Tyylikäs tapa erota

Nykyään voidaan kauhistella WhatsAppin kautta lähetettyä eroviestiä tai Tinderissä ghostaamista, mutta minulla on tarjota jotain vielä parempaa.

Tämä voi tuntua liian uskomattomalta ja lopulta koomiselta voidakseen olla totta, mutta ei ole sitä.

Alta löytyy yksi erokohtaus romaanistani. Lopullisessa kirjassa kohtaus sijoittuu yli puolenvälin, eli lukijoilla on siihen mennessä jo paljon tietoa ja oma käsityksensä hahmoista, mutta tekstistä saa silti selvän irrallisenakin.

En esittele hahmoja tai heidän keskinäistä dynamiikkaansa juuri ollenkaan tässä kohtaa, sillä kaiken tarvittavan on tarkoitus välittyä tekstistä (jos ei välity, niin otan kyllä kaikenlaista palautetta mielelläni vastaan).

Parilla on reilusti ikäeroa: Salla on 18-vuotias, Jussi puolestaan 31. Alla oleva kommunikointi tapahtuu sähköpostitse. Pitkät ja viralliset sähköpostit ovat Jussin erikoisalaa, hän viestii niillä ja yleensäkin tietokoneella mieluummin kuin kasvotusten, puhelimitse tai somessa.

 

Sallan sähköposti:

 

Moi

Ajattelin antaa sun selittää ennen kuin kirjoitan itse mitään, mutta koska susta ei ole kuulunut kolmeen päivään niin päätin kysyä missä mennään.

Huomasin, että olit jättänyt avaimen keittiön pöydälle ja vienyt kaikki tavarasi. Vielä viimeksi kun nähtiin, luulin kaiken olevan hyvin. Tietysti huomasin sun olevan outo ja poissaoleva, mutta ajattelin sen johtuvan sun työkuvioista. Olitkin sitten näemmä hautonut eroa. Mullekin olisit voinut asiasta kertoa.

Mun mielestä on tosi keljua tulla jätetyksi tällä tavalla. Että sä käyt mun kämpässä tarkoituksella juuri silloin kun tiedät mun olevan luennolla ja viet sillä aikaa kamasi ja jätät avaimen ilman mitään selitystä. Miksi sä teit niin?

Munkin mielestä meillä on ollut ongelmia viime aikoina, mutta ei eroon johtavia vaan enimmäkseen aikataulullisia. Ja niihinhän olisi tullut helpotusta jo ensi kuussa.

Oon tosi surullinen enkä tiedä mitä tästä pitäisi ajatella. Tavallaan halveksin sun pelkuruutta, mutta rakastan sua silti niin paljon, että antaisin tän heti anteeksi. On hirveä ikävä sua. Eikö me voitaisi sopia asiat ja palata yhteen?

Salla

 

Jussin vastaus:

 

Menenkin heti suoraan asiaan.

Minun oli päästävä pakoon. On hirveästi syitä siihen, miksi sinun kanssasi on niin kamalan haastavaa ja raastavaa olla. En vain enää jaksa. Koko suhteemme ajan olen sietänyt oikutteluasi ja kaikkea sitä inttämistä, mutta kun se kaikki vain lisääntyi kesän ja tämän syksyn aikana, minulla tuli mitta täyteen. Luepa seuraava selostus, niin näet, mitä tarkoitan.

Silloin 17.3. olit hyvin kärttyinen. Väitit stressaavasi työkiireiden takia, mutta tiedän kyllä, että motkotit minulle. Sama juttu 8.4., jolloin mukamas itkit koirasi kuolemaa. Ei mikään eläin voi olla niin tärkeä, että sinulla olisi ollut oikeus pilata itkullasi yhteinen päivämme. Arvaa, oliko rasittavaa kulkea sinä päivänä kanssasi, kun jauhoit vain koirastasi? Etkä itse edes tajunnut, mihin asemaan minut ajoit.

Jo 21.4. oli seuraava episodi. Loukkaannuit, kun flirttailin naapurisi kanssa. Oikein esitit minua, kun näytit, miten muka olin käyttäytynyt. En käsitä, miksi yhtäkkiä vedit herneet nenään muiden kanssa flirttailusta, kun et aiemmin ollut sanonut siitä mitään. Haluan olla suhteessa, jossa muiden kanssa flirttailu sopii kumppanilleni.

Vasta muutaman päivän kuluttua, 26.4., meinasit todella suututtaa minut. Olimme K-kaupassa margariinihyllyn edessä ja kysyin sinulta sopivasta rasvapitoisuudesta, kunnes tajusin, että olit jo kävellyt pois siltä käytävältä ja että kysymykseni kuuli ainoastaan lähellä seisonut iäkäs mummo. Jouduin juttelemaan sen tantan kanssa hetken margariinin ja voin eroista ennen kun pääsin livistämään tilanteesta ja löysin sinut parin käytävän päästä. Kun kerroin sinulle tapahtumasta, sinusta se oli huvittavaa! Sinulla ei ollut hajuakaan siitä, miten pahasti nolasit minut. Eikä sietämättömyytesi päättynyt siihen, ehei. Asuntosi rapussa valitit, etten koskaan kanna ruokaostoksiasi. Ensinnäkin se on valhe, sillä olin kantanut yhtä kassia 27.2., ja toisekseen en näe yhtäkään syytä, miksi sinä et voisi kantaa niitä.

Minä tein paljon suhteemme eteen. Valmistin meille piknik-eväät 6.5. ja olen useita kertoja lämmittänyt meille valmisruokia sinun mikroaaltouunillasi. Osaatko yhtään kuvitella, miltä minusta tuntui, kun eräänä iltana luonasi vedin taas yhden lihapulla-aterian päältä muovikääreen pois ja tajusin, että et ole valmistanut minulle kuin muutaman aterian koko puolivuotisen yhdessäolomme aikana? Jos et osannut kuvitella, niin kuvittele ainakin nyt. Sentään pesit ainokaisen pyyhkeeni, mutta olisi niitä voinut olla useampikin. Yhden ainoan kerran leivoit minulle mustikkapiirakan. Minä toin sinulle ruusuja ja kalliita korujakin, ja mitä sinä annoit minulle? Pelkkiä karkkeja ja muita rahallisesti arvottomia pikkuyllätyksiä pakollisen synttärilahjan lisäksi. Hei ihan oikeasti, olisit voinut satsata minuun moninkertaisesti, mutta et tehnyt sitä. Voit siis kysyä vain itseltäsi, mihinköhän motivaationi kanssasi on hävinnyt.

Vieraissa paikoissa ei pitäisi olla niin paljon kommentoitavaa kuin sinulla on. Kun kävimme vanhempieni luona 12.6., kaikki sisustukseen liittyvät kommenttisi verhoista, kalusteista ja varsinkin tyynyjen määrästä olivat ylimitoitettuja. Mitä sitten, jos sohvalla on niin paljon tyynyjä, ettei sille mahdu istumaan? Voisit joskus olla hiljaa ja puhua vasta, kun puhutellaan.

Ihmettelit, miksi olin hakenut tavarani. Niistä voin sanoa vain sen, että koska tavarat olivat olleet kaapeissa, kukaan ulkopuolinen ei huomaa sitä, että ne nyt puuttuvat.

Kun tänä syksynä aloitit biologian opiskelun, se oli minulle viimeinen pisara. Oli täysin vastuutonta ottaa opiskelupaikka vastaan, kun teit täyspäiväistä työtä ja sinulla oli minut. Millä ajalla olisit ehtinyt huolehtia tarpeistani, minkä olisi pitänyt olla elämäsi tärkein asia? Kun nyt tarkastelet omaa käytöstäsi, niin sanopa, mitä muuta olisin voinut tehdä? En tosiaankaan nähnyt muita vaihtoehtoja kuin lähtemisen.

Terveisin Jussi

*

Miltä vaikuttaa? Vaikka mielikuvitukseni laukkaa samoin kuin monen muunkin, en ehkä koskaan olisi keksinyt tuollaista päivämäärien luettelointia tällaisessa asiayhteydessä, ellen olisi omin silmin nähnyt vastaavaa tosielämässä.

6 vastausta artikkeliin “Tyylikäs tapa erota

 1. Todella mukaansa tempaavaa luettavaa! Tuskin maltan odottaa että tuo kirja tulee painosta. Jatka vain samaan malliin.

  Tykkää

  1. Hienoa, juuri siihen pyrin. :) Kiitos palautteesta! Jussia on harvinaisen helppo vihata viimeistään siinä vaiheessa, kun hänen todelliset ajatuksensa paljastuvat. Juuri tässä sähköpostissa Jussin ajatukset paljastuvat ensi kertaa Sallalle, mutta lukijat ovat tienneet Jussin luonteesta ja teoista jo paljon Sallaa aiemmin.

   Tykkää

 2. Hih, Jussi teki Sallalle palveluksen lähtemällä. :D Teksti on mukaansatempaava, helppolukuinen ja siinä on kiinnostava viritelmä. Jussista tein lisähuomion: tässä miehessä on jotain outoa, kun muistaa päivämäärätkin noin hyvin. Tsemppiä kirjan kirjoittamiseen! :)

  Tykkää

  1. Kiitos paljon kommenteista ja tsempeistä! Mukava kuulla, että teksti on luettavaa ja herättää mielenkiintoa. Salla toden totta pärjäisi paremmin ilman Jussia, mutta ei nuorena ja kokemattomana välttämättä heti tajua sitä. Teit hyvän huomion Jussista; hänessä riittää outouksia läpi tarinan. ;)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.