Uusi katto

Uusi katto on nyt valmis!

Kerroin viime kirjoituksessa vanhan katon purkamisesta ja vesivahingon aiheuttajasta. Kun katto oli avattu ja vesivahingon syy selvinnyt, saatoimme siirtyä katon panelointiin ostamillani uusilla paneeleilla.

Olin ajatellut, että uusi katto täytyy rakentaa vanhan katon ”kuviointia” noudatellen. Mitään muuta vaihtoehtoa mielessäni ei ollut, sillä muuten uusi katto erottuisi vanhasta sen sijaan, että ne sopisivat saumattomasti yhteen.

Omista ajatuksistani huolimatta isä ja mies tuumasivat jo urakan alussa, että he mielellään hyödyntäisivät täyspitkiä paneeleja. Koska kaksi paneelia riitti yhteen riviin, turha sahata niitä lyhyemmiksi ja laittaa siten kolmea paneelia yhteen riviin niin kuin alkuperäisessä katossa, he sanoivat. Arvioin ehdotusta heidän sommitellessaan ensimmäisiä paneeleja kattoon, ja annoin heille luvan rakentaa katon haluamallaan tyylillä.

Ajattelin, että koska isä ja mies tekevät melkein kaikki kattotyöt kaksistaan, ja maksan heille pelkää ruokapalkkaa (en edes omatekoista vaan kaupan), en voi olla vaatimassa identtistä kattoa vanhan kanssa. Jos olisin itse ollut valmis mittaamaan ja sahaamaan, se olisi ollut toinen tarina, mutta minä mieluummin tein muita hommia miesten rakentaessa kattoa. Eniten suostumiseeni vaikutti kuitenkin se, että isäni sommittelema kuviointi katossa oli tyylikkäämpi ja levollisempi kuin vanha kuviointi, joten sille sanoi mielellään kyllä. Uusi kuviointi tarkoitti kuitenkin sitä, että katossa tulisi yhdistymään kaksi erilaista asennustapaa.

Lopulta oli pelkästään hyvä, että uusi katto tehtiin eri tyylillä kuin vanha, sillä katoista ei silti olisi tullut samanlaisia. Kävi nimittäin niin, että vaikka googlasin ja ostin juuri saman merkkistä, pituista, levyistä, paksuista ja sävyistä paneelitavaraa kuin talon toimituspapereissa luki, paneelivalmistaja on ehtinyt päivittää tuotettaan näiden muutaman vuoden aikana (alkuperäinen katto on rakennettu todennäköisimmin tai ainakin viimeistään vuonna 2016).

Joko paneelin ympäriponttauksen urospuoli on näkyvästi pidempi kuin ennen tai sitten paneelin naaraspuoli on aiempaa lyhyempi, sillä uusien paneeleiden väliin jää leveyssuunnassa rako, mitä ei tapahdu vanhojen paneeleiden kohdalla. Ulkonäöllisesti tykkäsin heti enemmän raollisesta eli uudesta versiosta, sillä paneeleiden väliin jäävä pieni rako raikastaa ja keventää katon ilmettä. Koska vanhojen paneeleiden väliin ei jää rakoa, uusi katto olisi joka tapauksessa erottunut vanhasta, vaikka olisimme noudattaneet alkuperäistä kuviointia millin tarkkuudella.

Rakentamisen eteneminen viimeiseen puuttuvaan paneeliin asti.
Rakentamisen eteneminen viimeiseen puuttuvaan paneeliin asti.

Viimeisten paneelien paikalleen asettelu ja kiinnittäminen oli aikaavievää ponnistelua, mikä johtui siitä, että asennustyö ei loppunut seinään niin kuin yleensä, vaan keskelle kattoa. Lopulta miehet kuitenkin onnistuivat kaikessa kikkailussaan, ja viimeinenkin paneeli oli kiinni. Paneeleiden kiinnittämisessä oli koko ajan käytetty hankkimaani niittipistoolia, jollaisella myös vanhat paneelit oli kiinnitetty.

Tällainen katosta lopulta tuli.

Siis varsin hieno ja eheä, vaikka asennustapa oli erilainen eivätkä paneelitkaan olleet enää samoja kuin ennen. Etukäteen en tiennyt, mitä voisin odottaa eri tyyleillä ja eri paneeleilla tehdyltä katolta, joten niihin seikkoihin nähden katosta tuli paljaallakin silmällä katsottuna yllättävän yhtenäinen. Uusi katto saa hyvälle tuulelle ja sitä on mukava katsella eri kulmista ja eri valaistuksissa. Yksistään se on enemmän makuuni kuin vanha katto, vaikka eri tyylit nyt yhdistyvätkin.

Kattojen erilaisuutta olisi voinut tasoittaa purkamalla vanhaa kattoa vielä enemmän joko eteiseen tai makuuhuoneeseen asti, mutta sitä ajatusta en kannattanut lainkaan. Jouduimme jo viimeksi repimään kattoa paljon vaurioaluetta laajemmin irti.

Uutta tyyliä.
Uutta tyyliä.

Kun olin katsellut kattoa pari päivää, olin valmis kuvaamaan tuntemuksiani siitä. Minulle katto on nyt upea ja hienompi kuin se oli ennen vesivahinkoa eli alkuperäisenä. Se johtuu siitä, että uusi katto muistuttaa monesta hyvästä asiasta. Katon vesivahinko oli viimeinen niitti neuvotteluissa talofirman kanssa; ilman vesivahinkoa en varmasti olisi saanut sellaista korvausta kuin sain. Katto on minulle rakkaimpien ihmisten tekemä, se muistuttaa aina heidän ahkeroinnistaan.

Piirustusten mukaan talon keittiöllisessä päädyssä on sekä keittiö, ruokailutila että olohuone. Uusi katto tavallaan ilmentää tilan muuttumista olohuoneesta ja ruokailutilasta avonaiseksi eteiseksi. Katto on siis silläkin tavalla hauska.

Kenelle tahansa vieraalle ihmiselle katto ei herätä lainkaan samoja tunteita. Jos joku vieras varta vasten katsoisi ja arvioisi kattoa, hän luultavimmin ihmettelisi, miksi sitä on asennettu eri tyyleillä (vaikka tietäisi, miksi kattoa piti ylipäänsä uusia). Se on vain luonnollista, sillä tällaista jälkeä ei perinteisesti myydä. Jos en olisi saanut korvausta ja uusi katto olisi rakennettu talofirman toimesta, katto olisi varmasti revitty makuuhuoneeseen asti, jotta jäljestä olisi saatu huippuyhtenäinen. Kuka vain palkattu asentaja olisi toiminut samoin, se on selvä.

Omassa talossa kuitenkin saa ja ehkä pitääkin olla vähän enemmän luonnetta ja erikoisuutta. Koska talo tuli valmiina kaikkine materiaaleineen, siinä ei alkujaan ollut jälkeäkään minusta tai meistä; se joskus vähän harmitti, etenkin kun katson paljon videoita tiny house -kodeista, jotka useimmiten ovat rakentajansa näköisiä ja hyvin yksilöllisiä. Ehkä siis oli korkea aika, että meidänkin talossa vihdoin näkyy, joskin sangen hienovaraisesti, oma kädenjälki!

4 vastausta artikkeliin “Uusi katto

  1. Kiitos! ❤ En osaa kuvitellakaan, millaisia menneet vuodet olisivat olleet monien projektien osalta, ellei isäni olisi niin kätevä käsistään. Mies on ollut isän oppipoikana nyt parina kesänä, ja aika mukavasti hänkin on kehittynyt. :)

   Tykkää

 1. Hyvältä näyttää! :) Ja tosiaan komppaan Menninkäistä, onpa onni, että elämäsi miehet ovat käteviä käsistään. :) Ihanaa kesän jatkoa!

  Tykkää

  1. Kiitos! 💚 Ei näitä remontteja olisi voinut ajatellakaan tekevänsä itse, jos viitsiviä ja osaavia kätösiä ei olisi ollut tiedossa; niin tärkeää muiden apu tosiaan on. :) Upeaa kesän jatkoa myös sinulle!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s