallisia dödöjä, jos alumiinittomuus on tärkeä kriteeri, sillä vastaavissa, kiinteissä dödöissä ei tyypillisesti ole alumiinia.

Sisällysluettelo:

1. Onko alumiini vaarallista?

 • Aiheuttaako antiperspiranttien sisältämä alumiini rintasyöpää?
 • Miksi alumiiniton deodorantti?
 • Deodorantit vs. antiperspirantit

2. Hellävaraisia deodorantteja

 • Esim. Erisan, Herbina, Dove, Yves Rocher, Born to Bio, Logona, Sante, Avril, Cosnature ja Dr. Hauschka

3. Tehokkaita deodorantteja

 • Itse tehty deodorantti
 • Attitude
 • (We Love the Planet)
 • Lavera
 • Mikä deodorantti pitää kainalot kuivina?

Siirrytään siis pitemmittä puheitta heti asiaan!

Kuvan ensimmäinen deodorantti on hellävaraisten parhaimmistoa, kaksi jälkimmäistä puolestaan perustehottomia.

Onko alumiini vaarallista?

Itse jätin alumiinia sisältävät antiperspirantit pysyvästi vuoden 2014 syksynä nähtyäni alumiinista kertovan dokumentin Yle Areenassa, ja aloin käyttää pelkästään alumiinittomia deodorantteja.

Näkemäni dokumentin keskiössä oli rintasyöpään sairastunut nuori nainen, joka oli aina ollut oikea antiperspiranttien suurkuluttaja ja jolle lääkäri kertoi niiden mahdollisesta vaikutuksesta syövän puhkeamiseen, mutta pahimmissa tapauksissa alumiinia oli nautittu sisäisesti vuosikausia esim. närästyslääkkeiden tai veden mukana.

Born to Bio -dödöt ovat huumaavan tuoksuisia, mutta teho on huonointa luokkaa; pahimmillaan näiden dödöjen tuoksu yhdessä hienhajun kanssa tekee kainaloista kamalamman hajuiset kuin ne olisivat ilman dödöä.

Aiheuttaako antiperspiranttien sisältämä alumiini rintasyöpää?

Olin kuullut alumiinin ja rintasyövän yhteydestä jo vuosia ennen dokumentin näkemistä, mutta käytin silti antiperspirantteja, koska liikkuvana naisena hikoilen jatkuvasti ja kokeilemani alumiinittomat dödöt tuntuivat lasten leluilta alumiinilla kyllästettyihin kavereihinsa nähden.

Lisäksi tiesin, että yhteys alumiinin ja rintasyövän välillä on kiistetty täysin.

Kun siis mietitään, onko alumiini haitallista kainaloihin levitettävien tuotteiden muodossa, alumiinia sisältävien antiperspiranttien ei voida nykytiedon valossa väittää aiheuttavan rintasyöpää. Se on syöpäliittojen kanta niin Suomessa kuin monessa muussakin maassa.

Jos alumiini olisi sellainen myrkky kuin jotkut väittävät, miksi sitä saisi laittaa valtaosaan deodoranteista? Yhtiöt väittävätkin, että alumiini muodostaa kalvon ihon pinnalle (tulpan hikirauhasen suulle), mutta ei imeydy ihoon. Tähän väitteeseen alumiinin turvallisuus perustuu.

Alumiiniton deodorantti Herbinalta on peruskiva tehottomien dödöjen kategoriassa, keskellä hellävarainen miesten alumiiniton deodorantti, ja kolmantena pistävänhajuinen Dove, jota normaalisti ihana eukalyptuskaan ei pelasta.

Silti näkemässäni dokumentissa kerrottiin, että antiperspirantteja käyttäneiden rintasyöpää sairastavien naisten rintakudoksesta löytyi alumiinia. Vaikka alumiinia löytyi nimenomaan kainalon läheisyydestä, tiedeyhteisön silmissä se ei riitä todistamaan mitään eikä siitä voida päätellä, että juuri alumiini aiheuttaisi syöpää.

Minulle yllä mainittu löydös kuitenkin jo yksistään riitti syyksi lopettaa alumiinin levitys kainaloihin.

Vaikka alumiini antiperspiranteissa ei todistetusti ole vaarallista, ei se ainakaan terveyttä edistävä aine ole. Koska alumiinia ei ole pakko levittää kainaloihin, miksi ottaa edes pientä riskiä? Kainalokarvojen ajon ja alumiinin levityksen kainalolle heti ajon jälkeen mahdollisesti haavaiselle, hieman rikkoontuneelle iholle sanotaan olevan erityisen pahasta.

Tässä hitusen vanhempaa mallia Yves Rocher’lta. Välillä alumiinittomat deodorantit ovat puuttuneet firman valikoimasta, kunnes on saatu uusia, jotka eivät millään lailla häviä markettien tehottomille dödöille.

Alta löytyy linkit tuoreimpiin tutkimuksiin, joissa on löydetty mahdollinen yhteys alumiinin ja (rinta)syövän välillä:

Koska tutkimukset on tehty laboratoriossa/eläimillä, alumiinin haitallisuutta tulisi tutkia ihmisillä, jotta mahdollinen yhteys alumiinin ja rintasyövän välillä voitaisiin todistaa laajempaa tiedeyhteisöä tyydyttäen.

DIY deodorantti
Tehokas itse tehty alumiiniton deodorantti, ensimmäisessä vihreää savea, toisessa ilman savea: DIY deodorantti

Miksi alumiiniton deodorantti?

Joku valitsee alumiinittoman deodorantin puhtaasti yllä kirjoitetuista syistä, mutta valintaan on myös muita, ehkä yllättäviäkin syitä:

 • parhaat alumiinittomat deodorantit voivat olla tehokkaampia kuin antiperspirantit tai muutoin miellyttää käyttäjäänsä enemmän
 • tietyillä deodoranteilla kainalot jäävät heti levittämisen jälkeen kuiviksi, mikä nopeuttaa pukeutumista ja päivän menoihin lähtemistä
 • dödöiset kainalot on mukavan vaivaton pestä; antiperspirantit tosiaan muodostavat lupaamansa kalvon kainalon pintaan ja tavallaan pinnoittavat koko kainalon, jolloin tuotteen pois saaminen vaatii enemmän hankausta

Itse inhosin antiperspirantin tunnetta aina suihkussa, kun hankasin sitä pois kainalosta, mutta pahinta oli toki se, etteivät kainaloni pysyneet kuivina tai raikkaina antiperspiranteillakaan.

Itse tehty dödö: niin tehokasta, helppotekoista ja edullista!

Antiperspirantit pitivät kainaloni kuivina pidempään kuin tehottomat deodorantit, mutta en koskaan onnistunut löytämään sellaista antiperspiranttia, joka ei olisi pettänyt normaalissa, aktiivisessa arjessani, vaikka kokeilin myös apteekissa myytäviä, erikoistehokkaiksi väitettyjä antiperspirantteja.

Olenkin varma, että jos olisin saanut antiperspiranteilla aivan eri tasoista pitoa kuin parhailla deodoranteilla, houkutus palata niiden pariin olisi ehtinyt nostaa päätään lukemattomia kertoja vuosien varrella. Mitään houkutusta ei kuitenkaan ole ollut, koska en ikinä saanut antiperspiranteillakaan toivottua tehoa tai pitoa.

Deodorantit vs. antiperspirantit

Onko deodorantissa alumiinia? Sananmukaisesti kaikki dödöt eli deodorantit ovat alumiinittomia (sanoista de ja odor eli hajua vähentävä/estävä). Jos ostaa ”pelkän” deodorantin, sen pitäisi olla alumiiniton. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole, koska useimmat tuotteet ovat dödön ja antiperspirantin yhdistelmiä, jolloin niistä löytyy alumiinia.

Alumiinittomien deodoranttien INCI-listojen tutkailua.

Mikä on antiperspirantti? Alumiinia sisältävät kainalotuotteet ovat antiperspirantteja (anti ja perspire eli hikoilua vähentävä/estävä). Esim. Yhdysvalloissa antiperspiranteiksi saa nimetä vain sellaiset kainalotuotteet, joissa on alumiinisuoloja.

(Tällaisen määritelmän mukaan joskus ekodödöjen kohdalla käytetty ilmaisu alumiiniton antiperspirantti on siis vain markkinointikikka, koska alumiinittomia antiperspirantteja ei ole olemassa.)

Yksinkertaisesti ilmaistuna dödö estää vain hienhajun, antiperspirantti-deodorantti puolestaan sekä hajun että itse hikoilun.

Alumiinia on toisinaan myös sellaisissa (luonnonkosmetiikan) dödöissä ja kivideodoranteissa, joissa moni ei hoksaa olevan alumiinia erilaisten kiertoilmaisujen takia, joita ovat esim. alum, aluna tai mineraalisuola. Tunnetuin esimerkki lienee Mádaran yrttideodorantti, jonka ainesosista alumiini on ensimmäisenä heti veden jälkeen.

On siis hyvä varmistaa, että dödö todella on alumiiniton, mikäli se on käyttäjälle tärkeä kriteeri.

”Alumiinittomia” deodorantteja, jotka kuitenkin ovat täynnä potassium alumia, joka on kaliumalumiinisulfaattia. Ihme, että saa markkinoida alumiinittomina.

Kokemuksia alumiinittomista deodoranteista: Hellävaraiset deodorantit

Kun tässä yhteydessä puhutaan hellävaraisuudesta, rumemmin sanottuna voitaisiin puhua tehottomuudesta.

Olen luokitellut tähän ryhmään kaikki kokeilemani deodorantit, jotka eivät aina jaksa pitää kainaloita raikkaina tai hajuttomina edes kotioloissa.

Valtaosa kaikista deodoranteista kuuluu tähän kategoriaan, osti ne sitten marketista tai nettikaupoista.

Deodorantin ei edes kannata odottaa olevan tehokas ellei se joko ole kookosöljy- ja ruokasoodapohjainen tai ellei sitä varta vasten markkinoida tehokkaana (esim. Laveran Natural & STRONG, josta juttua alempana).

Mutta hellävaraisia nämä ovat, joten jos deodorantille ei ole muuta valintakriteeriä kuin hellävaraisuus ja esim. tuoksu, valikoimat ovat runsaat: Herbina, Dove, Yves Rocher, Born to Bio, Logona, Sante, Avril, Cosnature ja Dr. Hauschka. Erisan puolestaan on hajusteeton vaihtoehto.

Kaikille tämän kategorian deodoranteille on yhteistä seuraavat piirteet:

 • eivät pidä kainaloita kuivina
 • kainalot alkavat kostua hyvin aikaisessa vaiheessa, vaikka päivään ei kuuluisi mitään erityistä fyysistä tai psyykkistä rehkintää
 • paitaan ei tule isoja länttejä kainaloiden kohdalle vielä kotosalla, mutta ulos tai yleisesti päivän hommiin lähdettäessä märät läntit voivat alkaa muodostua hyvinkin nopeasti aktiivisuus- ja/tai stressitasosta riippuen
 • hiki ei välttämättä haise vielä illallakaan rauhallisen kotoilun päätteeksi, mutta jos haluaa mennä muiden ihmisten ilmoille ilman, että paitaan tulee märät läntit ja hienhaju puskee läpi, näitä deodorantteja ei voi silloin harkitakaan
 • kuivuvat hitaasti levityksen jälkeen nestemäisyytensä takia
 • eivät ärsytä ihoa; pienintäkään kihelmöintiä tai pistelyä ei tunnu edes kainalokarvojen ajon jälkeen käytettäessä

Yhteenveto: Minun kaltaiseni hikoilija ei pärjää tämän kategorian millään dödöllä tavallisessa arjessa. Käytän niitä silti esim. iltapesun jälkeen ja yöaikaan, eli eivät ne koskaan hukkaan mene.

Yves Rocher’n nykyisen valikoiman deodorantit ovat saaneet huonot arvostelut, mutta tehottomampien dödöjen sarjassa ne pärjäsivät mielestäni mukavasti; oivia kotikäyttöön, eivät menoihin. We Love the Planet -deodorantit edustavat koostumuksensa puolesta tehokkaampia dödöjä, mutta en itse ihastunut niihin. Mintulta tuoksuva oli miellyttävämpi, mutta sinisen tuubin sisältö tuoksui sitruunaiselta tiskirätiltä.

Vihdoin! – Tehokkaat deodorantit

Markkinoiden tehokkaimmat deodorantit rakentuvat usein kolmen ihmeaineen ympärille, jotka ovat kookosöljy, ruokasooda ja tärkkelyspitoiset jauhot.

Juuri siksi itse tehty deodorantti, joka sekin tehdään noista aineista, on niin tehokas. Olinkin itse jo pitkään käyttänyt tyytyväisenä pelkästään omatekoista deodoranttia, koska vain harvoista ostodödöistä on sille vastusta, mutta uteliaisuus sai minut tutkimaan nettikauppojen tuoreinta valikoimaa.

Muistelin kaihoisasti yhtä vuosien takaista suosikkiani, joka katosi tyystin Suomen markkinoilta: Attitude-merkkinen alumiiniton ja voidemainen stick-dödö.

Vuoden 2015 suosikkini: Attitude, Yves Rocher’n alumiiniton miesten deodorantti ja Laveran Neutral Deodorant Roll-On.

Attitude-dödöstä teki hauskan sekin, että en ollut nähnyt kyseistä kanadalaista vegaanidödöä missään (en edes muiden blogeissa testattavana), mutta sisko osasi kuitenkin jostain syystä antaa minulle sellaisen lahjaksi. Kun dödön loputtua etsin sitä nettikaupoista, mitään ei löytynyt.

Attitude jätti iholle voidemaisen pinnan, joka ei kuitenkaan ollut tahmea, ja jopa neljän tunnin patikoinnin jälkeen lämpimässä säässä kainalot eivät yhäkään haisseet eivätkä olleet edes kovin märät.

Niinpä innostuin tosissaan, kun nyt kesän alla 2022 löysin kuin löysinkin Attitude-dödöjä!

Näitä ei moni kauppa tarjoakaan, mutta löysin Suomessa toimivalta Ecco Verdeltä laajimman ja edullisimman valikoiman.

Uudet Attitude-dödöt olivat selvästi uudistuneet eivätkä ole voidemaisia, vaikkakin stick-mallisia. Tein silti luottavaisin mielin tilauksen, koska arvelin, ettei firma ottaisi takapakkia tuotekehityksessään. Kun heillä ainakin jo kerran hallittiin aidosti tehokkaan alumiinittoman deodorantin valmistus, kai se osattaisiin vastaisuudessakin.

Olin onneksi oikeassa! Attitude Super Leaves -dödöt sisältävät nekin kookosöljyä ja ruokasoodaa, mikä on toimivaa dödöä etsivälle aina hyvä merkki.

Lisäksi dödöissä on mm. sheavoita, kasvivahaa ja yrttejä, eli aineita, joilla on todellista vaikutusta tuotteen tehoon, tuntuun ja toimivuuteen iholla, mutta jollaisten kanssa en ole itse jaksanut läträtä vuosien deodoranttireseptikokeiluissani.

Omien reseptikokeilujeni tuloksia: hyviä tai oikein hyviä kaikki, mutta yhden ihmisen deodoranttikokkailut eivät yllä kokonaisten firmojen tasolle!

Itse tehty deodorantti ei siis luonnollisesti ole täsmälleen yhtä tehokas ja ylellinen kuin parhaat ostodödöt, mutta se lienee hyväksyttävää ja ymmärrettävää.

Attitude-dödöt ovat juuri niin tehokkaita ja miellyttäviä kuin olin osannut odottaa, eli kainaloita ei millään meinaa saada haiseviksi, vaikka kuinka stressaa, treenaa ja lenkkaa!

Haistatin yhden päivän päätteeksi kainalot miehelläkin, joka yllättyi Attituden tehosta todistettuaan, miten kiireinen, stressaantunut ja liikkuva olin ollut koko päivän.

Vaikka We Love the Planet -deodorantit ovat Attitude-dödöjen tyyppisiä koostumuksiltaan ja kartonkisilta pakkauksiltaankin,

 • ne eivät tunnu yhtä tehokkailta
 • tuoksut eivät miellytä
 • ne ovat pienempiä ja siten kilohinnaltaan kalliimpia.

Käytin molemmat We Love the Planet -deodorantit loppuun eli ne ovat tehokkaimmista dödöistä ihan OK, mutta eivät houkuta ostamaan uudelleen toisin kuin Attitudet.

Tästä päästäänkin toisiin tuoreisiin suosikkeihin, eli Laveran Natural & STRONG -deodoranttituotteisiin, jotka nekin löysin kilpailukykyiseen hintaan Ecco Verdeltä.

Osasin odottaa Laveran tuotteilta paljon menneiden kokemusten perusteella, ja iloitsin koko konseptista; kun hellävaraisia ja usein samalla tehottomia deodorantteja on jo niin runsaasti tarjolla, markkinoille kaivataan nimenomaan VOIMAKAStehoisia alumiinittomia dödöjä, minkä Lavera selvästi tajusi.

Ja kyllä, näissä tosiaan on VAHVA pito, ja olen ihastunut tuotteisiin päätä pahkaa:

 • miellyttävä, ”laveramainen” tuoksu
 • voide levittyy helposti ja todella tyydyttävällä tavalla: siinä missä monet öljypohjaiset deodorantit sulavat iholle niin, ettei dödöä näe, valkoinen voide näkyy levitettäessä, joten tulen käyttäneeksi tuotetta riittävästi mutten liikaa (aikaisemmin pelasin aina varman päälle, eli laitoin tuotteita ennemmin liian paljon kuin liian vähän)
 • kainalot jäävät heti kuiviksi deodoranttivoiteen jäljiltä, eli pukeutua voi saman tien
 • huipputoimivan kokonaisuuden saa laittamalla nestemäistä ja ruokasoodatonta roll-onia iltapesun jälkeen yöksi ja käyttämällä herättyään ruokasoodaa sisältävää deodoranttivoidetta

Laveran dödöjen kanssa on sama kuin Attitude-dödöjen kanssa, eli raikkaus säilyy koko päivän, vaikka kuinka riehuisi fyysisesti ja henkisesti.

Olen varmasti ollut huvittava näky nuuhkiessani kainaloita moneen kertaan päivän mittaan jopa hien valuessa HIIT-treenin aikana ja tultuani aina samoihin oivalluksiin: ”Vieläkin on pitänyt!” ja ”Vieläkään ei ole pettänyt!” Mahtavaa, Lavera!

Lopuksi

Toivottavasti tästä kirjoituksesta on saanut osviittaa siihen, minkälaiset dödötoiveet ovat realistisia ja millainen alumiiniton deodorantti olisi itselle sopivin.

Itselläni on aina ollut hakusessa paras alumiiniton deodorantti, ja tällä hetkellä siihen asemaan yltävät Attitude-dödöt ja Laveran deodoranttivoide! Etenkin viimeisin on mainio alumiiniton deodorantti hikoilevalle.

Päätetään pitkä kirjoitus muutamilla yleisluontoisilla kysymyksillä.

Usein kysyttyä deodoranteista

1. kysymys: Kostuvatko kainalot parhaiden dödöjen tehosta huolimatta ja jos kyllä, niin mikä deodorantti pitää kainalot kuivina?

Useimmat dödöt eivät edes lupaa pitää kainaloita kuivina, koska ne eivät estä hikoilua, ts. niiden toimintaperiaatteena ei ole kainaloiden kuivina pitäminen.

Parhaissa deodoranteissa on kuitenkin kosteutta imeviä tai hillitseviä aineita (kuten juurikin tärkkelyspitoisia jauhoja ja/tai savea), mutta useimpien ei ole realistista odottaa sellaista kuivuuden tunnetta, jollaista on mahdollisesti antiperspirantilla saanut.

Oman kokemukseni mukaan parhaat ostodeodorantit, kuten Attitudet ja Laveran deodoranttivoide, kuitenkin pitävät kainalot niin kuivina kuin deodorantit pystyvät.

Hurjan toimiva dödö, joka olisi yhä yksi harvoja kestosuosikkejani, jos siinä ei olisi triklosaania.

2. kysymys: Tarvitseeko deodoranttia käyttää?

Jos tällaista joutuu kysymään, vastaus on silloin luultavimmin ei! Jos deodorantille ei tunnu olevan tarvetta, sellaista on silloin turha käyttää. Eiväthän kaikki kärsi erityisesti jalkahiestäkään, jolloin he eivät tarvitse raikastavia jalkasuihkeita. Toisilla on kainaloiden kanssa sama juttu.

3. kysymys: Minkä ikäisenä kannattaa alkaa käyttää deodoranttia?

Mitään maagista ikää ei ole, sillä jopa sellainen ihminen, joka on ennen pärjännyt ilman deodoranttia, voi alkaa vanhetessa ja hormonitoiminnan muuttuessa hikoilla enemmän. Tyypillisesti deodoranttia aletaan käyttää viimeistään murrosiässä, mutta jos deodoranttia ei tunne tarvitsevansa, sitä ei kannata alkaa käyttää vain tietyn iän takia.

4. kysymys: Mikä on hyvä ensimmäinen deodorantti lapselle?

Se riippuu puhtaasti lapsen tarpeista; jos hikoilu on runsasta ja häiritsevää, lapsen on hyvä halutessaan saada tehokas deodorantti. Jos puolestaan vähempi teho riittää, mikä tahansa hellävarainen ja raikas deodorantti on sopiva. Tytöillä on enemmän valinnanvaraa kuin pojilla.

Hajusteeton tuote voi olla sopiva alumiiniton deodorantti pojalle, sillä miesten deodorantit ovat monen makuun liian voimakkaasti hajustettuja. Sukulaispoika alkoi käyttää deodoranttia 11–12-vuotiaana, ja monia kokeiltuaan tykkää eniten Aloe Ever-Shieldistä, joka onkin suunniteltu kaikille sukupuolesta riippumatta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s