Hanat auki

Tätä hetkeä olin odottanut monta viikkoa: viimeinenkin ylimääräinen työvuoro on nyt takana, ja pääsen palaamaan normaaliin päivärytmiini.

Se tarkoittaa, että ehdin vihdoin kirjoittamaan kirjaa monena päivänä viikossa.

Olen suunnitellut, että kirjoittaisin kolme tuntia jokaisena sellaisena päivänä, jona en ole palkkatyössä. Siinä ajassa ehtii jo jotain tuottaakin kuitenkin niin, etten vaadi itseltäni liikoja. Jos joinain päivinä luistaa erityisen hyvin, voin kirjoittaa pidempään ja ottaa seuraavana päivänä rauhallisemmin. Kolme tuntia ei välttämättä kuulosta kunnianhimoiselta (riippuu täysin siitä, keneltä kysytään), mutta tasaisen säännöllisesti kirjoittaminen tai luominen ylipäänsä on silti kokemukseni mukaan haastavaa monelle.

Aloitin suunnitelman noudattamisen osittain jo tällä viikolla. Kävin metsäkävelyllä, jonka aikana minun oli tarkoitus hahmotella, mitä kohtaa romaanissa hetken päästä kirjoittaisin, mutta mieli vaelsikin ihan muualle. Kotiin palatessani en ollut vielä päättänyt, mitä kohtaa alkaisin työstää.

Pitkältä tuntuneen suunnitteluvaiheen jälkeen kaipasin kuitenkin reilua näppäimistön naputtelua, joten tekstiä oli pakko ruveta syntymään. Haluan, että tästä hetkestä eteenpäin kirjoitusta kertyy sivukaupalla useimpina päivinä. Juuri siihen olen itseäni viime viikot valmistellut.

Niinpä sainkin lopulta itsestäni irti. En ollut vielä ehtinyt ruostumaan, vaan sain hanat auki. Kirjoitin hyvään vaiheeseen kohtauksen, jossa Jussi saa potkut jäätyään kiinni harrastuksensa johdosta. Myös poliisitutkinnasta ilmoitetaan juuri tuolloin. Kohtauksesta tuli paljon realistisempi ja valmiimpi kuin aiempi versioni. Jussista tuli samalla inhimillisempi, mihin olen pyrkinyt varsinkin tietyissä kirjan osissa. Se on pitkälti lukijapalautteen ansiota, kiitos siis kommentoijille! 💜

Olen lukenut useista lähteistä, että romaanin ensimmäinen versio, jääköön se kuinka raa’aksi tahansa, olisi hyvä saada kasaan tasaisen rivakalla kirjoittamistahdilla muutamassa kuukaudessa. Sen pitäisi olla täysin mahdollista, etenkin jos tarinaa on miettinyt pitkään, ja monet kohtaukset ovat jo kirkkaina päässä. En yrittäisi noudattaa tuollaista ohjetta, jos se tuntuisi kohdallani luonnottomalta, mutta minusta päinvastoin tuntuu, että ohjeessa on paljon viisautta. Niin tärkeää kuin huolellinen suunnittelu minulle onkin, yhtä lailla on aikoja, joina tekstin kuuluu ryöpytä ovista ja ikkunoista, päivin ja joskus öisinkin.

Kun tarinan on saanut syljettyä jokseenkin kokonaan ruudulle, sitten sen kanssa voi (taas) pysähtyä ja aloittaa pitkällisen hiomisprosessin.

Juuri nyt pysähtyminen on onneksi viimeisenä mielessä, ja hyvä niin, sillä tulevina viikkoina aion vain kirjoittaa ja kirjoittaa.

2 vastausta artikkeliin “Hanat auki

 1. Toivottavasti on hyvä kirjoitusflow päällä! Luulen, että tuo neuvo ensimmäisen version nopeasta kasaan saamisesta on hyvä. Ajattelen, että sillä tavalla tarinasta tulee looginen ja … no, raamikas. Jos kirjoittelee pätkiä sieltä täältä ja jää jo siinä vaiheessa viilaamaan yksityiskohtia, päätyy varmasti tilanteeseen joka minua useassa elokuvassa ärsyttää: yksittäiset kohtaukset ovat kyllä komeita, mutta kokonaisuus ei toimi.

  Tykkää

  1. Kiitos, kirjoittaminen on onneksi sujunut joka päivä, vaikka tavoitteeseen meinaakin välillä olla haasteellista yltää! Ensimmäisen version valmistuminen kohtuullisen nopeasti on tosiaan perustellun järkevää sen lisäksi, että voi tuntua kirjoittajalle luontaiselta; usein sitä on pyöritellyt jotain ideaa mielessään niin kauan, että jos sitä ei vihdoin saa ylös edes pääpiirteissään, koko homma voi jäädä syntymättä.

   Elokuvahuomiosi on mielenkiintoinen. Kiinnitän itsekin paljon huomiota siihen, sulautuvatko eri kohtaukset kokonaisuuteen vai tuntuvatko irrallisilta. Yhtenäisen tarinan luominen on toisinaan hankalaa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.