Jäätee – 3 reseptiä (perinteinen, sokeriton ja drinkki)

Aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta, pää kuumenee, hiki valuu jo pelkästä parvekkeella loikoilusta. Taas olisi saatava juotavaa.

Yksi mainio juomavaihtoehto kesään on jäätee.

Itse juon reilusti teetä, mutta jääteetä valmistin ensimmäistä kertaa vasta äskettäin. Sain jo viime syksynä blogin kautta herkullisia teemaistiaisia Teekauppa Veiströmiltä.

Maistelunäytteitä tuli useammassa kirjekuoressa vielä tänäkin vuonna, ja yhden kirjeen mukana tuli kiinnostava jääteeresepti, joka herätti uteliaisuuteni ja jota päätin kokeilla kesän tultua.

Kotitekoinen jäätee

Kotitekoinen jäätee valmistuu helposti ja nopeasti

Jääteetä voi toki ostaa kaupasta, mutta itse tehdystä tulee paljon maistuvampaa ja tuoreempaa.

Kun jääteetä tekee kotona, voi valita mieleisensä teelaadun ja -merkin, teen määrän eli vahvuuden ja kuinka paljon teetä haluaa makeuttaa ja millä (sokeri, hunaja, stevia tms.). Itse tehty jäätee on helposti myös terveellisempää ja antioksidanttipitoisempaa kuin kauppojen, vaikka se ei kaikille juojille prioriteettilistan kärjessä olekaan.

Jääteetä voi valmistaa mistä tahansa teelaadusta, ja onkin todennäköistä, että omat normaalisti kuumana juotavat lempiteet maistuvat parhailta myös jääteen muodossa. Jääteetä voi tehdä joko kylmäuuttamalla tai kuumahaudutuksella. Valmistustavalla on merkittävä vaikutus teen makuun, pehmeyteen ja kofeiinipitoisuuteen.

Kylmäuutettu jäätee

Jäätee: kylmä- vai kuumahaudutus?

Miten tehdä hyvää jääteetä? Entä voiko teen tehdä kylmään veteen? Jos jääteen valmistuksessa käyttää kylmää vettä, teen mausta tulee raikas ja pehmeä, teessä on enemmän antioksidantteja, vähemmän kofeiinia ja vähemmän kitkeryyttä tuovia tanniineja kuin kuumahaudutetussa teessä.

Kun kitkeryys jää mausta pois, kylmäuutettu jäätee voi valitusta mausta riippuen maistua makeammalta kuin sama tee kuumahaudutettuna. Siksi kylmähaudutettu jäätee voi toimia ilman mitään makeutusta sellaiselle, joka haluaa välttää sokeria tai muita makeutusaineita juomissaan.

Kuumahaudutettu jäätee puolestaan valmistetaan kuten normaali tee, mutta tee jäähdytetään huoneenlämmössä ja kylmennetään jääkaapissa ja/tai jääpalojen avulla. Jääteestä tulee kuumahauduttamalla vahvempaa, kofeiinipitoisempaa ja teelaadusta riippuen kitkerämpää, mikä on enemmän joidenkin makuun kuin pehmeämpi kylmäuutettu tee.

Kuumahaudutetun jääteen valmistus luonnollisesti kestää kauemmin jäähdytyksen takia. Jos jäähdytystä nopeuttaa lisäämällä teehen runsaasti jääpaloja, tee laimenee melkoisesti, jolloin vahvemman maun haluava voi pettyä. Muutoin kumpikaan valmistustapa eli kylmä- tai kuumahaudutus ei ole parempi tai oikeampi tapa valmistaa jääteetä.

Kylmäuutettu jäätee voi kuitenkin olla houkuttelevampi vaihtoehto sen helppouden, nopeuden ja mahdollisen terveellisyyden ansiosta.

Mikä teelaatu sopii parhaiten jääteehen?

Jääteen valmistukseen sopii mikä tahansa teelaatu (vihreä tee, musta tee, valkoinen tee, rooibos ym.). Monet teet ovat valmiiksi maustettuja, ja jääteehen sopivat paremmin esim. mansikka, persikka, sitrus ja minttu sekä yleensäkin marjaiset ja hedelmäiset maut kuin vaikkapa talvi- ja flunssakaudella ihanteellinen echina eli punahattu.

Siirrytään sitten resepteihin!

Sokeriton jäätee ohje

Jäätee (perinteinen, kylmäuutettu)

 • 1 litra vettä
 • 6 tl haluamaasi irtoteetä (tai paketin ohjeen mukaan)
 • puolikas sitruuna
 • 2 rkl sokeria

Miten valmistetaan kylmäuutettu tee?

 1. Laita kannuun teepakkauksessa olevan ohjeen mukainen määrä teelehtiä, sokeri ja ohuiksi viipaleiksi viipaloitu sitruuna.
 2. Lisää 1 litra kylmää puhdasta vettä ja sekoita kunnes sokeri on liuennut.
 3. Aseta jääkaappiin tai vastaavaan kylmään paikkaan 8-10 tunniksi, esimerkiksi yön yli.
 4. Siivilöi ja nauti!

Veiströmin kaikissa teetuotteissa lukee selkeästi tarvittava teemäärä, joka vaihtelee useimmiten 4 ja 6 teelusikallisen välillä litraa kohden. Yhdessä saamassani näytteessä jopa 3 teelusikkaa litraan on riittävä määrä.

Sitruuna jäätee resepti

Jäätee (sokeriton, kylmäuutettu)

 • 1 litra vettä
 • 6 tl haluamaasi irtoteetä (esim. vihreää sitruunateetä)
 1. Laita kannuun teepakkauksessa olevan ohjeen mukainen määrä teelehtiä ja kaada niiden päälle 1 litra kylmää puhdasta vettä ja sekoita.
 2. Aseta jääkaappiin tai vastaavaan kylmään paikkaan 8-10 tunniksi, esimerkiksi yön yli.
 3. Siivilöi ja nauti!

Tämän reseptin keksin itse ja tällä valmistettua teetä näkyy kirjoituksen kuvituksessa. Vihreä jäätee on paitsi hyvää myös ihanan näköistä!

Vaikka pidän paljon makeista herkuista, en pidä makeista juomista enkä mistään kauppojen jääteejuomista, sokerillisista tai makeutusaineilla makeutetuista. Sokeriton jäätee houkutti, joten jätin makeutuksen kokonaan pois.

Tarkoitukseni oli testata, tuleeko kylmäuutetusta jääteestä väitteiden mukaan ”makeampaa” siksi, että kaikki mahdollinen kitkeryys jää pois. Ja koska sitruuna kuuluu oleellisena osana jääteehen, mutta en halunnut lisätä teehen hapokkuutta kun en kerran lisännyt makeuttakaan, keksin valita teeladun, jossa on jo valmiiksi mausteena espanjalaista sitruunaa ja joka tuoksuukin huumaavan hyvältä.

(Jos sitruunaa ei tahdo käyttää, jääteetä ei kannata säilöä montaa päivää jääkaapissa, sillä sitruuna parantaa teen säilyvyyttä.)

Tällä reseptillä jääteestä tuli juuri niin pehmeää, raikasta ja tuoretta kuin olin toivonut. Ehkä makeuttakin oli, sillä omaan makuuni tee ei kaivannut minkäänlaista ”lisä”makeutusta. Jotta ilman sokeria tai muuta makeutusta voi saada ihanaa jääteetä, kannattaa käyttää laadukasta irtoteetä.

Terveellinen jäätee

Jäätee (drinkki, joko alkoholiton tai alkoholillinen)

 • 1 dl jääteetä
 • 1 dl sitruunalimua (esim. Sprite)
 • (3/4 dl vodkaa)
 • 1 sitruunan lohko
 • jäämurskaa/jäitä
 1. Kaada kaikki aineet jäiden päälle ja sekoita. Koristele ja/tai mausta sitruunalla.

Maku vaihtelee sen mukaan, mistä teelaadusta jääteen on tehnyt tai valitseeko ostojääteen. Klassisilla ainesosilla ei kuitenkaan voi mennä vikaan.

Jos toiveissa on nopea jäätee, jonka kuitenkin haluaa valmistaa edes osin itse, mutta juomalla ei ole aikaa tekeytyä jääkaapissa yön yli, drinkki on silloinkin paras vaihtoehto.

Lopuksi

Nyt jos milloin on otollinen aika kokeilla jääteen valmistusta! Varioida voi loputtomiin, jos haluaa, mutta yhtä sallittua on pitäytyä omassa suosikkireseptissä.

Tässä vielä pari lisävinkkiä: jos jääteestä haluaa vahvempaa, teelehdet voi jättää kannun pohjalle ja siivilöidä vain sen verran juomaa kuin kerralla juo.

Jos haluaa olla varma, ettei teehen tartu mitään jääkaapissa olevia hajuja (esim. kalasta tai mistä vain muusta, minkä haju voi tunkea pakkauskääreiden läpi), kannun suun voi peittää vaikka muovikelmulla tai muovisella leipäpussilla.

2 vastausta artikkeliin “Jäätee – 3 reseptiä (perinteinen, sokeriton ja drinkki)

 1. Ihanat kuvat ja mukavan tyyppisiä jäätee ohjeita. Minä hain terveellistä, sokeritonta ja nopeaa reseptiä ja löysin sellaisen täältä. Kiitos!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s