Talofirman lupaukset

Siitä on aikaa, kun olen viimeksi kirjoittanut talosta. Niinpä kerron viimein, miten neuvottelut talofirman kanssa ovat edenneet.

Olin ajatellut odottaa, että talossa todella tehtäisiin korjauksia ennen kuin kirjoittaisin talofirman lupauksista. Korjausprojekti on kuitenkin koko ajan lykkääntynyt tuonnemmaksi ja lykkääntyy yhä, joten turha minun on omia kirjoituksiani viivytellä vain siksi, ettei talofirman toimesta tapahdu mitään. Kerrottavaa kun kuitenkin on.

Minun olisi kannattanut kirjoittaa taloasioista jo aiemmin syksyllä, sillä tietyt lukijat ovat varmasti odottaneet talokuulumisia. Kodin Kuvalehti nimittäin julkaisi keväisen juttunsa minusta ja talosta uudestaan Facebook-sivullaan lokakuussa, mikä näkyi blogini tilastoissa tuhansina klikkauksina ja muutamina uusina seuraajina. Minitalossa asuminen selvästi yhä kiinnostaa ihmisiä, sillä juttu oli nyt syksylläkin Kodin Kuvalehden suosituin.

Kiitoksia taas Kodin Kuvalehdelle ja tervetuloa, uudet lukijat!

Mennään heti suoraan asiaan. Viimeisin talofirman lupauksiin liittyvä kirjoitukseni on tämän vuoden helmikuulta. Silloin, putkien jäätymisen yhteydessä, sain vihdoin yhteyden päällikkötason ihmiseen, jolla ylipäänsä oli valtuuksia tehdä lupauksia. Jo silloin tulin levollisemmaksi taloasioissa, sillä puutteet luvattiin korjata. Minulle oli tärkeää, ettei firma yrittänyt pakoilla vastuutaan mm. minulle myydyn lattialämmityksen suhteen.

Tuolloin helmikuussa minulle luvattiin, että korjaukset tehtäisiin keväällä. No, kevät tuli ja meni. En enää edes muista, minkä vuoksi töitä ei silloin tehty, olen nimittäin niin tottunut siihen, että hommia ei tehdä ajallaan. Otin talofirmaan kuitenkin yhteyttä taas kesällä, ja samainen päällikkö, jonka kanssa olin keväälläkin jutellut, ilmoitti halustaan tulla käymään meillä. No sehän sopi, ja treffit sovittiin heinäkuulle.

Päällikkö tuli kylään sovitusti ja ryömi jopa talon alle sokkeliin paikkoja tutkimaan. Olin itsekin käynyt talon alla ja pitänyt näkemääni jälkeä siistinä ja laadukkaasti tehtynä. Päällikkö oli samaa mieltä. Havaintomme viittasivat siihen, ettei talon suurin ongelma eli keittiön lattian kylmyys johtuisi mistään alapohjaan liittyvästä, vaan vika olisi jossain muualla.

Päällikkö viipyi luonamme hyvän tovin, otti valokuvia korjauskohteista ja tuntui siten kirjaavan monia asioita ylös. Hänen puheensa kuulostivat täydellisiltä: kaikki tultaisiin korjaamaan ja vieläpä laajalla skaalalla. Se tarkoittaa sitä, että esim. yhdestä kohtaa revennyt tapettiliuska korjataan asentamalla seinään kokonaan uusi tapetti, mikäli paikallisempi korjaaminen ei tuo siistiä lopputulosta.

Kylpyhuoneen lattialämmityksestä ei tarvinnut tapella, sillä päällikkö myönsi, että talo on myyty minulle lattialämmityksen kera. Hän arveli, että lattialämmitys oli alun perin jätetty asentamatta puhtaasti kiireen takia. Lattia tullaan purkamaan ja tekemään kokonaan uudestaan uusilla laatoilla. Siitäkin puhuimme, että voimme joutua valitsemaan eri laattoja, tapetteja yms., jos markkinoilla ei enää ole juuri samoja kuin talossamme nyt on.

Päällikön käytyä luonamme suunnitelmana oli tehdä korjaukset kahdessa osassa: ensin kylpyhuoneen lattia, sitten erikseen muut lattiapinnat mukaan lukien keittiön lattian kylmyyden syyn selvittäminen ja korjaaminen. Päällikkö oli oma-aloitteinen ideoinnissaan, ja hän ehdottikin, että lattian lämpötiloja mitattaisiin eri kohdista, jotta pahimmat ”vuotokohdat” selviäisivät ja niiden kautta päästäisiin koko ongelman ytimeen.

Suunnitelma kuitenkin muuttui niin, että kaikki korjaukset tehtäisiinkin yhdellä kertaa, ja niihin menisi viikko tai kaksi aikaa. Vielä heinä-elokuussa korjauksia kaavailtiin syyskuulle. Ajoitus kuulosti sopivaakin sopivammalta, sillä olisimme silloin häämatkalla. Jo ennen matkaa kuitenkin selvisi, ettei firma ehtisikään hommiin syyskuussa, joten työt siirrettiin loka-marraskuuhun.

Marraskuussa selvisi, että kaksi firman työnjohdossa ollutta työntekijää on irtisanoutunut. Juuri heidän piti tulla saattamaan meidänkin taloprojekti päätökseen. Firma kuulemma etsi nyt uutta tekijää Etelä-Suomen alueelle. Kaikki tämä kuulosti tietysti taas yhdeltä tekosyyltä, mutta kun menin tarkastamaan avoimet työpaikat, havaitsin firman todella etsivän kuvaukseen sopivaa henkilöä. Paikka oli vastikään tullut hakuun, eli heti oli varmaa, että vaikka firma löytäisikin ensi yrittämällä hyvän tyypin, meille luvatut korjaukset viivästyisivät taas.

Päällikkö kirjoitti, että meidän taloprojekti on prioriteettilistalla ensimmäisten joukossa ja saatetaan siksi antaa heti ensimmäiseksi hommaksi uudelle työnjohtajalle. En tiedä, onko se hyvä vai huono asia: hyvää olisi toki se, että hommat pian tosiaan tehtäisiin, mutta huonoa mahdollisesti se, että uudella työntekijällä ei välttämättä ole mitään kokemusta firmasta. Tosin ei tarvitsekaan olla, jos työkokemusta ja osaamista löytyy muuta kautta.

Ei tässä mahda kuin vain odottaa ja toivoa parasta. Jos kaikki lupaukset piakkoin konkretisoituvat teoiksi, tässä voi vielä käydä hyvin. Osaan kuitenkin menneisiin kokemuksiini viitaten arvata, millaisia selityksiä kohta taas saan firmalta: pian on liian kylmä siihen, että korjauksia voitaisiin tehdä, sen jälkeen puolestaan tulee liian kuuma, ja niinpä koskaan ei ole sopiva hetki!

Lue myös: Tulin kalliiksi talofirmalle

10 vastausta artikkeliin “Talofirman lupaukset

 1. Taitaa olla itse Mr. Murphy töissä siellä talofirmassa. Pidän siitä huolimatta kovasti peukkuja, että yllätykset olisivat vastaisuudessa iloisia! 💜

  Tykkää

  1. Kiitos kovasti peukuista! 💚 Asiat eivät tosiaan ole menneet lainkaan suunnitellusti, mutta jospa siihen tulisi vielä muutos. Saa nähdä, minkälaisen tyypin firma saa palkattua, ja että vaikuttaako palkkaus mitenkään meidän taloprojektin edistymiseen. Kunpa ei tarvitsisi kuunnella enää kauaa talofirman koottuja selityksiä!

   Tykkää

 2. No huh huh… On kyllä melko outoa, että porukkaa lähtee firmasta tasaiseen tahtiin… Toivottavasti saisivat jotkut sinne pian hommiin. Etenkin, jos löytyykin vielä jotain muitakin ylläreitä…

  Tykkää

  1. Niinpä, tässä touhussa kyllä riittää muuttujia! Nähtäväksi jää, mitä kaikkea talosta paljastuu, kun sitä vihdoin aletaan korjata. Sentään uskallan kirjoittaa ”kun” enkä ”jos”! Sen verran näissä suunnitelmissa sentään on menty eteenpäin, vaikka minkäänlaista edistymistä ei olekaan tapahtunut. Plääh!

   Tykkää

 3. Älä seuraa liian kauan, vaan ota yhteyttä kuluttajansuojaan joka neuvoo kuinka edetä järkevästi. Talofirmalla on ilmiselvästi vaikeuksia (talouspuolella?) jos viivästyksiä selitellään mm. henkilöstöllä. Nuo korjaukset (esim se kylppäriremppa) kuulostaa sellaisilta joita pystyy jokainen rakennusjamppa tekemään ilman AMK-koulutusta. Tässä voi vielä käydä ns. perinteiset, jossa firma menee selvitystilaan jonka jälkeen korjauksia ei tee kukaan.

  Tykkää

  1. Kiitos näkemyksestäsi, näistä kun saa aina itsekin pohdiskeltavaa! Kuluneella viikolla olen ollut reilustikin yhteydessä talofirmaan, ja sieltä on nyt luvattu tehdä kaikki mahdolliset korjaukset tänä talvena. Päällikkö kertoi myös, että firman myynti on tänä vuonna kasvanut 50 prosenttia, minkä takia uusia työntekijöitä tarvitaan. Lisäksi siellä tunnutaan painavan pitkää päivää, sillä yhdenkin puolen tunnin puhelun sain melko myöhään illalla. Kun äsken katsoin firman yritystietoja Kauppalehden sivuilta, firman taloustilanne näyttää kulkeneen parempaan suuntaan viime vuosina. Olet kuitenkin ehdottoman oikeassa tuossa, että odotella ei voi enää kauaa eikä erilaisista taloussotkuistakaan aina tiedä kuin vasta liian myöhään. Jos hommia ei tänä talvena tehdä, sitten todella otan yhteyttä muihin tahoihin. Johonkin se raja on vedettävä, ja tämä talvi tuntuu juuri sopivalta deadlinelta.

   Tykkää

 4. Onpa taas melkoisia vastoinkäymisiä talon kanssa. Täytyy varmaan toivoa, ettei tule kylmä talvi, jos eivät aio tehdä korjauksia pian.

  Tykkää

  1. Niinpä, ei tämä helppoa ole ollut. Viimeisimpien lupausten mukaan korjaukset tehdään tänä talvena. Se olisikin hyvä, sillä silloin lattioiden kylmyys todella tuntuu, ja kylmyyden tasoa voi mitata toisin kuin kesällä. Juuri tuossa Liisukalle kommentoin, että jos korjaukset eivät tänä talvena toteudu, sitten täytyy lähteä ajamaan asiaa muuta virallista kautta.

   Tykkää

 5. Hämmentävää että talofirma ei hoida asiaanne kuntoon. Kuvistakin selvästi tunnistaa ko. yrityksen minikodin. Miten millään firmalla on varaa moiseen!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s