Takaisin 5:2-dieetille?

Huomasin vähän aikaa sitten, että 5:2-dieettiaiheisia tekstejäni on viime aikoina luettu tavallista enemmän, etenkin kirjoituksia Aloitin 5:2-dieetin yli kuukausi sitten ja Lopetin 5:2-dieetin.

Ihmettelin sitä ensin, sillä kokemukseni mukaan 5:2-dieetti on yhä se syksyn 2013 trendidieetti, jota juuri kukaan ei noudata tänä päivänä. Vuosi 2013 korostuu myös hakutuloksissa, eli ellei erikseen kirjoita Googleen esim. 5:2 paasto 2019, useimmat hakutulokset ovat vuodelta 2013. Kun puhutaan paastodieeteistä, 16:8-malli on ehdottomasti hehkutetumpi ja noudatetumpi kuin 5:2-malli.

Lähde: Yle Areena
Lähde: Yle Areena

Löysin täysin sattumalta mahdollisen vastauksen lisääntyneisiin 5:2-dieettikirjoitusten klikkauksiin Yle Areenasta. Siellä pyörii vielä yli kahden kuukauden ajan kolmiosainen ruotsalaissarja nimeltään Paras ruokavalio (Bästa dieten, 2018). Sarjassa neljä pariskuntaa jättää vanhat ruokailutottumuksensa kuukauden ajaksi ja korvaa ne joko vhh-ruokavaliolla, vegaanisella ruoalla, 5:2-dieetillä tai lautasmallin mukaisella syömisellä. Sitten tuloksia vertaillaan keskenään ja myös kunkin osallistujan lähtötilanteeseen.

Katsoin kaikki kolme jaksoa, ja niitä voi kyllä suositella. En paljasta liikaa juonesta ja tuloksista, mutta 5:2-dieetti pärjää vertailussa hyvin (vai parhaiten?) ja edustaa lautasmallin ohella yhtä sallivimmista dieeteistä. Lisäksi sarjassa kerrotaan, että 5:2-dieetti on Ruotsissa niin suosittu, että sen suosio yllätti jopa dieetin keksijän Michael Mosleyn (jonka kirjan 5:2-dieetti: Syö, paastoa ja elä pidempään minäkin luin viime syksynä aloitettuani dieetin). Voidaan siis sanoa, että 5:2-dieetti on tehnyt Ruotsissa kunnon comebackin, ja on hauska seurata, seuraako Suomi tässäkin asiassa perässä.

Sarjassa pariskunnat eivät saa itse valita, mitä dieettiä noudattavat. Ylipainoisin pariskunta saa osakseen 5:2-dieetin, mikä onkin fiksua, sillä se on kaikista valikoiman dieeteistä laihduttavin. Vegaaniselle ruokavaliolle joutuneen pariskunnan mies kadehtii 5:2-pariskuntaa siitä, että he saavuttavat sallivimmalla dieetillä niin hienot tulokset. Myös vegaaninen ruokavalio kuitenkin parantaa miehen itsensä terveyttä monellakin mittarilla.

Sarja on mukavan objektiivinen arvioissaan eikä ylistä tai lyttää yhtäkään dieettiä. Vaikka esim. vhh-dieetti on dieeteistä ainoa, joka lisää osallistujien huonon kolesterolin määrää, sarjassa neuvotaan, miten huonon kolesterolin nousemisen voi mahdollisesti välttää, mikäli dieetti muuten kiehtoo (vaihtamalla eläinrasvoja kasvirasvoihin).

Vegaanista ruokavaliota kehutaan mm. sen ympäristöystävällisyyden vuoksi, mutta näytetään, miten valtavasti B12-vitamiinitaso ehtii laskea jo pelkästään yhden kuukauden aikana (vegaaneille B12-vitamiinilisä on välttämätön). Vhh-dieetti ja vegaaninen ruokavalio ovatkin koko sarjan haastavimmat tavat syödä siinä missä lautasmalli ja 5:2-dieetti jättävät paljon enemmän valinnanvaraa sekasyöjille.

Tässä punnitaan 5:2-dieettiaineksia.
Tässä punnitaan 5:2-dieettiaineksia.

Koska 5:2-dieetti saadaan sarjassa kuulostamaan niin hyvältä, menin lukemaan omat 5:2-tekstini ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun lopetin dieetin. Muistin kyllä, että tykkäsin dieetistä paljon ennen kuin aloin saada älyttömiä päänsärkyjä, mutta silti yllätyin nyt tekstit luettuani, miten innoissani dieetistä olinkaan. Se toimi niin hyvin, kunnes ei enää toiminutkaan. Lopussa en nähnyt enää mitään tuloksia, mikä on ymmärrettävää jo lähdössä normaalipainoisella ihmisellä.

Juuri nyt en ole siinä mielentilassa, että voisin olla millään dieetillä, mutta jos jokin pitäisi valita, 5:2-malli on kyllä harvinaisen toteutuskelpoinen. Jos haluaa ryhtyä dieetille, siihen kannattaa suhtautua elämäntapamuutoksena, joka jää pysyväksi, sillä dieettiä ei voi koskaan lopettaa, mikäli haluaa ylläpitää saavutetut tulokset. Pelkät dieetit toimivat hälyttävän harvoin ja johtavat lähes kaikkien kohdalla lihomiseen.

Nähtäväksi jää, kokeilenko 5:2-paastoa vielä joskus. Nythän olen ollut sillä kahdesti. Kenties kolmas kerta toden sanoo? Juuri nyt jatkan kuitenkin lukemalla lisää intuitiivisesta syömisestä, mikä on kiinnostanut minua eniten viime aikoina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s