Kylpyvaahto x 18 (Menetetty mahdollisuus!)

Tällä kertaa kirjoitukseni inspiraationa toimii monella tapaa hyljeksitty ihanuus nimeltään kylpyvaahto.

Aihe on erityisen lähellä sydäntäni mutta samalla menetetty mahdollisuus, mikä näin jälkeenpäin harmittaa ja mistä kerron alla lisää.

Suomessa saunakulttuuri on aikaa sitten syrjäyttänyt kylpemisen ja sitä kautta kylpyammeet ja -vaahdot, mutta on niille sentään vielä jonkin verran kysyntää. Osa ihmisistä voi myös olla niin kuin minä ennen eikä siksi tiedä, millaisia herkkuja kylpijöille onkaan tarjolla.

kylpyvaahto vadelma ja jasmiini

Oli asia niin tai näin, nyt sukelletaan mehukkaiden kylpyvaahtojen maailmaan!

Sitä ennen on kuitenkin kunnioitettava kuolleita.

Mitä kylpyammeille tapahtui?

Moni varmasti tuntee jonkun, joka on joskus muuttanut 1970-luvulta peräisin olevaan kerrostaloasuntoon. Jos uusi asukas päätti remontoida, mitä hän luultavasti ainakin teki? Repi kylpyammeen hirveällä vaivalla pois ja korvasi sen suihkunurkkauksella!

Vihaa kylpemistä kohtaan on tavallaan vaikea ymmärtää, sillä myös kylpyammeessa voi ottaa pelkän suihkun, sen ympärillä voi olla suihkuverho eikä ammeessa ole pakko istua. Silti niin moni haluaa kylpyammeesta eroon.

Kun minä nuorena parikymppisenä muutin vastaavaan 70-luvun kerrostaloon, jossa oli kylpyamme, otin siitä kaiken irti! Missään edellisissä kodeissani ei ollut koskaan ollut kylpyammetta, joten kylpeminen tuntui luksukselta. Sen raukeuttava vaikutus erityisesti juoksulenkkien jälkeen koukutti minut iäksi.

kylpyamme
Tämä kotoisa, ikkunallinen kylpyhuone ammeineen oli minun yli 10 vuoden ajan!

Oman kokemukseni mukaan kylpyammeet eivät vie vettäkään lainkaan niin paljon kuin jotkut väittävät. Minulle ainakin riitti vain kolmasosa vettä (veden pintahan nousee melkoisesti, kun ammeeseen asettuu). Ammeeseen laitettavan veden kuuluu myös alussa olla sen verran kuumaa, ettei vettä ainakaan siksi tarvitse läträtä, että vesi on kylmennyt jo kylpemisen alkupuolella.

Nykyään hienoja, monesti joko ”tassullisia” tai täysin jalattomia kylpyammeita myydään erikseen, ja jotkut niitä toki varta vasten ostavat, mutta niin kuin tiedämme, huomattavasti useampi haluaa heivata ammeet. Sen vahvistavat niin kierrätyskeskukset, ihmisten kokemukset kuin ammeettomat asuntonäytötkin.

Tänä päivänä asun itse 2000-luvulla rakennetussa kerrostalossa, jossa ei koskaan ammeita ollutkaan, mutta kaikissa asunnoissa on oma sauna. Niinpä nykyään saunon samat määrät, jotka ennen kylvin.

Silti sain kylpeä 10 vuoden ajan 2–3 kertaa viikossa. Muistelen kylpyjä lämmöllä, ja olen usein unelmoinut siitä, että jossain tulevassa asunnossamme olisi vielä joskus kylpyamme. Mikä nautinto olikaan kylpeä kaikessa rauhassa maukasta juomaa ja hyvä kirja seuranani! Joskus minulla oli suklaatakin.

Mutta se, mitä minulla ei koskaan ollut, oli kylpyvaahto!

kylpyvaahto 500 ml ja 1 litra

Kylpyvaahdot jokaiseen makuun

Minä todella kylvin satoja kertoja enkä koskaan lisännyt veteen kylpyvaahtoa. En myöskään käyttänyt mitään kylpypommeja tai -palloja. Se on jäänyt harmittamaan, sillä olen juuri sellainen ihminen, joka satsaa omalla ajalla tapahtuviin kotoisiin elämyksiin; käytän saunassakin aina saunatuoksuja, joten olisin taatusti käyttänyt kylpyvaahtoa, jos vain olisin tajunnut, mitä ihanaa kylpyveteen olisikaan voinut lisätä.

Kylpykulttuurin olemattomuus toki edesauttoi sitä, etten törmännyt kylpyvaahtoihin missään. Ja koska niin harvoilla muilla oli ammeita, aihe ei tullut koskaan puheeksi.

kylpyvaahdot

Juuri siksi haluan kertoa kylpyvaahdoista kaikille niille, joilla on vielä mahdollisuus päästä käyttämään niitä aidossa kylvyssä! (Kaikki esittelemäni kylpyvaahdot kelpaavat myös suihkugeeleiksi virallisten käyttöohjeidenkin mukaan, mutta harvapa ostaa kylpyvaahtoa, jos tahtoo suihkugeelin.)

Tämä kirjoitus on omistettu kanssakylpijöille! Samalla oma harmitukseni lievittyy, kun saan kanavoida kylpyinnostukseni tänne ja haaveilla siitä, että pääsen itsekin vielä joskus nauttimaan kylpyvaahdoista niiden aidossa asiayhteydessä.

kylpyvaahto 3 pulloa

Vaahtoava kylpyvaahto x 18

Kaikki tässä kirjoituksessa esittelemäni kylpyvaahdot

 • sopivat jokapäiväiseen käyttöön ja kaikille ihotyypeille
 • puhdistavat mutta eivät kuivata ihoa
 • vaahtoavat runsaasti
 • ovat hellävaraisia ja mietoja
 • ovat rakenteeltaan sileitä eivätkä sisällä viemärin tukkivia hippuja tai yrttejä

Vuodesta 2022 alkaen 500 ml:n ja litran kylpyvaahtoihin on lisätty luonnollisia uutteita.

Kaikissa on myös samanlaiset käyttöohjeet: Kaada kylpyä valuttaessasi 1–2 korkillista kylpyvaahtoa juoksevan veden alle. Voit myös käyttää pienen määrän (muutaman pisaran) suihkugeelin tapaan.

vaahtoava kylpyvaahto

Olen eritellyt alle koko tämänhetkisen valikoiman tuoksuyhdistelmineen.

Virkistävät / Raikastavat

 • Juice Burst -kylpyvaahto: klementiini ja inkivääri
 • Watermelon Juicy Splash -kylpyvaahto: mehukas vesimeloni
 • Pure Marine -kylpyvaahto: vaalea myski ja hennot bambunlehdet

Rentouttavat

 • Raspberry Delight -kylpyvaahto: vadelma ja mustaviinimarja
 • White Lily -kylpyvaahto: madonnanliljan terälehdet
 • Bubble Gum Dream -kylpyvaahto: unohtumaton purukumin tuoksu yhdessä vaniljan kanssa palauttaa mielen takaisin lapsuuteen
 • Cranberry & Orange -kylpyvaahto: makea appelsiini ja aromaattinen karpalo
 • Raspberry & Cassis -kylpyvaahto: vadelma ja mustaherukka

kylpyvaahto 5 pulloa

Hemmottelevat (usein voidemaisempi koostumus, joihinkin lisätty ravitsevia öljyjä)

 • Soothing Petals -kylpyvaahto: tierakukka ja pionin terälehdet
 • Simply Luxurious -ylellinen kylpyvaahto: vaniljan kukinnot ja auringossa kypsynyt, samettinen persikka
 • L’Amour Sunrise -kylpyvaahto: ruusu ja lämmin meripihka
 • Aloha Monoi -kylpyvaahto: trooppinen tuoksu kypsää kookosta ja Tahitin tierakukkaa
 • Jasmine Whisper -kylpyvaahto: jasmiinin terälehdet ja täyteläinen magnolia

Rauhoittavat

 • Calm & Unwind -kylpyvaahto: ainutlaatuinen yhdistelmä kamferia ja eukalyptusta tuo aisteille äärimmäistä rentoutusta ja hyvää oloa vähentäen samalla lihassärkyä
 • Goodnight Sweetheart -kylpyvaahto: rauhoittava yhdistelmä bergamottia ja vaniljaa edistää unensaantia

Lasten kylpyvaahdot

Myös lasten kylpyvaahdot ovat hellävaraisia, eivät kuivata ihoa, vaahtoavat runsaasti jne., mutta ovat vielä miedompia ja siten turvallisia lasten herkälle iholle eivätkä ärsytä silmiä, jolloin pesuhetket toteutuvat ilman kyyneleitä. Lasten kylpyvaahto on tarkoitettu 3-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille.

lasten kylpyvaahto

 • Swirling Strawberry -suihkugeeli ja kylpyvaahto: mansikka ja hedelmäiset kuplat
 • Unicorn Dreamy -kylpyvaahto: herkulliset, kypsät mansikat
 • Good Night Lavender -vartalonpesuneste ja kylpyvaahto lapsille: rauhoittava laventeli erityisesti iltoihin edistämään unensaantia

Tästä listasta luulisi löytyvän jokaiselle kylpijälle mieleiset vaahdot, mutta jos ei, niin tiedän valikoiman kasvavan entisestään kevään mittaan.

Jos olisin äkännyt kylpyvaahdot silloin kun minun olisi pitänyt, olisin itseni tuntien hankkinut useamman pullollisen ja valinnut sopivan kulloisenkin fiiliksen mukaan. Paras kylpyvaahto on se, joka puhuttelee juuri nyt.

Kylpyvaahdoissa onkin se mukava ominaisuus, että toisin kuin vaikkapa voidepurkeissa, joita ei säilyvyyden takia kannata olla viittä erilaista avattuna samaan aikaan, kylpyvaahtoja voi hyvin vaihdella sen mukaan, kaipaako virkistystä, hemmottelua vai rentoutumista.

kylpyvaahto aloha monoi ja l'amour sunrise

Lopuksi

Houkuttelevat kylpyvaahdot hetkeen kuin hetkeen löytyvät suorin linkein kuvastosta:

Yli 50 €:n tilauksiin ilmainen toimitus kaikkialle Suomeen! (Lisää tietoa verkkokaupasta täällä.)

Itse jään unelmoimaan siitä, että pääsisin vielä joskus kylpemään säännöllisesti omassa kodissa ja sillä kertaa ehdottomasti kylpyvaahto kaverinani! Uskon niin kyllä tapahtuvan; lähinnä se on mysteeri, meneekö siihen vuosia vai vuosikymmeniä.

Upeita kylpyhetkiä kaikille niille onnekkaille, joilla on kylpemismahdollisuus! 😘🛁💦

4 vastausta artikkeliin “Kylpyvaahto x 18 (Menetetty mahdollisuus!)

 1. En ole (jalka)kylpyihmisiä, mutta tuli mieleen, että voiko noita käyttää jalkakylpyjä harrastavat?
  Meillä Kanarian kodissa oli amme, mutta ainoa kerta, kun siinä kylvin oli, kun kalima = helleaalto iski eräänä elokuuna ja laskin ammeen täyteen siedettävimmän kylmää vettä ja jäähdyttelin siellä.

  Tykkää

  1. Kiva, että satuit nostamaan aiheen esiin, sillä itsekin ajattelin ensimmäiseksi jalkakylpyä, kun mietin, mikä olisi paras tapa saada kylpyvaahto käyttöön silloin kun kylpyammetta ei ole. Kirjoitukseen syventyessäni kuitenkin unohdin tämän näkökulman.

   Vastaus on joka tapauksessa kyllä, eli perinteinen kylpyvaahto soveltuu hienosti myös jalkakylpyyn. Verkkokaupassa on kuitenkin myös varsinaisia jalkakylpyjä, ja annoinkin yhden niistä lahjaksi läheiselle viime jouluna. Jalkakylpypullo on paljon pienempi kuin kylpyvaahtopullo mutta kuitenkin vähän kalliimpi, joten niissä on enemmän kosteuttavia ja hoitavia ainesosia (koska jalat kärsivät/hautuvat/hiertyvät jne. kengissä niin paljon enemmän kuin muu iho vaatteissa), mutta jos omat jalat eivät kaipaa tehokkaampaa hoitoa, ja jalkakylvyt kuitenkin kiinnostavat, niin perinteinen kylpyvaahto sopii hommaan mainiosti ja myös rahaa säästyy!

   Kiitos, että tulit muistuttaneeksi tästä, sillä nyt voin itsekin kokeilla kylpyvaahtoa jalkojen hellimisessä!

   Hauskaa, että vaikka kylvyt eivät ole sinun juttusi, löysit silti syyn ammeen käyttämiseen. :) Nyt talviaikaan ja Suomessa tarinasi aiheuttaa kylmiä väreitä (kuumat kylvyt kun ovat kaikista ihanimpia!), mutta helleaallon aikaan tuo on totta kai ollut yksi parhaimmista ja mahdollisesti jopa ainoista tavoista saada viilennystä kotosalla, etenkin jos ilmastointia ei ole.

   Tykkää

 2. Ihanan kuuloisia ja näköisiä kylpyvaahtoja! Nyt tuli heti hirveä himo päästä kylpemään, vaikka minäkään en ole varsinaisesti kylpyihmisiä (ainakaan siinä määrin, että haluaisin ammeen omaan kotiini).

  Mutta hotelleissa kohdalle tulee joskus huone, jossa on kylpyamme (ja joskus ammeesta on vielä huikeat näkymät!), ja silloin yritän käydä kylvyssä ainakin kerran. Tosin usein käy joko niin, että en muka ehdi kylpyyn tai että ehdin kylpyyn, mutta olen niin väsynyt tms., että kylpeminen menee suorittamiseksi, enkä nauti siitä yhtään. Kylpemisintoa ei ainakaan yhtään lisää se, että todella harvoissa hotellihuoneissa on automaattisesti kylpyvaahtoa, vaan sitä pitää aina erikseen pyydellä. Ja ne hotellien kylpyvaahdot ovat valovuosien päässä näistä sinun ihanuuksistasi…

  Tykkää

  1. Kiitos Satu, olipa mukava lukea kokemuksistasi! Ja ajatella, että olet varsinaisen kylpyinnon puuttuessakin tajunnut suorastaan pyytää kylpyvaahtoa, kun minä taas en tajunnut nimenomaan vaahdoista mitään vuosiin, vaikka niin innokkaana aina kylvin! Hurjan kiva kuulla, että kauppani valikoima tekee suuremman vaikutuksen kuin hotellien tarjonta! 💜

   Upeilta kuulostavat nuo reissut, joilla pääsisi kylpemään ja mahdollisesti samalla mahtavia näkymiä todistamaan, mutta jos ohjelmaa on reilusti ja/tai aika muutoin vähissä, niin kylpemisestä ei tosiaan pysty nauttimaan kiireessä. Itsekin jätin entisessä asunnossa kylvyn väliin, jos halusin pian pesun jälkeen nukkumaan.

   Hienoa silti, että vaikka omaa ammetta ei ole eikä sellaista kaipaa, hyödynnät usein kylpymahdollisuutta matkoilla kenties samalla periaatteella kuin joku muu esim. uima-allasta. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s