Unelmien talosta painajaiseksi

Haluaisin kovasti kertoa kuvien kera, mitä talolle juuri nyt kuuluu. Se todella on näkemisen arvoista, uskomatonta ja käsittämätöntä. Se olisi ällöttävää missä tahansa talossa, mutta että näin uudessa talossa? Siellä se vasta ällöttääkin.

Toisaalta taas en halua kertoa, mitä talolle nyt kuuluu. Jo pelkästään asian ajatteleminen saa hengityksen muuttumaan raskaaksi. En näemmä ole ihan vielä valmis näkemään viimeisimmistä vaurioista ottamiani kuvia blogissa, se kun konkretisoi kaiken.

Tammikuussa suunnittelin talon myymistä, koska en vielä silloin tiennyt, millainen tikittävä aikapommi talo on. Nyt on kuitenkin ilmeistä, että talo ei suinkaan ole myyntikelpoinen.

Paljon enempää en vielä tässä vaiheessa pysty kertomaan. Se ei johdu siitä, että haluaisin olla salaperäinen, vaan siitä, että en itsekään tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tiedän vain, mitä olen talofirmalta vaatinut ja että asia hoidetaan joko keskenämme tai oikeusteitse. Minulle ei tosiaan jää muuta vaihtoehtoa kuin viedä asia oikeuteen, mikäli talofirma ei tajua omaa parastaan ja sovi asiaa minun kanssani suoraan. Lakimiehiä vaaditaan vasta siinä vaiheessa, kun homma paisuu riidaksi siitä, kenen syytä mikäkin on ja kenen vastuulla virheet ovat. Tosin minun tapauksessani nuo asiat ovat niin päivänselviä, että en näe, miten voisin hävitä oikeudessa. Virheet ovat kiistatta talofirman tekemiä, mikä on äärimmäisen helppo todistaa. Viat ovat rakenteellisia enkä ole itse pystynyt niihin mitenkään vaikuttamaan (esim. siihen, jätetäänkö johonkin väliin eristeet asentamatta vai ei).

Tässä ote talofirmalle kirjoittamastani tekstistä:

On käynyt selväksi, että minulle myyty talo on vain näyteltäväksi kelpaava messutalo (enää se ei tosin ole sitäkään), ei missään nimessä kunnollinen omakotitalo tai edes vapaa-ajan asunto. Se ei kestänyt Suomen sääolosuhteissa edes puoltatoista vuotta asumiskelpoisena, mikä on anteeksiantamatonta. Lisäksi se, että taloon mahtuu näin valtava määrä vakavia vikoja, vaikka se on niin pieni, viittaa siihen, että talon rakentaminen on kauttaaltaan epäonnistunut.

Tuota kohtaa ennen olin kuvaillut valokuvien kera talon viimeisimmän vahingon ja listannut talon muut, yhä korjaamattomat viat ja puutteet. Niitähän riittää, kun mitään vikoja ei koskaan korjattu.

Näin tässä nyt tosiaan kävi. Alun perin loppuelämäksi mieltämäni koti on pilalla jo alkumetreillä. Se todella tuhoutui ennätysajassa. Suomen Kuvalehden kiinnostavassa artikkelissa Rakentamisen laatu romahti: Uusia asuntoja joudutaan korjailemaan jopa vuosia kerrotaan monenlaisista rakennusvirheistä ja mitä uskomattomammista laiminlyönneistä, mutta minun taloni taitaa silti viedä kirkkaasti voiton. Artikkelinkin mukaan viimeisin talosta löytämäni vaurio kuuluu kaikista vaikeimpiin rakennusvirheisiin.

Annan talofirmalle vielä muutaman päivän aikaa pohtia seuraavaa siirtoaan. Pian tiedän joka tapauksessa enemmän. Ehkä ensi kerralla talosta kirjoittaessani pystyn laittamaan blogiin ne hirveät valokuvat, joita en vielä nyt kestä nähdä julkaistuina.

Blogissa on muuten vihdoin oma kategoria taloprojektille, mikä tekee kaikkien talotekstien lukemisesta (aikajärjestyksessä) helppoa. Tuolta linkistä voi lukea, miten kaikki alkoi, miten takkuisesti kaikki eteni ja miten nopeasti kaikki kosahti.

Optimisti kun kaikesta huolimatta kuitenkin olen, kaavailen talohelvetin viimeistä osaa jo tälle keväälle. Katsotaan, kuinka käy.

10 vastausta artikkeliin “Unelmien talosta painajaiseksi

 1. Huhhuh!!! Kauheaa, että tuossa kävi noin. Toivon todella, että talofirma tajuaa mokansa ja hyvittää sen tavalla tai toisella. Oikeuteen meneminen olisi kyllä todella piinaava ja pitkä prosessi. Muuten, tiesikö tämä talofirma, että bloggaat..? Ihan kuin olisi hämärä muistikuva, että kyllä, vai muistelenko omiani?

  Tykkää

  1. Kiitos myötätunnosta! <3

   Luulisi talofirman kyllä tajuavan, että vaatimani toimi on viisain ratkaisu jopa firmalle itselleen. Oikeusprosessit tosiaan vievät kuulemani ja lukemani mukaan kauan aikaa, mutta niissä ehkä harvoin on mokattu yhtä pahasti ja selvästi kuin minun taloni tapauksessa.

   Vaikuttaa nimittäin vahvasti siltä, että omaa taloani ei olisi alkujaankaan pitänyt myydä kenellekään millään hinnalla. Taloa tuskin oli tarkoitus rakentaa pelkäksi näyttelytaloksi, jonka rakenteet eivät kestä Suomen olosuhteissa edes minimitakuuaikaa, mutta niin kuitenkin kävi, ja silti talo päätettiin myydä normaalina talona, mistä alamäki väistämättä alkoi. Yleensä kestää vuosia ennen kuin tietyt virheet voivat alkaa näkyä, mutta oman taloni hajoamisprosessi tosiaan alkoi ennätyksellisen nopeasti.

   En ole suoraan kertonut talofirmalle bloggaavani, mutta kerroin mm. lukuisista haastatteluista, joita sain talon tiimoilta (esim. Yle, Helsingin Sanomat ja OP Lehti). Tein selväksi, mitä haastattelut käsittelisivät, jos firma ei lupaisi korjata vikoja. Pian sieltä sitten luvattiinkin korjata kaikki. Luulen kyllä, että firmassa taatusti tiedetään blogista, sillä yleensä firmat kuin firmat seuraavat, miten ne näkyvät mediassa, ja mm. Kodin Kuvalehden artikkelin jälkeen blogissani käytiin muutamassa päivässä 20 000 kertaa pelkästään talotekstejä lukemassa. Olisi hullua, jos firmalla olisi varaa olla niin tietämätön omasta talostaan. Jos firma rupeaa hankalaksi, pidän kyllä huolen siitä, että firma saa reilusti ansaitsemaansa näkyvyyttä ja mainetta blogissani. Homma toimii myös toiseen suuntaan: jos asiat hoidetaan mallikkaasti, silloin kirjoitan siitä, ja se puolestaan on hyvää mainosta firmalle.

   Tykkää

 2. Voi ei… Miten tämä voi olla edes totta…? Muistan ne kirjoitukset, joissa olit innoissasi talosta ja nyt tämä soppa. Jo niin paljon aikaa ja energiaa meni sulla siihen, että sait talon muuttovalmiiksi ja lopulta se olikin toisella kädellä huitaisten kyhätty.
  Positiivisena pitää huomioida, ettei sinun tarvitse asua siellä, vaikka kyllä sekin varmasti kalvaa.Toivon jaksamista vielä viedä tämä taistelu loppuun asti.

  Tykkää

  1. Kiitos kovasti, Menninkäiseni! <3

   Niinpä, hurjasti ovat tunnelmat muuttuneet vain reilun vuoden takaisista. Miten kaikki voikin kääntyä päälaelleen ja vieläpä niin nopeasti? Niin paljon kuin talossa jo olikin puutteita, en silti olisi osannut odottaa tätä viimeisintä käännettä. Olin nimenomaan ajatellut, että sentään tämä juuri nyt vaurioitunut osa talosta oli kunnossa, vaikka mm. lattia on niin ongelmallinen. Olin pahasti väärässä! Lattiakin jää nyt kakkoseksi, kun sitä vertaa uusimpaan vaurioalueeseen.

   Kävimme talossa viimeksi tällä viikolla, jota ennen olimme toisinaan vielä yöpyneet siellä (eli käyttäneet sitä tavallaan talviasuttavana kesämökkinä). Nyt kuitenkin toin sieltä patjatkin pois, sillä siellä ei enää tunnu terveelliseltä oleilla pitempiä aikoja. Miehenikin, joka vielä ennen tätä viikkoa oli koko ajan ollut aiempaa ihastuneempi taloon eikä missään nimessä halunnut luopua siitä, järkyttyi valtavasti näyttämistäni kuvista eikä halua enää hengailla talossa. Onneksi meillä siis tosiaan on toinen paikka, missä asua!

   Tykkää

 3. Kylläpä harmittaa puolestasi! Ja erittäin huonoa mainosta talofirmalle tämä heidän toimintatyylinsä. Luulisi jokaisen alan firman käsittävän, että ekologisikin talo on kaikkea muuta kuin ekologinen, jos se tehdään huonosti. Toivottavasti saatte kuitenkin asiat sovittua keskenänne! Tsemppiä tilanteeseesi!

  Tykkää

  1. Kiitos tsempeistä! <3 Firman toiminta ei tosiaan ole tähän mennessä antanut kovastikaan aihetta hurraamiselle, mutta toivotaan, että se vihdoin yllättää meidät toimimalla oikein. En nähnyt enkä näe asiassa vaihtoehtoja, ja sen takia vaatimukseni talofirmalle onkin selkeä. Ekologisuus tästä todella on kaukana, parhaassa tapauksessa (oikeammin pahimmassa) koko talo on jätettä, joka jää seisomaan ties kenen purettavaksi!

   Liked by 1 henkilö

 4. Voi ei. Minulta pääsi ruma sana, kun tätä luin, Toivoisin jo, että tämä tapaus olisi tässä ja saisit hengähtää. Käänteitä näyttää riitävän talon kanssa. Voimia, en osaa nyt muuta sanoa. Älä anna periksi!

  Tykkää

  1. Kiitos kannustuksesta! <3 Olisi kyllä upeaa, jos tämän asian ei tarvitsisi turhaan venyä ja vanua. Kun vikoja paljastuu koko ajan lisää, ja uudet ovat aina edellisiä vakavampia, en näe asiassa mitään pitkitettävää. Luulisi, että talofirmassakin ollaan tyytyväisiä sitten kun asiaa ei tarvitse enää puida. Periksi en anna, kävi miten kävi!

   Tykkää

  2. Olen käynyt talossasi Seinäjoen Asuntomessuilla. Ihana idea, mutta valitettavan huono toteutus. Luulisi ko. firman osaavan talorakentamisen. Jos ei 33 neliötä onnistu, niin mitä vikoja suuremmissa mahtaa pidemmällä aikavälillä olla? Vaadi vain kaupan purkua, äläkä anna periksi.

   Tykkää

   1. Kiitos kommentistasi! Vaatimukseni on vielä mietinnässä talofirmalla, katsotaan siis, mitä sieltä vastataan. Viimeistään ensi viikolla pitäisi kuulua. Periksi en anna, se on varma!

    Mukava kuulla, että olet käynyt talossa ennen kuin siitä tuli minun taloni. :) Idea on tosiaan upea niin kuin ulkonäkökin, mutta kyllähän sitä syystä odotti laatua myös pintojen alta, rakenteethan ne kaikista tärkeimmät ovat. Sitä mekin olemme monesti miettineet, että miksi talo on niin huonosti rakennettu ja että kertooko se laajemminkin firman rakentamisen laadusta. Vai onko niin, että vain messutalo on heikommin tehty, koska sen valmiiksi saamisessa tuli kiire messujen lähestyessä? En usko, että talofirmalla millään mittapuulla olisi varaa rakentaa kaikkia talojaan yhtä huonosti, sillä reklamaatioiden määrä olisi kyllä silloin huikean suuri.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.