Sittenkin rintasyöpägeeni?

Kävin aiemmin tässä kuussa mammografiassa ja sain puhtaat paperit.

Vain päivä sen jälkeen kun olin julkaissut mammografiatekstin, lääkäri soitti. En ollut osannut odottaa soittoa, koska kaikki tiedot kerrottiin viimeistään ultraäänitutkimuksen aikana, ja seurantatutkimusten aikatauluista oltiin neuvottu lukemaan myöhemmin Omakannasta. Olin auton kyydissä vastatessani puheluun, ja kuulin kaiken hälinän keskellä, kuinka lääkäri sanoi mm. ”suurentunut rintasyöpäriski” ja ”löydös on pysynyt ennallaan”.

Mikä löydös? Mistään löydöksestä ei ole koskaan ollut puhetta eikä sellaisesta ollut mainittu Omakannassakaan. Oli kuulemma kyse jostain vaarattomasta kystasta, joka oli nähty jo syksyllä 2016 ja joka näytti yhä samalta. Vielä ihmetellessäni, miksei kystasta puhuttu jo kolme vuotta sitten, lääkäri kertoi konsultoimansa ylilääkärin ehdottaneen minulle geenitutkimuksia. Sain sellaisen käsityksen, että lääkäri oli ymmärtänyt äidiltäni löytyneen jonkin tunnetuista rintasyöpägeeneistä, mikä ei pidä paikkaansa. Rintasyöpägeeneistä sanotaan, että ne eivät voi hypätä sukupolven yli, joten minulta ei voi löytyä tiettyjä geenejä, jos äidilläni ei niitä ollut. Selitin lääkärille, että minkäänlaisia rintasyöpägeenejä ei ollut koskaan löydetty yhdeltäkään sukuni naiselta, mutta hän silti suositteli geenitutkimuksia ja kirjoitti minulle lähetteen.

Puhelun jälkeen oli vähän hölmö olo, varsinkin kun olin juuri päättänyt lakata pelkäämästä rintasyövän perinnöllisyyttä. ”Suurentunut rintasyöpäriski” ja ”löydös” eivät kuulosta järin levollisilta, vaikka eivät tuomiopäivän kuulumisista käykään.

Tässä vaiheessa oli joka tapauksessa päästävä Omakantaan tutkimaan tarkemmin, mitä minusta oli kirjoitettu. Keräsin alle muutamia lainauksia:

 • Terve 34-v nainen. Ei tupakoi. Ei hormonaalista ehkäisyä. 0-para. Äiti sairastunut rintasyöpään 38-vuotiaana. Geenitutkimuksia tehty, aiheuttavaa geeniä ei ole löytynyt. Potilaalla mammografia ja UÄ viimeksi v 2016, olleet ok. Aiemmin suositeltu mammogr joka toinen vuosi.
 • Vas rinnassa pistelyä ajoittain, ei selvää yhteyttä kuukautiskiertoon.
 • YT hyvä. Norm.painoinen. Inspektoiden ei poikkeavaa rinnoissa. Palpoiden ei kyhmyjä. Ei poikk imusolmukkeita soliskuopissa tai kainaloissa.
 • Edesmennyt äiti > 5 v sitten tutkittu geenivirheen suhteen (ei todettu). Äidin lisäksi äidin isoäidillä ja tädillä on ollut rintasyöpä.
 • Yst konsultoin perinnöllisyysklinikkaa, onko potilaan kohdalla sukutausta huomioiden geenitestaus aiheen?
 • Diagnoosi Z80.3 Rintarauhasen pahanlaatuisten kasvainten esiintyminen suvussa

Näitä tietoja seurasi lausunto:

Mammografia ja UÄ. Edellinen tutkimus 11/16 ja löydös on pysynyt ennallaan. Palpoiden ei tunnu poikkeavaa. Rinnat ovat läpikuultavat ja hyvin mammografiassa arvioitavissa, tiiviysluokka 2. Pahanlaatuiseen viittaavia tiivistymiä tai mikrokalkkeja ei todeta. Ultraäänellä nähdään oikeassa rinnassa ylämediaalisesti 4 mm läpimittainen kysta, muita kystia tai pesäkkeitä rinnoissa ei erotu. Kainaloissa ei näy poikkeavia imusolmukkeita. Ei näy pahanlaatuiseen viittaavaa. Ylilääkäri X ehdottaa, että jos geenitesteistä on aikaa yli 5 vuotta, ne pitäisi uusia. Seurannan suhteen ehdotetaan joka toinen vuosi mammografiaa, pelkkä mammografian viistoprojektio kummastakin rinnasta riittää (näkyvyys hyvä). Joka toinen vuosi voisi tehdä pelkästään rintojen UÄ-tutkimuksen. Jos jotakin poikkeavaa palpoituu, silloin luonnollisesti mammografian etu- ja viistokuva sekä ultraääni.

Lähete näyttää menneen läpi, mutta koska asian kiireellisyysluokka on alhaisin mahdollinen, en tiedä vielä, milloin geenitestaus koittaa.

Joka tapauksessa opin paljon uutta Omakannan ansiosta. Kystista en tiennyt ennakkoon mitään, mutta omani on hyvin pieni Terveyskirjaston Kyhmy rinnassa -artikkelin mukaan, joka toteaa, että

Noin kolmanneksella naisista on rinnoissa ns. fibrokystisiä muutoksia (mastopatiaa). Maitotiehyisiin on muodostunut nesteen täyttämiä rakkuloita, kystia ja lisäksi sidekudosjuosteitten määrä on lisääntynyt. Kystat ovat tavallisimmin parin millimetrin läpimittaisia, mutta joka kolmannella ne voivat laajeta 2–3 senttimetrin kokoisiksi ja aristaviksi.

Minulla kysta ei ole tuntunut lainkaan, ja nipistelyäkin esiintyi vasemmassa, ei kystaisessa rinnassa.

No, tällaisia löydöksiä tällä kertaa. Jahka geenitestaus tuottaa jotain uutisoimisen arvoista, kirjoitan tulevaisuudessa siitäkin.

6 vastausta artikkeliin “Sittenkin rintasyöpägeeni?

 1. Joo, on muutamia lauseita/sanoja joita lääkäriltä ei halua kuulla. ”Löydös” on kyllä yksi niistä. Muita ovat esim. ”en ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa” ja ”hups”. Tuliko sinulle sellainen olo että lääkäri on pimittänyt sinulta tietoa, kun tuosta löydöksestä ei kerrottu jo 2016?

  Tykkää

  1. Totta, löydökset ja ennenkuulumattomat ihmettelyt ovat harvoin tervetulleita, vaikka hätää ei lopulta olisikaan.

   Tuntui kyllä kummalliselta, ettei kystasta kerrottu jo vuonna 2016, varsinkin kun minut tutki niin suuressa arvossa pidetty ekspertti (sehän selvisi minulle viime käynnin yhteydessä). Ymmärrän nyt kystista vähän luettuani, että koska ne ovat niin tavallisia ja hyvänlaatuisia, ne eivät ole lääkäreille juttu eikä mikään, mutta silti on vaikea käsittää, miten kysta ei tullut puheeksi kolme vuotta sitten. Kun nyt sitten yhtäkkiä puhuttiin ennallaan pysyneestä löydöksestä, niin kyllä siinä ehti puhelun aikana kuvitella vaikka mitä ja nähdä kaikenlaisia kauhukuvia!

   Tykkää

 2. No olispa tosiaan ollut varmaan kiva kuulla ”löydöksistä” vähän aiemmin. Mulla uä-lääkäri käytti sanaa ”kasvain” puhuessaan munasarjoissani olleesta kystasta ja siinä vaiheessa mietin, että eikös sen pitänyt olla hyvänlaatuinen kysta, ”kasvain” ei kuulostanut kauhean kivalta…

  Tykkää

  1. No huh huh, löydös alkaa kuulostaa suorastaan kauniilta, kun sitä vertaa kasvaimeen. Lääketieteeseen ei selvästikään automaattisesti kuulu kommunikaatiotaito. Onneksi on myös meitä kieli-ihmisiä. ;)

   Niinpä, kaikenlaisista löydöksistä olisi suotavinta kuulla löytöhetkellä, ei vasta vuosia myöhemmin.

   Tykkää

 3. Älä hätäile, minulla on ollut noita löydöksiäsi eli kystia rinnoissa todella monia. Ensimmäiset mammografiani sain nelikymppisenä, koska oli useita kovempia kystia. Sen jälkeen olen käynyt niin ultrassa kuin mammossa vuorovuosittain. Kystia voi olla tosi pieniäkin ja minulla ne tuntuvat välillä pieninä pistelyinä, ymmärtääkseni ne silloin siis puhkeavat itsekseen ja sitten tulee taas uusia. Mammografiasta olen saanut monesti kutsun vielä ultraan, koska se mammo ei ole yksinään niin tarkka. Joskus jokunen isompi kysta on rinnan pinnasta imetty tyhjäksi neulalla. Turhia mammografioita on syytä välttää, koska nehän lisäävät säteilyä, ultraus on suositeltavampaa minusta, mutta toki se vie enemmän aikaa joten mammoja suositaan niiden nopeuden takia.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi ja kokemusten jakamisesta! On lohdullista tietää, että suuret ja monetkaan kystat eivät välttämättä tarkoita mitään pahaa, vaikka niiden takia saakin juosta jommassakummassa tutkimuksessa joka vuosi.

   Onpa jännää, että pistely voi johtua kystista. Minulle ei mainittu sellaisesta mahdollisuudesta sanallakaan, mutta ehkä nämä asiat ovat toisinaan niin yksilöllisiä, että lääkärit katsovat paremmaksi olla sanomatta/veikkaamatta mitään. He kun eivät kuitenkaan pysty tietämään, miten kenenkin rinnat käyttäytyvät.

   Ultrassa ei kaiketi näy ainakaan mikrokalkit niin hyvin kuin mammossa, mutta itsekin kävisin kyllä mieluummin vain ultrissa. Nyt syksyllä mammografiakokemus oli niin ikävä, että sen jälkeen rintakehä oli monta päivää kosketusarka, lievästi mustelmilla ja rintoihin muodostui punaisia viiruja ja täpliä, jotka eivät vieläkään ole hälvenneet. Seuraavan mammografian lähestyessä joudun todella miettimään, onko se kaiken arvoista. Minulle voisi toimia parhaiten sellainen, että pääsisin pääsääntöisesti aina ultraan, ja mammografia tehtäisiin vain, jos ultrassa näkyy jotain tai jokin jää siinä epäselväksi.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.