Kokemuksia kestositeistä

On yksi aihe, josta olen intoillut jo vuosia mutta josta en ole koskaan tullut kirjoittaneeksi blogiin.

Kyse on kestositeistä.

Kestositeitä käytetään kuukautisten aikaan kertakäyttösiteiden sijaan, minkä jälkeen ne pestään muun pyykin mukana useimmiten 60 asteessa. Kestositeet ovat ympäristöystävällisempi ja myös rahallisesti edullisempi valinta kuin kertakäyttösiteet, ja kaiken lisäksi niiden avulla kuukautisista tulee niin kivat kuin ne vain voivat olla. Kestositeitä nimittäin tarjotaan kaikennäköisissä kuoseissa ja väreissä. Lisäksi netissä on kaavoja, joiden avulla siteitä voi ommella itse.

Kestositeistä löytyy kertakäyttösiteiden lailla niin pikkuhousunsuojia, päivä- kuin yösiteitäkin ja jopa supersiteitä erittäin runsaisiin vuotoihin. Siksi kestositeet ovat pitkälti myös samankokoisia, -paksuisia, -pituisia ja -muotoisia kuin vastaavat kertakäyttösiteet.

Entä sitten käyttömukavuus ja toimivuus, jotka lopulta ovat kaikista tärkeimmät ominaisuudet minkä vain siteen kohdalla? Kestositeiden kankainen pinta tuntuu miellyttävältä ihoa vasten. Plussaa tulee siitäkin, että iho ja/tai karvat eivät voi tarttua ikävästi siteeseen, mitä joskus tapahtuu tarrapintaisen kertakäyttösiteen kanssa.

Useimmissa kestositeissä on kosteussulku, joka estää läpivuodon mahdollisuuden 100-prosenttisesti. En ole koskaan kuullut tai nähnyt kenenkään raportoivan, että kestositeiden imukyky tai pitävyys ei olisi ollut riittävää, niistä ei siis tarvitse huolia, kunhan vain ostaa oikean tuotteen tai itse tehdessä ompelee siteeseen kosteussulun.

Olen käyttänyt kestositeitä vuodesta 2010 alkaen. Sain tarkastettua päivämäärän tarkalleen, sillä sähköpostista löytyi tilausvahvistus, jonka sain 12.11.2010 kestositeitä myyneestä Hilivinksis-nimisestä nettikaupasta (niin kiva nimikin!). Kauppaa ei enää vuosiin ole ollut olemassa, vaikka valikoimaan kuului myös muita kestotuotteita, kuten -vaippoja.

Oma kokemukseni ja arvioni on, ettei moni käytä kestositeitä (tai -vaippoja lapselleen), minkä vuoksi tuotteille ei ole paljon kysyntää eikä yrittäminen välttämättä siksi ole kannattavaa. Se on harmi, sillä kestositeet ovat mahtavia, ja soisin useamman käyttävän niitä. Ihmettelenkin, miksi kestositeistä ei yhtään kohista, vaikka muut ekologiset kuukautistuotteet, kuten erilaiset kuukautiskupit, ovat lyöneet itsensä läpi.

Miten ihania nämä ovatkaan! Eivätkö muut ajattele samoin vai mistä kiikastaa? Eikö valtaosa naisihmisistä ole kuullut kestositeistä?
Miten ihania nämä ovatkaan! Eivätkö muut ajattele samoin vai mistä kiikastaa? Eikö valtaosa naisihmisistä ole kuullut kestositeistä?

Tilasin joka tapauksessa syksyllä 2010 kuusi pikkuhousunsuojan kokoista kestosidettä, ja niin kuin kuvista näkyy, ne ovat vieläkin oivassa kunnossa. Siteiden kunnon puolesta en siis olisi vieläkään tarvinnut uusia, mutta päätin täydentää valikoimaani kolmella uudella, päiväsiteen kokoisella kestositeellä. Tilasin aikoinaan pienimpiä mahdollisia siteitä eli pikkuhousunsuojia, koska arvioin niiden koon ja imukyvyn riittävän minulle.

Arvioni osui pitkälti oikeaan, eli imukykyä on aina ollut enemmän kuin tarpeeksi ja kokoakin tavallaan, mutta koska pikkuhousunsuoja on niin lyhyt päiväsiteeseen verrattuna, se pystyy varsinkin vähän väljemmissä pikkuhousuissa liikkumaan niin paljon, että vuoto voi mennä ohi tai aivan siteen reunalle, mikä ei tietenkään ole tarkoitus.

Siksi ostin vihdoin päiväsiteitä, jollaisia minulla ei koskaan aiemmin olekaan ollut. Niiden ainoa ero pikkuhousunsuojiin nähden on pituus siinä missä imukyky, kosteussulku ja siteen paksuus ovat samat. Pidän kolmea päiväsidettä juuri sopivana määränä, sillä kotioloissa käytän yhä hyvin mielin vanhoja kestositeitä eli pikkuhousunsuojia, mutta jos minulla on esim. töitä tai muuta tärkeää menoa kuukautispäivinä, niitä varten olen jo pitkään kaivannut pidempiä siteitä.

Kosteussuoja tai kosteussulku tarkoittaa useimmiten ylimääräistä kangaskerrosta joko yksin- tai moninkertaisena riippuen siitä, kuinka "stydistä" siteestä on kyse.
Kosteussuoja tai kosteussulku tarkoittaa useimmiten ylimääräistä kangaskerrosta joko yksin- tai moninkertaisena riippuen siitä, kuinka stydistä siteestä on kyse.

Koska Hilivinksistä ei enää ole, ostin Onnikas-merkkisiä kestositeitä. Halusin tukea suomalaista käsityötä, jollaista Hilivinksiskin edusti. Muitakin kotimaisia tekijöitä on, itselle lähin kauppa tai jälleenmyyjä löytyy parhaiten yksinkertaisesti googlaamalla hakusanan kestoside.

Mikseivät kestositeet ole laajemman yleisön suosiossa? Uskon, että osa ei ole kestositeistä kuullutkaan, niitä kun ei myydä tavallisissa kaupoissa. Jotkut puolestaan ehkä mieltävät kestositeet vanhan kansan jutuksi luullen niitä sen kaltaisiksi, jollaisia naiset käyttivät (vajaat) 100 vuotta sitten.

Olen itse nähnyt sellaisen neulotun kestositeen (todennäköisimmin 1920 ja 1940 väliseltä ajalta), johon oli neulottu kaksi, toisistaan irrallaan olevaa kerrosta ja jonka päissä oli pituussuunnassa narut (mihin ihmeeseen ne kuului sitoa?). Tänä päivänä sellaista narullista neulelappua voisi pitää vain äärimmäisenä hätävarana, tyhjää parempana, jos mitään muuta ei olisi saatavilla. Nykypäivän kestositeisiin voi kuitenkin luottaa kaikista tiukimmissakin tilanteissa ja kaikista runsaimpina vuotopäivinä.

Etummaisena näkyy alta päin kuvattuna kestoside, jossa ei ole kosteussuojaa. Se on tarkoitettu niukkaan vuotoon ja on vielä hengittävämpi kuin kosteussulullinen side, jollainen näkyy kuvassa oikealla. Itse käytän kuukautisten ensimmäisenä ja toisena päivänä kosteussulullisia siteitä ja niiden jälkeen suluttomia, mikä on aina toiminut. Kaikki siteet ovat miellyttäviä käyttää, mutta suluton side on luonnollisesti sulullista ohuempi, joten niitä on mukavin käyttää silloin kun tietää, että vuoto on niukempaa.
Etummaisena näkyy alta päin kuvattuna kestoside, jossa ei ole kosteussulkua. Se on tarkoitettu niukkaan vuotoon ja on vielä hengittävämpi kuin kosteussulullinen side, jollainen näkyy kuvassa oikealla. Itse käytän kuukautisten ensimmäisenä ja toisena päivänä kosteussulullisia siteitä ja niiden jälkeen suluttomia, mikä on aina toiminut. Kaikki siteet ovat miellyttäviä käyttää, mutta suluttomat siteet ovat luonnollisesti sulullisia ohuempia, joten niitä on mukavin käyttää silloin kun tietää, että vuoto on niukempaa.

Laskin, että minulla menisi kertakäyttösiteisiin vajaat 25 euroa vuodessa, vaikka ostaisin edullisimpia säästöpakkauksia ja vaikka minulla ei edes ole runsaat ja pitkään kestävät kuukautiset. Monelle muulle kuukautiset voivat olla paljon hinnakkaammat. Ostamani kolme kestosidettä maksoivat nekin juuri vajaat 25 euroa, ja edellisten kestositeiden perusteella tiedän, etteivät ne ole kärsineet käytössä yhdeksässä vuodessa. Siteet ovat täysin ehjiä, eivät repsota mistään eivätkä nepparit ole löystyneet vähääkään. Väritkään eivät ole haalistuneet, vaikka pitäisin sitä täysin hyväksyttävänä. Rahaa siis taatusti säästyy, jos siirtyy käyttämään kestositeitä.

Ajatella, että ennen koko kuukautiset olivat suuri tabu ja häpeän aihe, nyt puolestaan kuukautisia voi melkein juhlistaa juuri itselle mieluisilla kuoseilla!

18 vastausta artikkeliin “Kokemuksia kestositeistä

  1. En kyllä ollut moisista kuullut aiemmin. Kuukupista esim. juu, mutta en kestositeistä.

    Mulla on endometrioosi”lääkityksen” vuoksi kuukautiset joka 7. viikko, joten vaippojen kulutus on normaalia vähäisempää, mutta mietin silti, että kyllähän noitakin pitäisi suht iso läjä olla, jos ei sitten ole niitä koko ajan pesemässä… Menee niitä kuitenkin joku +-15 kerralla.

    Plus täytyy tunnustaa, että mua jotenkin ällöttää ajatus pestä niitä. Ja mietinpä sitäkin, että minne sen laitat, jos joudut vaihtamaan esim. työpäivän aikana? Mutta olishan se käyttökelpoinen ajatus esim. kuukautisten lopussa, kun vuoto on niukkaa.

    Tykkää

    1. Kiinnostavaa kuulla, ettet ollut kuullut kestositeistä. Minua nimittäin todella ihmetyttää, miksi kestositeet eivät nauti ansaitsemastaan asemasta naisten suosikkikuukautissuojana (tai edes yhtenä sellaisena), ja siksi arvelinkin, että suurin osa ei olisi niistä edes kuullut. Sinun kokemuksesi vahvistaa sitä arviota.

      Minulla riittää yksiin kuukautisiin omistamani kestosidemäärä (6-9 sidettä, sillä tarvitsen kunnon suojan vain kahdeksi päiväksi), pesen siis ne kaikki kerralla kuukautisten jälkeen. Jos sinulla menee lähemmäs 15 kertakäyttösidettä tai ylikin, säästöä voisi varmasti kuvitella kertyvän, jos siirtyisit kestositeisiin. Nehän maksavat kerralla enemmän, mutta palvelevat sitten vuosikausia. Siteiden pesemisen muun pyykin mukana olen itse aina kokenut helpoksi, kuukautisveri on kuitenkin itsessään steriiliä, kestositeitä ei siis voi verrata esim. kakkaisiin kestovaippoihin tai edes imettäville naisille tarkoitettuihin liivinsuojuksiin/nännisuojiin, joihin imeytyy maitoa (esim. rätti, jolla on pyyhitty maitoa, alkaa nopeasti ja tunnetusti haista pahalle).

      Harmi, etten tullut ottaneeksi kuvaa suljetusta siteestä. Sama neppari, jolla side kiinnitetään, toimii nimittäin myös käytetyn siteen sulkijana; siteen reunat vain käännetään kohti keskustaa ja neppari painetaan kiinni. Siteestä tulee kätevä nyytti, joka ei sotke paikkoja. :)

      Tykkää

      1. Sinäpä selviät vähällä määrällä. Johtuuko vähäinen määrä nimenomaan kestositeistä vai menikö sulla yhtä vähän kertakäyttöisiä? Meinaan, että tarviiko näitä kestositeitä yleensäkin vähemmän?

        Tykkää

      2. On mahdollista, että kestosidettä ei tarvitse vaihtaa yhtä usein kuin kertakäyttösidettä. Minulla kului enemmän kertakäyttösiteitä kuin kestoja, mutta samaa ei voi varmana luvata muille. Jotenkin tuntui, että kertakäyttösiteissä vuoto jäi lähemmäs pintaa, minkä vuoksi side teki mieli vaihtaa nopeammin uuteen. Kestositeessä olo on kuivempi eikä haaroissa ole muovia hautumassa. Mutta voi tosiaan olla, että muilla on erilaisia kokemuksia. Sellaista en ainakaan ole ikinä kuullut tai lukenut, että kestositeitä kuluisi enemmän kuin kertakäyttöisiä, ennemminkin juuri toisin päin.

        Tykkää

  2. En osaisi käyttää kestositeitä sillä ajatus niistä muun pyykin joukossa tuntuu ikävältä. Vuodan paljon ja riekaleisesti, en haluaisi veristä vettä vaatteisiini pyörimään. Ja vaikka pääsisin tästä ajatuksestani niin itse pyykkiä minulta tulee melko vähän. Pitäisi jotenkin taktikoida omat kuukautiset osumaan juuri pyykkipäivään, hankalaa. Tai sitten pyörittää lähes tyhjää konetta. Tai vielä pahempaa, pestä rätit käsin. En jaksaisi lavuaarissa punaista nyrkkipyykkiä kuukaudesta toiseen koska kuukautiseni ovat muutenkin todella kurjat.

    Mutta ehkä jos vuoto on tosi vähäistä ja kotona pyörii pyykkikone ison perheen takia tai vaikka sotkuisen työn takia joka luo paljon pyykkiä niin varmaan ihan toimiva ratkaisu ja ovathan nuo kuosit hauskoja. Varmasti myös paljon mukavampia kuin kertakäyttösiteet.

    Tykkää

    1. Harmi, että siteiden peseminen tuntuu niin ikävältä, etenkin jos kestositeet voisivat muuten kiinnostaa. On toki ymmärrettävää, että peseminen tuntuu sitä ikävämmältä, mitä runsaammat kuukautiset ovat. Kertomuksesi perusteella sanoisin, että jos joskus tulet kokeilleeksi kestositeitä, voisit vain antaa niiden liota tovin vadillisessa kylmää vettä ennen pesukonepesua. Niin suurimmat veret irtoaisivat siteistä ennen varsinaista pesua eikä pesemisestä tule vaivalloista, koska liotus tekee tarvittavan työn, eikä mitään nyrkkipyykkejä tarvitse ajatellakaan. Lisäksi vettä ei kulu kuin muutama litra pesukoneveden lisäksi.

      Minullakaan ei sikäli kerry paljon pyykkiä, mutta koska mm. urheilen paljon, pesen monia hikivaatteita aina 60 asteessa. Alushousut ja sukat myös, ja luonnollisesti pyyhkeet ja lakanat. Yleensäkin monilla tuntuu kertyvän enemmän kirjo- kuin valkopyykkiä, mikä on eduksi kestositeiden pesussa, sillä en itsekään pesisi kestositeitä erityisen vaaleiden tekstiilien kanssa. Tosin joissakin omistamissani kestositeissä on paljonkin valkoista, ja ne kohdat ovat pysyneet valkoisina, veri ei siis tule sotkemaan ja värjäämään muita pyykkejä/vaaleita kohtia, vaikka samassa pyykkierässä olisi myös joitain vaaleampia tekstiilejä.

      Varmasti keksit keinot, mikäli kestositeiden kokeileminen alkaa joskus houkuttaa!

      Tykkää

  3. Haa, kuinka sattuikaan: olen juuri itsekin aikonut kirjoittaa kestositeistäni (myös Onnikkaalta)! Ehkäpä pidän kommenttini nyt lyhyenä, ja palaan myöhemmin asiaan blogissani. ;)

    Mutta sen vaan sanon että pärjäätpä tosiaan vähällä O_o. Mutta niinhän se vaan on, että kaikki me ollaan erilaisia, ei kahta samanlaista vuotajaa. Kateellisena vaan lueskelen, koska itse vuodan paljon ja pitkään. Pahimpina vuotopäivinä tarvitsen 5 päiväsidettä – siis yhtenä päivänä. Minulla on nyt neljä yösidettä, 10 päiväsidettä ja 6 pikkuhousunsuojaa (kaikissa kosteussulku), ja niillä pärjään jos pääsen pesemään pyykkiä vähintään kerran kuukautisten aikana.

    Tykkää

    1. Onpa hauska sattuma, että aihe on sinunkin blogissasi ajankohtainen ja että merkkikin on sama! Kiva lukea sinun tekstisi sitten kun saat sen valmiiksi. :)

      Olipa mielenkiintoista luettavaa tuo tarvitsemiesi siteiden määrä! Olen tiennyt, että omat kuukautiseni ovat niukat, mutta on ollut vaikea arvioida, KUINKA niukat, koska muiden vuodoista ei sillä lailla tiedä, ja ihmisten omatkaan arviot eivät aina ole niin objektiivia. Mutta kun vuodon runsauden ilmoittaa tarvittavien siteiden määrässä, silloin todella saa käsityksen kuukautisten laadusta. Siteidesi lukumäärästä ja tyypeistä päätellen sinulla on ilmeisesti Onnikkaan 20 siteen supersäästöpakkaus. Itsekin katselin sitä nettisivuilla ja ajattelin, että se määrä olisi minulle aivan liikaa, mutta monelle muulle varmaan juuri passeli, kun siteitä kerran sellaisessa paketissa myydään (lisäksi kertakäyttösiteet myydään nekin usein 20 kappaleen paketeissa).

      Kunpa voisin lohduttaa sinua ja muita runsaista kuukautisista kärsiviä jotenkin, mutta en taida osata. Minulla on kuukautiset helpottuneet iän myötä, varsinkin vielä teininä kärsin kovista kuukautiskivuista ja vuotokin oli runsaampaa. Toisilla kuukautiset eivät näemmä niukennu/helpotu, vaikka teini-iästä eli kuukautisten alkamisesta olisi jo melkoisesti aikaa.

      Aihe on joka tapauksessa niin kiinnostava, etten malta odottaa sinun tulevan tekstisi lukemista!

      Tykkää

      1. No nyt sain kestosidetekstini valmiiksi, tervetuloa lukemaan! (Teksti ei ole laadukas, siitä siis jo ennakkovaroitus. :D )

        Tykkää

  4. Mummolukijasi vastaa vanhoja kestositeitä koskevaan ihmettelyysi. Minä itse en ole kestositeitä käyttänyt, mutta ystävälläni oli supervanhanaikainen äiti, joka pakotti ystäväni käyttämään niitä niin kauan, kunnes ystäväni sai teiniraivottua riittävästi ja sai ostaa kaupasta Mimoseptejä (mistä tuo nimikin päähän putkahti). Tämä tapahtui siis 1970-luvulla. Pesukonetta heillä ei ollut, joten virkatut rätit ensin liotettiin kylmässä vedessä, sitten pestiin käsin. Eivätkä ne valkoisia sen aikaisilla pesuaineilla olleet enää koskaan ensimmäisen pesun jälkeen. Narusysteemi johtui tietysti silloisista alushousuista. Katsos kun ei ollut vielä keksitty tuota nykyisin parjattua elastista kangasta, niin housut eivät todellakaan menneen pintaa pitkin ja niissä yleensä oli lahkeetkin. Ei sellaisiin laajoihin flanellipöksyihin mitään siteitä olisi voinut kiinnittää. Jokaisella naisella oli kuukautisvyö tai kaksi. Vyö oli vyötäröllä ja edestä ja takaa roikkui nyöri, johon side kiinnitettiin. Moderni versio oli säädettävä ja kuminauhaa ja edessä ja takana roikkuvassa osassa oli sellainen lovi, jonka yläpäässä oli pyöreä reikä, jonka läpi kertakäyttösiteen päissä olevat solmut pujotettiin ja vedettiin alas siihen loveen. Side oli mitälie selstoffia (selluloosaa?), jonka päällä oli sideharsoputkilo (ja putkilon päissä siis ne solmut). Aikamoisia tönkköjä ne olivat. Itselläni oli suht niukat ja helpot kuukautiset nuorenakin, joten hikijumpatkin koulussa noilla välineillä menin enkä koskaan ”istunut”, mikä tarkoitti sitä, että kuukautisten aikana oli lupa istua penkillä (ja ope piti kirjaa, ettei kukaan istunut liian usein, hih). Sen muistan, että ennen suihkua piti aina mennä ensin vessaan riisumaan vyötä ja sidettä ja piti koittaa kovin pyyhkeillä myös, ettei suihkuhuoneen lattia lainehtinut punaisena. Jossain vaiheessa siteisiin tuli sininen muovi vuotosuojaksi. Ja sitten kun alushousut alkoivat pienentyä ja tiukentua, tulivat tarrasiteet. Nekin olivat tosi paksuja aluksi, mutta silti aivan ihania niihin vyöhärpäkkeisiin verrattuna.

    Oivoi, onpa noista ajoista kauan! Vaikka olen yhtä lyhytaikaista kuparikierukkavaihetta lukuun ottamatta päässyt tosi helpolla kuukautisten suhteen, ei niitä todellakaan silti ikävä ole.

    Tykkää

    1. Olipa kiehtovaa luettavaa, kiitos siis kovasti kommentistasi ja tarkasta kuvauksesta!

      No vyöhän tosiaan kuulostaa ainoalta mahdolliselta paikalta sitoa narun päät, joskaan moinen ei tullut mieleeni lainkaan. Niin sitä oppii uusia asioita viitseliäiden lukijoiden ansiosta! Nyt on helppo ymmärtää, että jäykkiin ja lahkeellisiin alushousuihin ei tosiaan saisi minkäänlaista narutonta sidettä kiinni. Jotenkin tuollainen menetelmä silti kuulostaa niin huonosti toimivalta ja elämää rajoittavalta, kun edes istua ei voinut luottavaisin mielin. Toisaalta kun nyt sinun ansiosta pystyin googlaamaan kuukautisvyön, löysin aika hienon näköisen niinkin varhaiselta ajalta kuin vuodelta 1916: https://docplayer.fi/57573156-Varmuus-esineita-h-in-t-a-l-u-e-t-t-e-l-o-i-h-k-tyovaenliikkeen-kir.html (siteestä on piirretty kuva ja kuvaus sivulla 11).

      Hienoa, että muistit Mimoseptien nimen, niistäkin nimittäin löytyi hienoja kuvia: https://www.google.com/search?q=mimosept&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi2hofNjZ7lAhXL4KYKHQwUALoQ_AUIEigB&biw=1280&bih=646&dpr=1.5#imgrc=sePAi1X1BnYj6M: Onneksi ystäväsikin sai lopulta ostaa niitä, sillä ero vyösysteemin ja nykyajan mukaisten siteiden välillä on merkittävä.

      Mukava kuulla, että kuukautisia ei kaipaa, vaikka ne eivät aikoinaan hankalat olleetkaan. Ikääntyminen on mielekkäämpää, kun on tuollainenkin bonus, jota odottaa! 😊

      Tykkää

      1. Huikeen hieno toi tekstinpätkä ekan linkin takana: ” Eihän ole niin suuri onnet­tomuus, jos tämän vuoksi kevytmieliset ja nautinnonhimoiset ih­miset pääsevät sukupuolisesti huvittelemaan. Ensiksi saavat he silloin paljon vähemmän pahaa aikaan ja toiseksi lisäävät he sitä vähemmän yhteiskunnallisesti käyttökelvotonta sukukuntaansa.” :’D

        Tykkää

      2. Huh, millaisin mainospuhein tuonaikaisia ehkäisyvälineitä myytiinkään! Kuka lienee tunnistanut itsensä kuvauksesta ja ostanut tuotteita, tuskin turhan moni. (Hienoa noin muuten historian nimissä, että tällainen esite on säilynyt ja jopa tallennettu nettiin.)

        Itse pidin tästä pätkästä erityisesti viimeisen virkkeen takia: ”Mitä on sanottava esim. sellaisen aviovaimon asemasta, joka synnyttää, kuten varsin tavallista on, 7 à 8 lasta kymmenen vuoden kuluessa. Sellaiset aviovaimot eivät tosin milloinkaan ole kadehdittavia olentoja, mutta varsin kurja on heidän tilansa työläisperheissä, joissa he saavat itse kokonaan hoitaa lapsensa, siivota asuntonsa, laittaa ruuan perheelle ja pahimmassa tapauksessa vielä tehdä ansiotyötä perheen elatukseksi. Ainoastaan naisen luontainen sitkeys voi tämän kestää, mies ei koskaan.”

        Tykkää

  5. En ollut kuullutkaan kestositeistä! Ja totta, äkkiseltään tulee mieleen vanhahtava tapa, mutta niinhän se on, että moni asia, mitä meidän mummot on käyttänyt, niin olisi meidän hyvä omaksua luontoa ja elintapoja ajatellen. Itsellä on käytössä kuukuppi ja mielessä on ollut, josko siitä kirjoittaisin. Kirjoituksesi (ja kommenttienkin) perusteella arvioisin, että kuukuppi olisi jopa kestositeitä vaivattomampi, kun sitä ei tarvitse pestä samallalailla pyykin seassa, eikä vaihtaa toiseen kuukuppiin, eli yhdellä pärjää.

    Tykkää

    1. Olipa kiva kuulla, että käytät kuukuppia; jos joskus kirjoitat siitä blogiin, minua ainakin kiinnostaa aiheesta lukea. :)

      Minäkin veikkaan, että kuukuppi on kaikista vaivattomin kestokuukautistuote, mutta samalla uskon, että tietty käyttäjäkunta valitsee aina ennemmin ulkoisen kuin sisäisen suojan. Siinä missä kestosidettä voi verrata kertakäyttösiteeseen, kuukupin lähin kertakäyttövastine on tamponi, ja jotkut eivät halua alkaa käyttää tamponeja tai vastaavia, vaikka suoja olisi kuinka kätevä, kestävä ja ympäristöystävällinen. Käyttäisin todennäköisimmin itsekin kuukuppia ja olisin käyttänyt jo vuosia, mikäli olisin koskaan ollut tamponien ystävä.

      Mutta voihan olla, että kuukuppien käyttäjissä on paljon niitäkin, jotka ennen käyttivät pelkästään siteitä mutta varta vasten opettelivat sisäisen suojan käytön, koska kuukuppi puhutteli heitä niin paljon. Mukavaa lukea lisää sinun ajatuksistasi aiheesta, mikäli päätät kirjoittaa siitä. :)

      Tykkää

  6. Itse olen käyttänyt kestositeitä jo 80-luvulta asti, nykyisin samat siteet ovat olleet päivittäisessä käytössä pikkuhousunsuojina.
    Itselläni ei ollut 80-luvulla vaihtoehtoa, koska kertakäyttösiteet saivat aikaan aina tulehduksen ja lisäksi minulla sattui olemaan usein välivuotoja ja jouduin siksi käyttämään sidettä ”varmuuden vuoksi”. Innostuin heti ensimmäisestä käytöstä ja hankin niitä itselleni lisää ja joitakin ompelin itse. Vähitellen minulla oli ostettuja siteitä 12 ja niitä käytän edelleen päivittäin, siis 80-luvulta asti ovat kestäneet hyvin päivittäisessä käytössä.
    Veriset siteet huuhtelin kylmässä vedessä heti käytön jälkeen ja laitoin ne vielä likoamaan kylmään veteen. Pesin joko käsin tai koneessa muiden alushousujen (lääkärin suosituksesta puuvillaisia) kanssa 40- tai 60 -asteessa. Nykyisin kun kestositeeni toimivat pikkuhousunsuojina ei minun tarvitse niitä liottaa, vaan laitan pikkuhousujen kanssa samaan pyykkiin 40- tai 60- asteeseen. Kestositeeni ovat yksiväriset ja vaaleat, joten on ollut helppo havaita, että ovat tulleet pesussa puhtaiksi.
    On ollut todella ihanaa käyttää kestositeitä ja myös helpottavaa, kun kaapista löytyy aina puhtaita siteitä eikä tarvitse ostaa kaupasta jatkuvasti kuitukankaisia, joita sitten heitetään pois. Rahaa on säästynyt runsaasti.

    Tykkää

    1. Kiitos kokemustesi jakamisesta! Moni ei varmasti tule ajatelleeksi, että kestoside todella nimensä mukaisesti voi olla KESTOside ja kestää siten jopa lähemmäs puoli vuosisataa (huh!). En olisi itsekään uskonut, että ne pysyvät käyttökelpoisina noin kauan ja vieläpä noin runsaassa käytössä. Hienoa, että olet ollut noin kekseliäs (osittain toki pakonkin edessä) ja tavallaan edelläkävijä tässä asiassa. Moni nimittäin tuntuu siirtyneen vuosikymmeniä sitten kankaisista siteistä kertakäyttöisiin, mutta sinä teit päinvastoin. Rahaa on tosiaan täytynyt tuossa ajassa säästyä tukuittain.

      Kiitos myös pesuohjeiden jakamisesta! Jospa ne rohkaisisivat sellaisia, jotka ovat kestositeistä kiinnostuneita mutta jotka ovat tähän asti pitäneet niitä mahdottomina pesurumban takia. Minustakin siteiden pesu on helppo juttu eikä aiheuta mitään lisätyötä, mutta runsaasti vuotavilla voi olla toisin.

      Tykkää

Jätä kommentti