Kirjoitin tästä aiheesta ensimmäistä kertaa vuonna 2016, ja sen jälkeen olen lukuisia kertoja käyttänyt näitä samoja ohjeita. Viime vuonna otin passikuvan isästä, ja nyt tänään miehestä.
Vaikka passikuvan ottaminen itse on varsinkin kunnollisissa olosuhteissa helppoa, passin hakeminen noin yleisesti on muuttunut näinä vuosina hankalaksi ja turhauttavaksi (siitä lisää alempana).
Vielä vuosia sitten suurin kysymysmerkki passikuvan ottamisen kanssa oli, voiko passiin ottaa kuvan itse, sillä asia oli ilmaistu jokseenkin epäselvästi virallisissa lähteissä. Tänä päivänä on täysin selvää, että kuvan voi ottaa itse, joten käydään prosessi alla läpi.

Uuden passin hakeminen alkaa valokuvasta
Passeja ei ole enää vuosiin myönnetty kymmeneksi vuodeksi niin kuin ennen, vaan nykyisin passin joutuu uusimaan viiden vuoden välein.
Uutta passia ei voi hakea ennen kuin hakemukseen liittää valokuvan. Uuden passikuvan voimassaoloaika puolestaan on puoli vuotta, eli kuva ei saa olla kuutta kuukautta vanhempi.
Voi olla, että passikuvan ottaminen itse ei ole koronan jälkeisessä maailmassa kaiken vaivan arvoista (siitäkin lisää alempana), mutta mikäli kuvan ottaminen itse kiinnostaa, näin se tapahtuu:
1. Mene lupahallinnon valokuvapalvelimelle
1.1. Ota ihan ensiksi valokuva ohjeiden mukaan: Passikuvaohje

On tärkeää syynätä passikuvaohjeet tarkasti, sillä niissä eritellään kaikki tarvittava: passikuvan mitat ja mm. pään koko, sallitut ilmeet, sopiva valaistus, missä asennossa kuvassa on oltava jne. Sivuilta löytyy myös monia esimerkkejä sekä oikeaoppisista että vääränlaisista kuvista.
Kuvan koon muuttamiseen, rajailuun ja pikseleiden laskemiseen sopii esim. Microsoft Paint tai mikä tahansa vastaava ohjelma tai sovellus. Kun kuva täyttää vaaditut kriteerit ja on valmis lähetettäväksi, sille tehdään heti automaattinen tarkastus, joka on kuitenkin puutteellinen ja vain arvio.
Toisin sanoen palvelu voi kelpuuttaa puutteellisen kuvan tai vastaavasti väittää kelvollista kuvaa kelpaamattomaksi. Hakija voi onneksi itse päättää, lähettääkö ensiksi valitsemansa kuvan vai valitseeko jonkin toisen. Lopullisen päätöksen kuvan hyväksymisestä tekee virkailija. Jos kuva hylätään, palveluun saa lähetettyä uuden kuvan yhtä helposti kuin ensimmäisenkin.
1.2. Lähetä valokuva
Valitse Uusi kuva ja seuraa ohjeita.
Oleellisin tieto on kirjautua palveluun yksityishenkilönä. Kun puhutaan vain kuvan lisäämisestä, palveluun kirjautujan ei tarvitse olla sama henkilö kuin passin hakijan.
Alla otteita muutamista kohdista: palvelu kertoo, että yksityishenkilöiden ottamia kuvia hylätään paljon. Se kertoo myös, minkälaisia asioita automaattinen laadunarviointi osaa arvioida ja että löysikö se kuvasta puutteita.
Kun kuva on lähetetty, siitä saa kuittauksen, jossa olevaa koodia eli kuvatunnusta tarvitsee poliisin sivuilla uutta passia hakiessaan:

2. Mene sitten poliisin sähköiseen asiointipalveluun
Kysymys: Miten lähetän passikuvan poliisille?
Vastaus: Kun kirjautuu sisään omilla verkkopankkitunnuksilla ja valitsee eri asioinneista passin hakemisen, pian palvelu jo pyytääkin yllä saatua kuvatunnusta:
Tämän vaiheen jälkeen ei paljon muuta kysytäkään, vaan passi maksetaan (hinta 44 euroa v. 2022) ja palvelu ilmoittaa, täytyykö hakijan käydä paikan päällä esim. tunnistautumassa tai antamassa nimikirjoituksen ja/tai sormenjäljet.
Vinkkejä passikuvan ottamiseen / Usein kysyttyä
Voiko passikuvan ottaa kännykällä?
Teknisesti voi, eli nykykännyköillä saa laadullisesti varsin hyviä passikuvia. Kännykällä kuvatessa ongelmaksi muodostuu kuitenkin useimmiten liian läheltä kuvaaminen, mikä aiheuttaa optisen vääristymän:
Minulla oli edellisessä passikuvassa juuri samanlainen optinen vääristymä (koska otin sen oman käden mitan päästä digikameralla), mutta se meni silti läpi. Voi olla, että kaikki eivät edes tunnista optisia vääristymiä omissa kuvissaan; selfieitä otetaan niin paljon, että moni on tottunut katselemaan omaa naamaansa optisten vääristymien kera.
Kun käytössä on joko selfietikku tai jalusta ja ajastin tai kaikista mieluiten saa apua toiselta ihmiseltä, silloin optisesta vääristymästä ei tarvitse huolia.
Saako passikuvassa olla meikkiä?
Saa toki, mutta ei kannata käyttää vahvaa meikkiä eikä varsinkaan vahvoja varjostus- ja korostusmeikkejä, joilla saa luotua illuusion erimallisista kasvoista kuin ne ovat ilman meikkiä.
Erityisesti jos passikuva on mustavalkoinen, korostus- tai aurinkopuuterin liiallinen käyttö voi näkyä valkoisina alueina tai varjoina valokuvassa.
Sellainen luonnollinen meikki, jollaista kaikista yleisimmin käyttää, sopii hyvin myös passikuvaan.
Passikuva ja silmälasit
Passikuvassa saa olla silmälasit päässä, mistä on esimerkkejä myös passikuvaohjeen kuvissa, mutta ne eivät saa peittää silmiä eivätkä luoda varjoja kuvaan.
Voiko passikuvaa muokata?
Ei kannata muokata itseään/kuvattavaa henkilöä, se on kielletty myös virallisissa ohjeissa, mutta jos taustassa tai paidassa näkyy esim. hius tai muu roska, ja sen osaa muokata pois kuvan kärsimättä, toki sen voi tehdä.
Mikä kaikki on muuttunut passin hakemisessa huonompaan suuntaan?
✘ Vähintään joka toinen passinhakukerta ei onnistu vain sähköisesti, sillä mm. sormenjäljet pitää antaa uudelleen kuuden vuoden välein. Jos tietää, että itsellä on edessä keikka paikan päälle, passikuvan ottaminen valokuvaamossa voi säästää aikaa ja vaivaa saman reissun yhteydessä ja olla rahallisestikin kovin pieni satsaus kohti uutta passia.
✘ Jos hakijalta vaaditaan käynti poliisille, passihakemuksen käsittely ei ala laisinkaan ilman paikalle menoa, vaikka on lähettänyt kuvan ja maksanut passin! Tällöin ei myöskään saa sähköisesti vahvistusta siitä, onko itse otettu kuva hyväksytty vai ei, vaan se selviää vasta paikan päällä virkailijan arvioitua kuvan.
✘ Pitääkö passin olla voimassa kun hakee uutta? Ei pidä, mutta hakuprosessi on helpompi silloin kun vanha passi ei ole ”liian” vanha. On mahdollista, että kun valmis passi vihdoin saapuu Matkahuollon kautta esim. R-kioskille, sitä ei pysty itse noutamaan, vaan siihen täytyy valtuuttaa joku muu! Näin on silloin, jos oma vanha passi on yli vuoden vanha:
Tuntuu kerrassaan uskomattoman hullulta, eikä tämän perusteella arvaisi, että elämme huippuunsa digitalisoituneella aikakaudella.
✘ Tämän kaiken kruunaa tietysti pahoin pandemian takia ruuhkautunut palvelu, jossa passin saamiseen menee käytännössä kuukausia, ellei maksa ylimääräistä ja/tai mene paikan päälle jonottamaan tuntikausiksi ilman ajanvarausta, koska aikoja ei ole riittävästi tarjolla.
Lopuksi
Passikuvan ottaminen itse voi olla houkuttelevampaa silloin kun koko hakuprosessi onnistuu sähköisesti kotoa käsin. Silloin saa myös tiedon siitä, hyväksyttiinkö kuva, ilman että tarvitsee mennä virkailijan pakeille.
Mitä jos passikuva hylätään? Hyvää on se, että jos itse otettu kuva syystä tai toisesta hylätään, mutta passikuvan ottamisesta, rajaamisesta yms. pääsi jo sen verran perille, että tekee mieli kokeilla uudestaan, palveluun voi lähettää uuden kuvan.
Kuvien jälkiasemoinnissa ym. on sitä vähemmän vaivaa, mitä enemmän passikuvia on aiemmin pyöritellyt.
Hyvä kun muistutit! Munkin passi vanhenee tänä vuonna. Ja henkilökortti.
TykkääTykkää
No tulipa hyvään saumaan sitten. :) Ei muuta kuin pikseleiden kanssa puljaamaan!
TykkääTykkää
Mä kuulun näihin lukuisiin passinuusijoihin. Kymmenen vuoden passi menee kesäkuussa vanhaksi. Kevään reissut on viimeisiä, jotka teen vanhalla sukunimellä. En ollut kyllä minäkään tullut ajatelleeksi, että ottaisi itse passikuvat. Toisaalta, saan työn puolesta ilmaiset passikuvat, jotka ovat jo jemmassa odottamassa passinhakuhetkeä.
TykkääTykkää
Kiva, että ehdit kevään reissuille vanhalla passilla. Meidän nykyiset passit vanhenee viisi päivää ennen helmikuista matkaa, höh!
Jos/kun työn kautta saa ilmaiset passikuvat, niin täytyisi kyllä olla tosi innokas, jotta niitä rupeaisi siitä huolimatta väsäämään itse. :D Tosin ottamalla kuvan itse on luontevampi olo ja omasta ilmeestä ym. tulee herkästi luonnollisempi. Samaten vaikka joku muu maksaisikin passikuvan, silti on mentävä johonkin kuvattavaksi, mikä on joillekin epämieluisampaa kuin omassa kotistudiossa kuvailu. Sinun ei tosin tarvitse huolehtia siitäkään, kun kuvat kerran ovat jo valmiina.
TykkääTykkää
Passikuvan voi ottaa myös passikuva-automaatilla. Automaatille voi antaa sähköpostiosoitteensa, jolloin kuvat tulevat sähköpostiin ja viestissä on linkki, josta pääsee tekemään passi-/henkilökorttihakemuksen.
TykkääTykkää
Totta, kuulin samasta automaatista (eli näistä nykyaikaisista) ensimmäistä kertaa siskon perheeltä vasta vähän aikaa sitten; heillä oli automaatista pelkkää hyvää sanottavaa – se säästää aikaa ja vaivaa eikä maksa paljon mitään – joten kiitos muistutuksesta ja hyödyllisestä kommentista, josta on iloa muillekin! 😊
TykkääTykkää
Tämä olikin hyödyllistä tietoa, että kuvat voi ottaa itse, kun minäkin joudun tänä vuonna passin uusintaan. Voisin kyllä ainakin yrittää ottaa kuvat itse, koska niistä viisi vuotta sitten otetuista kuvista on vielä melkein kaikki tallella eli uusille kuville ei ole passin lisäksi mitään muuta tarvetta.
TykkääTykkää
Voin kyllä suositella kuvien ottamista itse. Homma käy sitä helpommaksi mitä useamman ihmisen kuvaa. Meillä sana lähti kiertämään, ja saan nyt ilmeisesti kuvata koko suvun! :D Viimeisimmän kuvan muokkailu kävi hetkessä, kun olin ensin harjoitellut omalla kuvalla. Hylkäysprosentti on muuten aivan äärimmäisen pieni, eli jos kuva täyttää vaaditut kriteerit, se menee taatusti läpi.
TykkääTykkää
Hih, olipas mielenkiintoinen teksti. Eipä ole tullut tällainen mieleen… Toisaalta, luulen, että jatkossakin kuvautan itseni täällä Espanjassa, koska se on todella halpaa ja tulee kerralla hyvä. Samalla saa paremman mielen, kun tukee pientä valokuvaamoliikettä. :)
TykkääTykkää
Kiva, että pidit tekstistä. :) Ja hienoa, että Espanjassa passikuvan ottaminen on edullista ja toimivaa. Paikallisten bisnesten tukeminen on kyllä hyvä idea. :)
TykkääTykkää
Ei toimi, Vaikka saan kuvatunnuksen palvelimelta, se ei käy passikuvaa hakiessa – tulee virheilmoistus että kuvaa ei löydy. Ilmeisesti nuo itse otetut kuvat eivät kelpaa sittenkään.
TykkääTykkää
En osaa sanoa, mikä sinulla on mennyt jutussa pieleen, mutta itse otettujen kuvien kelpaaminen on varmaa, kun se kerran onnistui minultakin useamman ihmisen kohdalla, ja myös lukee palvelun sivuilla (eli on siis yleistä tietoa). Meillä on ollut passit kourassa tammikuusta asti, ja monta reissua on itse otetuilla kuvilla jo tehty. Virheilmoitukselle voi olla lukemattomia, ehkä jopa sinusta täysin riippumattomia syitä. Toivotaan, että onnistut, jos kokeilet vielä!
TykkääTykkää