Lopetin 5:2-dieetin

Otsikko kertookin oleellisimman tiedon, mutta käydään läpi lopetuksen syyt ja se, palaanko nyt vanhaan vai olenko ryhtynyt jollekin muulle dieetille.

Aloitin 5:2-dieetin marraskuun 2018 alkupuolella, ja jouduin lopettamaan sen reilun kahden ja puolen kuukauden kuluttua. Kirjoituksessa Huomioita 5:2-dieetistä kahden kuukauden jälkeen kerroin päänsärystä, jollaista koin joinain paastopäivinä. Päänsärky onkin ykkössyy siihen, miksi lopetin, sillä se äityi liian pahaksi, mutta myös dieetin teho alkoi laskea; minun kohdallanihan 5:2-dieetti oli aina ollut hidas tapa laihtua, mutta lopulta en nähnyt enää minkäänlaisia muutoksia.

Kuvaan alla viimeisen paastopäivän tuntemukseni.

Päänsärky alkoi pari tuntia heräämisen jälkeen ja paheni iltapäivällä. Minä aina odotan säryn poistumista itsestään, ja syön särkylääkkeitä vain muutaman koko vuodessa kaikkiin mahdollisiin särkyihin yhteensä, mutta nyt tuntui, että koko päivä menee hukkaan, jos en voi keskittyä hommiini. Niinpä otin vahvan särkylääkkeen. Se lievitti päänsärkyä, mutta ei poistanut sitä.

Söin vasta illalla niin kuin aina paastopäivinä, päänsärky oli siihen mennessä palannut täysin entiselleen. Yritin kärvistellä, sillä lääkkeen pakkausselosteen mukaan oli aivan liian aikaista popsia taas uusi tabletti. Tässä vaiheessa minua alkoi oksettaa, vaikka tiesin, ettei mitään oksennettavaa ollut. Olin syönyt aiemmin illalla tomaattikastikepohjaista ruokaa, ja lautanen oli yhä vieressäni. Jo pelkästään sen tuoksu kuvotti. Hieman ennen nukkumaanmenoa otin toisen vahvan särkylääkkeen, mutta se ei jaksanut purra kunnolla. Niinpä menin nukkumaan päänsärkyisenä, kuvotus sentään oli jo poistunut.

Treenatessa päänsärky ei ollut tuntunut, mutta en tietenkään voinut treenata koko päivää paastopäivinä. Juomisen puutteesta särky ei voinut johtua, sillä join aina reilusti nestettä ja sainkin juosta useasti pissalla.

Dieettimaailmaa ei aina tunneta viisaudestaan, joten en ihmettelisi, vaikka joku pitäisi kuvailemaani dieettipäivää tavalla tai toisella ”normaalina”, joka tulee vain kestää. Omasta mielestäni dieettiä ei kuitenkaan kannattanut enää jatkaa. Dieetillä olon ei tarvitse olla tuollaista, vaan se voi ja sen pitää olla paljon miellyttävämpää.

Mitä seuraavaksi? Uusi dieetti!

Vaikka jouduin lopettamaan 5:2-dieetin, en missään nimessä aikonut palata vanhaan. Ennen paastodieetin aloitusta marraskuussa 2018 olin onneton ja söin silloinkin, kun olin jo aivan täysi eikä mitään ruokaa tehnyt enää mieli. En halua koskaan palata siihen tilaan. Minun täytyi siis keksiä jokin uusi dieetti tai muu tapa syödä fiksummin ja pudottaa samalla muutama kilo.

Pidin kovasti 5:2-dieetin tuomista muutoksista elämääni: se ohjasi minut pitkästä aikaa sille tielle, jolla syömisasiat kiinnostavat minua. Se myös väkisinkin opetti itsehillintää ja kaloritietoutta ja pakotti hakemaan elämään sisältöä muualta kuin ruoasta. Olen iloinen, että jaksoin noudattaa 5:2-dieettiä niinkin kauan. Se oli hurjan hyvä startti tasapainoisemmalle syömiselle, joka vihdoin taas innostaa minua. Olen varma, että ”keksimäni” uusi dieetti on nimenomaan 5:2-paaston ansiota.

Ryhdyin tosiaan uudelle dieetille heti viimeisen paastopäivän jälkeen! Uusi dieetti tuntuu ihmeellisen uraauurtavalta, vaikka kyseessä on kaikista perinteisin laihdutustapa. Voikin ihmetellä, miksi en keksinyt sitä aiemmin, vaikka minulla oli jo kaikki tarvittava tieto. Joskus kuitenkin käy niin, että vaikka ihmiselle tarjotaan oikeaa vastausta hopeatarjottimella, hän ei tajua tarttua siihen, koska ei ymmärrä sen olevan oikea vastaus. Minä onneksi vihdoin ymmärsin, ja sen jälkeen elämä onkin maistunut erityisen hyvältä, kuvaannollisesti ja kirjaimellisesti.

Kirjoitan uudesta dieetistä oman perinpohjaisen juttunsa luultavimmin jo ensi viikolla.

12 vastausta artikkeliin “Lopetin 5:2-dieetin

 1. Olen kokeillut 5:2 -dieettiä ja varmaan se sopii monille, mutta itse löysin raakaruokailun, jonka ansiosta on pudonnut ehkä 7 kiloa 1,5 kuukaudessa ilman minkäänlaista kituuttelua, ja se on ihme. Mukana on ollut myös ihan uudenlaista itsetutkistelua eli ensimmäisen kerran elämässäni olen alkanut lukemaan self-helpiä ja pureutumaan oman pään sisältöön. On tullut kerta kaikkiaan isoja oivalluksia ja siten tarve tunnesyömiseen on vähentynyt. Ehkä tälla tavalla raakaruokailun alussa saa buustia siitä, että alkaa nähdä ruoan polttoaineena. Myös se on iso juttu, että olen eliminoinut addiktoivimmat ruoat, kuten leivän ja einekset. Löysitkö sellaisen dieetin, jossa ei tarvitse myöskään kärvistellä?

  Tykkää

  1. Kiitos, että jaoit kokemuksesi! On aina mahtavaa, kun löytää itselleen toimivan tavan syödä. Raakaruokailu näyttää todella olevan sinun juttusi, ja painoakin on pudonnut hurjasti.

   Itse katsoin liikaa fully raw -tyyppisiä YouTube-videoita vuosia sitten muun vegaanisisällön ohella, ja lopulta kaikki se tursusi korvista. Raakaruokailu voi onneksi olla terveellistä oikein toteutettuna, mutta se voi olla myös aivan liian niukkaa siksi, että se sulkee ulkopuolelleen monia terveellisiäkin ruokia kuten pavut ja herneet (ellei niitä sitten idätä itse). Tietyt ravintoaineet myös imeytyvät paremmin kypsennetystä kuin raa’asta ruoasta (bioavailability). Itsekin silti syön paljon kasviksia raakana.

   Oli kiinnostavaa lukea saamistasi oivalluksista. Hienoa, että olet hyötynyt self helpistä noin kovasti! Itse sain ensikosketuksen self helpiin, new age -kirjallisuuteen ja henkisiin oppaisiin yli 10 vuotta sitten, ja olin onneni kukkuloilla lukemastani. Vielä silloin luulin, että kaikki vastaavat oppaat tulisivat jatkossakin olemaan yhtä valovoimaisia, mutta vaikutus väheni, mitä ”valaistuneemmaksi” tulin. Näin jälkikäteen sanoisin, että omalla kohdallani elämä kulkee aalloittain, eli on vaiheita, jolloin syömiset ovat luonnostaan kuosissa pitkiäkin aikoja, kunnes vajoan aallonpohjalle, missä ruoan rooli korostuu tavalla tai toisella. Reagoin hyviin neuvoihin ja oppeihin eri tavoin ollessani aallonharjalla kuin ollessani pohjalla. Iän myötä olen onneksi oppinut, että pärjään elämän aallokossa, vaikka joskus olenkin alamaissa ja syön silloin enemmän. Aallonpohjalta on aina suunta ylöspäin, ennemmin tai myöhemmin. Juuri nyt elän selvää nousuvaihetta!

   Löysin onneksi sellaisen dieetin, jossa ei tarvitse kärvistellä, vaan saa syödä, mitä haluaa, kunhan määrät pysyvät kohtuullisina. Koska kohtuullisuuden käsite on kuitenkin häilyvä, ja itse nautin kovasti syömisestä ja varsinkin makeista herkuista, ”keksimääni” dieettiin mahtuu yllättävänkin paljon kaikkea ihanaa, ja silti on varmaa, että laihtumiseen vaadittu kalorivaje syntyy joka päivä. Juuri niin upeaa kuin miltä se kuulostaakin! Kiitos tuosta ”ruoka polttoaineena” -ajatuksesta, saatan pohtia sitä syvemmin tulevan dieettikirjoituksen yhteydessä.

   Liked by 1 henkilö

   1. Juu, minua haittaa kun en ole vielä löytänyt kivoja blogeja tai vlogeja raakaruokailuelämäntavasta, koska kaikki ovat niin kovin kaupallisia ja semmoisia epäuskottavan hehkuttavia, ne tosiaan tursuavat korvista. Luulen että harva raakaruokailee ihan 100-prosenttisesti ja itsekin päätin sisällyttää mukaan kasvisproteiinit, kuten pavut ja herneet, tofun, nyhtökauran ja proteiinijauheen. Odotan kuulevani millaisen ruokavalion olet oivaltanut!

    Liked by 1 henkilö

   2. Teitpä fiksusti, kun päätit syödä myös kasviproteiineja, jotka eivät ole raakoja! Noin toteutettuna raakaruokailu on paljon kestävämmällä pohjalla terveellisyyden lisäksi, eikä ruokavalion tarvitse tuntua liian rajoittavalta. Kuvaat osuvasti monia raakaruokaa käsitteleviä blogeja ja vlogeja; niissä tosiaan esitetään ruokavalio mm. liiankin mullistavana, helppona ja terveellisenä, vaikka todellisuudessa ruokavalio voi olla liian yksipuolinen eikä välttämättä kovinkaan toteutuskelpoinen tai edes houkutteleva ulkopuolisen mielestä. Toivon todella, että löydät aiheesta kunnollisia blogeja ja vastaavia, sillä voisi kuvitella, että niitä silti on, vaikka ne vähemmistöön kuuluvatkin.

    Joudun kirjoittamaan itse ”keksimästäni” ruokavaliosta lainausmerkein, koska se todella on kaikista vanhin ja perinteisin laihdutus- ja painonhallintatapa, mutta yksi iso tekijä muutti sen ajattelumallin täysin omalla kohdallani, ja juuri siksi ruokavalio on niin toimiva. Kirjoitan siitä pian lisää!

    Tykkää

 2. Kuulostaa oikealta ratkaisulta. Päänsärky on piinallista. Ehdottomasti dieetinlläkin pitää olla miellyttävää, tai ainakin niin, ettei tulisi tuommoista. Omaa kroppaa on hyvä kuunnella. Nyt jäi postaus jännittävään kohtaan, Kuulisin mielelläni uudesta dieetistäsi!

  Itse mietin, että laihduttaminen lähtee elämäntapamuutoksesta. Mutta dieetistä voisi saada siihen potkua. Eli ehkä minulle voisi hyvin sopia joku dieetti tähän saumaan. Varsinkin, kun on se muutama ylimääräinen kilo, jonka haluaisin karistaa… Mukavaa sunnuntaita!

  Tykkää

  1. Kiva, että dieetti kiinnostaa! :) Olen jo luonnostellut tulevaa kirjoitusta innokkaasti. Oli tosiaan jätettävä 5:2-dieetti, vaikka siitä tosissani tykkäsin. On sen ansiota, että ”keksin” jotain muuta. Uusi dieetti on siitä hauska, että minulle se näyttäytyy tavallaan uutena, upeana tapana ajatella päivittäisiä syömisiä, vaikka todellisuudessa siinä ei ole kerrassaan mitään uutta. On kuitenkin yksi ratkaiseva tekijä, minkä takia en ollut tajunnut ajatella syömisiä siten kuin olisi pitänyt.

   Dieetin rajoissa saa syödä, mitä haluaa, joten se sopii kenelle vain, ja käy niin muutamien kilojen laihdutukseen kuin kymmenienkin. Hauska nähdä, löytäisitkö sinäkin siitä itsellesi hyvän alun elämäntapamuutoksellesi. :) Juuri tämä dieetti nimittäin sopii mainiosti myös elämäntavaksi, jollaisena itsekin sitä pidän.

   Mukavaa sunnuntaita sinullekin! Lentelin vain hetki sitten Teiden ohi ja ajattelin, että olisi pitänyt tulla moikkaamaan sinua. :D

   Tykkää

   1. Kuulostaa hyvältä! Saatan ehkä arvata, mutta odotan postausta. Oisit tullu vaan moikkaamaan! :) Mukavaa viikon jatkoa!

    Tykkää

   2. Olisi kyllä ollut mukava yhdistää pari eri matkakohdetta, kun niin lähellä toisiaan kerran ovat. Ehkä ensi kerralla! ;)

    Olen kaavaillut dieettikirjoitusta tulevaksi sunnuntaiksi. Kaikkea hyvää siihen asti!

    Tykkää

 3. Kyllä sen itse tietää, mikä on kropalle parasta. Pää ilmoitti ei tykkäävänsä ja hyvä, että kuuntelit sitä. Eipä tuo nyt hauskaa olis, kun jo etukäteenkin alkais miettiä, että sieltä se särkypäivä kohta tulee… Mielenkiinnolla jään odottamaan millainen on uusi dieettisi! Tsemppiä siihen ja hyvää alkavaa viikkoa!

  Tykkää

  1. Totta turiset! Juuri tuo dieetin jatkumisessa olisikin ollut tyhmintä, että kun aiemmin oikein odotin paastopäiviä ja sain niinä paljon aikaan, kaikki se olisi vaihtunut jatkuvaan paastopäivien kammoamiseen ja hellittämättömään päänsärkyyn.

   Kiitos tsempeistä! Mukavaa, että uusi dieetti kiinnostaa. :) Se voisi itsessään sopia sinullekin, koska pidät taulukoista ja koska poltat energiaa liikunnan avulla. Enempää en voi vielä vihjata! ;)

   (Terveisiä muuten Kanarialta! Melkein tunsin huonoa omaatuntoa siitä, että lähdin sinne kertomatta sinulle (!). ;-) Viimekertainen hiusjuttuni on juuri sieltä, kävin kampaajalla San Agustínissa. En maininnut asiasta, koska en näillä näkymin kirjoita matkasta blogiin. Ihanaa siellä joka tapauksessa oli. Taidat itsekin lomailla pian, mikäli blogissasi olevaan laskuriin on uskominen. ;))

   Tykkää

   1. Voi hitsit! Kyllä mä nyt niin mieleni pahoitin, kun et kertonut… No ei vaan, hienoa, että loma oli onnistunut. Ja nyt olet käynyt yhtä monta kertaa GC:llä kampaajalla kuin minäkin! :D
    Loma odottaa juurikin 5 työpäivän päässä. Tää on niitä harvoja maanantaita, joita oikein odottaa tulevaksi!

    Tykkää

   2. Oi, tosi ihanaa lomaa teille! 💛 Kiva sitten lukea, missä menitte ja mitä teitte, mikäli niistä kirjoittelet. :) Saa nähdä, innostunko vielä itse bloggailemaan lomasta jossain yhteydessä, vaikka nyt ei siltä tunnukaan.

    Onnistuneesti olet ”vältellyt” kampaajia GC:llä. :) Tosin juuri minun on se helppo ymmärtää, kun en ole Suomessakaan käynyt kampaajalla kuin kokonaiset viisi kertaa elämäni aikana (neljä permistä ja yksi hiustenleikkuu lapsena niin hirveällä lopputuloksella, että sen jälkeen isäni on aina leikannut hiukseni)! :D

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s