Taatelirakkautta

Tämä kirjoitus on päivitetty 22.11.2021.

Viimeisimmässä sokeriaiheisessa kirjoituksessani pohdin eri makeuttajien terveellisyyttä sokeriin nähden. Tutkimustulokset olivat paljolti ristiriidassa keskenään, mutta siitä kaikki asiantuntijat lienevät samaa mieltä, ettei mikään makeuttaja lopulta ole suoranaisesti terveellinen, vaan lisättyä sokeria kannattaisi syödä mahdollisimman vähän, olkoon se missä muodossa tahansa. (Hunajassa on toki omat hyötynsä, se vaikuttaisi olevan ainoa makeuttaja, jolla on antibakteerisia ja tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia.)

Mitä sitten kannattaisi syödä, jos ylipäänsä kuitenkin haluaa makeaa? Vastaus on hedelmät. Hedelmissä on luonnostaan paljon makeutta, jota mm. (raaka)leivonnassa hyödynnetään.

Miksi syödä taateleita?

Kaikista kuivatuista hedelmistä taatelit ovat yksiä makeimmista. Siksi ne ovatkin mainio vaihtoehto sokerille. Itse innostuin aikoinaan raakaherkuista juuri siksi, että niitä makeutetaan pitkälti hedelmien avulla, joko tuoreiden tai kuivattujen. Raakaherkut ovat kuitenkin vain yksi aluevaltaus, jolla taateleiden upeaa ominaisuutta eli makeutta (ja rakennetta) voi hyödyntää. Vain muutama taateli riittää makeuttamaan esim. pinaattipohjaisen smoothien, joka muuten jäisi sen verran pahanmakuiseksi, että se jäisi ilman makeutusta kokonaan juomatta. Taatelit voivat siis parhaimmillaan auttaa ihmistä syömään terveellisemmin, vaikka terveellisyys ei olekaan seurausta taateleista yksinään.

Oma valintani kaikista maailman nautintoaineista ovat nimenomaan makeat herkut. En voi enkä tahdo elää ilman niitä. Täysin hallitsematon makeansyönti ei kuitenkaan tuo iloa elämään, vaan ahdistusta, harmitusta ja makkaroita vyötärölle. Ahdistuneena on mahdoton voida hyvin ja olla onnellinen. Koska sokerimäärät karkaavat minulta helposti käsistä, minun jos kenen on hyvä löytää terveellisiä vaihtoehtoja sokerille makeudesta tinkimättä. Olenkin onnistuneesti tehnyt herkkuja makeuttaen ne vain esim. banaanilla, rusinoilla ja viikunoilla, mutta ehdoton ykkönen makeudeltaan ja muilta ominaisuuksiltaan on taatelit. Niitä voittanutta ei ole.

Miksi ei syödä taateleita?

Nykyään on tavallista, että taateleita ja muitakin kuivattuja hedelmiä markkinoidaan terveellisinä ja ravinteikkaina. Kaikista eniten niitä yritetään kaupitella terveystietoisille ja/tai liikunnallisille ihmisille, miksei myös otolliseksi välipalaksi yhdelle jos toiselle. Taateleissa toki on esim. kuitua, kaliumia ja hitunen monia muita kivennäis- ja hivenaineita ja vitamiineja (lähde: Fineli), mutta määrät ovat niin pieniä, että ravintoaineita saadakseen kannattaa syödä aidosti terveellisempiä ruokia, kuten kasviksia. Markkinointipuheissa käytetään usein hyväksi ihmisten tietämättömyyttä: otetaan esimerkiksi juuri kalium, jota taateleissa on kaikista kivennäisaineista eniten ja joka aina nostetaan esiin taateleiden ravintoarvosta puhuttaessa. Terveyskirjasto toteaa, että

Ruoassa on aina sen verran kaliumia, että ruokaperäistä kaliumin puutetta ei tunneta.

Ei siis ole yhtäkään syytä syödä taateleita kaliumin takia saati muiden ravintoaineiden, joita taateleissa on vain pieniä määriä. Taateli ei koskaan ole terveellisempi vaihtoehto vaikkapa parsakaalille, mutta se on helposti terveellisempi vaihtoehto sokerille, etenkin jos määrät pysyvät kohtuullisina. Sen takia kuivatut hedelmät ja erityisesti taatelit ovat niin mainioita nimenomaan makean ystäville.

Täydellisten taateleiden etsintä alkaa

Taateleissa on hurjasti eroja eri merkkien välillä. Pahimmillaan joku on voinut saada kuvan, ettei pidä taateleista, jos on maistanut kuivia ja pahvisen makuisia taateleita ja jättänyt niiden syönnin siihen. Kunnollinen taateli on mehevä ja makea, mahdollisesti tahmea ja toffeinen, useimmiten pehmeämpi ennemmin kuin kova.

Taateli on hyvin muuntautuva, eli vaikka ei jostain syystä pitäisi taateleista yksistään, voi kuitenkin pitää erilaisista jälkiruoista, joissa on taatelia. Esim. kakun ei tarvitse maistua erityisen taateliselta, vaikka se olisi makeutettu pelkästään taateleilla. Minua ja monia muita taateleiden maku ei muutenkaan koskaan häiritsisi, koska nehän maistuvat satumaisen hyviltä!

Taateleilla on usein paikka (raaka)leivonnassa joko kakkujen pohjissa, osana täytettä tai erilaisten toffeiden ja karkkien raaka-aineena. Omaan suuhuni parhaat taatelit menevät juurikin toffeesta. Olen testaillut useita eri kauppojen ja merkkien taateleita, ja tehnyt niistä havaintoja.

Aloitin taateleiden reilumman syömisen ja niiden käyttämisen leivonnassa Rainbow’n kuivatuista, pehmeistä taateleista. Pussi oli vielä silloin kirkkaanvihreä (alla vasemmalla):

Taatelit olivat vielä silloin oikein hyviä. Lähes jokainen pussin yksilö oli mehevä ja makea, ja hinta-laatusuhde oli kohdallaan. Kun pussit uudistettiin tuollaisiin liiloihin (yllä oikealla), myös jokin muu muuttui, sillä uudet taatelit eivät pärjänneet edeltäjilleen millään tasolla. Ne olivat kuivia ja mauttomia, enkä ymmärtänyt, miten niin hyvästä tuotteesta saatettiin siirtyä tähän.

Myöhemmin kysyin Rainbow’lta taatelimuutoksesta, joka oli minulle suurimpia ruokapettymyksiä pitkään aikaan, ja sain vastauksen: S-ryhmän vastaus Rainbow’n taateleiden huonontumiseen. Tuolta kirjoituksesta selviää, että vihreän pussin taatelit olivat Tunisiasta, liilan puolestaan Algeriasta. Tiedä sitten, miksi algerialaiset taatelit eivät pärjää tunisialaisille, vaikka lajikekin on sama eli Deglet Nour. Kokeilin uusia taateleita useamman pussin verran, ja aina ne olivat yhtä mitäänsanomattomia.

Kun olin todennut, että Rainbow’n taateleiden ja minun suhteeni oli ohi, oli aika keksiä jotain muuta. Silloin kokeilin Pirkan pehmeitä taateleita (valmistusmaa ennen Turkki, sittemmin Tunisia). Ne eivät olleet ihan yhtä hyviä kuin Rainbow’n vanhat taatelit, mutta ne olivat kuitenkin lähellä niitä.

Pirkan pehmeät luomutaatelit (valmistusmaa Tunisia) sen sijaan pääsevät hyvinkin lähelle Rainbow’n vanhoja taateleita eli ovat pehmeitä ja maukkaita. Niissä on ainesosalistan mukaan taateleiden lisäksi vettä, mikä pehmentää niitä entisestään. Kun ostin Pirkan taateleita eniten, silloisella asuinseudullani oli vain S-ryhmän kauppa eli jouduin metsästämään K-ryhmän kauppoja erikseen pelkästään taateleiden takia. Olihan se hassua, mutta ne ovat vakavia asioita nämä taatelit.

Täydellisten taateleiden etsintä jatkui. Suhtauduin aika skeptisesti oranssiin Western Pitted Dates -pakettiin (kuva yllä kirjoituksen alkupuolella), johon useissa eri maissa viljeltyjä taateleita on puristettu kovaksi möhkäleeksi, siksi massa näyttää niin epämääräiseltä vertailukuvassa yllä. Taatelimassassa ei kuitenkaan ole mitään lisä- tai säilöntäaineita. Kun maistoin massaa, oli pakko tarkistaa paketista, oliko siihen lisätty sokeria, niin makealta se maistui. Ei ollut. Kaiken kaikkiaan ihan kelpo tuote, mutta saattaa maistua jonkun suuhun enemmän pelkältä sokerilta kuin taatelilta.

Kun tuoreet taatelit tulivat kauppojen hedelmäosastoille, ihastuin niihin täysin. Hamstrasin monta laatikkoa tuoreita taateleita jääkaappiin, jossa niille luvataan vuoden säilyvyys. Todellisuudessa laatikoissa myytävät tuoreet taatelit ovat puolituoreita, koska täysin tuore taateli on vielä puhtaasti hedelmän näköinen ja kovuinen.

Lähes kaikki tuoreet taatelit, joita minulla on, ovat erilaisista pakkauksistaan huolimatta samalta valmistajalta RM Importilta (Juicy Dates -paketit kuvassa kirjoituksen alkupuolella). Ainoa poikkeus on alla näkyvä Fontana, joka on oma merkkinsä. Valmistusmaa jokaisessa on kuitenkin sama, tässä tapauksessa Iran.

Tuoreet taatelit käyvät upeasti niin naposteluun kuin leivontaankin. Ne käyvät myös pohja- ja taikina-aineksiin, mutta sopivat erityisen hyvin erilaisiin täytteisiin ja tahnoihin, koska niissä ei ole kovia kuoria.

Kun etsin syksyllä 2014 parasta kotimaista nettikauppaa, josta tilata kaakaovoita, löysin Ekosegon luomukaupan. Tilasin samalla kerralla kokeeksi luomulaatuisia Medjool-taateleita, ja olin myyty, taatelit olivat niin ihania! Tilasin ja söin samaisia taateleita kilokaupalla. Välillä ne olivat kaupasta loppu, ja ehdin jo huolestua, että minä varmasti tyhjensin heidän koko varastonsa, mutta sitten taateleita onneksi tilattiin lisää.

Vuosien varrella Ekosego kuitenkin luopui Medjool-taateleista valikoimassaan, ja vuonna 2019 niitä ei ollut ollut myynnissä enää pitkään aikaan. Enää Suomen markkinoilla ei tunnukaan olevan kuin yhden merkkisiä Medjool-taateleita, joista kerron alla lisää.

Mikä ihmeen Medjool-taateli?

Suomessa tavallisimmin myytävät taatelit ovat Deglet Nour -lajikkeen taateleita. Se ei ole mikään ihme, sillä se on yleisin taatelilaatu niin Lähi-idässä kuin Yhdysvalloissa, joissa taateleita eniten viljellään. Esim. Yhdysvaltain taatelituotannosta peräti 95 prosenttia koostuu Deglet Nour -lajikkeen taateleista. Deglet Nour -lajikkeen taatelit ovat puolipehmeitä, pienempiä ja vähemmän makeita kuin Medjool-taatelit.

Medjool-taatelit ovat isoja, pehmeitä ja meheviä, mutta samalla tahmaisia, ja niissä voi olla hitusen loksahtava kuori, jolloin toffee-elämys on parhaimmillaan. Itse olen huomannut pitäväni jopa enemmän loksahtavasta kuin kauttaaltaan pehmeästä taatelista. Siispä jos taatelit ovat liian pehmeitä tuoreudessaan, jätän ne lautaselle, jotta päällinen vähän kuivahtaisi. Sisus on joka tapauksessa tahmea, ja kun vain aavistuksen kovettunut kuori ja tahmea sisus yhdistyvät, parhain taatelinautinto on taattu.

Kun nyt vuonna 2021 kirjoittaa Googleen medjool taateli, käy selväksi, että lähes ainoita netissä myytäviä sellaisia ovat Foodinin Medjool-taatelit. (Yksi eri merkki löytyy etusivun hakutuloksista, mutta sivuilla on sekaisin ainakin suomea, englantia ja saksaa, joten en osaa ottaa kantaa sivuston luotettavuuteen.)

Foodinin Medjool-taatelit ovat nekin luomua ja yhtä suussa sulavan ihania kuin edesmennyt suosikkini, onneksi medjooleja pystyy siis vielä saamaan Suomesta. Niin paljon kuin muista taateleista tykkäänkin, medjoolit ovat silti taateleiden aatelia minulle. Niitä sanotaankin taatelimaailman Cadillaciksi.

Foodin Medjool-taateli, pakkauskoot 200 grammaa ja 500 grammaa vaikuttavat jääneen historiaan, tällä hetkellä (syksyllä 2021) tarjolla 250 gramman pussi.

Lue myös: Viikunarakkautta

13 vastausta artikkeliin “Taatelirakkautta

 1. Enpä arvannut, että eri taateleissa on noinkin paljon eroja, kiitos selventävästä kirjoituksesta ja hyvistä kuvista!

  Täytyy siis mitä ilmeisimmin siirtyä luomukaupan asiakkaaksi, jos haluaa kunnolla herkutella taateleilla. Onneksi muussa leivonnassa näyttäisi käyvän hieman heikompilaatuisetkin tuotteet (varmaan myös halvemmat), muilla aineilla ja mausteilla kun saa peitettyä niiden makupuutteita.

  Viikunoiden kohdalla taitaa olla sama juttu. Itse olen ostanut Urtekramin aurinkokuivattuja viikunoita, jotka ovat mielestäni hyvänmakuisia ja yleensä meheviä, vaikka näyttävät aika rupsahtaneilta, mikä johtunee niiden sisältämän sokerin kiteytymisestä pinnalle (oma arveluni). Turhan usein pusseissa on kuitenkin jokunen muita kuivempi ja ryppyisempi mukana. Se kyllä harmittaa…

  Tykkää

  1. Hyvä, jos tästä oli apua. :)

   Minäkin olen käyttänyt taateleita juuri tuolla ajatuksella, että leivontaan käyvät vähän heikompilaatuisetkin taatelit. Mutta totta kai silloin maku kärsii, mikä ei ole hyvä, jos/kun raakaherkun on tarkoitus tyydyttää makeanhimo täydellisesti ja niin, ettei jää kaipaamaan mitään muuta (sokeri)herkkua. Leipomuksetkin siis vain paranevat, kun raaskii käyttää parhaimpia taateleita.

   Viikunoista en ole tehnyt yhtä laajaa vertailua, mutta yksi hyvä kaupasta löytyvä vaihtoehto on Sallisen viikunat. Niitä olen ostanut usein, ja ne ovat aina olleet tasalaatuisia, rakenteeltaan hyviä ja maultaan makeita. Huonommat yksilöt muiden joukossa kyllä aina kismittävät, niitä ei saisi missään tuotteessa olla kovin montaa.

   Tykkää

 2. Kiitos tästä artikkelista, ehdinkin sitä odottaa kun mainostit sitä etukäteen. Meillä on kotona juuri iranilaisia tuoreita taateleita (vaikkeivat RM:ltä olekaan) ja olen ollut niihin tyytyväinen. Olen kuitenkin miettinyt, miten hyviä ja millä lailla erilaisia ovat nuo Medjool-taatelit, joita aina näkee varsinkin jenkkiläisissä ohjeissa. Ehkä niitä täytyy sitten kokeilla, jos sinäkin niitä noin hehkutat. Saako niitä ainoastaan verkkokaupasta?

  Tykkää

  1. Mukavaa, että jutusta on joillekin iloa. :)

   Kyllä Medjoolit ovat ihan omaa luokkaansa, vaikka myös puolituoreet taatelit ovat omalla tavallaan oikein hyviä ja toimivia. En ole koskaan nähnyt Medjool-taateleita kaupassa, eli ehkä niitä ei ainakaan laajalti ole saatavissa muualta kuin netistä. Mielestäni niitä on kotimaisissa nettikaupoissakin hyvin rajatusti, siksi niin iloitsen Ekosegosta. Heillä on luotettava ja nopea toimitus, jos sieltä innostut tilaamaan. Vertasin aikanaan Ekosegoa myös ulkomaisiin nettikauppoihin (mm. iHerbiin) Medjoolien osalta, ja Ekosego on myös edullisempi eikä toimitus maksa mitään, jos tilaa 59 eurolla.

   Tykkää

 3. Olipas herkullinen kirjoitus! En itse kuulu taatelien suurkuluttajiin, meillä niitä ei kulu kuin pari pussia vuodessa. Mutta tulipas himo kokeilla noita parempilaatuisia, joista kirjoitit. Lisäksi jäin miettimään tuota Rainbow’n kuviota, eikä se liity ainoastaan taateleihin. On harmillista, että kilpailuttavat jatkuvasti private label -toimittajiaan ja näköjään valintakriteerinä on ainoastaan hinta. Meidän perheessä on kulutettu paljon mm. Rainbow’n purkkiananaksia, mutta niissä laatu muuttui jo aikoja sitten niin ala-arvoiseksi verrattaessa muihin merkkeihin, että kauppaan jäävät nykyään. Taatelien kannalta menettivät sinut, etkä varmasti ole ainoa. Toivottavasti jatkossa laadulla on enemmän väliä, terveisiä myös Rainbow’lle!

  Tykkää

  1. Kiva, että jaoit oman Rainbow-kokemuksesi! On se kyllä hölmöä, että hintakilpailussa unohdetaan laatu ja maku kokonaan, varsinkin kun aikaisempi, laadukkaampi tuote oli sekin jo edullinen (pätee varmasti sekä taateleihin että ananaksiin). Tarvitseeko vielä siitäkin mennä alaspäin sillä lopputuloksella, että ihmiset eivät yksinkertaisesti enää osta tuotetta lukuisten pettymysten jälkeen? Olisi kyllä mukava saada Rainbow’lta kommenttia asiaan.

   En osaa sanoa, mitä ananasten kohdalla on tapahtunut, mutta taateleissa vaihtui ilmeisesti koko valmistusmaakin. Tunisia vaihtui Ranskaksi, mikä ei ainakaan taateleiden kohdalla selvästikään ollut hyvä vaihdos! Onneksi löysin Medjoolit. :)

   Tykkää

 4. Heips! Tuoreita taateleita myydään aasiakaupoissa ihan irtotavarana, ei laatikoissa. Väri on keltainen, jos vielä kiinnostaa oikeasti tuoreita maistella. :) maultaan eivät ole niin makeita, mutta vitamiinisisältö on runsas! :) Jos syö tuoreen taatelin, jonka pinta on tasaisen keltainen on maku mieto. Tulee mieleen raaka persimon/sharon-hedelmä. Kun pintaan tulee tummempia täpliä (sokeria) alkaa makukin muuttua kohti näitä kuivattuja taateleita.:)

  Tykkää

  1. Kiitos vinkistä! Näin pari päivää sitten yhdessä Avara luonto -jaksossa ihmisten kiipeävän taatelipalmuihin ja keräävän juurikin keltaisia hedelmiä, jotka eivät vielä muistuttaneet paljon paremmin tuntemiamme puolituoreita tai kuivattuja taateleita. Täytyypä ostaa, jos sattuu sopiva kauppa eteen. :)

   Tykkää

 5. Hei. Ajattelin kun olet taateleiden suurkuluttaja, et osaisutko vastata yhteen askarruttavaan kysymykseen:). Mikä on noissa rasiataateleissa sellainen ”vaalea rae” mitä niihin monesti tulee? Onko taateli mennyt siinä vaiheessa jo pilalle vai mitä se on?

  Tykkää

  1. Heippa! Itse olen aina ajatellut, että vaaleat rakeet ovat kiteytynyttä sokeria, ja löysin yhden lähteen, joka vahvistaa veikkaukseni: https://blogit.savonsanomat.fi/haarukka-oikealla/taatelitryffelipallot/. Siellä todetaan, että ”[t]uoreiden taateleiden pinnalle saattaa kiteytyä sokeria, joka näyttää hieman ikävältä, mutta on täysin luonnollista hedelmäsokeria”.

   Itsekin ihmettelin rakeita, kun niitä ensimmäisen kerran löysin, mutta haistamalla ja maistamalla taateleita totesin ne kuitenkin täysin syömäkelpoisiksi ja lopulta myös täysin samanmakuisiksi kuin rakeettomat tuoreet taatelit. Toki rakeet voivat silti suutuntumaa häiritä, eli ymmärrän kyllä huolesi. :) Itse käytän rakeiseksi ehtineitä taateleita mieluiten leivonnassa tai smoothieissa, sillä silloin rakeet häviävät kokonaan taateleiden muussaantuessa muiden aineiden kanssa.

   Tykkää

 6. Taatelit ovat herkkua. Medjool-taatelit ovat minunkin mielestäni parhaita. Täällä Ruotsissa valinnanvara on suuri. Ostin juuri kilon pakkauksen Jeriko-merkkisiä Palestiinassa kasvatettuja käsin poimittuja ekologisia jumbokokoisia Medjool-taateleita.
  Voisit kokeilla tilata taateleita jostain ruotsalaisesta tai saksalaisesta verkkokaupasta, jos Suomessa valikoimat ovat heikot. Tunisiassa olen syönyt todella hyviä Deglet Noor-taateleita jälkiruokana. Tunisia vaikuttaa olevan hyvä taatelinviljelymaa.
  Minusta taatelit sopivat hyvin leivonnaisen sijaan teen tai kahvin kanssa. Hämmästyttävää on, että minulle riittää yksi taateli teen kera, kun esim. suklaan syöntiä on mahdoton lopettaa muutamaan palaan. Leivoin juuri jouluksi elämäni ensimmäisen taatelikakun suomalaisella ohjeella näistä Medjool-taateleista. Nyt se odottaa joulun kahvipöytään pääsyä.
  Hyvää joulua ja ihania taatelinautintoja jatkossakin!

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi, on aina mukava kohdata muita taateli-ihmisiä!

   Löytämäsi taatelit kuulostavat uskomattoman ihanilta; en ollut osannut ajatellakaan, että Ruotsin valikoimat olisivat ihan toisesta maailmasta kuin täällä, mutta siltä alkoi nyt todella vaikuttaa. Kiitos siis verkkokauppavinkistä, täytyy tosiaan aloittaa vaikka googlaamalla dadlar ja edettävä siitä.

   Lukemani mukaan mm. vhh-dieetti ja sokerin vältteleminen ovat Ruotsissa kovemmassa suosiossa kuin Suomessa, joten ties vaikka taateleidenkin laaja valikoima liittyisi jotenkin terveellisempiin valintoihin (sinäkin kun mainitsit vain yhden taatelin käyvän mainiosti leivonnaisen tilalle). Etenkin Medjool-taatelit ovat parhaimmillaan niin herkullisia ja muhkeita, että yksi voi tosiaan viedä pahimman makeannälän.

   Tunisiasta tuntuu kyllä tulevan hyviä taateleita, joten harmi, että niidenkin kohdalla valikoima kapeni ja huononi ainakin Suomessa.

   Leipomasi taatelikakku kuulostaa herkulliselta! Minulla on joskus ollut aikomuksena leipoa taatelikakku, ja laittaa resepti kuvineen vaikkapa juuri tämän kirjoituksen oheen, mutta toistaiseksi homma odottaa vielä toteutumista. Teillä sen sijaan on nyt normaaliakin enemmän syytä odottaa joulun jälkiruokia!

   Hurjan hyvää ja maistuvaa joulua sinullekin! ❤🎅🎂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s