BB-voide vs. sävyttävä päivävoide

Tänään esittelyyn pääsee kaksi samaan tuoteperheeseen kuuluvaa tuotetta: BB-voide ja sävyttävä päivävoide.

Ne ovatkin lempituotteeni kasvomeikkien puolella, minkä vuoksi olen testannut lukuisia (niin kuin alla pian käy ilmi). Paras BB-voide sekä paras sävyttävä päivävoide ovat olleet jo vuosia tutkassani, sillä valitettavasti kyseisistä voiteista löytyy huomattavasti enemmän kalliita pettymyksiä kuin pienoisiakaan hittejä.

Nyt olen onneksi löytänyt lupaavat yksilöt, ja myös testannut niitä kaikkina vuodenaikoina, joten on otollinen aika kertoa niistä muillekin!

paras BB-voide ja paras sävyttävä päivävoide

Kyseiset voiteet ovat Nutra Effects RADIANCE 5-in-1 -BB-voide ja Nutra Effects RADIANCE -sävyttävä päivävoide SPF 20. Esittelen ne laajasti alla, mutta pohjustan tätä aihetta ensin oleellisella taustatiedolla.

BB-voide vs. sävyttävä päivävoide

Olen aiemmin kirjoittanut blogissa Joe Blascon BB-voiteesta, joten lainaan osittain omaa tekstiäni:

Mitä on BB, entä mikä on BB-voide ja miten käytetään? BB tulee sanoista beauty balm tai blemish balm, ja länsimaissa BB-voiteet ovat useimmiten sävyttävien päivävoiteiden kaltaisia. Ne ovat paljon kevyempiä kuin meikkivoiteet, ja toiset lupaavat jättää ihon mattaiseksi, jolloin myöskään puuteria ei tarvita.

BB-voiteiden pääidea on se, että yhdellä tuotteella saadaan aikaan kaikki: kosteutus, (aurinko)suoja, ihonsävyn tasoittaminen, ihon (pienten) virheiden peittäminen ja värin/elon tuominen kasvoihin. Siksi BB-voidepakkauksissa lukeekin usein esim. 4 in 1 tai jopa 6 in 1.

Joidenkin merkkien BB-voiteet ovat vetisiä, jolloin ne eivät ole lainkaan peittävämpiä kuin sävyttävät päivävoiteet, mutta yleensä BB-voiteet kuitenkin tarjoavat pelkkiä sävyttäviä voiteita enemmän pigmenttiä ja peittokykyä.

BB-voiteet ja sävyttävät päivävoiteet vetoavat niihin, jotka etsivät luonnollista, helppoa ja nopeaa kasvomeikkiä. Itse olen käyttänyt kyseisiä voiteita niin kauan, että jos olen välissä kokeillut perinteisiä meikkivoiteita, niiden ”pakkelisuus” on aina yllättänyt.

Vaikka moni ei kaipaa pakkelimaista meikkivoidetta, BB-voiteet ja sävyttävät päivävoiteet eivät silti aina tarjoa ratkaisua, koska ne ovat herkästi liiankin kevyitä eivätkä pahimmillaan omaa juuri minkäänlaista peittokykyä. Toinen ongelma on mahdollisesti väärä sävy ja/tai liian pieni sävyvalikoima, ja kolmas on voiteen käyttäytyminen iholla (esim. rullaantuminen tai hapettuminen).

Omat kriteerini täydelliseen BB-voiteeseen tai sävyttävään päivävoiteeseen ovatkin: juuri sopivan peittävä, levittyy hyvin ja sävy istuu ihoon. Voide ei myöskään saa alkaa liiaksi kiiltää päivän mittaan, vaan sen pitää pysyä siistinä koko päivä ilman puuteria.

BB-voiteet testissä

Mikään yllä näkyvän kuvan BB-voiteista ei ole läpäissyt kriteerejäni tai päässyt edes lähelle läpäisyä. Kun vain yhden tuotteen pitäisi lunastaa kuusikin lupausta hehkuvan ihanasta ihosta, se johtaa vääjäämättä pettymyksiin. Tässä muutamia esimerkkejä vuosien kokeiluista:

 • Yhdestä voiteesta löytyy oma kirjoituksensa: Joe Blascon BB-voide. Yli 40 euroa äärimmäisen kevyestä, sävyttävästä päivävoiteesta on yksinkertaisesti liikaa.
 • Lumenen BB-voide oli kohtuullisen hyvä, mutta sävy liian tumma. Kun menin kauppaan ostamaan vaaleampaa sävyä, kyseisiä voiteita ei enää löytynyt.
 • Laveran sävyttävä päivävoide eli BB-voide oli koostumukseltaan jähmeää (mikä on tyypillistä luonnonkosmetiikalle), mutta pahinta oli ehdottomasti sen muuttuminen oranssiksi päivän mittaan (johtuu suurimmaksi osaksi meikin hapettumisesta, mutta sävy voi jo lähtökohtaisesti olla liian lämmin omaan ihonsävyyn verrattuna).
 • Yves Rocher’n BB-voide oli kuvan voiteista kevyin eli vähiten peittävin, ja toisinaan myös rullaantui iholla jo aivan levittämisen alussa. The Body Shopin BB-voiteesta (sekin hyvin kevyt ja lähempänä sävyttävää päivävoidetta) minulla puolestaan oli oma blogikirjoituksensa, mutta poistin sen sen jälkeen kun linkki ei enää vienyt tuotteeseen, eli tuote oli lopetettu.
 • Garnierin BB-voide jätti sekin toivomisen varaa: perusversio oli hurjan rasvainen (se jätti mm. sanomalehtipaperiin kunnon öljyläikän!), mutta tuo kuvassa näkyvä BB-voide rasvaiselle iholle ja sekaiholle oli paljon parempi. Se olikin kuvan BB-voiteista minulle paras, mutta varmasti ihanteellisin rasvaisemmalle iholle kuin omani, sillä voide jätti ihon aavistuksen liian kuivan näköiseksi ja tuntuiseksi, vaikka olisin käyttänyt alla erillistä kosteusvoidetta.

Suurinta osaa näistä tuotteista ei enää ole edes olemassa, joten voimme päätellä, ettei niistä muodostunut hittejä monen muunkaan iholla. Mennään siis vihdoin tänään esittelemiini voiteisiin, jotka ovat hurmanneet jo vuosia ja joista löytyy ehta bestsellerkin!

Kuvassa Nutra Effects RADIANCE -sarjan BB-voide ja sävyttävä päivävoide, SPF 20. Päivävoiteesta ei tule mieleen värillinen kosteusvoide heti tuubista puristettaessa, sillä sen sisältämät pigmenttirakeet sulavat vasta iholla.

Peittokykyinen BB-voide ja kevyesti sävyttävä päivävoide

Aloitetaan peittokykyisestä, selvästi runsaspigmenttisemmästä Nutra Effects RADIANCE 5-in-1 -BB-voiteesta.

Alla kuvavertailu samasta kasvojen alueesta ennen BB-voidetta ja sen jälkeen. Ihoni on onneksi jo pitkään voinut melko hyvin, mutta olen saanut niin paljon ylimääräisiä töitä tässä kuussa, että stressi ja unenpuute näkyvät vihdoin kasvoillakin, mikä tosin luo varsin kelvollisen asetelman BB-voiteen testaamiselle.

Aikamoinen ero, eikö! Molemmat kuvat on otettu samassa paikassa samoilla kamera-asetuksilla ilman minkäänlaista jälkikäsittelyä, jälkeen-kuva otettu 4 minuuttia myöhemmin kuin ennen-kuva.

Lätkäisin voiteen suoraan iholle ilman kosteusvoidetta, koska halusin osoittaa sen peittokyvyn ja sävyn mahtavuuden; kuvassa huulten alla leuassa ei ole mitään voiteita, ja silti minkäänlaista sävyeroa ei näy, voide siis levittyy ja sulautuu niin mallikkaasti ihoon.

Plussat

 • aito BB-voide: kevyempi kuin meikkivoide mutta paljon peittävämpi kuin sävyttävä päivävoide
 • oikea sävy (Extra Light) löytyy jopa vaaleaihoiselle suomalaiselle (omalla kohdallani ainakin!)
 • levittyy sulavasti myös ilman erillistä kosteusvoidetta, kuivaihoisimmat tosin varmasti tarvitsevat alle kosteusvoiteen
 • tuo kasvoille luvattua tervettä hehkua, sopiikin siksi erityisesti samealle iholle
 • pysyy hyvännäköisenä pitkään eikä keräänny juonteisiin (paitsi silmänalusiholla, mikäli voidetta sille laittaa eikä kiinnitä puuterilla)

Miinukset

 • hehku (radiance) ei sovi kaikille: yleisesti hehkun/heleyden ajatellaan kaunistavan ketä tahansa, ja tavallaan niin onkin, mutta hehku saattaa myös korostaa (laajentuneita) ihohuokosia luoden suttuisen vaikutelman; rasvaiselle ja sekaiholle sopiikin paremmin saman sarjan mattapinnan jättävä Nutra Effects MATTE 5-in-1 -BB-voide
bb-voide rasvaiselle iholle
Kuvassa hehkua tuovan voiteen lisäksi myös BB-voide rasvaiselle iholle ja sekaiholle. Arvosteluiden lähde: Avon-kaupan brittiversio

Minulla on monta kertaa ollut ostoskorissa myös mattapintainen Nutra Effectsin BB-voide, mutta olen viime metreillä poistanut sen aina siksi, että malttaisin käyttää ensin edelliset loppuun. Pian sen kuitenkin varmasti ostan, sillä se voisi sopia pintakuivalle sekaiholleni vähintään yhtä hyvin kuin hehkuversio!

Päivän mittaan myös Radiance-linjan BB-voide kuitenkin asettui kasvoille vielä nätimmin kuin heti levityksen jälkeen, nimittäin ilman minkäänlaista ihon pintakuivuuden näkymistä ja ilman liiallista hehkua:

Tästä kuvasta päästäänkin saman sarjan toiseen tuotteeseen eli Nutra Effects RADIANCE -sävyttävään päivävoiteeseen, SPF 20, jota minulla on toisella puolella kasvoja. Voide on valkoista, ja sen sisältämät pienet pigmenttirakeet sulavat iholle levitettäessä.

Nutra Effectsin sävyttävä päivävoide kosteuttaa, sisältää aurinkosuojan, tasoittaa ihonsävyä ja tuo kasvoille heleää hehkua ja hieman päivettynyttä ilmettä (yllä kuvassa näkyykin, että sävyttävä päivävoide -poski on päivettyneemmän näköinen kuin toinen poski BB-voiteella).

Myös ihon punoittavat kohdat ja pigmenttiläiskät erottuvat sävytetyn kosteusvoiteen alta selvemmin kuin BB-voiteen alta, mikä oli odotettavissa ja lupausten mukaista. Sävyttävällä voiteella on kuitenkin ehdottomat valttinsa, ja itse asiassa olenkin tarttunut sarjan sävyttävään päivävoiteeseen huomattavasti useammin kuin BB-voiteeseen.

sävyttävä päivävoide
Huipputykätty sävyttävä päivävoide

Plussat

 • toimii kauttaaltaan ”ihon kaunistajana”: hehkua ja päivettynyttä ilmettä
 • vaikka voide ei ole lainkaan peittävä, valo heijastuu sen ansiosta niin imartelevasti iholta, että jo se itsessään häivyttää ihon pienten virheiden näkymistä
 • levittyy saumattomasti minkäänlaisia rajoja jättämättä
 • ei keräänny pitkänäkään päivänä juonteisiin, ei edes silmänalusiholla!
 • toimii loistavana pohjustajana meikille kuin meikille, melkein kuin jokin ihmevoide, joka saa jopa muutoin rumasti iholle asettuvat tuotteet levittymään vaivattomasti ja näyttämään paremmilta
 • upeat raaka-aineet, aidosti laadukas tuote (katso INCI alta)

Miinukset

 • ei peittokykyä: jos kaipaa peittävyyttä, ei siis pelkkää ihonsävyn tasoitusta, tämä ei ole ihanteellisin valinta; toisaalta voide luo niin kauniin pohjan iholle, että se on mahtava tuote meikin alle myös enemmän peittoa kaipaavalle, kuten itselleni

Itse kaipaan lähes aina lisää peittävyyttä tiettyihin kohtiin, mutta en silti halua pakkeloida koko kasvoja, joten oma suosikkiyhdistelmäni on Nutra Effectsin sävyttävä päivävoide + meikkivoidepuikko/peitepuikko niihin kohtiin iholla, jotka kaipaavat enemmän peittoa.

En osaa arvioida, kuinka moni erilaista kosmetiikkaa käyttävistä tutkii syvällisemmin, mitä kasvoilleen kulloinkin laittaa, mutta koska itse olen markkinointialalla, minua kiinnostaa mainostajien puheita enemmän tuotteiden aidot ominaisuudet ja sisältö.

Siksi tulin tutkineeksi sävyttävän päivävoiteen ainesosalistan eli INCI-listan ja yllätyin sen ”vihreydestä”:

Olen etsinyt ainesosat kerrallaan arvostetusta Paula’s Choice -ainesosaluettelosta ja käyttänyt sen antamaa arvoasteikkoa. Niin kuin kuvasta näkyy, Nutra Effectsin sävyttävän päivävoiteen lähes kaikki ainekset ovat parhaita ja hyviä; tyydyttäviä ainesosia ei ole yhtäkään ja heikkoja vain yksi (kaikki tuoksut luokitellaan Paula’s Choicella aina heikoiksi riippumatta niiden alkuperästä).

Edes minä en osannut odottaa voiteelta noin vakuuttavaa profiilia, vaikka tiesin sen mainioksi ja myös bestselleriksi!

Lopuksi

BB-voide (kumpikin versio) ja sävyttävä päivävoide löytyvät suoraan kuvastosta:

On se vain niin eri asia maksaa yli 40 € vetisestä BB-voiteesta kuin 6–13 € kunnolla toimivasta tuotteesta!

BB-voide – käyttö: Levitä tasaisesti puhdistetulle ja kuivatulle kasvojen iholle. Sävyttävä kosteusvoide kasvoille – käyttö: Levitä aamuisin puhdistetulle ja kuivatulle iholle. Kuvan kolmas tuubi (mattapinnan jättävä) voi olla hyvä BB-voide herkälle iholle, sillä siinä on rauhoittavista ominaisuuksistaan tunnettua valkosalavan lehtiuutetta.

Jos voideasiat jäävät mieleen hautumaan ja/tai haluaisi kokeilla ennen ostopäätöstä, saan liitettyä tilauksiin ilmaisen näytteen mistä vain BB-voidesävystä (koskee sekä Radiance- että Matte-linjaa).

Yli 50 €:n tilauksiin ilmainen toimitus kaikkialle Suomeen! (Lisää tietoa verkkokaupasta täällä.)

2 vastausta artikkeliin “BB-voide vs. sävyttävä päivävoide

 1. Olipa hyvä ja kattava esittely! Mä olen kerran ostanut BB-voiteen, en muista minkä merkin ja se oli mun tarpeisiin ihan ok. Jaksan tosi harvoin läträtä kasvoille muuta kuin kosteusvoidetta…
  Toi sävyjuttu on kyllä tärkeä. Aika monissa tuotteissa on tosi kapea skaala sävyjä ja mulla usein ongelma on, että Suomessa myytävät sävyt on liian vaaleita mulle. Tuotetta levitettyäni näytän lähinnä sairaalta zombilta.

  Tykkää

  1. Kiitos Menninkäinen! ❤ Kiva, että itse löysit ihan kelvollisen BB-voiteen tuolloin kun päätit kokeilla. :) Kun on tottunut kasvomeikittömyyteen eikä kaipaa minkäänlaista peittävyyttä, sävyttävä kosteusvoide voisi päästä upeasti oikeuksiinsa sellaisella iholla. Olisi kiinnostavaa nähdä, minkälaiselta sellainen iho näyttää pelkällä kosteusvoiteella vs. sävyttävällä voiteella. Ehkä sinä ryhdyt joskus koekaniiniksi. ;)

   Myös mulla oli vielä vuosia sitten tuo ongelma, että Suomessa myytävät sävyt ovat todella vaaleita. Ihoni mahtaa kuitenkin syystä tai toisesta olla vaalentunut; kesäisin ainakin otan vähemmän aurinkoa, ja kaikki lomamatkat etelään ovat luonnollisesti jääneet koronarajoitusten takia. Jos sävyjä on esim. lähemmäs 10 tai jopa enemmän, silloin vaaleimmat sävyt ovat minulle yhä aivan liian vaaleita, mutta jos sävyjä on esim. 3 niin kuin BB-voiteissa ja peitepuikoissa usein on, silloin vaalein sävy on itselleni todennäköisimmin oikea. Niin myös tällä kertaa Nutra Effectsin kanssa. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s