Permanentti (2021)

Totta se on, minulla on tuore permanentti päässä! Täällä minä onnellisena taas hypistelen kiharoitani.

Viimeksi otin permanentin syksyllä 2017, mistä kirjoitin jutun Otin permiksen eli permanentin. Kun äsken tarkastin tilastoista, kuinka monta kertaa kyseistä juttua on luettu, yllätyin, vaikka tiesin luvun olevan suuri: peräti 22 745 kertaa!

Oma tuore permikseni!

Yksi on varmaa: permanenttiaiheisille jutuille on kysyntää, joten mennään pitemmittä puheitta heti asiaan!

Erilaiset permanentit – miten valita itselle mieluisin?

Erilaisia permanentteja on tällä välin tullut valikoimiin lisää: perinteisen permiksen rinnalla kulkevat edelleen spiraalipermanentti ja beach wave -permanentti, mutta mukaan on tullut sellainenkin kummastus kuin digitaalinen permanentti (tunnetaan myös nimillä kuuma permanentti ja japanilainen permanentti).

Digitaalisesta permiksestä katsoin videon YouTubessa, ja suljin sen heti pois, koska halusin itse reilun kiharat hiukset. Jos loiva permanentti tai isot, väljemmät kiharat kuitenkin kiinnostavat, digitaalinen tai beach wave -permis voi olla kelpo vaihtoehto. Digitaalisessa permanentissa rullatut hiukset kytketään koneeseen, joka lämmittää hiuksia.

Koska kyseinen permis vaatii erityislaitteistoa, hinta ja saatavuus ovat sen mukaiset: digitaalinen permanentti pitkiin hiuksiin olisi maksanut 320 euroa yhdenkin netistä löytämäni hinnaston mukaan, ja huippukampaajankaan huomassa permanentista ei tule tämän kummoisempi:

Lähde: Digital Perm Hair Tutorial

Lopputulos on toki kaunis, mutta ei minusta niin kaunis, että kolmin- tai nelinkertainen hinta perinteisempään permikseen nähden olisi perusteltu.

(Lisäksi halusin valita jonkin kodin läheltä löytyvän kampaamon välttääkseni turhaa kulkemista ja matkoja keskustaan, vaikka otinkin permanentin Helsingissä.)

Olin päättänyt haluta taaskin perinteisen permiksen kunnon kiharat saadakseni, mutta sitten katsoin YouTubesta yhden saksalaisen kampaamon lataamia videoita erilaisista permiksistä ja ihastuin spiraalipermanenttiin. Vielä neljä vuotta sitten netin eri lähteet väittivät, että spiraalipermiksellä kiharoista tulee höllemmät kuin perinteisellä, mutta nyt sitä kaupiteltiin lähestulkoon vintage-tyylisenä kunnon korkkiruuvien tuojana siinä missä perinteinen permis on kuulemma modernimpi!

Niinpä otin kuvakaappaukset ja videot mukaani ja marssin kampaajalle. Hän kauhistui melkoisesti toiveestani saada spiraalipermanentti; hän sanoi tekevänsä paljon perinteisiä mutta ei lainkaan spiraalipermiksiä. Se olisi vienyt kovasti aikaa, jota hänellä ei muutenkaan sinä päivänä ollut, ja ennen kaikkea tottumus ja rutiini puuttuivat hänen omien sanojensa mukaan. Jos olisin jo puhelimessa kertonut haluavani spiraalipermanentin, hän olisi sanonut, ettei tee sellaisia. (En tosiaan ollut maininnut asiasta puhelimessa, koska keksin muuttaa toiveitani vasta varauksen tehtyäni.)

Minulle oli joka tapauksessa tärkeämpää saada kiharainen permanentti Helsingin laitamilta kävelymatkan päästä kotoa kuin lähteä kauemmas spiraalipermanentin toivossa, joten en ollut pettynyt päättäessäni, että perinteinen permis käy, olihan se muutenkin alkuperäinen valintani. Ja onhan se turvallisempaa tilata sellaista, mitä toinen osaa takuuvarmasti tehdä kuin lähteä koekaniiniksi tai poistua kampaamosta kokonaan ilman permistä. Niinpä ryhdyimme toimeen!

Vinkki: Kun googlailet permiksiä innoitusta saadaksesi, älä usko kaikkea, mitä näet: monesti permanentiksi väitetyt upeat kiharapilvet eivät ole permanentteja lainkaan, vaan muin tavoin tehtyjä kiharoita. Jotta näet varmasti permanentattuja hiuksia, suosi luotettavia lähteitä, kuten tällaisia: 50 erilaista permanenttia

Kunnolla kiharaa! Oma permikseni eri kulmista, eriasteisella muotoilulla ja eri valonlähteissä kuvattuna. (Muut kuin blogin vanhat lukijat voivat ihmetellä, miksi hiukseni ovat välillä ruskeat, välillä puolestaan valkoiset. Vastaus löytyy täältä: Hiukseni nykyään)

Miten permanentti tehdään?

Permanentissa hiukset pestään, rullataan permanenttirullille, kastellaan kunnolla permanenttiaineella, jonka annetaan vaikuttaa 20 minuuttia, sitten huuhdellaan ja viimeistellään kiinnitysaineella. Lopuksi hiukset huuhdellaan toistamiseen ja niitä voidaan kevyesti kuivattaa (kovaa puhallusta ja lämpöä vältetään, koska ne pörröttävät hiuksia) sekä muotoilla kiharavoiteen voimin.

Joitakuita mietityttää hiusten pesu ennen permanenttia; kampaaja joka tapauksessa ne pesee, eli ei kannata mennä kampaamoon vastapestyin hiuksin. Hiukset voisivat siis olla mennessä likaiset, mutta koska moni ei viitsi lähteä ihmisten ilmoille sellaisin hiuksin, ne voi pestä edellisenä päivänä tai niin kauan ennen kampaamokäyntiä kuin omat hiukset sallivat.

Entä milloin voi pestä hiukset permanentin jälkeen? Neljä vuotta sitten sain vastaukseksi, ettei niitä kannata pestä pariin päivään eikä mennä saunaan pesemättä hiuksia sitä ennen, ja myös pinnejä, pompuloita ja vastaavia tuli välttää. Tämänkertainen kampaaja näytti noille kaikille vihreää valoa (saunomisesta emme kylläkään jutelleet); hiuksia tuskin tulee pestyä pariin päivään, mutta vain koska niitä ei tarvitse pestä, ne siis saisi kyllä muutoin pestä.

Pinnejä ja pompuloita voi kuulemma myös käyttää. Itse laitoin heti hiuksiin pinnin, koska käytän sellaista muutenkin, mutta pesemistä halusin silti välttää vanhan tiedon mukaisesti pari päivää, varmuuden vuoksi. Öljyhoitoja kampaaja käski välttämään pian permanentin oton jälkeen, sillä sellaiset voivat suoristaa hiuksia.

Tällä kertaa kestin hyvin vahvat kemikaalit, eli päänahassa ei tuntunut lopussakaan kihelmöintiä, mutta permanenttiaineen haju kävi valtavasti nokkaan! Haju tunkeutui jopa maskin alle yliluonnollisen voimakkaana, mutta kun puhalsin maskin täyteen omaa hengitysilmaa, se auttoi hetkeksi. En ole kertaakaan korona-aikana haistellut omaa hengitystäni yhtä tyytyväisenä!

Entä kauanko permanentti kestää? Minähän ihmettelin netin eri lähteitä jo viimeksi tässä asiassa, sillä vastaus on muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen. On sentään sellaisiakin lähteitä, joiden mukaan permanentti kestää hiuksissa niin kauan kuin päässä on permanentattua hiusta. Jälkimmäinen kuvaa permanentin kestoa omissa hiuksissani. Sitä paitsi vaikka hiukset syystä tai toisesta suoristuisivatkin eli permanentti siis lakkaisi kestämästä, permanenttikäsittely ei kuitenkaan luonnollisesti poistu hiuksista ennen kuin viimeisetkin käsitellyt hiukset on leikattu ajan mittaan pois.

Voiko permanenttia värjätä? Voi toki, minä värjäsin edellistä permanenttiani hiussävytteellä, mutta nyt olen kasvattanut kaikki keinotekoiset värit pois. Jos hiukset ovat permanentin jäljiltä huonokuntoiset ja/tai jo valmiiksi hauraat ja huokoiset, vahvoja hiusvärejä ei toki kannata käyttää puhumattakaan hiusten vaalennuksesta.

Paljonko permanentti maksaa? Liikutaan 100 euron molemmin puolin, hinta voi olla esim. vain 75 euroa kohtuullisen pitkiinkin hiuksiin, useimmiten kuitenkin hieman enemmän. Spiraalipermanentti voi olla kalliimpi, jos sen tekeminen vie enemmän aikaa, ja samaten yllä mainittu digipermis olisi maksanut omiin hiuksiini yli 300 euroa.

Vinkki: Jos permanentin hinta on sinulle merkittävä sijoitus ja etsit mahdollisimman edullista kampaamoa, suosi kotikampaamoja; niissä hinnat voivat olla alhaisemmat, koska pitäjän ei tarvitse maksaa vuokraa erillisestä salongista.

Vähemmän muotoiltuna ja muutaman päivän levänneenä oma permikseni muistuttaa takaa katsottuna eniten beach wave (laine) -permanenttia.

Permanentin hoito

Moni miettii, miten permanenttia hoidetaan. Minulla on ollut ainakin viisi permanenttia elämäni aikana, joten permanentin hoito tuntuu yksinkertaiselta ja helpolta. Koska näen kuitenkin aika ajoin englanninkielisiä YouTube-videoita, joissa harmitellaan latistuneita permanenttikiharoita ja valitellaan niiden vaikeaa ylläpitoa, ja viimeistään Curly Girl -metodi on tehnyt kiharoiden hoidosta rakettitiedettä, jaan mielelläni oman rutiinini.

1. Kampaan hiukset harvapiikkisellä kammalla/permanenttikammalla kuivina ENNEN hiusten pesua. Vältän niiden kampaamista ennen seuraavaa pesua. Hiusharjaa en käytä koskaan.

2. Käytän shampoota ja hoitoainetta. Itselleni lähes mikä vain perusshampoo käy, mutta jos epäilee normaaleille hiuksille tarkoitetun shampoon suoristavan hiuksia, kannattaa valita käsitellyille hiuksille tarkoitettu shampoo.

(Itse olin teini-ikäinen, kun havaitsin, että silloinen Fructis-shampoo normaaleille hiuksille jätti permanentatut hiukset selvästi suoremmiksi kuin saman sarjan käsitellyille hiuksille tarkoitettu shampoo. Sittemmin erot eri shampoiden välillä eivät koskaan ole olleet yhtä selviä.) Hoitoaineen kohdalla melkein kaikki käyvät; itse suosin luonnonmukaisia, kotimaisia ja/tai vegaanisia tuotteita.

Lue myös: Kiharavoide – salaisuus kuohkeiden kiharoiden takana

Kuvassa kaksi muotoilutuotetta, eli hiusgeeli ja muotoiluvoide, joissa erikseen mainittu soveltuvuus kiharille hiuksille.

(X.) Permanentti kuivattaa hiuksia, minkä vuoksi hiuksille voi toisinaan haluta antaa lisäkosteutusta. Hiuksiin jätettävät hoitoaineet ja -suihkeet saattavat houkuttaa; niitä löytyy perusmarketeistakin monia erilaisia toisin kuin vielä neljä vuotta sitten. Useissa erityisissä ja kalliissakin kiharavoiteissa on samoja raaka-aineita kuin perusvoiteissa. Kiharoita voi kosteuttaa ja yllättäen samalla tuuheuttaa, niin että lopputuloksena on varsinainen volyymi-permanentti: Tuuheammat kiharat minuutissa

Hiusten kuivaus ei sekään vaadi pitkää matematiikkaa: tärkeintä on, että hiuksia ei pörrötä hankaamalla. Itse en koskaan kuivannut suoriakaan hiuksiani siten, joten mitään ei ole tarvinnut muuttaa. Kiharat hiukset kuivataan ”ploppaamalla” eli niitä ei venytetä/vedetä alaspäin, mikä suoristaisi kiharoita, vaan pehmeällä pyyhkeellä/kankaalla kevyesti puristamalla ylöspäin (helppo hahmottaa mieltämällä kihara vieteriksi; sitä ei ole tarkoitus venyttää, vaan päinvastoin puristaa kokoon).

Pehmeä kangas voi olla esim. vanha, pehmeäksi kulunut puuvillapaita tai pehmeä pyyhekin, kunhan ei karkeaa froteeta, mikä on luonnollisesti hankaavampi ja siten mahdollisesti pörröttävämpi. Hiusten kannattaa antaa kuivua itsestään, mutta jos haluaa käyttää laitteita, diffuusori on kiharoille hellävaraisin ja paras pitämään niiden muotoa yllä.

3. Osittaisen kuivauksen jälkeen kosteisiin hiuksiin voi laittaa haluamaansa muotoilutuotetta (kaksi esimerkkiä kuvassa yllä). Ne tuovat kiharoihin jämäkkyyttä ja pitävät ne muodossaan pidempään.

Permanentatut hiukset ovat paljon ilmavammat kuin päätä vasten kulkeva lättätukka, joten hiusten pesuväli harvenee. Ennen seuraavaa pesua hiuksia voi nukuttujen öiden jälkeen suihkuttaa vedellä ja muotoilla kauniimmiksi taas puristelemalla ylöspäin ja käyttämällä halutessaan muotoilutuotteita. Myös kosteuttavia tuotteita voi lisätä pesujen välillä, jos tarpeen.

Tuossa siis yleistietoa oman rutiinini lisäksi. Uskon ja toivon, että monelle kiharapäälle nämä ovat perusasioita; itse opin hoitamaan permanenttikiharoita ”oikein” jo yli 20 vuotta sitten, eli kauan ennen kuin olin koskaan kuullutkaan Curly Girl -metodista ja ploppauksesta. Yksinkertaisia asioita on turha monimutkaistaa.

Myös oman arvostelukyvyn tulisi toimia: kiharoita ei mm. tarvitse turhaan latistaa rasvaisilla hoitotuotteilla, elleivät hiukset tunnu kuivilta. Kuiviin latvoihin lisää mielellään hoitavia tuotteita, ilmavat ja eheät kiharat puolestaan eivät vaadi lisäkosteutta jatkuvasti. Ja tuonkin luulisi olevan perusasia, että jos tykkää erotelluista, reilun kiharista hiuksista, niitä ei venytetä ja hangata, vaan niiden muoto pyritään säilyttämään hellävaraisella puristelulla.

Halusin silti jakaa hoito-ohjeetkin, koska vastaani on tullut sen verran paljon tahatonta hölmöilyä ja osaamattomuutta näissä asioissa. Ymmärrettävää se totta kai on varsinkin ensimmäisen permanentin kohdalla!

Permis, on se vaan niin ihana!

2 vastausta artikkeliin “Permanentti (2021)

 1. No onpas ihanat kikkurat! Sopii sulle tosi hyvin.

  Miksiköhän sana permis tuo edelleen mieleen kasikytluvun järkyt lammaspallerohiukset…? No onhan tekniikat ja aineet varmasti ”pikkasen” kehittyneet tässä vuosien mittaan.

  Mä jotenkin kuvittelin permiksen kestävän kauemmin kuin puoli vuotta. Mutta onhan se toisaalta loogista, että sitä mukaahan se häviää, kun hiukset kasvaa. Tommonen kikkurapilvi vois olla ihana, mutta en mä tiedä jaksaisinko sitä joka päivä. Joskus tulee tehtyä kikkurat itse ja näin paksulla tukalla ne on ainakin lämpiminä päivinä todella hiostavat.

  Tykkää

  1. Kiitos, Menninkäinen! ❤

   Minulle permis ei enää sanana tuo mieleen 80-luvun kähärää, koska minulla on ollut niin monta permanenttia ja kaikki niistä ovat olleet modernimpia, 2000-luvulla otettuja, mutta toki permisten suosio oli niin valtava kasarilla, että jo pelkästään suosionsa puolesta ne voinee aina liittää tuohon vuosikymmeneen. :)

   Minä muuten kysyin tuosta permanenttiaineiden kehittymisestä kampaajalta aivan niin kuin kysyin edelliseltäkin neljä vuotta sitten, ja hänen mukaansa aineet eivät ole kehittyneet/muuttuneet/tulleet hellävaraisemmiksi lainkaan siten kuin edellisen kampaajan mukaan! (Jännä, että tuollaisesta asiasta on niin eriäviä mielipiteitä, tämä tämänkertainen kampaaja ainakin tuntui tekevän permanentteja enemmän nuoremmillekin ihmiselle kuin edellinen kampaaja, joten luulisi hänen tietävän, mistä puhuu.) Hän kertoi, että Suomessa hiuksia värjätään todella paljon ja että värjäysaineet ovat kehittyneet tuntuvasti, ja myös erilaisia värjäyskursseja tarjotaan kampaajille, jotta skaala värjäystekniikoissa olisi mahdollisimman laaja. Permanentti(aine)kehitys on kuulemma ollut hyvin maltillista värjäysaineiden kehitykseen verrattuna.

   Pitkissä hiuksissa ja vähänkin hoidettuna permis tosiaan herkästi kestää kauemmin kuin puoli vuotta; niin hölmöä, että tuollaista kestoa yhä tuputetaan yleisenä totuutena (monista hennaväreistä puolestaan sanotaan, että ”varaudu pysyvään lopputulokseen, joka ei haalistu eikä peseydy pois ennen kuin värjätyt hiukset on leikattu pois”, ja minulla kyseiset värit ovat kestäneet päässä muutamia viikkoja; aineet ja käsittelyt siis todella käyttäytyvät eri lailla eri ihmisten hiuksissa).

   Sinulle sopisi varmasti permiskiharat, mutta toki jos kiharoita ei halua jokaiseksi päiväksi, lienee turvallisempaa olla ilman. Hiostavuudesta en itse ole kärsinyt (ja laitan hiukset toki ylös kiinni urheillessa), mutta osaan kuvitella, että suora tukka on helpompi saada niskasta pois kuumalla ja hiostavalla kelillä. Kuumia päiviä ei sentään Suomessa hurjasti ole. Tulevaksi syksyksi ja talveksi itselleni on ikävintä joutua litistämään kiharat pipon alle. Onneksi palelen eniten korvista, minkä vuoksi käytän korvaläppiä; ne suojaavat sekä korvia että permanenttia! :D

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s