5 tarpeetonta ja kallista trendiruokaa (2022)

Elämme trendikkäitä aikoja, varsinkin kun puhutaan syömisestä, erilaisista ruokavalioista ja siitä, mikä on terveellistä syötävää. Trendikäs syöminen on kuitenkin ennen kaikkea kallista, ja siten tuottoisa bisnes monille yrityksille, eikä trendiruoka välttämättä tarjoa mitään terveydellisiä etuja tavalliseen ruokaan verrattuna.

Tietyt trendiruoat voikin nähdä lähinnä vain statussymbolina, sillä keskivertokansalaisella ei ole varaa ostaa niitä säännöllisesti. Ja vaikka olisikin, rahan haaskaaminen trendiruokiin on tavattoman typerää.

Olen itse mennyt lankaan ja ostanut menneisyydessä älyttömän kalliita trendiruokia, mutta tulin lopulta järkiini. Pystyn nyt hiukan viisaampana listaamaan kaikkein pahimmat ja kalleimmat trendiruoat, joita ilman kaikki voivat mielestäni elää.

viisi tarpeetonta ja kallista trendiruokaa

Olen päivittänyt tämän kirjoituksen kaikki tiedot tammikuussa 2022. Kerron kirjoituksen lopussa, miten hintatiedot on kerätty ja liitän sinne myös aiemmat tiedot lähes 5 ja puolen vuoden takaa elokuulta 2016, jotta voimme nähdä hintakehityksen ja myös muutaman trendin muuttumisen.

1. vaniljajauhe / vaniljauute vs. vaniljasokeri

Tänä päivänä vaniljaa vaativissa resepteissä lukee useimmiten joko vaniljajauhe tai vaniljauute. Niissä on pelkästään aitoa vaniljaa joko sellaisenaan tai alkoholiin sekoitettuna. Ne ovat suhteessa niin hinnakkaita, että niitä ei taatusti edes saataisi kaupaksi, ellei sokeri olisi trendikkäästi pannassa juuri nyt. 100-prosenttinen aito vanilja kuulostaa kuitenkin houkuttelevalta, mutta kun…

 • Vaniljajauhe (Foodin) 998,33 €/kg, Ruohonjuuri
 • Nestemäinen vaniljauute (Taylor & Colledge) 95,80 €/litra, Kärkkäinen
 • Vaniljauutejauhe (Foodin), 350,00 €/kg, Foodin
 • Vaniljasokeri (Dansukker) 8,12 €/kg, Prisma

millä korvata vaniljajauhe ja vaniljauute

Kun myös vaniljasokerissa on aitoa vaniljaa, ja se on huomattavasti riittoisampaa ja paremman makuista kuin 990 euroa (!) kalliimpi serkkunsa kilohinnaltaan, en näe vaniljajauheen ostamiselle moniakaan perusteita. Tuolla säästöllähän lähtee jo matkalle! Tai ostaa vuosien kuluessa pikku pirtin maalta.

Omassa keittiössäni vaniljauute ja -jauhe kuluivat todella nopeasti, ja mikä pahinta, en saanut tekeleisiin kaipaamaani vaniljan makua. Käytin uutetta ja jauhetta ensisijaisesti raakaleivonnassa, jossa leipomuksia luonnollisestikaan ei paisteta, eli vaniljan olisi pitänyt maistua erityisen voimakkaasti. Usein en silti maistanut sitä juuri ollenkaan. Vaniljasokeri puolestaan tuoksuu huumaavan hyvälle ja tuo leipomuksiin oikean vaniljan maun.

Uusin tulokas vaniljaperheeseen on vaniljauutejauhe, joka pomppasi hakutuloksissa esiin. Suosituin ja näkyvin on Foodinin vaniljauutejauhe, josta he kertovat seuraavaa: ”Vaniljauutejauhe on valmistettu aidosta vaniljasta vaniljatankoa uuttamalla, jonka jälkeen se on kuivattu kasaan uutejauheeksi.”

vaniljauutejauhe

Yhden tähden tuotteelle antanut arvostelija kommentoi sitä näin: ”Hyvin mieto tuoksu eikä lainkaan vaniljan makua”, jolloin 350 euron suolainen kilohinta kirpaisee kahta kauheammin.

2. kaneli vs. ceyloninkaneli

Kun lopulta sain suureen hehkutukseen haksahtaneena käsiini ”aitoa kanelia” eli ceyloninkanelia, pettymys oli makutestin jälkeen tuntuva. Ceyloninkanelia markkinoidaan kumariinittomana (eli siten myrkyttömänä), lempeän makuisena ja makeana kanelina, kun taas tavallista kanelia (kassia- tai burmankaneli) väitetään kitkeräksi myrkyllisyyden lisäksi.

Kuulostaa ihanteelliselta: ceyloninkanelista saa kaikki kanelin hyvät puolet ilman huonoja.

Mutta ei. Ceyloninkaneli on hyvin mautonta kaimaansa nähden. Jos pitää kanelista, ceylonista ei saa sitä makua, aromia ja vahvuutta, mihin on tottunut. Ceylon voi olla käyttökelpoinen jonain muuna mausteena, mutta ei käy kanelista. Siitä ei mielellään maksaisi enempää kuin tavallisesta kanelista, koska se on niin aneemista. Ceyloninkanelin hinta on kuitenkin varsin verevä.

 • Ceyloninkaneli (Foodin) 49,75 €/kg, Ruohonjuuri
 • Kaneli (Meira) 24,07 €/kg, Prisma

Lue myös: Myrkytön kaneli on mauton kaneli?

ceylon kaneli

3. kookosöljy vs. muut öljyt

Kookosöljyä voi hyvin käyttää, jos erityisesti pitää sen mausta, mutta terveellisyyden tai edullisuuden takia sitä ei kannata käyttää. Se on tyydyttynyttä rasvaa, joka on onnistuneesti saanut terveystuotteen leiman.

 • Kookosöljy (Foodin) 15,73 €/litra, Foodin
 • Rapsiöljy (Rainbow) 1,65 €/litra, Prisma
 • Ekstra-neitsytoliiviöljy (Cirio) 8,58 €/litra, Prisma

Lue myös: Hittituote kookosöljy on kasvirasvoista epäterveellisin

4. erilaiset superfoodit, eksoottiset marjat/marjajauheet

Niputan tässä kategoriassa yhteen kaiken maailman lucumat, macat, spirulinat, acait ja baobabit. Jo nimet kertovat, etteivät juuri nuo ruoat välttämättä ole fiksuimpia valintoja suomalaiselle. Suomessa kasvaa paljon hyviä juureksia ja antioksidanttipitoisia marjoja, jolloin ulkomaalaisten superfoodien kova hinta, huikaiseva hiilijalanjälki ja toisinaan mitätön maku panevat miettimään, miksi emme syö lähimaastomme superruokia.

 • Lucumajauhe (Foodin) 51,90 €/kg, Ruohonjuuri
 • Spirulinajauhe (Foodin) 83,17 €/kg, Ruohonjuuri
 • Kotimainen mustikka 0,00 €/kg, keruupaikkana koko Suomi

Tiesitkö, että 90 prosenttia Suomen mustikoista, puolukoista ja hilloista jää poimimatta joka vuosi? (Lähde: Kaleva)

superruoat

5. erilaiset ”terveys”patukat

Trendimaailmassa patukoiden hinta on jälleen kerran valtava, mutta maku onneton. Ajatus luonnollisesta patukasta ilman lisättyä sokeria, jauhoja, säilöntäaineita ja vastaavia on sinänsä hieno. Jos kuitenkin haluaa taateleita ja pähkinöitä, joista monet terveyspatukat koostuvat, silloin paljon edullisempi ja maukkaampi vaihtoehto on pakata laukkuun juuri niitä taateleita ja pähkinöitä patukan sijasta.

Jos taas haluaa makeamman patukan, joka käy paremmin oikeasta herkusta, kalliita ”terveys”patukoita ei voi silloin harkitakaan.

 • CocoVi Supersnack -patukat 63,33 €/kg, XXL
 • Elovena välipalakeksit 10,63 €/kg, K-ryhmä
 • Marjainen myslipatukka (Pirkka) 13,27 €/kg, K-ryhmä

cocovi-patukat

Toivotan lukijoille herkullisempaa, edullisempaa ja epämuodikkaampaa elämää!

*

Miten hintatiedot on kerätty?

Vertailu on toteutettu valitsemalla Googlen hakutuloksista suosituin orgaaninen hakutulos (ei mainos) sellaiseen verkkokauppaan, jossa tuote oli saatavilla. Jos kärkituloksissa oli useampi taho, joka tarjosi samaa tuotetta (ei välttämättä samaa merkkiä), pyrin valitsemaan edullisimmin myytävän tuotteen.

En siis valinnut kalliimpia hintoja silloinkaan kun sellaisia oli tarjolla lähellä kärkituloksia. Esim. Puhdistamon spirulinajauhe olisi maksanut 119,50 €/kg, mutta valitsin edullisimman mahdollisen vaihtoehdon, mitä ei kylläkään hinnoista aina arvaisi tai uskoisi!

Valitsin aina normaalihinnan, en mahdollisia alehintoja. Jos löysin esim. vaniljajauheen alennuksesta, se johtui siitä, että tuotteen parasta ennen -päiväys on syksyllä 2022, kun se muissa, täysin samoissa mutta normaalihintaisissa tuotteissa on 2024. Alehinta ei tuolloin kuvasta tuotteen yleistä hintatasoa.

Kaikkia tuotteita ei ollut helppo löytää heti, sillä esim. kanelia googlaamalla saa automaattisesti vain ceyloninkaneleja ja muita arvokkaita ”terveyskaneleita”, jolloin tavallisen kanelin hintaa piti metsästää kauemmin ja useammin hakusanoin.

Prisma on usein edullisempi kuin K-ryhmä, mutta jos sain esim. välipalapatukkaa etsiessäni ”Tuotetta ei ole saatavilla” -viestin Prismalta, etsin vastaavan tuotteen K-ryhmältä.

Hinnat ovat joka tapauksessa erittäin kuvaavia, katsoi niitä mistä kulmasta tahansa!

jauhoa ja vaniljaa

Alla vastaavat tuotteet elokuun 2016 tiedoilla:

 • Vaniljajauhe (Urtekram) 330,00 €/kg, Hyvinvoinnin tavaratalo
 • Vaniljauute (Steenbergs) 165,00 €/litra, Hyvinvoinnin tavaratalo
 • Vaniljasokeri (Dansukker) 8,18 €/kg, Prisma
 • Ceyloninkaneli (Urtekram) 52,31 €/kg, Hyvinvoinnin tavaratalo
 • Kaneli (Meira) 17,06 €/kg, Prisma
 • Kookosöljy (CocoVi) 30,00 €/litra, Hyvinvoinnin tavaratalo
 • Paisto- ja friteerausöljy (Rainbow) 2,48 €/litra, Prisma
 • Ekstra-neitsytoliiviöljy (Pons) 8,50 €/litra, Prisma
 • Lucumajauhe (CocoVi) 61,67 €/kg, Hyvinvoinnin tavaratalo
 • Spirulinajauhe (Hyvä olo) 145,00 €/kg, Hyvinvoinnin tavaratalo
 • Kotimainen mustikka 0,00 €/kg, keruupaikkana koko Suomi
 • CocoVi Supersnack -patukat 66,67 €/kg, Hyvinvoinnin tavaratalo
 • Elovena välipalakeksit 9,83 €/kg, Prisma
 • Nestle Fitness Täysjyväpatukka mansikka 16,24 €/kg, Prisma

vaniljauute vaniljajauhe ceylon kaneli

Lopuksi

Suurimmat muutokset trendeissä: Siinä missä ennen kumarrettiin CocoVin ja Hyvinvoinnin tavaratalon (nykyinen Hyvinvoinnin.fi) suuntaan, nyt ne on korvannut Foodin ja Ruohonjuuri.

Foodinin tuotteet ovat lähes aina selvästi kilpailijoita edullisempia, mikä näkyy tässäkin kirjoituksessa. Jos olisin hintatiedoissa verrannut täsmälleen samaa merkkiä, kehitys olisi näyttänyt tältä mm. ceyloninkanelin kohdalla:

 • Vuosi 2016: ceyloninkaneli (Urtekram) 52,31 €/kg, Hyvinvoinnin tavaratalo
 • Vuosi 2022: ceyloninkaneli (Urtekram) 84,50 €/kg, Hyvinvoinnin.fi

Eniten yleistynyt ja siten halventunut tuote: kookosöljy

 • Vuosi 2016: kookosöljy (CocoVi) 30,00 €/litra, Hyvinvoinnin tavaratalo
 • Vuosi 2022: kookosöljy (CocoVi) 17,90 €/litra, Hyvinvoinnin.fi

Eniten kallistunut tuote: vaniljajauhe 

 • Vuosi 2016: vaniljajauhe (Urtekram) 330,00 €/kg, Hyvinvoinnin tavaratalo
 • Vuosi 2022: vaniljajauhe (Urtekram) 995,00/kg, Hyvinvoinnin.fi

Koska trendivaniljat kuvaavat parhaiten kirjoituksen aihetta eli ovat tarpeettomia ja superkalliita, päätetään kirjoitus vaniljan UKK-osiolla.

vaniljaa ja kanelia

Usein kysyttyä vaniljasta

Millä korvata vaniljauute?

 • Vaniljasokerilla.

Millä korvata vaniljajauhe?

 • Vaniljasokerilla.

Voiko vaniljajauheen korvata vaniljasokerilla?

 • Usko jo, ehdottomasti voi; lompakkosi ja vaniljan viljelijät suorastaan vaativat sitä.

Missä suhteessa vaniljauute tai vaniljajauhe kannattaa korvata vaniljasokerilla?

 • Korvaa yksi yhteen tai 1 tl vaniljauutetta tai vaniljajauhetta = maks. 2–3 tl vaniljasokeria. ”Oikeaa” tietoa suhteesta ei ole olemassa, koska aito vanilja on useimmiten savuisen ja kitkerän makuista eikä lainkaan makeaa; mitkään määrät aitoja vaniljoja eivät siis sinällään korvaannu vaniljasokerilla, joka on suurimmaksi osaksi sokeria.
 • Se ei kuitenkaan haittaa, koska aidot vaniljat maistuvat monien mielestä joko pahoilta tai mitättömiltä. Ne kuuluu valmistajienkin mukaan sekoittaa esim. leipomuksiin, joissa on makeutta, sillä vasta sitten vaniljan aromi voi päästä oikeuksiinsa eli maistua muultakin kuin savuiselta ja kitkerältä. Siksi vähempi vanilja + makeampi maku = vaniljasokeri maistuu jo lähtökohtaisesti niin paljon paremmalta ja on turvallinen valinta resepteihin.
 • Itse harvoin lisään yli kahta teelusikallista vaniljasokeria isoihinkaan taikinoihin, vaikka pidän kovasti sen mausta. Oman kokemukseni mukaan jo yhdellä teelusikallisella vaniljasokeria saa tuntuvaa ja miellyttävää vaniljan makua, mitä puolestaan en koskaan saanut vaniljauutteella ja -jauheella.

Onko vaniljasokeri sama asia kuin vanilliinisokeri? Entä voiko vanilliinisokerin korvata vaniljasokerilla?

 • Vaniljasokerissa on aitoa vaniljaa, vanilliinisokeri puolestaan on synteettistä (valmistettu teollisesti tuotetusta vanilliiniaromista). Vanilliinisokeri on siksi vielä edullisempaa kuin vaniljasokeri. Kumpikin ovat kelpo vaihtoehtoja, ja niillä voi korvata toisensa yksi yhteen.

Voiko vaniljasokerin jättää pois?

 • Voi, jos ei kaipaa vaniljan makua; vanilja ei useinkaan näyttele pääosaa resepteissä.

33 vastausta artikkeliin “5 tarpeetonta ja kallista trendiruokaa (2022)

 1. Pakko sanoa, että ite oon ainakin tykännyt Foodinin Ceylonkanelista todella paljon, maistuu mielestäni ihan yhtä lailla kuin perinteinenkin versio. Olisiko noissa sitten merkeissä eroja?

  Tykkää

  1. Kai merkeissäkin voi joitain eroja olla, mutta itse veikkaan, että tottuessaan miedompaan kaneliin ihminen unohtaa, kuinka vahvalta ja aromikkaalta perinteinen kaneli maistuu. Kun vertaan kaneleitani nyt, ceylonia voisi syödä lusikalla sinällään, eikä se tuoksukaan yhtä hekumalliselta kuin tavallinen kaneli. Värikin on aneemisempi. Olinkin iloinen löytäessäni Ylen artikkelin, sillä se vahvisti, että ceyloninkanelia tosiaan pidetään yleisestikin mauttomana. Jos tosin vielä joskus erehdyn ceyloninkanelia kokeilemaan, niin voin hyvinkin kokeilla juuri Foodinin tuotetta, kiitos siis vinkistä! :)

   Tykkää

  2. Terveiset Ceylonin mausteviljelmältä. Etsin kanelien hintaa ja törmäsin blogiisi. Kaneli jota juuri maistoin oli aivan ylivertaisen maukasta ja lisäksi luontaisen makeaa. Siitä valmistettu tee ei kaipaa sokeria alkuunkaan oman makeutensa vuoksi.
   Ehkä prisman jauhettu pussikaneli jota maistoit oli valmistettu 2. laadun kanelista mitä täälläkin myydään paljon halvemmalla.

   Tykkää

   1. Mukavaa, että tulit kertomaan kokemuksestasi. :) Ceyloninkaneleissakin on varmasti tosiaan eroja, kun jo pelkkä tuoreuskin vaikuttaa asiaan. Kuitenkin Ylenkin artikkelin mukaan ceyloninkaneli on mauttomampaa kuin ”tavallinen”, eli ehkä moni kaipaa ennemminkin vahvaa kuin makeaa kanelia. Sillä makeampaahan ceylon nimenomaan on, mutta makeus ei välttämättä ole kaikille se juttu, mitä juuri kanelista haetaan.

    Oma ceyloninkanelini (näkyy kuvassa) ei ollut Prismasta, vaan yhdestä kotimaisesta ekokaupasta, mutta pettymys oli silti suuri.

    Tykkää

 2. Hyviä pointteja, etenkin tuo superfoodi. Metsät on pullollaan marjoja ja jotkut hipsterit hamstraavat CocoVin pusseja kaapit täyteen.

  Tykkää

  1. Niinpä! Ja kun marjoja saisi vieläpä mennä poimimaan ilmaiseksi, mutta valtaosa jää metsiin mätänemään.

   En muista, mistä luin, että CocoVilla menee tosi lujaa. Rahantulo on helppo ymmärtää, kun näkee tuotteiden hinnat, mutta sitä ei niinkään, miten tuotteille löytyy riittävästi ostajia, erityisesti palaavia asiakkaita.

   Tykkää

 3. Kummaa, että kukaan luontaistuoteguru ei ole vielä ryhtynyt puolustamaan ylihinnoiteltuja kaukomaitten superhypertuotteitaan… Taitaa juna puksuttaa ihan itsestään (kunhan vaan pysyy raiteilla)…

  Tykkää

  1. Heh, totta! Superfoodeilla on selvä kuluttajaryhmänsä, kun miettii, että tuotteita myydään reilusti huonoinakin taloudellisina aikoina. Toisaalta paketteja ei tarvitse kovin montaa myydäkään voittoa saadakseen, kun niin monen yksittäisen tuotteen hinta on kova. Saa nähdä, hiipuuko superfoodien suosio koskaan. Onneksi myös lähiruoasta puhuminen on yleistynyt. :)

   Tykkää

 4. Olen kanssa ihmetellyt, miten kookosöljy on saanut terveellisen imagon, vaikka onhan voikin nykyään kuulemma terveellistä. Muista nähneeni joskus jonkun patukkamainoksen, jossa oli vertailtu kyseistä patukkaa banaanin ja mainoksen perusteella ainakin minulle heräsi kysymys, että miksi ostaisin monta kertaa kalliimman patukan banaanin sijaan 😃

  Tykkää

  1. Mukava kuulla, että muitakin ovat nämä asiat ihmetyttäneet. :) Miksi tosiaan ostaisi kalliin patukan hedelmän sijaan, kun patukat vieläpä ovat niin mauttomia. Varmasti ne maistuvat niille, jotka ovat totutelleet ”terveys”patukoihin ja ennen kaikkea jättäneet suklaapatukat ja muut oikeat herkut. Mutta koska superfoodpatukoita ostetaan juuri terveellisyyden takia, on mahdollista elää yhtä terveellisesti, mutta edullisemmin ja herkullisemmin pakkaamalla evääksi esim. haluamiaan pähkinöitä/siemeniä ja kuivattuja hedelmiä (ainakin CocoVin patukat on tehty pääosin juuri niistä aineista). Moni yritys tienaa ihmisten laiskuudella, mikä on sinällään nerokasta, mutta ei selitä sitä, miksi ihminen ei silti mieluummin ostaisi banaania. :)

   Kookosöljy terveyshittinä on varmaan yksi parhaita esimerkkejä siitä, kuinka ihmisille voidaan myydä mitä vain terveyden nimissä. Olen nähnyt senkin, kun eräs lääkäri sanoi pekonia terveelliseksi Doctors-ohjelmassa! Mitä suurempi valhe, sitä todennäköisemmin ihmiset uskovat, niin hullua kuin se onkin!

   Tykkää

 5. Mielenkiintoinen aihe ja mielenkiintoista keskustelua.

  Muutaman kerran olen itsekin sortunut markkinahulinavillityksessä johohnkin mediassa hehkutettuun tuotteeseen, mutta jälkikäteen olen lähinnä onnitellut itseäni tyhmyydestä. Miksi ihmeessä tuhlata roponsa niin sanottuun terveyspatukkaan, jonka terveysominaisuudet eivät ole loppujen lopuksi mitään verrattuna vaikkapa hedelmästä tai eväsleivästä saatuihin ravintoaineisiin?

  Superfoodien kohdalla veit sanat suustani. ;)

  Tykkää

  1. Kuvaat hauskasti omaa mennyttä ostokäyttäytymistäsi. :) Terveyspatukoita ostaessa rahat valuvat hukkaan, ja hedelmästä tai eväsleivästä tosiaan saa helposti paljon enemmän ravinteita. Onkin perusteltua veikata, ettei superfoodeista koskaan tule laajemman kuluttajaryhmän juttua, ja hyvä niin. :)

   Tykkää

 6. Tulin lukemaan blogitekstiäsi kun googlasin eroja ”aito kanelin” ja kanelin välillä. Huomasin kyllä myös tuon saman mauttomuuden, jäinkin miettimään, että voisiko kanelia ”maustaa” ripauksella kumariinipitoista kanelia? No mene ja tiedä, lienee vain testattava :D

  Itse arvostan ns aitoa vaniljaa ja käytänkin vaniljatankoa mieluusti. Jos ei tankoa voi käyttää tai vaniljauutetta, niin käytän vaniljajauhetta. Mutta teen vaniljauutteeni itse. Reseptejä löytyy googlaamalla, mutta yksi löytyy linkistä: https://kotiliesi.fi/suklaapossu/homemade-vanilla-extract-kotitekoinen-vaniljauute/
  Toki uutteeseen tulee alkoholia, mutta uute on hyvinkin riittoissa, eikä sitä tarvitse paljoa. Mutta uutten hyvinä puolina nään sen, ettei siihen ole lisätty turhaa sokeria.

  Sen verran kritisoin superfoodien hinnoittelun vertaamista, että vertaat kilohinnoiltaa jauhetta ja pakastemarjoja. Ethän ymmärrä väärin, itse suosin ehdottomasti mieluusit itsepoimimia tai vaikkapa ostettuja aitoja marjoja. Mutta näiden kilohintoja ei voi verrata suoraan toisiinsa, tällöin vertaisin vaikkapa marjajauheen kilohintaa.
  Mutta minulle ainakin maistuvat ehdottomasti tuoreet/pakastemarjat kuin acai-marjat tms.

  Lisäksi kannatan äärettömällä lämmöllä hedelmiä, kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä jne kaikkien epämääräisten sokeria valtavasti sisältävien tuotteiden sijaan, mutta joskus on hyvä olla hätävarapatukka laukussa tai vaikka työpaikan kaapissa. Tällöin valitsen kaikkein mieluiten vähiten sokeria sisältävän vaihtoehdon ja olen siitä valmis maksaman enemmän.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista!

   Miedon kanelin maustaminen ”tavallisella” voi hyvinkin toimia: silloin saa sitä aromia, mitä kanelilta odottaa, mutta kumariinipitoisuus jää matalaksi.

   Vaniljauutteen itse tekemistä en ollut koskaan ajatellutkaan, ihan hauska idea sekin. :) Itse olin vaniljajauheissa ja -uutteissa eniten pettynyt siihen, etteivät ne maistuneet mitenkään erityisiltä, vaikka olisin laittanut niitä tuplamäärän johonkin raakakakkuun. Kun maku ei ole erityinen, silloin tuotteiden kallis hinta harmittaa normaaliakin enemmän. Voi toki olla, että minä en vain pidä 100-prosenttisen aidon vaniljan mausta siten kuin vaniljan ja sokerin liitosta; vaniljasokeri kun on minusta niin paljon uutteita ym. parempaa sen lisäksi, että se on valtavasti halvempaa.

   Marjajauheasiasta olet täysin oikeassa, olen merkinnyt asian epäselvästi. Voin miettiä, muokkaisinko joskus tuota kohtaa artikkelissa (tätä tekstiäni luetaan nimittäin paljon, ja asia voi häiritä muitakin lukijoita).

   Koska artikkeli on kirjoitettu omasta näkökulmastani, ja itse poimin mustikat suoraan metsästä joka vuosi, minulle satakin litraa mustikoita maksaa nolla euroa. Siksi en voi suositella kotimaisiakaan marjajauheita kenellekään, koska luen kaikki marjajauheet kalliiksi ja tarpeettomiksi. Sen takia suosittelin muillekin kokonaisia ja kotimaisia mustikoita, vaikka kilo niitä ei olekaan verrannollinen hedelmäjauhekilon kanssa. Ehkä minun pitäisi korvata kohta ”Kotimainen mustikka (Pakkasmarja) 6,45 €/kg, Prisma” näillä tiedoilla: ”Kotimainen mustikka, 0,00 €/kg, keruupaikkana metsä”. :D

   Tykkää

  1. En ole keskittynyt vain makuun yhdenkään tuoteryhmän kohdalla. Vaniljasokeri ja perinteinen kaneli sattuvat olemaan paremman makuisia kuin niiden trendiversiot, mutta se ei silti ole ensisijainen syy käyttää niitä, mikä käy kyllä tekstistä ilmi. Parempi maku on mukava bonus, jonka saa rahallisen säästön lisäksi. Eniten koko tekstissä olen puuttunut tuotteiden hintoihin, minkä ei pitäisi jäädä epäselväksi, olenhan jopa lihavoinut hinnat.

   Missään en väitä terveellisyyden olevan tekstin keskiössä, vaikka monet esittämäni vaihtoehdot ovatkin terveellisempiä kuin kalliit trendiruoat. Oliiviöljy on terveellisempää kuin kookosöljy, kotimaiset marjat puolestaan terveellisempiä kuin toiselta puolelta maapalloa tuodut kuivat gojimarjat. Taatelit ja pähkinät ovat vähemmän prosessoituja ja siten terveellisempiä yksinään syötyinä kuin patukan muodossa. Samaten täysjyvä on todistetusti terveellistä.

   Terveellisyys ei kuitenkaan ole tekstin pääpointti, vaan kunnolliset valinnat, joihin liittyy olennaisesti raha. Kunnollisuuden täytyy tarkoittaa hieman eri asioita eri ihmisille. On mahdollista, että jonkun mielestä kalliin ja epäterveellisen kookosöljyn ostaminen on kunnollinen valinta siinä missä moni muu ostaa mieluummin lähempää tuotettua, edullisempaa ja tutkitusti terveellisempää oliiviöljyä.

   Tykkää

 7. Osta vanilija jauhetta ja sekoita itse sokeriin. Silti paljon edullisempaa kuin vanilijasokeri.

  Tottakai 100% vanilijajauhe on kalliimpaa, kuin 1% vanilijaa ja 99% sokeria sisältävä höttö.

  Tykkää

  1. Tuo kuvassakin näkyvä Dansukkerin vaniljasokeripaketti maksaa 1,55 euroa Prismassa ja kestää keittiössäni ikuisuuden nykyisillä leipomistottumuksillani. Jos kuitenkin alan käyttää vaniljasokeria rutkasti enemmän, tuota itse sekoittamista voi tehdä mieli kokeilla.

   Tykkää

 8. Mustikkajauheeseen liittyen: Anteeksi, mutta tähän täytyy kommentoida sen verran, että mustikka, kaikki kotimaiset marjat, yrtit, pakuri, reishi ja monet muut kotimaiset luonnotuotteet OVAT superfoodeja…fact.

  Tykkää

  1. Kotimaiset marjat ehdottomasti ovat superruokia, minkä vuoksi suosittelenkin kirjoitukseni 4. kohdassa menemään metsään niitä poimimaan. Oma argumenttini on, että en näe marjaJAUHEISSA sellaista ideaa kuin kokonaisissa, mieluiten itse poimituissa marjoissa. Marjojahan voi myös kuivattaa pakastimen täyttyessä liiaksi, mutta jauhamiseen ei silloinkaan ole tarvetta. Lisäksi jauhaminen tekee tuotteesta kuin tuotteesta entistä prosessoidumpaa, mitä ei voi pitää minkäänlaisena etuna.

   Tykkää

 9. Nice. Täähän autto.

  Mietin just vaniljauute vs. vaniljasokeri. Varmaan 1-1:een ihan OK? (Chocolate Muffins Recipe | sweetco0kiepie, YouTube)

  Tykkää

 10. Hauskasti kerrot, että siitä halpisvaniljasta tulee leivonnaisiin ”aito vaniljan maku”. Ehh 😀.
  Ehkä kuitenkin se keinotekoinen ja addiktoiva, mihin olet tottunut.

  Tykkää

  1. Keinotekoista vaniljaa pidetään yleisestikin maukkaampana ja toimivampana perinteisessä leivonnassa kuin aitoa vaniljaa, täällä on asiantunteva juttu aiheesta.

   Vaniljan viljelyä ei myöskään valvota riittävästi, mikä johtaa työntekijöiden riistoon. Olisikin paljon eettisempää käyttää 100-prosenttisen keinotekoista eli laboratoriossa tehtyä vaniljaa kuin kuormittaa Madagaskaria enää yhtään enempää vaniljavaatimuksilla. Vaniljan hinnan noustua taivaisiin viljelijöiden elämä on muuttunut kestämättömäksi, ja jotkut varastavat vaniljaa henkensä kaupalla. (Lähde: Economy Next)

   Tykkää

 11. Tää on vanha juttu mutta löysin sen sattumalta. Vaikka en itsekään lähe helposti mukaan (ruokamaailman tai muihin) muotihömpötyksiin, niin pakko sanoa ettei ole ihan reilua verrata k-marketin tuotteiden hintoja johonkin hyvinvoinnin tavarataloon 😏 se kun on hyvä esimerkki näistä terveysintoilijoiden suosimista kohteista joilla siten on myös mahdollisuus rahastaa hipstereitä näillä muotiaineksilla. Mee vaikka etniseen kauppaan niin löydät puolen litran purnukan prosessoimatonta kookosöljyä alle 6:lla eurolla, samalla hinnalla saat hitusen pienemmän purkin samaa kamaa samaan hintaan s-ryhmän kaupoista, eli litrahinta on iisisti alle 15e. Ei yhtä halpa kun rypsiöljy mutta silti täysin sopuhintainen, varsinkin jos pitää kookoksen mausta kuten minä.

  Tykkää

  1. Kiitos huomioistasi!

   Tässä on tosiaan pitkälti kyse siitä, että jutun kirjoittamisesta on vuosia, joina moni asia on ehtinyt muuttua. Kookosöljy on yleistynyt viime vuosina niin paljon, että nyt sitä saa aivan eri tavalla myös perusmarketeista, ja myös hinta on siten tippunut. Tarkastin äsken, että jopa itse Hyvinvoinnin.fi eli entinen Hyvinvoinnin tavaratalo myy nykyään juuri tässä jutussa listaamaani kookosöljyä lähes 50 prosenttia (!) halvemmalla kuin ennen, mikä on kerrassaan valtava ero.

   Päivitän monia tekstejäni aika useinkin vastaamaan juuri tämän päivän tietoja, mutta tämän postauksen kohdalla en ole vielä niin tehnyt.

   Juttua kirjoittaessani en valinnut piruuttani kalliimpia vaihtoehtoja erikoiskaupoista, vaan tiettyjä tuotteita ei tosiaan ollut saatavilla siten kuin nykyään. Monilla etnisillä kaupoilla ei ollut nettisivuja lainkaan siten kuin nyt, joten hintoja ei pystynyt vertailemaan. Olen onneksi suositellut etnisiä kauppoja joissain muissa teksteissä (esim. taateleiden ja viikunoiden kohdalla) kaikille niille, joilla on mahdollisuus kyseisissä kaupoissa käydä. Nykyään verkkotilaukset ovat niin kovassa suosiossa, että tiedä vaikka keskelle korpeakin saisi tänä päivänä tilattua monta kassillista ruokaa etnisistä verkkokaupoista.

   Kaikki tämä osoittaa, miten paljon kehitystä vain muutamassa vuodessa on tapahtunut! Ehkä voisin jossain vaiheessa päivittää tämän jutun kokonaisuudessaan. Seuraan nimittäin yhä mielenkiinnolla monia aiheeseen liittyviä ilmiöitä, kuten ruokaan liittyvää markkinointia erityisesti väitettyjen superruokien kohdalla.

   Tykkää

   1. Nyt se sitten on tehty, nimittäin tämän kirjoituksen täydellinen päivitys vuoden 2022 tiedoilla! :)

    Edellisetkään hintatiedot eivät kovasti heittäneet tämän päivän tiedoista, ainoana poikkeuksena nimenomaan esiin nostamasi kookosöljy, joka on kovasti edullistunut. Eniten kallistunut tuote puolestaan on vaniljajauhe.

    Trendit ovat muutoin vain vahvistuneet vaniljan, kanelin ja öljyn osalta. Superfood-villityksestä on vaikea sanoa (se kattaa niin paljon ruokia; ehkä voisi ajatella kotimaisten/lähempää tuotettujen tuotteiden korvanneen edes hieman ulkomaalaista/kaukaa tuotua tarjontaa). Patukatkin ovat edelleen kovassa suosiossa, mutta niissä korostuu taateli-pähkinä-patukoiden rinnalla proteiinipatukat ja perinteisten kauppojen puolella myös viljaiset vaihtoehdot.

    Tykkää

 12. Hei, täällä yksi köyhä marjanpoimija, joka haluaa muistuttaa, että eettisyys ja viljelijöiden tukeminen, lähtee aidosta yhteiskunta- ja luontovastuusta, eli verojenmaksusta Suomeen, mitä CoCovi- ym luontaistuote-monopolit eivät tee.
  Se, että mainostaa tukevansa superfoodien tuottajaa, jossain toisella puolella maapalloa, ei välttämättä kerro mitään, siitä todellisuudesta, jossa sen superfoodin tuottaja elää ja saa hetkellisen armonpalan, pörssiyritykseltä Suomesta. Miten se vaikuttaa sen tuottajan yhteisössä, todennäköisesti eriarvoistaa sielläkin.
  Köyhyyteen pakotettujen haukkuminen ”huonoiksi taloudenpitäjiksi” eli tyhmiksi, kautta rantain, suoraan tai kierosti, on sitä aggressiivista markkinataloutta, jota niin Néstle, kuin Ruohonjuuri, tai CoCovi, veroparatiisimonopoleina edustavat.
  Eriarvoistaminen, eli köyhyysongelma, on Suomessakin kasvanut, vanhukset, vammaiset ja pitkäaikaissairaat hyötyisivät enemmän, veronsa Suomeen maksavista yrityksistä, että saataisiin ne sairaus-kansaneläkkeet kuntoon, eikä raajarikkojen tarvitsisi kontata metsissä, kun pörssi-superfoodyritys käskee.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi! Siinä onkin paljon painavaa asiaa verotuksesta. Kävin tutkimassa, että CocoVi-brändi kuuluu Func Foodille, joka ei menneiden vuosien verotietojen perusteella ole maksanut veroja Suomeen ja joka on sittemmin myyty Yhdysvaltoihin. Kiitos, että toit tämän tärkeän näkökulman esiin veronmaksuun liittyen!

   Ruohonjuuri puolestaan näkyy maksaneen 224.491,00 euroa veroa verovuodelta 2017, ja yritykselle on myönnetty Reilu vero -sertifikaatti. Hienoa, että myös vastuullista toimintaa löytyy kaiken ahneuden keskeltä.

   Tykkää

  1. Kiitos tästä huomiosta! Kun äsken kirjoitin Googleen ”lidl kaneli”, paljastui, että Lidlin kanelissa on reiluhkosti hiekkaa! Tuntuupa hullulta! Lähteissä kerrotaan myös, ettei samaisessa kanelissa ole lainkaan kumariinia. Täysi kumariinittomuus on linjassa ceyloninkanelin kanssa, eli luultavimmin lupaus ceylonista pitää paikkansa.

   Itse en edelleenkään ole löytänyt yhtäkään ceyloninkanelia, joka voittaisi maussa ja aromikkuudessa tavallisen kanelin.

   Kuluttaja.fi näkyy testanneen vuonna 2018 kahdeksan eri kanelia, joista halvin maksoi 7,56 €/kg (K Menu), kallein 94,50 €/kg (Urtekram) ja Lidlin Kania-kaneli 29,75 €/kg. (Toki hinnat ovat jo muuttuneet, mutta jotain osviittaa saa noistakin.)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s