Huonetuoksut ja tuoksukynttilät (+ tuoksulamput)

Tämän päivän aiheena on kodin tunnelmanluojat eli huonetuoksut ja tuoksukynttilät. Esittelen myös pari diffuusoria eli tuoksulamppua ja kerron, miten huonetuoksun saa kätevimmin tehtyä itse.

huonetuoksu

Huonetuoksut

Miten saada hyvä tuoksu kotiin ja miten pitää koti raikkaana?

Huonetuoksut tuovat kotiin ihanaa ja raikasta tuoksua ilman tulta ja savua ja siten kaikkia tuleen liittyviä riskejä ja haittoja. Niitä ei tarvitse välillä sammuttaa eikä vahtia, vaan ne vapauttavat tuoksua tasaisesti useiden viikkojen ajan.

Miten huonetuoksuja käytetään? Entä miten tuoksutikut toimii?

Huonetuoksuihin kuuluu astia, tuoksuneste ja tuoksutikut, jotka laitetaan nesteeseen. Tikut ovat niin huokoiset, että tuoksu imeytyy niihin tehokkaasti. Parhaat tuoksutikut on tehty rottingista, jota pidetään laadukkaimpana huonetuoksutikkujen materiaalina.

Huonetuoksun voi sijoittaa mihin tahansa kodin huoneeseen sillä perusteella, mitä tuoksulta toivoo: esim. piristävä, sitruksinen tuoksu sopii hyvin oleskelu- tai työtiloihin, rauhoittava laventeli puolestaan makuuhuoneeseen tai sen läheisyyteen, ja kaikista raikastavimmat, hajuja poistavat/neutraloivat tuoksut kylpyhuoneeseen tai vessaan.

Koska ihmisellä on niin hyvä ja pitkäkestoinen hajumuisti, tuoksut voivat myös palauttaa mieleen arvokkaita muistoja tai antaa mielen vaeltaa takaisin matkamuistoihin: miten mukavaa olisikaan saada olohuoneeseen vaikka kukkivan savannin, Saharan tai Italian Rivieran tuoksua?

Kauanko huonetuoksu kestää?

Parhaat huonetuoksut kestävät useita viikkoja tai kuukausia. Esimerkiksi tämän kirjoituksen kuvissa näkyvä keltainen Happy & Uplifting -huonetuoksu kestää jopa 10 viikkoa. Sen tuoksukategoria on vihreä-kukkais-yrttinen ja tuoksunuotit eukalyptus, rosmariini, ruusu, jasmiini ja setripuu.

miten huonetuoksuja käytetään

Miten huonetuoksu toimii ja miten tuoksutikkuja käytetään?

Huonetuoksun/tuoksutikkujen käyttö: päältä aukinainen korkki kierretään ensin auki, jotta tiivis pullonkorkki sen alta saadaan poistettua. Sitten korkki kierretään takaisin ja tikut asetellaan pulloon.

huonetuoksu tikut

Laadukkaat tuoksukynttilät

Tuoksukynttilöissä on samoja tuoksuaineita kuin huonetuoksuissa, mutta tuoksu vapautuu palaessa, ja paloaika on kymmeniä tunteja, mikä on toki merkittävästi lyhyempi kesto kuin huonetuoksuissa. Lisänä tulee kuitenkin totta kai oikean liekin tuomaa tunnelmallista valoa.

tuoksukynttilät

Verkkokaupastani löytyy usein tietty uutuus niin huonetuoksuna kuin tuoksukynttilänä ja myös tuoksuöljynä. Happy & Uplifting -tuoksukynttilän (kuvassa alempana) paloaika on 48 tuntia.

Tuoksulamput (diffuusori eteerisille öljyille)

Mitä jos haluaa tuoksua (niin kuin huonetuoksussa) ja valoa (niin kuin kynttilässä), mutta ilman tulta ja savua? Silloin tuoksudiffuusori eli tuoksulamppu on kelpo vaihtoehto. Sen tuoksu tulee tuoksuöljystä eli aivan samoista tuoksuaineista kuin huonetuoksuissa, ja (väriä vaihtavaa) valoa puolestaan saadaan USB-virralla.

(Värinvaihto-ominaisuuden saa kytkettyä pois yhdellä painalluksella, mikäli haluaa tasaista valoa.)

tuoksulamput

Tuoksulamppuihin kaadetaan vettä ja muutama pisara tuoksuöljyä. Yllä esimerkkejä eri tuoksuöljyjen tuoksuista: laventelin kukinnot, vaniljatanko, metsämarjat, raikas puuvilla ja yrttiset kukat.

DIY huonetuoksu – tee itse huonetuoksu

Miten tehdä itse huonetuoksu? Helpoimmin se käy hankkimalla pelkkä tuoksuöljy ja

 • lisäämällä sitä muutama tippa esim. jo olemassa olevaan tuoksupussiin tai potpourriin, jonka tuoksu on haihtunut
 • täyttämällä jo olemassa oleva huonetuoksupullo vedellä ja tuoksuöljyllä ja uudelleenkäyttämällä* huonetuoksutikut (pullo voi toki olla jokin muu, jos itsellä on vain tikut)

Kunhan varsinaiselle tuoksuaineelle eli tuoksuöljylle on olemassa jokin ”pohja”, koostui se sitten kuivatuista yrteistä, kasveista ja kukista tai vesiastiasta tikkuineen, lopputuloksena on miellyttävä ja luonnollinen huonetuoksu sen vahvuisena kuin on itse valinnut.

*Kauanko tuoksutikut kestää ja voiko niitä tosiaan uudelleenkäyttää?

Tuoksutikut kestävät ainakin sen ajan kuin varsinainen tuoksuaineskin, eli esim. 10 viikkoa. Tuoksutikkujen uudelleenkäyttäminen on mahdollista, ja joillakuilla onkin hakusessa vain huonetuoksu ja täyttöpullo tai muunlainen täyttöpakkaus ilman uusia tikkuja.

Voi kuitenkin olla, että vanhat tuoksutikut ovat niin kyllästetyt tuoksuaineella, etteivät ne jaksa kierrätettyinä enää imeä uuden huonetuoksun tuoksuainesta. Sen huomaa helposti siitä, että uuden huonetuoksun neste ei juurikaan vaju, vaan määrä pysyy samana viikosta toiseen. Silloin huoneeseen ei myöskään enää leviä tuoksua.

On varmasti keinoja saada vanhat tuoksutikut toimimaan ihanteellisemmin, kuten kuivattamalla niitä pitkään (auringossa). Harva kuitenkaan jaksaa sitä tehdä ja odottaa, ja siksi huonetuoksujen mukana tuleekin tyypillisesti uudet tikut, aivan kuten omankin verkkokauppani huonetuoksuissa.

huonetuoksu-tuoksukynttilä-tuoksuöljy

Huonetuoksu hajuvedestä?

Jos huonetuoksu suihke- eli spray-muodossa kiinnostaa tikullisia versioita enemmän, silloin vastaus löytyy huonetuoksusuihkeista, joita saa tuoksuyhdistelmissä laventeli ja inkivääri tai sitruunaruoho ja kookos.

Huonetuoksusuihkeet levittävät kodin eri tiloihin tyylikästä tuoksua, poistavat hajuja sekä soveltuvat ihanteellisesti kylpyhuoneeseen ja oleskelutiloihin.

Kevyet koostumukset sisältävät eteerisiä öljyjä.

Huonetuoksusuihkeen käyttö: Pidä pullo pystysuorassa ja suihkuta huoneilmaan.

Lopuksi

Huonetuoksut ja tuoksukynttilät sekä muut kodintuoksujen uutuudet löytyvät verkkokaupasta:

Yli 50 €:n tilauksiin ilmainen toimitus kaikkialle Suomeen! (Lisää tietoa verkkokaupasta täällä.)

Millainen tuote on sinun mielestäsi paras huonetuoksu vai onko sinulla vielä kokemusta kodin eri tuoksutuotteista?

4 vastausta artikkeliin “Huonetuoksut ja tuoksukynttilät (+ tuoksulamput)

 1. Kanarialla käytetään paljon poltettavia tuoksuja. Meillä on niitä (vieläkin) viimeisen matkan tuomisina ja niitä poltellaan silloin tällöin. Poltan myös paljon tuikkuja ja välillä sujautan johonkin tuikkukippoon tuoksukynttilän.

  Nuo tuoksuihin liittyvät muistikuvat ovat mielenkiintoinen juttu. Mulla nimittäin käy usein niin, että nenääni tulee yhtäkkiä joku tuoksu, useimmiten Kanariaan liittyvä, täysin tyhjästä. Siis niin, ettei mitään tuoksua aiheuttavaa ole lähimaillakaan, mutta tunnen sen silti nenässäni.

  Tykkää

  1. Kiinnostavia tuoksukokemuksia! Myös tuolloin, kun kyseistä tuoksua ei todellisuudessa ole havaittavissa; ties mikä kaikki tuollaisen ilmiön saakaan aikaan, ehkä ainakin kaipuu Kanarialle, sillä miksi tuoksut muuten niin usein liittyisivät Kanariaan?

   Tuikut ovat kyllä monikäyttöisiä kestosuosikkeja. Tuoksukynttiläkippoonkin käy mainiosti tuikku sitten kun alkuperäinen on palanut. Huonetuoksut ovat itselleni uusin aluevaltaus, ja niiden koko idea ja toteutus viehättävät. :)

   Tykkää

 2. Mä olen aina ihmetellyt, miten tuommoiset tuoksutikut toimivat, mutta en ole älynnyt! Kiitos siis tästä! Tuoksutikkuja voisin harkitakin, kun eivät ole varmaan yhtä voimakkaita kuin esim. kynttilät. Mä olen nykyään tosi herkkä kaikille tuoksuille, ja vaikka moni tuoksu tuntuu aluksi hyvältä, se rupeaa hyvin äkkiä ällöttämään. Ukkeli laittoi aamulla jotain übervoimakasta parfyymia, ja sen tuoksu leijailee vieläkin ilmassa. Tosin aika hyvin sain tuoksun niivitettyä, kun kokkailin äsken vähän intialaista. ;-D

  Hajumuisti on kyllä mielenkiintoinen juttu. Vieläkin kun haistan jotain myskiin viittaavaakin, muistan mun ekan poikakaverin ja tulee lämmin olo. <3

  Ihanaa vuoden jatkoa! :-)

  Tykkää

  1. Hauska sattuma, että täältä löytyi vastaus mieltä askarruttaneeseen kysymykseen! :) Totta puhuen tuoksutikkujen idea ei ollut valjennut minullekaan ennen kuin avasin paketin ja pitelin huokoisia tikkuja kädessäni. Silloin ymmärsi, miksi esim. itse poimitut risut tai pajunoksat eivät toimisi samalla tavalla. :D

   Huonetuoksut tikkuineen voivat tosiaan olla miedompia kuin tuoksukynttilät, mutta toki se riippuu merkistä, sijoituspaikasta ja kestosta (ajan kanssa vahvinkin tuoksu hälvenee). Liian voimakkaat tuoksut ovat tosiaan ällöttäviä, ja ihanatkaan tuoksut eivät pääse oikeuksiinsa, jos ne ovat liian vahvoja. Onpa ikävää, jos jopa hyvät tuoksut muuttuvat ikäviksi ja vieläpä nopeasti; se tosin lienee tyypillistä tuoksuherkille. Hyvä, että kokkaus on salainen aseesi vahvoja tuoksuja vastaan! :D

   Hellyttävää, että voit myskin voimin muistella lämmöllä ensimmäistä poikaystävää. :) Olisipa minullakin samoin; yksi edellinen poikaystävä, jota en muutenkaan muistele lämmöllä, oli itse tuoksuherkkä ja valitti minun kaikista tuoksuista, mutta sitten käytti itse Sebamedin pesunestettä, jossa on aivan häiritsevän voimakas tuoksu (mikä on huippuälytöntä kasvoilla käytettävältä tuotteelta)!

   Silloin huomasi elävästi, että tuoksuihin liittyvät kokemukset voivat olla myös aika valikoivia; kaikki tuoksuille ”herkät” ihmiset eivät olekaan niin herkkiä kaikkien tuoksujen suhteen, ja myös itse haistan tietyt tuoksut erittäin voimakkaina (ja pidän niitä epämiellyttävinä), mutta monista muista tuoksuista puolestaan pidän ja paljon, vaikka ne olisivat alkuun voimakkaitakin.

   Jänniä juttuja kerrassaan, oli mukava lukea tuoksukokemuksistasi. Kiitos siis kommentista ja ihanaa vuoden jatkoa sinullekin! ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s