Kotimainen laatu, hoi, missä olet? (Tapaus VS-Harja Oy)

Tämä teksti on samalla blogikirjoitus ja reklamaatio.

Kun muutin uuteen talooni viime syksynä, sain kaupanpäällisenä upouuden varrellisen harjan. Sillä tuli lakaistua pikku roskia pariin kertaan sisällä, koska sähköä ei vielä silloin ollut eikä siten imuriakaan. Marraskuussa 2017 harja pääsi ulkokäyttöön, mihin se on tarkoitettukin.

Harjassa komeileva suomenlippu kiinnitti heti huomioni. Miten mahtavaa, että sentään joitain tuotteita vielä tehdään Suomessa, ajattelin. Suomalainen harja on kiinalaista huomattavasti laadukkaampi, sehän nyt on sanomattakin selvää. Minulle kotimainen harja merkitsi laadun lisäksi sitä, että sen tekeminen työllisti ihmisiä juuri Suomessa, ja heille melko varmasti myös maksettiin työstä muutamia senttejä enemmän palkkaa.

Koska eletään talvikautta, olen lakaissut harjalla vain lunta, useimmiten kevyttä puuterilunta. Joka kerta harjaa käyttäessäni minua ovat häirinneet siitä irtoavat harjakset. Mustina ne erottuvat hyvin terassin puupintaa ja varsinkin lunta vasten. Aprikoin, että harjaksia varmaan irtoaa alussa muutamia, ja kun harja on ”sisäänajettu”, karvanlähtö vihdoin lakkaa.

Harjaksia on kuitenkin irronnut niin paljon, että humanistinkin matikkapäällä ymmärsin, ettei ”karvanlähtö” voi jatkua samalla tavalla, tai pian harjasta ei ole mitään jäljellä. Terassille jäävät harjakset sain sentään poimittua ja vietyä roskikseen, mutta terassin ulkopuolelle eli hangelle tippuneita harjaksia on turha lähteä kahlaamaan sieltä pois (vaivattomampaa on olla käyttämättä harjaa lainkaan, ja huiskia lumet terassilta pois vaikka lapasella kontaten).

Irtoavat harjakset todella harmittavat, varsinkin kun harja on ollut käytössä vasta vajaat neljä kuukautta. Se näyttääkin vielä aivan uudelta päältäpäin katsottuna.

Tuli vihdoin aika katsoa, miltä harjaosa näyttää. Sitä kun ei koskaan tule nähtyä, ellei sitä varta vasten katso.

Kotimainen laatu tuntui lähinnä pottuilulta, kun käänsin harjan, ja totuus paljastui.

Neljästä harjasrivistä yksi on kulunut kokonaan pois, ja kolmessa muussakin rivissä harjasten totaalinen katkeaminen on alkanut!

Tässä vaiheessa oli aika mennä VS-Harja Oy:n sivuille.

Firman sloganiksi paljastui ”Kotimaista laatua jo vuodesta 1927”. Aikamoinen sattuma, sillä jo ennen sivuille menemistä olin päättänyt otsikoida kirjoitukseni käyttäen ilmaisua kotimainen laatu, sillä juuri se minulla tuli harjasta ensimmäiseksi mieleen viime syksynä – ennen kuin aloin käyttää sitä.

Firma kertoo itsestään seuraavaa:

VS-Harja Oy on valmistanut harjoja jo vuodesta 1927 lähtien. Toimitilamme sijaitsevat Akaassa, Tampereen ja Hämeenlinnan puolessa välissä. Noin 96% liikevaihdostamme on omaa tuotantoa.

Kuulostaa upealta. Toivoisin, että Suomessa olisi paljon nykyistä enemmän vastaavia firmoja ja siten omaa tuotantoa. Suosin kotimaista, jos mahdollista, ja lakkasin ostamasta mm. Arabian muumimukeja heti sen jälkeen, kun tuotanto siirtyi Thaimaahan.

Tuhannen taalan kysymys kuitenkin kuuluu: missä se kotimainen laatu nyt on, VS-Harja Oy? En ole harjaekspertti, mutta voisin vannoa, että omakotitaloasujan käytössä harjan eliniän tulee olla pidempi kuin vajaat neljä kuukautta. Lisäksi tiedän lukemattomia tapauksia, joissa sama harja on palvellut useampaa käyttäjää monen vuoden ajan, joten uskon VS-Harjankin pystyvän parempaan. Toivon oman harjani olevan maanantaikappale ja poikkeus normaalisti laadukkaiden tuotteiden joukossa. Sillä eihän oma harjani voi mitenkään edustaa kotimaista laatua, eihän?

Pyydän VS-Harja Oy:ltä yhteydenottoa julkisesti kommenttien puolella tai sähköpostin välityksellä (mielekas.miellekartta@gmail.com). Mielestäni minun kuuluu saada uusi harja ja mieluusti selitys siihen, miksi harja alkoi hajota tavallisessa käytössä ennätyksellisen nopeasti.

Onko lukijoilla kokemuksia kotimaisista tuotteista, jotka eivät vastaa odotuksia?

Lisätty 5.4.2018: VS-Harja Oy:n vastaus

4 vastausta artikkeliin “Kotimainen laatu, hoi, missä olet? (Tapaus VS-Harja Oy)

 1. Naureskelen täällä itsekseni, koska mä näen nykyään punaista joka kerta, kun näen tai kuulen sanan ”kotimainen”. Miksi oletetaan, että kotimainen on paras ja muut sekundaa? Pikkaisen itsekästä / itserakasta, sanoisinko. Juu, hieno idea tukea suomalaista työtä ja työpaikkoja, mutta ei se silti tarkoita, etteikö ulkolaiset tuotteet voisi olla laadultaan ihan yhtä hyviä ja jopa parempia.

  Ja niin paljon kuin esimerkiksi ruoasta kohkataan, että tue suomalaista viljelijää / maitotilallista / lihakarjan kasvattajaa, niin miksei kukaan kohkaa kotimaisista viineistä? Ketään ei haittaa, että porukka ostaa espanjalaisia / italialaisia / chileläisiä viinejä, kun Suomessa on parikymmentä viinitilaa, jotka tuottavat KOTIMAISTA viiniä. Miksei heitä tarvitse tukea, mutta vaikkapa lihantuottajaa tarvitsee?

  Minä ostankin hyväksi havaitsemiani tuotteita, oli ne sitten suomalaista tai ulkolaista alkuperää.

  Tykkää

  1. Kirjoitit asiaa. :) Kotimaisuus ei tosiaan saisi olla sellainen itseisarvo, että kotimainen tuote mielletään automaattisesti paremmaksi kuin muut, varsinkin kun tiedämme varmuudella, että niin ei suinkaan aina ole.

   Moni kaiketi nykypäivänä yhdistää ulkomaalaisen tuotteen huonolaatuisuuden nimenomaan Kiina-kamaan. Usein vain on niin, että ”China Shopista” ostettu kolmen euron sateenvarjo on paljon heikkolaatuisempi kuin kolmenkympin (ei kylläkään kotimainen) sateenvarjo, joka palvelee käyttäjäänsä vuosia. Mutta heti kun siirrytään muihin ulkomaihin, kuten noihin arvostettuihin viinimaihin, niin viiniä kyllä halutaan maista, joissa sitä osataan parhaiten tehdä. Kiinassa ei monen mielestä tehdä parhaiten esim. sateenvarjoja, mutta halviten kyllä, ja kun myyntivalttina on nimenomaan halpuus, laatukin sitten todella on sitä sekundaa. (Varmasti Kiinassa tehdään parempiakin sateenvarjoja, mutta hintakin on sitten enemmän kuin kolme euroa.)

   Jos minulta kysytään, niin kotimaista viiniteollisuutta voitaisiin silti kyllä tukea, lihantuotantoa puolestaan ei. Viinitilallisen sangre tulee rypäleistä, lihantuottajan sangre puolestaan tappamisesta, johon on syynä kuluttajien ostokäyttäytyminen.

   Tuo tuntuukin kaikkein fiksuimmalta, että ostaa ”hyväksi havaittuja tuotteita” niiden alkuperästä riippumatta. Harmi vain, että monia hankintoja, kuten tätä varrellista harjaa, ei tule tehtyä jatkuvasti; moni kertaluonteisempi ostos ei pysty muodostumaan omaksi suosikiksi samalla tavalla kuin vaikkapa Pirkan Turkissa tehty täysksylitolipurukumi, koska esim. harjan tehtävä on kestää käytössä vuosia.

   Tykkää

 2. Huh, onpa surullinen harja :(. Kyllä minäkin oletan harjan kestävän normaalikäytössä vuosikausia, eikä kyllä ole koskaan tullut vastaan tuollaista tapausta. Harjakset kyllä taipuvat, mutta eivät ole irronneet tai katkeilleet. Toivottavasti saat pian valmistajalta vastauksen ja selvityksen asiaan.

  Tykkää

  1. Kiitos myötätunnosta! Niinpä, harjan kyllä olettaisi kestävän käytössä huomattavasti pidempään. Harjasten taipuminen on minustakin ok, mutta katkeilu puolestaan tekee harjasta käyttökelvottoman.

   VS-Harjalta onneksi jo vastattiin ja kerrottiin, että tiettyjen erien juuri tuosta harjatyypistä on löydetty laatupoikkeama, joka pääpiirteittäin paljastuu vasta käytössä. Vikaa on siis hankala havaita laadunvalvonnassa. Minulle tarjouduttiin lähettämään uusi harja, ja sain myös kutsun mennä vierailemaan VS-Harjan tehtaalle. :) Kysyin sieltä, saanko liittää firman vastauksen tähän blogikirjoitukseen, ja jos saan luvan, niin pian vastaus löytyy täältäkin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.