Menneen kesän kohokohdat

Menneenä kesänä

 • Täytin 34 vuotta. Suhtauduin siihen hyvin neutraalisti ja rennosti. Hetkeä myöhemmin iloitsin siitä, että tunnen itseni yhä nuoreksi ja ettei ikääntyminen muutenkaan tunnu missään. Sitten mieleeni kumpusi jostain ajatus, että täytän ensi vuonna 35. Se on jo lähempänä neljää- kuin kolmeakymmentä. Tajuttuani sen olo ei enää ollut yhtä neutraali.
 • Vietimme päivän Porvoossa ja kävimme jopa jokiristeilyllä. Vaikka Porvoo on minulle kovin tuttu ja nähty, onnistuimme silti käymään yhdellä minulle uudella paikalla, Linnamäellä, jolla isänikään ei ollut muistinsa mukaan käynyt yli 50 vuoteen. Sieltä oli komeat näkymät etenkin joelle päin. Oli hauska kuunnella isän tarinoita Porvoosta, mistä hän on kotoisin, samaan aikaan kun jokiristeilyn äänitallenteella joku mies tuhosi suomenkielisten paikkojen nimiä mitä laiskimmalla amerikanenglannilla sanomalla alituiseen mm. [P(h)OOR-vuu] = Porvoo ja [NAA-si-MAA-k(h)i] = Näsinmäki. Edes se, että sama miesääni alkoi kertoa joulupukista ja poroista Lapissa (miksi ihmeessä Porvoon-risteilyllä ja kesäaikaan?), ei pystynyt pilaamaan tunnelmallista päiväämme.
Porvoon klassikkomaisema joelta päin.
Porvoon klassikkomaisema joelta päin.

Maisema Linnamäeltä.
Maisema Linnamäeltä.
Näkymä Näsinkiveltä.
Näkymä Näsinkiveltä.

Nykyään kallis ja trendikäs Taidetehtaan kortteli ja sen ympäristö. Taustalla Kokonniemen hiihtokeskus.
Nykyään kallis ja trendikäs Taidetehtaan alue. Taustalla Kokonniemen hiihtokeskus.
 • Nautimme Yle Areenan Hercule Poirot -leffoista, joita meille on koko kesän ajan suotu. David Suchet’n näyttelemä Poirot on niin verraton, ettei tämä kohta muita perusteluja kaipaa. Annu Jamesin oivalliset suomennokset, kuten rääppeet ja kökkäreet, tuovat katselukokemukseen vielä oman lisänsä.
 • Saimme talon kaikki eri remonttikohteet valmiiksi. Niistä merkittävimmät olen jo blogissa esitellyt, mutta niiden lisäksi teimme jonkin verran ns. näkymätöntä työtä, joka ei kuvista oikein välity (mm. listoitus, lattian eristys keittiökaappien alta ja ulko-ovien käpristyneiden alalaitojen korjaus). Pienimmätkin virheet tuli korjattua, esimerkkinä katon kulman vääntynyt reuna kuvassa alla.

 • Kävimme Korkeasaaressa. En ole pitkään aikaan miettinyt eläintarhojen eettisyyttä, joten yllätyin positiivisesti lukiessani tarhan esittelyteksteistä, miten monia lajeja on onnistuttu pelastamaan sukupuutolta nimenomaan eläintarhojen avulla (mm. visentti ja milu). Lisäksi kerrottiin eläimistä, jotka oli onnistuneesti palautettu luontoon sen jälkeen, kun laji/yksilöt oli ensin tarhaoloissa elvytetty. Eläimiä toisinaan myös pelastetaan surkeista oloista, kuten Korkeasaaren tuulihaukka, josta oli yritetty kouluttaa metsästyslintua (Suomessa kiellettyä) ja joka ei eläintarhaan päästessään osannut edes lentää. Sittemmin se on oppinut lentämään, ja juuri silloin kun osuimme sen kohdalle, sille vietiin kaksi mehevää hiirtä syötäväksi.

Aina yhtä näyttävä ilmestys eli riikinkukko.
Aina yhtä näyttävä ilmestys eli riikinkukko.
"Paras pitää vahtia tässä ovella, jos vain jaksan pysyä hereillä."
”Paras pitää vahtia tässä ovella. Kunpa vaan jaksais pysyä hereillä.”
Eläintarhojen ansiosta sukupuutolta pelastunut visentti eli euroopanbiisoni.
Eläintarhojen ansiosta sukupuutolta pelastunut visentti eli euroopanbiisoni.
Löhöilevä pikkukisu.
Löhöilevä pikkukisu.
 • Sain synttärilahjaksi kiikarit, joilla olen tarkkaillut luontoa terassiltani. Eniten olen töllötellyt harmaahaikaroita. Olimme jo aiemmin tehneet havaintoja joutsenista, kurjista ja kaulushaikarasta, mutta emme ennen tätä kesää olleet nähneet järvellä harmaahaikaroita. Harmi, ettei kamerani zoomaus ole lainkaan niin tarkka kuin uusien kiikarieni.
Joudutte nyt vain uskomaan minua, harmaahaikara se on. Kuva täydellä zoomilla ilman jalustaa.
Joudutte nyt vain uskomaan minua, harmaahaikara se on. Kuva täydellä zoomilla ilman jalustaa.

Nyt kun kesä alkaa olla takana päin, voin kääntää katseen kohti syksyä. Siellä minua odottaa ainakin aiempaa enemmän työvuoroja (kuitenkin niin, että työajat ovat yhä samat kuin miehellä!) ja lomamatka kolmen eri maan rajalle.

Maitohorsma auringossa.
Maitohorsma auringossa.

12 vastausta artikkeliin “Menneen kesän kohokohdat

 1. Eiiiii!! Menettekste sinne? Ehkä, ehkä ei. Jos meette, niin kade kade kade. No se jää nähtäväksi mihin te meette…

  Kiva kesä ja Porvoossa en ole minäkään käynyt noilla paikoilla, vaikka usein onkin siellä seikkailtu. Hyvä syy mennä taas joskus uudelleen!

  Ja noi eläimet… Etenkin karhu ja lötkötiikeri; niin suloiset! Ja mä olisin uskonut, vaikka olisit sanonut tuon kuvan linnun olevan flamingo! :’D
  Lintujen kiikarointi on varmaan myös rentouttavaa puuhaa.

  Tykkää

  1. Heh, hauskaa että flamingokin olisi mennyt läpi. :D Kiikarointi on kyllä mukava uusi harrastus, joka olisi kiva ulottaa esim. kuunkin tiirailuun.

   Korkeasaaressa meillä kävi tuuri muutaman lajin kanssa, kun taas tietyistä eläimistä ei näkynyt vilaustakaan. Saukkoja odotimme erityisesti, mutta ne olikin siirretty Ähtäriin. Paviaanit olivat vaihtuneet Gibraltarilta tuttuihin berberiapinoihin.

   Porvoo tarjoaa melkoisesti katseltavaa ottaen huomioon keskustan ja Vanhan Porvoon pienuuden. Ja vaikka tietyt paikat olisikin nähnyt monta kertaa aiemmin, Porvoo jaksaa silti aina ilostuttaa. :)

   Saa nähdä, ajatteletkohan matkakohteemme kohdalla Lappia vai Alppeja! 😁 Annan varmasti ihan liian helpon vihjeen, jos kerron, että miehellä on tapana haluta palata sellaisiin kohteisiin, joista on muodostunut suosikkejamme… Mutta sentään pari täysin uutta elementtiä on tulevalla reissulla luvassa!

   Tykkää

  1. Noin se varmasti on! Eivät uudet, entistä vanhemmat iät koskaan tunnu pahalta, kunhan ne saavuttaa, mutta reilusti etukäteen ajateltuna jopa 30 voi tuntua ”vanhalta” jonkun parikymppisen mielestä.

   Tykkää

   1. Tarkemmin kun ajattelen, niin mun kokemus on, että paremmaksi vaan elämä muuttuu koko ajan. Kroppa toki ottaa enemmän palautua, mutta pään sisältö paranee ja kompensoi sen. Toki myös kropan ikääntymistä voi hidastaa fiksuilla valinnoilla.

    Tykkää

   2. Hyvin sanottu! Minunkin kokemukseni on, että elämänlaatu vain paranee. Luin hiljattain myös jostain tutkimuksesta, jonka mukaan naisten tyytyväisyys elämään ja itseensä nousee iän myötä, miehillä taas laskee. Tuntuu, että jo nyt kolmekymppisenä menee paljon vähemmän energiaa erilaisten mitättömien asioiden vatvomiseen, mikä on tavallista nuorempana. Osaan kuvitella, että iän karttuessa pää ja mieli voivat entistäkin paremmin, ja kropan eteen voi tosiaan tehdä voitavansa hyvien elämäntapojen avulla.

    Tykkää

   3. Miehillä elämänlaatu heikkenee 30-40 jälkeen lähinnä hormonaalisista syistä. Voimat katoavat ja libido heikkenee. Varsinkin jälkimmäinen harmittaa monia paljon.. Se on yksilöllistä, että kuinka nopeasti ja isosti näin käy, ja elintavat vaikuttavat paljon asiaan. Onneksi vaivaan on nykyään hyvät lääkkeet. Harmillisesti vain useimmat lääkärit eivät vielä tunne hoidon mahdollisuuksia, pelot kylläkin, vaikka ne on jo moneen kertaan kumottu uudemmissa tutkimuksissa.

    Tykkää

   4. Kuulostaa kakin päin järkeenkäyvältä. Tässä miesten vaihdevuosista kertovassa artikkelissakin mainitaan oireina elämänilon väheneminen,
    seksuaalisen halukkuuden ja kyvyn heikkeneminen ja hyvänolontunteen väheneminen: https://www.ebm-guidelines.com/dtk/ltk/avaa?p_artikkeli=ttl00190&p_haku=antigeenin

    Lisäksi tuntuu, että nykyään puhutaan paljon myös miesten syrjäytymisestä, koulutuksen puutteesta ja niiden vaikutuksesta muuhun elämään: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/121039-sak-miksi-miehilla-menee-nain-huonosti

    Ei ihmekään, että elämänlaatu heikkenee tuollaisella koktaililla!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.