Dopamiinipaaston tulokset

Kaksi viikkoa sitten kirjoitin dopamiinipaastosta ja aikeestani kokeilla sitä.

Niinpä sitten paastosin viime viikon torstaina. Paasto toimi lopulta niin hyvin, että pidin sen vain puolittaisena. Omalla kohdallani se tarkoittaa sitä, että lopetin paaston jo illalla. Ennen sitä vietin koko päivän vain ulkoillen, kirjoittaen, vettä ja teetä juoden ja tyytyväisenä myhäillen. Päivään ei kuulunut mitään laitteita ja huvituksia, joita jokapäiväiseen arkeeni normaalisti aina kuuluu.

Olisin varmasti pystynyt paastoamaan koko päivän, mutta en kokenut siihen tarvetta kaikkien oivallusteni jälkeen. Tavoittelin paastolla mielen kirkastumista ja asioiden saamista tärkeysjärjestykseen, ja onnekseni toiveeni toteutuivat.

Konkreettiset aikaansaannokseni paastopäivänä:

 • kahden tunnin metsäkävely
 • lyhyempi ulkoilu myöhemmin päivällä
 • 15 sivua käsin kirjoitettua tekstiä A5-kokoiseen vihkoon

Illalla treenasin vielä crosstrainerilla yli tunnin, mutta söin hieman sitä ennen saadakseni virtaa kuntoiluun. Treeni ei siis enää ollut paastopäivän aikaansaannos, vaan tapahtui paaston lopettamisen jälkeen.

Paastopäivän oivallukseni

Dopamiinipaastoon kuuluu oleellisena osana kirjoittaminen. Kirjoittamisen tarkoitus puolestaan on päästä ongelmien ytimeen ja oivaltaa asioita. Oivallusten myötä omaa käyttäytymistä voi muuttaa ja koko elämää ohjata haluamaansa suuntaan.

Paaston aikana toteutetun kirjoittamisen idea ei ole tuottaa julkaisukelpoista tekstiä muille, vaan kirjoittaa ties kuinka raa’asti vain itseä varten. Tätä kirjoitusta varten olen kuitenkin hahmotellut oivallukseni neljään eri kohtaan tarinoineen.

1. Lakkaa etsimästä väkisin sisältöä elämään

Siitä on vasta muutama kuukausi, kun muutin maaseudulta takaisin Helsinkiin. Muutin maalle aikomuksenani asua siellä aina ja vuoden ympäri. Pimeys ja yksinäisyys kuitenkin uuvuttivat. Yhtäkkiä sainkin uuden elämän kaupungissa.

Näin monet asiat uudessa valossa, sillä kaupunki tuntui tarjoavan paljon sellaista mitä maaseutu ei kesälläkään pysty tarjoamaan, kuten menoja, palveluja ja tapahtumia. Päätin hyödyntää kaupungin tarjoamia suloja ja aloin etsiä elämään sisältöä, se kun oli hyvien kulkuyhteyksienkin takia pitkästä aikaa mahdollista.

Kevään mittaan olen kuitenkin joutunut huomaamaan, että kaupunkikin on joskus täynnä pelkkiä pettymyksiä ja ei-oota. Läheskään kaikki eivät pääse haluamalleen kurssille, avoimia paikkoja ei yksinkertaisesti toisinaan ole kuin vain harvoille ja valituille. On siis mahdollista jäädä nuolemaan näppejään myös kaupungissa. Kaupunki ei sittenkään ole etsimäni taikasana.

Alitajuisesti olin ajatellut, että tarvitsen jotain uutta sisältöä elämään, jotta voin perustella kaikille, että minulla on lupa olla täällä. Jokin erityinen syy asua juuri täällä, missä asun. Se on kuitenkin naurettavaa, ja toki tiedän, että saan itse valita asuinpaikkani. Lisäksi läheiseni ovat vain iloisia siitä, että asun heitä lähempänä nyt kuin ennen. Miehen kanssa asuminen on ollut varsin ihanaa.

Heti kun tajusin lakata etsimästä väkisin sisältöä elämään, olo on ollut paljon tyynempi, olen tyytyväinen vähempään ja osaan arvostaa monia asioita aidommin.

2. Älä hae hyväksyntää itsesi ulkopuolelta

En muista, kuinka nuori olin, kun opin, että jokaisen tulisi olla itse itsensä paras kaveri. Ensin ajatus tuntui hassulta, mutta viimeistään nuorena parikymppisenä olin oppinut kunnolla viihtymään omassa seurassani.

Vietin paljon aikaa yksikseni, ja minulla saattoi olla vaikka kuinka kivaa. Tunnen myös monia muita ihmisiä, jotka eivät pelkästään pärjää omillaan vaan myös nauttivat itsensä kanssa olemisesta. Kun viihtyy omassa seurassaan, ei joudu hakemaan hyväksyntää keneltäkään, ei tarvitse todistella mitään, ei tarvitse olla paras missään ulkoisessa.

On kuitenkin paljon tilanteita, joissa joutuu pakostakin hakemaan hyväksyntää itsensä ulkopuolelta niin ihmissuhteissa, harrastuksissa kuin työelämässäkin. Joskus hyväksyntää on helpostikin saatavilla myös itsensä ulkopuolelta, mutta toisinaan hyväksyntää on mahdoton saada, mistä seuraa vääjäämätön tyytymättömyys elämään.

Mielenterveyden kannalta on viisainta lopettaa hyväksynnän hakeminen itsensä ulkopuolelta välittömästi.

3. Tiedä, milloin pitää kiinni aiemmista oivalluksista

Dopamiinipaaston aikana huomasin, että tietyt oivallukseni eivät olleet uusia. Olin siis oivaltanut samat asiat jo vuosia sitten, mutta olin silti kyseenalaistanut ne ja ottanut ne uudestaan harkintaan.

Se ei ole automaattisesti huono asia, sillä on toki mahdollista, että aiemmat oivallukset eivät olekaan olleet hyviä tai edes omia tai että ne eivät enää päde.

On silti asioita, jotka eivät muutu. Esimerkki: ajatellaan ihmistä, joka tietää itsestään, että hän haluaa vakituisen, yksiavioisen suhteen eikä missään nimessä avointa suhdetta. Hänen kohtalaisen uusi partnerinsa kuitenkin ilmaisee, että olisi kiva tapailla muitakin. Jos ja kun tietää, ettei avoin suhde ole oma juttu, ainoa oikea ratkaisu on lähteä suhteesta.

Usein ihminen kyllä tietää sen, mutta mieleen saattaa silti hiipiä tällaisia ajatuksia: ”Jospa se sittenkin toimisi… Jospa olen ollut liian ehdoton… ”Tänä päivänähän tulee olla joustava…”

Kun tietää, mitä haluaa ja tarvitsee erityisesti tärkeiden asioiden kohdalla, sellainen tietäminen tuo elämään aitoa vakautta ja turvallisuuden tunnetta. Jos sellaisia(kin) valintoja lähtee kyseenalaistamaan ja väkisin joustamaan aatteissaan, siitä voi seurata vain pahaa oloa.

Maailmassa on nykyään liikaa vaihtoehtoja, jolloin tekee pelkästään hyvää saada rajattua niistä pois itselle sopimattomimmat.

4. Lopeta laihduttaminen

Olen koko elämäni ajan ollut normaalipainoinen, vielä vuosia sitten jopa alipainoinen tai aivan normaalipainon alarajoilla. Silti olen käyttänyt ison osan elämästäni laihduttamiseen tai vähintäänkin sen miettimiseen, että pitäisi ryhtyä dieetille ja painaa vähemmän.

Siihen on ollut moniakin syitä ja vaikuttajia, mutta olen vihdoin saavuttanut pisteen elämässäni, jossa todella tiedän ja tunnen laihduttamisen olevan haitallista. Eikä se ole vain oma kokemukseni, vaan tiede vahvistaa saman: 10 syytä, miksi dieetit eivät toimi.

Olen huomannut viehättyväni käsitteestä biologinen normaalipaino, joka on toisinaan hyvinkin kaukana ihmisen itsensä kuvittelemasta omasta ihannepainosta.

Tästä siis on kyse: Moni arvioi ihannepainonsa väärin – asiantuntija neuvoo, miten löydät sinulle sopivan normaalipainon

Alla on lainaus artikkelista:

Laillistettu ravitsemusterapeutti, tohtorikoulutettava Ulla Kärkkäinen toteaa, että monilla on vääristynyt käsitys ihannepainostaan. Biologinen normaalipaino, johon paino luonnostaan hakeutuu, on usein isompi lukema kuin ihminen itse sen haluaisi olevan.

On tehnyt hyvää pohtia, tarvitseeko hoikankaan ihmisen olla niin hoikka, että hän mahtuu teini-ikäisenä pitämiinsä farkkuihin vielä 20 vuotta myöhemminkin. Tuskin.

***

Minulle dopamiinipaasto oli pitkälti digipaasto, joka tuli tarpeeseen ja josta nautin suuresti oivalluksineen. Paaston jälkeen olen käyttänyt laitteita ja kuluttanut viihdettä aiempaa vähemmän ja harkitummin.

Oivallusten ansiosta olen ollut levollisempi ja enemmän läsnä keskusteluissa, koska en enää haudo tiettyjä asioita mielessäni. Puolipäiväperiaatteella dopamiinipaasto on helppo toteuttaa luulemaani useammin, mikä on hyödyllinen tieto tulevaisuutta ajatellen.

2 vastausta artikkeliin “Dopamiinipaaston tulokset

 1. Todella mielenkiintoista lukea pohdintojasi paastopäivästä! :) Hienoja oivalluksia, joista me muutkin voimme oppia. Haluaisin tehdä tuon paaston ja nyt kun olen Etelä-Teneriffalla, niin ei olekaan mahdollista, koska tarvitsen laitteita työskentelyyn. Mutta… Ehkäpä kesällä?

  Tykkää

  1. Kiitos, Vivi! Jos sinäkin paastoaisit vain puolittain tai soveltaisit paastoa muuten, voisit kokeilla sitä jo ennen kesää. Toisaalta paastoon on hyvä olla varattuna edes jonkinlainen sopiva rako, jotteivät kaikenlaiset hommat ja deadlinet paina päälle jo aamusta ja pilaa kirjoittamiseen tarvittavaa rauhoittumista. Olen varma, että keksit keinot ennemmin tai myöhemmin, mikäli paasto innostaa! :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s