Huomioita 5:2-dieetistä kahden kuukauden jälkeen

Olen nyt noudattanut 5:2-dieettiä tasan kaksi kuukautta. Se tarkoittaa yhdeksää viikkoa ja siten kahdeksaatoista paastopäivää.

Kerrotaan ihan ensiksi tähän mennessä saavuttamani tulokset: vyötäröltä on lähtenyt 4 cm, lantiolta 2 cm ja reisistä 1 cm. Rinnoista ei toistaiseksi ole lähtenyt mitään, mikä on pienirintaiselle mieluista. Joku voisi ajatella, ettei pienirintainen voi hoikistuessaan paljon rinnanympäryksestä menettääkään, mutta kirjanpitoni menneiltä vuosilta kertoo aivan muuta: rinnanympärykseni juuri nyt on peräti 6 cm suurempi kuin alkukesästä 2016!

Olisi kyllä mukavaa menettää senttejä lähinnä vain vyötäröltä ja hitusen lantiolta, mutta pitää rinnanympärys ennallaan. Eniten hoikistumisessa harmittaakin se, kun myös rintaliivit alkavat väljetä.

Kuinka paljon matkaa on vielä jäljellä eli onko minulla jotkut tietyt tavoitemitat mielessä? Mikäli otan tavoitteekseni alkukesän 2016 mitat, silloin minulla on vielä senttikaupalla matkaa jäljellä. Lantioni oli silloin 6 cm ja vyötärö peräti 8,5 cm kapeampi! Tosin olin silloin liian laiha omaan makuuni ja myös läheisten mielestä. Niinpä minun ei tarvitse päästä niin kapeisiin mittoihin mahtuakseni miellyttävästi vaatteisiini.

Minä alkukesästä 2016.
Minä alkukesästä 2016. Kun hoikistun liikaa, menetän kaikki muotoni. Vartalo muuttuu tasapaksuksi ja poikamaiseksi.

Huomioita 5:2-dieetistä

 • Hoikistuminen on niin hidasta, että useimpina viikkoina tuntuu kuin mitään muutosta ei tapahtuisi.
 • Olen alkanut tehostaa 5:2-dieettiä keksimälläni treeniohjelmalla, josta kerron tarkemmin omassa kirjoituksessaan. Treenissä ei kuitenkaan ole mitään erikoista, vaan mikä tahansa liikunta, mitä pystyy harrastamaan usein ja/tai säännöllisesti, on hyvästä. Oma jalkani ei kestä sellaisia juoksumääriä kuin ennen, joten minun täytyi keksiä jotain muuta yhtä tehokasta.
 • ”Pahimpinakin” viikkoina dieetti toimii hyvänä keinona ylläpitää painoa, eli vaikka muina päivinä tulisi syötyä normaalia enemmän esim. juhlapyhien takia, paastopäivät takaavat sen, että muiden päivien herkuttelut eivät ala näkyä vyötäröllä.
 • Normaalipäivinä ei kannata epähuomiossa tankata paastopäiviä varten syömällä ylimääräistä. Joskus tulee herkuteltua enemmän, mutta yleiseksi tavaksi sitä ei kannata ottaa.
 • 5:2-dieetti on omiaan hitaaseen mutta varmaan ja tasaiseen painonpudotukseen.
 • Omat paastopäiväni ovat kaikki olleet onnistuneita, eli yhtenäkään päivänä en ole retkahtanut tai syönyt sallittua kalorimäärää enempää.
 • Toisinaan mielitekoja on enemmän, toisinaan vähemmän. Joskus unelmoin herkuista tavallista enemmän, kun paastoan, ja kärsin päänsärystä. Useimmat paastopäivät sujuvat kuitenkin hyvin.
 • Monilla on hupaisia ennakko-odotuksia jaksoittaisesta paastosta, he muun muassa odottavat, milloin minua alkaa heikottaa ja pyörryttää (niin ei ole tapahtunut yhtenäkään paastopäivänä, vaikka olen myös kuntoillut). Eivät ihmiset ennenkään syöneet jatkuvasti ja paljon, kun eihän ruokaa monesti ollut edes saatavilla.
 • Nopeampaa painonpudotusta tavoittelevat voivat halutessaan kokeilla vuoropäiväpaastoa: siinä paastotaan osittain joka toinen päivä, eli paastopäiviä mahtuu viikkoon 1-2 enemmän kuin 5:2-dieetissä. Myös vuoropäiväpaastossa saa syödä 500 kalorin edestä paastopäivinä. Joinain viikkoina, kun 5:2-dieetillä paastoaminen on ollut minulle helppoa, olen itsekin harkinnut vuoropäiväpaastoa, mutta tullut lopulta aina siihen tulokseen, että se on liian rankkaa. Sitä suositellaankin ensisijaisesti lihaville ihmisille, joiden keskuudessa sitä on yliopistotutkimuksissa testattukin. Itse olin jo kauan etsinyt sellaista painonpudotustapaa, joka toimisi pitkään ja jota jaksaisin noudattaa, ja 5:2-dieetti tuntuu olevan minulle juuri sellainen tapa.
Minä syyskuussa 2018. Näytän mielestäni kiinteältä ja sporttiselta, vaikka olen isompi kuin alkukesästä 2016. Rasva on mennyt pitkälti oikeisiin paikkoihin. En tahdokaan olla pienempi ulkonäkösyistä, mutta koska tietyt vaatteet yhä kiristävät, voisin yrittää päästä muutamasta sentistä.
Minä syyskuussa 2018. Näytän mielestäni kiinteältä ja sporttiselta, vaikka olen isompi kuin alkukesästä 2016. Rasva on mennyt pitkälti oikeisiin paikkoihin. En tahdokaan olla pienempi ulkonäkösyistä, mutta koska tietyt vaatteet yhä kiristävät, voisin yrittää päästä vielä muutamasta sentistä.

En muista, mainitsinko tätä aikaisemmin, mutta olen jo nyt tyytyväinen peilikuvaani ja siihen, miltä näytän alasti. Juuri alastomuus on avainsana, sillä jos voisin liikkua alasti, jättäisin dieetin todennäköisesti jo nyt. Koska tietyt vaatteet kuitenkin yhä kiristävät ja tuntuvat tukalilta (lähinnä housut ja muut alaosat), jatkan vielä dieettiä.

Minun täytyy olla tarkkana, ettei senttejä lähde liikaa, sillä olen ennenkin laihtunut niin, että näytän onnistuneen laihtumisen jälkeen huonommalta kuin ennen: imartelevista mekoista tulee roikkuvia, ja tarvitsisin melkoiset push up -liivit, jollaisia en koskaan käytä tai edes omista, jotta rintamukseni täyttäisi mekon yläosan yhtä kauniisti kuin ennen laihtumista. Nyt 33-vuotiaana haluaisin todellakin näyttää enemmän naiselta kuin tytöltä, saati poikamaiselta.

Ehkä teen niin, että jos vaatteet eivät muutaman lisäsentin menetettyäni yhäkään istu haluamallani tavalla, lahjoitan ne pois ja hankin uusia! En nimittäin halua menettää rintojani ja muita muotoja. Olen aina ollut pienirintainen, vaikka olen isorintaisesta suvusta. Pitkään luulinkin, ettei minulle voi kasvaa rintoja: kun lihoin, suurin osa tuntui kertyvän vatsan seudulle.

Tämänhetkiset mittani kuitenkin osoittavat, että rasva on jakautunut suorastaan erinomaisen tasaisesti myös rinnanympärykseen ja lantiolle. Olen aina ollut suhteellisen kapealanteinen niin kuin muutkin sukuni naiset, joten lantion mitat eivät minua huoleta. Kunpa voisin saada lähinnä vain vyötäröltä vielä muutaman sentin pois. Se tuskin kuitenkaan onnistuu menettämättä senttejä myös muualta.

4 vastausta artikkeliin “Huomioita 5:2-dieetistä kahden kuukauden jälkeen

 1. Tuohan kuulostaa hyvältä! Minä voisin kyllä lahjoittaa tissisenttejä useammankin! …tosin sitten näille vaivalla hankkimani liivit olisivat liian suuria… Välillä vaan ärsyttää jumpalla ”tehdään 40 sekuntia x-hyppyjä!” – ”…tee vaan keskenäs, näiden kanssa ei pal huvita pomppia, vaikka urheiluliivit onkin päällä…”
  No joo… se siitä purkautumisesta. Mutta ymmärrän pointtisi. On kivaa, että senttejä häviää, mutta liikakin on liikaa. Mä tuijotan ehkä liikaa vaakaa, kun haluan tietää, onko edistystä tullut. Sentit vois olla parempi mittari. Paras mittari on tietysti olotila, miltä tuntuu, onko reippaampi ja mukavampi olo omissa housuissa!

  Tykkää

  1. Heh, rintapurkauksesi oli varsin aiheellinen ja hauska! :D Osaan hyvin kuvitella tuon isorintaisena pomppimisen ja sen epämiellyttävyyden. Tutustuin kerran yhteen virolaisnaiseen, jolla oli suurimmat koskaan näkemäni luonnolliset rinnat. Niiden täytyi olla K-kuppikokoa eli suurimmat kaikista. Tapasin hänet liikunnallisessa tapahtumassa, ja vaikka hän oli köyttänyt rintansa niin tiukasti vartaloa vasten kuin mahdollista, hän ei käytännössä pystynyt hyppimään ollenkaan. Ajatella, miten paljon (liian) suuret rinnat voivatkaan rajoittaa liikkumista ja olemista. Vatsallaan nukkuminenkaan ei liene isorintaiselle mukavaa.

   Minäkin uskon, että oma olo ja sentit ovat parempia mittareita kuin vaaka, jota en itse yhäkään ole käyttänyt tämänkertaisen 5:2-dieetin aikana. Tosin mittaaminenkin voi käydä pelottavaksi, jos rinnat alkavat kutistua! :D Muistan aina, kun kerran laskin kuppikokoni virallisen laskukaavan mukaan (rinnanympärys rinnan päältä – ympärysmitta rinnan alta = X cm) ja sain tulokseksi 8 cm. Jos tulokseksi saa 11 cm, silloin oma kuppikoko on AA. Rintani olivat siis AA:takin pienemmät! Sellaiset rinnat minulla oli vuosikausia. Kyllä minun nyt kelpaa juhlia, kun rinnat ovat vihdoin hitusen isommat! :D

   Tykkää

 2. Miten rohkaisevaa! Aloitin heti 5:2-dieetin kun luin ensimmäisin postatuksesi aiheesta. Tiesi jo alottaessani ennen joulua että diettiin tulle noin kahden viikon tauko ulkomaan matkan vuoksi. Reissu on nyt tehty ja eilen palattu kotiin, ja tänään siis eka diettipäivä. Ehdin olla siis aluksi vain kaksi päivää (yhden viikon) vähäkalorisella ja ne menivät erittäin hyvin. Vastoin odotuksia en kärvistellyt nälässä vaan peräti huomasin että napostelu syömiseni on hieman ajankulua, viihdykettä iltoihin. En kehitele monimutkaisia aterioita vaan pidän diettipäivän erittäin simppelinä, se tuntuu toimivan parhaiten aivojeni kanssa :D

  Tykkää

  1. Onpas kivaa, että innostuit dieetistä ja että olet sillä jo onnistuneesti ollutkin! Tämä on kyllä mukava ja mahdollisesti helpohko dieetti erityisesti sellaiselle, joka haluaa päästä vain muutamasta kilosta (muistan edellisestä kommentistasi, että sinullakin on vain muutama ”ylimääräinen” kilo menetettävänä).

   Hienoa, ettet ole vatsa kuristen kärsinyt paastopäivinä. Toisin kuin moni ajattelee, vähemmällä ruoalla oleminen voi tehdä joskus hyvää: voi oivaltaa, ettei itsellä ole aina oikea nälkä, vaan sitä syö monesti juuri vain tuon napostelun vuoksi tai tylsyyteen. Keskittymiskyvylle ja vireystilallekin osittainen paastoaminen silloin tällöin voi tehdä ihmeitä. Kun lopulta vaatteetkin alkavat väljetä, olo on mahtava.

   Toivottavasti matkasi sujui miellyttävästi, ja tsemppiä tuleviin paastopäiviin!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s