Verkkokauppa blogin yhteyteen?

Alun perin tämä kirjoitus alkoi näin: ”Minulla on kiva uutinen, jonka myötä blogi alkaa päivittyä jatkossa paljon aiempaa tiheämmin!”

Jatkoin kertomalla, miten innoissani olen uudesta ideastani ja miten moneen haluun, kiinnostuksen kohteeseen ja menneisyyden harmitukseen se vastaa.

Tunnen yhä samoin, mutta tuo idea vaatii luvan, ja lupaprosessi on yhä kesken. Luulin luvan saamisen olevan helppo nakki, mutta ilmeisesti olen ensimmäinen, joka on keksinyt haluavansa juuri sitä, mitä minulla on mielessä, eikä luvanantajilla siksi ole minkäänlaista valmista sapluunaa, jota soveltaa.

Joudun siis odottamaan vielä tovin, mutta olen niin motivoitunut kirjoittamaan tästä, että en halua siirtää sitä enää tuonnemmaksi. Uskallan kirjoittaa tästä nyt, koska en usko, että lupaa voidaan millään perusteella evätä. Vain ehdot ovat vielä hämärän peitossa, ja niihin yhä tarvitsen vastauksen.

Epäselvistä yksityiskohdista huolimatta voin kertoa yleisesti, mitä koko asia koskee ja miksi se niin kovasti miellyttää minua (ja toivottavasti myös edes osaa lukijoista!).

Tämä asia ehti muhia mielessäni pari kuukautta, kunnes viime viikonloppuna en enää voinut kieltää, mikä uusi haaste minua eniten houkuttaa: oman verkkokaupan perustaminen!

Haluaisin siis pitää omaa verkkokauppaa, jossa myisin tiettyjä tuotteita. Kirjoittaisin blogissa kyseisistä tuotteista, etenkin omista suosikeistani ja muista tuotteista, joille on kysyntää. Minua ajavat puhdas halu ja innostus, ja suhtautuisin kauppaan iloa tuovana harrastuksena.

Alla haluan kertoa, MIKSI tunnen tämän olevan niin mahtava idea. Veikkaan, ettei moni blogien lukija tai somepersoonia seuraava tule ajatelleeksi näitä asioita, joten ehkä tämä voi olla mielenkiintoista pohdintaa myös niille, joita verkkokauppa-asiat eivät varsinaisesti kiinnosta.

5 syytä kirjoittaa oman verkkokaupan tuotteista blogissa

1. Kaipaan blogin pitämistä

Bloggasin ennen paljon ja säännöllisesti, ja tasainen julkaisutahti kesti vuosien ajan. Viime aikoina mieleiset aiheet ovat kuitenkin olleet harvassa: en halua kirjoittaa ensisijaisesti henkilökohtaisista asioista (pitää ikään kuin julkista päiväkirjaa) ja sitä paitsi elämäni on tällä hetkellä niin tasaista, että ”uusia” kuulumisia ei muutenkaan koko ajan ole, kun vertaa esim. taloprojektiin.

Mistä blogeissa ja somessa yleensäkin sitten kirjoitetaan/kerrotaan, jos ei omasta elämästä?

Tuotteista ja palveluista. Erityisesti niistä, joita sisällöntuottajille tarjotaan testiin ilmaiseksi tai palkkion kera. Siitä päästäänkin listan toiseen syyhyn.

2. En halua kirjoittaa ”muiden” tuotteista, jos vaihtoehtona on kirjoittaa ”omista”

Tämä esimerkki on omasta blogistani vuosien takaa: sain yritykseltä testiin 100 euron arvoisen tuotteen ilmaiseksi. Kirjoitin tuotetta vastaan blogitekstin, joka menestyi erinomaisesti ollen pitkään suosituin teksti kyseisestä aiheesta koko netissä. Kyseessä oli sesonkituote, ja kirjoitukseni siitä sai parissa sesongissa reilut 13 500 klikkausta.

Minulla meni monta tuntia pelkästään tuon moniosaisen tuotteen valokuvaamiseen ja kuvankäsittelyyn. Kirjoittamiseen kului totta kai monta tuntia lisää. Tykkään olla perinpohjainen, teen taustatutkimusta ja hion kirjoituksiani pitkään.

Minun osaltani juttu jäi siihen, eli sain kaikesta vaivannäöstäni ja konkreettisista TULOKSISTA, joita pystyin yritykselle tuomaan, 100 euron tuotteen. Se on todella huono diili! Suorastaan kestämätöntä, kun ajatellaan, että noin tuloksellisella kirjoittamisella pitäisi pystyä elättämään itsensä.

Tuotteen tarjonneelle yritykselle diili puolestaan oli riemuvoitto. Koska olen sertifioitu sisältömarkkinoija, minulla on käytössäni maksullisia työkaluja, jotka tarjoavat monenlaista dataa blogistani. Noiden työkalujen ansiosta tiedän, että nykyään blogini tavoittaa sen verran ihmisiä, että jos yritykset haluaisivat saada vastaavan määrän klikkauksia Google-mainonnalla, se maksaisi niille useita tuhansia euroja! Miksi antaisin yhdellekään yritykselle ilmaiseksi 13 500 klikkausta, kun Google veloittaa samasta määrästä varovaisenkin arvion mukaan 3 375 euroa? En ollut koskaan ajatellut asiaa tuolta kantilta, joten juuri tuo tieto hätkähdytti minuakin.

Tänä vuonna minulle taas tarjottiin samaa sesonkituotetta, mutta päivitettynä ja uutena versiona. Diili olisi ollut hitusen parempi, mutta yhä äärimmäisen kaukana mistään vähänkään reilusta, ja lisäksi yritys oli ulkoistanut kaiken kommunikoinnin ulkopuoliselle ja ulkomaalaiselle taholle, mikä ei helpottanut neuvotteluja. Hommasta oli helppo kieltäytyä, eikä asia jäänyt vähääkään harmittamaan.

Myöhemmin tunsin mielihyvää, kun mieheni kertoi nähneensä saman tuotteen valtavassa mainoksessa keskustassa. Liikkuessani viimeksi julkisilla näin myös itse samoja mainoksia. Niistä yritys ainakin joutuu maksamaan niin kuin kuuluukin! Kyllä huomattavasti useampien yritysten tulisi tajuta blogien mahti ja palkata vaikka ulkopuolinen analysoimaan, mikä blogi olisi kultakaivos juuri millekin tuotteelle.

Jos minun siis olisi mahdollista jättää kaikki tuollainen taakse ja kirjoittaa sellaisista tuotteista, joista olen itse maksanut aidon kiinnostuksen vuoksi ja/tai joille tiedän olevan kysyntää, ja ohjata kaikki halukkaat samalla verkkokauppaani, miksen tekisi niin? Miksi en saisi ansaita muutamaa euroa työstäni, jos se työ vieläpä onnistuu tavoittamaan juuri oikeat ihmiset eli kyseisistä tuotteista kiinnostuneet? Vai onko vain se jonkun mielestä oikein, että minä teen kaiken työn, mutta vain yritys hyötyy?

Vapaaehtoistyö on ihan oma juttunsa, eli jos tässä vaiheessa bloggaajan uraani haluaisin hyödyttää vain toista osapuolta saamatta itse mitään, valitsisin avunsaajaksi varmasti hyvin toisenlaisen tahon kuin voittoa tekevän yrityksen.

Olenkin tajunnut, että blogini ei voi olla paikka, jossa itse köyhdyn ajallisesti, vaivallisesti ja sielullisesti samalla kun alistun yritysten hyväksikäytettäväksi. Siksikin oma verkkokauppa on niin loistava idea ja hyödyttää kaikkia osapuolia: työn tekevää tahoa sekä yritystä, jolta tuotteet tulevat, ja totta kai asiakkaita, jotka löytävät mieleisensä tuotteet (joista he eivät välttämättä olisi koskaan edes kuulleet ilman blogia).

3. Loputtomasti kiinnostavia aiheita

Toivoin jo vuosia sitten, että minulla olisi jokin aihe, josta ammentaa monia tai jopa loputtomasti blogikirjoituksia. Aihe, joka innostaisi minua vuodesta toiseen. Koska sellainen aihe puuttui, koin joutuvani keksimään pyörän aina uudelleen. Vaikeinta ei koskaan ollut itse kirjoittaminen, vaan sopivien aiheiden keksiminen.

Kun lopulta keksin jonkin laajemman aihepiirin, tajusin jonkin ajan kuluttua, ettei sille ollut kysyntää. Jo perustaessani blogin syksyllä 2014 kävin blogikurssin, jolla puhuttiin tavoitteellisesta kirjoittamista. Se selvästi puhutteli minua välittömästi, eli minua ei motivoi kirjoittaa ilman tavoitteita ja aiheista, jotka eivät kiinnosta juuri ketään.

Yllättävän monia kuitenkin kiinnostavat erilaiset tuotteet. Ilman minkäänlaista materialismin ihannointia ihmiset tarvitsevat monenlaista kulutustavaraa, ja minä haluan kirjoittaa juuri siitä. Vihdoin, kaikkien näiden vuosien jälkeen, olen löytänyt aiheen, jossa sekä laajemman ihmisjoukon että minun innot kohtaavat!

Jos verkkokauppaideani toteutuu juuri sellaisena kuin olen kaavaillut, pystyn harvimmillaankin kirjoittamaan säännöllisesti, sillä uutuustuotteita lanseerataan joka kuukausi, ja myös kampanjat, tarjoukset ja kaupanpäälliset vaihtuvat kuukausittain!

4. Antoisaa tekemistä

Saan mukavaa tekemistä, joka ei kuitenkaan velvoita mihinkään eikä aiheuta paineita. (Tilaukset nimittäin ohjataan automaattisesti eteenpäin toiseen kauppaan, mikäli olisin esim. sairaana tai jumissa jossain, missä en pääsisi netin ääreen.)

Minulla on palkkatyö ja kaikki siihen ajoittain kuuluvat kiireet, joten verkkokaupan pitämisen ei ole tarkoitus tuntua työltä samalla tavalla. Olen kuitenkin elämäntapamuutoksen johdosta saanut niin monet asiat kuntoon, että minulla riittää aikaa ja energiaa johonkin uuteen harrastukseen, jotka muutenkin ovat mielenterveydelle tärkeitä.

5. Saan arvokasta tietoa ja pääsen testaamaan omia teorioita

Oman verkkokaupan tuotteista kirjoittaminen blogissa tarjoaa paljon sellaista tietoa, joka kiehtoo minua. Saan vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:

 • Mistä kirjoituksista ja tuotteista ihmiset ovat kiinnostuneimpia?
 • Jos jostakin tekstistäni tulisi erityisen suosittu, mutta samainen kävijäliikenne ei näkyisi juuri lainkaan kaupan puolella, onko tuotteessa mahdollisesti jotain vikaa? (Sillä kysyntä aiheelle/tuotteelle olisi jo todistettu ja se, että ihmiset myös löytävät tekstini kyseisestä tuotteesta).
 • Miten hyvin blogi toimii markkinointivälineenä muihin kanaviin verrattuna?

Tiedän, että verkkokaupan avaavia kehotetaan lähestymään ihmisiä omien, henkilökohtaisten somekanavien kautta. Aluksi potentiaalisimpia asiakkaita ovat omat läheiset, ystävät ja tutut, sillä juuri heistä omat ”seuraajat” tai ”kaverit” koostuvat. Toisin sanoen ihmisen (ei siis yrityksen tai blogin) oma Facebook- tai Instagram-profiili ei suinkaan tavoita suuria joukkoja, ellei henkilö ole jonkin sortin ”vaikuttaja”, jolla on tuhansia seuraajia.

Valtaosalla ihmisistä ei näin ollen ole mitään muuta keinoa kuin kaupitella tuotteita tutuilleen, useimmiten laihoin tuloksin. Pahimmassa tapauksessa koko suhde ja ystävyys kärsivät, koska kaupitteleva henkilö koetaan tuputtajaksi.

Tässä kohtaa omat teoriani nousevat esiin, sillä itse käännän tuon asetelman päälaelleen ja toimin päinvastoin, koska voin! Siinä missä jotkut käyttävät somea ja tavoittelevat tuttujaan, minä käytän blogia ja tavoittelen massoja!

Teoriani mukaan:

 • blogi, jolla on tietty status vuosien työn tuloksena, tavoittaa paljon enemmän ihmisiä kuin henkilökohtainen someprofiili
 • tavoitettavat ihmiset eivät ole keitä tahansa (läheisiä ja tuttuja, joita painostetaan heille turhiin ostoksiin), vaan juuri oikeaa kohdeyleisöä
 • Blogeihin tullaan pitkälti hakusanoin Googlen kautta, jolloin esim. permanenttia googlaava henkilö voi klikata itsensä minun suosittuun tekstiini aiheesta. Häntä ei siis taivutella tekemään jotain (mahdollisesti ottamaan permanentin), mitä hän ei halua, vaan hän itse teki päätöksen hakea tietoa asiasta ilman pienintäkään kehotusta minun suunnaltani.
 • Somekanavissa homma toimii toisin, eli ihminen ei pysty vaikuttamaan siihen, mistä tuotteesta hänen seuraamansa Insta-vaikuttaja päättää postata; somessa on siis herkemmin sellaista mainontaa, jota käyttäjä ei ole pyytänyt. Silloin ostopäätöskin jää helposti tekemättä ja syystä.

Ja tätä teoriaa siis tulen tulevaisuudessa ilomielin testaamaan!

Oma blogini menestyy nimenomaan Googlessa (aivan niin kuin sisältömarkkinoinnissa kuuluukin) siinä missä seuraajia/tilaajia on vain vähän. Siispä pahoittelut jo etukäteen niille blogini seuraajille, jotka uskovat, ettei verkkokauppa-aiheinen sisältö kiinnosta! Toisaalta tuotteet ovat hyvin monipuolisia, ja niistä löytyy sopivia kaikenikäisille sukupuoleen katsomatta, joten ties vaikka sisältö kiinnostaisi sittenkin!

*

Tulen päivittämään tänne tiedon siitä, milloin saan luvan, ja menen heti suoraan asiaan seuraavassa postauksessa!

Päivitetty 3.12.: Lupa on nyt saatu ja ehdoista sovittu, jihuu! Vastaavia verkkokauppiaita kuin minä on lukuisia, siinä ei siis ollut mitään ihmeellistä, mutta tarvitsin luvan saada toimia työntekijän lisäksi yksityisyrittäjänä juuri tässä muodossa kuin olin toivonut (mm. blogia apuna käyttäen). Pian siis luvassa verkkokaupan ja tuotteiden esittelyä!

6 vastausta artikkeliin “Verkkokauppa blogin yhteyteen?

  1. Kiitos kovasti, Menninkäiseni! 💜 Haluaisin postata jatkossa parin viikon välein, joten jos asiasta ei kuulu mitään ensi viikollakaan, minulla on jo väliaikainen ratkaisu päättäjille ehdotettavana. Katsotaan siis, miten käy ja milloin!

   Tykkää

 1. mulle on ihan sama mistä kirjoitat kunhan se on kiinnostavaa! hiiriverkot ja niiden asennus on kuitenkin hikistä hommaa,eikä mitään teorioiden testaamista. nimimerkillä ei enää vikinää

  Tykkää

  1. Kiitos monitulkintaisesta kommentistasi (ja kenties kannustuksesta?)! Toivottavasti ”ei enää vikinää” viittaa siihen, että pääsit hiiristä eroon ja että tykkäsit tekstistäni hiiriverkon asentamisesta. :) Jos pidät enemmän käytännöstä kuin teoriasta, niin ostosten tekeminen ainakin on hyvin käytännöllistä; toivotaan siis, että kaupasta löytyisi pian jotain mieleistä sinullekin!

   Tykkää

 2. No jopas! Onnea uudelle hankkeelle ja ehkä sivubisneksellekin, fiksusti ajateltu! :)
  Fiilaan muutenkin ajattelutapaasi todella paljon noiden kaupallisten yhteistöiden suhteen. En itsekään koe yhteistöitä kovin mielekkäänä ajatuksena, vaan tykkään suositella aidosti hyväksi havaittuja ja todettuja tuotteita sekä ostoksia. Eihän se suositus olisi sitten aito, jos hyötyisin siitä jotenkin. Jään mielenkiinnolla odottelemaan verkkokaupan avautumista!

  Tykkää

  1. Kiitos paljon! 💙😊 Tuo mainintasi fiksusta ajattelusta lämmittää erityisesti mieltä, koska bloggasin menneisyydessä niin paljon ja pitkään osaamatta keksiä fiksuja ratkaisuja juuri tässä kirjoituksessa käsittelemiini kohtiin.

   Mielenkiintoista kuulla toisen bloggaajan ajatuksia kaupallisista yhteistöistä. Niissä tosiaan on herkästi omat ongelmansa, vaikka toisinaan vastaan tulee myös hyvin toteutettuja yhteistöitä. Mutta toki niissä kirjoituksissa, joissa kerrotaan esim. omista lempituotteista, on usein jo lähtökohtaisesti ihan eri kaiku ja fiilis kuin ”tilatuissa” teksteissä. Lisäksi nyt tänä päivänä kun tiedän, mitä erilaisten yhteistöiden takana saattaa olla (ja varsinkin, mitä niiden takana EI välttämättä ole), niin kynnys vastata vastaaviin yhteistöihin myöntävästi on varsin korkea. Siksikin oma verkkokauppa tuntuu niin oikealta ja ihanalta! Kiitos vielä kannustuksestasi sen suhteen! 💗

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s