Johda itsesi oikealle tielle

Kaikki tietävät sen ihanan tunteen, kun jokin tietty asia joko koskettaa tai ei kosketa itseä.

Esimerkiksi pitkään äidiksi halunnut voi tuntea suurta onnea sitten kun hänellä on lapsi ja kun kaikki äidilliset tehtävät ja velvollisuudet vihdoin kuuluvat hänen elämäänsä.

Vastaavasti joku voi lukea uutisista, miten surkeaksi jonkin alan työtilanne ja -olot ovat menneet, ja tuntea suurta helpotusta siitä, ettei itse enää ole kyseisellä alalla töissä.

Viime aikoina olen saanut osani noista ihanista tunteista.

Olen onnistunut lopettamaan turhien uutisten lukemisen kokonaan, mutta luin kuitenkin millenniaalit työelämässä -aiheisen jutun Yleltä. Alla lainaus artikkelista:

Täysin utopistisia odotuksia työelämälle.

Epälojaaleja työpaikanvaihtajia.

Eivät jaksa uurastaa työuran eteen. Haluavat kaiken heti.

Eivät pysty olemaan työpäivääkään erossa puhelimestaan.

Ovat itsekeskeisiä, eivätkä kunnioita vanhempia työntekijöitä, saati esimiehiä.

Tekevät mitä tahtovat.

Nämä ovat väitteitä millenniaaleista, nuorista, 1980-luvulla tai sen jälkeen syntyneistä työntekijöistä.

Juttu on hyvää luettavaa, mikäli aihe kiinnostaa.

Minulle jäi artikkelista mieleen erityisesti kirja, minkä perusteella Yle kirjoitti aiheesta. Ei kirja itsessään, vaan sen nimi: Hyvät, pahat ja millenniaalit – miten meitä tulisi johtaa.

Nimen luettuani minulle tuli tunne, jota kirjoituksen alussa kuvasin: miten ihanaa, ettei tämä koske lainkaan minua, vaikka millenniaali olenkin. En jaksaisi hetkeäkään elämää, jossa minun täytyisi neuvoa muille, miten minua johdetaan.

En halua tulla johdetuksi ollenkaan, mikä kaiketi tekee minusta ehdan ja aidon millenniaalin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että minua olisi vaikea johtaa tai että siihen tarvitaan erityisohjeet ja -neuvot.

(Minulla on palkkatyössäni kolme esimiestä, joista hekin ovat kaikki millenniaaleja. Niinpä meidän ei tarvitse ihmetellä mahdollisia sukupolvien välisiä eroja sitäkään vähää.)

Ylen artikkelin lukemisen jälkeen oli entistä antoisampaa mennä kirjoituspöydän ääreen kirjaa kirjoittamaan. Ei kenenkään muun paitsi itseni johdettavaksi.

On vaikea kuvailla, miten antoisaa kirjan kirjoittaminen minulle on, sillä olen huomannut joidenkin ihmisten luulevan, että se tarkoittaa kirjoittamisen olevan vaivatonta ja helppoa, jotain, mikä tapahtuu lähes itsestään samalla kun vedän lonkkaa. Niinhän se ei suinkaan ole, vaan käy täydestä työstä sen lisäksi, että kaikki on tehtävä yksin itsensä motivoimisesta ja pakottamisesta alkaen ja että kaikki se tehdään palkatta.

Vielä pari kolme vuotta sitten kirjoitin ahkerasti blogia enkä lainkaan fiktiota. Tein myös joskus kirjoittamiseen liittyviä töitä freelancerina ja käytin paljon aikaa uusien toimeksiantojen hakemiseen. Koska kirjailijan elämä Suomessa on kaukana hohdokkaasta, ja kirjailijaksi on niin vaikea päästä, olin päättänyt jättää koko homman. Tuhannesta käsikirjoituksesta vain muutama kustannetaan. Suuri osa montakin kirjaa julkaistuksi saaneista kirjailijoista elää alle köyhyysrajan jäävillä tuloilla ”palkan” muodostuessa pääosin apurahoista.

Enää en kuitenkaan ole antanut kirjailijuuden realiteettien lannistaa minua, sillä kirjan kirjoittaminen tuntuu niin merkitykselliseltä. Nimenomaan kirjan kirjoittaminen, ei mikä tahansa kirjoittaminen.

Kirjoitin vuodenvaihteessa sähköpostia amerikkalaiselle ystävälleni. Kun olin kommentoinut hänen kuulumisiaan ja kysellyt lisää, kerroin omat aikomukseni tälle vuodelle:

Regarding my goals for 2020, I’m looking forward to finishing a book I’ve been writing on and off (mostly off) for years. It should be very doable now that I’m finally serious with it. In the past I used to spend the majority of my writing energy on writing things that couldn’t get me anywhere or that didn’t feed my soul. I’m deeply content now that I’m finally pouring my creativity into something I should’ve been doing all along. My novel is about justice, betrayal, stalking and the good guys winning in the end after a long struggle. I’m so excited about it!

Juuri tuo kiteyttää kaiken tarvittavan: Ennen käytin valtaosan kirjoitusenergiastani sellaiseen kirjoittamiseen, joka ei vienyt minua mihinkään ja joka ei ruokkinut sieluani. Olen onnellinen nyt kun vihdoin käytän luovuuttani siihen, mihin minun olisi alun alkaenkin pitänyt.

4 vastausta artikkeliin “Johda itsesi oikealle tielle

 1. Noiden väitteiden perusteella mä olen joko valemilleniaali tai niin ”aikainen” milleniaali, ettei noista yksikään pitänyt mun kohdalla paikkaansa. Olen kyllä mieheltä kuullut, että hänen työkavereissaan on juurikin tuollaisia.

  Tykkää

  1. Niinpä, esim. 10-15 vuoden ikäero voi kyllä tuntua isosti niin työmoraalissa kuin mieltymyksissäkin, vaikka samaan sukupolveen kuuluttaisikin. Minunkaan kohdallani artikkelin väitteet eivät päde, ei edes puhelimen jatkuvan hieromisen osalta (netittömässä peruspuhelimessa kun ei ole mitään katseltavaa).

   Tykkää

 2. Mahtavaa, että olet päässyt vauhtiin kirjan kanssa ja löytänyt sen tunteen, miten merkityksellistä sen kirjoittaminen on.

  Muutenkin tämä kuvasti tämänhetkisiä tuntemuksiani, paitsi tällä hetkellä minulla on muita prioriteetteja. Olisi mahtavaa, jos voisin käyttää aikaani niinkin ison projektin tekemiseen kuin kirja, eikä tarvitsisi murehtia muista asioista, kuten nyt. Mutta uskon kaikelle löytyvän aikansa ja paikkansa. Tällä hetkellä minitarinoiden kautta on hyvä purkaa luomisen tuskaa samalla, kun yritän luovia eteenpäin elämän virrassa. :)

  Tuo artikkeli millenniaaneista oli mielenkiintoinen. Tsemppiä kirjoitusurakkaasi! :)

  Tykkää

  1. Kiitos tsempeistä!

   Sinulla on tosiaan ties kuinka paljon meneillään juuri nyt. On hienoa, että minitarinoita on syntynyt noissakin määrin ottaen huomioon kaikki muutokset ja huolenaiheet elämässäsi. Mikä vain luova kirjoittaminen on kirjoittajalle arvokasta, älä siis huoli, vaikkei juuri nyt olisi sopiva hetki jollekin isommalle kirjoitusprojektille. Sellainen aika kyllä koittaa vielä, mikäli unelmoit kirjan tai vastaavan kirjoittamisesta.

   Toivon, että saat pian kaipaamiasi seikkailuja ja samalla tiettyä vakautta työn ja tulojen kohdalla! <3

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.