Nyt posahti putket – uudessa talossa!

Tätä en olisi osannut odottaa, mutta nyt minulla jäätyivät jo putketkin!

Puutteellinen eristys alkaa toisin sanoen tuntua jo muunakin kuin kylmänä lattiana.

Talossanihan on vielä tekemättömiä töitä, joista lattia kaipaa eniten puuttumista. Kun lattialämpötila on kahdeksan astetta, on varmaa, että jokin on pielessä. Itse olen koko ajan pitänyt lattian puutteellista eristystä vakavana ongelmana ja grillannutkin siksi talofirmaa, jota mikään talooni liittyvä ongelma ei kuitenkaan ole tuntunut hetkauttavan.

Pari päivää sitten keittiönhanasta ei enää tullut pisaraakaan vettä. Se oli sitä ennen eli edellisenä päivänä toiminut täysin normaalisti. Kylpyhuoneessa vesi onneksi virtaa kaikista lähteistä (toistaiseksi ainakin).

Soitin putkimiehelle, joka veikkasi syyksi jäätynyttä putkea 99 prosentin todennäköisyydellä. Hän neuvoi minua soittamaan talofirmalle välittömästi, sillä seinissä kulkevat putket ovat sen vastuualuetta. Uusien talojen putket eivät saa jäätyä helvetinmoisillakaan pakkasilla (eivätkä myöskään sään lauhtuessa pakkasten jälkeen), ja jäätyvät putket ovatkin siksi lähes yksinomaan vanhojen talojen riesa.

Niinpä soitin talofirmalle. Varattu. Soitin uudestaan. Ei vastattu. Soitin toiselle ja samalla viimeiselle ihmiselle, joka tässä sopassa on mukana. ”Tavoittelemaanne numeroon ei juuri nyt saada yhteyttä.” Niin tietysti. Ehkä koko firmaa ei enää ole edes olemassa, vaan tyypit ovat pakanneet kamppeensa ja lähteneet lipettiin. (Ei sentään, talofirma kun kuuluu Suomen tunnetuimpiin.)

Lähetin samoille henkilöille sähköpostia, jonka otsikoin kiireelliseksi.

Sitten alkoi pikkuhiljaa tapahtua. Minulle soitettiin ja kirjoitettiin. Sain ensiapuohjeita, joilla hanan voisi saada toimimaan jo ennen kuin asentajat tulevat korjaamaan sen ensi viikolla.

Sentään talofirma myönsi heti syyllisyytensä eli ei yrittänyt väittää, että tilanne on normaali vallitsevissa sääolosuhteissa tai puhunut muutakaan sontaa.

Nyt sitten odottelen, että tilanne tullaan korjaamaan.

Yhteys talofirman ylempiin tahoihin aukesi sekin vihdoin. Olin nimittäin niin käärmeissäni näistä viimeisistä käänteistä ja siitä, että edellisiinkään kyselyihini ei ollut vastattu, että otin käyttöön jo kauan suunnittelemani uhkaustaktiikan.

Olin toivonut, ettei niin järeisiin konsteihin tarvitsisi missään vaiheessa turvautua, mutta en voinut seisoa tumput suorina talosodassa, johon tahtomattani jouduin. Alokasvaiheessa tiesin vain sen, että kirjaimet ovat aseeni ja että hyökkäykseni tulisi olemaan sanallinen. Sodan edetessä verbaalisen iskun särmät hioutuivat mielessäni. Odotin enää vain sopivaa aikaa testata taktiikkaa. Se koitti, kun keittiönhana lakkasi toimimasta.

Ja taktiikka toimi! Minulle soitettiin vihdoin esimiestaholta. Soitto itsessään ei olisi auttanut, jos puhelimen päästä olisi kuulunut pelkkää hölinää, mutta sieltä onneksi sanottiin asioita, joita minun täytyi saada kuulla:

 • Firma myöntää, että talo myytiin minulle lattialämmityksen kera. Sen puuttuminen ei näin ollen ole sopivaa.
 • Talo tullaan laittamaan kerralla kuntoon keväämmällä/kesemmällä. On hyvä, että kaikki puutteet ilmenevät ennen sitä.
 • Firmassa on kuulemma kuumeisesti mietitty, mitä kaikkea talolle voisi ja pitäisi tehdä ongelmien korjaamiseksi. Oma taloni on nimittäin vähän erilainen kuin firman muut talot: yleensä firman kellarittomiin talomalleihin tehdään maanvarainen laattaperustus, kun omassani puolestaan on tuulettuva rossipohja. Tuulettuva pohja on moniin Suomen kolkkiin paras mahdollinen perustustapa Säteilyturvakeskuksenkin mukaan, ja omalla asuinalueellani on korkeat radonpitoisuudet. Pohjavalinta on siis täysin oikea, ja niin kuin sana tuulettuva kertookin, perustuksissa tuulee tarkoituksella (juuri tuuletus vie radoninkin mennessään ja pitää homeet parhaiten loitolla). Tällä hetkellä tuuli kuitenkin pääsee jotain kautta myös talon lattiarakenteisiin, mikä ei ole tarkoitus. Nuo vuotokohdat pitää löytää. (Lisätty kesällä 2019: Ne löytyivät ja ongelma korjattiin, tarkempi kuvaus löytyy kirjoituksen lopusta.)

Kerron vielä yhden tärkeän seikan talosta. Oikeastaan se ei ole seikka, vaan määrittää koko talon. Taloni ei nimittäin ole mikään tavallinen talo. Se ei siitä syystä myöskään edusta hyvin firman muita taloja ja talomalleja.

Taloni on eräänlainen näyttelytalo, ensimmäinen laatuaan. Siksi se oli jo olemassa, kun ostin sen, ja siksi se tuotiin tontille kokonaisena sen sijaan, että se olisi rakennettu paikan päällä. Minulle ei korostettu sitä tarpeeksi ostaessani talon, mutta todellisuudessa ostin prototyypin ja jouduin siksi väistämättä koekaniiniksi.

Minulle soittanut esimies sanoi suoraan, että viat käyvät ilmi nyt vasta talossa asuttaessa, koska ostin ensimmäisen tämän mallisen talon koko Suomessa ja samalla koko maailmassa. Tavallaan se kuulostaa aika jännittävältäkin (siis nyt, kun viat on tunnustettu ja ne on luvattu tulla korjaamaan). Olen melkoisen erikoislaatuisessa asemassa ensimmäisen omakotitaloni kanssa!

Ja että minulla sattuu olemaan vielä blogikin – mikä on todennäköisyys sille, että julkista blogia pitävä ostaa Suomen ensimmäisen tietyn mallisen pikkutalon kaikkine vikoineen, ja dokumentoi sen kaiken koko kansalle?!

Minulle soittanut esimies kertoi senkin, että tätä talomallia on myyty vasta muutamia. Talosta ei olekaan ajateltu myyntihittiä, se kun on aivan liian pieni useimmille talonostajille, vaan ensisijaisesti talomallia on ajateltu täydennysrakentamiseen. Yhden löytämäni kirjoituksen mukaan yhtäkään tällaista taloa ei oltu jutun julkaisuhetkellä vielä myyty pääasialliseksi omakotitaloksi. Ostin oman taloni kyseisen jutun julkaisemisen jälkeen, eli nyt ainakin yksi ihminen Suomessa on ostanut tämän mallisen talon vakituiseksi kodikseen ja asuu siinä koko ajan!

Ymmärrykseni talofirmaa kohtaan on nyt hivenen kasvanut. Ei mahda olla helppoa luoda jotain uutta niin alalla kuin alalla. Sallin virheet, kunhan ne tullaan korjaamaan. Yhtä asiaa en kuitenkaan tajua. Taloni ei eroa mistään muusta perinteisen modernista talosta kuin vain koollaan. Ei tarvitse olla (rakennus)arkkitehti tajutakseen, että pieni talo ei maagisesti eristä ja lämmitä itseään yhtään sen automaattisemmin kuin mikään isompikaan talo.

Miksi taloa ei siis jo alun perin rakennettu eristyksiltään vastaavaksi kuin muitakin? Myös lattialämmitys oltaisiin voitu asentaa rakennusvaiheessa juuri niin kuin kaikkiin muihinkin talofirman taloihin. Mene ja tiedä, mikä siinä on ollut niin vaikeaa.

Täällä minä nyt kuitenkin asun järven rannalla pikkutalossa. Kolmet sukat ja paksupohjaiset tossut jalassa, pestokastikkeesta rasvaisia lautasia kylpyhuoneen pikkulavuaarissa varovasti pesten. Se on tämän erikoislaatuisuuden hinta.

Lisätty kesällä 2019: Lattian kylmyyden syyksi paljastui eristämättömät aukot keittiön vesiputkien ympärillä. Vesiputkien kulkemista varten tehdyt aukot oli jätetty ammolleen, mikä mahdollisti tuulen ja kylmän viiman pääsemisen aina sisälle asti. Viiman tuntu oli suurinta astianpesukoneen kohdalla, koska lattialista oli siltä kohdin osittain avoin, jotta koneen ovi pystyi aukenemaan. Aukot eristettiin huolella kesällä 2019, minkä lisäksi koko lattia eristettiin vuorivillalla keittiökaappien alta. Sen jälkeen tuulesta ei luonnollisesti ole ollut tietoakaan, ja keittiön lattian lämpötila on noussut samalle tasolle kuin kaikkialla muuallakin talossa.

4 vastausta artikkeliin “Nyt posahti putket – uudessa talossa!

 1. Voi ei, tosi ikävä kuulla. Puutteellinen eristys ja lattialämmitys ja vielä jäätyneet putket eivät todellakaan ole kivoja asioita ja varsinkaan näillä pakkasilla. Onneksi ovat sentään myöntäneet virheensä ja tulevat toivottavasti korjaamaan kaiken kerralla kuntoon.

  Tykkää

  1. Kiitos myötätunnosta! Firma on tosiaan luvannut tulla korjaamaan kaiken kerralla myöhemmin. Vesiasia vaati nopeampaa puuttumista, ja hana käytiinkin laittamassa kuntoon heti viikonlopun jälkeen. Oli kyllä kivaa, kun juoma- ja tiskiveden saikin taas keittiöstä, eikä tarvinnut enää kuskata astioita kylpyhuoneeseen. :)

   Tykkää

 2. Ehkä messutaloa ei ollut tarkoituskaan myydä taloksi, joten lattialämmitystä ym. ei asennettu. Kannattaa olla tarkkana.

  Tykkää

  1. Asia voi olla juuri noin. On harmi, että talokaupoilla ei näe pintojen alle syvyyksiin. Talo joka tapauksessa myytiin lattialämmityksellä, joten talofirma on puutteesta vastuussa ja onkin ottanut sen huomioon tarjoamassaan hinnanalennuksessa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s