Sovittelu talofirman kanssa alkoi

Neuvottelut talofirman kanssa ovat, kumma kyllä, edistyneet. Tai pitäisi varmasti sanoa, että alkaneet, sillä mistäänhän ei varsinaisesti ollut neuvoteltu ennen vaatimustani talon purkamisesta.

Tällä viikolla tuli kuluneeksi kolme viikkoa siitä, kun lähetin firmalle vaatimukseni. Tällä viikolla myös koitti päivä, jona tapasin talofirman laatupäällikön ja yhden rakentamispäällikön. En tiennyt, mitä tapaamisesta seuraisi, mutta olin varautunut riitelemään ja räyhäämään siltä varalta, että talofirman suunnalta olisi kuulunut pelkkää talon upeuden ylistämistä ja vikojen vähättelyä.

Ennen päällikköheppujen tapaamista olin ilmoittanut, että en suostu edes ajatuksen tasolla neuvottelemaan siitä, että talo korjattaisiin. He saisivat siis luvan tarjota jotain muuta.

Ja niin he tarjosivatkin. Laatupäällikkö oli laskenut, kuinka paljon kaikkien vikojen ja puutteiden korjaaminen maksaisi, ja minulle tarjottiin juuri samansuuruista hinnanalennusta. Hinnanalennuksenkin kohdalla olin varautunut vähättelyyn eli raskauttavasti alakanttiin laskettuun summaan, mutta summa olikin realistisempi, mikä osoitti talofirman tajuavan korjaustarpeen laajuuden. (Kerron tarkan summan vasta neuvotteluiden päätyttyä.) Tiesin lukemani perusteella, että kaupan purku on viimeinen haluttu vaihtoehto ja että siihen päädytään vain poikkeustapauksissa. Valtaosa riitatilanteista pyritään sovittelemaan muuten, esimerkiksi juuri viat korjaamalla tai hinnanalennuksella.

Pallo on nyt minulla, eli minun pitää joko hyväksyä talofirman tarjous tai vaatia jotain muuta. Olenkin jo lähestynyt kahta oikeusoppinutta saadakseni ulkopuolisia arvioita. Toiseen heistä sain yhteyden Kilpailu- ja kuluttajaviraston kautta, toinen lakimies puolestaan on perheellemme entuudestaan tuttu.

Päätöksen tekeminen ei ole ihan helppoa. Yhä on täydellisen epäselvää, kuinka paha muun muassa katon vesivahinko on, sillä kattoa ei ole edelleenkään revitty ja asiaa tutkittu. Talofirma väitti vikaa kondensaatioksi, mikä tässä tapauksessa tarkoittaisi tuuletusputken ympärille kertynyttä kosteutta, joka jäätyy pakkasen vaikutuksesta ja myöhemmin sulaa ja valuu sitten alakaton läpi lattialle. Jos kyse olisi kondensaatiosta, sen voisi aiheuttaa esimerkiksi puutteellinen eristys putken ympärillä. Kondensaatio on kuitenkin vain yksi vaihtoehto, eikä muita vaihtoehtoja voi tutkimatta mitenkään sulkea pois. (Lue myös: Vesivahingon syy selvisi – yllätyimme iloisesti!)

Jos talo on täynnä potentiaalia ja paremmassa kunnossa kuin vesivahinko antaa ymmärtää, kaupan purku tuskin on oikea vaihtoehto. On hölmöä, että näitä asioita joutuu arvailemaan, mutta niinhän se vielä tässä vaiheessa väkisinkin menee, sillä asian selvittämiseksi talolle pitäisi tehdä ruumiinavaus. Pitäisi päästä pintojen alle ja ylle tutkimaan, mutta vielä se ei ole mahdollista talofirman vastuun takia.

Joka tapauksessa on hienoa, että sovittelu on alkanut ja että talofirma ei pakene vastuutaan. Netistä olen lukenut tapauksista, joissa taloasioista riidellään vuosia asianajokulujen kasvaessa taivaisiin. Näemmä minun tapauksessani niin ei tarvitse käydä. Talon pienuus vaikuttaa tässäkin edullisesti: alle 100 000 euron talosta ei kannata riidellä samoin kuin vaikkapa 300 000 euron talokaupasta.

Palaan tähän kaikkeen, kunhan tiedän itsekin enemmän!

14 vastausta artikkeliin “Sovittelu talofirman kanssa alkoi

 1. Luin nyt ensimmäistä kertaa blogiasi ja kahlasin koko taloprojektin läpi. Ei voi kun lukea päätä puistellen. Miten paljon takapakkeja ja vastoinkäymisiä oletkaan käynyt läpi! Oma haaveeni on myös pieni talo maalla, joten suurella mielenkiinnolla näitä luin. Mutta voi kauhistus, miten pieleen voikin asiat mennä!!!! Jaksamista ja tsemppiä!

  Tykkää

  1. Kiitos tsempeistä ja myötätunnosta! Aikamoista höykytystähän taloprojekti on tosiaan ollut. Toivottavasti lukemasi ei pilannut omia talohaaveitasi; kaikkien taloprojektien ei tarvitse olla yhtä haasteellisia kuin minun, ja minunkin kohdallani tunnelin päässä näkyy jo valoa. Ikävän yleisiä erilaiset pientaloja koskevat ongelmat kuitenkin tuntuvat olevan, ja niistä on ostajana hyvä olla tietoinen. Toivon joka tapauksessa, että talohaaveesi toteutuu!

   Tykkää

  2. Joo ei .. kyllä edelleen sen pikku mökkerön haluan. Mutta se on hyvä tietää, miten voi käydä, niin on mahdollisuuksia osata varautua ja kiinnittää huomiota joihinkin asioihin. Toivottavasti teidän projekti saa kuitenkin tyydyttävän lopputuloksen kaiken jälkeen.

   Tykkää

   1. Noin juuri, valveutunut ostaja osaa epäillä ja kysyä yhtä sun toista oleellista. Kiitos, toivotaan tosiaan, että oma projektimme etenee mahdollisimman kivuttomasti. Näinkin pitkälle kun olemme sentään jo päässeet!

    Tykkää

 2. Katselin kerran kun vastaavaa pientaloa kuljetettiin rekalla maantiellä. Keli oli märkä eli rekka nostatti valtavan vesisuihkun joka kasteli koko talon pohjasta kattoon asti. On aika selvää että tuollaisessa kuljetuksessa talo menee pilalle, koska vesi pääsee paikkoihin joihin veden ei kuulu päästä. Toisella kertaa näin vastaavan kuljetuksen jossa talo oli oikeaoppisesti kääritty muoviin kuljetuksen ajaksi.

  Tykkää

  1. Kiitos, että kerroit näkemästäsi! Silloin oli märkää, kun oma taloni tuotiin tontille. Toisaalta mm. vesivahinko tuli yläpohjaan, joka oli parhaiten suojassa kuljetuksenkin aikana. Talo on onneksi niin tuulisella ja aurinkoisella paikalla, että jo se auttaa pitämään talon kuivempana ja tuulettuvampana kuin jossain muualla. Maalaisjärjellä ajateltuna talon kasteleminen monen tunnin ajan moottori- ja maanteillä on tosiaan kovin huono idea, mutta toisaalta ihmettelen, miksi yksikään talofirma tekisi niin pahan ja helposti vältettävän mokan. Vähän kuin leipuri leipoisi upean kakun koristeineen, mutta pakkaisi sen sitten niin huonosti kuljetusta varten, että perillä odottaisi täysin tuhoutunut tekele. Toisin sanoen olisi kiinnostava kuulla eri talofirmojen näkemys tähän asiaan, sillä teillä ei kuljeteta pelkästään kokonaisia pikkutaloja, vaan vielä reilusti enemmän elementtejä, kuten kokonaisia seiniä. Ne eivät varmasti siedä kosteutta siten kuin rakenteiden ulkopinnat.

   Tykkää

 3. Moi. Tässä blogissa mainitut syyt, riittämätön tai puuttuva eristys iv-putkissa, puutteelliset eristykset lattiassa ja lattialämmityksen puuttuminen niin nämä ovat hyvin todennäköisiä syitä kyseisiin ongelmiin. Talotehtaalla kyllä tiedetään mitä kyseiset puutteet aiheuttaa, joten on erittäin, erittäin kummallista että kyseinen yksilö on päästetty myytäväksi, koska se voi viedä koko maineen talotehtaalta. Talotehtaalla on vain yksi tehtävä jäljellä maineensa puolesta, eli hyväksyä kaikki ostajan vaatimukset.
  Sellainen vinkki vielä, että kun uusi talo pistetään perustusten päälle niin tuommoisen söpön pikkutalon saa rakenettua täysin valmiiksi 30000 eurolla ja helposti.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi! Olisi mielenkiintoista tietää, oliko talofirma alkujaan aikeissa myydä juuri tätä taloa vai ei. Ehkä siellä oli ensin ajateltu että ei, mutta kun joku eli minä satuin kysymään kyseisestä talomallista, minulle päätettiin sittenkin myydä jo olemassa oleva, alun perin puutteellisesti eristetty talo. Tuotakin olen jo pitkään tuuminut, että talofirma kyllä tietää puutteista, ja onhan sieltä jo myönnettykin ne ja otettu niistä vastuu.

   Kiitos myös hintavinkistä! Antamasi summa tuntuu realistiselta, vaikka oma taloni maksoikin toki paljon enemmän. Hinnanalennusta on onneksi tarjottu ja oma vastineeni sille on parhaillaan talofirmalla mietinnässä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s