Huonetuoksut ja tuoksukynttilät (+ tuoksulamput)

Tämän päivän aiheena on kodin tunnelmanluojat eli huonetuoksut ja tuoksukynttilät. Esittelen myös pari diffuusoria eli tuoksulamppua ja kerron, miten huonetuoksun saa kätevimmin tehtyä itse.

huonetuoksu

Huonetuoksut

Miten saada hyvä tuoksu kotiin?

Huonetuoksut tuovat kotiin ihanaa ja raikasta tuoksua ilman tulta ja savua ja siten kaikkia tuleen liittyviä riskejä ja haittoja. Niitä ei tarvitse välillä sammuttaa eikä vahtia, vaan ne vapauttavat tuoksua tasaisesti useiden viikkojen ajan.

Miten huonetuoksuja käytetään? Entä miten tuoksutikut toimii?

Huonetuoksuihin kuuluu astia, tuoksuneste ja puiset tikut, jotka laitetaan nesteeseen. Tikut ovat niin huokoiset, että tuoksu imeytyy niihin tehokkaasti. Rottinkia pidetään yhtenä parhaista huonetuoksutikkujen materiaaleista.

Huonetuoksun voi sijoittaa mihin tahansa kodin huoneeseen sillä perusteella, mitä tuoksulta toivoo: esim. piristävä, sitruksinen tuoksu sopii hyvin oleskelu- tai työtiloihin, rauhoittava laventeli puolestaan makuuhuoneeseen tai sen läheisyyteen, ja kaikista raikastavimmat, hajuja poistavat/neutraloivat tuoksut kylpyhuoneeseen tai vessaan.

Koska ihmisellä on niin hyvä ja pitkäkestoinen hajumuisti, tuoksut voivat myös palauttaa mieleen arvokkaita muistoja tai antaa mielen vaeltaa takaisin matkamuistoihin: miten mukavaa olisikaan saada olohuoneeseen vaikka kukkivan savannin, Saharan tai Italian Rivieran tuoksua?

Kauanko huonetuoksu kestää?

Useita viikkoja tai kuukausia. Esimerkiksi tämä viimeisin huonetuoksujen uutuus, kuvissa näkyvä keltainen Happy & Uplifting -huonetuoksu kestää jopa 10 viikkoa. Sen tuoksukategoria on vihreä-kukkais-yrttinen ja tuoksunuotit eukalyptus, rosmariini, ruusu, jasmiini ja setripuu.

miten huonetuoksuja käytetään

Kaunis, päältä aukinainen puukorkki kierretään ensin auki, jotta tiiviin pullonkorkin saa poistettua. Sitten puukorkki kierretään takaisin ja tikut asetellaan pulloon.

huonetuoksu tikut

Laadukkaat tuoksukynttilät

Tuoksukynttilöissä on samoja tuoksuaineita kuin huonetuoksuissa, mutta tuoksu vapautuu palaessa, ja paloaika on kymmeniä tunteja, mikä on toki merkittävästi lyhyempi kesto kuin huonetuoksuissa. Lisänä tulee kuitenkin totta kai oikean liekin tuomaa tunnelmallista valoa.

tuoksukynttilät

Verkkokaupastani löytyy tyypillisimmin sama uutuus niin huonetuoksuna kuin tuoksukynttilänä ja myös tuoksuöljynä. Happy & Uplifting -tuoksukynttilän (kuvassa alempana) paloaika on 48 tuntia.

Tuoksulamput (diffuusori eteerisille öljyille)

Mitä jos haluaa tuoksua (niin kuin huonetuoksussa) ja valoa (niin kuin kynttilässä), mutta ilman tulta ja savua? Silloin tuoksudiffuusori eli tuoksulamppu on kelpo vaihtoehto. Sen tuoksu tulee tuoksuöljystä eli aivan samoista tuoksuaineista kuin huonetuoksuissa, ja (väriä vaihtavaa) valoa puolestaan saadaan USB-virralla.

tuoksulamput

Tuoksulamppuihin kaadetaan vettä ja muutama pisara tuoksuöljyä. Yllä esimerkkejä eri tuoksuöljyjen tuoksuista: laventelin kukinnot, vaniljatanko, metsämarjat, raikas puuvilla ja yrttiset kukat.

DIY huonetuoksu – tee itse huonetuoksu

Helpoin tapa tehdä huonetuoksu itse on hankkia pelkkä tuoksuöljy ja

 • lisätä sitä muutama tippa esim. jo olemassa olevaan tuoksupussiin tai potpourriin, jonka tuoksu on haihtunut
 • täyttää jo olemassa oleva huonetuoksupullo vedellä ja tuoksuöljyllä ja uudelleenkäyttämällä huonetuoksutikut (pullo voi toki olla jokin muu, jos itsellä on vain tikut)

Kunhan varsinaiselle tuoksuaineelle eli tuoksuöljylle on olemassa jokin ”pohja”, koostui se sitten kuivatuista yrteistä, kasveista ja kukista tai vesiastiasta tikkuineen, lopputuloksena on miellyttävää ja myös sen vahvuista tuoksua kuin on itse valinnut.

huonetuoksu-tuoksukynttilä-tuoksuöljy

Lopuksi

Uusimmat huonetuoksut ja tuoksukynttilät löytyvät suoraan kuvastosta täältä ja täältä sekä verkkokaupastani hakusanoilla huonetuoksu, tuoksukynttilä ja tuoksuöljy.

Yli 30 €:n tilauksiin ilmainen toimitus kaikkialle Suomeen! (Lisää tietoa verkkokaupasta täällä.)

Itse olen nauttinut hurjasti kodin eri tuoksutuotteista, ja mm. eukalyptus ja rosmariini ovat ikisuosikkejani, joista ensimmäistä käytän saunassakin ja jälkimmäistä myös hiushuuhteessa!

Tuoksuva koti tulee helpommin pidettyä siistinäkin, sillä esim. tuoksukynttilää ei tee mieli sytyttää ollenkaan, jos sille tarkoitettu pöytä on täynnä roinaa.

Millainen tuote on sinun mielestäsi paras huonetuoksu vai onko sinulla vielä kokemusta kodin eri tuoksutuotteista?

4 vastausta artikkeliin “Huonetuoksut ja tuoksukynttilät (+ tuoksulamput)

 1. Kanarialla käytetään paljon poltettavia tuoksuja. Meillä on niitä (vieläkin) viimeisen matkan tuomisina ja niitä poltellaan silloin tällöin. Poltan myös paljon tuikkuja ja välillä sujautan johonkin tuikkukippoon tuoksukynttilän.

  Nuo tuoksuihin liittyvät muistikuvat ovat mielenkiintoinen juttu. Mulla nimittäin käy usein niin, että nenääni tulee yhtäkkiä joku tuoksu, useimmiten Kanariaan liittyvä, täysin tyhjästä. Siis niin, ettei mitään tuoksua aiheuttavaa ole lähimaillakaan, mutta tunnen sen silti nenässäni.

  Tykkää

  1. Kiinnostavia tuoksukokemuksia! Myös tuolloin, kun kyseistä tuoksua ei todellisuudessa ole havaittavissa; ties mikä kaikki tuollaisen ilmiön saakaan aikaan, ehkä ainakin kaipuu Kanarialle, sillä miksi tuoksut muuten niin usein liittyisivät Kanariaan?

   Tuikut ovat kyllä monikäyttöisiä kestosuosikkeja. Tuoksukynttiläkippoonkin käy mainiosti tuikku sitten kun alkuperäinen on palanut. Huonetuoksut ovat itselleni uusin aluevaltaus, ja niiden koko idea ja toteutus viehättävät. :)

   Tykkää

 2. Mä olen aina ihmetellyt, miten tuommoiset tuoksutikut toimivat, mutta en ole älynnyt! Kiitos siis tästä! Tuoksutikkuja voisin harkitakin, kun eivät ole varmaan yhtä voimakkaita kuin esim. kynttilät. Mä olen nykyään tosi herkkä kaikille tuoksuille, ja vaikka moni tuoksu tuntuu aluksi hyvältä, se rupeaa hyvin äkkiä ällöttämään. Ukkeli laittoi aamulla jotain übervoimakasta parfyymia, ja sen tuoksu leijailee vieläkin ilmassa. Tosin aika hyvin sain tuoksun niivitettyä, kun kokkailin äsken vähän intialaista. ;-D

  Hajumuisti on kyllä mielenkiintoinen juttu. Vieläkin kun haistan jotain myskiin viittaavaakin, muistan mun ekan poikakaverin ja tulee lämmin olo. <3

  Ihanaa vuoden jatkoa! :-)

  Tykkää

  1. Hauska sattuma, että täältä löytyi vastaus mieltä askarruttaneeseen kysymykseen! :) Totta puhuen tuoksutikkujen idea ei ollut valjennut minullekaan ennen kuin avasin paketin ja pitelin huokoisia tikkuja kädessäni. Silloin ymmärsi, miksi esim. itse poimitut risut tai pajunoksat eivät toimisi samalla tavalla. :D

   Huonetuoksut tikkuineen voivat tosiaan olla miedompia kuin tuoksukynttilät, mutta toki se riippuu merkistä, sijoituspaikasta ja kestosta (ajan kanssa vahvinkin tuoksu hälvenee). Liian voimakkaat tuoksut ovat tosiaan ällöttäviä, ja ihanatkaan tuoksut eivät pääse oikeuksiinsa, jos ne ovat liian vahvoja. Onpa ikävää, jos jopa hyvät tuoksut muuttuvat ikäviksi ja vieläpä nopeasti; se tosin lienee tyypillistä tuoksuherkille. Hyvä, että kokkaus on salainen aseesi vahvoja tuoksuja vastaan! :D

   Hellyttävää, että voit myskin voimin muistella lämmöllä ensimmäistä poikaystävää. :) Olisipa minullakin samoin; yksi edellinen poikaystävä, jota en muutenkaan muistele lämmöllä, oli itse tuoksuherkkä ja valitti minun kaikista tuoksuista, mutta sitten käytti itse Sebamedin pesunestettä, jossa on aivan häiritsevän voimakas tuoksu (mikä on huippuälytöntä kasvoilla käytettävältä tuotteelta)!

   Silloin huomasi elävästi, että tuoksuihin liittyvät kokemukset voivat olla myös aika valikoivia; kaikki tuoksuille ”herkät” ihmiset eivät olekaan niin herkkiä kaikkien tuoksujen suhteen, ja myös itse haistan tietyt tuoksut erittäin voimakkaina (ja pidän niitä epämiellyttävinä), mutta monista muista tuoksuista puolestaan pidän ja paljon, vaikka ne olisivat alkuun voimakkaitakin.

   Jänniä juttuja kerrassaan, oli mukava lukea tuoksukokemuksistasi. Kiitos siis kommentista ja ihanaa vuoden jatkoa sinullekin! ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s