Tienaa ja menesty tekemällä omaa juttuasi

Kuulostaako ajatus oman intohimon toteuttamisesta ja sillä tienaamisesta houkuttelevalta? Kyllästyttääkö perinteinen työelämä, joka rajoittaa liiaksi ja jossa ei useinkaan pysty seuraamaan omia, ammatillisia unelmiaan?

Itsensä työllistäminen joko yrittäjänä tai jotenkin muuten on kautta aikojen kiinnostanut tiettyjä ihmisiä, nykyään varmasti vielä suurempaa ihmisjoukkoa työelämän ollessa niin epävakaata pätkätöineen ja vuokratyöpaikkoineen. Monia kiehtoo se, että saisi itse määrätä omat työaikansa ja lomien pituudet. Kaikkein upeinta itsensä työllistämisessä lienee kuitenkin päästä tekemään haluamiaan asioita nyt eikä vasta eläkkeellä.

Miten tuon kaiken sitten voi saavuttaa?

On olemassa kirja, joka lupaa näyttää, miten tuossa kaikessa onnistutaan. Teoksen nimi on Sopeutumattomat – tee intohimostasi tai osaamisestasi menestystarina (2017).

Kirjaa tarjottiin minulle blogin kautta julkaisusyksynä, mutta sitä ei koskaan pyynnöistäni huolimatta lähetetty. Vajaa vuosi myöhemmin kirjan toinen kirjoittaja Timo Hyväri kuitenkin lähetti sen minulle itse ja arveli kustantamolla olleen vaikeuksia omistajanvaihdoksen takia juuri silloin kun Sopeutumattomat julkaistiin. Sain joka tapauksessa kirjan käsiini ja aloin lukea sitä suurin odotuksin. Ajattelin kuuluvani täydellisesti kirjan kohderyhmään, sillä olen harjoittanut pienimuotoista yritystoimintaa ja kirjoittanut blogiinkin yrittäjämäisestä työnteosta, joka ei ole riippuvaista perinteisestä työpaikasta.

Itsetuntemuksella ja tekemisellä kohti menestystä

Sopeutumattomat jakaantuu kolmeen eri osioon: ensimmäisessä paneudutaan syvällisesti siihen, mitä ihminen oikeasti haluaa tehdä. Osiossa esitetään runsaasti kysymyksiä, joihin vastaamalla omista unelmista alkaa saada selkoa. Lukijaa rohkaistaan koko ajan kyseenalaistamaan yhteiskunnan normit, muiden odotukset, omat pelot ja luulot ja varsinkin tekosyyt, sillä niitähän riittää loputtomiin. Kirjan ensimmäinen osio lieneekin sitä mahtavampaa luettavaa, mitä enemmän pihalla on omien unelmien ja intohimojen kanssa.

Kirjan toinen osio näyttää, miten omia unelmia ja ideoita voi kokeilla käytännössä. Toimeen tarttumisen tärkeyttä painotetaan, mikä onkin oleellista, sillä loistavimmistakaan ideoista ei koskaan seuraa mitään, jos tekeminen jää puolitiehen. Mukana on myös lukuisia tapauskertomuksia eli tarinoita esimerkillisistä ihmisistä, jotka ovat lähteneet etsimään ja toteuttamaan omaa juttuaan. Lisäksi osiossa korostetaan, ettei menestys suinkaan ole helppoa tai varmaa, vaan epäonnistuminen on hyvinkin tavallista ja monesti jopa välttämätöntä oppimisen kannalta.

Kolmannessa osiossa saa vinkkejä muun muassa siihen, onko yrittäjyys ainoa vaihtoehto itsensä työllistäjälle ja onko pelkän oman jutun varaan jättäytyminen mahdollista, ts. voiko aiemmat työt ja/tai tulonlähteet jättää pysyvästi taakse. Myös asiakkaiden hankkimisen haasteisiin pureudutaan.

Kirja on pitkälti kerrottu minä-muodossa niin, ettei lukija useinkaan tiedä, kumman kirjoittajan ääni on kyseessä. Niinpä onkin virkistävää, että kolmannen osion päätteeksi kumpikin on kirjoittanut itsestään ja taustoistaan pienen kuvauksen. Timo Hyväri on kurkottanut haasteellisista lähtökohdista ja löytänyt kiinnostuksen kohteensa valmentamisen, myynnin ja yrittämisen maailmasta.

Joona Luostarinen puolestaan auttaa asiantuntijoita tekemään kannattavaa liiketoimintaa. Hän myös kertoo pelanneensa nettipokeria ja kustantaneensa sillä elämisensä opiskeluaikoina. Huh, siihen ei ihan jokainen kykenekään, mutta jos taidot riittävät, on toki hienoa voida pelata netistä löytyvien suorien live-turnausten avulla vaikka omalta kotisohvalta ja juuri silloin kun itse haluaa. Kummastakin kirjoittajasta saa sellaisen kuvan, että monenlaista on kokeiltu, ja kaikista omimmat jutut on lopulta löydetty monen mutkan kautta.

Hyödyllisiä poimintoja kirjasta

 • Omia unelmia toteuttaakseen ei välttämättä tarvitse olla kovinkaan koulutettu eikä nauttia koulunkäynnistä.
 • Kannattaa löytää mentori, joka on itseä fiksumpi ja kokeneempi, sillä häneltä saa väkisinkin hyviä neuvoja ja aivopähkinöitä purtavaksi.
 • ”Miksi on niin vaikea tietää, mitä haluaa? Onhan se vaikeaa, kun ei meitä kannusteta siihen mitenkään. Kaiken lisäksi meidät ”koulutetaan” juuri päinvastaiseen. Meidät koulutetaan olemaan tarkkoja sen suhteen, mitä muut haluavat meistä. Ei siihen, mitä me haluamme itseltämme.” (lainaus sivulta 37)
 • Markkinoinnin ja tuotteistamisen ei tarvitse olla kallista riskipeliä, sillä monia ideoita voi testata ja tehdä niihin muutoksia sen mukaan, mikä toimii ja mikä ei. Esimerkiksi personal trainerina voi luoda erilaisia liikuntaohjelmia ja testata niitä asiakkaiden keskuudessa liikuntakeskuksessa, jossa on jo valmiiksi töissä. Jos saadut tulokset miellyttävät, eli kurssi kiinnostaa asiakkaita, samaa kurssia voi alkaa myydä laajemmin netissä.
 • Vaikka virheiden tekemistä ei tule pelätä, kaikkia niitä ei tarvitse tehdä itse. Muita tarkkailemalla voi oppia heidän virheistään, jolloin niitä ei tarvitse itse toistaa.
 • Kärsivällisyyttä todella tarvitaan. Yritystoiminnan rullaavaksi ja kannattavaksi saaminen vie toisinaan kolmekin vuotta. Se on lopulta kuitenkin pieni hinta siitä, että saa tehdä työkseen sitä, mitä todella haluaa.

Kenelle?

Tulin automaattisesti verranneeksi Sopeutumattomat-kirjaa teokseen Unelmahommissa (2017), joka kertoo, miten oman unelman voi muuttaa mieluisaksi ja kannattavaksi työksi. Siinä missä Unelmahommissa on kattava, inspiroiva, yksityiskohtainen ja myös kielellisesti ansiokas kirja, Sopeutumattomat on rajatumpi, ytimekkäämpi ja tyyliltään raaempi. Unelmahommissa kuvaa väkisinkin enemmän naisten maailmaa ja blogeja, Sopeutumattomat puolestaan miesten maailmaa ja suoraviivaisempaa yrittäjyyttä. On lukijasta kiinni, mitä on etsimässä ja kuinka yksityiskohtaista tietoa kaipaa.

4 vastausta artikkeliin “Tienaa ja menesty tekemällä omaa juttuasi

 1. Olen lukenut tuon kirjan, joten jännää, että teit postauksen aiheesta. Kirja ei ollut minusta mitenkään mind blowing. Olen silti iloinen, että luin sen. Eniten pidinkin noista tarinoista, joissa kerrottiin omassa jutussaan menestyneistä ihmisistä. Koska kirjan lukemisesta on aikaa, en muista, miten konkreettisia neuvoja siinä annettiin oman jutun tekemiseen. Muistan kuitenkin ajatelleeni, että olisin kaivannut jotenkin konkreettisempaa ja yksityiskohtaisempaa tietoa. Ehkäpä minun tulisikin lukea tuo Unelmahommissa kirja. Vaikka tällä hetkellä kirjapinoni on kyllä todella iso ja aika kortilla.

  Tykkää

  1. Kiva, että tulit kommentoimaan ja että olet lukenut kirjan! Minuakaan Sopeutumattomat ei vavahduttanut, mutta toisaalta aihe oli minulle niin tuttu, että kirja ei varmaan siksi pystynyt tarjoamaan miljoonasti uutta. Siksi veikkaan, että kirja on paljon vakuuttavampi sellaiselle, joka miettii omia unelmiaan ja niihin tarttumista ensi kertaa. Sinä ja minä olemme paljon pidemmällä omilla taipaleillamme, joten en ihmettele, ettet sinäkään saanut kirjasta hurjasti irti.

   Kuvaat lukukokemustasi tosi hyvin, sillä itsekin jäin kaipaamaan nimenomaan tuota konkretiaa ja yksityiskohtia. Yhdessäkin tapauskertomuksessa aloitteleva yrittäjä joutui karmeaan tilanteeseen (myynti tippui yhtäkkisesti nollaan jne.), mutta koko tilanne ja varsinkin sen ratkaisu ohitettiin lähes täysin. Kerrotaan, että yrittäjä selvisi tilanteesta ”päättäväisyydellä” ja ”digimarkkinointia opiskelemalla”, mutta ne ovat aivan liian laveita vastauksia ja voivat tarkoittaa lukemattomia eri asioita. Tarkoitan, että jos itse olisin vastaavassa tilanteessa, en selviäisi siitä Sopeutumattomat-kirjan ”neuvojen” avulla. Ehkä se onkin kirjan tapa sanoa, että se ei pysty auttamaan tuollaisissa tilanteissa, vaan toimii enemmänkin alulle panevana voimana yrittäjyyden tiellä.

   Unelmahommissa-kirja on yllättävän hyvä, tosin itse koin sen huononevan loppua kohden. Myös äitiys ja perheellisyys saattavat jonkun makuun korostua kirjassa liiaksi, mutta jos ne eivät häiritse, edessä voi olla kovinkin antoisa lukukokemus. Kirjassa yhdistyy mm. bloggaamalla, kirjoittamalla ja matkustamisella tienaaminen, eli sinänsä siinä voisi olla sinua puhuttelevia teemoja. ;)

   Tykkää

  1. Kiitos! ❤ Minulla oli ensiksi paljonkin muistiinpanoja kirjasta, mutta lopulta paketoin postauksen tähän muotoon ja jätin syvemmät analyysit toiseen kertaan, kuten tuohon edelliseen kommenttiini sinulle. ;)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s